32214
Maya
  • schorby
    nkem extract után csinálta mindig ezt, de úgy oldottam meg, hogy outlinerben ha megnézd a külön részek, még mindig egy csoportban vannak, ezeket kihúzod középsőgombbal a csoportból
    majd delete history meg freeze és asszem jó lesz.
  • Garou
    Na ez érdekes! Ugyanez volt velem is tegnap! Rátettem egy plane-re a blueprint-et, extractoltam a nézetek alapján több darabra, egy groupba raktam, és attól kezdve forgatásra ment a scale is. Vertexek alapján tudtam volna forgatni normálisan... Én is töröltem a history-t, meg ment a freeze, de semmi. Újracsináltam, akkor meg jó volt... Most ez bug-e, fogalmam sincs.
  • Wearwolfff
    Akkor ezt magyarázzátok el nekem légy szíves. Van egy kialakított alak. Arra Duplicate Special (scale -x; rotate y90%) ilyen módon sarokra fordítva. de nem így van. összetöpöríti. Hogy miért nem tudom.
    A negatív scale oké, de amint forgatnám a forgatással arányosan csökkenti vagy növeli a scale x értéket.
    Az összes létező history törölve és freeze transformations is megvolt.

Később rájöttem, hogy a group miatt van. kiszedtem őket belőle, és újra grouppoltam őket. Most már működik a dolog, ahogy szeretném. Inkább az érdekel mi ment félre, ami miatt nem ment. Csak valami bug, vagy én toltam el?.
  • Garou
    Kiralyos lesz!

Probald majd ki, hogy a texturaknal mielott bekotod Maya-ba nyomsz egy sharpen filtert ps-ben! Neha sokat szamit. Meg persze a textura attributumainal legyen kikapcsolva a filter...
  • Wearwolfff
    Akkor így néz ki a történet. Nagyjából arányos. A tető alatti tartó téglákon azért észre lehet venni, hogy nem stimmel. Az elülső részen 12 van az oké, de az oldalsó részen 14 kellene legyen, de oda is csak 12 fért be. Mindegy már nem cseszekszem vele tovább. Így is egy hónap volt. Na jó összeadva kb 48 óra.

• montressor
    ez igaz, altalaban nekem is jo, de amikor szep szimmetrikus uv-t szeretnek mindig bedolok, meg valahogy mindig marad vm nagyobb torzitas... de majd igyekszem
  • Midas
    milyen cool kis geg pegasus
  • Magnificat
    nekünk most két napos rektori szünet van a fűtésben beállt problémák (?!) miatt... a mai a második nap... köv héten nyitom a zh sort egy jó kis Mesterséges Intelligencia zh-val...
  • ibor90
    most déltől lesz az első zh-m ebben a félévben úgyhogy csináltam is egy gyors jelenetet :D

• Magnificat
    eleinte én is kerestem (Headus UVLayout-tal csináltam meg dolgokat, az egészen bejött), de mint Peet akkor is rámutatott már, bizony a Maya 2011-ben (és lehet hogy korábbiban is) lévő Unfold utasítás az UV ablakban bizony elég jó feature... leképzed alapvető primitívekkel (planar, cylinderical, stb...), ez meg kivasalja neked... ha kell, még rásegítessz a relax-al... a warhammer kalapácsot fele annyi idő alatt 3x jobban leuv-ztam, mint headusban...
  • montressor
    tudom mar volt kerdes, de akkor nem erintett...
    nincs valami egyszeru mayaba epulo uv-zo? roadkillprot hasznaltam eddig, de 2011en nem fut, nem tudja vk letezik egyaltalan 2011re? Az oldaluk elegge haldoklo, meg furcsa :(
    nezegettem unwrellat, de a parameterek allitgatasa soran nem sok valtozast vettem eszre, mintha nem mukodne normalisan. Vagy kiteriti faceenkent, vagy egyfajta modon szetordelve, de elegedettlenkedek vele.
    Az headust nezegetem, hatha megbaratkozom vele, csak az meg ugye kulon progikent fut...
    A maya sajat relax/flat eszkozivel, meg nem tudok szep torzitasmentes uvt krealni, bar ez lehet az en hibam is...
  • Magnificat
    ment válasz priviben
  • roland14
    Hali !
    Itt fenn van a mayabinari fálj a készülő müvemről :) és köszönöm a segítséget , ez aminél nem tudom a bridget megcsinálni.
    Köszi a helpet előre is !

