1079
  • [NST]Cifu
    A lopakodó hajó két torpedót indított a Molinari teherhajóra rögtön az elején. Ezeket a Roci pontvédelmi ágyúi kilőtték, majd ezután sorozták meg egymást először, amikor is az egyik tolómotor meghibásodott, amit Amos javított meg.

A manőverező fúvóka meghibásodásába bele se mentem - eleve ma is úgy terveznek meg minden űrhajót, hogy akár egy egész fúvóka-csoport is működésképtelenné válhat, akkor se akadályozza meg az űrhajót a feladatának végrehajtásában. Egy hadihajón pedig eleve számolni kell a fúvókák megsérülésével, ugye.

Úgy hogy a teherhajó támadása része volt a lopakodó akcióinak, csak aztán az elbújt Rocira koncentráltak, mert az volt a fő veszélyforrás.

Ez a problémám. Miért az állomásra tapadva várt rá? Taktikai szempontból ostobaság. Plusz a teherhajóról és a konténerekről nem kellett szükségszerűen elfeledkeznie.
  • suba53
    Úgy néz ki, hogy a második évad közepéig tart az első könyv.

Könyvenként másfél évad, akkor úgy maximum kilenc évadra számíthatunk. Hacsak nem váltanak ritmust, és sűrítenek jobban. Remélem nem kaszálják el idő előtt.
  • suba53
    Megnéztem még egyszer már magyar felirattal.
    A lopakodó hajó két torpedót indított a Molinari teherhajóra rögtön az elején. Ezeket a Roci pontvédelmi ágyúi kilőtték, majd ezután sorozták meg egymást először, amikor is az egyik tolómotor meghibásodott, amit Amos javított meg.
    Úgy hogy a teherhajó támadása része volt a lopakodó akcióinak, csak aztán az elbújt Rocira koncentráltak, mert az volt a fő veszélyforrás.

A könyvben amúgy két kisebb lopakodó vadász volt, és a Roci lőtt ki torpedót az egyikre. Részben azzal a céllal, hogy magára vonja a figyelmet, és ne a Molinarit üldözzék. Az állomás is használt Gauss ágyút ( railgun ) ami átlőtte a Rocit, komolyabb kárt nem okozva.
    Kicsit mozgalmasabb volt az az űrcsata. És az övbéliek közvetlenül a Molinariról szálltak át az űrállomásra, nem voltak konténerek.

Szóval a sorozat a maga útját járja, de nem mondanám emiatt rosszabbnak.
  • Renegade
    a víztolvaj kis srácot (S01E2) azért elégé kedvelik az írok, megúszta a vízlopást, kidobták egy bányászhajóból, és még egy rajtaütést is túlélt, úgy, hogy ő kapta az első (oké, csak zselé) lövést. :)
  • cylonflatus
    A második pontra annyit megjegyeznék, hogy ha jól emlékszem most vagy a Rociról, vagy a teherhajóról zavarják az érzékelőket. Szóval olyan sokat nem látnak, csak hogy repül feléjük egy teherhajóként azonosított tárgy, amiről leválik egy másik tárgy - aztán jön a zavarás, ami persze tartósan nem oldja meg a problémát, de nem is kell neki, csak egy kis időt nyernek vele, amíg a Roci odaér. Persze szét lehet szedni akkor is a dolgot, de amikor a könyvben olvastam, ott nem tűnt ennyire meh-nek. Az viszont igaz, hogy a pontvédelmi ágyúkkal is messzi kilométerekre lévő célpontokra tüzelnek. Normál esetben...
    Más: nem is emlékszem, hogy Bobbienak lett volna valami beceneve a könyvben (igaz nem most olvastam a könyvet), nekem ez a Gunny új (gondolom a gunnery sergeant-ből jön). Mindig mindenki csak Bobbienak hívja - nem mintha ez probléma lenne. Most már azért több (de még mindig nem lényeges) a változtatás a könyvhöz képest. Új volt ez a marsi tréning, vagy az, hogy Bobbieékat az Eroshoz vezénylik, ha jól emlékszem Bobbie a pont a Ganymedesen állomásozik amikor megismerjük. Szerethető karakter, bár ennyi alapján még most ezt nem látni.
  • Renegade
    Bobbie megítélésére térjünk vissza a a 2. évad végén :)
  • Renegade
    Sajnos én is Cifuval értek egyet, itt be lett áldozva a valós űrharc azért, hogy legyen esélye a Rochinak. Mondjuk szerencsére nem túl vészesen, laikusként hihető szinten marad, meg mivel lehetőséget biztosított a jelenet arra, hogy bemutassa kedvenc pilótánk lelkiismeretességét, megszállottságát, így nálam még bőven a belefér kategória, hiába lóg egy kicsit ki a lóláb.

