2613
Transport Fever

uvayd3klw20ft2s6mwdj.jpg
  • Borg
    Én először is egy rendes enginet raknék alá, ami nem zuhan be már 100 vonatnál fix 10 fps-re... amíg ez nincs meg, a többi felesleges.
  • Nohab
    Hogy miket is tennék én egy ilyen játékba:

Railroad Tycoon része:
    a, piac változása
    b, egymás felvásárlása
    c, szórtküldeményes vonatok
    d, bizonyos területekre csak feltétellel szállíthatok
    e, másik vasútvállalat pályáját használhatom
    f, idővel változó igények (új ipar megjelenése, szén igény eltűnése a városnál)
    g, vonatoknak van prioritása
    h, marketing szempontjából fontos vonatok

Transport Fever része:
    a, moddolhatóság
    b, grafika
    d, bármekkora vonatok közlekedtethetőek

Transport Giant része:
    a, többi szállítási ágazat
    b, személyek utazása
    c, közúti járművek
    d, szakosodott állomások (akár vegyes is)
    e, raktár

Transport Tycoon része:
    a, változó útvonalak
    b, előznek a közúti járművek
    c, balesetek, katasztrófák
    d, multi
    e, változó tájak
    f, nagy távolságok

Chris Sawyer Locomotion:
    a, több féle vasút (keskeny nyomközű, fogaskerekű, metró, villamos)
    b, évszakok
    c, vezethető vonatok (na jó, ez nagyon sokad-rangú :))

Amiket még nem láttam sehol, de jó lenne:
    a, vágányzárak és felújítások (reptér, utak, mederkotrás)
    b, kisebb balesetek, időjárás
    c, rendezés a vasútállomásokon illetve valósabb üzemeltetése a járműveknek, flottakezelés
    d, konkurenciával való együttműködés (járművek bérbeadása)
    e, választható útvonalak (nem olyan szabadon, mint az OTT-ben de nem is kötötten, mint a TpF-ben)
    f, szezonális igények (mezőgazdaság, építőipar)
    g, háború, világpolitika,
    h, tranzit forgalmak a térképen, esetleges mozdonycserékkel
    i, tengelyátszerelés
    j, különböző árukra való engedélyek beszerzése
    k, iparvágányok és azok kiszolgálása
    l, ? kereskedelmi megállapodások
    m, ? humánerőforrás kezelése
    n, ? járműtenderek (jelenleg egy teljesen más világban használjuk a való világban lévő igények és gazdasági folyamatok által igényelt járműveket)
    o, ? remotorizáció, járműfelújítás
    p, tram-train, akár fordítva
    q, intermodális forgalmak (kompok is)
    r, különleges szállítmányok (trafó, vasúti járművek stb., amiket a megfelelő eszközök és engedélyek esetén vállalhatsz)
    s, vonalosztályok bevezetése, űrszelvény
    t, nosztalgiamenetek, nosztalgiajárművek megtartása
    u, előfogat és tológépek kezelése
    v, félpótkocsik, pótkocsik kezelése
    w, felépítmények cseréje
    x, fejlesztések (na jó ez a Railway Empire már tartalmazza)
    y, gurítódombok és azok korszerűsítése
    z, leányvállalatok

.... s a beleért a bilibe a kezem. Bizonyára már most is megvalósítható lenne egy ilyen összetett játék, csak nem térülne meg. Ennyi embert nem mozgatna meg ez az összetettség, mivel már a Transport Fever, Open Transport Tycoon adta lehetőségek felét jó ha használja az átlag felhasználó.
  • Toxigen
    Van is itt topikja.
  • Timbu
    Jön még ez is.
  • Tuvok #1287
    Jön majd a Rise of Industry is TT utódnak. :)
  • Nohab
    Ahogy nézem, az inkább a Railroad Tycoon irányát követi. Nem rossz az sem, de nekem mindig is a Transport Tycoon elvei a legtetszetősebbek.