http://rapidshare.com/files/424645344/Lesson5.2.mb
  • kenyeresdaniel
    dobd fel valahova a filet, rapidra vagy akárhova és akkor meg tudjuk nézni
  • Magnificat
    nincs véletlenül egy fölös vertex az élen valahol, ami megbontja két élre? sajna így vakon nem látom, mit jelöltél ki, és mi között akarsz bridge-et húzni... esetleg egy screengrab
  • roland14
    Üdv mindenkinek !
    Szeretném ha valaki segítene rajtam mert van egy nagyon nagy problémám. Nem tudok bride-t csinálni, de tudom hogy kell szoval nem az a gon és azt is tudom hogy uygan annyi oldalnak kell lennie mint amennyi a másik oldalt de folyton az írja ki hogy nem egyezik meg az élek száma vagy valami ilyesmi hibát ír ki !
    pls help !!!
    Maya 2011 esem van Win 7 64bit
  • Wearwolfff
    Jelenleg semmivel, mert az érettségimre tanulok. Későn érő típus vagyok. Ezenfelül itt csak három hónapos szerződések vannak a legtöbb helyen, és vagy egy éve a 'válságkor' elküldtek mindenkit és azóta nem is igen vettek vissza senkit. Akkor meg már úgy voltam vele kihasználom a pangást és tanulok. Utána meg úgy vagyok vele, hogy egy hónapra elszegődök végkielégítéses bákévá vezérigazgatónak. Aztán meg irány a vasút, öt-hat év alatt összespórolok pár milkát, hozzácsapom a többihez amit most örököltem. Beteszem egy éves lekötésű havonta jóváírós betétbe, és harminchat évesen nyugdíjba vonulok.
  • sparrow35
    És mivel foglalkozol? Mármint amiért fizetnek?
  • Wearwolfff
    Elsőnek azért, mert még csak az eleje van kész, és papírvékony az egész.
    Másodszor meg azért, mert a kamera hozzá van igazítva a képen is látható karakter fejmagasságához, vagyis csak oldalra tudom mozgatni felfelé nem, illetve körbeforgatni, hogy olyan hatás legyen, mintha fényképezővel csinálták volna emberi látószögből.
    Harmadszor azért, mert a fotó ami alapján készül az is kábé ilyen beállítású és így én is jobban kiszúrom, ha valami még nem kóser.
    Negyedszer meg MERT ÍGY DÖNTÖTTEM :D

Ha egy oldallal visszalapozol, akkor ott láthatod enyhén oldalnézetből is. Mármint a felét.

A Képregény beírás meg azt jelenti amit mondasz, hogy a buborékból eltüntetni az eredeti szöveget és beletördelni a magyart, amit valaki a csapatból fordított. Persze a tördelésen felül hozzátartozik még a borító magyarítása, és egyéb speciálisok, azok mögött újrarajzolni az eredeti képet. Förtelmesen raszteres százéves szkenek elfogadhatóvá feljavítása. Dupla-oldalak egyesítése, ha van akkor a köztük levő hézagok megrajzolása. Van, hogy angolul van a táramon egy-két borító, de azt megcsinálta más a csapatból. Illetve még vannak amiket fel kellene javítani, mert régebben nem foglalkoztam ezzel, mert nem tudtam hogy kell. Ahhoz, hogy kitanuljam a Photoshop praktikáit megtette, és ha már gyakorolni akarok, akkor olyasmivel foglalkozok, ami valamelyest érdekel. Mindamellett inkább télen vagyok aktív, amikor kint mínusz hetven fok van, akkor lekötöm magam valamivel.
    Bár éppen folyamatban van egy füzet, amit saját magam fordítok. Majd meglátjuk, hogyan megy a dolog. Valaki feliratot, játékot fordít gyakorlásból, én meg képregényt.
  • sparrow35
    éRDEKES, MIÉRT POnt szemből csináltad a képet? "Képregény beírásaim" AZ MIT JELENT? Te fordítottad, vagy te írtad be a fehér buborékokba a szöveget?
  • Wearwolfff
    Csökkentettem a téglák beveljét, így már nem ordít annyira. Mondjuk az eleje jó egy méterrel van kijjebb, azt még vissza kell tornázni, mert igaziból jó ha 40 centi az. Azt hiszem, ha telepakolom ilyen antik verdákkal, pár emberkével, meg bokrokkal, akkor egész frankó kis kép lesz belőle.

