Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Lehet hulyeseg a kerdes, de a cuda-t mennyire tudja/fogja tudni hasznosita egy maya? Tehat pl. lehet-e vele gpu render-t megvalositani. Magyaran erdemes-e maya miatt cuda-s nvidia kartyat venni a jovore nezve, mert kineztem egy 5750es radeont?
Sziasztok!
Filmhezéshez szeretném megtanulni a mayát. Elõtte 3ds maxban "dolgoztam". Tudtok adni valami oldalt, leírást ahol a maya matchmoving részével foglalkoznak? tehát hogy a videókkal össze tudjam hozni az animált 3D-s cuccokat. A másik amatõr kérdésem: hogy lehet beállítani, hogy a face-ek közepén ott legyen az a kis pont? Vagyis már megtaláltam, csak nem tudom hogy kell menteni, mert minden alkalommal ezt be kell állítanom.
Köszi a segítséget!

Gigabyte H55M-S2H, Core i3 2,93Ghz, 4GB DDR3 1333Mhz, GT220 1GB DDR3, 500+80GB HDD Nem sok, de egyelőre elég lesz:)

a radeon 5750 esekkel ugye nincs gond? 64 bites win7 esen a maya 2009 hogy szuperal? eddig 32bitest haszanaltam xp-n, gond nelkul, es gepcsere miatt kerdezem...
koszi
berlinboy6329
H all!

Hozzám tud vki vágni egy tutort,ami lehetõleg a lehetõ legrövidebb és elmondja h kell játékmodellt animálni?Kezet lábat,ujjakat mindent..CSak eg ykis egyszerû riggelés,amivel mindenét tudom mozgatni..Cod4-es modelleken akarnám lehet kipróbálni...

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

hehe...bocs 3 Gb ram, bar most nem lettem szerintem sokkal jobb....
bocs meg egyszer
szia
bocs a kesesert, csak nem voltam hetvegen.
szoval egy regi gepem van: p4 3GHz 2 Gb ram es egy agp-s Nvidia fx 5900 😞
de egyenlore meg boldogulok vele...😄D
koszi
gep vasarlas elott allok, es a kerdesem, h tudtok-e vm buktatot, h mit ne vegyek, videokartyara gondolok elsosorban...
koszi
Wearwolfff
megoldható. Írnod kell egy pár soros mel expressiont az adott objektumra, vagy egy node tulajdonságára.

Itt egy kiinduló leírás hozzá, de javaslom ásd bele magad a mel-be, ha ilyesmiket akarsz.

Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com

polgi
Heló! Tudjátok, hogy lehet random értéket megadni mayában? A Hypershade-ben szeretnék a 2d Placement Rotate Frame-jének minden képkockában véletlenszerû értéket adni. Megoltató ez? Elõre is köszi!

<#eljen>

the world is mine

schorby
kis off:
beugró feliratok
csináltam gyors egy lapot neki
mér asszem 31 van
majd rakok majás képetis
sokat offolok mostanában
Garou
Köszönöm!

Igyekszek "közhasznú" dolgokat is megfigyelni (munkamorál, géppark, követelmények). Egy cégbõl persze nem lehet általánosítani, de ki tudja valamennyire biztosan tágítja a látókört, legalábbis az enyémet biztos. Megjöttem majd leírom, mik a tapasztalatok.

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

nem hiszem, hogy vga probléma lenne, mindenesetre írd meg milyen karid van!😊
sziasztok

a maya uv-editorat szeretnem a kenyelmes unfold3d szoftverre cserelni.
a telepites utan a kepfrissitest nem real-time vegzi, hanem kis meret-nagy meret valtasa utan.
nem ismerheti fel a videokartyam??talalkozott vki hasonloval???

tudom, h nem kifejezetten maya a problemam, de megis remenykedem

koszonok minden segitseget:
twick
A legjobbakat Garou!
Magnificat
hajrá ember... drukkolunk ezerrel 😊

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Magnificat
hmm... kijött az AMD új, belépõkategóriás opteron sorozata, a 4100-as... 99$-ért 4 darab 2,2GHz-es mag, vagy 6 mega cache-el... az msi ki is hozta gyorsan hozzá a MS-91F7 alaplapot, duál opteron foglalattal, 16x-os PCI-E foglalattal, és 8 db DDR3-1333-as hellyel... nem is rossz 😊 200$-ért 8 mag 😊

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Garou
Hát Peet jobban ért hozzá, mint én, de pár dolgot szerintem máshogy kéne csinálni.

