1079
  • [NST]Cifu
    Én a technikai háttérre akartam rámutatni. IFF-et jellekérdezős módszerrel lehet megvalósítani 200 év múlva is, ha megbízható megoldást szeretnél. A ballisztikai számításhoz pontos távolságra van szükség.
  • [NST]Cifu
    Nekem is ez volt a bajom vele.

-Oké, Errinwright kipakolt. Tök jó, de ez a jelenet nem viszi el a hátán a részt.
    -Draper keringése a Földön. Ez is tök jó, meg hogy megmutatták a Föld másik arcát, de valahogy mégis súlytalan volt az egész. Olcsó, filler jelenetek.
    -A kisgyerek keresése, a Ganymedes állomás bemutatása, ez megint olyan volt, ami nem rossz, kicsit megismertük Amos-t (én továbbra is csípem a fejét, a leghasznosabb fazon a csapatban), de ezt fele ennyi időben is meg lehetett volna csinálni...
  • cylonflatus
    Ezeket nagyjából én is ismerem. Arra akartam volna kilyukadni, hogy a mainál jobban, szebben, sokrétűbb funkciókkal (zoom pl, nyilván) megáldott sisakja van egy sima kézifegyveres katonának. Hány milla dodó is most egy sisak az F35-höz? És igen, a sci-fi sok mindent elbír, de én ennyit megelőlegezek a jövőnek. Ez még mindig inkább a tudományos, mint a fikciós része a dolognak. Amivel szintén nincs bajom, ha jó.
  • cylonflatus
    Igen, és a könyvben mocskos csak igazán a szája. Most már mernek egyszer-kétszer a szájába adni csúnyább szavakat, ami nekem pozitívum, első évadban nagyon fura hallgatni. Csak random felütöttem egy avasaralás fejezetet a Kalibánból, és nem kellett csalódnom.
    – Csupa faszszopó hím – szólalt meg Avasarala.
    – Hogy mondta? – kérdezett vissza Soren.
    – A tábornokok. Csupa faszszopó hím.
    – Azt hittem, egyedül Souther…
    – Nem úgy értem, hogy más férfiak faszát szopják. Úgy értem, hogy mind férfi, a sok faszszopó.
    :)
  • suba53
    Valóban a lőszer hüvely nélküli. A második évad első epizódjában jól látszik, hogy a lőszert hevederben továbbítják a fegyverhez a katona hátán elhelyezett tárolóból. Az ott látottak alapján a teljes lőszer hossza akár 50mm is lehet. Bár a később mutatott csőtorkolatok nagyobb kaliberre utalnak, legalább is a filmen.
    Valószínű, hogy az alkalmazott szakértők a tiedhez hasonló álláspontra jutottak a fegyvert illetően.
  • suba53
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Félreértetted. Ezzel csak Bobbie-t akarta kihozni a sodrából, hogy aztán elfogadja a baráti jobbot. Errinwrigt egyértelművé tette, hogy a "Project Caliban" Mao műve, vagyis földi eredetű. Igen, Ganymedesz körül még lesz konfliktus, és eléggé váratlan események is lesznek.
  • Ainz
    Hát a konzolokon, amik a ganymedeszt mutatták, ott két különböző színnel jelölték a hajókat.. piros és fehér (marsi és földi) gondolom én..
    Szerintem tuti lesz ott még űrcsata... Főleg, hogy most Avasarala is a marsot nevezte meg a titkos fegyver kiötlőjének...
  • [NST]Cifu
    Maximum úgy, hogy a páncél irányzó rendszere veszi át a kar mozgatását. Ami egy elég furcsa szituáció lehet. Megnyomod a tűzgombot, és elveszíted a mozgás kontrollt.

Miért lenne furcsa? A fegyver elsütése is reakcióerőket ébreszt. Továbbá nyilván korlátozott a tűzzóna, amelyen belül a kar mozgásába beleszól. Nem fog balról jobbra pásztázni azért. Legalábbis ha én most el akarnék egy ilyet képzelni.

A csappantyús, kovás, fekete lőport használó muskéták korában sem tudták nagyon elképzelni mondjuk egy 5.56mm-es, hüvely nélküli tölténnyel tüzelő automata fegyver lehetőségét.

5.56mm-es hüvely nélküli lőszer ma sem létezik. Ha a HK G11-re gondoltál, az 4.73x33mm-es hüvely nélkülit tüzelt. ;)

Értem mit szeretnél mondani, de a 2mm sehogy sem jó kaliber. Túl kicsi, hogy komoly kárt okozzon (gondolom abból indult ki, hogy elég csak lyukakat gyártani a szkafanderre, oszt úgy is meghal a rossz fiú), a kis méretből gondolom nagy tűzgyorsaságot és nagy torkolati sebességet akart kihozni, és így a kis űrméret sok lövedéket jelentene, ami ugye jó lenne.

