1079
-
Nagydög #475 At van. :)
Az EU valtozo minosegu, onmagan belul sem teljesen konzisztens, de adott egy jol osszeszedett tortenelmi vonalat. Na az ment a kukaba es lett helyette a Birodalom Kek Osztriga bar-kompatibilis verzioja, a First Order.
Nem tudom, mi volt a dontes hattere. Az altalam emlitett kreativok arroganciaja, vagy copyright problemak... -
suba53 #474 Ízlések, és pofonok. :-)
Bármennyire elcsépeltek az önfeláldozást, hősiességet, bajtársiasságot, emberi méltóságot bemutató képsorok, engem mindig mélyen meghatnak. -
Pares #473 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!"A Ganymedes szál pedig teljes és tökéletes agyrém, nem a jó fajtából. Holden marhasága is kellett hozzá erősen (hogy a Roci-val menjenek a kupolaváros romjaiba.... harctéri 1x1 terén 10 pontból mínusz 10-et érdemel), de a Naomi / Amos szál még erősebb marhaság volt, szívem szerint áttekertem volna azokat."
Sajnos pontosan így éreztem. Amúgy vicces, mert pont az epizód megnézése előtt olvastam suba hozzászólását, és vártam, hogy valami nagyon drámai fog történni a végén, konkrétan (szinte már reméltem) hogy lelövik őket és Naomival együtt mindenki más is meghal (Amost mondjuk lehet, hogy megsirattam volna :D), de sajnos ez nem Trónok harca :D
-
Pares #472 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
"lasd az extended universe kukaba dobasa a Star Warsnal"
Ezt gondold át még egyszer.
-
Nagydög #471 Ugyanaz a betegseg fertozi ezt is, mint mostanaban az osszes meglevo anyagra epitkezo filmet/sorozatot, lasd az extended universe kukaba dobasa a Star Warsnal, vagy a legfrissebb GitS mozit: a kreativok nezik nezegetik az alapanyagot, aztan azt mondjak, ez mind szep, de tudunk mi ennel jobbat is. Persze nem, de mivel a tobbi derek muvesz es iparos ember odateszi magat a filmgyarban a film oriasi penzt hoz, igy mindenki arra jut, hogy fasza ez, kell meg egy par ilyen kreativ a buliba.
Erdemes vegigtekerni a reszeket, mert a szineszek jok es igazan jo vizualisan is az egesz, igy mindig van egy-ket jo jelenet, de inkabb a konyveket erdemes olvasni, ha a tortenet erdekli az embert. -
#470 S02E12
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Hát eőeőe.... Errinwright karaktere húzott egy szépet, a maga módján ez az ő epizódja volt, és mint ilyen, nem is volt rossz. Avaralasa fonala picit furcsa volt nekem. Eleve miért ment bele a találkozóba. Miért nem kapott fegyvert Draper (az éles nyelvével fog harcolni tán)? Mondjuk a kajás jelenet szép volt tőle. :)
Ezzel együtt Avalasara és Mao jelenete gyenge volt és súlytalan. Tényleg a legjobb még az egészben az Avalasara, Draper és a fixer beszélgetése volt.
A Ganymedes szál pedig teljes és tökéletes agyrém, nem a jó fajtából. Holden marhasága is kellett hozzá erősen (hogy a Roci-val menjenek a kupolaváros romjaiba.... harctéri 1x1 terén 10 pontból mínusz 10-et érdemel), de a Naomi / Amos szál még erősebb marhaság volt, szívem szerint áttekertem volna azokat.
Nekem hasonló volt az érzésem, mint az S2E11-nél. Az sem volt erős, és csak pár jobb jelenet adódott. -
Pares #469
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Pont az előtt olvastam a hozzászólod, mielőtt megnéztem az epizódot, és most nem értem, mire gondoltál. Engem Errinwright árulása döbbentett meg, de ami a végén volt, az nekem kicsit túl nyálas volt és valótlannak hatott... Mondjuk igaz, hogy alapból nem vagyok oda a heppiendekért. Holden meg Naomi jól egymásra talált, a két legnagyobb idiótája a sorozatnak... -
suba53 #468 A potyautas? Igen. :-)
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Kíváncsi vagyok meddig megy a sorozat. Lehet hogy a nagy durranást a következő évadra hagyják? Utálom ezeket az éves várakozásokat. -
Renegade #467 valóban kemény volt, remegett a szám rendesen, engem is kilóra megvesznek az ilyen jelenetek. viszont gondolom feltűnt az utolsó 2 másodpercben a huncutság :) -
suba53 #466 s02e12
Basszus ez fantasztikus volt. Könnyeztem a végén.
