10049
-
#749 Az igazság valahol kettőtök között van. Én jónak érzem az eastern kategóriát hazánk esetében, de nem akkora mínusszal. Viszont szükséges lenne az eastern alá egy gyengébb kategória a tőlünk keletre levőknek azzal a stattal, amivel az eastern jelenleg rendelkezik...
Máramarosra van megoldás egyébiránt. A legelején kell egy advisor aki a revolt risk-re ad módosítót, és ez felold egy national decision-t, ami növeli a misszionárius hatékonyságát. -
phylemon #748 Tőlem délre a török elfoglalta az egész Balkánt. Adódott egy lehetőség hogy nekik menjek, meg is szereztem 3 tartományt. Feltűnt hogy nincs egyikben sem manpower. Megnéztem a többit és kiderült hogy a Balkánon egyik tartományban sincs manpower, azaz nulla, kivétel Bizánc, Serbia illetve 2 görög terület. Ez most mi lehet? Azért ki nem irtották a lakosságot, pláne nem nullára.. -
phylemon #747 Szívesen vitázok bárkivel, de gondolom ez a fórum nem erről szól. Viszont ha azt veszem alapul hogy paradoxék miből dolgozhattak, akkor úgy gondolom nem szentségtörés ha belepiszkál az ember. Ha abból indulok ki hogy egy átlag nyugat-európai könyvtárban milyen szakirodalom található a térségünk korabeli történetéről, akkor meg pláne. Gondolom ők is valahogy így készítették a játékot. Gondolj csak a Victoria2 csodás szlovák dolgaira stb, stb. Nem hibáztatom őket érte, nem kötelességük tudni a tényeket, de attól csak jobb lesz a játék ha a pontatlanságokat kijavítjuk. Magyarországon a korszakban nem lett volna értelme a játék fogalmai szerinti westernizálásnak mert kvázi az volt. Az a nagy felfordulás amit a westernizálás okoz, az sokkal inkább illik pl. arra amit Nagy Péter végbevitt Oroszországban. A két ország helyzete viszont nem nagyon hasonlítható össze. Reményeim szerint a jövőben legalább olyan hibákat kivesznek mint a rutén kultúra zemplénben meg az ortodox vallás máramarosban. Varasd meg Zágráb horvát kultúrája is megérne egy-két szót.. -
pocoksari #746 nem akarok vitába belemenni,így a könnyebbik végét fogom meg.. a játékszabályok szerint eastern és ha akarsz akkor westernizálhatsz és ennyi, aki nem ért ezzel egyet az győzze meg a paradoxot...amint ők átírják, rendben is lesz, addig viszont Mo. eastern és a txt átírás minden csak nem szabályos...ráadásul nem is egy nagy történet, csak okosan kell csinálni... -
phylemon #745 Történészként kicsit máshogy látom a dolgot. Semmi esetre sem az az eastern mint pl. Szerbia, Moszkva és a többi. Jóval nagyobb a különbség köztük és köztünk mint Ausztria és köztünk. Hangsúlyozom, ebben a korban. Ha Lajtántúl, ha nem. Ha csak igy lehet definiálni a fogalmat, akkor eszerint semmi esetre sem eastern.. Lehet hogy ezt verték a fejünkbe generációkon át az iskolákban, de ha tudnád mennyi hazugságot kell tanítanunk, megdöbbennél..
-
pocoksari #744 ezt meg ne...van Lajtán innen és Lajtán túl...Mátyás ide vagy oda, mi nem is voltunk és soha nem is leszünk western...örüljetek, hogy lehet egyáltalán váltani, mert igazából ez ebben az egészben ami hiteltelen és nem a besorolásunk
de különben jól meggyőztétek egymást...mondjuk nem is tartott sokáig :P -
pocoksari #743 westernizálás:
- 8 tech-hátrány nyugati szomszéd mellett
- +3 stab
/azért ezt nem nagy dolog összehozni/
- stab leesik -3-ra, pontok -100ra...kapsz egy számlálót, ami minden hónapban a pozitív stabilitással nő (+1 stab =+1 pont; +2stab=+2pont, +3stab=+3pont/hó)...100 pont kell és kész...közben kapsz pár negatív eventet és a stab emelés +200%os költséggel megy... -
pocoksari #742 na, most nagyot csalódtam...ha kell a western, akkor meg kell dolgozni érte, nem átírjuk...a-a, nem szép, tessék megdolgozni érte -
#741 20%-al csökken a fejlesztési költség?