A gond a mozgási energia. A fent említett G11-es hüvely nélküli lövedéke 3,25g tömegű, torkolati sebessége 925m/s (torkolati energia: 1395 Joule, vagyis vagy 300 Joule-al kevesebb, mint az 5.56x45mm-es NATO gépkarabélynak). Ezt a mai kerámia betétes mellények megfogják erőlködés nélkül (még a 2500 joule-os puskalövedéket is). Pontosan nem tudjuk, hogy a 2mm-es lövedéknek mennyi volt a tömege, de lehet játszani a kalkulátorral, hogy milyen lenne. Még ha a tömege 2g környékén is van (és ekkor már elég nehéz anyagból kell lennie), akkor is ildomos lenne 1400m/s torkolati sebességre gyorsítani, hogy akkora energiája legyen, mint egy mostani gépkarabélynak (ie.: ahhoz a mostani hajítóanyagokból is azonos mennyiségű kellene azonos csőhossz mellett - márpedig itt rövid a cső...).

Ezt pedig a mai ballisztikai mellények megfogják. A jövőben vagyunk, nem csak a fegyverek, de a védelmi megoldások is javultak, tehát elvárható, hogy még nagyobb energia kellene ahhoz, hogy átüsd a páncélozott ellenfelet. Máris ott tartunk, hogy 2g-os lövedéknél 2500-3000m/s torkolati sebesség kellene. Ami eszméletlen sok...

A gyújtó lövedéket meg azért hozták be a képbe, mert a lényt belülről felrobbantó töltet is inkább a hőhatásával pusztított.

És mennyi energiát lehet belesűríteni egy 2mm átmérőjű testbe? Ez a második gond, túl sokat nem... A 2mm-es pct. lövedéket még esetleg elfogadom, ha tényleg csak lyukakat akarunk gyártani. Erre tökéletes, ha nagyon-nagyon nagy sebességre gyorsítjuk (1500m/s vagy fölötte), mert erre képesek vagyunk. Hogyan? Elektromagnetikus ágyú esetén energiaforrás kell, ahhoz nem kell gatling-elrendezésű fegyver. Mivel gatling-fegyvert mutatnak, forgócsővel (mert a Predator és a Terminator 2 óta a gatling-fegyver a nagy betűs fegyver, és minden fegyvernek gatling csövűnek kell lennie (az anime-okban összehozták a gatling-laser fogalmát is, kérem szépen)). A forgócső és a gatling-működés hagyományos működést takar, tehát hajítótöltet marad (miután hüvelyeket nem láttunk, feltehetően hüvely nélküli elrendezésben). Torkolattüzet is látunk, az megint nincs Gauss/EM fegyvernél.

Ott is vagyunk, ahol, a 2mm-es űrméretű fegyver, hajítótöltetes megoldással, amelynek akkora hajítótöltetre lenne szüksége, mint egy gépkarabélynak. Oké, jövő, legyen mondjuk 2x energiakoncentráció (nem megvalósítható, de legyen), akkor is alsó hangon 2x20mm-esnek kell lennie egy lövedéknek kilövés előtt. Erre nincs hely...

Konklúzió:
    1.: Gauss / EM fegyver, rosszul bemutatott a sorozatban. Elektromos energia segítségével vetik ki a lövedékeket (valami csodát elértek az energiatárolásban), így el is fér értelmezhető mennyiségű lövedék a páncélban, hajítótöltet pedig nincs. De akkor torkolattűz és gatling-elrendezés se kellene.
    2.: Nincs más opció.

Nem érdemes a szerzők minden megoldását így kifilézni, mert gőzünk sincs arról, hogy mi lesz háromszáz év múlva. Ebben rejlik a SciFi műfaj egyik szépsége.

Én azért a fizika törvényeit mégiscsak figyelembe venném, ettől Hard SciFi a Hard SciFi.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.03.30. 15:28:36
  • suba53
    Nem gonosz egyáltalán. Baromira okos, intelligens, van humora is, és tényleg az egész emberi faj sorsát a szívén viseli.
    De ha káromkodik, már pedig az esetek többségében ez előfordul, akkor egy részeg kocsis sehol sincs hozzá.
    Viszont nem sértés gyanánt teszi ezt, hanem a mondandója elég brutális nyomatékosítása miatt.

