10049
Europa Universalis IV
  • Condás
    Mármint vagy Dél-Afrikában,vagy Dél-Amerikában vannak a legnagyobb aranybányák. (összefüggővel értem a legnagyobbat) Nem tudom sajnos pontosan,nem emlékszem.
  • Condás
    Talán Mexikó-nál van a legnagyobb összefüggő aranybányarendszer. 4-5 körül van. Azt a legérdemesebb talán bevágni.
  • Condás
    Hana1: Nekem 180 ezres seregem van,s 230-240-es bevételem,tehát annyira ez sem igaz. Nyilván már jó pár száz évvel előrébb járok,mint Te,de legyünk pontosak. Ez,amit te írtál a JÁTÉK ELEJÉRE igaz csakis kizárólag,amíg kicsi vagy,s tegyük fel a magyarokkal vagy.

Törököket meg mindig bevertem a franciákkal karöltve. Sokszor a legnagyobb seregük volt,de csak jó szövetséges kérdése,s nincs problémád velük. Engem soha nem támadtak meg,mindig én kezdeményeztem ellenük. Nem igazán mertek,mert ha van egy erős szövetségesed, már 2x meggondolja az AI,h megtámadjon-e.
  • hana1
    Nem beszélve arról, hogy az elején a 30k-s sereged szépen fog amortizálódni szinte bárhol, különösen télen. A feltöltéskor pedig igencsak negatív lesz a kassza.
  • phylemon
    Az aranyat termelő provinciák fixek? Úgy döntöttem kimaradok az európai civakodásokból és belekezdek a gyarmatosításba. Afrika még jóformán érintetlen. Behúzom Malitól az aranybányákat, meg az amerikai aranylelőhelyeket is. Kíváncsiságképp puskáztam a francia játékomból (ahol már ismert az egész térkép és szinte teljesen gyarmatosították), de ott olyan területeken is van arany ami ebben a listában nincs benne:
    http://eu4wiki.com/List_of_provinces
    Pl. Benguela Afrikában. Vagy pl. itt az eu wiki annyit ír hogy Mexico, holott a játékban 4 tartomány van konkrétan mexikóban ami aranyat termel. Szóval ez a lista nem igazán jó.
  • Condás
    Rá kell kattintani a kereskedelmi gócra,h normális, a TE ORSZÁGODAT érintő infokhoz juss. Bocs a sok caps-ért de ennél egyértelműbben már nem tudom sem kiemelni,sem leírni.

Kérek mindenkit keresse szépen ki a lentebb említett 3 hozzászólást,s olvassa el nagyon figyelmesen.
  • hana1
    Hosszan nem érdemes fenntartani nagy sereget, főleg a limitedet átlépve. Nem fog fejlődni a gazdaság, épületekre nem lesz pénzed. Egy idő után azt veszed észre, hogy a többiek elhúznak. Szerintem érdemesebb 1-1 háborúhoz zsoldosokat fizetni, mit folyamatosan fenntartani egy limitnél nagyobb állandó hadsereget.
    Kereskedő: Krakkó, Ragusa: pénzbeszedés + piacok építése a hozzá tartozó területeken (legalábbis tapasztalatom szerint az elején ez hozza a legtöbbet), ha valaki jobbat tud, engem is érdekel.
    Törökök: nem lesz az annyira gyerekjáték, törökök megveréséhez érdemes lezárni hajókkal a Boszporuszt.
  • WolfKrieger
    Nem akarlak elkeseríteni de a törököknek 1600 körül már 150 ezres seregük van:)
  • Condás
    A kereskedelmi nézetben a kereskedelmi gócnál csak 2 dolgot ír ki,h neked mennyi a trade powered (,ha nincs az adott kereskedelmi gócban,akkor nem írja ki,csak a 2. dolgot),valamint h mennyi jövedelem MARAD BENT. NEM azt írja,h mennyi jövedelem ott a tiéd,hanem mennyi NEM MEGY TOVÁBB,NEM MEGY KI,tehát MENNYI a begyűjthető pénz. DE NEM CSAK neked,hanem az összes ott részt vevő állam között oszlik meg az a pénzmag.
  • Condás
    Srácok. Csakis kizárólag azért éred el később a nagy kereskedelmi bevételt,mert a földrajzi felfedezése, konkvisztádorok,telepesek térfoglalásai nyitják meg a nagy bevételű óceánon túli kereskedelmi útvonalat.