Utoljára szerkesztette: suba53, 2017.04.13. 21:39:13 -
#465 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Én nem érzek akkora zavart az erőben. Igaz én mindig a sötét erőt érzem csak. :)
1.: Mao az UN védőszárnya alatt kezdi el a protomolekula-kísérleteket. Ennek része volt a Donnager elleni támadás, hiszen attól féltek, hogy Holdenék esetleg felfedhetik a kísérleteket az MCRN előtt.
2.: Avasalara és Holden ügyködésének hála Mao elveszti az UN védőernyőt, miután mindenáron folytatni szeretné a kísérleteket, ezért közeledni kezd az MCRN felé. Miután megtudta az MCRN, hogy Mao felelős a Donnager-támadásért, nem igazán vevők rá. Csakhogy az Eros-eset felkelti az MCRN érdeklődését, de kérnek egy harctéri tesztet, hogy valóban képesek irányítani a hybridet. Ez a Ganymedes-támadás.
3.: Az MCRN elégedett az eredménnyel, csakhogy közben Avasalara elkezdi Mao családját szorongatni, és Mao-nak lépnie kell, ezért próbálja csapdába csalni Avasalarát. -
suba53 #464 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Érzek némi ellentmondást a sorozatban. A Donnager megtámadása, a protomolekula kísérletek, és azok eredményei az első évadban még hűen követik a könyvek sztoriját. Most viszont egy olyan fordulatot látunk, ami sehol nincs megalapozva, még utalás szintjén sem. Az hogy Mao a Project Caliban fejlesztéseit a Mars számára végzi, ez teljesen eltér az eredeti sztoritól. Ha Mao és a marsiak ilyen szorosan együttműködnek, akkor a Donnager akció hiteltelen. Ezek után feltételezem, hogy a hibrideket nem a mars ellen vetik be, hanem a föld lesz a célpont. Jó nagy csavar, de nem elképzelhetetlen. De ezek után egy Föld-Mars béke valószínűtlennek tűnik. A könyvben Avasarala jelentős közreműködésével tudták elhárítani a Mars katasztrófáját, így a Mars valamilyen szinten hálás volt ezért, és alap volt egy békésebb korszak nyitányához. Egy ilyen agresszív marsi lépés után hiába sikerül majd szintén Avasarala közreműködésével elhárítani a veszélyt, már nem csak Mao lesz bűnös, hanem az egész marsi kolónia. Ezek után a protomolekula által kreált komplexum közös használata is kérdésessé válik. Nem volt zökkenőmentes az együttműködés úgy sem, de a sorozat egy sokkal mélyebb ellenségeskedést alapoz meg ezzel szerintem. -
suba53 #463 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Remélem azért az alapokban tartják magukat a könyvben leírtakhoz. Ha igen, akkor Bobbynak még komoly szerepe lesz a hibridek életének megszomorításában. Avasarala is olyanokat húz, hogy le a kalappal. Remélem Prax kapja a feladatot a Ganymedesi telep újjáépítésére, a protomolekula eddigi egyetlen pozitív hozadékával, Mei gyógyulásával párhuzamosan. Eddig a protomolekula csak mint az ördögtől való gonosz jelent meg, pedig az alkotói sokkal több lehetőséget teremtettek belé, csak eddig rossz kezekben volt. -
Pares #462 S2E11: Nekem tetszett.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Draper nagyon durván bekeményített, az irritálóból végre kezdi szimpatikussá kinőni magát. Egyedül az lógott ki, amikor a "koporsót" "elégették", az most valami szupermodern kütyü, ami nincs részletezve, és csak úgy dezintegrálja dolgokat, vagy csak béna CGI? Nekem egyébként az a sejtésem, hogy az a protomulekula-mutáns nem önszántából támadta meg a katonákat, hanem valahogy irányították (lehet, hogy ez nyilvánvaló, és említették is, csak elsiklottam fölötte), és Holdenéket nem is fogja megtámadni a másik (vagy ez ugyan az?), mert kinyírta az irányítóit? Különben nem sok esélyük lesz.
