1333
Total War: Attila
  • Carmang
    Ohhh, Shogun 1... Egy rahedli íjászom volt mindig, némi yarival az előtérben, és mindenkit szétszedtem. Később, az elit egységek megjelenésekor felvettem néhányat mutatóba, de nem igazán láttam hasznukat.

Itt meg ha pl túlerőben levő támadó vagyok, akkor az AI simán zárt alakzatba rendeződik, és egy tapodtat nem mozdul. "Majd ha én akarok valamit, odamegyek, és intézkedem" című taktikát követi, és milyen igaza van.
  • Musicking
    A Medieval 2 volt az utolsó ahol még használták az EAX hangrendszert, a Shogun 2 alatt már csak a miles sound system dolgozik, ami a jobbminőségű hanganyagból is elég puritán szoftveres hangzást produkál az M2TW hw EAX 4-hez képest.
  • Daermon
    Köszi meglesem! :)
  • Paladin
    A linkelt bundle-ben van FotS. A tier2 6.6 dolcsi, ha csak ez a játék lenne benne, akkor is megérné ;)
    Utoljára szerkesztette: Paladin, 2016.03.24. 13:17:15
  • YXOnager
    Az MTW-ben volt olyan, hogy az egész almoravida sereget lenyilaztam anélkül, hogy megtámadtak volna, vagy elfogyott volna a muníció. 0 áldozattal fejeztem be az ütközetet. Ha meg egy folyó egyik oldalán kellett védekeznem, bármekkora lehetett a létszámhátrányom, simán verhető volt.
  • Daermon
    Na úgy is a Rome 2 és az Attila van meg. Köszi a válaszokat. :)
    Még a Shogun 2-öt brszerzek majd olcsobban ha lesz akció.
  • Although
    Igen a Rome2-vel kezdődött. Elképesztő volt figyelni a gép milyen szinten reagál a taktikai lépéseimre mint egy sakkjátékos. Tovatűnt az egy sereggel legyalulom a térképet rész. Figyelni kell rendesen.
  • YXOnager
    A panaszkodásom ellenére egyértelműen az Attila. Vannak szép nosztalgikus emlékeim korábbiakról, de azért azokban nagyon buta volt a gép, és sok jó dolog nem volt benne, ami az Attilában benne van.
  • YXOnager
    "Tény, a nehézségi fok állítása durván elviszi az AI-t csalásba. Húsz százalékonként emelkedik például a nehézségi fokkal a gép bónusza az építkezési költségekre"

Ez egy apróság lenne, de amikor 1 kör (sem) alatt minden épületet átkonvertál az ellenség (normal fokozaton) és fejleszti is őket, akkor nem erről van szó. Itt olyan összegek mennek el egyszerre, hogy nem 20%-okról van szó, és ami fontosabb az idő. Amíg fél kör alatt épít fel 20 körre való építkezést 50 ezer értékben, addig nem érdemes ilyesmivel foglalkozni.
  • YXOnager
    Azért a csatában már okosabb a gép, legalábbis azokhoz képest, amihez én tudom hasonlítani, a Róma1-hez és főleg a Medieval 1-hez képest.
  • Savaran
    Szerintem is az lenne a mérvadó hogy melyik a legkedvencebb történelmi korszakod! Személy szerint Medieval 2 volt az alfa meg az omega régen, Empire hajócsata hajócsata és a hajócsata meg a mocskos nagy térképek miatt(ja és van hozzá kuruc mod ami epic), Napoleon szintén hasonló bár én minimálisan játszottam vele de bepótolom! Nem muszály a vén Boni-val lenni :) Shogun 2 ha vizuális csata és kardcsörgés effekt orgiát akarsz akkor abban megkapod ahogy PrassCo írta Fall of the Samurai epic! Ja és Attila Age of Charlemange Avar kampány megint epic :)
  • Savaran
    Én meg meginnám pofátlanul :) De cserébe viszonoznám egy decis felessel
  • Although
    Jó a Rome2 emperor is és az Attila is :) Lehet érdemesebb a Rome2-vel kezdeni. Könnyebb.
  • Paladin
    Jut eszembe, ha valakit érdekel Sega Humble bundle.
