1079
  • Renegade
    S02E08: hűűűű bazdmeg, na ezért a részért minimum Hugo jelölést fognak kapni. o0
  • cylonflatus
    Ó, ezt nem is tudtam. Ez most jól esett, köszi :) Azt olvastam valamelyik nap, hogy a harmadik 13 részes lesz, de azt nem vágtam, hogy már ez az évad is. A Netflix beszállása meg a legjobb hír, szerintem. Az valamennyire megnyugtatott, hogy nem lövik le idő előtt.
  • cylonflatus
    Igen, az első évad rövidebb, az 13 rész volt (bár inkább 15 az, attól, hogy a két részes pilotot -ami játékidőt tekintve 4 normál epizód hosszúságú- külön kezelik és Mini Seriesnek hívják, azért az még az első évad része, legalábbis nálam.), a többi 20, igaz, de ettől még gondolom értetted mire céloztam, nem akartam részletekbe menni. Persze jó ez így ahogy van, de azért ami jó, abból azért elviselnénk többet, nem? Én legalábbis biztos el tudnám nézni 4-5 hónapig, ha a színvonalat tartanák. Amúgy a BSG-ből megvan minden eredetiben, díszdobozban, itt szemezek vele most is - pont ez zavart meg. A második évad dobozát vettem kézbe, egy lemezen négy epizód van, és hat tok van a díszdobozban. Viszont a hatodik lemezen az extrák vannak, kimaradt jelenetek, interjúk, a szokásos. Szóval benéztem... ilyen profilképpel el is szégyelltem magam :)
  • PetruZ
    Mivel a Netflix is beszállt a globális terjesztésbe (és a sorozat készítésébe is), a rövid távú amerikai nézettség már nem olyan fontos.
  • [NST]Cifu
    Jó lenne valami háttérinfó arról, hogy mennyire akarják a sorozattal követni, utolérni a könyveket. Hány évadot terveznek?

Ugyan az, mint a GoT-nál. Ők addig csinálják, amíg a SyFy hagyja nekik. Ha a nézettség beesne a béka feneke alá, akkor élből elkaszálnák, függetlenül attól, hol tart a történet.

Ha utolérnék a könyveket, akkor sincs baj - így is eléggé eltértek tőle, feltehetően az lesz, mint a GoT-nál, szépen a forgatókönyv írók leülnek a könyv írójával, és megbeszélik, hogy kb. merre mennek tovább a fő szálak. A részletekben eltérések lesznek, de az alaptörténet marad(na) ugyan az.

Ezzel együtt (noha cseppet sem örülnék neki, de) nagyon csodálkoznék, ha a sorozatot a végtelenségig elhúznák.
  • suba53
    A második évad is 13 epizódos. A 13. epizód címe a Kalibán háborúja lesz.
    A harmadik évadban akár még jöhet a lassú zóna is.

Jó lenne valami háttérinfó arról, hogy mennyire akarják a sorozattal követni, utolérni a könyveket. Hány évadot terveznek?
    Ugye még három könyv vár kiadásra, évente egy. A sorozat is évente ad egy évadot.
  • [NST]Cifu
    . Meg ezek a max tíz epizódos adagok... az ember éppen kellemesen belemelegszik, és már vége is.

A hírek szerint a 3. évad 13 részes lesz.

Haj, Battlestar Galactica, a 24 részes évadokkal... de jó is volt.

Biztos voltam benne, hogy itt valami nem stimmel, utána is néztem:

Mini (Pilot) series: 2 epizód
    Season 1: 13 epizód
    Season 2-4: 20-20 epizód

Plusz ugye volt a Razor és a The Plan, valamint a Webisode-ok.