Tudtok egyébként valami hack-et, hogy végtelenre lehessen tolni az időt? Vagy ez eleve baromság? Más szellemben játszanék akkor... -
Joker307 #740 Nyugatizálás nem lehetetlen ha nem a teljes balkánt vagy középeuropa méretü országod van. Lehet érdemes játék kezdetekor mátyással megcsinálni, core minden, béke, stb.
Biztos lekell maradni és nem beérni techbe a szomszédot? Mert nem figyeltem csak egyszer észre vette Hogy elérhetö. -
Joker307 #739 Szoval szép hosszu folyamat és érdemes békét tartani mert sok a lázadás. -
Joker307 #738 Nyugatizácion meglepödtem, szépen kirugják a lábát az embernek ilyenkor. 3mas sta ility kell, lement -3-ra, a pontjaim pedig -100-ra és a nyugatizálás nem indul el mig a stability nem pozitív, onnantol hogy pozitiv szépen lassan 10,20 év alatt valosul meg, addig nincs semmi nyugati bonusz. -
Joker307 #737 Sikerült 1500ra nyugatizálnom Mo-t. Kicsit sokáig tart, nem ajánlatos háborus vagy gyenge katonai háttér mellett mert éveken át folyamatos a lázadás.
Brandenburggal PUba kerültem, osztrákoktól elvettem Grazot. Velence a szövetségesem, értékes de lassan lekellene támadni, fölleg hogy Boszniát és szerbiát is elfoglalta és tartok töle hogy tul erős lesz... -
Norbi930523 #736 Nem feltétlenül kell HRE tagnak lenni, hogy megválasszanak, legalábbis EU3-ban engem Mo.-val úgy választottak meg, hogy nem voltam tag. (és úgy látom EU4-ben is így van)
Condás: Ha a Dismantle HRE-nél olvastad, akkor ha a választófejedelmek a vazallusaid + elfoglalod az Emperor fővárosát, meg lehet szüntetni a Birodalmat. -
#735 De ők az emperort választják nem? A lenti kis címerek országai a tagok, akikből választanak az electorok, vagy nagyon félre értelmezek valamit.
Leírásod alapján bármelyik, akár külsős ország is lehet HRE császár. -
Condás #734 Jah értem,köszi. Most valamit ír,h ha elfoglalom a HRE központját,akkor miket lehet csinálni. Lehet,h így is átlehet venni az irányítást ? Majd mindjárt megnézem részletesebben,csak eddig nem tulajdonítottam nagy jelentőséget neki. Megint enyém a pápai udvar. -
Norbi930523 #733 HRE-be úgy lehet bekerülni, hogy a választók rád szavaznak :) Ha rákattintasz a Birodalmi Sasra, középen ott vannak a választófejedelmek, mellettük, hogy kire szavaznak, a pontszám pedig azt befolyásolja, hogy rád szavaznak-e vagy sem. Azt hiszem, hogy ha rámész a kis ikonokra, akkor megmutatja, hogy az általa támogatott országnak hány pontja van ilyen téren. Az Imperial Authority csak akkor lényeges, ha te vagy az Emperor, az kell a Reformok kivitelezéséhez. -
Condás #732 Az én tapasztalatom alapján royal marriageből kifolyólag másik házból hozza át néha a gép az utódokat,vagy vmi hasonló lehet,mert én is hasonlóképpen jártam a magyarokkal. -
warcat #731 Érdekes amúgy ez az örökös.Spanyolok nagyon gyenge királlyal kezdenek, a trónörökös meg 0/0/0-ás.Általában sikerül kinyíratnom vagy meghal eventben,most viszont 77 évesen maradtam örökös nélkül az default kezdő királyommal.Viszont amikor meghalt,egyből előkerült valaki nem rossz statokkal és lett egy jó királyom korrekt utóddal 5/2/6 -
Condás #730 Én is láttam érdekes dolgokat ott,ahol írja,h ha meghal az uralkodó,akkor integrálódik a PU-m velem,de azokra nem hagyatkozok sosem,mert sokszor jön örökös,aki belerondít a képbe. Claim Throne esetén az tuti,h harccal veszed el tőle sztem mentegess havonta,s próbáld ki,mert ez elég lutri. Ha mákod van megkapod harc nélkül,ahogyan az infóban is benne van. -
warcat #729 Na,jelenleg Nápolyban az uralkodó halála esetén rám száll a korona,ez van az infóban.Kell-e claim throne ilyenkor vagy csak várjak míg megtörténik?
