32214
Maya
  • fle go
    Deko: nagyon franko lett a kis kastely, a naprol meg a hold merges vigyorarol nem is beszelve. Nagyon tatszik a munkad.
    Utjelzo tabla szerintem maradhat, jol mutat a kepen, kicsit lehetne megviseltebb toredezett, vagy hasadozott a szelein.
    Inz: koszi a tippet webkamera ugyben.
  • Peetmaya
    Ugye Mayer? Költözz fel pestre, minden sokkal egyszerűbb lesz:)
  • deko
    Ez egy vízjel Maroon, ugyanis te a PLE (personal learning edition) azaz a Maya ingyenes tanuló verzióját használod. Nos semmit sem adnak ingyen, így a renderbe belenyomják a vízjelet. A másik hátulütője, hogy a kimeneti file is egyedi, tehát amit a PLE verzióban készítesz, nem tudod majd betölteni a Maya szoftverébe.
  • Mayer
    Hát ez az bazze. hogy jövök haza. Ahhh de könnyű az élet ha pesten lekik az ember :)
  • Peetmaya
    nem az a gond, hogy van-e buszpályaudvar, mert az van bőven, de hogy megy-e olyan későn busz vagy vonat...
  • deko
    Az útjelző tábla nem biztos, hogy marad, csak nagyon üresnek érzem a jobb felső sarkot. Lehet hogy egy felhőt kellene odamodelleznem ami könnyesre röhögi magát... (így legalább minden gyerek tudni fogja, hogy azért esik az eső, mert kilátszik a nap segge....)
    Amúgy a napkorona is modellezett, megpakolva glow-al rendesen.

A talin nem biztos hogy ott leszek, de igyexem minden követ megmozgatni miatta.
  • deko
    Debizony az a nap "segge" telitalálat!
  • Mayer
    van ott a közelbe buszmegálló pályaudvar vagy valami?
  • Mayer
    Emberek hogy a francba jövök én haza veszprémbe éjszaka?
  • Peetmaya
    tényleg olyan mint egy segg:)))) de nekem tetszik, aranyos.
  • FRenkie
    Tök jó! Az csak nem a nap segge?!
  • Boba
    Animációba menteni, pedíg úgy kell, mintha renderelnél.
    A render globals panel tetején lesz egy olyan legördülő menü, hogy "Frame/Animation EXT". Ezt legördíted, és kiválasztod a neked szimpatikus elrendezést. A lényeg, hogy az alatta látható pár rész, szürkéből fehérre váltson, aktív legyen. Beállítod mi legyen az első és az utolsó képkocka, és beállíthatod minden hányadik kép jelenjen meg (by frame asszem). Majd pedíg rendermenü batch render-re bökj és várj:) Én azt ajánlom, hogy képfájlba mentsd le, majd kompozitáld, és utána füzd össze a képeket mozgókép formátumba, könyebb így kezelni az animációt szerintem.
  • Boba
    A mayának te egy nonprofitú verzióját használod, a Personal Learning Editiont. Az ezekkel készült képeket nem adhatod el (nem csinálhatsz pénzt a programmal) ezért teszi rá a watermarkot. A feliratot. A nézetablakba szintén, hogy print screent se lophass ki belőle. Mp-be mentés is logikus, ne tudd lerenderelni a PLE-ben elkészített fájlokat "normális" mayában.

Ez van, Te legalább felvállalod, hogy nem akarsz warezolni. Nekem van PLE-m, egy könyvhöz kaptam de nem használom.
  • maroon
    feladom... nézzétek meg itt: http://maronmanga.freeweb.hu/feliratos.jpg
    Légyszi majd nézd meg Penatesz, hátha így már érthetőbb lesz a kérdésem...
  • maroon
    nem igaz, nem műxik a kép url-je... :(
    Na mégegyszer...
  • maroon
    Penatesz: ezt a "mindig tesz ra olyan feliratot" így értem:
  • oryon
    A nap körüli rész az is modellezett :)
    Legalábbis tegnap még az volt :)
    De gondolom azért egy kis glow van rajta?!
  • oryon
    A hold az eszméletlen jó lett! Le a kalappal!

A modellezésel kész vagyok...holnap textúrázás :P
  • oryon
    Ez döbbenetes!

De van egy kis "hiba"...nem vagy 100% hű a rajzodhoz!
    Az útjelző tábla... :P

Látod, ha hagylak dolgozni mindjárt haladsz :)
    Bezzeg én :(
  • oryon
    -----LESZ TALÁLKOZÓ----
    Most pénteken, 17:30-tól a Western Pubban TALÁLKOZÓ!!!

Aki tud jöjjön, 3-an már 100% biztosan leszünk :) !

Mayer: köszi...Te vagy az egyik megmentő...

Peet: Köszi, Te pedig a másik.

