6762
  • Synchronous
    Most megnéztem a saját Realtek-em illesztőjének a dátumát, és idén okt. 15-öt ír. Mondjuk én még leszedtem a Driver Easy-t is, ami egy driverkereső, és azzal is felfrissítettem, miután letöltöttem a Realtek oldaláról a drivert.
    Ezt tudnám még javasolni, ez hátha visszateszi neked a sound managert. Azonkívül nézz szét a programjaid között, hogy nincs-e valamilyen Dolby driver telepítve a gépedre. Mert az rendre el szokta baszni a sound managert. Ha találsz Dolby-t, uninstalláld.
  • cylonflatus
    Igen, be volt jelölve, rendesen el lett távolítva, ez biztos. Legalábbis én mindent szabályszerűen csináltam, majdnem 30 éve én rakom össze és telepítem a gépeimet. Nem vagyok profi (értsd: nem ez a szakmám), de hülye sem vagyok hozzá. Az alaplap telepítőjén lévő installer előtt amit legelőször használtam az a Realtek oldaláról lett letöltve. Bár tavaly töltöttem le, fölnéztem az oldalra és a dátumok alapján nem adtak ki azóta újabb drivert, ill igen, de azt Linux alá. Egyébként meg legutóbb amikor fölraktam, semmi baja nem volt, normálisan végigment a telepítő és működött. Egyébként nem maga a driver a problémám, mert az eszköz az működik, és van hang. A programmal van a gond, a Realtek Managerrel, amiben az 5.1 tudnám konfigurálni.
  • Dency
    Amikor elindul a telepítő akkor a feledatkezelőben nézz rá az installer-nek az exe-jére. Ha meg van akkor jobb gomb tulajdonságok és fájl helyének megnyitása. Így meg tudod a telepítő helyét.
  • Synchronous
    Az eszközkezelőből amikor eltávolítottad a Realteket, be volt jelölve alatta a négyzet, hogy törölje az illesztőprogramot is? Szerintem az a gond, hogy nem lett rendesen eltávolítva a Realtek a gépedről, így mindig megakad a telepítés, mert úgy érzékeli hogy már telepítve van. Érdemes lenne valamilyen uninstaller progival rendesen kipucolni a gépedről a Realteket. Ha ez megvan, akkor menj fel ide,( Realtek ) és innen töltsd le a Realtek telepítőjét. Ne a gyári lemezd használd.
    Szóval a lényeg, hogy rendesen töröld le a gépről a cuccot, mert addig nem tudod telepíteni sem. Én a nyomtató driverével jártam így, hogy nem tudtam rendesen újratelepíteni, amíg le nem szedtem a hozzá való eltávolítót.
  • cylonflatus
    Üdv! Egy olyan problémába futottam, amit nem tapasztaltam még, próbáltam rákeresni is, de megoldást nem igazán találtam. Tegnap ill. ma hajnalban amikor kikapcsoltam a gépet volt egy frissítés. Ma bekapcsolás után észrevettem, hogy eltűnt a Realtek managere a tálcáról. Hang van, de csak sztereó, az 5.1 nem működik. Gondoltam újratelepítem, két lécsős telepítés, indítsam újra, stb. Újraindítás után már gyanús volt, mint ha ugyanazt a lépést csinálná. A következő újraindításnál aztán megint elindult a telepítő és ez után így ment folyamatosan, vagy nyolcszor újraindítottam, Realtek telepítő elindul, "két lépcsős telepítés", "indítsa újra", és így tovább, körbe-körbe. Letöröltem a telepítő mappát, de akkor is folytatta, gondolom valami temporaryba elrakta magának. Fogalmam sincs mit csináljak. Eltávolítottam az eszközkezelőből magát az eszközt, majd megpróbáltam egy másik driverrel, egy régebbivel, ami az alaplap gyári telepítőlemezén van, ugyanaz. Fogalmam sincs mit csináljak, amit a neten találtam fórumokon, mind olyasmiket javasoltak amiket megcsináltam, telepítsd újra, tölts le egy másik verziót, távolítsd el az eszközt, stb. Valaki, ötlet?
    Szerk.: Hangom az van egyébként, mert automatikusan leszedi a kártyához a meghajtót, de nem tudom megszólaltatni az 5.1-et. A Win10 eredeti.
    Utoljára szerkesztette: cylonflatus, 2019.11.19. 14:44:22
  • Dzsini
    Ezért vagyok szinte biztos abban, hogy nem az oprendszer "utasítására" indul újra - ha az lenne, legalább egy kékhalált látnál, meg lenne crashlog, ilyesmi. Nincs. Csak egy feljegyzés arról, hogy a rendkívüli újraindulás megtörtént - ez pedig akkor fordul elő, ha pl. hirtelen áramkimaradás van, vagy valami hardveres szinten úgy reagál valamire, hogy nullázza a rendszert.

