1333
Total War: Attila
  • Savaran
    Pedig a shogun2 is nagyon jó Takedákkal sikerült végigvinnem, eszméletlen jó volt, bár sokadik nekiugrásra sikerült, de a győzelemig eljutni nagyon izgi volt!
  • Jimbo
    Játszottam mindegyik TW játékkal, a Shogun 2 kivételével meg is van mindegyik. Akkor ezt is beújítom, köszi!
  • PrasCo
    "Szidtad az anyám?!"

• PrasCo
    Egyetértek. A savazás elsősorban a kihagyott ziccereknek, kiaknázatlan potenciálnak, itt-ott kérdéses játékelemeknek vagy rosszul implementált ötleteknek, egyéni vágyaknak köszönhető; ettől még hangulatos és jó címről beszélünk, ami a DLC-kkel feltöltve pedig ráadásul sokszínű és komolyan tartalmas.
    Egyszerűen a jóról nincs mit nagyon beszélni, a hiányzóról viszont annál többet. :)
  • Savaran
    Lehet sokan savazzuk a játékot, köztük és is, bizonyos nekünk nem tetsző dolgokért, de ettől függetlenül ez egy baromi jó játék! Csak ajánlani tudom!
  • PrasCo
    Köszönöm; a hosszúhétvégén alighanem előveszem őket újra és elmagyarázom a frankoknak, hol lakik az Égi Atya. :D

@Jimbo: Az R2-t próbáltad? Ha az tetszett, az Attila is meg fog érni tíz Merkel-dénárt.
  • Jimbo
    Sziasztok!
    Steamen éppen akciós a cucc, megér 10 EUR-t? Vagy tényleg annyira gagyi ahogy ott a vélemények mondják?
  • Although
    Ne ad fel, az Attilában is sikerülni fog :)
  • PrasCo
    Természetesen nem látok a Te ízléseddel, de azt hiszem, nem fogod megbánni. Az egységkészlet soványnak tűnik, a dánoknak pedig nincsen lovassága (de vehet fel zsoldost, természetesen), de ami van, az korrekt és használható, a legutóbbi patchben meg javították a horrorisztikusan lassú tengerjárást is a mezei hadseregekkel, úgyhogy élvezetesek, tényleg, ráadásul a kiinduló provincia szűkös, tehát még a játékban is megjelenik az igény a hadjáratok indítására.
    Ha a magyarok érdekelnek, akkor az AoC-nál javaslom, pillants rá az avarokra is. Róluk annyit, hogy bármennyire is élvezem a játékokat, a teljes TW-s pályafutásom alatt (R1-gyel kezdve) két olyan hadjárat volt mindössze, ahol a teljes térképet elfoglaltam (BI: ERE és R2: Róma), és egy, ahol közel járok hozzá: ez utóbbi az avarok... :)

@YXOnager: Ahogy művelt fórumtársam, Carmang írja, ennek elvileg már automatikusan a gépeden kell lennie egy ideje. :)
    Utoljára szerkesztette: PrasCo, 2016.03.07. 18:13:14
  • Carmang
    Steam automatikusan letöltötte még aznap frissibe'.
  • YXOnager
    Ez az a patch, amelyben a garamantians is játszhatóvá válik? Erről azt olvastam, hogy ingyenes, de nem találhatom sehol letölthetőnek. Twcenter már nem létezik?
  • Daermon
    Vikingeket ingyen kaptam, mert anno előrendelve vettem meg a játékot.
    De akkor AoC-ot mindenképp megveszem, a maradék kultúra csomikat meg majd akcióban :)
    Magyarok (jelenleg mod-ot se találtam rá) hijján meg mindenképp Vikingekkel akarok nyomulni :)
  • PrasCo
    Pocsék az időérzékem, de valamikor a napokban. Sőt, azt hiszem, az előző csütörtökön.
    Bár én elkarcolgatok velük, de AoC-ban az íjászok - így a lovasíjászok is - látványosan jobbak, úgyhogy miután az avarokkal rendre fél perc leforgása alatt nullázom az ellenfél lovasságát, majd visszamegyek az alap Attilába, na, ott már azért döcögős a visszaállás. :)