Sajnos már nem emlékszem, hogyan volt a regényben.
    Suba53, te nemrég olvastad, hogyan volt megvalósítva ez a jelenet a könyvben?
  • [NST]Cifu
    S02E04 trailer:

• [NST]Cifu
    @S02E03.

Rendesen kezd beindulni a történet. Amos továbbra is badass, nagyon szimpatikus a karakter és a színész is. Holden tán egy fokkal lép felfele, de van honnan felfejlődnie. Miller is roppant ütős jeleneteket kapott, hozza a szintet.

Bobbie történetszála nekem erőltetett, kár érte. :(
  • [NST]Cifu
    @S02E02 csata:

Én ezt betudtam annak, hogy a csellel képesek voltak közel kerülni az űrállomáshoz és így magához a lopakodó űrhajóhoz.

Problematika, hogy eleve hogy tudtak közel kerülni.

1.: Jön egy teherhajó, meglehetősen közel (ha a CGI-nek hihetünk, pár tucat km mindössze, ez a világűrben testközelnek minősül). Nem csinál semmit.

2.: Leválik a Roci, és jön egy rádióüzenet, hogy hát egy konténer elszabadult. Na most 2004-ben már infravörös tartomány határán működő érzékelő, egy civil, "amatőr" fotósnál a légkörön át ilyen képet készít a cirka 400km magasan keringő ISS űrállomásról:

Kétszáz év múlva pedig kevesebb, mint 100km-ről nem tűnik fel a különbség egy konténer és egy marsi korvett között? Ne már...

3.: Miért 50 méterről lövik egymást? A mai CIWS rendszerek 2-3km-ről képesek eltalálni egy 2x hangsebességgel haladó robotrepülőgépet, ami kevesebb, mint fél méter átmérőjű és 4-6 méter hosszú. Itt ennél picit nagyobb célpontokról van szó. Vagyis nem 50 méterről, hanem több km-ről kellett volna a tűzpárbajnak lezajlania.

4.: Az első tűzváltás után a Roci az űrállomás belső falánál "rejtőzködik". A lopakodó hajó meg kínt várja. Miért? Nem védeni kellene az állomást? A Roci simán rácsimpaszkodik az állomásra, és behatolhat. A lopakodó hajó az űrállomás síkjától fel vagy le eltér, és onnan tűz alá veszi a Roci-t. Na bumm.

5.: A lopakodó hajó háromféle fegyverrel bír, torpedók (rakéták) a nagy hatótávra, railgun (EM ágyú) közepes távra, és PDCS (gépágyú) rövid távra. Miközben vár, hogy a Roci kibukkanjon, simán indíthatott volna torpedókat a teherhajóra, hiszen egyértelmű, hogy veszélyforrás. De nem csinál semmit...
  • Stockbauer33 #225
  • suba53
    Srácok!
    Ismeri valaki ennek a sorozatnak a fordítóit?
    Üzenem nekik, hogy azt a tiszteletet, amit éreztem az önként vállalt munkájuk kapcsán eljátszották.
    Röhej már, ami ezzel történik. Engem nem zavar, mert kiszótárazom, és megértem, de így kicseszni a rajongókkal szégyen gyalázat!!
  • Cef
    Jogos, az biztos, hogy hirtelenjében a Rocinante volt az, amire figyelni kellett, de a Roci is a teherhajóról indult mint leszakadt áru, a csapatszállító-konténerek is, lehet elgondolkodtam volna, hogy nem árt a teherhajót is megsorozni, nehogy legyen még valami aduász a zsebükben, de egyébként logikus, hogy a szituban egy gunship jelenti a komolyabb veszélyt.
  • suba53
    Szerintem pont a Roci miatt nem foglalkoztak a teherhajóval. A teherhajó fegyvertelen, veszélyt rájuk nem jelentett, míg a Roci az egyik legmodernebb marsi naszád. Biztos úgy voltak vele, hogy majd a Roci után végeznek a teherhajóval. Aztán nem jött be.
  • Cef
    Nekem bejött a csata az állomásnál, elég látványos volt, illetve meg is lehet magyarázni, hogy miért lett belőle közelharc. De van pár dolog amit nem értek, az egyik, hogy nem lett nekik gyanús, hogy egy teherhajó közelít feléjük gyanúsan közeli pályán? Ha lenne egy titkos bázisom eléggé húznám a szemöldökömet egy ilyen szituban, bár a lopakodó hamar megjelent, úgyhogy lehet ők is készültek rá, hogy valami nem oké.