Wolf azt jól írtad,h azért kell több trade power,h ne kapjanak belőle a másik kereskedelmi pontban részt vevő felek.

EMBEREK! Nyissátok meg a kereskedelmi pont menüjét,s ott látjátok PONTOSAN,h mennyit szedtek be. Ott kikeresitek,h Hungary,s ott kihozza,h mennyi a trade power,mennyi a jövedelem,s még 2-3 infot ad ki. Na azokat elemezzétek,s ott ki lehet szűrni,h mi a gond. Kevés a trade powered ? Vigyél oda több hajót vagy építs trade powert adó házakat a területen,ami hozzá tartozik.

Nekem kb 1500 óta van kb 2-300 trade powert adó flottám,tehát tényleg hülyeség az,h kezdetekben nem lehet erős, nagy trade powert adó flottát építeni.

Srácok olvassátok el ezt a 3 hozzászólást, mindegyik a kereskedelmet magyarázza:
    #580 #836 #558
  • LSSAHPAUL
    1450-ben 30K-ás sereget építettem hungaryval :), azért csak ennyit :D mert teljesen levetett katonai fenntartás mellett ekkor fordult minuszba a költségvetésem. De jó, tényleg érdekes játékmenet alakulgat.. van már 2 német miniállam vazalussom, illetve elfoglalatam istriat,dalmaciat,ragusat.
    Most épp az osztrákokat ütöm le, de gyerekjáték ekkora sereggel, nagyon élvezem egyenlőre.
    Azt tervezem hogy pápa leszek(már van egy csuhás bejuttatva), és keresztes hadjáratot hírdetek a török ellen. Ezzel a sereggel azt csinálok velük amit akarok, első körben a tengerpartot szeretném megszerezni.
    A trade-el nem foglalkozom, úgy van hagyva minden ahogy a játék kezdődött. De ha valakinek van valami ötlete mit csináljak annak tükrében hogy az adriára van 4 core területem, azt nagyon szívesen megköszönném!
  • farferi
    Megelőztél Wolf.
  • farferi
    A bárka a trade poweredet növeli, tehát ha collectest véd akkor többet szedel be, ha steerelsz akkor többet szipkáznak el.2 hajó az lópikula szerintem, nekem 20 van a collectesnél pl.De azt is nézni kell, hogy megéri e összeségében, hiszen ha a hajók fenntartása drágább mint ami plusz bevételt ad, akkor már kevésbé jó(mondjuk más meg kevesebbet lop, tehát mégis jó, ez most jutott eszembe)Az épületeket én ott húztam fel ahonnan a collectes területre közvetlenül kerül be az árú, konkrét példával élve a Sevilla node teljes területén húzom fel szépen a trade poweres épületeket, jelenleg 90%-a az enyém a powernek.Ami a bevételt illeti, ne várjunk csodát mondjuk 100 év után szerintem, nekem is csak kb 20 arany jön be kb ennyi idő elteltével.Mondjuk nem is vagyok valami nagy ász, ez az első játékom.
  • WolfKrieger
    A több százat általában a játék végére éred el mert az elején se érték se erő nincs sehol.
    Az értéket főleg a gyárak dobják meg de az alap épületeket sem lehet elhanyagolni, az erőt pedig az alap épületek és a hajók. Ahol begyűjtesz ott arra kell törekedni, hogy minden pénz bent maradjon és senki ne kapjon belőle csak te. Ez szinte lehetetlen elérni de ez legyen a cél. (Így működik a kereskedelem napjainkban is. Minden cég monopóliumra törekszik.) A leghatékonyabb módszer ha a régióhoz tartozó összes területet magadévá teszed. Minél több területed van a régióban annál kevesebb vizet zavarnak a többiek, bár a hajókkal is csúnyán bele lehet piszkálni.
    A begyűjtés automatikus a fővárosod régiójában. A többi régióban pedig ahol van érdekeltséged, automatikus a nyilakkal megegyező irányú továbbítás azokba a régiókba ahol van erőd. A kereskedővel lehet a teljes kimenő forgalmat egyfelé terelni. A nyíllal ellenkező irányba visszanyomni csak kereskedővel lehetséges. Az aktuális helyzet tükrében el kel döntened, hogy hol és hogyan érdemes beavatkozni. Például ha francia vagy és nagy érdekeltséged van a karibi régióban akkor arra kell koncentrálni, hogy onnan minden bordó felé menjen. Nyilván a spanyolok és az angolok másképp fogják gondolni. Viszont ha a spanyoloké egész panama akkor azzal semmi dolgod nincs mert úgyis mindent a karibi térségbe tolnak hogy onnan küldjék haza.
  • Sceptrum
    (A) kérdés kiegészítés: Amellett, hogy hány bárka, függ-e attól, hogy a collectes központot véded, vagy a steeres központot.
    (B) kérdés: Erre gondolom igen a válasz, ha steer ha collect.
  • xemperor
    sajna ez tényleg elég összetett ... nekem is 1.85-2.15között szokott lenni a kereskedelmi bevételem (Hungary-val) ..