Utoljára szerkesztette: Pares, 2017.04.08. 12:14:59 -
#461 Jó rész volt-e? Dunno.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Draper szála haladt előre, Avalasara szála kapott egy kis fényt, Alex szála volt talán a legszórakoztatóbb, valamint vitán felül a leglátványosabb az epizódban. A Vénusz körüli szál nem volt rossz még. De especiel a Ganymedes szál se nem volt logikus (egy lezárt részen vannak, de se kamerát, se járőrt nem álllítanak fel a program védelmében?), ráadásul erősen kiszámíthatónak ígérkezik (Prax meghal, a hybriddé vált lányával együtt). -
suba53 #460 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Remélem nem, mert az túl nagy pofon lenne a könyvnek. -
Kissssss0 #459 szinte tuti biztos. -
#458 Jó rész volt :)
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Mibe, hogy kint az a lény, az a kislány, akit keresnek..
2 rész és vége :( -
Nagydög #457 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!A konyvben is igy volt, legalabbis valoszinusitettek, csak a materia tul hirtelen csapott bele a ventillatorba es a marsi vevojeloltek, mar ha voltak egyaltalan, nem nagyon ugraltak fel a celkeresztbe. -
suba53 #456 Érdekes ahogy átírták a sztorit.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Mao ezek szerint mindkét félnek felajánlotta az új fejlesztéseinek eredményét. Arra leszek kíváncsi, hogy miként lesz ebből a könyvben taglalt konfliktus. -
Nagydög #455 Az ujabb ket-harom reszt csak attekertem. Minel inkabb elternek az konyvekol, valahogy annal kevesbe jon be az egesz.
Az Amost jatszo srac nagyon jo szerintem, csak Amos karakterebol rengeteget elvettek ezzel a szedelgo, az onkontroljat gyakran elveszto pszichopata figuraval. Pedig benne eppenseggel az a leginkabb szeretheto, hogy o egy vegletekig nyugodt, mindenfele moralis gatlastol mentes pszichoata, aki ezt tudja magarol es a legenyseget es kulonosen Holdent amolyan moralis iranytunek hasznalja.
Avasarala bar kulsoleg talan nem teljesen az, ami az en fejemben van rola, de legalabb olyan jo, mint az eredeti. Az egyetlen modositas az eredetihez kepest, ami igazan tetszik, az Avasarala fixere. -
Pares #454 S2E10: Tetszett ez a rész, Errinwright és Draper végre észhez tért, Amos meg nem gatyázik, ő meg Chrisjen a kedvenceim :D -
suba53 #453 Köszi!
És ezeket már mind kutatják, fejlesztik.
Tapintható holografikus Braille írás! Elképesztő.
Erről beszéltem. Az első kezdetleges gőzgépektől 300 év alatt idáig jutottunk.
Simán meglesznek a regényben, sorozatban említett technológiák, vagy lehet hogy sokkal jobbak is. -
Inquisitor #452 OFF: Itt van egy régi 2015-ös videó erről a dologról: Holographic Plasma
Ez meg itt a tapintható verzió: Cross-Field Aerial Haptics
FLT ügyileg viszont konzultálnod kell Dr. Harold G. White-al a NASA-tól. :D -
Renegade #451 passz, ők a kiadó: https://www.facebook.com/fumaxkiado
Nekem nincsen facebookom, szóval csak limitáltan férek hozzá a fb tartalmaikhoz, a legutolsó bejegyzés, amit a regényekkel kapcsolatban olvastam, az az, hogy fordítás alatt. A weblapjukon még semmi (fumax.hu), ott gondolom azonnal jönne egy cikk, hogy előrendelhető, ha mondjuk, már lektorálás fázisba kerülne. -
BreakDown89 #450 A könyvsorozattal kapcsolatban lenne egy olyan kérdésem, hogy tudja valaki mikor adják ki magyarul a hatodik kötetet? (Babylon hamvai) -
suba53 #449 Megint csak az a lényeg, hogy: ma még.