Ezzel együtt én inkább örülök a The Expanse mostani, pörgősebb sorozatának. A BSG2k3/2k4 esetében véleményem szerint sok volt a filler...
  • Ainz
    Fuck yeah!!!
  • cylonflatus
    Nagyon helyes. Viszont amilyen tempóban haladnak, még a 3. évadban sem lesz lassú zóna. Már lassan vége ennek az évadnak is, és még csak most értünk a második könyvhöz. Mondjuk nekem éppen megfelel, csak a para nyomaszt, hogy lelövik. Meg ezek a max tíz epizódos adagok... az ember éppen kellemesen belemelegszik, és már vége is. Haj, Battlestar Galactica, a 24 részes évadokkal... de jó is volt.
  • Renegade
    3. évad berendelve
  • cylonflatus
    Én abszolút külön kezelem a két dolgot, csak rávilágítok a különbségekre. Pl pont a GoT fórumon (már amikor utoljára fönt voltam, elég régóta hanyagolom) szinte mindennapi volt a "aki olvasta a könyveket az mondja már meg blabla..." kérés, úgy tűnt, az embereket érdekelni szokta, akár plusz információ a történetről, ami esetleg nem jön át annyira a képernyőn, vagy csak kíváncsiságból a különbségek.
    Egyetlen okból tartok az ilyen változtatásoktól: ha a könyves sztorit úgy írnák át, ami nem szolgálja a történetet. Pl az első évadban Holden-Amos közti feszültség. Csak az a szerencse, hogy nem nyújtották, mint a rétest. Baromira nem lett volna kedvem epizódokon át nézni egy csinált, kamu konfliktust 30 percig, hogy aztán az utolsó 8-ban történjen is valami. Ezért félek az ilyen változásoktól - "most ezt hogy is mutassuk meg, ide kéne kétszáz statiszta, meg drága a cgi is, á megvan, írunk egy szerelmi civódást, vagy egy árulást, esetleg magánéleti faszságokat, azt három színész hozza csuklóból, lezavarjuk se perc alatt, a sok hülye a képernyő előtt meg majd elrágózik ezen az évad nagy részében, a végén meg kicsit vakítjuk a parasztot, oszt lehet is a kasszához fáradni." Szóval amikor változtatnak a sztorin, mindig van egy olyan rossz érzésem, hogy valamin spórolni akarnak, vagy csak a könnyebb utat választják. Mindenesetre én akkor innentől hanyagolni fogom a könyves összevetéseket.
  • cylonflatus
    Én nagyon szeretem a színészt és imádom, ahogy Dawest alakítja. Viszont a szerephez választják a színészt és nem fordítva. Kizárt, hogy Harris miatt írták volna át a sztorit. Az írók vagy magát a karaktert tartották annál érdekesebbnek, mint amennyit a könyv alapján szerepelne, vagy a történetet csavarták meg úgy, hogy Dawesnak így több szereplés jut. De az biztos, hogy kezdetektől egy dominánsabb Dawesban gondolkoztak, amikor megírták a képernyős verziót, és ehhez választották aztán Harrist.
  • suba53
    Ebben teljesen igazad van. Tudatosan próbálom a kettőt külön tekinteni, de a különbségek ettől még szemet szúrnak.
    A GOT-nál az a szerencsénk, hogy a sorozat lehagyta a könyveket, így nincs mihez viszonyítani. És mivel Martin mester is részt vesz a sorozat forgatókönyvének megalkotásában, nyilván nem fog radikálisan eltérő sztorit nyomdába adni, ha végre eljut odáig.