• Peetmaya
    esetleg pixmania-n is utána nézhetsz
  • montressor
    en a grasshopper.hu -nal vettem a tablat, ok tudnak szerezni hegyet is sztem...
    nem tudom mennyire olcso vagy nem az.
  • imp99
    Üdv! Rég jártam erre. :) Lassan bemutatom a naaagy demorrelem amit kb fél éve készítek, nah de egy KÉRDÉS:,

Honnan lehet beszerezni olcsón bamboo /model:MTE-450 / K(A)/ tábla tolljához hegyet? lehetőleg olcsón.
    Esetleg érdemes külfdöldről rendelni? Linkeket nagyon megköszönnék :)
  • montressor
    Na most ilyenekkel mulatom az idot, ha erdekel vkt
    kepek
    A leghajon elmelkedem, miket aggasak ra, mert annyira letisztult a fomaja, h sajnalom elrontani :)
  • Peetmaya
    amúgy meg én se vagyok facebookon se, nem érdekel az egész.
    de a magyar mayas közösségi profil jó ötlet btw
  • Peetmaya
    én egy maya-sat ismerek, de mayaról még sose beszélgettünk:)
    amúgy elég kevés van sajna
  • Midas
    maxosat ismerek :)
  • Wearwolfff
    Na most, komolyan ismertek egyáltalán Mayás lányt, azt az egy-kettőt leszámítva???

Amúgy meg nem vagyok Facebook tag. Nem is terveztem.
    Legalábbis volt valami botrány, hogy nyiltan árulják az adatokat.
    De most lehet, hogy keverem egy másik ilyen AnnyiVanMárMintASzemétMiértNemElégEgy Közösségi oldallal.

Így Hogy A Fenébe Találj Meg Bárkit Is Ha Mindenki Máshol Van??
  • ibor90
    Magyar Autodesk Maya Közösség a Facebookon! Gyertek minél többen Like-oljátok és ha leszünk elegen vállalom, hogy lesznek hírek, érdekességek, mindenféle és ti is ugyanúgy megoszthattok dolgokat! Nem utolsó sorban így a nickekhez arcot is tudunk majd társítani és talán még szorosabb barátságok is szövődhetnek (vagy szerelmek :D:D:D) és lehet találkozó meg ilyenek.
    Szóval like it! ;)
  • Wearwolfff
    Na pont ilyesmi könyv kellene nekem, csak antik kiadásban.
    Egyedül a keréknek találtam meg a méreteit, de hogy az autó maga milyen széles, milyen magas azt saccold meg. Mindenről volt adat: Lökettérfogat. hengerek száma, anyámkínja, csak a legalapvetőbb infó hiányzott mindenhol. Milyen széles??? Milyen magas??? Milyen hosszú???

Vn egy autómárkák és autók enciklopédiája című könyvem, de abban sem volt ilyesmi. Viszont abban is voltak félbevágott, meg robbantott rajzok, főleg a motortérről.
    Konkrétan ez az a könyv.

Ha lenne róla egy matchboxom tuti felszoroznám, de nincs.
  • montressor
    Garou: tervezhetnel egy olyan autot, ahol az anyos ules teljesen el van szeparalva! :)
  • sparrow35
    Érdekes... Nem tudom ilyen területen szívesen dolgoznék-e, de egyelőre nem fenyeget ez a veszély... :D Mivel pár napja Mayazok csak, nyilván téged is a fizetés motívál főleg, sok sikert kívánok. Látom te is kaposvári voltál. :)
  • Magnificat
    omg ez a könyv... majd lőheted az ilyen címeket később is :)
  • Magnificat
    meg is jött gyorspostával :) SCORE!!!!!!!! :D
  • Garou
    Sparrow:

Nem megy a német annyira, de az itteni sváb nyelvjárás egy külön téma, a nyelvvizsgám megvan, most frissítek. Az angol is megvan, azon beszélünk.