A Windows még egy grafikus kártya driver összeomlást is túl tud élni úgy, hogy nem kell újraindítani.
    Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2019.11.18. 19:54:29
  • Trucker39
    Az volt az első, amit megkerestem és kikapcsoltam szerintem. Még a telepítést követő első boot-ok eseténél.

A tesztekhez meg majd idő kell.

Esetleg nem lehet még valahol megakadályozni ezt az automatikus - figyelmeztetés nélküli - bootolást? Már ha előtte küld egy jelzést a rendszer. hogy mentsek, már az is valami. A legjobb az lenne, ha teljesen "megfeledkezne" az újra bootolásról.

Én szeretném eldönteni, hogy az én gépem mikor frissítsen, bootoljon, stb. Nem egy általam ismeretlen programozó valahol a világ túl oldalán.

Közben lefotóztam az általad említett beállítást is. remélem erről van szó.

• Dzsini
    Teljesen jó helyen keresgélsz, itt kellene valami olyasmit találni, ami ezt az újraindítást kiváltja - ha valóban szoftveres / driver jellegű hiba okozza, valahol a kritikus környékén.

Próbáld meg azt, hogy Win+Pause gomb (jobb felül a printscreen környékén) - Speciális rendszerbeállítások - Indítás és helyreállítás - és ott kapcsold ki az automatikus újraindítást.

Emellett érdemes lenne processzor és memória stresszteszteket lefuttatni, az, hogy régebbi / más rendszereket futtatva még nem fordult elő ilyesmi nem jelenti azt, hogy minden 100%-os a gépben (prime95, memtest, furmark), csak azt, hogy azok nem használtak ki valami olyan részt, amivel amúgy gond lehet - itt meg igen.
  • Trucker39
    Mivel nem igazán tudom, mit és hogyan is kellene keresnem, így nagyjából azt a területet próbáltam megnézni, ahol a legutóbbi esemény volt.

Ezeket találtam. Szerintem nem jó helyen nézelődtem. (Sajnálom, nem értek a windows rendszer diagnosztikához. Átlagos felhasználó vagyok)

#6149: Utanánézek ezeknek is. Sajnos a csökkentett módú teszt elég problémás. Mint a képen látszik, bizonytalan, mikor jelentkezik a hiba. Meddig üljek és várjak, míg jelentkezik? Ilyesmit sajnos nem tudok vállalni. Melegedés nem lehetséges, hiszen üresjáratban is előfordul az eset. Ha meg melegedne, akkor Linux alatt miért nem okoz hibát? Ott is legalább annyi időt van használva.

Elnézést, csak most bosszús és mérges vagyok. Ha néhány speciális, windows környezetet igénylő programra nem lenne szükségem, nem is erőltetném a dolgot.
  • Synchronous
    Én azért javasolnék egy csökkentett módú indítást is. Teszteld, hogy csökkentett módban újraindul-e a gép. Ha nem, akkor valamilyen telepített program is okozhatja a gondot. Ha csökkentett módban is újraindul, akkor próbáld telepítő lemezről javítani a Windows-t. Biztos ami biztos nézd meg a hőmérsékleteket is valamilyen programmal, mert újraindulást olyankor is produkál, ha túlmelegszik valami. A lényeg az, hogy minél több potenciális okot tudj kizárni, és szűkíteni a lehetőségeket, ami okozza a gondot.
  • Dzsini
    Ugyanott, csak nem a kritikus bejegyzéseket nézed, hanem a hibákat, stb. Bal oldalt a Windows naplók - Alkalmazás és/vagy Rendszer is egy kiindulási pont lehet, meg kell nézni az újraindulás előtti utolsó bejegyzések között van-e valami, ami összecsuklott vagy hibát jelzett...
  • Trucker39
    Értem, ez utóbbit hol tudom megnézni?
  • Dzsini
    na akkor a következő lépés, hogy meg kell nézni a teljes eseménynaplóban, hogy közvetlen az újraindulás előtti bejegyzés(ek) mik lehetnek
    plusz a 41-es típussal már el lehet indulni ezen az úton is, a kernel-power 41 63 már egy jó kezdőpont a hibakereséshez, a "véletlenszerűen újraindul" helyett
  • Trucker39
    Nem is kellett sokáig várnom.

