10049
Europa Universalis IV
  • pocoksari
    igen :) vagyis gondolom, vagyis tudom, hogy melyik doksiban van bent, de nem tudom, hogy működik-e az átírás
  • Condás
    Srácok mentésben valahogy ki lehet venni az időlimitet ? Mármint az 1820-ra gondolok.
  • Condás
    Magyarok 310 év:

• phylemon
    Az igaz, de szövetségben vannak a meghízott Algírral.. A trade nodeot védő flották is leamortizálódnak és be-be mennek a kikötőbe javításra. Ha le van húzva a fenntartás akkor elfogynak szép lassan.
  • pocoksari
    + kardinálik+kúria irányítója bónuszok...techben mondjuk nem jó...

nekem fontos volt,hogy a 8 PU alatt álló országból 6 katolikus volt (tehát jobban szeretnek mint a többi heretic és persze a sz@r területeket így át tudtam nekik passzolni és nem pazaroltam pontot a coreképzésre egy felesleges tartományra, meg a térítés gyorsabb is volt, tehát a haladást is segítette)
  • pocoksari
    könyvet tudnék írni arról, hogy nekem mi nem tetszik, de még nem vagyok azon a szinten, hogy meggyőződéssel azt tudjam mondani, hogy a paradoxosok a hülyék és nem én...lehet, hogy csak én nem látom át kellő mértékben a játékot...viszont, ami nekem nem okozott gondot az másnak sem szabadna, hogy gondot okozzon

gyakorlásnak pedig az angol kezdést ajánlom franciák ellen :) nekem baromi hasznos volt és sokat fejlődtem
  • pocoksari
    protestant:
    global_tax_modifier = 0.1
    idea_cost = -0.10

catholic:
    tolerance_own = 1
    tolerance_heretic = -1
    +
    counter_reformation:
    global_missionary_strength = 0.02
    papal_influence = 0.5
    missionaries = 2
    technology_cost = 0.05
    idea_cost = 0.05

nem erősebb sztem, ráadásul nagy base taxos muszlim tartományt az életben nem térítesz meg (pl. Konstantinápoly)...hosszú távra kell gondolkodni, tehát nem az éppen aktuális határt nézed, hanem, hogy majd mennyi muszlim területet kell pl. megtérítened és ahhoz kell az erős és több misszionárius
  • Sceptrum
    Szerintem pocoksari-nak az a baja, hogy ne akarjatok olyat, amit a fejlesztők nem tettek bele a játékba. :D
    Abból kell élni, ami van.
  • pocoksari
    a trade powert védőknek miért kellene maxon lennie a zsoldnak?
  • pocoksari
    malinak nagyon komoly katonái vannak :D ne viccelődjünk már...

nekem volt az elején egy 25k férőhelyes flottám és ha szükség volt azzal szállítgattam a seregem...ha támadtam a frontra, ha lázadókat kergettem, akkor vissza
  • phylemon
    Vagy pl a navy-nál. A trade powert védő flottáknál legyen a maxon, de a "csapásmérő" erőknél nem kell békeidőben.
  • phylemon
    Most pl kifejezetten jól jönne ha nem az egész sereget kéne ellátni. Magyarországon kell egy elég erős sereget tartanom mert bármikor nekem eshetnek az erős szomszédok. Viszont Amerikában fel kéne fedeznem a fehér foltokat, illetve maliban zúznám az ellent. De pont azért nem tudom mert ha felveszem a fenntartást akkor erősen minuszba ugrok a nagy sereg miatt. Pedig ott maliban elég lenne a 10ezres seregem max utanpotlassal. Viszont ha meg leveszem a fenntartást akkor lezúzzák ők a seregem.
  • warcat
    Ha nem ütközik a nemzeti ideákkal,akkor jobb a protestáns vallás, jobb bonuszt ad.
  • phylemon
    1. Azért van annyi katonája mert mondjuk egymástól távoli helyeken is jelen kell lennie. Egyik helyen kell számítani lázadásra netán háborúságra, a másikon viszont nem.
    Én pl olyan lehetőségre gondolok mint a HoI-ban a prioritized egységek. Szóval valóban hiába a szőrszálhasogatás ez egy teljesen reális opció lenne.
  • phylemon
    Reformációnál azt csináltam eddig, hogy amikor már vallási egység 50% alá csökkent akkor áttértem a protestáns hitre. Aztán a katolikus tartományokat téritettem inkább protestánsra ott nincs a -8as módosító.
  • kissssss
    bocs de ez már szőrszálhasogatás a részedről, :) maradjunk annyiban hogy akinek kell a pénz az bizony használni fogja ezt a lehetőséget főleg a játék elején egy nem túl combos gazdasággal megáldott országnál, és ismét csak azt tudom mondani neked(láthatóan nem vetted figyelembe) az egész téma a pénzspórolásból indult ki nem pedig abból hogy a játék későbbi részében megéri e még mindig szórakozni a fenntartással egy 800 dukátot termelő országnál.

