3669
Shadows of Amn - A saga folytatódik...
  • MrStokes
    Koszi a valaszokat.

Szep lassan atbongeszem majd a szabalyrendszert, ahogy idom engedi.
    Tovabbi kerdeseimmel majd a ToEE topicjaban zaklatnalak titeket, ha nem gond :)
  • Calver
    csak 4 szint kell hozzá, azért is vettem csak fel annyi harcos szintet
  • Shiwo
    speckód nem hinném hogy volt, ahhoz emlékeim szerint 5. harcosszint kell

btw nem kéne lassan átmászni az rpg topikba, hisz nem csak a BG-ről van szó.. :)
  • Calver
    ToEE ilyen szinten elég szemét az igaz, nem lehet nehézségi szintet állítani.
    amilyen csapattal én toltam és remekül ment:
    1. barbár (6)/harcos (4), weapon focus+specialization harcos kasztok miatt, asszem kétkezes pallossal
    2. cleric, domainek már nem rémlenek, bastard sword-del pofozkodott
    3. a már lejjebb említett rogue/barbár
    4. sorcerer mint nehéztüzérség (wizard-okat nem szereti ToEE - szerencsére én sem )
    5. druida, akivel mindig csak akkor léptem szintet ha max xp közelében volt (alacsonyabb szint->több xp) és ő csinálta a táposabbnál táposabb tárgyakat a többi csapattagnak

de amúgy ha van vele kapcsolatban kérdésed szívesen segítek, csak majd ToEE topicjába tedd fel, ne szemeteljük tele BG2 topicot
  • Shiwo
    3.5 -öshöz itt van

a 3.0 nagyjából ugyanaz, de ügyebár a crpg-k által használtak is kicsit mások (a bg és icewind által használt szabályrendszer adnd-re alapul, az eléggé más)
  • MrStokes
    Mar latom hogy az alapoknal kell kezdenem, mert az altalad leirt dolgokat sem ismerem, amik a legtobb DnD-ben tajekozott embernek koztudott dolog. :) Pedig azt hittem, hogy azert tudok egy s mast. :)

Egyebkent pont ilyen dolgokra voltam/vagyok kivancsi. Ez az Monk(1)/Cleric pl. eleg jol hangzik.

Amugy nem szettapolni szeretnem a karaktereket (nyilvan 10 szint ezt nem is engedi), hanem kicsivel tobb eselyt a tulelesre es ezaltal jobb jatekelmenyt ToEE-ben. Ugyanis minden ujboli probalkozaskor azert hagytam abba, mert tul nehez volt es mindig kihaltam.

Persze probaltam jobban megismerkedni a jatekban levo lehetosegekkel, mint pl trip attack, coupe de grace, flanking es a hasonlo finomsagok, csak szerintem eppen az a tudas hianyzik ezekhez h mit mikor es hogy milyen karakterrel erdemes vegezni, melyik karaktert milyen feat-ekkel erdemes ellatni, stb. Szoval a szabalyrendszer igencsak hianyos ismerete a bibi.

A masik ok amiert hajlotam arra hogy abbahagyjam, az a sok bug volt, de ez egyre jobban hatterbe szorulni latszik a nem hivatalos patch-eknek koszonhetoen.

Litaniam vegere meg egy kerdes: tudtok -e DnD 3.5 szabalyrendszer elerhetoseget az interneten? Nem baj ha nem magyar, sot, angol jobb is lenne. :)
  • Calver
    jaja. na meg ToEE pl nem is olyan szétkombózható, mert csak 10. szintig mehet el a karakter... szóval nincs ez az IWD2 féle 4 kasztú karakter aki egy 20 megatonnás atombomba elől is kitérne.