@Daermon: Ami a DLC-ket illeti, engem eléggé hidegen hagyott az AoC a bejelentésekor, ennek ellenére kattantam rá nagyon. Egy kiváló DLC, eléggé más játékmechanikával, mint az alap. Más filozófia a balansznál, más építkezési szisztéma, egymástól jól eltérő népek, és ha túlteszed magad a szegényes(nek tűnő) egységkészleten, akkor szerintem jól fogsz vele szórakozni. Talán a legjobb kampány-kieg a Fall of the Samurai óta.
    Culture pack-ben magasan az Empires of Sand a legigényesebb (ismétcsak úgy írom ezt, hogy maguk a kultúrák nem különösebben érdekeltek alaphelyzetből). Axum, Himyar, tanukhidák, egymástól korrektül eltérő egységekkel, harcmodorral, érdekes dilemmával (durván odatesz nekik a vallási megosztottság, de a végén durva egységeket is kapnak, ha azt megoldják, pl. az Athar's Chosen-t), érdekes egyedi épületekkel (pl. a Mahrib-gáttal), engem nagyon megnyert.
    Személy szerint szeretem a Longbeards DLC-t is, de vedd figyelembe, hogy az alapegységeiket a már eleve a játékban lévő alap germán roster adja. A longobárdok őrjjöngő közelharcra álltak rá, meg vannak nem-lándzsás ló-gyilkosaik, a burgundok mindent szakállas gerellyel oldanak meg, az alemannok ennél szerintem ízetlenebbek, de egy korrekt germán frakció ők is.
    A keltákról lesz, aki azt mondja, jobbak, mint a longobárdok; személy szerint kevésbé kedvelem őket, az egyes kelta frakciók nem különülnek el annyira egymástól, mint a longobárdok, viszont minden egységük új (az alapok is) és minden egységük rendelkezik guerilla deployment-tel, viszont aránylag gyengén páncélozottak. Nem a legtörténelemhűbb culture pack, de ez végülis érthető; de nekem az a pár érdekesebb egység sem menti meg őket. Egyszerűen laposnak érzem őket.
    A hasonló harcmodor miatt iderakom a szláv DLC-t is: A kampány-beállításaik zseniálisak (pl. egyikük durva negatív módosítót kap nyíltszíni csatákra, de kétszer akkora pozitívat erdőkben; illetve a győzelmi feltételük egy tulajdonképpeni csoda megépítése), de az egységválaszték sovány, ami nem lenne baj, de a csatatéren alig különülnek el egymástól. A fő attrakciójuk a mérgezett nyílvesszők, amik jelenleg, amikor ezt írom, egyelőre - kampányban - rohadtul OP-ok. Minden másuk viszont középszerű. Pofára jobban tetszenek, mint a kelták, de a nagy büdös igazság az, hogy a kampányuk mintha jobb lenne a keltákénál (bár ez erősen szubjektív), de az egységválasztékuk gyengébb. A lovasságukat néhány gerelyes alkotja, ezzel mondjuk egyáltalán nincs problémám.
    A Viking Forefathers-t a jóistennek se vedd meg! Ha nagyon vikingezni szeretnél, vedd meg az AoC-ot, ott először is történelemhű a jelenlétük és jók az egységeik, másrészt a pénzedért kapsz egy rakás másegyebet is. A VF ezzel szemben három, egymástól gyakorlatilag alig különböző, ütközeteiben erősen egy random germán népként viselkedő (történelmileg ez is érthető, de akkor is!) frakciót kapsz. Játssz a szászokkal, kábé ugyanazt megkapod, mint a VF-től, csak ingyen.
    a TLR-rel meg vegyesek az érzéseim. Jól összerakott kiskampány, érdekes alapfelállás (hordázás Rómával), kiváló döntési helyzetek, de ugyanaz a szopatás megy, mint az alap Attilában, kevés néppel, nem túl kiforrottnak tűnő egységkészlettel. Ha baromira unatkozol és érdekel a kor, akkor esetleg féláron megéri.
    Utoljára szerkesztette: PrasCo, 2016.03.05. 14:00:11
  • YXOnager
    Melyik ez a patch, és mikor jött ki?
    Egyébként nem vagyok megbarátkozva a lovasíjászokkal. Akkor vagy azért, mert nem jól vannak megcsinálva, vagy egyszerűen nem tudom őket jól használni.
  • Savaran
    Speciel én az Age of Charlemagne kieget nem bántam meg, sokkal nyugisabb mint az alap Attila.
  • Daermon
    DLC-ket mind érdemes megvenni? (Celts, Longbeards, Vikings van meg)
    Utoljára szerkesztette: Daermon, 2016.03.05. 13:16:15
  • Daermon
    Lehet nincs bekapcsolva, de meglesem majd.
  • Paladin
    Szerintem elsősorban azokat érdemes, amik a csatát teszik reálisabbá, de ez ugye a sega korszak eleje óta (Rome 1) alap. (Attilához most nem jut eszembe ilyen hirtelen, rég játszottam - twcenter-en kell szétnézni, talán tuskmod?)
  • Carmang
    Általában minden termelő épületnek van public order, és sanitation rontó hatása, ha fölé viszed az egeret, akkor a bal oldali infó panelen ki is írja. Minél nagyobb szinten van az épület, annál nagyobb a negatív hatás.
    Ja.. lehet nálad nincs bekapcsolva ez az infó panel?
  • PrasCo
    Óriási lépés egyébként előre, hogy a legutóbbi patchben (amivel a szlávok érkeztek) rengeteg hibát javítottak az alánokkal kapcsolatban. Kapásból ilyen apróságokat, hogy mostantól nyugodtan lehet haladni a lovasíjász-fejlesztésekkel, mert most már az alap lovasíjászon kívül nem használhatatlan az összes többi. Javították a lőgyorsaságot, és mindegyikük kapott parthian shot-ot.
  • Savaran
    Unit modokat érdemes, ha a natív balanszolást szereted akkor azokat próbáld ami a unit stat-ba nem nyúl bele, csak a kinézetbe.
  • Savaran
    Én először a szaszikkal játszottam a játékkal azokkal egy álom volt, az alánokról hasonló a véleményem mint neked, vért izzadtam velük 6-7 újrakezdésre sikerült velük érdemben valamit elérnem, feltápolt moddolt egységekkel próbáltam utána, de még úgy is szívás.
  • PrasCo
    Nálam az első dolog az alánokkal az, hogy felbontom a szövetséget a vandálokkal.
    Azt követően többnyire Konstantinápolyt foglalom el, ami az ERE ellen vállalható, ha jönnek a hunok vagy a szasszik, az már para, ha pedig jönnek a hunok ÉS a szasszik, az igen komolyan para. :D
  • YXOnager
    Ha valakinek vannak mazochista hajlamai, annak tudom ajánlani az alapjátékban az alánokat. Ötödször játszom velük, és az eddig négyből egyszer nyertem, de akkor is iszonyatos kínszenvedések árán, és most ötödszörre is baromi nehéz.
    Egy darabig kénytelen az ember horda üzemmódban nyomni, de ezidő alatt nagyon könnyen elkaphatnak, ha meg letelepszik az ember, egyre többen üzennek hadat. Nem túl népszerű nép a többi körében, az egyetlen szövetséges meg a közelinek nem mondható vandálok.
    A nyugat-rómaiakra írja a játék, hogy legendary nehézségű, és bár az sem volt könnyű, sétagalopp a könnyebbnek minősített alánoknál. Az alánokkal egyszer teljese kiirtottak, egyszer a maradék 1 seregem fellázadt, egyszer meg feladtam, mert rossz kezdés után látszott a gyors vég. Amikor nyertem velük, akkor is az alap két seregből az egyiket levadászták, a másikkal egy-két ütésváltást túlélve sikerült elérni az Adriai-tengert. Onnan a szövetséges vandálok mellé csapódtam, akikkel és a közben felszabadított Septimania-val együtt lefosztottuk a WRE-t Narbotól kezdve egész észak Hispániát. Amikor elérkezettnek láttam az időt, letelepedtem Szardínián, és onnan terjeszkedtem, de idővel mindenkiből ellenség lett (maurians, garamantians, gaethulians, suebians, hispania, italia, roxolanians, hunok, WRE, ami hirtelen eszembe jut) , a felszabadított, és vazallussá tett népek is, így továbbra is rohadt nehéz volt. A megoldást az volt, hogy a térkép sarkából (a maurianstól) kellett elindítani a további terjeszkedést, a holtponton átbillenve aztán gyerekjáték volt.

