58407
Játékmagyarítások fóruma
Magyarítás és magyarosítás különbsége
(https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarosítás)
Ebben a topikban NEM az M.I./Gépi segítéses fordításokkal foglalkozunk.
Ne reklámozd, ne szúrd be hírként, ne emlegesd, ne is kelts feszültséget ezzel a témával!
Köszönjük.
Magyaritasok.hu | HunosítókTeam | Lostprophet | PS Hack Fórum | Unreal Engine 4 Tutorial (Kena) by .:i2k:.
Magyarítás és magyarosítás különbsége
(https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarosítás)
Ebben a topikban NEM az M.I./Gépi segítéses fordításokkal foglalkozunk.
Ne reklámozd, ne szúrd be hírként, ne emlegesd, ne is kelts feszültséget ezzel a témával!
Köszönjük.
Magyaritasok.hu | HunosítókTeam | Lostprophet | PS Hack Fórum | Unreal Engine 4 Tutorial (Kena) by .:i2k:.
-
Á dehogy az "Ütcsi" volt az üdítő megfelelője
-
Sziasztok!
Az egyik magyarítót kérdem, hogy a Codemasters F1 2010-et kb. mikrra tudják lefordítani??? Persze komentár nélkül csak a szöveggel!
(Én mondjuk Közepes Angolos vagyok! Társalgási szinten faszáúl megy 8.-os létemre full 5-ös vagyok belőle) csak sokan nem és szerintem egy ilyen infónak örülnének! -
RAMyMamy #36825 jézusom :DDDDDDD -
Az a gond, hogy a média is terjeszti ezt a "trendy" baromságot.
Szerintem Paris Hilton valóságsójának sem "Öribari kerestetik" volt az eredeti angol címének magyar megfelelője... -
Pár napja voltam egy helyi hamburgerezőnél és ott mondta a pultos lány hogy "Utcsi". Gondolom ez az utolsóból elcsökevényesedett uccsó vagy utsó
trendesedett változata lehetett. Mindenesetre néztem egy sort aztán továbbálltam! -
RAMyMamy #36822 pedig a borderlandset nagyon várom :'( -
Hát ja - de az otthoni gépem elé kerülve, 2 munkahely után, de legalábbis szellemileg lemerülve csak filmnézésre, és rihi-röhögésre marad erőm.
Hogy a billentyűzet felett görnyedjek... az most kicsit soknak tűnik.
De, majd megrázom magam, és a titkos és befejezésre szoruló projektek is elkészülnek...
-
Nem hiszünk neked nap mint nap írogatsz a fórumba.
Jó ideje semmit nem kapunk tőled.Ha ez így megy tovább feljelentek mindenkit.
-
Jó ideje billentyűzetet se ragadtam...
"Alkotói" válság...
-
Off:
Sajnos ma már a normális és választékos beszéd nem "trendy" de ezt köszönhetjük a médiumoknak is amikben a trendység felé terelik az embereket mint a marhákat. 23 éves vagyok azánylag választékosan beszélek és normálisan igaz büdös kocka vagyok és néha elejtek a baráti társaságomba egy LOL-t vagy egy b+-et de ennél többet nem. De a kedvencem az volt amikor 3 napja lementünk sörözni barátokkal és a pultosnál a kiscsaj beszól. Ajcsizánál 2 sörikét meg 1 bacardy-t ? A srác odaadta a lány kifizette és azután köszicske pusszancska titta ari vadol mondtam már? Amikor ezzel befejezte a modanivalóját kb majdnem lefejeltem az asztalt.
On:
i2k kérhetek egy kis infomorzsát a Protorype fordításának jelenlegi helyzetéről ? -
RAMyMamy #36817 
-
a verekedés csak agressziót szül...
kénsavat kell fecskendezni az artériákba, vagy elaltatni őket, mint a kivénhedt kanmacskát. ez humánus és teljes összhangban van az európai jogrenddel.
nem mellesleg: a Cooper regényekben - jobban mondva csak egyben - páni indiánok vannak. biztos a fordító lájkolta a tollasokat. -
RAMyMamy #36815 mert a sok msn kocka nem tud helyesen írni, ezért kihagyják az egymás melletti mássalhangzókat vagy a j-/ly-t és így születnek meg ezek a "trendi" szavak, amit élőbeszédben is sokszor alkalmaznak
elég szánalmas dolog ez, a püföléssel valamilyen szinten egyetértek, de azért ne jelentsük már így ki... -
Köcy, naon 1et étek veed, puxyka, vágod?