Mivel az Expanse szerzői is részt vesznek a sorozat összerakásában, érdekes látni, hogyan adaptálják saját munkájukat a vizuális kultúra fogyasztói számára.
  • Pares
    Én pont ezért szokom fordítva csinálni, ha lehetséges. Először a film/sorozat, utána a könyv.
  • Pares
    Mi lenne, ha mindenki külön kezdené kezelni a könyveket és a sorozatot? Kezd unalmas lenni, hogy mást se lát az ember, csak hogy ez így volt a könyvben, ez nem így volt, stb. A sorozatnak is kell valamiben újat mutatnia, nem lehet a könyvek szóról-szóra való megfilmesítése. Ahogy például a GoT sem az.
  • suba53
    Azon tűnődöm, hogy nem biztos hogy jó dolog volt elolvasnom a könyveket így, hogy a sorozat még csak most bontakozik ki.
    Az első évad lenyűgözött, a másodiknál viszont már minden epizódban azt nézem, hogy mik a különbségek, hogy jönnek ide olyan események, amik a könyvekben vagy nem is szerepelnek, vagy máshol, másként. És mivel már ismerem a könyveket ettől nem is tudok úgy igazán elvonatkoztatni. A sorozat ugyan továbbra is nagyon jó, de már nem tudom ugyanazzal a szemmel nézni. És ahogy kinéz, ez a kettősség még évekig elkísér bennünket.
  • [NST]Cifu
    Szvsz ezen változások a karaktert játszó színész miatt történtek. Jared Harris túl jó színész és túl nagy név, hogy két epizód-szereppel megelégedjen, akár ő, akár a forgatókönyvírók / producerek. Hozzáteszem én legalábbis élvezem Dawes jeleneteit Harris nagyon jól hozza a karaktert...
  • cylonflatus
    Pont ezen aggódtam én is, még a második évad kezdete előtt, hogy nehogy az legyen, hogy hozzáírt drámázásokkal vesznek majd el egy csomó időt a könyvbeli történtektől. Ezzel a Dawes-os dologgal (meg a protomolekula minta leparkoltatásával) most úgy megkavarták, hogy még lövésem sincs egyenlőre mit akarhatnak ezzel az egésszel, meg leginkább hogyan jönnek majd ki belőle. Eleve Dawes figurája teljesen más. A könyvben nem kap ennyire hangsúlyt - és akkor nagyon finoman fogalmaztam. Miller beszélget vele egyszer az első könyvben, és az is teljesen máshogy alakul, mint a képernyőn, nem vallatja ki Millert mit tudott meg Julieról, és nem nyíratja ki majdnem. Ezután az ötödik könyvig meg sem említik a nevét, akkor is csak mert Fred hangosan filózik, hogy kiben bízhat. Mellesleg akkor még mindig a Ceresen dekkol. Plusz abból a kevés infóból nem is tűnik egy ilyen kígyónak a faszi, de az nyilván nem lényeg. Nagyon kíváncsi vagyok mit fognak ebből kihozni. Van egy olyan érzésem, hogy Dawsék nem a Naomi által eldugott mintára vadásznak. A tudós csóka szerintem nem a mintáról beszélt, hogy létezik még a protomolekula, hanem a Vénuszról. Egy dologra tudok gondolni, ami nem tűnik akkora baromságnak: Dawes valójában a Nauvoo után ment...
  • Paxton
    Egyetértek azzal amit írtál, kiegészítve azzal, hogy szerintem Errinwright az Eros-incidensnél átértékelte a Jules-Pierre Mao-val való üzleti kapcsolatát. Amikor jött az Eros a Föld felé, és Mao nem fogadta Errinwright hívását. Úgy gondolom, akkor és ott sok minden megváltozott benne, de ha feladja Mao-t és az beszél, akkor Errinwright vele együtt bukik. Két megoldás lehet Errinwright számára: 1. Egy Black Ops egységgel kinyíratja Mao-t, hogy ne tudjon fecsegni. 2. Mindent elmond Chrisjen-nek és leboltolja vele, hogy Mao-tól származó információkból őt hagyják ki. Csak ez utóbbi esetben már élete végéig Chrisjen zsebében lenne. Úgyhogy szerintem Errinwright már csak úszik az árral..
  • Inquisitor
    Szvsz OPA soha nem volt egy egységes valami és ez, legalább is könyv verzióban, erősen kihat a későbbi eseményekre is.
    Én most aggódom az eltérések miatt a sorozatban, mert nagyon bántana, ha a Ganymedes történeti szálat és politikai kavarást kifelejtenék a sorozatból vagy nagyon elnyújtanák.
  • Cvd
    Attól a beszélgetéstől fogva nem számít, hogy melyikőjüknek nagyobb a hivatalos befolyása. Konkrétan nem mondta ki, de két fontos dolog is nyilvánvaló abból, hogy ennyire határozott és fenyegető mert lenni Errinwright-tal szemben:
    - Tud róla, és bizonyítani is tudja hogy Mao zsebében van, és ők indították az egész balhét,
    - Egyenlőre csak Mao-t akarja előrángatni, Errinwright felelősségre vonásáról egy szót sem szólt.
    Ennyiből Errinwrightnak értenie kell hogy mostantól vagy azt csinálja amit Alavasara mond és akkor esetleg megússza, vagy bukik Mao-val, mert a bizonyítékok miatt már késő eltűntetni Alavasarát. A többi fejes előtt nyilván továbbra is tartják a hivatalos ranglétrához passzoló stílust, de az egyértelmű Errinwrightnak hogy valódi hatalma nem nagyon maradt.
  • [NST]Cifu
    S2E7:
    [spoiler]Új főcím? Nekem jobban tetszik, mint az előző. :)

Anderson komoly volt ismét. Pedig már el is felejtettem, milyen jó volt az első évadban. Számomra picit furcsa, hogy az OPA mennyire széttöredezett.