Mondjuk egy vegyes felépítést is megnéznék.
  • Tuvok #1285
    Nyiss neki. :)
  • Desert
    Tudom off itt, de saját topicját nem találtam.
    Railway Empire is hasonló építgetős.
  • ssx22
    Ja ez sajnos nem olyan mint az előző rész, hogy kiteszel egy teher depót a város szélére és az egész város el van átva cuccal. Kattint rá a kék, sárga házakra és megtudod hogy mire vagy szünkségük, tegyél le mellé buszmegállót, arra irányíts teherautókat és akkor fog beindulni a termelés. Én többször mentem csődbe emiatt a hülyeség miatt, mai napig nemtudom felfogni melyik idióta tervezte ezt meg igy hogy buszmegállóba kell kipakoli az árut meg az olajat... bevinném azt a köcsögöt egy városba, muatasson már egy buszmegállót ahova beáll a tartálykocsi kiengedni a benzint meg beáll a kamion árut pakolni
  • Borg
    A városi demand a város egészére vonatkozik. Azt meg nem fedi le egy állomás. Ráadásul a különböző területei a városnak, különböző mértékű és típusú nyersanyagot fogadnak.
    Egy város ellátási szintjeit én úgy tudtam 80-90% fölé vinni, hogy vonatokkal, és hajókkal 2-3 állomásra viszem be a cuccokat, és az egész városban még van egy gyűrűforgalom is teherautókból, amelyek szétosztják a cuccot. Mindez egy elég nagy, 9000 fős városban. És ez is növelt kapacitású járművekkel. Ennél feljebb nem tudtam tornázni még így se, de így azért már jópár gyárat, és nyersanyag üzemet ki lehet aknázni fullosan. Főleg ha még más városok is kapnak ugyanonnan.
  • pett3rson
    Ezt olvastam is valahol, lehet itt, de lehet egy másik portálon, de az érdekes az az, hogy beindult a kereslet is a városokban, ott áll a sok kész termék a gyárakban is, alig győzőm elszállítani és nincs olyan, hogy 100%-os valami a városban (goods,tools), magyarán van felvevőpiac. Azt is néztem, hogy esetleg azért nem akarja fogadni, mert túl sok szén van készleten az acélműben, de ez sem igaz (már ha ilyet is figyel a gép vagy akkor csak nem rakodnak ki és a teli vagonnal futkározik oda-vissza a vonat amíg ki nem ürül a gyárban a szénkészlet?)
    Magyarán kell a szén, mint állat, de akkor sem termeli az a francos. Ja, lehet, hogy félreérthető volt? Nekem nem a gyárral van gondom, hanem a szénbányával, meg a vasércbányával, azok nem termelnek vagyis inkább lassan termelnek.

Vagy az a baj, hogy túl sok vagont raktam rá? Korábban 5 volt, de mikor láttam, hogy rohadtul nem töltik, inkább levettem kettőt belőle. most 3 van csak rajta, 24 egységet bír el, de akkor is rengeteget áll az állomáson.

Amúgy az alapján lőttem be az adott vonalakon dolgozó teherautókat, hogy mennyire hozzák vagy viszik a pénzt. Mikor láttam, hogy valahol pl. 3 autó sok, akkor abból egyet átirányítottam oda, ahol meg pont hiányzott, így lassan, de biztosan jóval több lett a bevételem és simán kicsengettem 20 év alatt a tartozásomat :)
    Beszippant a játék hamar, azt már világosan látom.
  • Borg
    Külön szenet ne szállíts. Ez a játék kereslet alapú, tehát a másik végéről kell kalkulálni a láncot.
    Előbb meg kell legyen a keresleted a gépre, a szerszámra a városban, és csak azután a hozzá való acélra, és csak azután a hozzá való szénre és ércre. (például)
    Szóval amíg a városba beszállítás nincs meg, a láncolat egyik eleme sem fog nekiállni termelni.
  • Tuvok #1279
    Kezdetnek köss össze két nem túl messzi várost személyvonattal, 2-3 vagon elég eleinte, a városokban pedig 2-3 busszal csinálj helyijáratot. Érdemes a vasútállomást a gyártelephez rakni amiatt, hogy:
    1. kénytelenek legyenek a lakosok helyijáratozni gyaloglás helyett,
    2. később az állomásra tudj hordani üzemanyagot, gépeket (személypálya is fogad árut).
    Ha kész, köss be egy 3. várost, majd ahogy a pénzed alakul, 4.-et és 5.-et is.
    Ez a kis hálózat ha beindul, bőven hozni fog annyi pénzt, hogy kedved szerint elindulj amerre tetszik.
    Arra figyelj, hogy egy ipari lánc csak akkor fog teljes kapacitással üzemelni, ha a teljes láncon elindulnak a vonataid, de ha valami többet gyárt, akkor csak az egyik láncot használd, különben ide-oda váltogat a gyár és nem termel rendesen.
  • pett3rson
    hali,

Elkezdtem játszani ezzel a csodával. Hát.. nem olyan, mint a Transport Tycoon Deluxe, de legalább szebb :)

Tutorialt lenyomtam, meg az első játékot az amcsi kampányból, de utána kezdtem egy szabad játékot. Elsőre be is csődöltem ahogy azt illik.
    Másodikra már jobban megy a szekér, 1950-ben kezdtem, modern éra jobban tetszik, de eddig csak teherautókkal nyomulok. Egy nyamvadt vonatom van, szenet szállítanék, de az istennek nem termelnek. Ugyanez van a vasércel is. Mi a rossz fene baja van?