Ha csökkentett renderidõt akarsz, akor használhatod "kiváltásra" az ao-t, de szerintem használj fg mappot, meg photon mappot (GI-nél), meg égesd bele akár a texturába az ao-t, és mindjárt gyorsabb lesz valamivel a render. Ahogy én megfigyeltem, inkább a sampling rate beállításai meg a filter beállítások adják a sok plusz órát a rendernek.

Úgy tûnik (biztos), hogy hétvégén indulok Stuttgart-ba egy "nagy autóvállalat"-nak 3D koncepteket gyártó céghez állásinterjúra. Hétfõn mindjárt próbanap is lesz. Fizetik a szállodát meg minden, ezzel együtt elég izgis kirándulásnak ígérkezik. A fõnök fél órával a cv-m elküldése után írt, hogy menjek, meg a fizetési igényemre is hepciáskodás nélkül rábólintott. Epic fail lenne innét elszúrni, de én el tudom rontani a végén is. 😊 Mudbox meg Maya kell neki, a többire megtanítanak, ha beválok. Nagy helyzet, bár innét még bármi lehet...

Az mondjuk érdekel, hogy kint egy normális cég hogyan dolgozik.

Koszi Peet! Lenne egy kerdesem is. Mivel deritsem 'fenyre' az arnyekos reszeket? Area light-tal? Mert csak a directional light-tol az meg korom fekete marad, az ao-nak meg nincs szin tartalma. FG? vagy IR?
Mert vhol azt olvastam, h az AO ezek kivaltasara is hasznalhato, es akkor csokken a render ido, en meg ilyesmiben gondolkodtam. Persze elszurtam, mert ott area light-okat hasznaltak az IR/FG helyett, nem ambient-tet. Ha helyes az elkepzelesem es area light mukodhet, akkor kiprobalom azzal es utanna fg-vel is. Jol gondolom?
Peetmaya
montressor szerintem az ott azért van, mert a felületed hajlik, és nem talál semmi olyan felületet megfelelõ távolságban, ami elsötétítené. Igazából szerintem nem vészes az a rész, amire a nyilad mutat, ha ezt egy normális bevilágítással kötöd össze, akkor teljesen jó tud lenni, nem hiszem, hogy gondot okozna az a kis rész ott.

Imp, nekem sose tetszett a body paint, bár jó proginak tûnik, de mudbox valamiért jobban tetszik. illetve zbrush is. Mindkettõben van olyan, hogy beállítasz egy kameranézetet, kiexportál egy psd-t, és ps-ben tudsz projectáló textúrát festeni nagy felbontásban, amit végül zbrush/mudbox projectál rá a meshre. Szerintem ennél jobb módszer jelenleg nincsen. Mudbox textúrázás terén jóval elõrébb jár, mint zbrush. Próbáld ki, sztem megéri.

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Nem tudja vki hova kell tenni és milyen kiterjesztésû lehet a bodypaint brush-ai?

http://www.lantos3d.com Lantos Dávid alias 1mp3rator alias imp99

nem tud vk tippet, h mitol ilyen az ao passom? Ugy ertem a bal oldali fal aljan olyan, mintha meg lenne vilagitva v glow lenne, de nem tudok rajonni mitol. A fal is es az ablakparkany is displacelve van.
Wearwolfff
Mostanában ritkábban járok erre, de én is gratulálok mindenki vizsgájához..

Szeptemberben nekem is lesz egy különbözeti földrajzból (eddig nem tanultam, csak általánosban), úgyhogy már most gyúrok rá a Natgeo csatornán. A többi tárgytól is félek kihagytam öt évet ilyen olyan okok miatt, de most már belátom hülye voltam és már rég meglenne az érettségim. Csak abban reménykedek, hogy ki tudom fizetni a mindenféle könyvet amit mostanában kell használni. Kövezzenek meg, de ha túl drága lesz, akkor ebook.

Magnificat
köszönöm mindenkinek a gratulációkat 😊

Garou
Gratulálok a sikeres vizsgákhoz!

A Steamrõl még ajánlanám az Alien Breed (link) legújabb részét, amit az a Team 17 csinált, akik a régit is, meg még pár igazzy Amigás kalsszikust (meg a worms-öt is anno). Az új rész alatt már az Unreal 3-as engine dolgozik és jófajta túlélõs lövöldözõs fegyvertápolós elhagyatott ûrhajós kis játék. Meg occó isz!