  • PrasCo
    Technikailag, játékmechanikában (ha az alább kifejtett szopatástól eltekintesz, akkor) az Attila: Total War a legjobb (különösen figyelmedbe ajánlom az Age of Charlemagne kiegészítőt, ami ilyen értelemben szerintem jelenleg a TW zászlóshajója), de nem egyértelműen és minden tekintetben (egyetlen példa: a lovasság esztelenül dominál, és itt most arról beszélek, hogy közepes melee cav képes nullázni frontális rohammal felállt lándzsás blokkokat). Egyébként az sem indifferens, hogy egy-egy Total War-hoz hány és milyen DLC-ket vásárolsz meg.
    Ugyanakkor annak is oka van, hogy bár a Rome 2 egy évvel korábbi játék, mégis a mai napig kétszer akkora aktív játékostábora van. Ostoba hasonlat lesz, mint minden hasonlat, de az Attila az új kocsi, a klímával, szervóval, csillogó fényezéssel, viszont mintha lélektelenebb lenne és a Rome 2-t valahogy mégis mintha kellemesebb lenne hosszútávon vezetni (...most már, Emperor Edition után). Nem mintha az R2-nek ne lennének máig is ordító problémái... a Shogun 2 valóban remekül összerakott játék volt, különösen a kiegészítője, a FotS. A régebbi játékokról is érdemes lehet beszélgetni, de attól most eltekintek, mert gondolom, nem gondolkodsz korábbi generációs TW vásárlásában (bár bundle-ben, akcióban pofátlanul alacsony áron utánaddobják őket Steam-en; de minden szerelmem mellett is meglepődnék, ha az új címek birtokában időt szakítanál a régebbi játékokra is).

Félredumálást és "attól függ"-öket mellőzve az R2-ben van ~700 órám, az Attilában ~350 (mindegyikhez minden DLC megvan) és nem látom már, hogy mitől változna ez az arány drasztikusan.
    Számomra az R2 a "legjobb".
    Utoljára szerkesztette: PrasCo, 2016.03.23. 11:26:53
  • Daermon
    Technikailag és játékmenetileg. És nektek melyik A TW.
    Multi hidegen hagy. :)
  • PrasCo
    A kérdés, hogy miben "legjobb"? :) Technikailag melyik a legfejlettebb? Miben van a legtöbb lehetőség? Melyiket játsszák most épp legtöbben multiban? Melyik a legkevésbé bugos? Melyik a legjobban összerakott? Melyik a leghangulatosabb? Személy szerint Te melyik időszakot szereted a történelemben legjobban?
  • Daermon
    Na veteránok. Melyik a legjobb TW szetintetek? :)
    (A Shogun 2-őt sokszor láttam felbukkani, valamint kedvelem a Japán kúltúrát a szamurájok idejéből, így gondolkodom a beszerzésén.)
  • PrasCo
    Ezért, így, fizetnék neked egy sört (de azért inkább gyorsan felejtsük is el, hogy ilyent írtam )!
    Az általad említett újítások tényleg tetszenek, és az általad említett hiányosságok cseszik a csőröm jelentősen (már amellett, hogy mennyire nem áll jól a Total War-nak az olyan baromira promózott "túlélő stratégia"-szerep).
    Az angol nyelvű TW-fórumon vitába is keveredtem egy hozzászólóval, aki lesöpörte az asztalról a tile-rendszert illető problémámat, nevezetesen, hogy a taktikai térkép és a stratégiai térkép közötti kapcsolat szinte teljesen megszűnt, az építkezéseknek nincs jelentősége (hiszen minden város pre-defined). Az volt az érve, hogy a kampánytérképen megjelennek az épületek, és kész. Ettől még személy szerint igen rosszul érint, hogy egy nagyon komoly eszközt vettek ki a játékból, amitől azt éreztem, hogy itt én most valamit építek. A mozgás is problémás itt-ott, valóban, az egyszerre lecövekelő, egyszerre forduló gyalogok elég elkeserítőek és megtörik a látvány dinamikáját. Ezek a dolgok, és a mesterségesen feltekert "nehézség" adják végül azt, hogy bár at Attila nyilvánvalóan egy klasszisokkal jobb, szebb, kiforrottabb játék, mint a generációval azelőtti BI, mégis az utóbbi szebb emlékeket adott.
