1333
Total War: Attila
-
#973 Gondolatolvasónk elmagyarázza helyettem. -
smusher #972 Azt érti, hogy nem tudja, mit beszél.
Tudtával egy magot használ? :-)
Tippen: ne moddold, vagy ha nem bírod ki, nézd meg a mod leírását, a normális modder feltünteti a gépigényt.
-
kiki2222255555 #971 Köszönöm válaszod!
Mit értesz a natív alatt? -
#970 Tudtommal a játék egy magot használ, ezért az alacsony kihasználtság. Igaz, ez nem magyarázat a kritikusan gyenge körváltási időre. A natív ugyanennyi? -
kiki2222255555 #969 Szervusztok!
Imádom a Total War: Attilát, de eléggé el vagyok keseredve: 1 perc 40 másodpercbe telik egy körváltás és nem igen hiszem, hogy a gépem miatt.
Játék verzió: 1.2.1 modded
Gépem:
AMD FX-6100 (6 mag, 3,8 Ghz)
16GB DDR3
AMD RADEON R9 380 4GB
Seagate ST31000528AS winchester 7200RPM
Minden más újabb játékok maxon mennek, az Attilát futtatva a feladatkezelő azt írja, hogy max 25%-on van a teljesítmény.
Megköszönném, ha valakinek lenne valami tippje. -
#968 Ezt mélységesen meg tudom érteni, amint megvannak mondjuk ERE esetében az Eastern Archer-ek, vagy R2-nél Rómával az auxiliárius krétaiak, jóformán minden más távolsági fegyvernem "szervezeti racionalizálás" áldozatává válik nálam is, hacsak nincs a segge alatt egy ló és nem átkozottul jó abban, amit csinál. -
#967 Ja mondjuk igen az igaz páncélosok ellen azért jók tudnak lenni, csak személy szerint ha már van íjászom én nem adom fel a harmóniát a seregemben, meg a lő távhoz szubjektíven ragaszkodom. -
#966 Az "elite" dárdavetőket én is hanyagolom, viszont van úgy, hogy páncél ellen szinte az egyetlen értelmes - és megdöbbentően jó - opció a gerely, jellemzően a játék elején, kábé a "két Leves elolvaszt egy Oathsworn-t"-szindróma az R2-ből.
Úgy emlékszem, az ERE-vel az első pár évtizedben a Levis Armaturae-t jó hatásfokkal használtam, annál is inkább, mert viszonylag nyögvenyelős volt valamirevaló "natív" lovasságot összerakni.
Szerk: A burgundok barbed javelinmen-jeire - jobban mondva amit művelni tudnak - is érdemes vetni egy pillantást. :) Már single-ben.
Utoljára szerkesztette: PrasCo, 2016.06.03. 20:11:45 -
#965 Igen, hasonlóan vélekedek én is a dárda dobós skirmisherekről, vagy a parittyásokról ha nincs íjászod pótolhatod vele, viszont a csekély lőtávolság miatt hanyagolom, ill hanyagolni érdemes használatukat, esetleg olcsóságuk miatt közrend fenntartásra maximum. -
YXOnager #964 Nekem a tengeri csatákban a flotta lényege a tüzérség, és ezek védelmére teszek kardos hajókat. Az ilyen sereggel óriási károkat lehet okozni olyan flottákban, amelyben túlnyomórészt szárazföldi egységek hajói vannak, mert azokat egy találattal el lehet süllyeszteni. Szoktam továbbá ezeket használni tengerparti szárazföldi csatákban, nagyon meg lehet velük ritkítani az ellenséget. A szárazföldi egységekkel behúzódom egy zárható sziklás területre, és az ellent már a vonulása közben is zaklatom a tengeri tüzérséggel. Természetesen várak ostrománál is nagy segítség. Ugyanakkor igazi tengeri ütközetekben nem vagyok túl jó, nem nagyon tudom jól használni a többi vízi egységet.