Az a kérdésem,hogy claim nélkül is integrálható lesz-e,vagy ilyenkor csak PU aztán köv királynál automatikusan lelépnek. -
Condás #728 Jah még ha mákod van tudsz olyan küldetést kiválasztani,ami ad +1 stabilitásos jutalmat. -
Condás #727 HRE-re én is kíváncsi lennék,mert 100 körüli a befolyásom,de nem tudom,h mit kellene csinálnom.
Pápai udvarba jövőbeli kardinálisként indulsz,ha szerencséd van,s a legidősebb kerül be a kardinálisok közé,ha meghal valamelyikőjük. Bent pedig a legtöbb kardinálissal rendelkező az úr. Én voltam a közelmúltban,de olyan túl nagy extrát nem jelentett. Excommunicatio,meg crusade. Egyikkel sem éltem.
Nem hiszem,h nőhet azon a kettőn kívül a stability.
Sajnos én is jártam már pórul szövetségesekkel. De ebben a játékomban mindig segítenek,még belső lázadások esetén is. ( persze a közvetlen szomszéd szövetségeseim, PU-im ) -
#726 Magyarokkal kezdtem el harmadszor is ( mi mással? :) ), miután első játékban a törökök, másodikban lengyel-litván összefogás vert el. Azért itt megjegyezném, hogy kár hogy, a szövetséges ország seregére nem lehetünk valamilyen szinten hatással, hülye döntéseket hoz néha (cseh barátaim). :) 3. játék egyelőre jobban alakul, tanulva a fórumból és a felhalmozott hibákból.
Pápasághoz az alsó ablakba bekerülhetnek alapból is saját embereink? Nyilván ha be is, tolni kell rá az influence-t, hogy az is maradjon, de azért egy hajszálnyi helyzeti előnyhöz jutnék.
HRE-be belehet valahogy kerülni Mo.-ként?
Nem sajnáljátok az Admin pontot, hogy stabilitást növeljetek? Egyébként nőhet eventen és booston kívül másképp?
Több kérdéssel nem bombázlak titeket :)
-
Condás #725 Köszönöm. Sikerült. 2 helyen írtam át a techet,mert 2 volt a magyaroknál,egy a legelején másik lentebb. ( persze mind a kettő a magyaroknál,ezért nem is értettem,de megy az a lényeg) Valamint átírtam a unit typeot is. -
phylemon #724 bocsánat igazad van az admin pontokra gondoltam én is. Átírni a mentésben úgy szoktam, hogy rákeresek a "human=yes"-re és onnan jön az én államom. a tech group mellett ne feledd átírni a katonai egységek típusát is easternről westernre. illetve a végén van ilyen szorzó a három monarch ponttal kapcsolatos, azt is átírtam 0.100-ra, bár azt nem tudom át kell e, vagy ha már western vagy automatikusan számolja e nehezítés nélkül a fejlődésre szánt pontokat.. -
Condás #723 A monarchia pontok az mind a 3at lefedi egyébként, nem csak az adminisztratív pontokat.