Szegény Draper meg mély pöcegödörbe került...[/quotes]

• Paxton
    Ahogy nekem lejött, Errinwright rangja ENSZ főtitkár-helyettes, Alavasará pedig államtitkár. Tehát Errinwright rangban valóban feljebb van mint Chrisjen, de ez bizonyos köztisztviselöi pozícióknál már nem ilyen egyszerű. Ugyanis jelenkorban is vannak olyan posztok pl. az USA-ban, amire az Elnök jelöli a személyt és a Szenátus hagyja jóvá. A többlépcsős kinevezési procedúra bonyolultsága miatt az ilyen köztisztviselőt eltávolítani nagyon nehéz, általában komoly bizottsági szavazás kell hozzá. Chrisjen Alavasará poziciója is valami ilyesmi lehet, ezért mer visszapofázni Errinwright-nak, mert nem tudja kirúgni, hiába a főnöke.
  • suba53
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Aha, interurbán. A gatyája rámehetett.
  • Pares
    A Vénusszal beszélgetett
  • suba53
    Úgy érzem, hogy a sorozat kezd jelentősen eltérni a könyvektől.
    Túl gyorsan olvastam ki őket, és lehet hogy már összefolynak az események. A könyvekben nem volt ilyen Anderson Dawes féle akció. Meg az egész Cortazar vonal új. Ugye Cortazar azt mondja, hogy van még protomolekula a rendszerben, és meg fogja tudni találni. Gondolom ezért rabolják el. És Holdenék gondolom emiatt fogják Frednek átadni az elrejtett mintát, mert nála mégis jobb kezekben van, mint Dawesnél lenne. Ennek az ötödik könyv végén ismét jelentősége lesz. De már működik, ha nem is tökéletesen, a szkafander nélkül az űrt elviselni képes hibrid. Cortazarnak erről inkább tudnia kellene, mint a hermetikusan elzárt mintáról, mégsem ezt említi. Fura. Vagy lehet hogy pont ezekre a hibridekre gondol?

Utoljára szerkesztette: suba53, 2017.03.10. 09:41:24
  • Pares
    Azért ha azt vesszük, hogy a beltert elkapták, amint szupertitkos csúcstechnológiát szállított, akkor nagyon más a helyzet ahhoz képest, mint amit az amcsik Guantanamoban művelnek.
  • [NST]Cifu
    Én nem az információszerzés mikéntjére reflektáltam a #319 -ben, ahonnan az egész elindult, hanem arra, hogy Avalasara elsődlegesen az ENSZ és a Föld érdekeit nézi. A kínzásos esetet azért hoztam fel, mert ott egyértelműen csak ez volt a motíváció...
  • suba53
    Igen, ez egy baromira kényes, és érzékeny dolog.
    Az NKVD sztori az azért nem fedi ezt a dilemmát, mert ott a faggatók, a kínvallatók voltak a kegyetlen rosszfiúk, és mindenképpen a delikvens halálát volt hivatott szolgálni a tortúra.
    De sajnos vannak olyan helyzetek, amikor a kritikus információ kinyerése tényleg tömegek életét mentheti meg, illetve ha nem sikerül, akkor tömegek halhatnak meg.
    Lehet hogy nem az NKVD, és hasonlók kínvallatási módszerei a megfelelőek, de valamilyen módszerrel el kell érni, hogy az információ meglegyen. Nyilván ha van rá elég idő, akkor az egyéb módszerekkel talán meg lehet szerezni.

Mit szóltok az "igazság szérum"-hoz? Az egy csöppet sem kegyetlen, nem jár a vallatott sérülésével, csak szépen elmondja, amit tud.
    A Marsiaknak van valami hasonló technikájuk, de az a kikérdezőnek ad olyan szenzitivitást, majdhogynem gondolatolvasási képességet, amivel megtudhat bármit.
    Avasaralának könnyebb dolga lett volna, ha nekik is van ilyen pirulájuk.

Morálisan ez elfogadható?
    Utoljára szerkesztette: suba53, 2017.03.09. 16:07:01
  • [NST]Cifu
    Ha egy fanatikus IS harcos kínvallatásával megelőzhető lenne újabb százak, ezrek kegyetlen elpusztítása, akkor vajon helye van a morális okokból való tisztességes bánásmódnak?

A kínvallatás legfőbb problémája az, hogy a végén az áldozat már bármit bevall, csak végre hagyják abba a kínzását. Ez volt a szovjet NKVD egyik nagy tanulsága. Bárkiről bebizonyították, hogy hazaáruló, ha elég ideig kínozták...

