7250
Egosoft X4
  • TokraFan
    Nem akarok már tényleg flame-be menni ezzel a témával, de sok itt a félreértés. Nekem mindkét Saitek a Saitek érából való volt, az X52Pro mai napig megvan, beletettem sokezer órát és semmi baja nincsen. Az X56 nem sokáig volt meg, azt pár hónap után eladtam (mondjuk eleve csak azért vettem, mert pár napig extrém akciós volt ebay-en és annyiért hiba lett volna ott hagyni), szóval eladtam, mert jött helyette a Warthog. Azóta is azzal játszom, szeretem is, de ismerem a korlátait.
    Itt meg tudod nézni, milyen "csodás" ez is belülről...sehol nincs ez full fém, vacak plasztik a gimbal is, de a fém része is...hát egy Virpil-hez képest gagyi az egész.
    Aztán tud ez produkálni ilyeneket is:
    Throttle failure
    Stick failure
    Stick problem 2
    Stick Problem 3

És ez a cucc pontosan kétszer annyiba kerül, mint egy X52pro!
    A TM olcsóbbik HOTAS-a (T.Flight Hotas X/4) sokkal rosszabb minőség mint a Saitek. Recseg, ropog, nyikorog az egész, pontatlan a center, a dead zone-t szoftveresen sem lehet lejjebb venni annyira, hogy jó legyen.
    Én úgy gondolom, hogy a joy-ok területén sajnos ki kell fogni a jó példányt. Vagy venni kell egy Virpilt, full fém mechanika, nagyon profi elektronika, de az ára is ehhez igazodik. A Saitek (Logitech), a középkategóriában indul, ott túl sok ellenfele nincsen, egyedül a TM T.16000 Hotas fut kb. ilyen áron, de senkinek ne legyenek illúziói, ha gyilkolva van, akkor ez is pont úgy szét fog esni, mint a Logitech, ha meg nincs gyilkolva, akkor a Logi/Saitek sem fog! Ennyi pénzért ez van sajnos.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.11.05. 13:04:21
  • nibron
    Az alapján ítélem meg a játékvezérlőket, hogy milyen sűrűn találkozom velük a javítóasztalon. Pl. Warthogot nem láttam még (repszimes ismerősök között mára már ez a leggyakoribb), sőt az enyémet sem szedtem még szét. Gladiátorral sem, viszont a sajátot alulról már megskubiztam. T-Rudder volt már itt, de csak zsírzás volt (azzal kicsit spóroltak). A rudder nekem előtte az átszerelt G940-es volt (lecseréltem az elektronikát saját 10 bitesre és önálló usb-sre), nagyon fura volt átszokni a robosztus fém pedál után a műanyagra, de mára már szeretem. Hát a Saitek rudder-énél 1000szer jobb. Saitekkel viszont tele volt a pince. A TM sokkal jobb műanyagot használ mint a Logitech, ráadásul a Logi általában úgy tervez, hogy a csúszásokat alapból a zsírra bízza és ez ügyben kezet foghatnak a Saitekkel. A különbség csak annyi, hogy míg a Saitek spórolt a zsírral (kopott is mint állat), addig a Logi telebssza. A TM hagyományos potijai is elég jók, alapból a Logitech-ekkel sincs akkora gond, de ha szét kell szedni a Logi-s cuccokat, könnyen előfordulhat, hogy a büdös életbe nem lehet többet kalibrálni. TM-nél mostanában nem volt ilyen probléma, elég jól cserélhetőek az elemek. Az X56 gázkarja pl. külön megér egy misét, most már tudom, hogy csak akkor bontom meg, ha az az utolsó utáni megoldás. De inkább hozzá sem nyúlok. Ha számláznám sokkal többe kerülnének a javítások mint maga a cucc újonnan.

Az X4-re a Gladiatort nem HOTAS összehasonlításként írtam, hanem nekem az a vezérlő volt amivel végül is kényelmesen végigtoltam az X4-et. Tudom 1 és 2 kézzel is használni, a pici gázkar az X4 esetében kifejezetten előny, tudom gyorsan és lassan szabályozni. Gomb van annyi amennyi kell, a kitérítés pedig nagyon kellemes mind repülésnél, mind harcnál. Ha mindenképppen muszáj negatívumot említeni, akkor az a tűzgomb. Szerintem kicsit csinálhatnák erősebbre, és nehéz a portól kitisztítani. Ár/minőség-ben pedig verhetetlen.
    A Warthog és a Gladiator nálam állandóan fel van dugva. A Warthog megy a rep.szimekhez, a Gladiator pedig tépésre jó. Ha tönkremegy, könnyen veszek másikat elfogadható áron. De még egyetlen rossz példányt sem kaptam, pedig fáj a fogam a M.A.R.S. érzékelőkre.
  • TokraFan
    "Rángatós játékokhoz inkább a Thrustmaster cuccai jobbak"