Most olvastam wikin,h easternnek nem érdemes westernizálni,s az ottomanoknak sem,mert így is tudják tartani a lépést,de nem hátrány az biztos,ezt is írták. Most megkeresem,h h tudom átírni. -
phylemon #722 nem csak a monarch pontok hanem a diplo és a katonai pontok is -100ra esnek. Bár a legsúlyosabb a monarch pontok esése -100-ra mert ebből kell stabilizálni is. Nem is az a kérdés hogy érdemes e véghez vinni, hanem hogy sikerül e egyáltalán. A lemaradás pont Mátyás idejében volt a legkisebb, a felfedezések után ahogy nyugat európa meglódult, úgy már igen, talán eastern-nek beillene az ország, de talán még akkor sem teljesen igaz. -
Condás #721 Igen. Én is így látom,h sztem sem a játékbeli easternnek felel meg Mo. Legalábbis nem ennyire nagy büntetésekkel kellene,h járjon,mert biztosan le voltunk valamennyire maradva,de ez max 5,de legfeljebb 10%-ot jelenthetne nem pedig 20-at (ha jól emlékszem). Azt olvastam,h valami visszaugrik,de mind3 alatt a monarchia pontokat érted ? Mert én azt olvastam,h -3 stability-re ugrik,s -100-ra a monarchia pontok. Gondolom más csoportoknál nagyobb a büntetés. Érdemes akkor egyáltalán ezt véghezvinnem ? Lehet átírom én is,s kezdek egy újat,mert most felhúztam 2 év alatt 80-100 épületet,s direkt elköltöttem ezekre az összes monarchia pontomat. Nem tudom. Mondjuk nem az,nagyon jól állok,csak azért tényleg nem teljesen történelemhű ez az "eastern" csoporthoz beosztás, legalábbis akkoriban nem... -
phylemon #720 A westernizálás kemény dolog. Mindhárom pontod visszaesik -100-ra, a stability -3-ra. Innen kell elkezdeni feltornázni 300-asával +3-ra. Szóval kemény dió. Közben persze jönnek a negatív eventek hogy ezzel vagy azzal nem sikerül elfogadtatni stb stb, ezért ennyi és ennyi lázad fel, plusz a negativ stabilityból adódó lázadások... Egyszer próbáltam, számomra teljesen lehetetlennek tűnt. Én inkább átírtam a kultúrát westernre, könnyebb is meg történelmileg is hű. Ha moszkva, novgorod és a többiek keletiek akkor mi bizony baromira nem vagyunk azok. Abban az adott korban Mátyás idején nem sokban különbözött a magyar társadalom a cseh vagy osztrák területek társadalmától. Legalábbis ezt a western-eastern dolgot tekintve a játék szempontjából.. -
Condás #719 Az integrálás 3 tényezőtől függ. Mármint az ideje. Arra is számíts rá jó 10-20-max 30 évet,tehát nem kevés,de tényleg megéri,mert nem kell gondolkoznod azon,h jönnek-e a szövetségesek a háborúba,mert a PU-k mindig jönnek. Az integráció viszont közel sem könnyű,mert utána nálam rendjén elkezdtek lázadozni az emberkék,de kő keményen. Amint lentebb is írtam ilyen 25-30,de volt h 50 ezres lázadások is kitörtek,tehát elég kemény,de megéri azt a pár évet,amíg ezekkel bajlódsz.