Nem tudom, hogy meddig fut ki az évad. De lesz bőven mindenből. Úgy tudom, hogy az utolsó epizód címe a Kalibán háborúja. És ha megnézed az Errinwright által Avasaralának átadott konzolt, ott a Kaliban Project volt a címsorban.
  • Renegade
    Avasarala pragmatikus és bármit megtenne az emberiségért :)
  • Renegade
    hjjj, a 2*10 is olyan semmilyen volt, mondjuk Errinwright most szimpi volt, erre meg jön egy még semmilyenebb sneak peek

• Ainz
    Jó volt az új rész..
    A könyvben Avasarala amúgy gonosz ? Mert nekem a sorozatban ő a kedvencem :D
    Ha tippelnem kéne, akkor a 2. évad utolsó részében.
    A föld és a mars megütköznek a Ganymedesznél :D
  • suba53
    Ezek nem az én fantazmagóriáim.

Ezeket mind a szerzők vetették papírra. És ha a mai technikai szint mellett ezeket meg is kérdőjelezzük, az ő oldalukon áll az a plusz háromszáz év, aminek a fejlődési ütemét, eredményeit még nem is tudjuk megjósolni sem.

Egy az alkarpáncélba fixen beépített fegyverrel is lehet talán pontosan célozni, ha a sisakkijelző pontosan mutatja a fegyver irányzékát.
    De az már kétséges, hogy egy baromi gyorsan mozgó tárgyat hogy tud követni. Maximum úgy, hogy a páncél irányzó rendszere veszi át a kar mozgatását. Ami egy elég furcsa szituáció lehet. Megnyomod a tűzgombot, és elveszíted a mozgás kontrollt. Akkor már inkább egy több szabadságfokú mozgó fegyver, ami a kilépő pontnál mondjuk 15-20 fokos térszöget tud lefedni.

A 2mm-es űrméret is furcsának tűnhet mai szemmel, de megint csak a jövő. A csappantyús, kovás, fekete lőport használó muskéták korában sem tudták nagyon elképzelni mondjuk egy 5.56mm-es, hüvely nélküli tölténnyel tüzelő automata fegyver lehetőségét.

A gyújtó lövedéket meg azért hozták be a képbe, mert a lényt belülről felrobbantó töltet is inkább a hőhatásával pusztított.

Nem érdemes a szerzők minden megoldását így kifilézni, mert gőzünk sincs arról, hogy mi lesz háromszáz év múlva. Ebben rejlik a SciFi műfaj egyik szépsége.
  • [NST]Cifu
    Valószínűleg a fegyver nem fixen van beépítve a páncél alkarjába, hanem egy elég komoly szabadságfokkal. Így a lövésznek elég csak a cél irányában tartani a fegyvert, a többit a célkövető rendszer intézi.

A sorozatban nem így tűnik. Ha pedig nagy szabadságfokot akarsz, akkor a fegyvert nem az alkarra kellett volna építeni, hanem egy konzolra, ami a vállon ül (a'la Predator vállágyúja).

Átgondoltság szempontjából viszont a hátra szerelt rakétaindító (ami felfele indít) tök jó dolog...

A 2mm-es forgócsövű kézifegyverébe páncéltörő lövedékek voltak betárazva

2mm-es űrméretű fegyver? Ez mondjuk jó akkor, ha pici lyukakat akarsz csinálni, de nem jó semmi másra. Nincs átütőerő (hiszen 2mm-es lövedéket nehéz nehézre csinálni), nincs stophatás. Viszonyításképpen a légpuskák is általában 4,5 és 5,5mm-es kaliberűek. Furi...

Később egy másik szituációban már direkt gyújtó lövedékeket táraztak be, mert az hatékonyabbnak tűnt a szörnyek ellen.

No ez meg már a nettó marhaság esete. Gyújtó lövedéknél kell valami gyújtótöltet és gyújtórendszer is. 2mm-be ezt hogy is rakod bele?
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.03.30. 11:14:56
  • [NST]Cifu
    Intelligens barát-ellenség megjelölés, célpontkövetés, és lőelemszámítás (a picsa tudja hogyan hívjam kézifegyvernél,) tehát jelöli, hogy hova lőjél, ilyesmik...
    ...
    Csak arra akartam utalni, hogy milyen érdekes már, hogy még a kézifegyveres katonának is durvább sisakja van, mint most egy F35 pilótának.