Ezen felül a városok hogy fognak majd fejlődni. Amikor midneféle igényt kielégítettem :) értem ez alatt persze a goods, tools meg s a satöbbit.
  • kisiku
    Repülőt én csak akkor tudtam nyereségessé tenni, ha két város között nincs semmilyen más utazási lehetőség (azaz nem építesz vonatot, buszt, stb-t). Csak bizonyos repülőgép típusok nyereségesek, a többinek olyan magas a fenntartása, hogy nem éri meg. A repülőterek túlméretezettek, rosszul vannak lemodellezve, ezért baromi nehéz úgy elhelyezni, hogy elférjen és "vonzza az utasokat". Igen a valóságban nagy egy reptér, de nem nagyobb, mint egy város. Még régebben csináltam erről képmentést. A repterekhez köss villamosmegállót, hogy az utasok ne csak sétáljanak.
    Szerintem ezt és a hajós részt rosszul kezelik a fejlesztők, csak dísznek rakták be a játékba.Anno a Transport Tycoon-ban nekem a legnagyobb bevételt a vasút és a légi szállítás hozta...itt meg csak a vasútból tudsz gazdagodni.
  • ssx22
    OFF: Itt egy gameplay a Mashinky-ból: https://youtu.be/XGpbeHZsz7g
  • ssx22
    Csak egyfajta vonatot használok minden vonalon, egy vonalon belül 3-4-5 kocsival, 1950-be kezdtem , most 2354-be járok :D kb 16 milliárdom van, 2x-es sebességen megy a játék, a normál nekem elég lassú
    Csak a repülőket nem sikerül nyereségessé tennem :(
  • kisiku
    Egy vonalon belül (vasút) a végsebességre kell figyelni (mivel nem tud előzni). Olyan szerelvényt összerakni amiből az egyik 240-nel, a másik csak 120-szal megy, nem érdemes. Az, hogy hány kocsiból áll, már csak cicoma, főleg, ha már túl vagy a 50-100 milliós vagyonon...
    A másik, hogy azért olyan szerelvényt kell összeállítani, ami a működési költségein felül tud hozni bőséggel. Én az express 240-260 km/h-s gépeket nem is tudom gazdaságosan üzemeltetni, hiába mennek teltházzal.

Egyébként sokáig én sem szoktam lecserélni a mozdonyokat, jól néz ki koszosan is és az legalább valósághű
    Utoljára szerkesztette: kisiku, 2017.11.10. 13:03:39
  • ssx22
    DE az ugy szar ha mindegyiket lecseréltem egy fajtára és nem tudják elvinni az összes embert :(
  • Borg
    Nem robbannak le, de a fenntartási költségük rohamosan növekszik...
  • ssx22
    Én nem cserélem a járműveket se, minek, úgyse robbannak le, összes vonatom 4-500 éves :D És miért nem cserélem? Mert egy vonalon többfajta hosszúságú szerelvény megy, egyik 3 kocsiból áll, másik 8 kocsiból, mivel az állomásokon sosincs ugyanannyi ember, az automata cseréhez meg csak 1 fajta vonatot lehet beállitani ami nem tudja elvinni az összes embert
  • Nohab
    Már biztosan észrevettétek, de azért hátha valakinek újat mondok:
    A szállítás bevételét a vonalon használt leglassabb jármű határozza meg. Vagyis, addig nem érdemes a járműveket lecserélni, amíg az összes lassabb járművet nem tudod leváltani.

Pl.: 1 vonalon 20 közúti jármű, abból 1 lovaskocsi max 15km/h-val, a többi teherautó max 30 km/h-val, akkor a bevétel (a teherautók többletkapacitását nem számolva) ugyan annyit hoz, mint 20 db lovaskocsi. Viszont, ha lecseréljük azt az egy lovaskocsit egy teherautóra, akkor majdnem megfogja duplázni a profitot.