A probléma, hogy a környezetemben is, egyre több felnőtt - értsd: 20+ éves - is kezd így "dumcy"-zni... me' ojjan trenddyy...
Ütném-vágnám őket, halomba.
-
Nos az ilyeneket akik lájkolnak meg naonoznak meg teccikeznek vagy köszikéznek szájbaverdesém alapból! -
Már több, mint 20 éve olvastam, úgyhogy nem emlékszem rá. De szerintem akkoriban még fel sem tűnhetett. -
A magyar nyelvet nem kell félteni, majd "kitermeli" magából, mi az, ami kell neki és mi az, ami nem. Kazinczyék anno a magyar nyelv országos státuszát akarták elérni (mert akkoriban a német és a latin volt az elsődleges), csak átestek a ló túloldalára és mindent magyarítani akartak, ezért szülték ezeket a kifejezéseket, és még csak nem is viccből, hanem komolyan gondolták őket. Szerencsére ezekből nem lett semmi (de más egyebekben elvitathatatlan, amit véghezvittek), de arra jók, hogy megmosolyogjuk őket. :)
RaveAir: A legrosszabb sztem a "póni" indiánok fordítás (vagyis inkább kiejtés szerinti írás) volt. Semmi közük a lófélékhez, valójában "pawnee" (vagy "pari") a nevük, ami kb. "szarv"-at jelent. Ennek ellenére az indiános könyvekben a nevük miatt mindig az jön le, hogy notórius lótolvajok. :)
-
Nem ellened akartam írni, és nem is akartalak kihozni a sodrodból.
Vélhetően azonban sokkal többen mondják manapság dolgokra, hogy lájkolnám, ahelyett, hogy tetszik. Bizonyára tudnék hasonlókat mondani SC2 környezetből is, ha jobban ismerném.
PetruZ: Karl May Winetou sorozatát 8-9 évesen olvastam, és akkor nem értettem, hogy mi az a "sir" dolog. Elképzelésem sem volt arról, hogy miért jött elő az, hogy "sír" valaki.
Evin: A Roger kapitány mennyivel jobban hangzik annál, hogy "értettem"? :D -
Lényeg a lényeg: Roger kapitány :) -
A kommentek többet érnek, mint a "cikk" :(
-
Az első 2 a Kazinczy féle nyelvújítás termékei. Mondjuk a gőzpöfögészeti tova-löködönc-t még nem hallottam de nagyon nagy. De nekem legjobban a foltos nyakorján (=zsiráf) tetszik, sztem zseniális. :) -
Nálam a Roger kapitány viszi még a pálmát. -
Volt valamikor nyaktekerészeti mellfekvenc (= nyakkendő), gőzpöfögészeti tova-löködönc (= gőzmozdony), meg May Károly is... (és érdekes módon Old Shatterhand mégsem lett Vén Pörölyöklű, szegény Firehand-ről nem is beszélve). Szerencsére nem lett belőlük "hagyomány". :)
-
Én csakis azért vetettem fel ezt az egészet mert ENGEM kurvára zavar az egységek/épületek magyaritása mert megszoktam őket, de a történetet szeretném megismerni ezért lenne jó legalább az átvezető szövegek leforditása.
A kommenteket nem olvastam a szavazásnál csak utánakérdeztem, hogy volt-e ilyen és mi lett az eredménye. Az eredmény egyértelműnek tűnik!
ennyi az egész
-
Érdemes megnézni a hozzászólásokat. :)
Nem én mondtam, de valaki szépen megírja "felméri mennyire buták a mai fiatalok". Mellesleg jó visszalátni azokat a gondolatokat, amik bennem is felmerültek, ugyanakkor néhány dolgot elég rossz látni. Lásd "magyarosítás" (néhol nagy betűvel kezdve), vagy "Sztori".