    Sosem érdekelt, hogy minden elemében történelemhű legyen a játék ("nem korhű a légiósok szandálja" és társai), de a fentiek miatt már nem is annyira történelmi játékként kezelem az Attilát, hanem mint valami történelmi színpadra felállított stratégiát. Mindenekelőtt ez a legnagyobb problémám vele. Megértem, hogy a nehézséget csalással, AI-nak adott létszámmal és minőséggel lehet feltekerni, de amíg egy mittomén, (hasamra ütve) egy Deserts of Kharak-ban senkit sem érdekelne, hogy a kettő helyett négy ellenséges sivatag-anyahajó érkezik, amik ugyanolyanok, és mondjuk respawnolnak, esetleg még nagyobbat is lőnek, mint az enyém, addig ugyanez egy Total War-ban hunokkal és rómaiakkal, ahol azért egy kereten belül kéne mégiscsak maradni; karöltve a fenti "nem államot építek, csak játszok egy mesterkélt kihívással szemben"-nel, nos, gyenge. És szomorú. Különösen annak tükrében, hogy a Total War már mutatott járhatóbb utat korábban.

Kicsit azzal tudnám talán párhuzamba állítani, mint ahogy az senkit sem érdekel, ha egy lézerfegyverrel, futurisztikus ruhában négy helyett tizenhat lövés leteríteni valakit, de a Division-ben, ahol M4-es gépkarabélyt használ a játékos és egy pom-pom sapkás fejre lő, tizenhat lövés már nagyon, nagyon problémás.

@Carmang: Meg tudom érteni, félreértés ne essék. :D A mondandóm lényege elsősorban az volt, hogy annak a nehézségét fair-nek és nyílt lapokkal játszónak érzem, ezért bár lehet frusztráló és feldühítő, de az nem fordul meg a fejemben, hogy a gép "direkt szopat".
    Utoljára szerkesztette: PrasCo, 2016.03.23. 10:31:02
  • Carmang
    Nekem meg pont a Dark Souls a frusztráló :D Bár lehet én vagyok hozzá béna.
  • Savaran
    Én csak annyit fűznék hozzá, hogy gondolom itt a fórumon javarészt TW veteránok sorakoznak, akik minimum 2-3 részt vagy mint jómagam majdnem minden részt játszották, valamilyen szinten, na mármost néha nekünk is vért kell izzadni, mi lehet azokkal akik esetleg újoncok egyáltalán a stratégia műfajban, hónapok mire egyáltalán rájönnek hogyan épül fel a játék és mit kell csinálni, esetleg gyorstalpalós OKJ-s TW képzésben kell részt venniük! Ha ez a tendencia folytatódik, akkor erősen rétegjáték lesz/vagy már lett, kb a shogun2 óta kezdődött az ámokfutás, az Empire az kellemes szórakoztató volt, rome2 és főleg az Attila az már durván frusztráló, bár hozzáteszem hogy bizonyos újítások pl a felperzselt föld, a rome 2 óta a provincia szerű többvárosos tartományok nagyon jók, (empirében volt hasonló de nem teljesen) viszont sok jó régi dolog hiányzik pl a harcon kívüli város nézés, rome1 ben volt értelme, mert ott látszott mit építettél, nem voltak olyan szinten klónvárosok mint most! Ha építettél egy jobb vízvezetéket Rómában és csatán kívül megnézted az tényleg látszódott is, de a Rómában felhúzott barbár barakk is! Számomra ezek az apró részletek nagyon fontosak lennének! Ja és a harc animáció! Shogun 2 ben nyálcsorgatás ahogy csattogtak a katanák villódzva a napfényben! Remek motion capture teknikával felvett mozgások, most meg egy két lefejezéses vérfröcsögéses "realisztikus" animáció minden 10-ik katonára, a többi meg bökdösi a másikat, oszt jónapot!
  • Carmang
    Egy kör negyed év, de az AI szempontjából ez mondjuk tökmindegy :)
  • PrasCo
    Tudomásul veszem és személy szerint csak örülök neki, hogy így látod.
    Ugyanakkor mókás, mert valahol úgy érzem, ugyanannak az érmének a két, ellentétes oldalát látjuk. :) Számomra pont a hangulat, ami az Attilában a nagyképen nincs meg, mert nem azt érzem, hogy a kavargásból kikristályosodik egy új Európa félig-meddig a kezem alatt, hanem azt, hogy egy leprogramozott, mesterséges és mesterkélt gátat kell átugranom történelmi környezetben - erre építem fel a gazdaságomat, az erőimet, szintén eléggé "algoritmikusan" és checkbox-szerűen. Kábé, mintha egy gátfutást csinálnánk, csak itt most a gátakat kartonpapírral városfal-szerűre festették, de festhették volna mittomén, ufónak is ugyanezzel az erővel.