és ha nem dolgozol meg a pénzedért vagy nincs ellenfél aki ellen kiküldhetnélek akkor verheted az asztalt napestig habzó szájal akkor sem fizetnélek ki, ha meg lázadozol ez ellen akkor majd a konkurens kollégáidat küldöm ellened, mivel a lázadást mindig minden körülmények között le kell verni függetlenül attól hogy kik azok és miért lázadnak.

a gyári munkásra se tartanak igényt ha nem tudnak összeszerelni valót adni neki.
  • pocoksari
    bal felső sarokban a címer mellett van bal alul a képzés/építkezés gomb, ott kiírja...gondolom a military menüben is, de nekem ez jobban kézre áll
  • Sceptrum
    ezt a limitet honnan lehet pontosan lenézni? :)
  • Condás
    Azt gondoltam,h mivel az EU IV-ben már elég jó vagyok,akkor itt is tudok valamit,de enyhén szólva vakon vagyok a játékba. :D Mind1,ha azt mondod,h érdemes,akkor elkezdem,mert megvan az összes kieggel együtt.
  • pocoksari
    ellenreformáció...kapsz 2 papot meg kis extra erőt a térítéshez, pikk-pakk megy vele, soha nem volt gondom vele
  • pocoksari
    de ha a kérdés az kipróbáld-e vagy hogy ölj-e időt abba, hogy megtanuld, akkor igen, egyértelműen, jó játék, csak én unom
  • pocoksari
    jó a ck2 minden kiegészítővel pláne...ha nem vagy profi akkor a legjobb, azt nagyon élveztem, amíg agyalni kellett az elején...aztán rájön az ember a kiskapura (mint itt a PU) szerez hozzá egy nagy adag gyakorlatot és beleun

gyűjteni való a sereg, más igazából nincs vagy a sereg hozza magával...

ott pl. lehet érdemben ostromolni viszont badarság építkezni, itt fordítva van
  • pocoksari
    1. ha a sereg 20%-a is nevetve veri le, akkor miért van annyi katonád? nekem magyarokkal még a limit felét se érte el a létszámom leszámítva az első pár évtizedet...mondjuk a végén is csak azért emeltem fel a létszámot, hogy biztosan max. pontot kapjak a seregre a havi pontosztáskor...ráadásul te is lefokozhatod a sereged, ahogyan a példádban az angolok hazaküldték őket...

2. it is csak azt tudom mondani, hogy ha nincs szükség rá, akkor ne tarts annyit, ha pedig szükség van rá fizess...vagy ha már fizetsz, akkor keress nekik elfoglaltságot

különben meg nem hiszem, hogy ezzel kell tökölni és elbaszarintani rá órákat, hogy fel le tologatod a zsoldot egységenként...én még egyszer sem vettem fel hitelt, bizton állíthatom, nem ezen múlik a gazdasági jólét...ráadásul ha az én zsoldomat csökkentgetnéd tuti kardélre hánynálak és erre is biztos volt példa a történelemben :)
  • Condás
    Belenéztem kicsit,de egyelőre nagyon átláthatatlan az EU IV-hez viszonyítva nekem. 1-2 órát játszottam vele,de csomó fontosabb dologra még mindig nem jöttem rá. Meg ami kicsit furcsa volt,vagy inkább szokatlan,h EU IV-hez képest nincsenek annyira kiemelve a fontosabb gyűjtenivalók vagy h fogalmazzak. (pl monarchia pontok az EU IV-ben s a mellette lévő egyéb dolgok) Tehát nekem egyelőre egy kisebb katyvasz,de sztem 3-4 óra,s letisztulna ez,csak nem tudom,h megéri-e. Azaz ad-e akkor játékélményt vagy sem.
  • Condás
    Te melyiket részesíted előnyben ? Melyik adott jobb játékélményt neked ?

Mert azt olvastam igen,h ott jobban lehet haladni,nincs annyira megnyirbálva az országok többségének a gazdasága,mint EU IV-ben a kezdetekben.
  • pocoksari
    ez 20éves képem magyarokkal ck2-ben max. fokozaton:
    20ev

jó, ck2ben sokkal skillesebb vagyok, mint eu4ben most, de mivel az időd kb. ugyanannyi van, mint itt (400év) jól látszik, hogy ott lehet pörögni