A skirmisherek nálam másodrendű egységek, van hogy használom őket, de inkább csak akkor, ha nincs minden olyan egység, amit szeretnék, hiszen valamelyest pótolja az íjászokat, lándzsásokat, de egyébként semmiben sem igazán jók. Legalábbis én nem találtam meg, hogy milyen célra lehet kifejezetten őket használni. -
Ntj #963 Jah, rendben. Én lándzsás alatt a skirmishers-eket értettem. Ezeket az egységeket nem is vetted a felsorolásba. Ilyet nem éri meg használni?
Szerk.:A vízi csatákkal mi a helyzet? Ott mi a taktika? Vagy olyanba inkább bele se menjek/hagyjam a gépre?
Utoljára szerkesztette: Ntj, 2016.06.02. 21:08:41 -
#962 Igen spear=lándzsa -
YXOnager #961 Spearek alatt szerintem ugyanazt érted, mint Savaran a lándzsások alatt. -
Ntj #960 Közben játszottam már jó pár órát, most visszanéztem ezt a sereg mixet. Ki is jön a 20, csak az a baj, hogy így nem tudok a seregbe speareket tenni, így meg nem tudok védekezni. Akkor most azt hogy? -
#959 Csak annyit fűznék hozzá, hogy a sereg összeállítása is sarkalatos pont, a csapatnemek megfelelő balanszolása egy adott célra, hogy mire gondolok: pl ha kritikus határ helyen lévő tartományt vagy várost védek nagy erőkkel akkor álltalában a csapatnemek közti harmóniára törekedek ami azt jelenti 1 tábornok, 4 lándzsás 4 kardos támadó gyalogos 4 íjász 4 nehézlovas(lehetőleg nehézlovas) 2-3 katapult, ostromra hasonló seregek elleni támadásra védekezésre ez hatékony mix, viszont mozgékony nomád sereg ellen ez nem a legjobb, azok ellen két mód van nyílt csatában 1.) hasonló lovasnomád sereg csak lovasságból minimum 4-6 nehézlovas 12 lovasíjász vagy több. 2.) Ha olyan néppel vagy akiknek nincs lovasíjásza akkor 4 nehézlovas 6-7 lándzsás 6 íjász 2 katapult! Ezek sem tuti trükkök, de én a szervezett seregekben hiszek, a szervezetlen ad-hoc bandákat nagyon nem szeretem vezényelni.
Utoljára szerkesztette: Savaran, 2016.05.23. 17:06:48 -
YXOnager #958 Hozzáteszem még, hogy az sem mindegy, hogy milyen néppel milyen népet támadsz. Szerintem teljesen más stratégia a kifizetődő például a rómaiak és a hunok ellen. Én Kaledóniával játszottam, gondolom hasonlóak lehetnek a piktek is, a játék elején elég jól bevált a rómaiak ellen, hogy a kardos egységekkel bátran rohamoztam, de a britek ellen ez már kevésbé működött, a hunok ellen meg egyáltalán nem, rá fogsz jönni miért. -
Ntj #957 Köszönöm szépen, ez sokat segített! :) -
#956 Ja, és legyen nálad angol szótár. Egyszerűen muszáj tudnod, hogy egy egységnek mik az erősségei, és gyengeségei, illetve, hogy egy fejlesztés mégis mit ad, ha kikutatod. -
#955 Hát elég nehezet kérdezel, összetett nagyon a játék.
Alapvető stratégia talpas sereggel, hogy első sorba állítsd a lövő egységeket, szabadon tüzelés (fire at will), és szabad visszavonulás (skirmish) módba előre. Néha figyelj rájuk, hogy ne szaladjanak szerte széjjel, ilyenkor a skirmish-t kapcsold ki.
A második sor pajzsos egységekből álljon. Ezeknek általában gyenge a támadásuk, de magas a védelmük, tényleg csak arra jók, hogy falként álljanak az ellenség előtt. Van Shieldwall, vagy Shieldscreen nevű képességük, ez aktiváld, az ellenség becsapódása előtt, tulképp egy falanxot képeznek az egységek, erősen megdobja a védelmüket, amíg hat a képesség.