    Ezért az Attilában sosem tettem meg, mint amit akár a BI-ben, akár az R2-ben, akár az Age of Charlemagne-ban igen, azaz sosem foglaltam el a teljes térképet. Megvoltak a győzelmi kondíciók, megvolt a videó, pipa, mehetünk valami másra. Nem azt érzem, hogy egy államot építettem, történelmet formáltam, hanem hogy átvergődtem magam egy nagy marék gépi szopatáson.

Magával a nehézséggel nem volna problémám, sőt, örülnék neki, ha jól megjelenítenék a kor problémáit (Az R2 legelső verziójában például ment nagyon a sírás a TW-fórumon, hogy halálosan nehéz az építkezési szisztéma. Ami igaz is, tűhegyre kellett felrakni az épületeket, de az fair volt, tanulható és gondolkodni kellett érte! ...érdemes most megnézni, milyenek az épületek meg a bónuszok a poszt-EE-ben. Gyakorlatilag elveszthetetlen a játék.), de úgy tűnik, ez a komplexitás a TW-n túlmutat. Ami nem baj. De az már - számomra - baj, amikor helyette a könnyű utat választva azt próbálják megetetni a játékossal, hogy az újratermelődő seregenkénti kettő heavy onager, nokkorok, devil archerek, uar warrior-ok a kor problémái. Nem, nem azok. :D
    Ezeket megdarálva nem egy történelmi problémát érzek megoldottnak, csak egy mesterségesen nehézre tervezett videojáték random elemén léptem túl.
  • Although
    Nem rossz :)
    Amiért nekem tetszik az a reménytelenség érzete. Ami a kort jellemezte. Egy már haldokló civilizációt.
    Mindent javítottak ami a BI-ben exploit volt.
    A lerombolom a városokat sereget építek, beállok a folyóhoz és halomra gyilkolom a hordákat.
    Nem volt rossz de közel se érezted ami a kor sajátja volt. A korrupciót, a már támadásra nemigen alkalmas embereidet.
    A hangulat na az sehol se volt. Volt valami de nem az igazi.
    Ettől függetlenül van igazad kicsit már átestek a másik oldalra ezzel, de amit élvezek az, hogy ott érzem magam a korba. Nézem ahogy területről területre tűnik el a világ amit Rómának neveztek :)
  • PrasCo
    Tény, a nehézségi fok állítása durván elviszi az AI-t csalásba. Húsz százalékonként emelkedik például a nehézségi fokkal a gép bónusza az építkezési költségekre úgy, hogy legendary-n száz százalékos: magyarul a gép ingyen építkezik (forrás: TW fórum). Ez pedig csak a jéghegy csúcsa és egyetlen példa egy - éppen stratégiai jellegű - csalásból.
    Az ember ezt megérti természetesen, hiszen biztosan nem egy egyszerű dolog algoritmizálni a TW-ben megjelenő feladatokat, különösen emberi agy ellenében, mégis: Az Attilát egy igen jó és élvezetes játéknak tartom, de amit pocséknak gondolok benne, az pont az, amit mások istenítenek: hogy "nehéz", ami számomra inkább csak frusztráló, nem pedig nehéz.
    Számomra teszem azt, egy Dark Souls nehéz: A boss nagyot üt, sok HP-je van, gyors, reflexeket igényel, kicsi az ellentámadási ablak. ...viszont megtanulható, rá lehet jönni a dolgok nyitjára, és a játék összességében véve fair. Nyilván ég és föld a kettő címet összehasonlítani, mégis: Valami mocskosul, de mocskosul illúzióromboló negyvenedjére csatázni az ugyanúgy kinéző városokban s*ggugyanolyan összeállítású, újra és újra spawnoló hun halál-seregekkel. Nem "nehéz". Frusztráló. Nem késztet arra, hogy végiggondoljam a taktikámat, hogy tanuljam a játékot, hogy kísérletezzek, hogy jobb legyek, egyszerűen csak egyfajta klasszikus "grind" megy. Na jó, a helyzet természetesen nem ennyire fekete-fehér, de tényleg cseszi a csőrömet, hogy ennyire nyilvánvalóan arra épül az egész a spawnoló seregektől az éghajlatváltozáson keresztül a korrupcióig, hogy a játékost sz*passák. Mert illúzióromboló. Ezért van/lesz összességében szebb emlékem a BI-ről, mert ott is sokan voltak a hunok, ott is jöttek tömegével a vandálok, de mégsem éreztem úgy, hogy egy igazságtalan szélmalomharcba kényszerít a játék valami egészen légbőlkapott, hiteltelen szabályrendszerrel. Egyszerűen csak kemény(ebb)be (mint az R1).