Hátööö, én TM párti voltam alapvetően, már évek óta egy Warthog HOTAS-t használok, de az is messze van a jótól. A rudder pedáljuk -a műanyag-, konkrétan rettenetes. Mondjuk szerencsére nekem nem volt vele fizikai problémám, de nem egy, nem kettő történet kering a neten, ahol a 120k-s rendszer stick-je 1 hét után lötyög, volt akinél kibontást követően az X-axis mentén mozdítva fémesen kattogott.
    Igazából nincs top minőségű HOTAS. A Virpil pl. full fém mechanika (pl. a Warthog nem az, hiába marketingelik, a gimbal is szar műanyag), de a fröccsöntéssel Virpiléknél is vannak gondok, egy kis orosz cég, de még így is a legjobbak között vannak, sajnos ennek megfelelő árazással. Van persze pedálból is full fém, 500EUR áron!
    Az persze tény, hogy a Saitek nem a csúcsok csúcsa, de középkategóriában nincs más. A T.16000M HOTAS verziója nem rossz, de hasonló áron van és messze nem tud annyit, mint az X52Pro/X56, és bár az is HALL szenzoros, a gázkar meg csúszósínes, de amúgy full plasztik az egész és a minőség olyan, amilyen.
    Szóval ilyen árért nem nagyon kapsz jobbat sajnos. A régi Gladiátor már nem kapható, és nem is HOTAS, tehát nem hasonlítható össze. A Logotech G940... na az tényleg katasztrófa volt, nem véletlenül hagyott fel vele a cég, nem volt egy sikertörténet (max annyiból, hogy 60k körül pedált is kapott az ember, bár sokat nem ért, a béna stick design sem vált előnyére, a kevés gomb és az egész rendszer nem volt kiforrott, ki is futott viszonylag hamar).
    Ezek a vezérlők már mind mágnes-szenzorosak (legalábbis, X/Y axis), elkopni úgy, mint egy régi potis joy nem nagyon tudnak, viszont a rugók és a centerezés na az gyenge pont szinte mindegyiknél.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.11.05. 00:02:02
  • TokraFan
    X4-et nem játszom még, nincs tapasztalatom sajnos. :-)
    A másik kérdést bevallom, nem teljesen értem. Milyen pöckökkel? :-D
  • nibron
    X4 tekintetében az a bajom a Saitek cuccokkal, hogy számítani kell rá, hogy mire kijátszod/megunod a játékot, a vezérlő is "elfogy". Sajnos egyáltalán nem bírják a tépést. Márpedig ebben a játékban azért néha kell. az X4 mondjuk nem terheli annyira (még) a játékvezérlőt mint pölö az Elite, nincs is annyi gombra szükség (legalábbis nekem). A Saitek a lehető legszarabb anyagokból van összerakva, és ezen még a Logitech sem segít. Sajnos a Logi is kínában gyártat, rossz a műanyag, rossz a vezeték, sőt általában minden rossz. A zsírral viszont nem spórolnak. Most már nem is szívesen vállalom Saitek cuccok javítását, nagyon közeli "hozzátartozónak" kell lenni. Sajnos elég sok még garanciális cuccal keresnek meg, életemben nem láttam még ennyi szemetet amit a Saitek néhány év alatt összehozott. Alkatrész tekintetében is elég rossz a helyzet, szinte mindent csak bontott vezérlőből lehet pótolni (ha ki lehet cserélni), ami szintén csak átmeneti megoldás. Ha az X56 gázkarját meg kell bontani, az összeszereléshez szakember kell. Szerintem az X52 és X56 sem éri meg az árát, ha ilyen típusú játékkal játszik az ember. Repülőgép szimulátorhoz viszont elég jó eszközök vagy olyan típusú játékokhoz, ahol nem kell rángatni, hanem inkább előre eltervezett mozgásokat kell végezni, lassabb kitérítéssel.
    Rángatós játékokhoz inkább a Thrustmaster cuccai jobbak, kicsit jobban bírják a gyűrődést. Semmiképpen sem érdemes túl drágát venni, mert azok is tönkremennek "mielőtt szeretnéd". Ami viszont felépítésénél fogva is jobban bírná az a TM A10 Warthog, de az egyrészt asszem a legdrágább, másrészt teljesen alkalmatlan X4-hez. Nehezen mozognak a karok, a gombok, minden, szintén inkább csak polgári rep.szim. kategória. Sajnos nem tudok olyan karról ami maximálisan kibírja a játékos vehemenciáját, a Logitech G940-ese volt ilyen, de annak meg a gázkar része volt totál félresikerült (tervezési hiba, rossz minőségű alkatrészek). A Joy viszont tönkretehetetlen volt. Nem volt benne semmi mechanikus súrlódás (felfekvés,fékezés) és nagyon keményen megcsinálták.
    Én az X-Plane-hez ajánlott joy-al (Gladiator MK II Pro) játszottam végig az X4-et. Van belőle sima változat, és koppintás is (Javelin), mindegyik nagyon jó, eddig még nem hoztak belőle javításra. A kinézete ellenére (II. vh.-s orosz repülőgép replika) nagyon kényelmes. A kitérítése alkalmas gyors mozgásokra és lassú precíz pozíciókra is. A Javelin belseje műanyagból van, ennek ellenére nagyon jól bírja a strapát. Az X, Y tengely nagyon pontos mágneses érzékelővel van ellátva 12 biten. A hagyományos potik is minőségi alkatrészek, mint ahogy a komplett elektronika és a mechanika is. X4-hez ez volt számomra a legideálisabb vezérlő (Elite-hez is inkább ezt használom). Minden kéz alatt van. És mindig olyan mint újkorában. A Javelin-ben azért a műanyag felületek idővel kopnak kissé, könnyebb lesz a kitérítés, és a központban kissé kotyoghat is (a műanyag alátámasztás már csak ilyen). A Pro-ban fém van mindenütt.
    Próbáltam még a T16000-et is, de az is olyan, hogy az elején jó, azután viszont "károsan bekopik". De ismerek olyat aki kifogott egy elég jó darabot és még mindig jól működik neki.
    Ezeknél a játékvezérlőknél van egy fontos dolog ami erősen kihat az élettartamra, és az a por. A vezérlő közelében sűrűn kell takarítani, mert a bekerülő porszemcsék rendkívül jó csiszolóanyaggá állnak össze.