Hol fordulhat hasonló helyzet elő?
    Van egy vonal, amihez az idő múlásával folyamatosan rendelünk járműveket. Az egyik elér az élettartamának végére, míg a másik még csak félúton van. Lecseréljük azt az egy öreg járművet, mert az egészre nincsen pénz. Aztán csak pislogsz, hogy az új gép nem tud profitot termelni, mert az üzemeltetési költségei megnőnek, de a bevétel hozzá képest alig növekszik. Az aranytojást tojó tyúkod bekrepál és már alig tudsz magadból kipréselni új járművet, de még marad régi is a vonalon. Az szintén viszi a pénzt, mert még mindig van öreg járműved... és már be is csődöltél. Véglegesíted a helyzetet, ha eladod az új járműveket, mivel azok alig termelnek profitot. Pedig ha a régit adnád el, akkor elkezdene újra indulna az aranybányád.

Vasúti pályát, autóutat, forgalmat, megállások számát nem veszi figyelembe a "jegyár", csak a vonalon használt leglassabb jármű (teherautó, busz, mozdony, vasúti kocsi stb.) megengedett maximális sebességét. Az optimum elérése érdekében mindig hasonló végsebességű járművek alkalmazása a cél, amely főként a vasútnál fontos.

A vonal tulajdonságainál a "Vehicle" fülön lehet megtalálni a szállítás egységárát. A fontosságát a következő módon tudod a legegyszerűbben letesztelni:
    keress egy jól fizető vonalat, amin modern járművek termelik neked a pénzt. Rendelj a vonalhoz egy lassú járművet, de az ne akadályozza a többi vonalon szolgáló járművet. A profit nagy része vagy egésze el fog tűnni.

A járművek fejlesztését ennek fejében érdemes meggondolni. Néha érdemes lehet egyszerűen csökkenteni a járművek számát csökkenteni a vonalon és a maradékot új járművekkel pedig folytatni a szállítást.

• tuvixplayer
    Na én meg túl gyakran, időnként még járműcsere előtt is.
    Az automatikus mentést úgy változtatták meg, hogy valós időben tudod a gyakoriságát megadni.
    Utoljára szerkesztette: tuvixplayer, 2017.11.08. 14:59:40
  • ssx22
    Sose, eddig mindig megvártam január 1-ét ha menteni akartam :D még márciusba is :D
  • tuvixplayer
    Sosem szoktál manuálisan menteni? Az autosave-t nem használom, ellenben időnként, és vágány építések előtt mindig csinálok manuális mentést a pálya dátumát beleírva a mentés nevébe. Így a régebbiek is mind megvannak, ha valamiért vissza kellene lépni. Ami nem kell, azt meg később kitörlöm.
  • Jóózsf István #1266
    Csak automatikus mentésed volt? Mert arra van lehetőség, hogy hány darabot őrizzen meg! (Játékon kívül a menüben)
  • ssx22
    Hát nem tudom, gondoltam hogy kezdek új játékot ahol csak személyeket szállitok aztán megnézem mi lesz
    De most nem tudom mi történt eddig január 1-én volt autosave, most meg összevissza van :(
    És a régebbi mentéseimet meg törölte :(
  • Jóózsf István #1264
    Ezzel mi van? "Improved town growth: big towns more dependent on cargo supply (new games)"
  • ssx22
    Az is igazságtalan volt, gondoltam itt jobb lesz. De igy semmi értelme az áruszállitásnak ha anélkül is épülnek a házak meg növekszik a lakosság
  • Nohab
    Most ezzel lehet nem mondok sokat, de:
    Ide rakja a magassági színezést: level_colors.tga
    Ide pedig a 16*16km-es műholdképet: terrain_gen.fs -> a TpF Tools mappában van egy módosított talajtextúra a transportfever.net en. Ezt kell valamivel megnyitnod és átalakítani.

A városokat a térképszerkesztővel rakta le, de a pontos elhelyezkedéssel sokat dolgozott.

Kb. ennyi.

Amúgy nemrégiben jobban belenyúltam a base_config fájlba és van egy olyan rész, amivel be lehet állítani, hogy a völgyek ne csatlakozzanak egymásba, Egyfajta hegygerinc válassza el őket. Ezt még mi a túróért még nem írta le senki a külföldiek közül? Jó kérdés. Ha lesz időm akkor kicsit jobban összeírom, hogy mi micsoda.
  • akyyy
    ilyet hogy lehet csinálni? elvileg le van írva de nem tudok németül, fordító meg nem igazán segít, mert el akadok benne.