Most elhatároztam,h westernizálok,mert mindig épph csak ki vannak számolva a pontjaim,tehát most próbálok lemaradozni kicsit. Még 4 lemaradás kell,s utána mehet. Cserébe valaki leírni a westernizálás menetét ? :) Azt az 1et tudom,h 8-ra kell lemaradnod a szomszédodtól. -
phylemon #718 A PU alkotás menete a következő: royal marriage-val beházasodsz, majd amikor lehetőség nyílik rá, akkor claim throne. Ehhez figyelgetni kell a házasság alatt levő államokat. Ezután lehetőség nyílik rá hogy hadüzenetet küldj trónkövetelés címén. Ha le tudod győzni az államot akkor PU alá kerül veled ( a fővárost mindenképp el kell hozzá foglalni.) Az integrálást nem vágom, mert odáig még nem jutottam el. -
farferi #717 Ezt a PU alkotást és utána az integrálást le tudná valaki írni részletesen egy példával(mint egy hülyegyereknek)? -
Condás #716 Befejeztem a spanyolok Perszonál Unió alá vonását. Immár akkor beálltak a csehek,lengyelek mellé. Már időszerű lenne az integrálás,de nem tudom,h célszerű lenne-e,mert lehet,h PU-ba sokkal nagyobb hasznukat veszem. Max a cseheket vagy a lengyeleket integrálom azt hiszem. -
Condás #715 Csak,ha meghal a beházasított személy,akkor érhet véget a kapcsolat másképp. Sajnos stability,ha nem győzöd kivárni.
Spanyolokat most PU-ztatom. Már 3 PU-m lesz. Lengyelek,csehek,spanyolok,s Anglia szövetséges. -
#714 így nézegetve a térképet, hogy Moszkva merre is mehetne tovább, lehet oda is be kellene hízelegnem magam, nehogy rajtam keresztül akarjon elnyugatiasodni :) -
#713 48,5 év. Sajnos nem tudom a munka mellett, mikor lesz lehetőségem folytatni, ma meg csak eddig jutottam :) (amennyire eddig se értem rá, és amennyire nem értek még nagyon sok mindent, ez a 48,5 év is kész csoda)
Az első 10 évbe elhalálozó Muscovy új életre kelt, és mivel én a szövetséggel elszúrtam Novgorod befoglalását, ő megtette helyettem. A spanyolok továbbra is elnyomva, Ausztriának pedig csak diplomáciai ereje van, így már várom, mikor robban ki Franciaország a helyéről.
Lengyelekkel való jó viszonyom pedig szemlátomást a múlté :) Legalább szegény szétkapott Magyarország (nem is oly rég, kétszer ekkora volt), Moldáviát visszakapta a Lengyelektől a békekötésem egyik követeléseként. Ennyi jár neki, ha már nem mertem vele kezdeni a játékot.
Most a déli szomszédom mérgelődik, plusz egy feladat is megjelent, szóval keresek a cseheknél erősebb szövetségest, és nekiindulok a Fekete-tengernek.
szövetségi jó iszonyt, beházodással gondolom nem lehet megszüntetni stability veszteség nélkül? Perm jól behúzott a csőbe Novgoroddal, azóta se tudok tőle megszabadulni. Több diplomáciai slotom pedig nem maradt. -
Condás #712 150 év. Sajnos most kicsit beütött a krach stabilitás terén. Próbálom helyrehozni,utána pedig a cél a PU-k integrálása. Jól látszik a diplomáciai térképen,h mennyire tagolt lett Franciaország. Most sajnos belső viszályokkal küszködök,s fogok is még egy jó darabig,h belőjem pontosan a rendszert. Volt államformaváltás is stb.
-
Condás #711 Le a kalappal,h vetted a fáradtságot,s elolvastad az egészet. Mondjuk tényleg sokat lehet másoktól tanulni,magamon is látom. Várjuk a kérdéseidet,remélem tudunk segíteni.
Huh bakker annyira szétkaptam a franciákat,h a jelenlegi fél országuk teli van lázadókkal. Csak úgy villognak az ágyúk. Igazad volt Warcat,de sokáig rengeteget segítettek rajtam. Sokszor mentették meg az irhámat,amíg kicsi volt Magyarország. :)
Most megpróbálom felhozni a gazdaságot olyan szintre,h eltudja bírni a 115 ezres jelenlegi seregemet. Sztem 5-10 éves távlati cél lesz ez.
-
#710 Sziasztok!
Tök jó, hogy találtam egy EU IV fórumot, ahol komoly játékosok, komoly játékait meglehet ismerni. Tegnap végigolvastam az egész topikot, rengeteget tanultam már ebből is, de majd lenne egy két kérdésem, csak össze kell szedjem a gondolataim.