Az X4-ben lehet, hogy van utánégető, de nekem nem tűnt fel.:) A booster nem ér, mert ugye az nem az, egyébként is gombon van.
  • tomonor
    Értem, köszi az infót! (bár X4-ben mintha lenne utánégető :D )

Még egy kérdés, hogy látod, gyakorlatban (X4-ben) van idő bíbelődni az X56-os gázkar-rész pöcök kapcsolóival?
  • TokraFan
    Alapvetően más célra való ez a két HOTAS, nem igazán hasonlítható 1:1-ben. Előre bocsátom, hogy nekem az X56-ból még a Saitek féle volt (kék), ehhez később a Logitech kicsit hozzányúlt (ez lett a szürke színű), és nem véletlenül. Az X52 Pro mai napig 100%-ban megegyezik a Saitek féle verzióval, ott csak logo csere történt.

Az X52 Pro gázkarja nem tud szeparált gázvezérlést a két hajtóműhöz, de ennek igazából csak polgári repülőgépszimulátoroknál van jelentősége (esetleg olyan katonai szimeknél, ahol pl. teherszállítókat is lehet repülni). Elite-nél, X-nél sok jelentősége nincs, vagy legalább is, nem jelentős.
    Említettem, hogy eltérő felhasználásra valók, ennek oka főként a gázkar. Az X52 Pro gázkarja "gyors" (tehát a két végállás között gyakorlatilag egyetlen hirtelen rántással át lehet mozgatni), ezért harci szimulációkban (ilyen az X és az Elite is), sokkal jobban használható, mivel ezeknél a progiknál harc közben sokszor, és hirtelen kell tolóerőt változtatni. A X56 gázkarja ezzel szemben meglehetősen lomha, nagy az ellenállása, ami egy harci szituációban nem igazán nyerő. Kiváló viszont egy Boeing 737 irányításához és a két hajtóművének szeparált vezérléséhez pl. az FSX-ben vagy az X-plane-ben, mert ott finom gázadásokra van szükség, nem hirtelen rángatja az ember mint egy űrvadászban.
    Az X52 pro kevesebb funkciót képes ellátni, mert kevesebb rajta a gomb, de mivel van rajta egy 3 állású "funkció választó" gomb, így tulajdonképpen a teljes gombsort háromszor lehet felprogramozni és funkciókkal ellátni, tehát így is bőven 100+ feladatot képes kezelni. Az X56 a Saitek érában nem a minőségéről volt híres, pontosabban, volt pár gyenge pontja, ezeken javított később a Logitech. Éppen ezért, X56-ból a kéket (Saitek) csak akkor érdemes használtan venni, ha nincs agyon használva! X52Pro minőségével komolyabb gondok nincsenek, mert ez már egy továbbfejlesztett veriója volt a Saiteknek is (a sima X52 lényegesen gyengébb darab volt, de az már csak használtan kapható). X52 pro-hoz nincsenek plusz rugók, X56-hoz vannak, bár sok értelme nincs szerintem, én egyszer sem használtam a mellékelt darabokat. X52 Pro nem RGB, 3 fix színt tud (zöld, piros, narancs), az X56 viszont RGB. A szoftvereik maradtak az eredeti Saitek félék, nem egy nagy számok, de használhatók, makrók is írhatók bennük.

Magyarán: én az X56-ot a lomha gázkar miatt annyira nem tartom jónak harci szimekhez, inkább polgárihoz való, vagy mondjuk egy A10C-t repülni egy DCS-ben.
    Még annyi az X52 Pro-hoz, hogy a gázkaron alapból van egy "utánégető" funkció, ami abban nyilvánul meg, hogy a két végállásánál "akad" a kar, egy mechanikai ellenállás van beépítve, hogy érezni lehessen a "határt". Ez egy kis rugó egy kis műanyag pöcökkel. Engem marhára idegesített, mert Elite-nél is és X-nél is zavart az irányításban (itt ugye nem nagyon van utánégető). Ezért moddoltam a sajátomat, és kiszedtem ezt a pöcköt, így vajpuha, teljesen sima lett a gázkar járása, onnantól tényleg egy élmény volt vele repülni és harcolni. Itt egy videó ami bemutatja az eljárást (pont Elite-ben demóza).
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.11.04. 00:28:26
  • Pares
    "A mostani rakéták SZAROK!"

Hurr durr. Miért is? Ha valami, akkor kicsit túl erősek is (igen, a játékosok visszajelzései alapján).

"Apropó! Chaff miért nincs?"

Az van a játékban, ha még nem vetted volna észre.