Jelentkeztem, felvettek, mivel egy nap alatt megcsináltam nekik egy komplett autót a tesztnapon, meg utána az iránymutatásuk alapján egy modellt otthon, amin látszott a fejlődés. A sebesség volt a döntő, meg annyira rossz nyilván nem voltam, viszont itt az élő fába is belekötnek, így mindenképpen kell felzárkóztatás. Olyan dolgokat néznek, amiket képzés nélkül elég nehéz meglátni szerintem, persze biztos vannak zsenik, akiknek sikerül.

A cég ahol vagyok konkrétan a Merci-Porsche koncept designereivel dolgozik össze, ott rajzolják meg a dolgokat, aztán itt csinálnak belőlük pár 3D változatot, amiből hónapok alatt majd a fejesek rábólintanak az egyik verzióra. Addig visszadobják, meg kijönnek az artistok ide, tehát övék a végső szó, de egy ilyen kasznit komplett csapatok dolgoznak ki, én egy fogaskerék leszek csak. :) Az előre dolgozás designok terén több év.

Illetve egyéb sportkocsikat (olaszokat is) scannelnek be (az egy nagyon komoly cucc), és azokra tervez a cég kiegészítőket. Itt nagyobb a mozgástér, de az egy másik részleg. Van aki semmit nem csinál egész nap, csak a bescannelt NURBS modelleket pucolja ki.

Poly modellezés csak itt van a konceptnél, mindent Surface modellezőkkel tolnak egyébként.

Megkérdeztem, hogy ment a válság alatt, de hülyének néztek. Semmit nem dughatok be a gépbe, vagy tölthetek le, a net korlátozva van, kamera figyelget, de amúgy oldott a légkör. Egy hónapja léptek Maya 2011-re, emellett még Mudbox van felrakva. Bonus tools meg a Zen tools kötelező, többi plugint adják később. Próbaidő fél év. Szólnak, hogy miről nem pofázhatok, de egyébként nincs para.
  • Magnificat
    amúgy sok helyen a concept design nem törvény, játékok vagy filmek esetén gyakran csupán hangulatot és ihletet ad, nem pedig feltétlen pontos tervrajzot, hogy mit is kellene csinálni... Természetesen olyat kell nyújtani, mint ami a képen van, de nem feltétlen pontosan azt... gyakran kiderülhet pl, hogy ami rajzban működik, az 3d-ben már nem...
  • Magnificat
    Ez azért attól függ, hova kerül a dolog...
    tehát pl egy film esetén értelemszerűen nem kell úgy conceptelni, hogy az utolsó dugattyú is jó helyen legyen, oda elég az, ha érdekes a forma, olyannak tűnik, mint a cél (pl nagyon high tech-nek, vagy épp steampunkosnak), és úgy néz ki, mint ami akár működhetne is (tehát nem rugaszkodik el iszonyatosan a realitástól, vagy legalábbis az elképzelhető realitástól)

olyan helyen pedig mint ahol Garou is van, nem lehet mindent a mérnökök nyakába varrni, hogy nesze, oldjátok meg... Ott olyan designra van szükség, aminek konkrét kivitelezhetőségi lehetősége van, azon túl, hogy érdekes formát nyújt az is... szóval a realitásnak sokkal nagyobb szerepe van ez esetben...
  • montressor
    azt soha nem ertettem, h hogy van ez a concept design. Mindig gondoltam, fogom a cerkat es rajzolgatok formakat (en speciel nem), es nem erdekel, h hova fer el a milyen alkatresz, aztan majd jonnek az okosak oszt beleteszik a dolgokat, h menni is tudjon :). De finoman szolva is tudni kell, h mi van a karpit mogott...
  • sparrow35
    Próbáltam visszaolvasni de nem találtam választ: téged felvettek Német o.-ba auto concept modellezőnek, és ki is képeznek? Milyen előzetes tudásod van? Gondolom a nyelv perfektül megy...