...úgyhogy tényleg, én próbálom megérteni azok érveit, akik szerint az Attila azért jó, mert "nehéz", de nem megy. Akkor ha három helyett négy hun sereg ellen küzdök, az még jobb? Ha négy helyett öttel, az aztán már tényleg baromi jó? Hat - év játéka?
    Nem, az Attila pont attól lett számomra illúzióromboló és "game-es", hogy nyíltan játszik öv alatt. És ezért kár.
    Mert ettől eltekintve viszont mocskosul élvezem.
    Utoljára szerkesztette: PrasCo, 2016.03.22. 14:08:17
  • e98ff
    Szerencsére ilyennel még nem találkoztam. Olyannal viszont igen, hogy a jüttökkel a második körben meg akartam támadni az anglesokat, de egy tíz egységes serege volt, plusz egy városvádő garrison. Nekem meg egy kb tyz egységes sereg. Inkább visszatöltöttem, erre a kör végén betámadott egy fullos sereggel. Persze, sejtem, kiképzett vagy négy egységet a köre elejére, meg lehet, hogy teletűzdelte a csapatát zsoldosokkal, nem emlékszem... Mindenesetre csúnyán anyáztam. :)
  • YXOnager
    Nem egészen értelek. Fél év van egy körbe zsúfolva? Ettől miért érzem, hogy milyen lehetett eredetileg?
    És persze, a gép még nem hozható fel egy szintre, de nem ebbe a kategóriába tartozik az, hogy egy kör alatt átkonvertál 5-6 épületet, és mindet fejleszti 1-2 szinttel. Ezzel nem csak a maga javára csalva, hanem az én káromra is, hiszen konvertálhattam vissza mindent, arról nem beszélve, hogy tudjátok milyen feladat a főépületet átkonvertálni, akár az adott szinten, akár visszarombolva.
  • Although
    Pedig de így működik. Jelen pillanatban ettől lesz jó, így érzed milyen lehetett eredetileg. Hiszen egy körbe fél év van "belezsúfolva". És az emberi értelem jelen pillanatban nem felhozható gépekkel egy ilyen játékban.
    mondjuk ott a Paradox CK2 az is jó lehet kipróbálni, elég komplex.
  • YXOnager
    Ez egy bizonyos mértékig elfogadható, de az az esetem nem ebbe a kategóriába tartozik, amit korábban leírtam miszerint a tőlem elfoglalt cityt 1 kör után visszafoglaltam, és ezalatt a 2. szintű épületek helyett 3-4. szintű épületek lettek.
  • Carmang
    Annyira bonyolult a népek menedzselése, minden téren, hogy mivel nem tudnak olyan mesterséges intelligenciát írni... khm, khm... akarom mondani tudnának, de mire egy nép körét lelépné vele, megőszülne az ember.
    Szóval az ilyen jellegű játékokban csalás alap. Lásd még Civilization, stb. Egyszerűen nem megy máshogy. Még.
  • YXOnager
    Ez normal fokozaton is ugyanígy volt. Azonnal jönnek a külső támadások, és a lázadások erős egységekkel, és le is vertek a játék elején. Ezért mondom, hogy ha újra játszanék, akkor eleve sok településről kivonulnék, amivel több legyet ütnék egy csapásra.
    Egyébként azért nem szeretek normalnál nagyobb fokozaton játszani, mert ki nem állhatom a csalást, bár rá kellett döbbennem, hogy elég durván csal a gép normálon is.
  • Carmang
    Ilyennel én is találkoztam, valszeg bug lehet, pedig Normal Stance-cel közlekedtetem őket.

Az egységeket pedig mindig magam rendezem el, az auto-formációk nem valami értelmesek szerintem.
  • e98ff
    Na még valami. Találkoztatok már olyannal, hogy pl. engem most a longobárdok nem szeretnek, mert blokádoltam ill etve fosztogattam a thüringiaiaknál (de szép szó :D). Na most, én a játék eleje óta szövetségben vagyok velük, szóval ki van zárva. A longobárdoknak meg csak egy szárazföldi településük van, szóval az sem lehet, hogy ők fosztogattak illetve blokádoltak, és emiatt haragszanak rám (mert hogy thüringiával én meg jóban vagyok).