"Tudod mi a rosszabb a folyamatos sírásnál? Fogadatlan prókátornak lenni!
    Meg túltolerálni olyan dolgokat amiket a tömeg egyértelműen hibának/rossznak/véteknek tart!"

A konstruktív kritikának van helye, amiből én is kiveszem a részem, mert van mit javítani, fejleszteni, és azt szeretném látni, hogy a játék egyre jobb legyen, egy fejlesztő számára pedig nincs olyan, hogy túl sok visszajelzés (kivéve ha olyan használhatatlan, mint a te hozzászólásaid). Amit te csinálsz, az a kurvára irritáló hangnemű "MINDEN SZAR, HASZNÁLHATALTAN HURR DURR", "az X3-ban minden mennyivel jobb volt", "nem is lenne olyan komplikált, csak foglalkozni kellene vele" és hasonlók.
  • nibron
    Az X4-ben azért a Xenonok "segítenek valamennyire" egymáson. Tegyük fel, hogy beülsz a "K" hasa alá és ott pusztítod. Ha van a közelben vadász rád fog támadni, ergo ki akar onnan piszkálni. Ha mondjuk van egy másik "K", akkor amit gyilkolsz, próbál úgy fordulni, hogy a másik rád lásson, ill. a másik is mozdul feléd. Az ütegek állapotát folyamatosan frissítik, tehát ha kilövöd valamelyiket, átfordul a jókra. Úgyhogy nem mindig kacsavadászat a "K" vagy "I" gyilkolászás. Az már más kérdés, hogy amikor tüzelnek a "segítők", sokkal nagyobb kárt okoznak a "védett" eszközben, mint benned. Lőnek akkor is, amikor takarásban van a cél. Csak azt figyelik, hogy szögben ráfordultak-e már a célra(rád).
  • tomonor
    Ár/érték arány; mennyire marad el az X52 az X56-tól; melyiket ajánlanád hosszú távra, de maximum X4-Elite-Star Citizen használatára (tehát semmi nagyon komplikált szimulátor jellegű játék); és érdemes-e használtan venni?

Most jelenleg ott tartok, hogy már rengeteg videót megnéztem mindkettőről és mindig amikor meggyőzöm magamat az X52p-ről, megint belém hasít, hogy csak 20e kellene az X56-hoz már. Viszont akárhogyan is nézem, az is pénz.
  • Jóózsf István #2556
    Na, ERRŐL beszéltem! Ugye, hogy nem is lenne olyan komplikált, csak foglalkozni kellene vele!

Annyit pro, vagy kontra; Megfigyeltem, hogy amikor L-es rombolók nekimennek egy állomásnak, akkor "tisztes távolságban" állnak meg, amikor ők a fő lövegeikkel elérik a célpontot és ott kezdenek el balettozni! De arra már nem futja nekik, hogy lőnek-e rájuk, vagy sem, mert ha nem, akkor fő lövegeknek mindegy lenne, ha mondjuk egyel közelebb kerülnének a célhoz és akkor mellék tornyok is szerepet kapnának!
    Nnnna! Én ennél a jelenetnél szoktam IGAZÁN sírva-fakadni!

Tokrafan! Nyugodtan jöhet ide nyilvánosba! Engem is érdekel!
  • TokraFan
    Nekem mindekettő van/volt. Mire vagy kíváncsi?
  • tomonor
    "010 IF valami kis köcsög olyan helyről tüzel rám, ahova nem tudok visszalőni
    020 THEN odébb állok, szélsebességgel

RUN"

Bár nem sokat értek a programozáshoz/MI-ákhoz, de szerintem azért így történik, mert az ütegek, mint modulok nincsenek integrálva a hajó fő scriptelésébe. Szerintem kb. annyi történik, hogy:

-Hajó támadást megkezdi, egyenesen ráfordul az ellenségre;
    -Amennyiben van elülső lövege/ütege, lő;
    -Kitérő manőverben/megforduláskor az oldalsó ütegeké a szerep;
    -Amennyiben a hajó n% mennyiségű sebzést szenvedett a hajótesten, menekül.

Ha az MI tisztában lenne az ütegeinek pozíciójával/erősségével, akkor beszélhetnénk taktikai támadásokról, de nagyon úgy tűnik, hogy nem ez a helyzet. Milyen szép is lenne, ha pl. egy Xenon Branch 9 K ránk/az ellenségre fordulna mindig azzal az oldalával, ahol éppen még van élő M-osztályú üteg. Sőt, ha két NPC L/XL hajó felismerné egymás taktikai hátrányát/előnyét és ki is tudná azt aknázni (pl. ha két K csoport egymás fölé állna mindig, felső "fejjel lefele" kizárva a deadzone-t, és még néhány vadászt is beállítanának maguk mögé, hogy még szebb legyen a kép.

Sajnos jelenleg ott tartunk, hogy a hajók nem is szívesen pördülnek azon a bizonyos tengelyen (Roll), nemhogy fejjel lefele álljanak. Pedig még nem ez volt a helyzet az X3 játékokban.
  • Jóózsf István #2553
    "Ugyan... Kezdjük ott hogy a Springblossom az egy OP rondaság volt, másrészt az X3 tele volt olyan hajóval, amivel nem volt probléma szarrá alázni az AI-t, mégha több osztállyal nagyobb hajót is irányított."