a./függ vajon a bevétel, hogy hány bárkával véded a kereskedelmi útvonalat?
    b./a piacokat csak abban a kereskedelmi lefedettségben érdemes építenem, ahol van kereskedőm a központban?
  • Sceptrum
    Akárhogyan csűritek csavarjátok a kereskedelem magyarázatát, azért egy elég összetett dolog ez.
    4 kereskedőm van, Velencében collect, Zágráb a főváros. Bécsből steerelek egyszer, illetve Konstantinápolytól Ragusáig, és onnan tovább Velencébe.
    Két kereskedelmi hajóval Velencét ellenőrzőm. Trade income: 2.-/hó Valamit nagyon rosszul csinálok akkor? Velence trade value egyébként 10,2.
    Rohadtul nem áll össze nekem, hogy hogy lehet havi több százat keresni ezzel. :D
  • heverő
    tapasztalatok hard fokozatban? Kicsi országgal eddig nem sikerült emlékezeteset alakítanom, de furcsa mód ezeket a kudarcokat látom így utólag a legjobb játékélménynek. Az oroszokkal viszont nem éreztem nagy különbséget a normalhoz viszonyítva, bár próbáltam PUzni és az nem igen ment. Pikk-pakk elszakadtak... Mondjuk normalon ezt nem próbáltam, tehát lehet, h ott is ez van.
  • Condás
    Pont ezért nem gyaktam be a fél világot,mert én is ettől féltem,h megunom. Most még van is viszonylag nagynak számító hatalom,akik püfölésre várnak.

Nekem kb 100-150 év békeidő volt,ha összesítve nézzük,tehát nem nagyon terjeszkedtem,meg háborúzgattam.
  • pocoksari
    viszont unom, abbahagyom...
  • pocoksari
    hmmm...elértük az 1millió szövetséges sereglétszámot, derék

nekem 104 pénz jön havonta kereskedelemből és 363 összesen, 1760ban...kíváncsi lennék ha mindenkit beolvasztanék mennyi jönne 1000 területtel :D
  • Töketlenfecske
    A játék legélvezetesebb része, mikor mások nehezen összekalapált gyarmatbirodalmát kell szétverni. 1700-as évek végétől nem árt, ha van espionage idea, mert akkor lehet csinálni norvég-kanadát, francia-usát, és így tovább. :D
  • phylemon
    Ezeknél tényleg nem írja egyik tartománynál sem hogy node központ lenne. Érdekes. Integrálásnál számít ha már megy az integrálás folyamat és közben 190 alá esik a viszony? Vagy ez csak a megkezdéséhez kell?
  • Condás
    Úgy értem egyébként a kérdésemet Warcat teljesen specifikálva,h normális nézetbe,nem kereskedelmi területi nézetbe melyik területhez,tartományhoz,provinciához tartozik Sevilla, Bourdeaux ? Mert Sevillánál is 2 lehetőség van, Bourdeauxnál meg legalább 4.
  • Condás
    Azt egyébként nagyon támogatnám,mert tényleg marha nagy hülyeség az egész seregért fizetni,főleg ha még a játék elején jár az ember,s nincs nagyon pénze.
  • Condás
    Másrészt meg spanyolokkal játszva persze,h nem nagy dolog a pénz,meg a kereskedelmi központ birtoklásáért járó extra. Kezdj vmi nehezebbekkel, ne tier1-es országgal,azután már mindjárt fontos lesz a legkisebb extra bevétel is! :D

Jah az előző hszomba nem fikázni akartalak,most visszaolvasva nagyon úgy hangzott,de a szándékom nem az volt,remélem kitűnik majd belőle neked.
  • Condás
    90%-át már leírtam egyébként ennek. Sőt a részvényes példámat is látom használod. Egészségedre! :D Nem baj legalább nyomatékosítjuk a dolgot,úgyis erről szól a kérdések nagy aránya.