Utána rakd a kardos egységeket, vagy bármit, aminek magas az attack-ja. Ezekkel az legyen a stratégia, hogy a pajzsfal körül menve oldalba, vagy hátba támadd az ellenséget. Jellemzően kevés védelemmel rendelkeznek, ezért "arccal" odaállni az ellenség elé mint a pajzsos egységek, elég rossz ötlet.
Leghátul legyen a lovasság, ezekkel szintén az ellenség hátbatámadása a cél, vagy a menekülő ellenség lemészárolása.
Az egész bagázs közepére rakd a vezért. Amíg nincs elég tapasztalatod jobb, ha nem nagyon viszed harcba, mert ha meghal, akkor brutális morálveszteség éri a seregedet, a bukás még egy nyertes pozícióból is esélyes.
Ellenben próbáld meg az ellenséges vezért mihamarabb kinyíni. Nem ez a number 1 prioritás, de figyelj oda a kínálkozó lehetőségekre.
Ja, az ellenség is ugyanezt a stratégiát fogja követni. Számíts arra, hogy szélen levő pajzsos egységeidet ki kell forgatni oldalra, hogy az oldalról érkező lovasságot megakaszd. Különben a kardos egységeidet levágják, de nagyondúrván.
Ha védekezel menj fel egy dombtetőre, hadd fáradjon el az ellenség felfelé baktatva. Ha sok az ellenséges lovasság menj be az erdőbe. Ott elvesztik a sebességelőnyüket a lovak.
Ostromnál csinálj létrákat, meg faltörő kost, a kiéheztetésben ne is reménykedj. Előbb állítsd az íjászaidat az ellenség hatósugarába, egy egységet a lehető legszélesebbre húzz szét. Lődd el az összes nyiladat, illetve hagyd, hogy az ellenség is elpazarolja rád a nyilait.
Utána mehet a gyalogosok rohama. Próbáld meg több helyről bejuttatni az embereidet a városba, és szintén legyen a stratégia a hátbatámadás. Amíg nem érzel rá a dolgokra, nyugodtan támadj egy várost a több sereggel egyszerre.
Amint lehet legyenek onager-jeid, ezután már nem kell a létrák építésével bohóckodni. Három elég is, de ha sokáig nem támadsz, inkább szereld le őket, mert elég sokba kerül a fenntartásuk. Nagyobb a hatótávjuk, mint az ellenséges toronyoknak. Jelöld ki az összeset, és egy sorba húzd ki őket. Szedd ki előbb a kaput, és a tornyokat, aztán a várfalat, mindenki más ezalatt pihen. Bevetheted azt a cselt, hogy ha egy falrészletet lerombolsz, akkor a rajta álló egység létszáma erőteljesen lecsökken, bár ilyet inkább 4+ onager, vagy tapasztalt (pontosabban lő, kevesebb megy mellé) egységekkel engedhetsz meg magadnak.
Nézz youtube videókat, tökmindegy milyen nyelven, milyen néppel, lényeg, hogy lásd mások módszereit (megnéztem, van pikt kampány végigjátszás).