Ennek pont az ellenkezőjét állítottam! A Tavaszvirág pedig GYÖNYÖRŰ!!!
    A mesterséges intelligencia a játékban egy kalap szamócát sem ér! Ez pedig: TÉNY!
    Amikor te beállsz a "K" vakfoltjába, akkor az miért nem "vészgyorsít odébb"??? Nem lenne bonyolult megírni. Íme:

010 IF valami kis köcsög olyan helyről tüzel rám, ahova nem tudok visszalőni
    020 THEN odébb állok, szélsebességgel

RUN
    Et voila!
    És ez csak egy az ötleteim közül! Amit ebben a pillanatban találtam ki!

A mostani rakéták SZAROK! A célbefogó rendszer meg parasztvakítás! (De, mint ficsőr, fogadjuk el!)

A Flare csak a hőkövető rakéták ellen nyújt "védelmet" amiből vicces mennyiséget tudunk magunkkal vinni! KÖSZÖNJÜK SZÉPEN! De azért ügyes próbálkozás volt becsempészni egy űrjátékba a légiharc egyik védelmi eszközét!
    Apropó! Chaff miért nincs?

Tudod mi a rosszabb a folyamatos sírásnál? Fogadatlan prókátornak lenni!
    Meg túltolerálni olyan dolgokat amiket a tömeg egyértelműen hibának/rossznak/véteknek tart!
    Utoljára szerkesztette: Jóózsf István, 2019.11.03. 06:21:49
  • tomonor
    Logitech X52 Pro / X56-os élményrudakkal van valakinek tapasztalata itt?
  • TokraFan
    Köszi az infót! Akkor azért itt is lehet trükközni, csak kevesebb a lehetőség (AP-ben közel 40 féle rakéta volt, melyek nagyban eltértek egymástól szinte minden paraméterükben).

Ez biztos csak az én személyes fétisem, de kifejezetten szeretem a bőség zavarát (már amennyiben az át van gondolva és nem csak értelmetlenül oda van hányva), amiből keresgélni kell a leghatékonyabb, legoptimálisabb installációt 1-1 feladathoz.
  • Pares
    6 fajta rakéta van, plusz mindegyikből van light/heavy verzió:
    - irányított: be kell fogni a célpontot és követni kell, nem érzékeny a rakétaelhárítóra
    - hőérzékelő: fire-and-forget, de érzékeny a rakétaelhárítóra
    - "okos": fire-and-forget, kevésbé érzékeny a rakétaelhárítóra
    - swarm: a szokásásos, bár nem sokat használtam
    - dumbfire: nem követi a célpontot, csak egyenesen repül
    - torpedó: követi a célpontot, de lassú

Ahhoz hogy ki tudj lőni rakétákat/torpedókat, kell rakéta/torpedó vetőnek lennie a hajón. A rakétaelhárító töltetből meg véges mennyiségű van minden hajón.
    Utoljára szerkesztette: Pares, 2019.11.02. 17:15:11
  • Pares
    Apa kezdődik...

"És akkor talán nem lesz olyan, hogy egy "M"-es hajóval (fél kézzel) elbánunk egy XL-el! Nemezis vs. "K"
    Emlékszem X3-ban, amikor a Tavaszvirággal nekimentem egy Xenon Q-nak, akkor azért, kellett gépészkedni! És ott csak egy osztály volt a különbség! (M6 - M7)"

Ugyan... Kezdjük ott hogy a Springblossom az egy OP rondaság volt, másrészt az X3 tele volt olyan hajóval, amivel nem volt probléma szarrá alázni az AI-t, mégha több osztállyal nagyobb hajót is irányított.

A Nemesis öt előre irányuló M ágyúval talán az egyik leghalálosabb fegyver a játékos kezében. A K-nak meg van egy blindspot a háta közepén. Ha ezt a kettőt összeadod, akkor a K-t kinyírni nem nagy kihívás, inkább időigényes. Nincs új a nap alatt.

Nem ezt kell viszonyítási alapnak venni az optimalizálásnál, mert ha egy AI kezébe adod a Nemesist, akkor fél percig sem bírja ki a K ellen, mert az AI nem úgy van programozva, hogy álljon be a K blindspotjába. A K amúgy is kurva erős, simán hazavág több Behemothot is úgy, hogy közben vadászok tucatjai hullámokban támadják. Persze az IS. OOS megint más a helyzet, és ezen van mit javítani.

"Emlékszünk még az X3 rendszerére? Mennyi rakéta! Amit akár 200km-ről is kilőhettünk! A rakéták elleni védelem? Flakkok? Rakéta elleni rakétavédelem? Moszkítók?"