Én is műszaki ember vagyok, és nagyjából ismerem a mai technológiai korlátokat, de simán el tudok képzelni 300 év múlva olyasmit, ami ma még képtelenségnek tűnik.
De így voltak ezzel 300 évvel korábban az őseink is. Gondoljuk csak át, mik voltak az 1700-as évek elején a műszaki lehetőségek.
Ha megnézzük a fejlődés ütemét, ami ugye nem lineáris, akkor szinte akármi lehet 300 év múlva.
Térgörbítő hajtóműtől kezdve akár a féregjáratokig, vagy tetszőleges anyagok, molekulák gyártása elemi építőkövekből, nyugodtan lódítsd meg a fantáziádat, és egyáltalán nem biztos, hogy mellé trafálsz.
Például nemrég olvastam, hogy ausztrál fizikusok egy csoportja már azt is kiszámolta, hogy a fénysebesség feletti sebességtartományban is működik a fizika.
A fénysebesség maga egy olyan érték, amit nem lehet elérni sem alulról, sem felülről. De ha valamiféle alagút hatással átugranánk, akkor lehet hogy a fénysebesség feletti tartományokban tovább lehetne gyorsulni.
Remélem nem csak egy uborkaszezoni kacsa volt a hír. -
Inquisitor #448 A holografikus megjelenítéssel az az apró gond, hogy csak úgy oldható meg ha van felület amiről visszaverődik a fény. Tehát vízpára, vízgőz, speciális üveg/plexi lap, stb. A levegő nem alkalmas erre. A japánok csináltak olyan megoldást, ahol kombinált lézerekkel kis plazmagömböket hoztak létre, tehát levegőben 3D-ben elhelyezhető pixeleket. Az eredeti megoldásnál gond volt, hogy sokat fogyaszt, a lézer energiája veszélyes az emberre és a plazma pontocskák forróak. Később megoldották sokkal kisebb energiájú trükkös megoldással, tehát akár bele is lehet nyúlni a képbe, nem gond. Ha majd lesz megoldás, hogy ne pár száz képpont legyen, hanem legalább annyi, amennyi egy alap kijelzőn van, akkor már ilyet is lehetne csinálni. -
suba53 #447 Ez valamiféle EKG készülék lehetett. Mellette meg az egyik magyar műszergyár kombinált műszeregysége.
HTSZ, vagy EMG talán. Mi akik nap mint nap dolgoztunk hasonló műszerekkel nem igazán tudtuk komolyan venni ezeket a filmeket. -
suba53 #446 Talán mert a szabályosnak, a normálisnak soha sincs akkora hírértéke, mint az eltérőnek, a deviánsnak. -
Renegade #445 tényleg tudja valaki, hogy miért volt a 60-as évektől nagyon sokáig divat az öntörvényű, szabályokra fittyet hányó, de karizmatikus űrhajókapitány a zsáner? ráadásul ez még országfüggetlen is volt.
Olyannyira alap volt, mint a Noir filmek magánnyomozója (és kb azóta az összes magánnyomozó) :)
Utoljára szerkesztette: Renegade, 2017.03.31. 12:30:49 -
#444 Nekem a felhúzós Holdjárók tetszettek... Meg az extra méretű oszcillátort csavargató űrhajós. :) -
suba53 #443 Nekem a Pirx-ből is van felejthetetlen élményem.
Amikor a kávéfőzőből konstruált űrhajó felszállt, majd a tolóerőt biztosító rakéta hajtómű sugarát imitáló gázöngyújtó lángja szépen vissza felé hajlott, az megint csak fergeteges volt.
Arra nem vették a fáradtságot, hogy legalább egy lángvágó sugarát montírozzák a képre. Vagy ha már gázöngyújtó, akkor legalább fejtetőre állított kamera állásban vegyék fel. -
Renegade #442 hú de szerettem azokat, pláne a 2010-et, az remekül hozta az izgalmas és reális -őrülten ritka- duót.
A Martian írója elég gyorsan elnézést is kért azért a megoldásért (meg még pár másikért) :) -
#441 A "The Martian"-t is le fogjuk húzni a szélvihara miatt pár év múlva.