Utoljára szerkesztette: akyyy, 2017.11.06. 17:55:17
  • tuvixplayer
    Az egyik közepes térképen csak személyszállítás volt, de nagyon sok vasútvonalon, Gyakorlatilag minden várost összekötöttem a szomszédos városaival. majd amikor már voltak gyorsabb, erősebb mozdonyok, akkor a nagyobb utaslétszámú vonalakat elkezdtem egyesíteni. Amelyik városnak több várossal volt kapcsolata, az jobban nőtt. A 2000-s évekre már voltak 8000-10000 fő feletti városok is. Egyáltalán nem volt teher szállítás.
    Egyébként meg ha a Transport Tycoon Deluxe-ben is így van, akkor miért van ez elb***va???
    Utoljára szerkesztette: tuvixplayer, 2017.11.06. 15:27:30
  • ssx22
    Igen de ugy növekszik hogy semmi építőanyagot nem szállitok oda mégis építik a házakat... életszerűtlen az egész
  • Tuvok #1258
    Muszáj növekedniük, hogy a később megjelenő, több száz utas kapacitású vonatokat is ki tudják szolgálni utassal. Ha belegondolsz, hogy 150 év alatt mondjuk 3-4-szeresére nő egy falu, az nem annyira irreális.
    De TFCE-vel lehet állítani növekedési rátát.
  • ssx22
    Amugy ez a játék már alapból el van b*szva. Legnagyobb városomba csak személyszállítás van, 6-700 utassal átlagosan a vasútállomáson, se építőanyag szállitás, se kaja szállitás mégis ugy szaporodnak mint a nyulak. Mondjuk kaját vehetnek másik városba. De ha építőanyagot nem szállitok oda akkor hogy épülnek a házak gombamódra?! Bár a Transport Tycoon Deluxe-ben is csak embereket szállitottam helikopterrel, semmi mást nem csináltam abból jött a sok lóvé és villánygyorsan épültek a városok
  • kisiku
    Hm, bocsánat...tényleg rossz a kereső,nem találja meg.
  • szabii98
    van neki topicja, de a fórum keresője már régóta rossz:)

szerintem simán elfér itt is.
  • kisiku
    Tudom, nem illik más játékokat reklámozni, de itt van még egy ilyen típusú:

Steam-en Early Access.Ez egy Train Fever/Railroad Tycoon + Train Simulator kettő az egyben.
    Mivel nem találtam neki itt még topic-ot, gondoltam, megosztom, hátha érdekel még valakit.
    Utoljára szerkesztette: kisiku, 2017.11.03. 08:51:26
  • Jóózsf István #1253
    mozgóképekben
  • Tuvok #1252
    Release notes
    Build 14085 (November 2)

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Added user interface scaling feature
    Added fully-functional scrollbars
    Added completely reworked mod selection dialogs
    Added warning when trains are mutually blocked
    Added throughput rate column to line table
    Added option to not spawn certain industries on random maps (modding)
    Improved settings menu design
    Improved auto save functionality: save every x minutes
    Improved vehicle logic: always react when line path changes
    Improved vehicle logic: fixed inappropriate train reversing
    Improved catenary/high-speed layer visibility
    Improved bulldozer: bus stops on streets now bulldozable via HUD icon too
    Improved warning message when stations are not properly connected
    Improved town charts when date range is very large
    Improved finances window: maximal loan is now shown and buttons gray out
    Improved town growth: big towns more dependent on cargo supply (new games)
    Improved town cargo handling: support for cargo production (modding)
    Fixed depot not upgradeable when containing vehicles
    Fixed a bug which caused cargo items to travel "loops"
    Fixed incorrect industry upgrade announcement
    Fixed vehicles ignoring waiting cargo with "Full load (any)"
    Fixed buses/trucks not following the official line path when using waypoints
    Fixed rare bug that caused industries to lose station catchment area after upgrade
    Fixed rare crash when building or demolishing streets
    Fixed rare crash during new game initialization
    Fixed enter key not working in confirmation dialogs
    Fixed stop numbers in vehicle and station window
    Fixed street/track geometry "holes"
    Fixed terrain alignment "rays" when building streets/tracks
    Fixed missing error message when construction files are not found
    Fixed Class 9000 light placement
    Fixed invalid industry warning when using non-standard date speed
    Fixed smoke texture artifacts
    Fixed terrain alignment for canal in mission US03
    Fixed vehicle color blend masks not working for mods (modding)
    Fixed load indicator not working with multiple compartments (modding)
    Fixed several town cargo production issues (modding)
    Fixed bulldozer costs with no-cost mod enabled (modding)