Az esemény naplót megtalálta hamar az op rendszer, így nem kellett keresgetnem.

Épp kezdtem tanulmányozni, mi micsoda, amikor hopp, máris fekete képernyő fogadott.

Számomra azért furcsa esemény naplókat nézegetni, mert eddig sosem volt rá szükségem, mivel a win7 ilyet nem művelt.

A gépen természetesen ugyanúgy fut egy linux verzió is, mint korábban megosztva a win7 esetében. Sehol nem mutatkozik a hiba jelenség. Gyakorlatilag napi 24 órában megy a gép nálam. Egyetlen helyen tapasztalom a hibát. Win 10 alatt.

Készítettem is róla egy képet gyorsan. Mint ahogyan látszik, véletlenszerű a telepítés óta és nem jövök rá mi a gond.

Azt persze én is látom, hogy az op rendszer készítője szépen oda kanyarította, hogy esetleges áram kimaradás, stb. Node, ha ilyen lenne, más rendszer is összeomlott volna. Asztali gép, sehol nincs a hálózati áramforráson kívül más energia forrás.

Itt a kép. Hátha nektek többet mond. Végig néztem, minden kritikus hibára ezt írja oda.

Utoljára szerkesztette: Trucker39, 2019.11.18. 18:08:13
  • Dzsini
    De felmerül, csak a hibajelenség nem azt mutatja, mert nem így szokott összeomlani/újraindulni a rendszer oprendszer probléma esetén.
    Lehet rengetegminden, így egy jó kezdőpont lehet az eseménynapló - jobbgomb a start gombra, és ott megtalálod.
    Alapvetően a "kritikus" jelzésű hibák között érdemes először körülnézni, ott dátum és idő szerint fel vannak sorolva az ilyenek.
  • Trucker39
    Üresjáratban is előfordul a hiba. Volt hogy dokumentum szerkesztés közben magára hagytam a gépet néhány percre, mire vissza értem, szépen újra bootolt.

Előtte Win 7 volt fenn. Hosszú ideje használom, soha nem fordult elő ilyen gond. Gyakorlatilag ugyan azokat az alkalmazásokat használom, mint win 7 esetében.

Mint írtam, ez a hiba azóta van, mióta a windows 10 telepítésre került.

Az esemény naplóval még nem találkoztam.

Rákeresek, azt hol lehet megnézni, és a következő esetnél letudom ellenőrizni.

Egy átlagos dokumentum készítés nem hiszem hogy leterhelné a gépet hirtelen.

Amúgy érdekes ez a dolog. Egyetlen dolog változott a gépemen a windows 10, de mindenki a jól bevált, stabil gépemben próbál hibát keresni. Fel sem merül, hogy valami az op rendszerben rossz.
  • Dzsini
    Meg lehet nézni az eseménynaplóban, hogy az újraindulás előtt mi történt utoljára, az is segítség lehet. Az ilyen jellegű újraindulás nem "természetes", ha rendszerszerű, akkor ott figyelmeztetés(ek) vannak és lehet látni, ahogy leállnak a dolgok, és pl. mentési promptok is felugranak.
  • wollnerd #6141
    Táp rendben van? Erre gyanakodnék, lehet hogy nincs elég kakaó hogy huzamosabb ideig is üzemeljen a gép. Bár sztem
    leginkább akkor történik meg a reboot, amikor nagyobb teljesítményt akar igénybe venni a gép, pl. ha egyszercsak megugrik a processzorhasználat 1-2%-ról, mondjuk 60-70 %, néhánymásodpercre is, akkor is nagyobb teljesítményigénybevétel van. ha teljes üresjáratban is megtörténik a reboot, akkor lehet, más is állhat a háttérben.
    A feladatkezelőben, vagy erőforrásfigyelőben is meglehet figyelni ezt a használatot.
    Sőt, azt is meg teheted, hogy proci, vagy más hardvertesztet csinálsz, pl. AIDA szoftverrel
    és ha a proci teszt közben rögtön újraindul, akkor biztosra lehet venni hogy a táp a ludas.
    Utoljára szerkesztette: wollnerd, 2019.11.18. 17:36:45
  • Trucker39
    Üdv!