annyi a különbség, hogy ha akarsz ott nézegetheted ki kivel hál, kinek ki a rokona stb., de igazából anélkül is jól el lehet lenni (engem spec. ott soha nem is érdekelt, hogy az uralkodóm megkapta-e "púpos" jelzőt vagy sem, más meg erre gerjed)...de jó játék, nekem tetszett, érdemes kipróbálni
    ami szembetűnő az az, hogy ha levered az ellenség seregét, akkor jóval magasabb pontot kapsz érte, mint eu4ben meg persze ott vannak a hordák (köztük az aztékok), akiket le kell verni...pl. ilyen csatákban: azték csata
  • Condás
    Át kell téríteni őket... Sajnos elég nagy galibát tudnak okozni,ha rosszkor jönnek.
  • Joker307
    Protestánsokkal mit lehet kezdeni? Van szabadvallás gyakorlás?
  • Sceptrum
    1520 körül kezdek ott tartani, hogy lehet újra kell kezdjem megint. Gazdaságom összeomlani látszik, 10 66-os kölcsön, sok a protestáns barom, nem ritkán 30k lázadások...
    Még keresek valami B tervet, de elég reménytelennek tűnik...
  • Condás
    Jaja véletlenszerű a halálozás már a magas kornál. Valaki 50 évesen,valaki 80 évesen. :)
  • Sceptrum
    Növeld a kapcsolatod első körben a pápai állammal. Ez kicsit megdobja az influenced, ami végülis egy pontszám. Ezt a pontszámot tudod rákölteni egy jövőbeni kardinálisra. Kell hozzá egy nagy adag mázli, hogy olyan jövőbeni kardinális kerüljön be, aki alapból a te embered (nevéből lehet következtetni, ha esetleg más ország gyorsabban költött rá pontot), és azonnal meg kell ragadni a lehetőséget, és nyomni kell rá a pontot, és ahogy nő az influenced, 10 pontonként mindig tovább tudod növelni.
    Amit viszont magam sem értek, hogy bekerült az emberem a kardinálisok közé, de egy fél év múlva bejött a helyére egy másik. 50 éves volt. Ilyen fiatalon halt volna? :D
  • warcat
    Joker,ha ennek a java royal marriageből van a világ körül random,kb kezdheted is újra :)
  • Condás
    Sok a diplomáciai kapcsolatod. Ha van szövetségesed,s van vele házasságod az 1 kapcsolatnak számít,ha nem szövetségeseddel van házasságod,az is 1 kapcsolatnak számít. Vagy ha van military access-ed valahová az is 1 kapcsolatnak számít. Ugyanígy,ha garantálod valamelyik ország függetlenségét.

Pápa nem lehetsz a játékban Joker,csak a pápai udvar vezetője. De a kérdésedre a válasz az az,h úgy,h többségben lesznek a képviselőid a kardinálisok között. Oda meg ugye a jövőbeli kardinálisokból kerülnek.
  • Joker307
    Ezt a levonást mire kapom? Hogy tudom kiküszöbölni?

• Joker307
    Mi szükséges ahhoz hogy pápa lehessek? Csak mert jól jönne 1 keresztes háború.
  • Condás
    Tehát olvastam ismertetőket róla,azaz az alapvető különbségeket tudom,csak azt nem tudom,h mint játékosnak,aki játszott mind a kettővel mi az összehasonlítási mérlege a játékélmény alapján.
  • Condás
    Köszönöm. Ennyire ismerem azért a CK szériát,csak úgy értve kérek összehasonlítást,h például leülne-e az ember EU IV után vele játszani,vagy sem. Valamint játékélménybe össze lehet-e hasonlítani a két játékot,vagy az EU IV sokkal nagyobb játékélményt ad,vagy sem.
  • pocoksari
    en ck2hoz is ertek :-)
  • kissssss
    CK játékok mindig a dinasztia alapításra vagy annak fenntartása körül mozognak, míg az EU játékok inkább az ország menedzselésére vagy jobban mondva a saját szájízed szerint formálására vannak kihegyezve, ha a célod csak a darálás és a minél nagyobb területek meghódítása akkor maradhatsz nyugodtan az eu4-nél.
  • kissssss
    nem érted a lényeget ez a téma 2 ok miatt jött fel.

1.nonszensz full fenntartáson tartani a lebzselő katonáknak a 80%-át ha a sereg 20% is nevetve veri el az ellenfelet, erre a történelemben is számtalan példa van pl az angolok is szélnek eresztették a flottában szolgálók nagy részét (matrózokat, tengerészgyalogosokat, írnokokat,stb) mikor nem volt háború sőt még a hajók kapitányait is hazaküldték.

2. a másik ok pedig a pénzspórolás mert ha ellenség és lázadók sincsenek akkor fölösleges fenntartást fizetni, és úgy gondolom azért mindenkinek van itt annyi szürkeállománya hogy harc előtt felnyomják maximumra az ellátmányt és várnak 1 vagy 2 hónapot a morál feltöltéssel.