MrStokes, ha multiclassolni akarsz mindig azt nézd miket nyerne 1-2 szintnyi másik kasztból a főkaszt... pl Clerichez hozzávágsz egy szint Monkot, akkor hirtelen megkapja wisdom bónuszát is AC-hoz, és ezzel szép magas értékeket lehet összeszedni - na meg Evasion sem egy utolsó dolog. dettó ha 1 szint Paladin-t egy Sorcerer-hez, a karizmájából mentődobás bónuszokat is kap. de nagy általánosságban ez a tipikus "félisteni szintig felmegyek" típusú D&D játékokat favorizálja, ToEE-ben nagy általánosságban nem érdemes szanaszéjjel multiclassolni, mert pl mágiahasználókat kinyírja.
  • Shiwo
    leginkább csak a szabályrendszer ismerete számít, utána már csak az emberen múlik, hogy milyen ütős kis kombókat talál ki magának
  • MrStokes
    Koszi a valaszokat, most mar jobban ertem a dolgot.

Sajnos annyira nem ismerem eleg jol a szabalyrendszer ugyes-bajos dolgait, hogy ilyen es ehhez hasonlo prima class combokkal tudjak elohozakodni, ugyhogy ha tudtok meg ilyeneket, akkor azokat szivesen veszem, illetve az ide vonatkozo linkeket is megkoszonnem.

Amikor jatszottam ToEE-vel, azt hittem, hogy en vagyok annyira bena, hogy mindig meghalok, de most mar latom hogy a jatek alapvetoen nem konnyu es a szabalyrendszer alapos ismerete sokat segithet az elorejutasban.

Utolag is sorry az OFF-ert.
  • Calver
    +10 láb mozgási sebesség könnyű páncélban (rugónak igen jól jön, magas ügyesség miatt úgysem visel mást, és ToEE-ben szeret az ember sokat futkározni), barbarian rage sem árt, megkapja az összes fegyverhez featet, tehát erre sem kell pakolni feleslegesen, még kap 1-2 extra dolgot barbár kasztból, többi most nem ugrik be. sneak attackja 10-es szinten ugyanannyi lesz, base attack bonus dettó. szóval gyakorlatilag semmit nem buksz vele, viszont megdobja a karakter erejét jelentősen. 1 harcos szint meg felesleges lenne, az csak 4+ szint esetén éri meg.
  • Shiwo
    érdekes kérdés, 3.0/3.5 esetén esetleg a gyors mozgás ami jól jöhet 1 kalandornak..
  • MrStokes
    Olvasgattam vissza a regi hsz-ek kozott es tobbszor megallapodott a szemem a barbar(1)/rogue kaszt formacion. Tisztelettel kerdeznem, mint DnD-ben annyira nem jaratos egyen, hogy miert kell az az 1 barbar szint?
  • Fasiszta
    ToEE Szerintem is jó játék volt mert körökre volt osztva.
  • jasooon
    Én a magam részéről a kensai-->mage híve vagyok. Sajna D&D 3e-ben ilyen sincs már.
  • Calver
    heh, jó játékot, bár ahogy elnézem már tolod is

protip: csinálj egy druidot és adj neki minden craftoló featet, iszonyat durva cuccokat lehet összehozni vele.
    protip2: barbarian(1)/rogue egy hosszú fegyverrel, attack of opportunity-s featekkel az egyik legveszélyesebb karakter lehet a csapatodban.
  • Calver
    Circle of Eight nem egy addon volt ami extra tartalmakat adott hozzá ToEE-hez?
  • Calver
    egyetértés megvan, D&D 3e-ben már mindenki mágiaellenállás függő lett.
    bár legjobban a mókás multikasztok hiányoznak... Fighter/Mage/Thief (alias a sebezhetetlen svájcibicska) és Cleric/Mage felszívódása még mindig komoly szívfájdalmam. persze össze lehet kombózni, de az már nem az igazi.
  • ollie
    Most is van, jelenleg az 5.0-ánál tart, és van vagy 80 mega.
  • ollie
    Nagyon nagy.
  • MrStokes
    Raadasul ha jol emlekszem volt Circle of Eight community patch is hozza egy ideig.
  • jasooon
    Lehet, hogy maradi vagyok, de nekem a BG2 AD&D2-s rendszere tetszett a legjobban. IDW2-ben mindenki drow (meg talán mélységi gnóm) volt.