Magnificat
mindenkinek, aki szeret még egy kicsit játszani, ajánlom figyelmébe a steam extrém akcióit... a nyárra való tekintettel több mint száz cím kedvezményes, mégpedig igen erõsen... két szobatárs is beszerezte a counter strike source-ot 1500-ért (-66%) (én még vagy fél éve vettem meg 2k-ért), én pedig megvettem gyorsan a King's Bounty - The Legend-et (Heroes of MM-hez hasonlító, az utóbbi 10 év szvsz legszebb játéka), valamint a Witcher Enhanced Editionját, összesen 2,2k körül...

Magnificat
Hát maya-zás be lesz iktatva, hiszen meló van... ráadásul kb köv hét csütörtök magasságában költözök haza, szóval utána passz, hogy hogy leszek neten 😊

Peetmaya
gratu Mag! Nekem már sajna foggalmam sincs a matekról, régen volt. Ezért erõsen javaslom, hogy a pihenõbe iktass bele egy kis játékot me maya-zást is, hgoy kicsit kieresszed a gõzt!😊

ibor90
az a durva hogy még én is tanultam a Gauss eliminációt, pedig én kereskedelem és marketing szakon vagyok 😄

http://ibor90.webs.com &#161; &#477; &#652; &#305; &#647; &#592; &#477; &#633; &#596; ° &#477; q :)

Ne aggodj! Ha kikerulsz a padok kozul majd hamar elfelejted! 😄
Magnificat
én röhögtem volna a legjobban ki azt az embert, aki egy évvel ezelõtt azt mondja, hogy ma viccelõdve fogom mondani, hogy a másodfokú interpolációjú Lagrange megoldás nem is nehéz, mert csak Gauss elliminációt kell csinálni benne a feszítõpontoknak megfelelõen 😄

vagy akár 3 hónappal ezelõtt...

schorby
durva, de az mégurvább hogy vannak ebben szavak, nevek, amiket értek és ismerek 😄
bár nem sok köze van a matekanalízishez de közel van 😄
grat!
Magnificat
nem sok...

Numerikus analízisben olyanok vannak, mint pl:
-Egyenlet megoldása Newton módszerrel (xi ponthoz érintõt húzunk, a zérushely lesz az x+1-edik közelítése a gyöknek)
-Képletek, pl:
lebegõpontos számhalmaz F(béta, t, L,U)={+-m x béta^e|1/béta<=m<1, m=0.d1d2d3...dt, L<=e<=U}U{0}, meg trapéz formula (kétsoros integrálás)
-abszolút és relatív hibakorlát számolás közelítésekkel
-millió fajta egyenletrendszer-megoldási módszer: LU felbontás, legkisebb négyzetek elve, másodfokú Lagrange interpolációs megoldások, QR felbontás
-millió tétel: Gersgorin, Simpson formula, Wilkinson tétel, Bunch, Jordan, Bauer-Fike, Cholaski módszer...
-Mátrixnormák: 1-es, 2-es, Frobenius, stb,
-Spline interpoláció
-Algoritmusok és idõigényük (pl gépi Gauss eliminációs algoritmus)
és MATLAB programok... minden sor utolsó feladata Matlab progi írása volt...

A tantárgy épphogy meglett, a tanár ment nyugdíjba, ez volt az utolsó vizsgája, és így egy kicsit kedvesebb volt...

Szóval kellett itt-ott integrálni-deriválni, de összességében nem a számítások voltak maguk nehezek (volt külön gauss elim.-es feladat, és az LU felbontásban valamint a legkisebb négyzetek elvében is Gaussolni kellett "csak"...), hanem az, hogy millió módszer, képlet ami semmit sem mondott az embernek, és 2 oldalas számolások, amiket könnyû volt elnézni (tipikus mátrixban ugrálások és a már majdnem mondjuk lólépésben lévõ elemeket kivonni meg szorozni itt-ott...) szóval nagyon oda kellett figyelni... meg most a Lagrange interpolációnál sem adott meg pl feszítõ pontokat, amit eddig még nem tett meg soha... szóval minden feladat egy kicsit új volt mindig...