Csak arra nem emlékszem, hogy brutálisan erősek voltak a rakéták, vagy teljesen használhatatlanok. Talán mert MARS-ot használtam az alapból szar turret scriptek miatt, az miatt meg folyamatosan változott, hogy mikor melyik, de az is lehet, hogy azért, mert képtelenség volt normálisan kiegyensúlyozni.
    Amúgy nem tudom mi bajod van a jelenlegi rendszerrel, szerintem pont ez, amihez nem kéne hozzányúlniuk, talán csak több leírás kéne az egyes rakétatípusokról (meg minden másról is). Az AI tök jól használja a rakétaelhárítót, ez a célbefogós rendszer is jól működött, amikor próbáltam, szerintem most eltalálták az egyensúlyt. A rakéták/torpedók sebessége meg hozzáadódik az indító hajó sebességéhez, szóval nem álló helyzetből kell kilőni a lassú torpedókat és kész.
  • TokraFan
    Mennyire szerettem anno X3-ban azzal bűvészkedni, hogy milyen hajóra, mikor, milyen rakétát vagy torpedót tegyek fel, hogy a leghatékonyabb kombót találjam meg egy adott feladatra. Ezek szerint X4-ben ez sem így megy már?
  • TokraFan
    Nem kell kinyitni az ablakot, ezekben a házakban nagyon profi hőcserélők vannak! :-)
  • Jóózsf István #2546
    Eszembe jutott még valami: A rakéta rendszer! Mi lett vele? Még a ribörszben is bőven jelen (és használható!!!) volt. (Persze azért egy kis XML szerkesztés nem ártott hozzá!!! ) Most meg...? Szégyen!
    Emlékszünk még az X3 rendszerére? Mennyi rakéta! Amit akár 200km-ről is kilőhettünk! A rakéták elleni védelem? Flakkok? Rakéta elleni rakétavédelem? Moszkítók?
    Nem azt mondom, hogy olyan legyen minden, mint a Borz fegyverrendszere, mert az túl kényelmes lenne. De mondjuk vissza lehetne hozni, hogy gombnyomásra kilőhessünk egy olyan rakétát, aminek jelentősége is van. Tehát: Nem egy gyök kettővel cammogó, egyébként nem túl erős, torpedót!!! (Nincs palmfész az imodzsik között? Vagy vak vagyok?)
  • Jóózsf István #2545
    Meg elhasználják a zoxigént!

A gáz kábé stimmel. El is mondták, hogy amíg fagyásbiztos, addig víz a hűtőközeg, majd hőcserélőkön átveszi az argon. Azt vezetik ki külső hűtőkbe.

Ami elhangzott kérdezz-feleleken. Konkrétan, hogy szívesen látják a tippeket a kiegyensúlyozottságra. Háááát, nem is tudom. Van erre konkrét válasz, vagy magyarázat? Néhány kézzelfogható tény.: Nincs hajó, ami egy az egyben felvenné a harcot, akár egy "K"-val szemben, nem is beszélve Iluskáról. Illetve de. Egy tetszőleges, jól felszerelt "M" osztályú hajó, amit mi irányítunk. Ezen talán el lehetne indulni.
    Sokan emlegették a béta fórumban is, hogy maguk a fegyverek is rosszul vannak "optimalizálva" Erről már én is sírtam itt. De mondjuk erre van is ígéretfélénk, hogy változni, javulni, fejlődni fog.
    Másik érdekesség, az "űrlift" Ezzel vissza is kanyarodunk a ribörszhöz.... Kifejtem: Jelen állás szerint az X4-ben legyártjuk az anyagot, amiből hajó lesz, amik elmennek harcolni. Felét szétlövik. Öröm és boldogság! Ez így rendben is van. Itt meg is idézném Vikut, akinek a veszzőparipája volt, a Ribörsz gazdasági rendszere, miszerint; Megtermeljük, leszállítjuk a hajógyárnak, hajó lesz belőle, amit a játék nemes egyszerűséggel kiír a rendszerből! Háááát, nem is tudom. Ettől kelne életre a játék?
    Pedig, ha választanom kellene, azt mondanám, hogy a Ribörsz élettelibb!

Kinek van erre épkézláb ötlete?

És a harcmodorra?
    Pedig, ha ezt megoldanák, megoldanának mindent. Képzeljetek el egy olyan jelenetet, amiben az ellenfelek tized/századmásodpercek alatt reagálnának a helyzetre. Folyamatosan elemeznének, értékelnének, cselekednének. Hopp már el is jutottunk az emberi, vagy egyszerűbben: Organikus agyhoz, de ne menjünk ilyen messzire; Mesterséges intelligenciához. Ahogy D.A. Írta a G.U.S.-ban "Elég lenne egy alap modell." Mondjuk egy sakk program?!?!?!?!? Azok mióta is léteznek? Mekkora hardver kellett hozzájuk? (Irónia off!)
    Mindjárt el is érkeztünk az egyik kedvenc témánkhoz: Szerintem ezt lehetne külön szálon futtatni. Úgy értem a CPU fennmaradó 6+ szálán!!! Simán el tudom képzelni, hogy szinkronba hozzák a fő-szimulációs szállal!
    És akkor talán nem lesz olyan, hogy egy "M"-es hajóval (fél kézzel) elbánunk egy XL-el! Nemezis vs. "K"
    Emlékszem X3-ban, amikor a Tavaszvirággal nekimentem egy Xenon Q-nak, akkor azért, kellett gépészkedni! És ott csak egy osztály volt a különbség! (M6 - M7)

Milyen egyszerű ezt így leírni. De, ha azt mondanák, hogy oldjam meg, szépen elballagnék az éjjel-nappali kézilőfegyverbolba és... szájbalőném magam!
    Utoljára szerkesztette: Jóózsf István, 2019.11.02. 06:14:44
  • nibron
    Elméletileg befűthető a ház, de a gyakorlat az, hogy elég gyorsan le is hűl, mivel ki kell nyitni az ablakot, mert 10 ember már baromira büdös. Főleg ha még buliznak is.:xD
  • nibron
    Hát ha úgy vesszük nem rossz egy ilyen fícsör, de nem hinném, hogy erre kellene most figyelni az X4-nél. Prioritását tekintve ez a kérdés nem igazán időszerű. Viszont a programozása nagyon könnyű. Egyetlen százalékot kell kiszámolni pár adatból, és ezzel lejjebb venni a hatásfokot.