Viszont, amíg a Roci az állomásnál bujkált addig a lopakodó miért nem lőtte szét a teherhajót? Lett volna rá bőven lehetősége, ha rakétákat nem is használnak (pedig használhattak volna) és a railgunt is a Roci felé irányítják PDC-vel akkor is le tudták volna szedni, azért bőven "látótávolságon" belül voltak. A másik, hogy a csata után elég egyértelmű volt, hogy a támadók a Tychoról jöttek, gondolom az állomás csak leadott valami vészjelzést a támadásról, Maoék cégének pedig tuti van érzékelőhálózata, amivel végig tudták nézni, hogy a teherhajó és a Rocinante visszamegy a Tychora (high-tech lopakodóhajók és titkos űrbázisok mellé dukál, hogy legyen valami megfigyelőhálózat is, ha más nem a UN-en keresztül, ha már Errinwrightal pajtások). Ergo egyértelmű, hogy Fred Johnson és az OPA álltak a támadás mögött, még-sincs még csak meg sem említve a részükről. Legalább is eddig, remélem később majd beszélnek majd róla, hogy tudják kik voltak.
  • Renegade
    na a 2.03 megint csak jó rész volt, most már Holden is kezd megvillanni néha. :)
  • suba53
    A mostani részben is Alex nyúzza a szimulátort, és próbálja minél jobban megoldani a közelharcot.
    Amikor nekikezdtek az egésznek és dolgoztak a taktikán egyértelművé vált hogy nyílt ütközetben nem tudnak győzni.
    A torpedókat ki tudták kerülni úgy hogy a másik hajó mögött repültek, majd mindent kikapcsolva sodródtak, így a lopakodó nem tudta azonosítani őket. Kellően közel kellett kerülni, hogy a torpedókat ne tudják használni ellenük, de még ott volt a railgun, aminek egy lövése is taccsra tette őket a szimulációnál. Azt meg az állomás körül bújócskázva tudták elkerülni. Így is óriási mázlijuk volt, hogy a gatling ágyúik előbb okoztak végzetes sérülést az ellenfélnek, mint az nekik.
    Szerintem hiba nélkül oldották meg a filmesek ezt a szitut is.
  • suba53
    Három nap alatt megvolt.
  • Banderas1990
    A könyv-sorozatot egyébként én is csak ajánlani tudom mindenkinek. Olvastatja magát és ha nem vigyázz, könnyedén magával tudja ragadni az embert. Mindenesetre én a TV sorozat és a könyv világát próbálom külön kezelni, hisz egyszerűen nem suvasztható be egy ugyanazon univerzumba a kettő. Ettől függetlenül mindkettőt élvezem és várom a folytatást.
  • Banderas1990
    "*Az űrharc majdnem jó volt. Majdnem, mert én vakartam a fejem, mikor a két hajó egymástól kb. 50 méterre lőtte egymást... Középkori vitorlás hajók színvonala, Star Trekben és Star Warsban bevett szokás, de bakker, eddig én azért voltam oda a sorozatért, és azért néztem manga-szemekkel az űrharcokat, mert végre egy hard sci-fi megközelítést láttam. Erre most ez... "

Én ezt betudtam annak, hogy a csellel képesek voltak közel kerülni az űrállomáshoz és így magához a lopakodó űrhajóhoz. Könnyedén eltudom képzelni, hogy úgy kalkuláltak, sokkal nagyobb esélyük van ha meglepik a hajó legénységét, valamint ha inkább "közel" harcba bocsátkoznak. Részben a Paxton által már leírt dolgok miatt (torpedók limitált használhatósága és a Donnager esete), részben az űrállomás, mint fedezék használatából adódóan. Alex remekül manőverezett és szépen kihasználta az állomás gyűrűje által nyújtott védelmet. Nyílt terepen lehet más eredménnyel záródott volna az összecsapás.

Másrészt a Rocinante fő feladata a csapatszállító modulok és a megtévesztést szolgáló szállítóhajó megvédése volt, ami bizonyára sokkal könnyeben és hatékonyabban kivitelezhető ha közel vannak a tűzvonalhoz.