Az a szemszög esetleg érhető lenne, hogy azért ne fordítsák le az egységneveket, mert angolul is úgy használják, és ha online játszik az illető, akkor tudja ugyanúgy nevezni. Azonban itt van egy kis logikai bukfenc... Mivel a játékos azért használ magyarítást, hogy értse a játékot, ezért tök mindegy, hogy milyen nyelven vannak az egységnevek. Egy külföldivel csak akkor tudja jól megértetni magát, ha ismeri annyira az angol nyelvet, hogy ne kelljen magyarítást használnia.
Arról már nem is beszélve, hogy igazán ügyes vérpistikék az angol kifejezéseket SZÓBAN leírás szerint és nem kiejtés szerint használják. ;)
Természetesen elnézést kérek mindenkitől, akit esetleg ezen hozzászólásommal megbántottam, különös tekintettel a Vér István nevű fórumtársaimra. -
Bárki, aki a "magyarosítás" szót használja a játékhonosítás témában, komoly hibát követ el [gyak. megerőszakolja azt] a magyar nyelvvel szemben...
-
De ez a szavazás azért magáért beszél nem?
sc2.hu szavazás -
Én azt mondanám, hogy akinek nem tetszenek a magyar egységnevek az játszon angolul. Vagy úgy nem tud? Ajaj... akkor tanuljon meg, vagy érje be azzal, amit kap. -
Nagyon szomorú lennék, ha így lenne...
-
Panyi #36798 Valahogyan el kell kezdeni azokat a hagyományokat megalapozni. Mert a végén cat marad abból a macskából :) -
Mert van, amire van évszázadok óta meghonosodott szó, kifejezés, és van, amire nincs, és ezért hülyén, erőltetetten hangzik. (Ez most az SC2-től függetlenül, általánosan, pl. a macska, vagy a lovag kapcsán.)
-
TGWH #36796 Hadd tegyek hozzá annyit, hogy minden egység ugyan azt jelenti angolul, mint magyarul... a szavak jelentése egy és ugyan az tükörfordításnál... könyörgöm, azért miért nem kötekedtek, hogy miért lovagnak fordítják a knight-ot, és miért macskának fordítják a cat-et, miért nem lehet angolul hagyni, mert ugye az sokkal jobban hangzik... -
Magyarítások Portál -
strebacom #36794 ÖÖ... szeretném, illetve kérném....vagyis szépen kérem, hogy minden magyarosító, hunosító testvért...irjon egy pár szót a most készülö magyarításáról, hogy, kb. hogy áll vele....dátumot neeee.... csak KB...
köszi....
-

[A "vérpistike" szó mindig kacajra gerjeszt :)]
-
Mindenki örülhet... Főleg a vérpistikék. :D -
Bizony.
Forrás: A magyarítás blogja -
Ezt mintha írták is volna az SC2 fordítók. -
Vagy csinálnak 2 verziót, angol és magyar nevekkel. -
Szerintem teljesen jó, hogy fordítják az egység- és tárgyneveket, ha beszélő nevekről van szó. Engem zavarni szokott bármilyen műben (legyen az könyv vagy játék), ha az egész magyar nyelvű és olyan tárgy van benne, hogy pl. Fireshield a Tűzpajzs helyett, csak azért, mert a fordító szerint az erdeti jobban hangzik.
Szerintem nem a hangzás, hanem a jelentés a lényeg. Főleg, ha egy kitalált világról van szó. Azzal valóban nem értenék egyet, ha jelenlegi világunk USA-jában az egy város Main street hallgató utcáját Fő utcára fordítaná valaki.
A másik, hogy engem zavar ez az kettősség, "hogy azért mindent fordítsunk le, mert nem értem a küldetést, nem értem a történetet, de ugyanakkor ne legyen már gagyi neve az egységeknek".
Én azt mondom, hogy ott van a fordítói szabadság. Ha amúgy jó munkát végeznek, ha nem is tökéleteset, de kevés hibával, akkor ne ezen rágódunjunk már. Mindenki előtt ott van a választás, hogy angolul vagy magyarul játszon.