Aki nem tudja, hogyan jut oda, az írja meg priviben a telszámát, megbeszéljük ( de minél elöbb, mert Pénteken csak reggel 4:30-ig nézem meg, hogy kinek kell...)!!!!
    Egyébként Mester utcába van a pub, 4-es, 6-os villamossal pont a pub elé rak le!!!
  • Peetmaya
    Mayer, az én tapasztalatom az, hogy nurbs pont az organikus modellezéshez nem való, mert marha macerás, azt animálni kell, 600 object, külön textúra, ááá nagyon húzós. Nurbs-öt én csak forgástesteknél használok, egyszerű tárgyaknál, ahol van értelme használni. könnyű vele modellezni ok, de ez az egy előnye van, innentől kezdve meghal a dolog, se textúrázni nem lehet normálisan (akinek Boba módszere kényelmes, az használja), se animálni nem lehet normálisan, tulképpen semmit nem lehet vele, de modellezni tök jó... mitgondolsz, a smallcontest sceene-em 90%-a miért nurbsből állt?
    mert csak modell kellett semmi más
    megcsináltam nurbs-ben mert marha egyszerű modellezni, de ha textúráznom kéne, kezdeném újra az egészet...

ja és megyek fórumtalira:)
  • Mayer
    juj de kircsi. Hú de ott van. A hold tényleg nagyon jó lett. A nap körül az a fényesség az valamilyen glow vagy micsoda?
  • Boba
    háháá, marha jó! A hold nekem nagyon tetszik, nagyon feelinges mese hangulata van, így tovább, szép lesz!
  • deko
    Egy kicsi haladás és fórum színesítés:

:)
  • Boba
    Ward: Értem, és köszönöm szépen. Az én véleményem szimplán annyi volt még annó az ősidőkben: ILM és nurbs. Így vagy úgy, de végülis igaz. (Mégha nem modellezett nurbs is. a "Így készült a Star Wars: The phantom menace" című könyvben említik, hogy beszkenelték, és modellerek javították ki a scan hibáit és adtak hozzá esetleges részleteket. Ennyi a modellezés benne talán. Hibajavítás és részletek hozzáadása.)

Matadorról semmit nem tudtam, csak annyit, amennyit láttam, a feliratot és a felhasználói felületből egy keveset. Deep paint-es dolgot meg úgy oldom meg, hogy a nurbs-t polyvá konvertálom, azt megfestem DP-ben, majd azt vissza az eredeti nurbs felületre, nekem beválik.

Azzal csak egyetérteni tudok, hogy mind a két módszerrel lehet fantasztikus képeket előállítani. Engem sem a módszer, sem maga a program nem fog vissza, szóval végülis szavam nemlehetne. A materialokkal és fényekkel valóban nagyon sokat lehet hozzáadni a képen (gondolok itt arra, hogy fényekkel szerintem remek hangulatot lehet adni egy clay rendernek is akár.)

Egy kérdésem még lehetne? Írod, hogy a skinning meg lipsync nehézkes. Egyik gnomon videóban láttam, hogy nurbs felületre is illesztenek wrap modifiert. Ha a wrap kellően jól beállított, akkor sem megoldható a jó skinning vagy a lipsync?

Amúgy, miért is nurbs? Még régebben makacsságból kezdtem el egy nurbs projectet. Renderman megpróbált lebeszélni, hasonló indokokkal mint a Többiek. De a "ki kell próbálni" dolog motivált. És tetszik. Úgy vagyok vele, hogy a nurbs-t FŐLEG azért erőltetem, mert ezt is ki szeretném próbálni. Most kezdtem organikus modellezést nurbs-ben, szóval ez tényleg csak próbálgatás. Polyval szintén dolgozok.

Azt is említetted, hogy a hard surface csapat nurbs-t használ, no ez remek mivel most egy interiörön dolgozom, és nurbs-ben. Animáció semmi nem lesz, textúrázás sem feltétlen.

eddíg is köszi, hogy benéztél
  • Mayer
    Na igen igen. Igazad van, de én természetesen nem animációról beszéltem, mert én még hol vagyok attól, hogy olyat csináljak! De persze ezt nem mondtam, szal bocsi.
  • inz
    Sztem logitechet vegyél, azokról sok jót hallottam. ez pl követi a fejedet is :)) lehet vele villogni a vendégek előtt, stb :P
  • ward
    ahh, dehogynem. pl ott a skinning, aztan morph targetek? arcmimika? precizios lipsync? csak ugy mellekesen a texturazas mellett, ami tenyleg pain in the ass.