Azért a sci-fi sok mindent elbír. :)

Mondok pár példát:

IFF (barát-ellenség meghatározás): Az összes jelenlegi (légi/légvédelmi) rendszer alapvetően úgy működik, hogy általában a radarantennára raknak pár keskeny sugárzót, amely küld egy "kérdés" jelet arra, amerre a radar néz (amely ugye a célt befogja, az AESA radarokat most hagyjuk :D), a célpont IFF-je érzékeli a jelet, és körkörösen ad egy válaszjelet az adott kérdőkulcsra. Ha a kulcs megfelelő, akkor barátnak van tekintve innen a célpont. A probléma az eljárással az, hogy 50km-re lévő cél esetén akár csak 1°-os rádiónyaláb is több km-es befoglalóval bír, így ha két gép van közel egymáshoz, az egyik barát, a másik meg ellenség, akkor ciki van, mert hát a barát válaszolni fog, az ellenség nem, de a lekérdező meg nem fogja tudni, hogy melyik is válaszolt. Ezért nem tud a légvédelem úgy működni, hogy a célzónában saját vadászgépek is vannak (illetve működhet, de rizikós). Mikor ciki ez? Ha például erős interferencia van, vagy a légkör tele van "szeméttel", ami szétszórja a jeleket...

A szárazföldi IFF jelenleg szinte kizárólagosan úgy működik, hogy az adott jármű / szakasz rádiós egy GPS (GNSS) vevő alapján tudja hol van, és ezt a jelet adatkapcsolaton elküldi. Az adatokat összegzik, és egy 'BlueTracker' nevű rendszer megmutatja a térképen, hogy merre vannak baráti egységek. Értelemszerűen ez csak úgy működik, ha van GNSS szolgáltatás. Ha az ellenfél zavarja azt, akkor vagy nem fog a BlueTracker mutatni, vagy ha céltudatosan zavarja, akkor fals koordinátákra fogja felrajzolni.

Akkor dőljünk hátra. Mi a fenét lehet itt csinálni az űrben. A második verzió nem opció, marad a lekérdezés/válasz opció. Ha feltételezzük, hogy a sorozat készítői használták a fejüket (nem mindig szokták, már láttuk), akkor ezért volt "kéknek" jelölve Draper sisakkijelzőjén mind az UN katonák, mind a protoszörny. Mivel ők nem válaszoltak az IFF kérdésre (és ugye a marsiaknál pirossal jelzik a barátot).

Nézzük a többit.

A célpontkövetés nem nagy dolog, az 1970-es évek óta képesek kontúrkövetésre a rakéták és célzókonténerek, befogsz egy célpontot, és a környezethez képest látható kontúrt követi. Úgy lehet zavarba hozni, ha például egy híd alatt átmegy, de már erre is van megoldás (nekiáll körkörösen keresni hasonló kontúrt, hogy ha kijön a fedésből).

A végére a ballisztikai számítógép. Ez megint régi téma, analóg számítógép már az 1950-es évek óta van, az 1970-es évektől kezdve pedig digitális számítógép csinálja. Két dolog szükséges, az egyik a pontos távolság (radar vagy lézeres távolságmérés) a másik pedig a cél szögsebessége (hozzád képest milyen sebességgel halad valamelyik irányba). Már az F/A-18A/B vadászgép az 1970-es évek végén olyan rendszerrel bírt, hogy a radar által befogott célra folyamatos ballisztikai számításokat végzett a saját gép manővereit is figyelembe véve. A rendszer olyan jó volt, hogy a pilóta folyamatosan nyomvatarthatta az elsütőbillentyűt, tűzkiváltásra csak akkor került sor, ha a ballisztikai számítógép szerint a találatra kellően nagy esély lesz...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.03.30. 11:09:27
  • cylonflatus
    Ne is mondd, határozottan rossz korban születtem. Ha lehetne választani, akkor az Expanseban látott szintet már elfogadnám :) De akár vissza is mennék, mondjuk a '60-as évek elején lennék gyerek az USA-ban. Határozottan érdekes korszak számomra, végignézni az Apollo missziókat testközelből, elmenni egy Hendrix koncertre egy bélyeggel, ilyesmik :) Aztán ha nem vennének fel űrhajósnak, elmennék egy anyahajóra akár mosogatni is, csak hogy technika közelben legyek :) Ah...
    On.: azért arra kicsit megsértődtem, hogy még mindig nem mutattak egy lépegetőt. Mondjuk a Ganymedesen, ugye, vagy akár csak egy rakodót, egy ceresi, vagy tychói dokkban.
  • suba53
    Két-három száz év műszaki fejlődésének csak meg kell látszania ilyen apróságokban is.
    Aztán az is lehet, hogy a valóság sokkal durvább lesz akkor. Szeretnék az ük-ük unokáim helyében lenni.
  • cylonflatus
    Mondjuk speciel nem Bobbie motoros páncéljára (vagy power armor, ahogy tetszik) gondoltam, hanem a sima katonai testpáncélra, amiben Holdenék rohangálnak (amit a Rocival "örököltek"), vagy amiben a marsiakat láttuk a Donnageren küzdeni. Direkt nem Bobbiék cuccával akartam jönni a sisak téma miatt, ugye abban beépített fegyverek vannak (meg az egy testre öntött lépegető tulképp, az mondjuk bullshit is volt, hogy Bobbie lenyomná szkanderban), még szép, hogy olyan vizor is illik hozzá. Csak arra akartam utalni, hogy milyen érdekes már, hogy még a kézifegyveres katonának is durvább sisakja van, mint most egy F35 pilótának.
    Utoljára szerkesztette: cylonflatus, 2017.03.29. 23:12:02
  • suba53
    Igen, a könyvben is azt írják, amikor Bobbie tüzelt a szörnyre, hogy a páncél fegyvervezérlője olyan intelligens, és gyors, hogy egy hangsebességgel repülő teniszlabdát is simán szét tudna lőni vele. Valószínűleg a fegyver nem fixen van beépítve a páncél alkarjába, hanem egy elég komoly szabadságfokkal. Így a lövésznek elég csak a cél irányában tartani a fegyvert, a többit a célkövető rendszer intézi.