Javíts ki ha tévedek, de úgy vélem, hogy ezen pontok összesítésével, legalább egy bizonyos fokig logikusnak tűnik az alkotók által kivitelezett megoldás.
  • Ainz
    Mennyi idő alatt olvastad ki az első kettőt ?
  • suba53
    Köszi.
    Elkezdtem a harmadik kötetet.
    Valóban szintet lép a történet.
  • cylonflatus
    Csak így tovább! :) Szerintem az első könyv (főleg az első évad) éppen csak a táblára helyezi a játékosokat, a második könyv pedig teret ad nekik, a politikus, összeesküvős vonal ad egy új dimenziót a sztorinak, nagyban látjuk azt, amit addig csak Holden és a crew szemszögéből ismertünk meg - és a végén pedig
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    szépen lezárja a Mao-Errinwright történetet (bár Mao részről lesznek még utózöngék...:)
    Igazán csak a második könyv után csap a lecsóba a történet, szerintem. Ezzel még véletlenül sem azt akarom mondani, hogy izgalmasabb, tartalmasabb, vagy szórakoztatóbb a többi az első kettőhöz, csak lép egy szintet. Szóval ne hagyd abba :)
  • suba53
    Kiolvastam a második kötetet is. Helyükre kerültek a dolgok.

A sorozat ettől függetlenül is lenyűgöző. Jó volt úgy olvasni a könyveket, hogy már láttam az első évadot.
    A technológiák, űrhajó belsők, a világűrben keringő állomások, holdakon, aszteroidákon lévő bázisok monumentalitását elképzelni
    így sokkal de sokkal élvezetesebb volt. És mivel csak párszáz év távlatában történnek a dolgok és a saját civilizációnk egy lehetséges jövőképe formálódik, sokkal könnyebb azonosulni vele, mint bármelyik másik űroperával. Ük-ük unokáink lehet hogy hasonló fejlődésen mennek majd keresztül, még ha a protomolekula nem is szerepel majd az életükben.
  • cylonflatus
    Még egy-két gondolat a UN védelmében: amit tudnak, az annyi, amennyit Fred a nyilvánosságra hozott. Az, hogy a Bush gyártotta a meghajtókat azokba a hajókba, erről konkrét bizonyítéka csak Avasaralának van (a ceruza-adattárolóba rejtett dokumentumok, ha még emlékszik valaki). De ő most játssza a hülyét, és óvatosan kavarja a dolgokat, hogy altassa Errinwrightékat, különben kinyírnák abban a pillanatban, ha megtudnák milyen bizonyítékokkal rendelkezik. Fred Johnsonnál van bizonyíték, de a Fred irányából jövő információt az összeesküvők tudják még kezelni (hamis adatokra való hivatkozás, etc). Nguyennek inkább később szánnak szerepet, és bár elképzelhető, hogy már az elejétől megkörnyékezték az Errinwright-Mao összeesküvők, nem hiszem, hogy tudná pl mi történik a Bushnál, vagy hogy egyáltalán ott rakják-e össze azokat a lopakodókat, és nem csak részegységeket gyártottak ott le (igazából ez a könyvből sem derül ki, legalábbis nem emlékszem).
    Csak még egy-két gondolat: az UN vezetője egy gyenge kezű báb (valami Esteban), a valódi hatalom és befolyás Errinwright és Avasarala kezében van. A Mars talán szimpatikusabb, de mindenkit megnyugtatok: ott is megvannak a rohadékok, akik pénzért, hatalomért, vagy elvakult nacionalitásból bármire képesek, ott is vannak ugyanúgy összeesküvők, fanatikusok, akik szintén a protomolekulával játszanának istenesdit, stb. Inkább befejezem, akartam még valamit, de nem tudom kikerülni a spoilert. :)
  • Pares
    Megnéztem én is az első és második részt, és azon kívül, hogy nagyon tetszett, a történet kezd emléleztetni a Dead Space-re...
  • cylonflatus
    Ezzel én is így voltam. Sőt, a Leviatán után még azzal a lendülettel elolvastam a többit :)
  • Renegade
    pedig vannak gyöngyszemek a modern scifi irodalomban. Üdv a fertőzöttek között :)

ráadásul ez pont az a sorozat, ahol nagyon jó a szimbiózis a könyv és az adaptáció között. A sorozat mélyebbé válik a háttérinfok miatt, a könyv pedig színesebbé, mert jó a diszlet és a casting.
  • suba53
    Nem bírtam magammal, és kiolvastam a Leviatán ébredését. ( Nem tudtam letenni. )

Régóta nem olvastam SciFi irodalmat, sőt mást is alig. A vizuális kultúra részesévé váltam egy ideje. Filmek, sorozatok.

