10049
Europa Universalis IV
  • browing
    átírtam, hogy a finnekhez tartozzon
  • Joker307
    Mi legyen M.o. Kultura csoportja?
  • browing
    Lentebb beszédtéma volt, hogy Mo. nyugati vagy inkább keleti techgrupba tartozik-e.
    A kettő között lehetne egy átmeneti, ahol Mo. lehetne.
    Voltak észrevételek tartományokkal szemben is, de erre nem emlékszem pontosan mi, majd a kollégák segítenek illetve, hogy magyarok szlávok közé van besorolva ami nem oké szerintem, bár ezt már a saját játékomban átírtam .
  • Joker307
    Írtátok hogy vannak pontatlanságok a játékba. Elöző szériákat töbnször is modoltam. Könnyedén áttudnám alakítani a játékot, hogy reálisabb legyen. Például új techgroup hozzáadása, tartományok átírása, stb. Viszont segítséget kérnék hozzá hogy mikhez kellene hozzá nyulni hogy reálisabb legyen.
    Pl kik tartozzanak az új köztes techgroupba, legyen e új egységeik vagy jok a jelenlegi keleti?
  • Kmarha
    még 100 éven belül vagyok Litvánokkal. Lengyelek felét elfoglaltam, Crimeba bele tapostam, Magyarországot folyamatosan tápláltam, majd végül PU-vá tettem, szóval majd 100 év után, miután őket beintegrálom, kicsikét én is megnyugszom. Mondjuk se moszkva, se francia nem lett barátom, de talán ami késik, nem múlik.
  • pocoksari
    hát nem tudom, nekem nem újdonság :D
  • pocoksari
    mit befolyásol a luck?
  • Condás
    Én sajnos annyira jól csináltam a dolgom, hogy lényegében nincsen riválisom. Minden nagyhatamlomnak tagoltak a területei. Franciák voltak sokáig erősek, de 4-5 háborút vezettem ellenük, s már szinte rendszeres a megmaradt területein a lázadozás. Bár mondjuk annyira nem gond, mert most érzem elsőnek a sok játékom során, hogy nincs ellenségem. Külön örülök annak, hogy ezt a magyarokkal értem el.

Végre tényleg egy olyan játszmát sikerült összehoznom, ahol 100%-os a dominanciám. Persze ennek vannak hátulütői is, de azok nem érdekelnek.
  • warcat
    Viccesen néz ki így a világ,azért jobb ha van luck az első pár játékban,aztán már át lehet menni alternatív valóságba :)
    Újrakezdett játékomban Nagy-Spanyolországgal(nincs Portugália már persze :D ) Most /1479/ fogom én is orron vágni Malit,az aranybányák miatt ugye tele vannak mindig pénzzel (többieknek mondom a ledgeren L betű szépen lehet követni a felfedezett orszégok statisztikáit,a koloniális rablókorszakban lehet célpontokat rangsorolni.Pl Mali olyan 3500 dukátos célpont jelenleg és pár elfoglalt tartomány után örömmel odaadja mindet.
    Míg várom a coret Cape Verde-n(hogy átérjen a kolonizálási hatósugár Brazíliába) betelepítem a Marokkó alatti 3 lakatlan területet,ezzel remekül lehet blokkolni bárki mást a kolonizálásban(kb csak Grönland felé tudnak menni így az meg nem lényeg Sp.-ból nézve)

Hogy legyen valami a hadseregnek is,Nápolynak segítek behódítani Itáliát míg a PU-ra várok.A nagyokosok most frankón behúzták magukra fél HRE-t a nagy hódítással lesz egy kis püfölde :)
    Franciák még viszonylag tagoltak,de ők lesznek a következő célpont az biztos.Angolok lelkesek már most,Flandria meg Liege szabad állam és koalícióban vannak a franciák ellen,lesz segítség :)
  • phylemon
    köszi, igy már világos:)
  • pocoksari
    200ev