Bobbie minden lövése el is találta a szörnyet, A 2mm-es forgócsövű kézifegyverébe páncéltörő lövedékek voltak betárazva, azok mindegyike át is haladt a szörny testén, ezzel egy folyamatos gyógyítási mechanizmust is elindítva, így minden találat után a protomolekula egy kicsit módosult struktúrában állította vissza az eredeti állapotot. Ezek halmozódtak, és olyan sok lövés érte a szörnyet, hogy a halmozódó változások beindították a vészreakciót.

Később egy másik szituációban már direkt gyújtó lövedékeket táraztak be, mert az hatékonyabbnak tűnt a szörnyek ellen.
  • cylonflatus
    A sisakról egy half-on (fél, mert könyves) téma: az a páncél amiben a marsi kommandósok fedezték Holdenék levonulását a Donnagerről (és amiben a Tachi- ill Rocinak hála most ők is rohangálnak) annak elég durva sisakkijelzője van. Intelligens barát-ellenség megjelölés, célpontkövetés, és lőelemszámítás (a picsa tudja hogyan hívjam kézifegyvernél,) tehát jelöli, hogy hova lőjél, ilyesmik...
  • cylonflatus
    Igaza van suba53-nak, nehogy menjetek, jó ez, scifi kedvelő emberként én is vonzódom hi-techez, abból pedig sok van a légierő-, meg úgy általában a hadseregek körül. Érdekel a haditechnika (főleg a repülős cuccok), pedig amúgy meg pacifista vagyok, most mondjátok meg :). Az offtopic, de amúgy kapcsolódó témák mehetnek ezerrel. Engem még az abszolút oda nem vágó dolgok se zavarnak, egy-két szóváltás erejéig, de ha Pumped Gabóról akartok wall off csevegni, azért azt légyszi máshol :)
  • suba53
    Beleolvasgattam a Haditechnika topicba. Én csak egy amatőr műkedvelő vagyok az ottani témákhoz képest.
  • suba53

Én is úgy vagyok vele, hogy szerintem pont a SciFi műfaj az, ahol a technikai, műszaki háttérinfók, az azokról folytatott beszélgetések leginkább a helyén vannak.
    Főleg úgy, hogy a szerzők, sorozat készítők is a létező, és lehetséges műszaki háttérrel próbálják bemutatni a történetüket.
    Aztán a fantasztikum részbe belefér a protomolekula is.
    Utoljára szerkesztette: suba53, 2017.03.29. 11:29:35
  • Renegade
    a többiek nevében nem nyilatkozhatok, de tőlem aztán maradhat az offtopic, színesíti a csevejt :)
  • [NST]Cifu
    Szerintem lehet át kéne a témával menni a Haditechnikai topicba, mert itt páros lábbal, lendületből fogják a topiclakók szétrúgni a sejhajunkat, ha szétoffoljuk a topicot. ^_^

A sisakkijelzőn való megjelenítést most az F-35-ösnél ígérik, csúnyán halad, cirka 1 évtized volt, amíg sikerült valamennyire elfogadható szintre (100ms alá) leszorítani a latency-t (tehát kb. mostanra jutottak el oda, hogy a képernyőn megjelenő kép "csak" 1 tized másodpercet késik a valós képhez képest), ez komoly hiányosság egy vadászgépben...