Nagy a különbség az AD&D és a D&D szabályrendszere között?
  • Shiwo
    első dolgod legyen, hogy felteszed hozzá a patchet..
  • Shiwo
    hát például a mágiarendszert eléggé megkavarták, egyes vélemények szerint mmo-ból csórt ötlettel.. lényege:

minden kasztnak vannak szintenként kapott képességei..ez varázslónál spell, harcosnál például power néven fut

4 féle power/spell van:
    - naponta használható
    - harconként használható (két használat között 5 percet kell pihenni)
    - körönként használható
    - nem harcban használatos képesség

továbbá bizonyos varikból rituálé lett..utóbbiból bármennyit belehet szerezni, de szinthez van kötve, időbe tellik elvégezni a rituálét (percek, órák..) és sok maniba..ilyen pl a feltámasztás, de akár a mágikus italkészítés vagy a nyelvek értése is ilyen lett)

a varázsló memorizálásából annyi maradt meg, hogy míg mondjuk egy 5. szintü harcosnak van 2 napi, 2 harconkénti, 2 körönként használható powere, s csak azokkal variálhat, addig a varázsló 4-gyet ismer mindegyikből, viszont ő is csak 2-2-2 félét használhat, tehát elkell döntenie, hogy adott napra mely 2 félét készíti be adott típusból

de sok egyéb apróságot megvariáltak, pl hogy miből jön ki a mentő, a támadóérték, stb
  • ollie
    Köszi, ezt elolvasva meg is rendeltem a ToEE-t. :)
  • Calver
    hogy érted az MMORPG-s beütést btw?
  • Calver
    ToEE-ben ezerszer jobb, igen. először is ToEE-ben körökre osztott harc van. van szerepe a sebességnek, pl egy barbár 40 lábat kocog körönként bőrpáncélban, míg a kőkemény harcos a konzervdobozban feleennyit - szóval elég nagy hangsúlya van a mobilitásnak. a fegyverek között nem csak annyi a különbség, hogy milyen "kockával" dobod a sebzést, hanem pl egy 3 méteres piszkavassal 3 méterről is csapkodod az ennek nem feltétlenül örülő ellenfelet (vad példa: próbálj meg egy glaive-el felszerelt attack of opportunity-ra kitápolt barbár/tolvaj mellett elfutni. vagy akár csak ereszteni egyet. roppantul szórakoztató az eredmény ) na meg láttad pontosan hogy Mr. Tűzgolyó hova fog becsapódni és milyen körben takarítani, dettó minden más varázslatnál - ami NWN 2-ben is megvan, azt leszámítva hogy a pocsék kamerakezelés miatt pl egy folyosóról nem tudsz értelmesen belőni egy szobába. az olyan apróságokat már meg sem említem, hogy ha valakit pl elaltatsz, akkor nem muszáj úgy továbbpofozni mint egy retardált, hanem repülhet a kegyelemdöfés. szóval ToEE annak a bemutatása, hogy miként lehet a D&D 3e-ből egy remek taktikai crpg-t összehozni, én spec imádom ja, és pofátlanul nehéz is emlékeim szerint hozzá, nehézségi szintet meg nem lehet állítani. szóval a kétlábú bele van kényszerítve hogy gondolkodjon és taktikázzon.

IWD2 sem rossz, de ott - sőt, szvsz az összes Infinity engine-es játék alatt - szerintem a harc taktikai része halott. legalábbis kaotikus. pl IWD2-ben szerintem a legjobb csapat egy sorcererből és egy monk(1)/paladin(1)/clericből állt, mindketten drow-ok, cleric futott előre egyekben lévő mágiaellenállással, sorcerer meg lőtt alá nehéztüzérségként... nem túl taktikus azt kell mondjam persze félreértés ne essék, ettől függetlenül szórakoztató játék volt
  • Shiwo
    valszeg a 4.0-ás szabályrendszerre lesz megoldva a dolog, annak amúgyis elég sok MMO-s beütése lett, ergó könnyebb implementálni crpg-be
  • ollie
    A ToEE-ben jobb? És mi a helyzet az Icewind Dale 2-vel?
  • Calver
    szinte az szintű akart lenni.
  • Calver
    hopp és még valamit elfelejtettem...
    Atari plans to revisit the likes of Baldur's Gate, Dungeons & Dragons, Neverwinter Nights and Test Drive Unlimited, but not in the next 12 months.

