10049
Europa Universalis IV
  • Condás
    KERESKEDELEMRŐL! Akinek van kereskedelemmel kapcsolatos kérdése,az valszeg ezekben a hozzászólásokban megtalálja a választ!
    És akkor így egy helyen van.
  • phylemon
    A PU-val megszerzett államot csak 50 év eltelte után ÉS 190+ relation felett lehet integrálni csak? Vagy van valami mód az integráció meggyorsítására?
  • Condás
    #836,#580,#558: KERESKEDELEMRŐL! Akinek van kereskedelemmel kapcsolatos kérdése,az valszeg ezekben a hozzászólásokban megtalálja a választ!
  • Condás
    Köszönöm.

A kereskedelem lényegét példával leírtam kicsit korábban. Kb 5 oldalon belül lehet valahol. Kicsit hosszabb hozzászólásomban írtam le,példával együtt. Érdemes megkeresni sztem.
  • xemperor
    gratula
  • Condás
    Elértem egy újabb rekordot. Havi +200 a bevétel +2-es stabilitással,békeidőben.
  • Condás
    Xemperor nem sértésképpen írtam egyébként,de meggyőződésem,h itt - legalábbis aki képet rak ki - senki nem csal.

De mutatok neked 150 éves képet az én játékomról. Ez Austria,Bohemia integrációja után készült vmikor.

Tehát sztem ezeknél jobban semmi sem bizonyítja,h abszolúte lehetséges az,amit lehetetlennek gondolsz, csak meg kell találni a módját.

Pocok: Én mondjuk nem mentem el annyira az óceánon túli terjeszkedésekkel. Azokat meghagytam a spanyoloknak. Nekem a lényeg a Nyugat-Európába történő betörés,node megszerzése volt.
  • xemperor
    ez lehetséges..én eddig 1580-nál abbahaqgytam..
    szóval a tapasztalataim az első bő 150évrről vannak és abban az időszakban terjeszkedés meg több tízezres kincstár lehetetlenség a magyarokkal
  • xemperor
    az alapszinttől már túljutottam

és próbáld meg értelmezni amit írtam, ennyi
  • Joker307
    Lengyelek jol meg szaladtak :)
  • Condás
    Plusz nem véletlen írjuk oda,h hány évvel az 1444-es kezdés után vagyunk,hiszen az elején tényleg nehéz. Nekem az első PU-jaim az integrációjuk előtt Bohemia,Austria voltak.
  • Condás
    Ha rosszul játszol,nem értesz a játékhoz,az még nem jelenti azt,h más csal.

Majd várj,amíg meglátod az én 300 évemet. Spanyol-orosz PU. Kb 400-450 terület a miénk. Oroszokat sajnos nem sikerül 300. évre integrálnom,tehát egyértelműen nem lesz nagyobb a magyar területem,mint neked Pocok.
  • pocoksari
    vagy csak ismerni kell a játékot legalább alapszinten...

ha a lázadások ekkora gondot okozonak, akkor valóban ne terjeszkedj :)
  • xemperor
    csak csalással lehet..eleve a terjeszkedést szigorúan bünteti a játék, és Mo-nak sajnos a force limitje nagyon alacsony (eleinte 19, amivel még a lázadások is nehezen kezelhetők, hát még a terjeszkedés... és ha túlléped, akkor asszem 150%-al magasabb a hadi kiadásod, amit képtelenség a kezdeti időszakban a költségvetéssel finanszírozni..
  • Kmarha
    te beteg vagy :)) ezt épp eszű ember, nem hozza össze :)
  • pocoksari
    még 50 év eltelt:
    300ev
    csak,hogy tisztázzuk az erőviszonyokat:
    magyarok és csatlósok
  • phylemon
    Így van, kb ennyi lehet. Igaz hogy egy fél szint stab, de sose lehet tudni lesz e rá szükség vagy sem. Sokszor jártam már úgy paradox játékokban hogy egy hajszálon függött hogy siker lett vagy totál bukás az aktuális játék.
    Egyébként innen puskáztam a dolgot, szóval elég autentikus a forrás szerintem:
    http://eu4wiki.com/Westernization
  • pocoksari
    ééértem, tehát azért foglalsz területet,hogy pontot menthess...ez mennyi lehet 100-200 pont? egy fél szint stab, ráadásul visszaadod a terkát...értem,bár nem értek vele egyet
  • xemperor
    vki el tudná magyarázni részletesen a kereskedelmi rendszer lényegét? beannektáltam Krakkót, Ragusát és Velencét, mindhárom core már és magyar kultúrájú, presztizsem 80, stabilitásom 2 és egyáltalán nincs többletbevételem hogy 3 kereskedelmi pontot birtoklok...
  • phylemon
    Hajj.. Na még egyszer akkor.

Ezért foglalom el:
    "Ezzel kimentesz monarchiapontokat,mivel azokat elveszi,de mivel azok úgymond be vannak fektetve,azokat nem veszi el,hanem később megszünteted a coreosítást,s már vissza is jönnek a pontjaid."