Grat a vizsgahoz! Keresek egy bazi regi programot, meg a hercules/cga/ega monitoros korszakbol... Arra emlekszem, h nagyon gyenge szinten lehetett animalni vagy morfolni benne, pl a palcika atalakul korre meg ilyenek, nem igazan emlekszem mar ra. Nem mintha a mayat le akarnam cserelni 😊 Nem ismeros vknek?
schorby
A numanalízísnek van köze a matek analízishez?
Magnificat
Jah, amúgy a tantárgy, amit letettem, a Numerikus Analízis volt.
A Mesterséges Intelligenciának az elõkövetelménye, így köv félévben azt is felvehetem (ezáltal meglett minden tantárgyam, amire még épül valami, mára "csak" azok maradtak, amikbõl már van aláírásom, és nem épül rá semmi... tehát az utolsó 5-6 tantárgy

Magnificat
A félév legfontosabb tantárgya, a félév utolsó vizsgaalkalmán meglett kettessel! végre aludhatok egy kicsit 😄
még köv héten lehet, hogy megpróbálok levizsgázni valamibõl, jelenleg 23 kredit és ez 23 kreditre számolva 4,3-as átlag... fele ennyit sem értem még el soha... ha visszavennének állami támogatásra, akkor még ösztöndíjat is kapnék érte! (még úgy is, hogy 30 kredit alatt 30-al osztják, tehát ez a 4,3-as átlag csak 3,33 lenne ösztöndíj szempontjából, de ez nálunk még így is olyan 10-12k-s ösztöndíjat jelentene (valahogy nem csodálkozom, hogy 2,7-es átlagtól, és 21 kredittõl adnak ösztöndíjat itt a gépészmérnökin 😄)

két napja alig alszom, csak tanulok, dolgozom és tanítok... de ennek most pár órára vége! 😄 végre aludhatok egy kicsit 😄

Garou
Ja és ne parázz, hogy Svan anno Maxhoz csinálta a tutort, teljesen jó Mayához is, csak kell kicsit bogarászni.

Garou
FOT3 ne haragudj, de ez nem ilyen egyszerû. Az élességet nem csak a felbontással állítod, hanem a mintavételezés minimum-max értékeinek beállításával, filterrel, meg persze normális fényekkel + indirect világítással, stb. Ezek meg jelenetfüggõek. Hogy hova rendereljen azt talán a file fül alatt az edit projectnél lehet, de nekem mindig tökre megfelelt, hogy az images mappába csinálja.

Elsõ lépésként ezt olvasd el, és értelmezd:

Mental Ray alapok

Utána meg szerezd be ezt:

I3D-Mental Ray tutor

A render settingsben milyen fájl tipust érdemes beállitani, hogy a kép éles legyen? És a resolution meg ilyeneket mire érdemes állitani. hogy a ki renderelt kép éles legyen? Amikor renderel hol lehet be állitani, hogy hova rendereljen?
Peetmaya
az elõzõ a bug lista volt, innen lehet leszedni

Peetmaya

egesz cool

the world is mine

Magnificat
hát én mostanában nem járok majd pest környékén (azaz holnap leszek, de az esküvõ)... utána passz

idobe szoljatok mert draga a repjegy <#vigyor>

the world is mine

schorby
Énse iszom, de az albérletem is elfogy nemsoká, szal nyárra szolnok környékére leszek lekötve.
lehet iborral összefutok valahogy, ha már így mondtátok,...
ha jól emlékszem, õ is szolnok környéki.
ha viszont úgy érzem elérhetõ távolságban találtok ki valamit én benne lennék.
Wearwolfff
Nem iszom sört. De amúgy is a nagy puszta kellõs közepén lakom és egy vagyon lenne elutazni bárhova is.. De szívesen mennék.

Valaki nem tud valami infot hogy az iron man filmben mikor folveszi a pancelt azt hogy hozzak ossze?

the world is mine

Peetmaya
Ibor, attól, hogy egy csaj különösen értelmes, nem csak picit, még lehet aranyos. Ez viszont már ízlések és pofonok, hogy te a butácska aranyosságra buksz, Mag meg nem😊

Amúgy eszembe jutott, hogy most úgyis nyár van, összerittyenthetnénk egy SG találkozót, régen volt ilyen, még a nagyon régi társasággal, a mostani fórumozók közül személyesen pedig csak Magot meg Lantit ismerem (bár õ ritkán ír). Mit szóltok egy du sörözéshez?

Magnificat
az, hogy valaki tud errõl beszélni, és az, hogy ezzel kelt és mindig errõl beszél, az két külön kategória... nem azt mondtam, hogy errõl beszéljen mindig, hanem azt, hogy ne vágjon hülye fejeket, amikor ez jön valahogy szóba...

hülyeségeket meg mindenki tud kérdezni, én is 😄... vannak aranyos és égbekiáltó hülyeségek... elsõt szeretem, másodikat utálom... elsõ lehet a barátnõmnek, a második taszító...