Amúgy az előző hsz-omban kifejtettem, hogy a hőelvezetés egy űrobjektumban elég nehézkes. A lézerek pedig rengeteg hőt termelnek. A hatásfokuk általában nem éri el az 5%-ot. Tehát max. 5% távozó energia, a többi pedig hő. Jó, ez az érték későbbiekben biztos változni fog a hatásfok irányába, de inkább ki kellene találni valami mást az energia sugarakra. Végül is ahhoz is kellett több mint száz év, hogy a szénszálas izzótól eljussunk a LED-ig. Az űrben pedig a LED-ek is túl sok hőt termelnek.
  • nibron
    Hát persze, hogy hűteni kell. Nincs közeg aminek átadhatná a hőt. Ha egy szál pöcsben kimennél az űrbe, és tegyük fel, hogy nem halnál meg azonnal más okok miatt, akkor bizony nem fáznál, holott legalább -150C alapból van. Idővel azért kihűlnél, mivel nem teljesen üres az űr, de az űrállomás magasságában kb. fél órára lenne szükség, hogy fázzál. Viszont ha bekerülsz a napfénybe elég gyorsan túlhevülsz ugyanabból kifolyólag. Megkötöd a hőt, de leadni már nem tudod. Van is egy olyan kérdés (érdekesség), hogy ha mindenféle védelem nélkül kilépnél az űrbe, mitől és mennyi idő alatt halnál meg. A helyes válasz pedig: kb. 10-15sec, és azért mert hirtelen felforrna a véred (légüres tér), a forrás miatti túlnyomás (buborékok) miatt pedig felrobbanna az érhálózat. Nagyon látványos és egyben randa halál, hogy az ember minden nyílásából spriccelnek ki a "vérbuborékok".
    Az űrobjektumoknak nem véletlenül kell visszaverniük a hőt, mert megkötni elég könnyen lehet, na de eltávolítani. Hűtőborda ugye cseppet sem játszik, sőt az is inkább csak a hő begyűjtésében "segít". A ventillációs eljárásokkal pedig az a baj, hogy letéríti az objektumot a pályáról, és külön hőmegkötő gáz kell a kihajtáshoz. A legjobb megoldás még mindig az ún. passzív hűtés, amikor a meleget átvezetjük a hideg oldalra, és ott fűtésre felhasználjuk. Kis érdekesség, hogy az űrben használták először azt a hőcsöves megoldást, ami most a gépetekben a CPU és GPU hűtésénél vagyon.
    Ha megnézel képeket vagy videót űreszközök gyártásáról, láthatod, hogy rengeteg fényes (többnyire arany) fóliát használnak fel. Ezek mind a külső hőt hivatottak elhárítani. Ha valaki véletlenül rajtahagyja az ujjnyomát valamelyiken, az ott át fog égni, annyi hőt köt le a szennyeződés. Az űrállomást pedig nem lehet így beburkolni a mérete és felépítése miatt, tehát ott sokkal rosszabb hatásfokkal hárítják el a hőt. Viszont elég sok gázt kell elhasználni, amit cseppfolyós állapotban visznek fel, annak gázzá alakításakor is rengeteg hőtől lehet megszabadulni. Szóval mindent amivel hűteni lehet, azt fel is kell használni.
    Amikor egyetemista voltam a BME akkor kezdett űrcuccokkal foglalkozni. Tápegységek, és hűtőrendszerek tekintetében mára már elég jelentős szerepük van az űrkutatásban. Mi az orosz OSCAR-10 rádióamatőr műhold tápegységeit terveztük ott.
    Utoljára szerkesztette: nibron, 2019.11.01. 19:59:48
  • Caliph
    gondolhatod hogy le van szigetelve a cucc,ami ott bent hő termelődik nem hinném hogy sokat átad a környezetének,csak úgy.