Ezért nem tartom meg:
    "Azért adom vissza a területet mert ha megtartom akkor a negatív stability miatt állandóan lázadnak és megeszik a sereget."
    ->Persze meg lehet próbálni megtartani a területeket de mivel a westernizálás alatt admin pont erre nem jut, (mert azért mégis biztos ami biztos alapon a cél gyűjtögetni a 300at emelésre) így állandó a lázadásveszély. Arra meg semmi garancia nincs hogy mondjuk nem tör ki 10K+ lázadás egyszerre több tartományban is. Az meg már végzetesen meggyengítheti a sereget. És lehet hogy a végén pont egy hajszálra van szükség hogy kilábaljak a válságból, vagy kudarcba fulladjon az egész westernizálás. Hisz gondolom pont ez lenne a célja az egésznek, a kockázatvállalás: vagy sikerül és happy van vagy nem de akkor káoszba süllyed az ország jódarabig és csak vergődik vergődik.
    Na jó persze lehet save/loaddal is megoldani a dolgokat de az meg szerintem nem szép dolog.

(Minden rosszindulat nélkül és maximális tisztelettel írom, de ennél egyértelműbben nem tudom elmondani, ezért is idéztem Condást illetve magamat.)
  • Condás
    Újabb egyéni rekordot döntöttem: Antwerpenben a kereskedelmi góc 108-at hoz havonta! :)
  • pocoksari
    johhh, akkor miért foglalod el, ha nem kell?
  • Condás
    Srácok ti azt honnan tudjátok megállapítani egyértelműen,h egy kereskedelmi góc pontosan melyik területhez tartozik ? Mármint pontosan melyik az az egy terület ? Mert pl a Gibraltárnál lévőt sem tudom,de a bourdouxit sem...
  • phylemon
    Mire összeszedek -100ról annyi admin pontot hogy mondjuk 3 területet elkezdjek coreosítani addig bőven megeszik a sereget. Mondjuk igazából én is csak asszem kétszer gyűjtöttem ki 300 pontot a stab emelésére, a lázadós küldetésből meg talán eventekből jött össze a +3 és lett meg a westernizálás. De azért jobb nekifogni úgy hogy minimális a lázadás valószínűsége. Biztos ami biztos alapon..
  • phylemon
    Azért adom vissza a területet mert ha megtartom akkor a negatív stability miatt állandóan lázadnak és megeszik a sereget.
  • pocoksari
    de minek adod vissza a területet? bár ha nem adnád akkor nem is vonnád vissza gondolom...a vérrel megszerzett területet én spec. tuti nem adom vissza
  • pocoksari
    jaaahhh, azokat én elköltöm úgyis
  • Condás
    Ezzel kimentesz monarchiapontokat,mivel azokat elveszi,de mivel azok úgymond be vannak fektetve,azokat nem veszi el,hanem később megszünteted a coreosítást,s már vissza is jönnek a pontjaid.
  • pocoksari
    nem teljesen értem ezt a visszaadom amit elvettem logikát...mi köze van a westernizáláshoz?
  • kissssss
    om nom nom sg megette

eredet történet terén maradjunk a földön ha lehet :-D
  • Condás
    Most kicsit megreformáltam a kereskedelmi steereket,s most már 75-öt hoz Antwerpen! :)
  • phylemon
    Jó dolog ez a mod, a tech group szerkesztése kifejezetten. Máramaros és zemplén is történelmileg hű lett, az aranybánya is nagyon jó ötlet tekintettel hogy amerika felfedezéséig Mo. Európa top 3 nemesfém nagyhatalmának számított. viszont a magyarok finnugor kulturköre minimum vitás kérdés. Ne kérdezzétek hogy hova tartozunk akkor, mert az a vitás rész leginkább, de hogy nincs semmi közünk a finnekhez az tuti. Ez is a történelemtanításunk egyik legnagyobb hazugsága. Egy réges régen megcáfolt és túlhaladott elmélet. Aki érdeklődik találhat irodalmat a témához, és nem csak olyat ami szélsőjobb propaganda. Trade node-ot felesleges Magyarországhoz adni, az nem lenne élethű, mi abszolute Krakkó de leginkább Bécs vonzásában voltunk.
    A westernizálást kipróbáltam én is Condás tippje azaz a wiki eu alapján. 20 év alatt el lehet érni azt a szintet hogy nekikezdj. Ha nagyon rendben van az ország és minimális esély van a lázadásra még alacsony stability esetén is, akkor ilyen 3-4 ezres felkelések vannak amiket gyerekjáték leverni a +2 stability küldetésért.. Az is segít egyébként admin pontot tartalékolni hogy elfoglalsz a westernizálás előtt pár tartományt, hozzákezdesz coreosítani őket. Utána rögtön rányomsz a westernizálásra majd pedig vissza vonod a coreosítást és visszakapod az admin pontokat is. Utána meg hogy ne legyen gondod belőle, azonnal visszadod az eredeti tulajának. Még pár aranyat is kereshet vele az ember, de ingyé meg tuti visszaveszik. :) Az a 80-100 admin pont is jól jön a stability emelés során. :) Én a szerbekkel játszottam meg ezt, mivel elfoglalták már boszniát is.
  • Condás
    Nekem egyébként a kereskedelmi pontjaim:
    1. Antwerpen
    2. Wien
    3. Velence
    4. Krakow
    5. Ragusa

Ilyen sorrendben. Az antwerpeni hoz 52 aranyat.
  • Condás
    Székhely áthelyezés egyébként lényegtelen is addig,ameddig nincs egy meghatározó kereskedelmi pontod. Magyarokkal Velencét érdemes elfoglalni,meg Tirolt (arany).