Boba: Elfelejtettem irni este, az ILM meg azert hasznal NURBSot, mert ok a scannelt adatot tudjak sajat szoftverukkel NURBSe konvertalni, igy ezzel sok idot sporolnak meg, viszont nem igazan mondanam akkor ezt NURBSben valo modellezesnek. A kepen lattszik amugy, hogy Matadorral festik a NURBoket, ami azert otthoni felhasznalasra nehezkesen beszerezheto. (Amugy kisse elavult is, bizonyos szempontobol a DeepPaint tobbet tud, de ugye ha a pipelinejuk erre epul, akkor ezt kell hasznalniuk (A DP ugyanis nem kezel Nurbst.)
    Sok mindent meghataroz igy az is, hogy egy cegnel mi a mar bevalt pipeline, aminek lecserelese nem 2 nap. Vegul egy nagyon sarkitott pelda, es nem is bizonyit vegulis semmit, csak megemlitem, a Hulk Nurbs patch volt (illetve egy BSplineok halmaza ami a scanre illeszkedett) Gollum meg full poly. Vagyis mindket megoldassal lehet tokeleteset alkotni a maga modjan, es a vegredmenyt ugysem az donti el, hogy mibol epul fel a modell. Ez ha jol megnezzuk a neginkabb nem mervado a vegso kinezetben. Tobb mulik a texturan, lightingon, renderen, compoziton.
  • fle go
    Sziasztok!
    Off topic: egy kis segitseg kellene, vasarolnek webcamerat de nem tudom milyet, van valami otletetek, milyet erdemes venni?Kb 20eFt-ot szannek ra maximum de nem baj ha olcsobb:)
    Es bocs hogy maya topicba ilyesmit kerdezek nezzetek el nekm Koszi
  • Penatesz
    A scene-t tehat azt amiben dolgozol,azt csak mb-ben vagy ma-ban tudod menteni.De ha keszen vagy a munkaddal es rendereled az egeszet,akkor a render global settings-ben olyan file formatumot adhatsz meg,amilyet csak akarsz.Pl:als,avi,cin,dds,eps,gif,jpg,iff,bmp,png stb...Innentol kezdve pedig olyan lejatszoval nezheted meg amivel csak akarod.
    A mindig tesz ra olyan feliratot kerdesedet nem nagyon ertettem... bocs
  • maroon
    Deko: köszi a honlapot! :) Ugye még fejlesztgeted majd? (Mert minden nincs rajta... még...)
    Addig is lenne pár kérdésem:
    1, amikor kiszínezem a modellt, mindig "tesz rá" olyan feliratot. Azt hogy lehet eltüntetni?
    2, csak mp-be lehet elmenteni? Ha pl. csinálok egy animációt, azt hogy tudom úgy elmenteni, hogy ha megnyitom, akkor ne a Maya-ban nyissa meg, hanem mondjuk DivX-ben, vagy más ilyen progiban...?

Előre is köszi!
  • Mayer
    -----------Na skacok akkor népszámlálás!!!---------

Ki jön, és ki nem jön meetingre? Én az időpontokat nem tudom, csak annyit, hogy pénteken a western pubban vagy hol találkozunk, szóvala az ídőpontokat valaki légyszi írja be :).

Aki jön, emelje fel a kezét....és a másikkal írja be a fórumba a következő szöveget : " én megyek "

MaYer left
  • Mayer
    Itt azon van a hangsúly, hogy NURBS-ben nincsenek határok. Polyban is ki lehet húzni ezeket a határokat, csak sokkal nehezebb. NURBS-ben akárhova, akárhogyan pakolhatod a surfaceket, mert később úgyis össze tudod őket kötni kb 2 mozdulattal tökéletesen. Vannak olyn dolgok amiket NURBS-ben 3 perc alatt megcsinálsz viszont poly-val szenvedsz vele akár negyed órát is. Én fordított esettel még nem találkoztam. Úgyhogy szerintem amit vesztesz a textúrázási idővel, ezt bőven behozza a modellezés. De ez csak az én véleményem, de én elfogult vagyok NURBS-sel szemben, szóval nem lehet adni a véleményemre :).
  • Penatesz
    Lekonel ird be a google-be,hogy motorbike vagy hogy honda,vagy valami hasonlot,kapcsolj at a kepekhez,es valogathatsz kozottuk.Baromi sok van.
  • Lekonel
    Srácok azért itt a poly vs nurbs vitában nem hiszem el hogy egy kocsit, egy bármilyen teknikai tárgyat vagy egy hidat ahol sok részlet kell ne nurbs el csinálnának....vagy?:)
  • Lekonel
    Srácok valaki tudna helyet képek motorrol alo képek lelésére?:)
    Na ezt jol megaszondtam.
    Szoval nekem motor blokk rol kellene kép
  • Boba
    Peet, mondtam hogy maradj nyugodtan:) Nem arról volt szó, hogy ki mit használ. Használd azt, ami neked a legkényelmesebb, amiben leggyorsabban dolgozol. Csak mindenki másban jobb, valakinek más fexik. De én még véletlenül sem akarom azt sugallni, hogy "nurbs-t kell használni"!

Lekonel: Ezek a Star Wars Episode II: The attack of the clones DVD második discén lévő making of filmek. 2 van, ami a grafikával foglalkozik: "From puppets to pixels: Digital characters in episode II", "State of art: The previsualization of episode II". A screencapture-ök onnan valók, ezért is homályosak kicsit, mert van alapból motion blur van rajta, vagy egykét felvétel kézi kamerás, de a lényeg szerintem látható. A 6os kép (pc és mac) meg azért került be, mert sztem baró lehet ilyen környezetben dolgozni, csorgathatom a nyálam:)
  • Peetmaya
    igen valószínűleg nurbs...
    de ettől függetlenül nem hasalok el tőle, maradok polynál...
  • Lekonel
    Boba ezek mik?:)
    Az sw nek a "munka pillanatai"?
  • Boba
    Kép1
    Kép2
    Kép3
    Kép4
    Kép5
    Kép6
    Kép7