A fegyvertúlmelegedés: én inkább úgy képzelném el hogy a fegyvert meghajtó, hajó belsejében jól védett reaktorok melegednek inkább a nagyobb terhelés miatt,és ezért képzelhető el lassulás :D
  • TokraFan
    Simán elképzelhető, a teljesen légzárt térben a testhő (hulladékhő) képes felmelegíteni a levegőt. Gondolj csak pl. a passzívházakra. Építész barátom poénkodott is azzal, hogy ha egy passzívházban télen, -20 fokban esetleg fűteni kell, akkor elég rendezni egy bulit mondjuk 10emberrel, akik a testhőjükkel simán befűtik a házat. Nem 50nm-es házról van szó, hanem bőven 200nm felettiről.
  • Jóózsf István #2539
    Végül is gondolom túl sok erőforrást nem igényel, Nagyon nem zavar. Akár maradhat is.
    Érdekességképp.: Ezt ma láttam valamelyik ismeretterjesztő csatornán: A nemzetközi űrállomást HŰTIK (!!!!!!!) Vájjá! "Mert ez EMBEREK és a gépek fűtik belülről!
    Olyanról már hallottam, hogy amikor a nap süt valamit és vagy föld/hold árnyékba kerül egy űrojjektum, akkor baromi nagy a hőingadozás. Na de, hogy az emberek fűtsék fel a tájmszkvernél nagyobb űrállomást?!?!?!?
  • Z33noo
    Hány celsius is van az ürben?
    "- 455 Fahrenheit-fok, azaz -271 Celsius-fok (de ennek igazból az ember szempontjából nincs jelentősége, hiszen az űrben nincsen levegő)"
    Nem is tudom hogy vajon számitana-e valójában, hiszen a fegyverek a hajótesten kivül vannak. Levegö hiányában pedig nincs ami átadja, közvetiti a hőt.
    De ha bele irták a játékba ... biztos a tapasztalatok és a tesztek ezt mutatják :D
  • tomonor
    Nem rossz koncepció, kár, hogy semmi nem figyelmeztet a játékban minket arra, hogy ez a fícsör létezik.
  • Jóózsf István #2536
    Olvastam egy érdekes bejegyzést a béta fórumon. Valakinek feltűnt, hogy ha több fegyvert használ egyszerre, akkor lassabban hűlnek vissza a fegyverek, mintha csak egyet használna. És aztán el is magyarázták neki, valamint egy fejlesztő is alátámasztotta, hogy igen, mert egymást is melegítik, meg a hajótestet és így "hatványozódik" a fűtő hatás!

Szerintetek kell ilyen ficsőr egy ilyen játékba? (A felelősségetek teljes tudatában válaszoljatok!!!)
  • Pares
    Számomra a legérdekesebb válaszok azzal kapcsolatban, mire számíthatunk a 3.0-ban:
    - a 3.0 fogja tartalmazni a nem split plot küldetéseket
    - a fő prioritás a végjáték bővítése volt, a végjátékban a játékosnak sokkal nagyobb befolyása lesz az univerzum állapotára és a fajok közti viszonyokra, a plot küldetések is döntően befolyásolják majd az univerzumot
    - a kutatásnak is köze lesz a plot küldetésekhez, a PHQ küldi is bővítve lesz
    - több generikus küldetés, a régiek javítva
    - állomáson mászkáló npc-k is fognak küldetéseket kínálni
    - kapnak hajókat más fajok is, nem csak a Splitek
    - a flotta irányítás javítva lesz, jobban fognak együtt mozogni a hajók
    - a legénység fejlődés is változásokon fog átesni, többek közt lehet majd használni a szemináriumokat
    - ránéznek a hajók statjaira is (de Bernd többször is leírta, ha bárkinek bármi ötlete van a kiegyensúlyozottsággal kapcsolatban, akkor írjon neki mailt: [email protected])
    - lesznek új természeti jelenségek is
    - a Split DLC után egy másik, a korábbi játékokban jelenlévő faj is visszatér (szerintem 99%, hogy a földiek)
    - nem a 3.0-ban, de terveznek bolygók és űr között árut közvetítő állomásokat is, amik resource sinként működnének (linolafett űrliftet szeretne látni a játékban)
    - röviddel a 3.0 után lesz lehetőség 3D-ben irányítani a térképen a hajókat
    - nagyon valószínű a novemberi 3.0 béta
  • tomonor
    Természetesen nem mindegyik kérdésre adott választ, de a kép elég kiforrott lett - 3.0 után a játék késői fázisát próbálják majd izgalmasabbá varázsolni.
  • tomonor
    xd
  • Pares
    Lehet kérdezni.

De szerintem 2-3 kérdésnél ne kérdezzetek többet... meg olyat se, amit már kérdeztek.
    Utoljára szerkesztette: Pares, 2019.10.29. 17:48:45
  • Jóózsf István #2531
    Most egy pillanatra elbizonytalanodtam; Milyen formában is fog ma lezajlani a kérdezz-felelek dolog Brend-el?
    jól sejtem, hogy ez egy sima chat-lesz? Vagy lesz hozzá mozgókép is?
  • Pares
    Jó kérdések, bár azt már olvastam valahol, hogy a kutatást átalakítják, valamint a digitális szemináriumokat is fog lehetni végre használni legénységképzésre.

Engem leginkább az izgat, hogy a meglévő fajok is kapnak-e új hajókat, kezdenek-e valamit a már meglévő hajók és ágyúk statjaival, és hogy lecserélik-e a randomizált mod rendszert.
  • Jóózsf István #2529
    Te aztán nem kíméled...!
    Ha csak ezekre a kérdésekre akarna érdemben válaszolni, akkor se lenne elég az az idő, amit rászánnak!
    Építhető/rombolható autópálya? Sose jutott eszembe lerombolni. Érdekes.
  • tomonor
    Ezt fogom bemásolni az AMA-ba aztán meglátjuk, hogy kap-e választ. Természetesen nem feltétlenül ezek a legégetőbb kérdések, magamból indultam ki.
  • Jóózsf István #2527
    Biztos gyenge a fantáziám, de egyetlen értelmes kérdés nem jut eszembe, amit most meg akarok tudni az eljövendő tartalmakról! Sőt! Inkább magam akarom felfedezni, rácsodálkozni, etc.
    Ne érts félre. Nem bántani akarlak...!
    Súgj már egy párat!