Leírtam már korábban,de lehet nem fejtettem ki megfelelően,vagy inkább ami valószínűbb hülye példát hoztam. Tehát úgy néz ki,h egy kereskedelmi gócban,nodeban az alábbiak határozzák meg a jövedelmedet FŐKÉNT,közvetlenül:
    -trade value: ez az,amit kérdeztél,ezzel lehet növelni a góc,node értékét,azaz több arany jön be,ez rendszerint együtt jár az épületekben a következővel,
    -trade power: ez határozza meg,hogy a meghatározott gócban lévő aranyból milyen arányban részesülsz

Amit elsőre kérdeztél arra pedig a válasz:
    -collect from trade: begyűjti a kereskedelmi csomópontban,gócban,nodeban a pénzt. Ezt MINDEN olyan városnál kell,ami nem a fővárosod,mert a fővárosban automatikusan begyűjti a pénzt. Tehát ergo,ha nem a fővárosod a kereskedelmi góc,s nincs ott collect from trade-el a kereskedőd,akkor nem gyűjti be,HANEM:
    -trade steering: ez továbbítja az adott kereskedelmi csomópontban lévő trade powerednek megfelelő aranyat a következő (célszerű ugyebár a saját) kereskedelmi pontba.
  • Joker307
    50 aranyas kereskedelmed van? :D Az igen :D
    Én most Ragusat akarom elfoglalni, remélhetőleg jön be egy kis arany. Növelhetem valahogy az adott kereskedelmi csomopont erejét, hogy több pénzt hozzon?

Ezt a székhely áthelyezést nem teljesen értem, bár majd szerintem ha meglesz az 1. csomopont majd rájövök csak eddig még soha nem foglaltam el ilyet.
  • Joker307
    Mikor az ember kereskedőt küld két lehetősége van az egyik a power a másik most nem ugrik be. Ezek mit takarnak?
  • Condás
    Én például most egy újabb megvilágításba helyeztem a kereskedelmemet,mert a legnagyobb hajóflottámmal már nem a saját érdekeltségemet védem,hanem másik gócból steerelek lóvét,ami már nekem sokkal jobban megéri,így kialakítottam egy 52 aranyat hozó gócot.

Egyébként most 5 kereskedelmi csomópont van a hatalmam alatt,abból pedig 3-ból szedek. 2 kereskedővel,1 fővárossal. A többi ugyebár nem hoz lóvét,csak előrébb tolja az értékét,mert se nem főváros, se nem helyeztem bele kereskedőt,h szedje a pénzt,mert nem érné meg nekem.
  • Condás
    Egészen pontosan 4 fajta hajótípus van. A legkisebb a transzport,az azutáni a kisebb hadihajó, az az utáni a KERESKEDELMI,s a legnagyobb pedig szintén hadihajó,de nyílt tengeri.

A kereskedelmi hajók jobb felső sarkában megjelenik egy zsetontömb,amit írt Pocok is,s ki lehet választani,h melyik érdekeltségedet védje ( azaz melyikhez adjon trade powert).

Ha elfoglalod a kereskedelmi csomópontot szintén jelentős trade powerhez jutsz az adott kereskedelmi területen,illetve ha netán nincsen kereskedelmi gócod,akkor pedig oda áthelyezve a székhelyedet ELTÁVOLÍTHATOD A -60%-os trade power ( vagy trade value talán ? ) modifier-t,ami azért elég jelentős hátrányt okoz,ha megvan,főleg akkor,ha még kis ország vagy. A -60%-os modifier azért van,mert nem a székhelyedbe gyűjtöd be a lóvét,azért adja.
  • Joker307
    Sajna a kereskedelmet nagyon nem látom át, ezért én se foglalkoztam vele :S

Kereskedelem központhoz nincs ötleted, érdemes elfoglalni szerinted?
  • pocoksari
    amelyik flottaban van kozepes hajo annalegjelenik egy penzkupac ikon ha kijelolod..a parancs asszem jobb fent van...de tokmindegy, mert semmi haszna...nagy hajo kell, anbak 1dukat a zsoldja a kozepesnek meg 0,4...foleg amikor kicsi/kozepes orszaggal vagy kell odafigyelned, hogy csak nagy hajoid legyenek...pikk-pakk osszecsomagolod az ellenseget, lezuzod a dropjat es segitesz veluk ostromolni...nekem pl. meg egyszer sem kellett hitelt felvennem es a kereskedelmel is annyit foglalkoztam, hogy kikuldtem a kereskedot...