A mostanit meg úgy kezdtem, hogy megpróbálok keleten maradni és letelepedni, ami még nehezebbnek ígérkezett, de gondoltam, hogy jobban odafigyelek a diplomáciára, hogy ne kelljen sokfelé figyelni, és reméltem, hogy a hunok úgyis nyugatra mennek. Egy darabig jól is ment, amíg nem kellett csalódnom a hunok nyugatra vonulásában, ugyanis elég hamar ellenem küldték mindenüket a Fekete.tengertől keletre. Alaposan lezúztak, de megmaradtam, ismét elkezdtem terjeszkedni, de hiába figyeltem oda, hogy megpróbáljak olyanokkal konfrontálódni, akik egy táborhoz tartoznak, hamarosan kb. mindenkivel hadban álltam, és nem azért, mert én kezdeményeztem. Volt olyan, hogy egyszerre voltam hadban a két római birodalommal, a hunokkal és a szasszanidákkal, meg persze egy rakás kisebbel. És mindez azért, mert az egyik újdonsült szomszédomnak (afrighids) nem tetszettem valamiért (holott egyébként az ő szövetségeseinek ellenségeit támadtam korábban), és jött az összes haverja és hadat üzent nekem (parthia, aria, atropatene, szasszanidák, makran, mazun, lakhimids), holott már harcoltam a hunokkal, abasgiával, kartlival, ERE-vel, és hadban álltam WRE-vel is. Közben meg kiálltam a vandálok mellett, és hadat üzentem az angoloknak, szászoknak, markománoknak, alemánoknak, és a galloknak. Aztán azért közülük 3 nép is eljött hozzám látogatóba a fél világon át, teljes seregekkel, bármiféle attriction nélkül, amit szintén nem értek.