Hogy néz a tükörbe az, aki tudja hogy nem tette meg azt, amivel megakadályozhatta volna az újabb kegyetlenségeket?

Hogy néz tükörbe az, aki maga is olyan kegyetlenségeket követ el, mint az, akit kínoz. Mennyivel jobb ez mint amikor a kegyetlenségeket ő követte el?

Eldobta ártatlan százak életét, csak azért, hogy egy brutális gyilkossal korrektül járjon el.

Ne mossuk össze a dolgokat. Az, hogy nem kínzással hallgatod ki, az korrekt eljárás - de ettől még a végén a bűneiért kivégezhetik, adott esetben, és mégis korrekt marad az eljárás...
  • cylonflatus
    "Eldobta ártatlan százak életét, csak azért, hogy egy brutális gyilkossal korrektül járjon el." Ezzel vitatkoznék. Nagyon nehéz dolog ez amiről szó van. Azonban ez a nézőpont helytelen. Soha nem az "dobja el" azoknak az embereknek az életét, hanem a terroristák, ilyenkor soha nem az a gyilkos, aki esetleg megakadályozhatta volna. Az az ember biztos, hogy ha rajta múlna megakadályozná a tragédiát. Ha a morális gátjai esetleg megakadályozzák, hogy megkínozzon valakit, még akkor is ha ennek következményei lesznek, ő a saját képességeihez mérten mindent meg tett. Meg eleve ugye, nem ő kelt föl aznap reggel úgy, hogy akkor most megölünk x számú embert.
    De az biztos, azért nehéz ez. Gondoljunk csak bele: az, hogy Holden az Erosnál lelőtte -az amúgy még csak nem is rossz szándékú- azt az orvost, aki azt hitte, hogy valami humanitárius dolgot visz végbe, az ugyanez a kérdés, csak pepitában. Holden megöl egy embert, aki még csak nem is egy gyilkos, akit helyes erkölcs vezérel (más kérdés, hogy a megfelelő adatok hiányában a döntései mihez vezetnének), mégsem érezzük olyan helytelennek, mint Crissi és az OPA ügynök esetét. Nyilván az egyik csak megnyomott egy gombot, meg Holden kész tények elé volt állítva, vagy ez-vagy az, míg Avasarala esetében kérdéses az eredmény. A kínzás ezért nehezebb kérdés, mert az eredményesség nem garantált. Ott van a "mi van, ha" esete. Míg a Holdenes esetben a mérleg egyik kosarában egy ember jóléte, vagy élete, a másikban meg millióké, akár milliárdoké. Mondhatjuk sima ügy, szomorú, de nem kérdés. Viszont elszámolni a lelkünkkel úgy, hogy értelmetlenül, eredmény nélkül kínoztunk, vagy öltünk meg valakit, az kemény. Én pl biztos nem tudnék ilyesmit elviselni.
  • cylonflatus
    Jó, hogy mondod ezt a "családját fenyegeti" dolgot. Én annál a résznél egy kicsit már soknak éreztem a monológját. Olyan érzésem volt, hogy a sorozatban azért faragták ilyenre a kifakadását, mert nem használhatják azt a nyelvezetet, mint a könyvben. Fenyegetőzik ő, de ez valahogy furcsa volt tőle, ez a többszörös fenyegetőzés (elintézem úgy, hogy csak na, sőt még a családját is elintézem, de még a család kutyáját is, aztán ha nem tetszik a kutyán a bolhákat is elgázosítom). Baromi élesen, lényegretörően, és keményen (ha az kell) fogalmaz, amit az esetek túlnyomó többségében egy káromkodással nyomatékosít. Csak a tv-hez így túl sok lenne a fuck. Ha ezt elveszik, az megfosztja a karaktert az egyik élétől és ízétől. Gondolom ezt próbálják ellensúlyozni a túltolt keménykedéssel.
    Utoljára szerkesztette: cylonflatus, 2017.03.09. 13:37:50
  • suba53
    Vegyük az IS helyzetét. Az IS a legkegyetlenebb, legbrutálisabb módon gyilkolja le a foglyait, pusztít mindent maga körül.
    Ha egy fanatikus IS harcos kínvallatásával megelőzhető lenne újabb százak, ezrek kegyetlen elpusztítása, akkor vajon helye van a morális okokból való tisztességes bánásmódnak?
    Hogy néz a tükörbe az, aki tudja hogy nem tette meg azt, amivel megakadályozhatta volna az újabb kegyetlenségeket?
    Mindezt a morális elvekre való hivatkozással. Eldobta ártatlan százak életét, csak azért, hogy egy brutális gyilkossal korrektül járjon el.