De ez most lenyűgözött.
  • Renegade
    nem volt időm tegnap erre nézni, erre tessék, kimaradtam egy tök jó moralizálásból. :)

• suba53
    Hallás után nem nagyon fogom tudni pontosan megérteni. Itt meg sok olyan részlet van aminek az ismerete szükséges a teljes képhez.
    Az angol felirat sokat segít, csak sok olyan szó, kifejezés van ami nem ugrik be azonnal, így a film nézése egy szaggatott folyamattá válik, amíg szótárazok közben, meg keresem a megfelelő kifejezést.
  • Inquisitor
    Mázlista, az általam nézetek legalább 1 hét csúszásba vannak, vagy soha nem készülnek el. Volt olyan 8 részes BBC sorozat, amihez konkrétan több mint fél év alatt jött ki a felirat. Az első szezonhoz gyorsabban jött ki, de ugye szokásos, hogy a jobb fordító csapatok túlvállalják magukat és van egyszerre 8-10 sorozat amikért a fülüket rágják. Lassan mindkettőnknek meg kell tanulnia angolul hallás után megérteni a szöveget. :)
  • suba53
    Nagyon nyögve készül ez a felirat.
    Ennyire réteg műfaj lenne ez a sorozat?

A legtöbb általam nézett sorozatnál max 2 nap alatt elkészül a magyar fordítás.

Fura.
  • Ainz
    Kajak elkezdem a könyvet ahogy itt olvaslak titeket :D
  • [NST]Cifu
    Ha Newportban a zárt dokkokban gyártanak le valamit, majd belerakják egy nagyobb teherszállító gyomrába, hogy majd a Csendes-óceán közepén engedik ki, akkor a kutya se tudja meg, hogy megépültek.

Itt ugyan ez történhetett pepitában...
  • suba53
    Gondolom a könyvekben ezek a részletek jobban ki vannak fejtve.

Ha Newportban legyártanának nyolc csúcstechnikájú fregattot, rombolót csak úgy a gyár tulajdonosi köre számára, akkor arról minden érintett tudna, nem is beszélve a külföldi kémekről.
    A hivatalos beszállítóknál nagyon sok kormányügynök, katonai tanácsadó, ellenőr, ( TÜK tiszt ) stb dolgozik, valakinek szemet szúrna egy ilyen project. Ha ma a google térképein tisztán látjuk mi készül Newportban, akkor ez a jövőben sem lehet nehezebb feladat.

Nagyon kíváncsian várom, hogy kerülnek a helyükre ezek a dolgok.
  • [NST]Cifu
    Ahogy kinéz, hidegháború van a Mars és a Föld között. Mint ilyen, aligha lehet nagy nyíltság egy harci űrhajók gyártásával foglalkozó gyárban, vagyis ha nem jelentik le, akkor max. a kémek jelenthetik, hogy valami történt.

Csakhogy a lopakodó hajók mindenkinek meglepetések voltak, az ENSZ-nek úgy, mint a Mars-nak. Szóval ez még ennél is összetettebb lehet. A Marsiaknak nincs a jelek szerint kémük a BOS-on, az ENSZ-nek, vagy legalábbis a nagy közönségnek pedig nincs pontos rálátása, milyen technológiai szintre képes a BOS.
  • Paxton
    Viszont azért egy baromi nagy nyakleves jár az UN belbiztonsági egységeknek, hogy nem követték alaposabban figyelemmel a Bush Orbital Shipyard gyárait. Bár ebben valószínűleg Errinwright keze benne volt. Vagy akár Nguyen admirális is benne lehet a buliban, és onnantól már pofonegyszerű az egészet lepapírozni, hogy ne tűnjön fel senkinek a plusz 8db legyártott gunship.
  • Paxton
    Azért van csúcstechnikájú flottája az Mao-Errinwright összeesküvőknek, mert (amint a Fred Johnson is mondja Lopez hadnagynál talált telemetrikus adatok alapján) az Anubis osztály hajóit a Bush Orbital Shipyard gyártotta, ami UN Navy hivatalos beszállítója az Expanse univerzumban. Ugyanaz mint a Newport News Shipbuilding az amerikai haditengerészetnek napjainkban. Bush Shipyard viszont a Mao cégcsoportba tartozik. Tehát egyszerűen csak legyártották maguknak.
  • suba53
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    A mars elleni háborúban bőven elég lenne, ha az új haditechnika nyíltan a föld rendelkezésére állna. Ahhoz nem szükséges a protomolekula. Aminek a teljes kontrollja még csak álom. És ez az álom is nagy veszteséget szenvedett a tudós csoport likvidálásával. Ismét egy őrült, hatalmas hatalommal bíró csoport akarja a saját fajtáját lemészárolni a még nagyobb hatalom birtoklása miatt. Tipikusan emberi. Ebből a szempontból a marsiak sokkal szimpatikusabbak. Nekik szent a jövő, a földi kiégett despoták meg uralni akarnak mindent bármi áron.