• suba53
    Egy kis nosztalgia.
    Nekünk az Orion mikrohullámú fejlesztésén már a nyolcvanas évek elején voltak olyan Plessey gyártmányú frekvencia szintézer chipjeink, amiket kifejezetten a frequency hopping ( ugrófrekvenciás ) rendszerekhez készítettek. Leírással, tokkal vonóval, intenzíven reklámozva a katonai kommunikációs felhasználás lehetőségét.
    Igaz, mi azokat csak statikus módon használtuk, széles tartományban hangolható szintézerekként.
    Maga a frequency hopping elv, meg a zajban eltemetett jelekkel való kommunikáció elve elég régi, de akkoriban jelentek meg azok az áramköri elemek, amikkel ezeket már rutinszerűen lehetett megvalósítani.
    Ma meg már minden TV-ben rádióban, műholdas vevőkben, WiFi egységekben ilyen szintézerekkel hangolnak, digitálisan vezérelve, sokszor egy lapkára integrálva az egész RF modult. Az, hogy a hadi iparban ez ma hol tart, el sem tudom képzelni.

Azt hiszem, egy 1982-ben megjelent Microwave Journal-ban olvastam először egy olyan pilóta sisak prototípusról, amiben napszaktól, időjárástól függetlenül a pilóta a valós táj képét látta szórt nappali fényben ábrázolva. Egyfajta virtuális valóság megjelenítő volt, ami a repülőgép szenzorainak integrált jeléből állította elő a sisakban a valós idejű képet.
    Ormótlan nagydarab szerkezet volt, harci bevetésre még alkalmatlan, de már létezett.
  • suba53

Hát igen. Nem akarom minősíteni az Egyesült Államok légi erejének stratégiai fejlesztő csapatát, de pont az általad leírtak bizonyítják, hogy a legnagyobbaknál is lehetnek hiányosságok.
    Hány évig tart egy korszerű repülőgép fejlesztése, mondjuk attól a pillanattól, hogy a légierő vezetése megfogalmaz egy igénylistát?
    Nem hiszem, hogy ne lehetne már a fejlesztési fázisban az összes hasonló problémára megoldást találni.
    Ha meg fel sem merülnek a problémák, csak már akkor amikor a rendszerbe állítás zajlik, akkor megint csak a hozzáértők hozzá nem értése merül fel. Van még ott potenciál bőven az ifjú műszaki zsenik számára.

És ne felejtsük el, hogy a mi történetünk több száz évvel utánunk játszódik, olyan technikai, műszaki kultúrában, ahol a mai idétlen problémákon már rég túlléphettek.
    Utoljára szerkesztette: suba53, 2017.03.28. 17:05:38
  • [NST]Cifu
    De ez egy hadsereg, ahol a szabványosításra, kompatibilitásra sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek, mint a civil életben.

Mivel a hobbim a haditechnika, ezért teljes nyugalommal ki merem jelenteni, hogy ez az állításod maximum annyiban lehet igaz, hogy a novellában / sorozatban szereplő MCRN hadserege egységesített operációs rendszert és egységes szabványokra épülő szoftvereket használhatott. Ez esetben Draper páncélja nem az MCRN szabványai szerint kellett, hogy működjön.

A való életben nincs egységesített szoftverkörnyezet, eleve a hadseregek felszerelését különböző gyártók szállítják, eltérő szoftveres környezettel (még az azonos cég (Lockheed Martin) által gyártott F-22A és F-35 vadászrepülőgép-család is két teljesen eltérő programozási nyelvet és szoftvert használ). Ezt olyan szinten kell elképzelni, hogy a különféle fegyverrendszerek, adatkapcsolatok integrálása a különböző hordozó platformokhoz (ie.: például egy adott típusú rakéta integrálása két eltérő vadászbombázóhoz, vagy egy légvédelmi rakétarendszer integrálása két eltérő hajó-osztályhoz) egy külön témakör, és a gyártók jelentős felárért végzik el.