A "Gravitáció" eleve vicces (a HST pályájáról az ISS-re egy backpack-al, aztán az ISS pályájáról a Kínai űrállomás pályájára fékezőrakétákkal...).
Paradox módon a mai napig a "2001" és a "2010" a két legreálisabb film ilyen téren. -
Renegade #440 hjjj nekem a kedvenc "rosszul öregedő" sci-fi írom az Asimov, amilyen klassz volt minden ami robotika, annyira csapnivaló a többi: atom olló, atom mosógép, atom lyukkártyás számítógép, az Acélbarlangok éhező, élesztőn élő emberisége aztán be is tette a kaput és azóta kerülöm, mint egy pestisest. :(
Pár hónapja gondoltam tartok pár nap nosztalgia napot: Orion űrhajó, Alfa holdbázis, Pirx, hááát, a Pirx tetszett a legjobban, ez azért sokat elárul, vannak művek, amiknek nem áll jól az öregedés, lásd Asimov. Filmek terén eddig a Forbidden Panet állta ki nálam a próbát, és nem csak azért mert lesokkolt látni Leslie Nielsent fiatalnak. :) -
suba53 #439 Szerintem a fókusz problémáját elég hamar meg fogják oldani.
Ha valamit manuálisan finoman kell tudni állítani, akkor a Joystick még 300 év múlva is versenyképes lehet.
A lényeg az, hogy milyen finomságú a joystick általi input. De ezt gondolom simán tudják széles tartományokban hangolni.
Az ember gép interakciókban azért az ember jellemzői döntőek, és azok nem változnak.
Egy dolgot hiányolok, a gondolat vezérelt fegyverrendszerekét. Egy szuper sisak kijelzővel, akár VR is lehet, gyakorlatilag bármit tud vezérelni a pilóta. Kikapcsolva ezzel azt a pár tized másodpercet, ami az emberi ingerület vezetés miatti valós késleltetés.
1998 körül olvastam ennek a szabadalmi leírását. Azóta már egy csomó helyen propagálják, primitív játékok, vezérlők is léteznek már.
Igaz ez azért annyira nem látványos, mint bármilyen más rendszerkezelés.
Ül pár faszi egy sisakban, előttük vagy egy baromi nagy megjelenítő, vagy szemük előtt egy 3D VR sisak, és meg sem mozdulnak.
Mégis dolgoznak a fegyverek, navigál az űrhajó, folynak a számítások.
Ez eléggé unalmasnak tűnne filmen bemutatva. Folyamatosan narrálni kellene, hogy a railgun irányzó most éppen arra gondol, hogy a felé száguldó ellenséges torpedót kilövi, majd kamera váltás, ahogy felrobban a támadó torpedó.
Amúgy a Zumwalt harci központja eléggé brutális. Legalább három sorban vagy 15 munkahely, 3-3 nagy monitorral, plusz a falon a 3 nagy áttekintő monitor. És még mi lehet az egészet vezénylő parancsnok előtt. -
#438 És mivel az űrben nincs olyan közeg, mint a földön, ami szórná a koherens lézer sugarakat, így baromi nagy távolságokon sem esik szét a lézer sugár.
Azért a fókusz még mindig probléma. Jelenleg az űr-űr lézeres kommunikációnak ez a problémája...
Plusz egy kismillió szenzor adatai alapján olyan jellemzőkkel is operálnak, mint a hajtóművek lenyomata alapú jellemző, amit gondolom sok spektrumban mérnek, és minden hajtóműre egyedi. Azt ne kérdezzétek, hogy hogyan. De az űrjárművek adatbázisában, ahol minden űrbeli szerkezetet lajstromoznak ezek a jellemzők is megtalálhatóak. Így kikapcsolt transzponderek esetén is azonosítani tudnak űrhajókat pusztán a hajtóművük jellemzői alapján.
Van egy topic ezzel kapcsolatosan, de mostanában elég kihalt. :D
Nyilván nem akartak beleesni abba a hibába, mint nagyon sok SciFi, hogy az éppen aktuális műszer felhozatalból építenek belső konzolokat, műszereket.
Megtették, ívelt monitorok, joystick, billentyűzet, tablet a felhozatal.