Hajrá! -
Ntj #954 Sziasztok! Kezdő Attilás, sőt kezdő Total Waros vagyok. A csatákban szeretnék tanácsot kérni. Pictekkel játszom. Mennyi lovast,íjászt érdemes használni, milyen egységeket érdemes, illetve hogyan is lehetne egy csatát a lehető legkevesebb emberi veszteséggel megnyerni. Az a baj, hogy támadtam az enemynek 40 ember túlerője volt végig szoros volt a küzdelem, úgy látszott, hogy nyereg, még a csata legvégén elvesztettem a csatát. Hogyan érdemes manőverezni, inkább ne is támadjak, ha várat ostromlok akkor ne rohamozzak, hanem megvárjam még kiéheznek, vagy miképp. Tudom, ez így egyszerre sok, de ha valaki ezt jól össze tudná nekem foglalni, azt megköszönném. Wikis vagy bármiféle angol oldalt kérlek ne linkeljetek, ha tudnék eléggé ehhez angolul akkor nem írtam volna ide. -
e98ff #953 Akkor maximum megnyerni nem fogom a játékot, de nagyon jól szórakozom eddig vele. Teljesen más hordával játszani, mint egy letelepült néppel. Kisebb csatáim vannak, a hadseregek sokkal jobban számítanak, a generálisokat végre fejből tudom, hogy ki kicsoda. És minden elveszített ember számít. -
YXOnager #952 Ja, és igen, azt hiszem azokat magadnak kell uralni. -
YXOnager #951 Narbonessist és Sarmatia Asiatica-t kell birtokolni, emiatt nem biztos, hogy könnyű. Eleve Sarmatia nem nagyon szokott teljesen kiépített lenni, amíg a játékos nem változtat ezen. Narbonessis is ritkán van egy kézen, jellemzően megoszlik WRE, Septimánai, Gallia, rebellisek, vagy mások között. -
#950 Ha jól emlékszem sok tápos egység nem lesz elérhető horda módban, bár ez még az alán patch előtt volt szóval újabban már nem tudom. -
#949 Nézd meg mik a Minor Victory feltételei. Még nem játszottam vándorló néppel (kivéve a hunokat), de szerintem lesz olyan feltétele, hogy néhány provinciát saját tulajdonúként kontrollálj. -
e98ff #948 Azon gondolkodtam, hogy az Alan kampányomat egyedi módon játszom végig. Végig horda módban maradok, és egy zsoldos-seregem lesz. Mármint a saját seregemet kezelem zsoldosként, pl szövetségre lépek egy néppel (a területeik beleszámítódnak a győzelmi feltételekbe), és felajánlom nekik, hogy pénzért hadba lépek az ellenségeikkel. A military access miatt a területeiken tudok töltődni, utálni sem fognak érte. Szerintetek mennyire megvalósítható? Lehet ezzel minor victory feltételeket elérni? A legjobb az lenne, ha a WRE/ERE népekkel lépnék valahogy szövetségre, mert nekik van rengeteg ellenségük, és pénzt is szedhetek ki belőlük. De mindkettőt leraboltam már párszor, eléggé utálnak. -
#947 Avarokat eleve úgy kezdtem hogy a szinte 90%-ban idétlen kinézetű egységeiket újramodelleztem, kicsit autentikusabbá téve, szerintem nem kell azzal bajlódni hogy magyarok legyenek, László Gyula régészprofesszor kettős hunfoglalás elméletébe belepasszolnak a "Griffes-indás" kultúra 670-es avarjai :)
Steamen fent van: Historical Avars
Utoljára szerkesztette: Savaran, 2016.04.05. 15:34:21 -
e98ff #946 Annyira jó, hogy a military ally területei is beleszámolódnak a győzelmi feltételeknél a birtokolt területekbe. Végre nem kell letarolni a fél térképet, hogy megnyerd a kampányt. Asszem ez a Rome 2-ben is már így volt, de az a játék valahogy nem tudott megfogni (pedig EE kiadással kezdtem). -
e98ff #945 Végigjátszottam a hétvégén egy Jutes kampányt, hardon, minor victory győzelmi feltételekig. A tapasztalatok:
- A vikingekkel eléggé unalmas tud lenni a kampány, ugyanis mindenki a szomszédban germán, és mindenki egyből non agression pact-ot akar kötni. Én meg belementem, de ezzel jelentősen limitáltam a lehetőségeimet. Arra azért mindig ügyeltem, hogy legyen legalább egy könnyen megtámadható nép a közelemben.