Egyébként meg DIREKT kihangsúlyoztam a kereskedelmi terület birtoklásánál,h nem az egész kereskedelmi terület az,ami engem érdekel,hanem csakis kizárólag a központ,de látom nem bíztad a véletlenre,s leírtad mind a kettőt,de sajnos válasz a kérdésemre,még mindig nem született meg. :S

Pl.: Sevilla és Bourdeaux melyik tartományhoz tartozik ?
  • Kmarha
    egyre inkább úgy érzem, lassan csinálhattok egy tutorial módot :)
  • phylemon
    Remélem előbbutóbb megmoddolja valaki úgy hogy lehessen állítani mely seregek kapnak fenntartásra pénzt és melyek nem. Mert így elég gáz hogy egy kis háborút akarok vívni a seregem töredékével és fel kell venni a military kiadást az egészre...
  • warcat
    Azért remélem használjátok a különböző térképmódokat, egyből a 3. megmutatja szép szinesen melyik terület melyik kereskedelmi zónához tartozik.
    A zónák fő tartományát tökmindegy,hogy ki birtokolja.Az csak extra trade powert biztosít.Az egész egy részvénye rendszerű,annyit kapsz az összaranyból,amennyi %részvényt biztosít a gócban jelenlévő trade powered.
    Trade powert a tartományok és az azokban felhúzott épületek adnak,illetve a zóna védelmére kirendelt kereskedelmi flottád nagyága.A kereskedőhajó közvetlenül a nagy csatahajó után van,Az alapverzió 3 trade powert ad/db.
    Ez kevésnek tűnik első blikkre,DE nem kerülnek monarch pontba,és óceánparti birodalmaknak baromi sok lehet!Naval ideán belül a grand navyvel pl Spanyolországgal az 1500as évek végére több mint 200 hajót bírt el a a naval force limitem.Eznekívül annyira jók,és olyan sok pénzt lehet a kereskedelemmel összehozni,hogy az sem érdekes, ha jóval túlléped a határt.Sokba kerül,de az AI nem tud mit kezdeni vele mert oda nem fog követni,és ezért teljesen elnyomod a te javadra a mérleget.Pl Sevilla node spanyol része + épületek +40 hajós flotta 95% felettipénzbevételt eredményez.
    Érdemes megemlíteni,hogy a trade power csak akkor nagyon fontos,ha más is jelen tud lenni a nodeban.Ha nagyhatalomként az összes tartományt birtoklod,akkor nem igazán tudnak belepiszkálni.

A node értékét kétféleképpen lehet növelni:a másik nodeból odaterelt arannyal,illetve épületekkel.Ezek jellemzóen a trade valuet és a termelékenységet növelő épületek.
    Steering elmagyarázásába nem megyek megint bele,volt már.
    Kereskedőt otthoni nodeban elég ritkán érdemes hagyni,csupán 10% extra bevételt biztosít,ez nem sok.Hasznosabb feléd terelni az árukat,ha van mit(másik hatalom is terelheti feléd a cuccost,mert az ő nodeja meg a tied után jön,ekkor nem kell extra kereskedő mert jófelé megy a cucc,és a te trade powered automatikusan hozzáadódik az irányhoz)

Az igazán hatlmas,pénzügyet triviálissá tevő kereskedelmi haszon akkor jön be,ha létrehozol egy hatalmas terelőláncot:erre jó példa a Kína-India-Afrika/Omán-csücsök-le a keleti parton Swáziföldön át Dél-Afrikába,onnan Elefántcsontpartra,át a Karib-tengerre,majd Sevilla-Bordó-Antwerpen.
    Na ha egy ilyen láncot bebiztosítasz kereskedelmi flottával,fürödhetsz a pénzben kb.
  • Condás
    Jah oké,akkor nem szóltam! :)

Még egy kis kiegészítés.
    4. típusa a basic épületeknek a katonai épületek

Ezt kifelejtettem.
  • pocoksari
    most nézem, a másolt képen 76,5k pénzem van, most - 7 évvel később - 85,1k...ömlik a pénz
  • pocoksari
    én pl. nem vettem le a zsoldot 200-250éve :) így sem tudok mit csinálni a pénzemmel, meg békeidő sincs túl sok :D
  • Kmarha
    békeidős zsold levételt tőletek tanultam, lent van minimumon :)