most itt tartok...érdekes lesz a végjáték
  • Condás
    Nem láma kérdés,abszolúte. Ha ráviszed a nyilat egy nemzetre a diplomáciai résznél,akkor kihozza,h veled milyen a kapcsolata részletesen,h mik határozzák ezt meg. Például Háborúban volt,királyi házasság,szövetséges,rivális stb. Szóval ezek közül valamelyik mellett - klasszikusan az aggressive expansion mellett - található egy olyan,h -40+3.5/year (például). Ez azt jelenti,h -40est ad ez a jellemző,de évente 3.5-et javul. Szóval itt jön a relation over time,azaz szabadon magyarra fordítva: időmúlás folytán a kapcsolatod. Tehát,ha erre ad a tanácsadód,akkor az azt jelenti,h gyorsabban fogsz kikecmeregni az agresszív terjeszkedés által a környező nemzetekkel megromlott helyzetedből,mert X százalékkal megnöveli az éves értékét,ami a fentebb említett példámban 3.5 volt. Tehát +30% relation over time,akkor az 3.5x130/100= kb 4.5,azaz 4.5-et javul a 3.5 helyett. Bocsánat,ha kicsit szájbarágósan magyaráztam,csak próbálok mindenkinek segíteni,nem csak feltétlen Neked,aki feltette a kérdést,hanem az újoncoknak is.
  • phylemon
    Ez a better relations tanácsadó mit tud? Meg úgy általában, mit jelent a diplomáciánál a better relations over time? Bocs a láma kérdésért..
  • kissssss
    mert mindenki elsumákolta közölni a negatívumokat meg ahogy le írtad.
  • Condás
    ;) Én tapasztalatból mondom,h kb olyan a PU,h rövidtávon feláldozol rá 5 egységet (most ne pénzről,hanem képzeletbeli egységről,teljesítménybeli,gazdaságbeli jellemzőről beszéljünk),s hosszútávon hoz neked 20-25 egységet... Tehát ez minden csak nem rossz befektetés. Érdemes PU-nál ugyanolyan vallású népet PU-ztatni,mert Integrálás esetén csak core-t kapsz,0 épülettel,s neked kell átkonvertálni a vallásra,ha nem megfelelő. Valamint csak a védelmi épületek maradnak meg,neked kell felhúzni az egészet teljesen újra. De igazából ez is,ha azt nézed nagyon jó,mert ha jó célállamot választasz,akkor abba kell belegondolni,h 50-70 év alatt milyen áldozatokkal tudnád az adott államot megszerezni PU-n kívül,ha egyáltalán megtudnád. Tehát a PU tényleg nagyon,de nagyon hasznos.
  • Sceptrum
    Ahha, ezt nem tudtam... ha hazaérek már nyomatom is :D
  • Condás
    Azzal sem kell foglalozni,mivel +40 presztízst kapsz,amint sikerült a trónért folytatott háború,tehát még 20-at keresel is vele. S a royal marriages országoknál meg édeskevés az a -50... Relation over time-os advisor a megoldás...
  • Sceptrum
    Arról nem is beszélve, hogy a claim the throne -20 presztízs és -50 kapcsolat, a királyi házasságban levő országokkal...
  • Condás
    Persze. A royal marriage miatti megtámadás az -1 stability,de ez a legkevesebb. Ha nagy államot választasz célállamként,s nem csak pár tartománnyal rendelkezőt garantáltan mondom,h megéri. Majd,ha sikerült a spanyolokat is integrálnom linkelek majd képet,s garantáltan hátast fogsz dobni. De addig még van bőven idő. :)
  • LSSAHPAUL
    Miért is?
  • kissssss
    bocs de ezen jót nevetem :-DD
  • LSSAHPAUL
    Gyerekek, mondtátok ezt a PU-s dolgot, direkt újra kezdtem :D, de hát -1 stabilivel jár egy ilyen móka??!!!!!!! A rossz oldalát elhallgattátok :)
  • LSSAHPAUL
    Van örökös bakker. Él és virul az ország, nem az én hercegem kapta meg.
    Ha ráviszem a casus belire az egeret, akkor nem ír ki időpontot, tehát nagy valószínűséggel Kis kollégának lesz igaza, amíg az én hercegem él addig támadható, teljesen logikus következtetés!
  • Condás
    Még nem voltam ilyen helyzetben,de ha jól értettek,akkor a CB addig fog fennállni,amíg nincs új örkös,vagy az örökösödési háborút nem nyerte meg vki. De a legegyszerűbb mondom,ha ráviszed az egeret,akkor kiírja minden egyes CB-nél,h meddig áll fenn. Az országodnál van ez a funkció ugyebár a diplomácia fülön.
  • kissssss
    ha jól értem amit mondasz akkor a cb-d addig fog tartani amíg a királyod ki nem nyiffan az örökös viszont nem fogja megkapni már ezt a cb-t.
  • Condás
    Magyarország 1644-ben, 200 év elteltével. A következő állomás 30 év múlva a spanyolok integrálása lesz. A lengyeleket most katolicizálom,mert az egész országuk protestáns volt.