- A diplomácia elég jó, a szövetségek tényleg működnek. Rengeteg csatám volt, ahol a Geates nép jött, hogy segítsen ostromolni. Mezei csatákat sajnos nehezebb összehangolni a géppel, de az is volt pár. Itt azt figyeltem meg, hogy ha körváltásnál hamarabb jön a szövetséges, mint az ellenfél, akkor érdemes beállni az ellenséges sereg mellé, a szövetséges oda fog jönni, hogy ketten csapjunk szét az ellenfél seregei között. Ha viszont az ellenfél jön hamarabb, akkor simán elpucol.
- A vikingek egységei elég unalmasak. Mármint nagyon menő a sok berserker, meg baltás harcos, de a Brit sziget leigázása után már csak szenvedés a sok gyalogos harcos. Amikor a hunok ellen vonultam hadba (nem voltak a környékemen, de akartam izgalmat, elindultam Attilára vadászni), akkor sokszor ronggyá vertek a lovasíjászokkal. A parittyásaim és az alap íjászaim semmit sem értek a lovasíjászaik ellen. Aztán gondoltam egyet, és képeztem rengeteg kutyát. Nem mondom, hogy csodát tettek, de szépen le lehet a kutyákkal darálni a lovasíjászait. Bónusz kontent a végére:
https://www.reddit.com/r/totalwar/comments/4d0fer/run_curse_you_all/
Most egy Alan végigjátszást kezdtem hardon. Amíg lehet, hordaként fosztogatok. Nagyon élvezetes így a játék, utál mindenki, de emiatt izgalmas nagyon. Kicsit Magyar feelingem van, kergetnek a Jazigok, mint labdát a Brazilok. :) Az ERE-t végigperzselik, közben folyamatosan üldöznek a kis genyók. De hamarosan odacsalom őket a mellékseregemmel Respendial fullstack seregéhez, és akkor eltörlöm őket a föld színéről! -
Drakonis #944 Sziasztok!
Próbálta már valaki itt közületek modolni a Chamarlegne kampányt?
A Radios Total war mod-ban próbáltam az avarokat magyarokra módosítani, de sehogy sem sikerül.
Van egy másik mod is, Age of Vikings a neve. Ott úgy látom a mod fájlban, hogy már az avar nép át lett alakítva, az egységek is, de ott meg nem tudom játszhatóvá tenni a népet.
-
#943 Sajna nem, mert nincs értelme sok, még jó így is hogy ez az látszik rajta hogy mit építettél. -
ChuckYeager #942 Akkor nem tudd senki olyan modot amitől kisebb lesz a városok grafikája?a nagy tèrkèpen??
-
#941 Közben megláttam, köszi, amikor auto mentette az elejét még nem tudtam lehetséges-e. -
Thomasovics #940 Van lehetőség felhőben menteni, de ha jól emlékszem auto mentést nem ment le oda -
#939 Ha pc-n meg laptopon is fel van rakva a játék, akkor a steam úgy menti, hogy tudom folytatni azt amit a másikon kezdtem el? -
#938 A szvébek már réges rég játszhatóak, elméletileg mindkettővel tudnod kéne kampányt kezdeni. -
cRusa1deR #937 A suebi és a garamantia frakciók FreeLC-ben jöttek nem? Akkor én miért nem tudok velük játszani?
-
#936 Frissítettem az Avar modom, most már újra működik, kissé átvariáltam az egységeket! A szláv népek patch-el ugyanis működésképtelenné vált -
ChuckYeager #935 Nem tudd valaki olyan mod-ot ahol a stratègiai tèrkèpen a városok nem nőnek grafikailag,nagyon nem tetszik hogy mondjuk egy Róma akkora majdnem mint egy fèlsziget!
-
Paladin #934 Na tessék, emlegettétek, hogy a Charlemagne megéri, erre hopp, az is itt van akcióban :)
Így teljesüljenek a kívánságaim :)
Utoljára szerkesztette: Paladin, 2016.03.24. 19:10:50