Biztosan másnak már unalmas lehet a dolog, de én még csak nem rég tértem át erre az op rendszerre és elég sok gondom akadt azóta.

Jelenleg a legkomolyabb problémám, hogy a rendszer váratlanul és kérdés nélkül rebootol. Amit épp csinálok, az persze nem mentődik el, elveszik. Rendkívül bosszantó problémának tartom.

Rákeresve az interneten, többféle megoldást találtam. Az alábbiak be vannak állítva, de a jelenség ugyanúgy fenn áll.

Mit és hogyan állítsak még, hogy ne történjen adatvesztésem, illetve legalább előtte figyelmeztessen.
    Ma is elveszett egy órás gépelésem, mert belemerültem és elfelejtettem menteni. A monitor egyszer csak elsötétült és huss, minden oda veszett. A gép meg szépen újra bootolt.
  • papi08
    Sziasztok!
    Találkoztatok már olyannal, hogy a Windows10 nem hajlandó felismerni egy USB-SATA átalakítót?
    Van pár minigépem, és az egyik jelenleg is "NAS"-ként működik, most épp egy 500-as vinyóval. Szeretném ezt bővíteni egy 2TB-os helyre, viszont az istennek nem akarja felismerni az átalakítót a gép.
    Kipróbáltam egy másik minigépben, illetve a saját gépemben is; tökéletesen üzemel mind az átalakító mind a vinyó.
    Amikor csatlakoztatom a NAS-hoz, egyszerűen kidobja hogy nem sikerült telepíteni a drivert, ha viszont szeretném ráerőltetni akkor kidobja hogy már a legfrissebb vezérlővel üzemel.. "The USB set address request failed. code43" a hiba. Próbáltam már törölni a rejtett eszközök közül, kikapcsoltam a power managementben a HDD-hez tartozó alvó/energiatakarékos beállításokat.
    BIOS-t frissíteni viszont nem tudtam lévén (a gép egy Gigabyte Brix-3160) nincs hozzá elérhető BIOS fw.

Valaki találkozott már ilyen hibával? :(
    Köszi!
  • Synchronous
    Az egy Intel chipset driver Windows 10-hez. Nyugodtan telepíthető. A dátum meg az Intel alapításának dátuma. Van mikor ilyen dátumokat használnak a frissítéseikhez.
  • mégvadabbdisznó

Ezek miféle frissítések? Még ilyet nem láttam. Meg az a dátum is érdekes. Telepítsem? Vagy ne?
  • Bal0924
    Köszi.
  • bon
    Apró frissítés, kb 5 perc alatt felment a gépemre, újratelepíteni felesleges a gépet.
  • Bal0924
    Ez a 1909-es frissítés
    Mennyire nagy?
    Mármint "nagy" nagy frissítés vagy csak kisebb?
    A rendszer újratelepítése célszerű?
  • Met
    Köszi, letiltottam amit lehetett, scannow -t futattam nem talált hibát.
    A Media creation tools-os frissítés nem egyenértékű a boot-os javítással?
  • extra sensory
    Windows gomb+R és Futtatásba beírod hogy msconfig. Aztán a Szolgáltatások menüpontban pipáld be az "Az összes Microsoft-szolgáltatás elrejtése" jelölőnégyzetet, és a fennmaradó összes nem microsoft-os program elől vedd ki a pipát. A feladatkezelőben az "Indítás" menünél is nézd meg mik indulnak a Windows-al együtt, és ami nem windows-os folyamat, azt tiltsd le.
    Ha ezután is gebaszol, akkor futtasd a cmd-t rendszergazdai jogosultsággal és írd be: sfc /scannow
    Ha talál hibát, javítani fogja.
    Végső esetben pedig javaslom a Microsoft oldaláról letölteni a Windows-t és kiírni egy usb-re vagy dvd lemezre. Állítsd át a Bios-ban a boot prioritást, és tedd lemezre vagy usb-re, majd bootolj a telepítőről, és válaszd a Windows javítása gombot. Ha van valami hiba a rendszerindításnál, elvileg javítani fogja.
  • Met
    Megkérdezem itt is.
    Windows 10 boot néha megáll a windows logonál és alul a pöttyök már nem jelennek meg.
    Általában első restartra be bootol rendesen de volt már hogy 2-3 restart kellett.
    Amiket próbáltam.
    DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth parancsot futattam.
    Media creation tools-al csináltam egy frissitést.
    Frissítettem a vga drivert.