  • PrasCo
    Na, ezt bizony már nem tudom. :\ Arra tippelnék, hogy talán a kampánytérképen lelte őket valami, például egy ellenséges pap zargatta őket, vagy valami ilyesmi. Annyi fix, hogy pl. ha az utánpótlásod forced march-ból érkezik a kampánytérképen, akkor ők fáradtan érkeznek be a terepre. Felteszem, valami hasonló lehet itt is.
  • e98ff
    Na, még egy kérdés. Rengeteget TW-ztem már, de mindig van valami új dolog. Most bejött a csatába a második seregem is, de mindenki shocked- general alive morállal küzd a második seregemből. Ez mitől lehet?
    Utoljára szerkesztette: e98ff, 2016.03.20. 10:02:13
  • e98ff
    Ezer kösz, az egységkártyákat átrendeztem a csata elején, most már jobbra is került lándzsás. Indulhat a darálás :)
  • PrasCo
    Ha az egységkártyákat klikk-és-húzással sorrendbe állítod, majd klikk és shift+klikkel kijelölöd az adott szakaszt, akkor az adott sorrendben kihúzhatod őket vonalba. Ez nagyban meggyorsítja az elrendezést, multiplayerben is hasznos.
    Adott szakaszt kijelölve a G és a Ctrl+G csoportokat és zárt csoportokat jelöl ki, utóbbi annyit tesz, hogy jobb klikkel küldve őket bárhová az egymáshoz viszonyított relatív helyzetük változatlan marad, míg az előbbi esetben a szokásos módon - eredetileg bárhogy álltak is - a gép vonalat csinál belőlük.
    Egy részt kijelölve a kurzornyilak előre-hátra és oldalirányú elmozgatást tesznek lehetővé, alakzattartóan, de függetlenül attól, hogy történt-e Ctrl+G-s zárt csoportosítás. Ctrl+jobbra/balra nyíl pedig ugyanilyen szellemben a frontvonalat fordítja el.
    Végül, shift+jobbegeres rajzolással amolyan kvázi-waypointos utakat lehet kijelölni egységeknek, akár támadóparanccsal is, ha az egérgombot ellenséges egység fölött engeded fel, így pl. a lovassággal kerülőmanővert tudsz felépteni egyetlen parancsból.
    Én ezeket használom. :)
    Utoljára szerkesztette: PrasCo, 2016.03.20. 09:48:59
  • e98ff
    Még egy kérdés. Ti szoktatok automatikus sereg-elrendezést csinálni csata előtt? Vannak mindenféle formációk, amik közül lehet választani. Nagyon szeretem, de az a baj, hogy a unitok elrendezése ugyanaz, mint a unit cardoknál, ergo a lándzsásokat elteszi mindet balra, a kardosokat jobbra. Az ellenfél lovassága meg kezdésnél nyilván egyből megrohanja a jobb oldalam, mert hát ott ugye nincsenek lándzsások. Van erre valami módszeretek, vagy felejtsem el az automata rendezést, és kézzel piszkáljam inkább a csapatfelállást?
  • e98ff
    Értem, köszi. :) Végül egy gigászi csatában lenyomtam őket, és a katapultok is ellőtték az összes muníciót, annyira nem volt zavaró a pukli, mint azt előzetesen sejtettem....
    Most a piktek jönnek, két fullos seregük plusz egy garrison az én két fullos seregem ellen. Életem egyik legnagyobb TW csatája lesz. :)
  • PrasCo
    Valójában a játék tile-ökből építkezik (amiket a magam részéről gyűlölök, de ez egyéni probléma :D ), tehát ugyanazon a helyen mindig ugyanazon a terepen csatázol. Durvábban megfogalmazva: Nem a gép cseszett ki veled, hanem Te önmagaddal, hogy rosszul választottad meg a terepet. :) A csata előtti utolsó képernyőn (ahol mutatja a seregeket, dönthetsz az auto-, a manuális csatáról és a visszavonulásról stb.) látsz egy nem túl feltűnően elheyezett szélrózsa-ikont, ha jól emlékszem, ott preview-val meg tudod nézni jóelőre a terepet az adott ütközethez. Ha nem tetszik, még mindig visszavonulhatsz.