Máskor is volt sok ellenségem, de az alánokkal valahogy senki sincs túl jóban. Vagy én csinálok valamit nagyon rosszul a diplomáciában? Arra már rájöttem, hogy a hunok elleni hadviseléssel szinte mindenkinél javul a megítélésem, de első találkozásunkkor gyenge voltam hozzájuk, most meg tőlem távol vannak, és nincs is energiám rájuk, mert már ténylegesen szembekerültem a szasszanidákkal, és baromi sokan vannak.
  • Daermon
    Amúgy van valami mod, amit hasznos használni? De mondjuk nem csalás jellegű.
  • Savaran
    Tavaly mikor megvettem a játékot, egy steamen lévő felhasználó töltött fel olyan modot, amivel játszható volt többek között a "magyars" is, de mára már sajna nincs meg, gondolkoztam én is hogy esetleg megcsinálom magam, de mostanában nincs sok időm ilyenekre, a meglévő modjaim sem működnek a legutóbbi slavic patch miatt (ismételten, a fene essen bele :D ), de ha mégis lesz időm megcsinálni ide belinkelem.
  • Daermon
    Picit nagy kihagyás után most belekezdtem a Danes-al (Ragnar és Vikings rulez). Jutok ameddig jutok :) (bár fura, hogy olyan ha kész a városban az épitkezés utána elkezd csökkeni a public order... Ez normális?)
    Meg arról nem tudni, hogy a Magyars nép játszható lesz valaha?
  • Carmang
    Még nem támadtak meg, de már közel vannak. Várom őket nagyszerettetel :)
    Meg hadat is üzentem nekik, mert egy hordával elkezdtek raidelni az egyik megyémben.
    Utoljára szerkesztette: Carmang, 2016.02.19. 17:46:25
  • PrasCo
    Oda se neki, erősen reggel volt. :))
  • Savaran
    Jaj bot vagyok, nem olvastam figyelmesen amit írtál, tényleg ilyen formában szado mazo lesz hunok ellen pusztulgatni 5 kör után :)
  • PrasCo
    Mármint a hun halálseregek a Chosen Uarokkal, Nokkorokkal, First Wave Lancerekkel meg Heavy Onagerekkel. :)
  • Savaran
    Szerintem meg nem, ezek a népek most is léteznek a játékban csak nem játszhatóak, attól nem fognak spawnolódni mert kis túlzással 4-5 sort átírnak pár txt fájlban :)
  • PrasCo
    Amíg Attila fűbe nem harap, ezek a seregek (pontosan ugyanilyen felállásban) folyamatosan fognak spawnolni a sztyeppén.
    Isten hozott az Attilában, ami azért "jó", mert "nehéz". ;))
  • Savaran
    Biztos jó lesz és érdekes sok játékosnak, nekem szubjektív okokra vezethető vissza az ellenérzés
    Utoljára szerkesztette: Savaran, 2016.02.18. 21:29:39
  • Carmang
    Elég jó trait-jei vannak a szlávoknak (Venedians, Anteans, Sclavenians), és elég mókás dolog lehet egyből a hunok közelében kezdeni :)
  • Carmang
    AI-nek van építési terve, vagy csak úgy kapja az egységeket, mindenféle háttértámogatás nélkül? Gondolom az utóbbi.
    430-as évek elején a hunok összes serege Devil Cavalry/Archer, Nokkor, Noble Archer, mag hasonlókból van, Large Onager-rel kiegészítve. Azért ez dúúrva.
  • Savaran
    Na a szláv noname törzsekért nem fogom magam törni :)
  • Carmang
    Figyelitek a Steam-et? Valami verseny van, minél több csatát kell nyerni a játékban, és akkor meg lehet nyerni az új szláv DLC-t.
  • Carmang
    Az mitől van, hogy egyik falum csak 3 egység méretű lehet, nem pedig négy?

Meg érdekes dologba futottam bele, support fórumon már olvastam, de így élőben még furább. Egyik, már özvegy nő családtagot elkérte az egyik szövetségesem feleségnek. Mondom oké. Erre eltűnt a fél családfám. A gyerekei (ha jól figyeltem) bekerültek az Other Nobles-ek közé.
  • Savaran
    Pont most sikerült az avarokkal a kis győzelmet elérnem :) Hát kb a medieval 2 nehézségi szintjén van szinte csatát sem vesztettem, az elején volt egy kis polgárháború, meg megszívattak a horvátok mert rögtön az elején támadtak, de a bajorok bedarálása után móka és kacagás volt, és érdekes de én is azt tapasztaltam hogy az íjászok kissé már túl erősek majdnem mint a shogun2 ben voltak.