Nem szívesen lennék annak a helyében, akire ilyen döntési teher hárul.
    Viszont elvárnám tőle azt, hogy ne az ártatlanok pusztuljanak el.
  • [NST]Cifu
    Innen már csak egy lépés az a reálpolitikai kérdés, hogy akkor szabad-e például Mudzsahedin harcosokat kínozni a belőlük kinyerhető információk miatt, illetve hogy a Guantanamoi Camp X-Ray akkor most jó-e vagy sem.

Ha az egész humán civilizáció érték, illetve alapvetően morálisan felhelyezzük a piramis csúcsára, akkor nem fér bele az ilyen kínzás, ahogy az sem, hogy Mao családtagjait fenyegeti...
  • Pares
    "Ehhez képest minden további nélkül megkínoz egy beltert, mert hát kell az információ..."

Vagy pont ezért... ha egy ember "megkínzása" bármi módon megakadályozhatja egy bolygóközi háború kirobbanását, vagy segítheti annak megelőzését...
  • suba53
    Nem azt mondtam, hogy egy Teréz anya.

A lopakodó technológiáról is sajnos csak később derül ki, hogy kik, milyen célból fejlesztették.
    Elég nagy horderejű dolgok következnek az álcázó technológiák rossz kezekbe kerülése miatt.
    Vagyis Avasarala ez irányú intenzív kikérdezési törekvései csak azt igazolják, hogy tisztában van ennek a kritikus fontosságával.
  • [NST]Cifu
    Ehhez képest minden további nélkül megkínoz egy beltert, mert hát kell az információ...

Nem azt mondom, hogy nem szimpatikusabb mint Errinwright vagy pláne Mao, ám szvsz legalább annyira hazajátszik, mint Fred Johnson. Mindkettő alapvetően az emberiséget nézi, de úgy, hogy közben a "saját" tábora fontosságát előre helyezi...
  • suba53
    Avasarala egy baromi okos, intelligens nő, otthonos a politikai játszmákban, és a kellő hatásköre is megvan, hogy jobbá tegye a világot.
    Mert Mao-val, Errinwright-al ellentétben neki az egész humán civilizáció érték, nem csak a földi.
  • Inquisitor
    Nekem tetszik a sorozat beli Alasavara, ahogy beszél, ahogy intrikál, de azért a könyvben amikor elereszti magát, attól egy alkoholista kocsis is bepirulna. :D
  • cylonflatus
    Nagyon örülök neki, mert akkor nem jött be amitől tartottam, hogy az ötödik annyira sem fog tetszeni mint a negyedik (a protocuccos hanyagolása miatt). Hát igen, ami ott történik az felejtet mindent egy kis időre, én is kapkodtam a levegőt amikor olvastam. Elég nagy gyomrost küldött, fölkészületlenül :)
    Még egy-két gondolat a hozzászólásokhoz:
    #293 - arra én is kíváncsi vagyok. Nem is igazán hogy mi történik azzal a mintával (annak a sorsa gondolom az lesz mint a könyvekben), ha nem hogy hogyan oldják meg, mert a minta a könyvben kezdetek óta Frednél van. Aztán gondolj az ötödik könyvre, ugye az egyik fő konfliktus pont a minta körül zajlik.
    #295 - A ganymedesi csata egy balszerencsés, spontán esemény volt, amikor a kiélezett helyzetben, pattanásig feszült idegekkel lesik egymást, mindenki a fegyverre tapadva és véletlenül valaki meghúzza a ravaszt. Már a flottára értem, mert azért ez egy kikényszerített esemény volt. A "protolény" miatt bontakozott ki tűzharc a felszínen, a USNC kezdett harcot a lénnyel, ezt benézték a marsiak, Bobbieék azt hitték, hogy őket támadja a USNC. Egy kiprovokált esemény volt, de ugye Mao a kezdetek óta erre játszik, az összes lépése a Donnagertől kezdve egy célt szolgál, hogy összeugrassza a Földet és a Marsot.
    Utoljára szerkesztette: cylonflatus, 2017.03.06. 20:39:20