Igazából amíg a telefon (mobil kommunikációs eszköz) jövőbeni értelmezése szerintem piszok jó lett, addig például a Tachi kijelzői / műszerei kevésbé. Ilyen téren egyébként amit én hiányolok az pont a sisakkijelzők használata, tehát egyfajta VR sisak. Persze nyilvánvaló, hogy hülyén néznének ki, ahogy VR sisakot viselnek...
Mert hát valahol arról szólna, hogy jól is nézzen ki...
Persze ahhoz a holografikus technológiának ki kell bújnia a hadiipar búrája alól.
Nincs tudomásom holografikus kijelző katonai alkalmazásáról. Ma simán lapos kijelzőknél tartunk (HMD Daring romboló harci központja - A USS Zumwalt harci központ).
Nekem rémlik olyasmi, hogy már a Falklandi háborúban a csúcs Brit hadihajók parancsnoki központjaiban már volt holografikus harctérkép.
Aztán lehet hogy keverem valamivel.
Biztos, hogy nem volt ilyen. A britek el voltak maradva az US NAVY-től is ilyen téren... -
suba53 #437 Nem tudom, azt figyeltétek-e, hogy a kis kézi konzolok mikre képesek.
Egy sima kis plexi lapnak látszik, de amikor elkezdenek rajta dolgozni, akkor ki tudja terjeszteni a kijelző fizikai felületét a konzol melletti holografikus felületekkel.
Zseniális ötlet. Kíváncsi vagyok, hogy a Samsung, vagy az Apple mikor dob piacra hasonló megoldást.
Persze ahhoz a holografikus technológiának ki kell bújnia a hadiipar búrája alól.
Cifu, erről van infód?
Nekem rémlik olyasmi, hogy már a Falklandi háborúban a csúcs Brit hadihajók parancsnoki központjaiban már volt holografikus harctérkép.
Aztán lehet hogy keverem valamivel. -
suba53 #436 A sztoriban már mindennapos a lézeres kommunikáció. Ha pont-pont összeköttetést akarnak, akkor átváltanak lézerre.
És mivel az űrben nincs olyan közeg, mint a földön, ami szórná a koherens lézer sugarakat, így baromi nagy távolságokon sem esik szét a lézer sugár. Ha a lézeres kommunikációval kapják a barát-ellenség jelzéseket, akkor akár az egymás mellett haladó járműveket is pontosan azonosítani tudják. Plusz egy kismillió szenzor adatai alapján olyan jellemzőkkel is operálnak, mint a hajtóművek lenyomata alapú jellemző, amit gondolom sok spektrumban mérnek, és minden hajtóműre egyedi. Azt ne kérdezzétek, hogy hogyan. De az űrjárművek adatbázisában, ahol minden űrbeli szerkezetet lajstromoznak ezek a jellemzők is megtalálhatóak. Így kikapcsolt transzponderek esetén is azonosítani tudnak űrhajókat pusztán a hajtóművük jellemzői alapján.
Amikor a Tachi transzponderét átprogramozták Rocinantéra, és Naomi kihúzott egy műszer fiókot, na abból látszik, hogy fingjuk sincs milyen lesz a mikroelektronika 300 év múlva. Nyilván nem akartak beleesni abba a hibába, mint nagyon sok SciFi, hogy az éppen aktuális műszer felhozatalból építenek belső konzolokat, műszereket.
A kijelző technológia, a holografikus megjelenítések, a mindig és mindenhol elérhető adatkapcsolat, a komplex hang és gesztus utasítások hihetőek.
De egy sejtelmes fénnyel megvilágított műszerfiók, amiben áttetsző plasztik, vagy kristály modulok képviselik az akkori elektronikát, hát nem tudom, akár lehetne is.
Az Alfa holdbázis megoldásaitól estem hanyatt párszor. Amikor a navigátor egy 4x4-es ( Telefon ) tasztatúrán billentyűzte be az adatokat ami egy nagy szürke dobozon volt, majd kis idő múlva a tasztatúra alatt levő résből kezdett előbújni egy pénztárgép papír szalag, a navigátor letépte, majd - A számítógép kiadta a navigációs számításokat - mondással elindult egy másik szürke doboz felé, na akkor visítottam a röhögéstől.