"You will hear more from these but not today, because we're focused on 2009," Infogrames president Phil Harrison told hacks assembled at a press event this afternoon.

forrás: gamebanshee

csak annyit tegyenek meg hogy elfelejtik végre a D&D szabályrendszert mint olyat, vagy implementálják normálisan (lásd ToEE), mert NWN 1-2 szinte gané nagyon nem kéne.
  • Calver
    na, erre is válaszolni akartam egy ideje de mindig elmaradt valahogy
    jó jellemű arcok egyszerűen nem voltak valahogy akkora személyiségek... első részben aki említésre méltó volt az Coran kb, ahogy udvarolt Safana-nak az simán a játék legszórakoztatóbb párbeszédeit szülte volt még Kivan és Imoen elment, de Imoen igazándiból második részben bontakozott ki, ott sem eléggé. BG2-ben meg végre Minsc elhagyta Dynaheirt, ezzel hirtelen szimpatikus figura is lett, de a többi jófiú legjobb esetben is idegesítő volt... Anomen-t pl legszívesebben egy lapáttal vertem volna agyon. még Imoen meg Keldorn voltak úgyahogy viccesek, főleg meg Imoen folyton szívatta Keldorn-t, de a többiekből hiányzott minden móka... semlegesek közül meg megint Safana és Jan volt kb a 2 jópofa karakter, Safana az első részben egyszerűen jó fej volt, Jan meg mindenkit kiakasztott, ami nálam spec kötelezővé tette még Haer'Dalis-t imádták sokan, amit soha nem értettem igazán, szerintem annyira nem vicces figura.
    még amúgy egy kötelező arc gonoszak közül BG1-ben Shar-Teel volt... egyszer mert a legtáposabb harcosa volt az első résznek, másodszor meg mert egyszerűen űdítően hatott a fennhéjazó feminista picsa stílusa
  • Szabi84
    kösz szépen, elég zavaró
  • Calver
    ollé
  • Szabi84
    Cloak of Mirroring villogását nem lehet eltüntetni?
  • jasooon
    Azért az érdekes, hogy amint az kerül szóba, ki a kedvenc karaktered, a jó oldalról max Boo nevét hozzák fel az emberek, míg a gonoszok közül többet is.
  • Calver
    igen, ez engem is bosszantott... ill aki meg is jelenik BG2-ben az kb annyi időre h elpatkoljon - még szerencsétlen Safana-t is kicsinálja a főkarakter egy csatában, pedig ő meg végképp jó fej volt. bezzeg Jaheira-t áthozták, pedig Montaron-Xzar páros egyik legjobb húzása volt, hogyha egy ideig ők és Jaheira meg a balfasz férje egy csapatban voltak, Monty-ék megunták a pofájukat és levágták őket
  • jasooon
    Xzar és Montaron tényleg nagyon jó páros volt. Többször is végigcsináltam gonosz csapattal az első részt és ezek ketten - meg persze Edwin - mindig a csapat tagjai voltak. Azt nagyon sajnálom, hogy csak olyan kevés karakter maradt a BG2-ben meg az első részben megismertek közül. Pl. jó poén volt Xan állandó depressziója, meg az olyan beszólásai, mint "ma aztán különösen semmi esélyünk..." :)
  • Calver
    Boo max jófiúknak nálam Xzar és Montaron volt mindig is a két kihagyhatatlan csapattag, természetesen csak BG1-ben, második részben patkányarcú Harperek kicsinálták őket... csöppet morcos voltam ezért a húzásért a készítőkre, kinyíratni a két legzseniálisabb arcot... ráadásul pont Elminster retardált talpnyalói által
  • jasooon
    Azt hiszem kedvet kaptam a NWN2-höz! A karácsonyi szünetben majd ha lesz odőm, kipróbálom. Nem tudtam, hogy abban lehet csapatod. Bár Boo nélkül nem igazi egyik csapat sem. :)
  • Szabi84
    Így lehet megnézem a NWN 2-t, grafikával nincs bajom jólnéz ki de a kézzel festett dolgok sokkal hangulatosabbak!