Egyéb ötlet? Nem volt hardveres vagy szoftveres változás amihez tudnám kötni hogy azóta nem indul rendesen a gép és nem is mindig csinálja.
  • Synchronous
    Ilyen nálam is volt egyszer, aztán egy Windows update után újra megjelentek az ikonok, úgyhogy nem kell vele foglalkozni.
  • hiper KOCKA
    Találkozott már valaki ezzel a problémával? Egyszer csak néhány alkalmazásnál egy kis szürke x jelent meg az ikon helyett a keresőablakban. Mitől van?

• Dency
    Csökkentett módba próbáltad elindítani? Ha szerencséd van akkor nem tölti be a vírust és ki lehet pucolni. Vagy ha nagyon makacs akkor Hiren's boot -ot is megprólhatsz, ez tartalmaz vírusírtót is, bár nem tudom hogy mennyire van frissítve. Bootolható pendrive-ot készítesz rufus-szal.
    De persze egy tiszta telepítés mindenképp jobb.
  • Lantee
    Ha rám hallgatsz, akkor egy sima, tiszta újratelepítést csinálsz. Csak azzal lehetsz tuti biztos benne, hogy az összes kártevő és fertőzött fájl eltűnt a gépről. Akár USB-ről, akár CD-ről, választ az egyéni telepítést, és az összes (telepítési meghajtó) partíciót törölve telepítsd a Win10-et.
    Ha vannak nagyon fontos adataid, azokat előtte mentsd le egy pendrive-ra vagy felhőbe, vagy bárhova, és a telepítés után is csak egy komoly víruskeresést követően másold vissza a gépedre.
  • Dzsini
    Választhatsz, hogy mit tartson meg és mit töröljön a nullázás során.
    Ugyanott van egy újratelepítéssel kapcsolatos gomb is, innen letölthetsz egy programot hozzá az épp aktuális képállománnyal együtt

• szunyi76
    Egy tíszta újratelepítés nem lenne jobb?
    Gondolok itt arra, hogy egyes fájlok vírusosak!
    Esetleg a régi telepítő fájlokból meg tudom ezt csinálni?
    Ha igen hol keressem ezeket a fájlokat?
  • Dzsini
    Valószínűleg a Microsoft fiókodhoz van hozzákötve a telepített Win10 (digitális licenc) (Gépház - Frissítés - Aktiválás), akkor egyszerűen újratelepítés után bejelentkezve minden helyreáll.

De újratelepítés helyett ugyanitt a Frissítésben van egy Helyreállítás pont, ahol van egy Gép alaphelyzetbe állítása lehetőség, azt is megpróbálhatod.
  • szunyi76
    Sziasztok!
    A Windows 10 újratelepítésével kapcsolatban kérnék tőletek segítséget!
    A laptop vírusos, mert a Windows defendert nem tudom elindítani, és más vírus eltávolító programot sem enged feltelepíteni a rendszer!
    Online vírus keresővel jó pár kartevőt talált, amit aztán karanténba tett, és egyes fájlokat helyreállított, de a gép ujrainditasa után, a hiba nem szűnt meg!
    Ezért szeretném újratelepíteni a win10-et!
    A gépet úgy vásároltam korábban, hogy már előre fel volt telepítve a Windows 10, és természetesen aktiválva is volt!
    Tudnátok segíteni abban, hogy kezdjek hozzá?
    Segítségeteket előre is köszönöm!

• lalakov
    Én inkább a driver-re tippelnék. Azt hogyan lehet frissíteni?
  • bon
    pl. szolgáltató probléma, vagy driver hiba.
  • lalakov
    W10 alatt miért szakad meg állandóan a net? A Hálózat karbantartás aztán megoldja, de idegesítő. W7 alatt sosem fordult elő ilyen.
  • Dency

Még jó hogy használható ez a win.