• Condás
    Elvileg,ha ráviszed az egeret ki kell,h írja. De sztem biztosan,h nem örökké tart.
  • Scharnhorst
    Na fasza, hát ezért szenvedtem eddig :D Akkor térhetek vissza a másik kampányomhoz addig amíg nem lesz ez megoldva.
    Köszönöm válaszod.
  • LSSAHPAUL
    Egy claimnál (miután kinyiffan az ipse és nincs örökös) ugye azt írja ki hogy elvesztettem a claim-et, na ugye ebben a pillanatban kapok egy casus bellit erre az orira,mint örökösödési háború. Ez meddig áll fent? Örökké, vagy lejár ez is mint minden :D
  • Condás
    1642-re befejeződik Lengyelország integrációja. Ha minden jó 1670-90 körülre enyém lesz Spanyolország is az integráció révén. Majd küldök egy képet 1644 körülről,ahol remélhetőleg már befejeződik a lengyelek integrálása.
  • warcat
    Japán bugos.Daimyoként csak akkor tudod megalapítani,ha egy speckó casus bellivel tarolod be a maradékot(csak olvastam ezért nem tudok konkrétumot mondani csapd le az emperort vagy valami hasonló).Ha nem így teszed akkor patchig bukta az adott játék.

Háborús ok nélkül is meg lehet támadni másik országot,de akkor -2 stability hitet kapsz.Néha van olyan hogy megéri általában nem.Ahogy fejlődnek az ideák,gyakran kapsz valamilyen újfajta casus bellit.Az exploration fa végéért pl minden pogány ellen.
    Colonist szintén ideákból jön, exploration és expansion ágon.
  • Mozes
    Sziasztok!

Ha olyan területet akarok megtámadni ami nem a szomszédom akkor azt csak akkor tudom megtenni ugye, ha küldök oda a kolóniát?! De honnan lesz nekem kolóniám?!

Köszi a segítséget!
  • Scharnhorst
    Valaki próbálkozott már a japán hadurak egyikével játékot? Mert elkezdtem én az egyikkel és elfoglaltam egész Japánt. Beleértve magát Japánt is akinek a vazallusa voltam és itt jön a probléma. Megmaradtam szimpla hadúrként, nem tudom létrehozni az egész után Japánt. Nem tudok államformát váltani sem és ez így elég komikus dolog szerintem. Van rá valami megoldás vagy valamit szarul csináltam és ez most bukta? :D :)
  • pocoksari
    és le van írva a gyors westernizálás megoldása is...
  • phylemon
    Köszi megnézem mindenképp. Ez a border friction minusz kiborít teljesen. Emiatt nem tudok szövetséget kötni egyik szomszéddal se. Az istennek nem megy pluszba a viszonyom..
  • Condás
    Olvasd el a wikin. Googlebe eu4 westernize vagy change technology group, s ugy kihozza, ahogyan senki nem tudja itt leirni az elokeszuleteket, szuksegleteket. Ezt garantalom. Telorol vagyok, bocsi h most nem linkelem be.
  • phylemon
    Valószínű nem megfelelő háttérrel fogtam neki. De majd megpróbálom egyszer újra westernizálni az országot.
  • Sceptrum
    Felvettél legmagasabb szintű advisorokat? :)
  • pocoksari
    kettőnk között, de nem félúton :D
  • pocoksari
    paradoxék valóban szeretnek mai állapotokat átemelni...

fogd úgy fel, hogy 60 ponttól valaki western...nekünk van 59, osztrákoknak 62, ruszkiknak meg 23...

ha minket berakunk westernek, akkor a lengyel kolléga kezd el lázongani és így tovább, aztán a végén az aztékok is western csoportben lesznek...kellett egy határ (feltételezem olyan, ami méretben is két hasonló csoportot eredményez western-eastern vonalon) és itt húzták meg

ha előkészíted a westernizálást és ismered a trükköt, akkor nem nagy dolog...nekem 10év se volt és észre sem vettem (de, elfogyott a félretett 500 pénzem 80%-a)...a trükköt viszont nem mondom el, tessék szenvedni picit :)