Ahogy diplomáciai kapcsolatot is itt tudtam meg, hogy nem véletlenül van ott a 05 a kezdetek kezdetén. :) PU-nak is vazalus helyet az itteni infók miatt álltam neki, és abból már egy, csak a kezdeti időkben tényleg többet ért, mint szerencsétlen őskori vazalusaim (amit azóta vissza is olvasztottam, és lázadásaikat is tönkre vertem)
  • Condás
    Jah,akkor még nem annyira rossz a +10 körüli,ha az első 100 évben vagy,de remélem a zsoldot leveszed mindig békeidőkben.

Még nem annyira késő,egyébként akármennyire is el van maradva az ember, 20-30 év alatt a 0-ról is fel lehet húzni az országot maxra,ha van pénz meg monarchia pont utánpótlás. Ezt azért tudom,mert PU-nál a PU-zott államok épületei megsemmisülnek,s a 0-ról kell felhúzni őket,de megéri bőven ugye.
  • Kmarha
    félre értettél, még az első 100 éven belül vagyok.

Épületekkel még nem törödtem, de most neki fekszem. Nagy tax-nál százalékot, kevesebbnél +-ot adó épületek.

Katonai részt hanyagolom, e tekintetbe jól állok, és a korábban említett szövetségi rendszer miatt, veszélyes is már háborúba kezdeni. Talán még nem késő feltápolni az országot gazdaságilag :)
  • Kmarha
    természetesen 80 évig trónolt feleslegesen a kereskedőm a fővárosomba, mert azt nem tudtam, hogy anélkül is begyűjti a pénzt :) most sikerült csak kicsit feljebb tornászni, a harmadik városba való részvétellel :)
  • Condás
    Litvánokkal lényegesen könnyebb nagyobb területet elérni a játék elején,mint magyarokkal ezt hozzáteszem.

Sajnos a havi jövedelmed nagyon rossz ahhoz mérten,h 200-250 évvel a kezdés után vagy. Akkorra már elvárható összekaparni +50-et akármilyen állammal is van az ember,nem hogy a Litvánokkal,akik nagy területtel,s jó hadsereggel kezdenek. Sztem mindenféleképpen járj utána az épületeknek,mert egyébként egyszerű az épületek rendszere...

3 nagy csoport van az épületek esetében (basic épületek,mert a többiek egyértelműek gondolom):
    1. Kikötők (kicsit kereskedelmi)
    2.Kereskedelmi
    3.Adót elősegítő
    Nyilván kereskedelmi az a trade jövedelemre ad, az adót elősegítő,pedig az tax income-ra. Tehát,ha vki tegyük fel nem tud jól angolul,akkor is,amibe látja azt a szót épületek esetében,h tax,akkor azt olyan helyre érdemes letenni,ahol jó az adókból befolyó jövedelem,mert általában százalékos arányt növelnek az épületek,de ha nem is százalékost,akkor is a magasabb adót vonzó helyeknél több bónuszt kapsz rájuk.
  • Condás
    Integráció tudtommal csak így lehetséges. Valamint még számolj hozzá 10-20 évet magára a folyamatra,amíg egy diplomata integrálja ténylegesen,hiszem csak 50 év után kezdődik meg a folyamat. Illetve kezdődHET meg.
  • Kmarha
    hmm.. én 50 évvel korábban vagyok, lényegesen nagyobb területtel (mondjuk Litvánokkall), Magyarország PU-ban, integrálás kb 50 év múlva.

Viszont a kereskedelmi fejlődésemet, területek fejlesztését nagyot elhanyagoltam (még nem is teljesen értem), havi 7 dukát jön be (trade fül alapján) össz-vissz kereskedelemből (mindennel együtt 10-15-el vagyok pluszban havonta).

Az általatok említett 50-70 dukát még nagyon odébb van. Meg az is, hogy a nagyobb államoknál is benyaljak. Magyarok után a Csehek és Perm jön, de Moszkva, Francia, Spanyol nem adja magát. Még a svédeknél lehet esélyem a trónnál, de ott meg a haderő az, melyet nem tudok legyőzni (főleg most, hogy mindenki, mindenkivel szövetségbe, így egy kisebb csetepaté rendre europai háborút von maga után.. az elején könnyebb volt terjeszkedni)