A fent említett F-22A vadászgép például "alaphelyzetben" nem tud kommunikálni egyetlen más típussal sem (leszámítva a B-2A Spirit bombázót), mert egyszerűen kihagyták belőle a Link-16 adatkapcsolat adórészét, csak venni képes, adni csak a Link-22-esen, ami az F-22A és a B-2A típusokba van beépítve, és direkt az alacsony észlelhetőség miatt "ugrófrekvenciás", zavarvédett rendszer. Az F-35 család egy külön, még újabb rendszert kapott, de "szerencsére" kap majd Link-16-ot is, így legalább ő (ha akar) együtt tud működni a régebbi gépekkel is. Az F-22A esetében erre nincs mód, nem tud így céladatokat megosztani például egy másik típussal, hogy az rakétát indítson rá. Erre a megoldás az, hogy egy külön kommunikációs konténert terveznek, és ezt majd egy F-16 vagy F-15 vadászgép viszi a hasa alatt. A konténer úgy működik, mint egy router, egy átjátszóállomás, amely lehetővé teszi a két Link adatkapcsolat közötti átjárást. Ez a legolcsóbb megoldás, mert az F-22A-ba integrálni a Link-16-ost nagyon bonyolult és drága lenne, a többi gépbe beépíteni a Link-22-est meg nem akarják (mert ahhoz meg drága, plusz mélytitok).
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.03.28. 15:53:34
  • suba53
    Ezekre mondják, hogy mai szemmel nézve egzotikus formátumok. A C64 meg hardveresen is egész más platform.
    De ez egy hadsereg, ahol a szabványosításra, kompatibilitásra sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek, mint a civil életben.
    Egy tíz évvel korábbi kodek nem ismerete egy korszerűbb szoftver számára azért tényleg vicces.
    Főleg úgy, hogy a számítástechnika hőskorát több száz évvel maguk mögött hagyták már.
  • [NST]Cifu
    Például a 2000-es évek beli Indeo és Bing videókat sok mai program nem nagyon játssza le. A C64 zenei fájlokat (.sid) dettó nem sok minden kezeli. Szóval azért annyira nem elvetemült a dolog...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.03.28. 14:27:28
  • [NST]Cifu
    Köszi az információorkánt, így már némileg érthetőbb a történet. :D
  • suba53
    Igen, mindaddig furcsán néztek Bobbie-ra, amikor a szörnyetegről beszélt, míg eszébe nem jutott hogy az ő páncéljába épített video rögzítő más kodeket használ.

Ez megmosolyogtatott már akkor is amikor olvastam, mert azért na. A jelenleg használt média lejátszó szoftverem az elmúlt korszakok összes kodekjét ismeri, és lejátssza.

Ebből is látszik, hogy a szerzők hallottak valamit harangozni a video kódolásról, de nem szakemberek lévén így akarták turbózni az izgalmakat.
  • suba53
    Bobbie, meg egy Gourab nevű srác akartak bejutni a kupola ajtaján. Goraub egyszer csak ellökte Bobbie-t, ezzel meg is mentve az életét, mert a szörny először letépte Goruab sisakját, majd a fejét. Ezután a földön fekvő Bobbie felé fordult. Lehet hogy elbizonytalanodott attól, hogy az ellenfél a földre került. De ekkor már kezdett hatni a lövedékek következtében a genetikai átalakulás, ami kiváltotta az önmegsemmisítő robbanást. Ez a robbanás csapta hozzá bobbie-t egy távolabbi oromhoz, ahol megúszta a becsapódó roncsok pusztító erejét.
  • Renegade
    már nem nagyon emlékszem, de nem úgy volt, hogy Bobbie bezuhant valami zárt térbe és ezért is úszta meg?
  • suba53
    A könyv úgy fogalmaz, hogy a marsiak helyszínen lévő egységeiből mindenkit miszlikre aprított, és elpárologtatott a detonáció, amikor pár ezer tonna tükör zuhant rájuk. A kupola előtt történt a becsapódás, de Bobbiet távolabb lökte a lény felrobbanásakor a lökéshullám, így őt elkerülte a lezuhanó roncstömeg. Vagyis tényleg csak Bobbie fegyverkamerájának a felvétele volt elérhető.

A sorozatban meg nem is említettek fegyverkamerát, csak Bobbie emlékeit bányászták elő.
    Utoljára szerkesztette: suba53, 2017.03.28. 13:31:18
  • cylonflatus
    Persze, netto hülyeség, csak tippelek. A könyvből sem emlékszem magyarázatra sajnos. Viszont gyártani tudok összeesküvéseket: mivel Avasaralának is vagy félszáz felvétele van az esetről, ennek tükrében főleg nagyon fura, hogy a marsiak csak egy felvételről beszélnek. Intelligens magyarázat az lenne, hogy van ott több is, méghozzá a marsi keményvonalasoknál, akik szintén sorban állnak Maonál a technológiáért. Gondolom nem árulok el nagy titkot, hogy ott is megvannak az Errinwrightok és Nguyen admirálisok, viszont ezekről említés szintjén jut el a sztori az ötödik könyvben. A hatodikat nem olvastam, és még jön kettő legalább azon kívül, állítólag. Ha nem is derül ki semmi utólag, szeretném azt hinni, hogy ez az igazi magyarázat a videós dologra. Az az egy felvétel Bobbietól ezért szivárgott ki, mert nem kezelték időben a helyzetet. Most ugrik be, még akár igazam is lehet. A könyvben van egy érdekes momentum, ami talán utalás is lehet valami ilyesmire. Amikor Bobbie magához tér az eset után, a tiszt aki kikérdezi először hülyének nézi, amikor idegen szörnyről kezd magyarázni. Bobbie erre válaszul, hogy ott a páncélja felvétele, nézzék meg, ha nem hiszik. A tiszt viszont közli, hogy bocsika, de a páncélból nem sikerült letölteni semmit, csak statikus zajt. Bobbie persze kiakad, azonnal technikusért szalajt, meg a cájgért. Ugyanis Bobbie páncélja egy régebbi (de nem elavultról beszélünk, még mindig high tech) modell. Szó szerint hozzá van nőve: a csaj több mint két méter magas, és száz kg. Ezek a cuccok ugye nem összekeverendőek azokkal a testpáncélokkal, amikben Holdenék is rohangálnak. Az is egy fejlett technika, de amit Bobbie visel, az egy motoros power armor. Jóval durvább, ritkább és drágább cucc. Egyszerűen így jár mindenki jól, Bobbienak ez a kényelmes (mit kényelmes, ebbe fér bele:), az mmc meg megspórol egy csomó pénzt, amit egy unique cuccra kellene költeni, amit csak egyetlen ember hordhat, így hát inkább karbantartják az övét. Visszatérve a lényegre, az egy régebbi darab (több mint tíz éves azt hiszem), amiben más a szoftver. A technikus, aki először letöltötte az adatokat, az aktuális rendszeresített szoftverezéssel próbálkozott, más codec-kel (nem tudom máshogy mondani, tudom, hogy viccesen hangzik). Szóval így néz ki a dolog: a marsiaknak is rendelkezésre áll több felvétel, az ottani keményvonalasok rátették a kezüket a páncélok videóira, viszont nem számoltak ezzel a malőrrel. Így már Bobbie felvételét nem tudták eltussolni. Na, hogy hangzik? Talán még nem vesznek be Coreyék, de talán, szódával :)
  • [NST]Cifu
    A kommunikációjuk ugye blokkolva volt...

Na ez is olyan kérdés, ami megér egy misét...

Gyanítom azért csak az ő fölvétele van meg, mert a többi páncél olyan szinten sérült, hogy nem tudtak adatot kinyerni belőlük.

Én csak egy félfogú amatőr vagyok, de ha nekem kellene űrpáncélt építenem az MMC-nek, akkor bizony a memóriamodult egy megerősített tokba szerelném, félreeső helyre. Azért elég meredeken hangzik, hogy a sorozatban a 3 másik páncélt úgy szétszedték, hogy nem maradt kinyerhető adat.

Oké, tudom, dramaturgia, de hát akkor is furi...
  • cylonflatus
    Apropó, olvasottak. Ajánlom melegen mindenki figyelmébe, egy nagyon jó sci-fi, most már elérhető magyarul is (igaz csak az első kötet a háromból, de jön majd a többi is. Cixin Liu - A háromtest-probléma
  • cylonflatus
    Végül is lehet így is magyarázni a Bobbiet ért stresszt, és van értelme, végül is egy Rambo a csaj - bár én azért fönntartom, hogy ez még így is túl sok lenne egy képzett embernek is, azért csak emberek halnak-, hajók, épületek robbannak körülötted (ráadásul hónapok, sőt évek óta folyamatos háborús feszültségben él), és aztán belebámul az ember arcába egy ilyen protoizé, egy lény egy más világból... sok ez így egyszerre szerintem, bárkinek. Meg azért Rambóról is tudjuk, hogy még ő sem úszta meg a PTSD-t. :)
    Mondjuk nálam összefolyik a könyv meg a sorozat. Ha csak valami nem máshogy történik, ha nem jön le a képernyőről, pl az ilyen dolgokra, kérdésekre a magyarázatot reflexből kitöltöm fejben a könyvben olvasottakkal.
  • Renegade
    na ja, meg a könyvben relatív hamar leesett nekik, hogy feléjük menekülnek a kékek, itt volt ugye az első fosatós gondolat, hogy ki/mi lehet az, aki pánikszerű menekülésre késztet egy szakasz kéket.

meg ugye a kék-vörös tengerészgyalogos viszony a könyvben...

amikor éppen nem egymás ugratása megy, akkor igen csak tiszteletteljes, remélem nem hagyják ki, hogy lesz egy földi tengerészgyalogos "ajtónálló" aki vált Bobieval pár szót, mert az is előrébb löki a megvilágosodás felé. Ez a katonai tisztelet ugye a köv könyvben is előjön.