10049
Europa Universalis IV
  • Condás
    Hozzáteszem,h tudom,h kicsit más tészta,de a kategórián belül van,tehát valszeg érdekelne,csak nagyon kíváncsi lennék egy olyan ember véleményére,aki már mind a kettővel játszott.
  • Condás
    Srácok,aki játszott hosszabb időt a Crusader Kings 2-vel kérem írja már meg,h az EU IV-el összehasonlítva érdemes-e most nekiállnom,vagy inkább maradjak az EU IV-nél,mert jobb. Előre is köszönöm!
  • phylemon
    Így van nem éri meg. Viszont pont azért nem regenerálódik a sereg mert nincs utánpótlás. Végülis mindegy melyik fele a zsold és melyik a hadtáp, a lényeg hogy ezt jó lenne alakulatonként állítani, én továbbra is emellett vagyok.
    Napjaink példája: sokkal kevesebb a költsége egy otthon lévő USA vadász századnak, mint annak amelyik ki van települve valahova a közel-keletre és naponta bombázgat meg hatalmas repült órákat produkál az állandó készültség miatt. Ugyanez igaz a szárazföldi alakulatokra is.
  • Condás
    Írták nekem válaszra,h miért nem tudom már a pápai aktusokat gyakorolni,s azt a választ kaptam,h az ellenreformáció megszűnésével megszűnnek a pápai aktusok is. Tehát már csak reprezentatív jellegű a pápai udvar irányítása. Legalábbis az én játékomba. Kb 1650-1700 körültől számítva nem tudtam semmit csinálni. Sajnos pontosan nem tudom mikortól.
  • Töketlenfecske
    Jórészt csak növeli a revolt risket, amit ha éppen nincs pontja, akkor tud okozni kellemetlenségeket. De valóban ezt is érdemes lenne moddolni, hogy rendesen, tartományokra és célokra lebontva lehessen akciózni.
  • pocoksari
    ha nullára húzod a csúszkát,akkor nem regenerálódnak a csapatok, de ezzel igazából nem spórolsz, csak kapsz pár extra hónapot a számla kifizetésére...

két jogcímen fizetsz a seregnek:
    - zsold, ugye ezt felezheted meg és ez csökkenti le 2vel a morált
    - utánpólás, ezt tisztáztuk fent, továbbá ha maxon. van a sereg, akkor ez 0 értéket vesz fel...

persze üzbég paraszt ellen az alacsony morállal ellátott tank is elég...főleg, hogy még ígyis magasabb a morálja :) de valódi ellenfél ellen nem érdemes kockáztatni
  • pocoksari
    "Mamlukoknál nyomtam egy kis patkánykodást,s támogattam a lázadókat,most elvesztették a területük felét -pedig volt kb 100-120-,s kb 5-6 ország jött létre a területe felén."

ezzel az a bajom, hogy nem tudom igazából mérni, hogy a pénzemért mit kapok...pl. alap lázadás elvinne 5 tartományt, de tudom, hogy ha fizetek 50pénzt havonta, akkor 50 tartomány megy el és akkor azt mondom kártyát elfogad? nem ismerem magyarul az erejét...a te példádnál maradva lehet,hogy azok a területek ígyis elmentek volna
  • phylemon
    Nemcsak zsoldról van szó. Army upkeep sokmindent takar. Azaz mindent. Utánpótlástól kezdve a zsoldig mindent. Egy harcoló seregnek sokkal több utánpótlásra van szüksége mint egy nemharcolónak. Amire te gondolsz az ott is van a megfelelő helyen: mivel hogy nem lehet teljesen nullára redukálni a fenntartást, hanem ugye mindig kerül azért valamibe a sereg ha lehúzod az upkeepet akkor is. Ez kb magába is foglalja a zsoldot (is) szerintem.
  • pocoksari
    "egy idő után megszűnik a befolyása." hmmm?
  • pocoksari
    amit nem értek az a kultúra és annak terjedése...igazából én arra számítottam, hogy elfogadottá válnak idővel és ha türelmetlen vagyok, akkor dipo pontért saját kultúrára nyomhatom...de csak nem akart elfogadottá válni egyik sem, ami sztem gáz...a balkánt mondjuk átnyomtam magyarra, mert oda húztam fel az adóbevételt hozó épületeket, de 200-300 év alatt a többi is beépülhetne már...
  • Condás
    Ja. Azért kezdetekben lehetne nagyobb befolyása a pápai udvarnak. Azt viszont jól megcsinálták,h egy idő után megszűnik a befolyása.
  • pocoksari
    a PU alatt álló kúria irányító néha nyomott keresztes hadjáratot az aktuális ellenségre, de kb. ennyi...kiátkozást nem láttam vagy nem vettem észre...de ezt tuti javítani fogják
  • Condás
    Én is hasonló taktikán vagyok ráadásul,aki még csóró,annak nagyon ajánlott az összes ellenséges területet átjárni,ugyanis van LOOT,s szedsz pénzt a területeken,valamint vissza is veted egy pár hónapra néhány szempontból az adott területet. Én eddig szám szerint 7x nulláztam be a franciákat,s most olyan tagolt,mint a kurvaélet.

Mamlukoknál nyomtam egy kis patkánykodást,s támogattam a lázadókat,most elvesztették a területük felét -pedig volt kb 100-120-,s kb 5-6 ország jött létre a területe felén.
  • pocoksari
    "Persze Paul az uccsó bekezdés az alap. Úgy lehet pénzt spórolni is,valamint megakadályozod,h katonákat állítson elő,az meg triviális,h területet foglalsz ezzel."

háhá, na itt jön a különböző stratégia :) ti legyőzitek az ellenséget, én meg is ölöm :)
  • pocoksari
    mert lesi a képernyőmet a piszok AI
  • Sceptrum
    Én is így gondoltam, csak a WolfKrieger kolléga félreérthetően fogalmazott :)
  • pocoksari
    a miért kap zsoldot az a seregem amelyik nem is harcol kérdére meg annyi hozzáfűzni valóm van csak, hogy fogjuk fel úgy, hogy a nem harcoló csapatok biztosítják a hátországot...nem látványos, igaz...de a való életben nem adni zsoldot háború közben a sereg felének nem biztos, hogy bölcs döntés lett volna...
  • pocoksari
    nálam Pöst maradt :)
  • Condás
    Természetesen a kereskedelmi központnak kell lennie a fővárosodnak,tehát Velencében,mert az teljesen mind1,h Mucsajpuszta a fővárosod,annak köze nincs sok a kereskedelmi központhoz.
  • pocoksari
    elmondom...
    kitör a háború, ha nincs esélyed gyorsan elkapni a seregeit, akkor bevárod, csalogató sereget lerakod egy def. bónuszos helyre, rámoccan, csata megkezdődik azonnal beviszed a fősereget rejtő hajóhadat a tartományodba (pár nap) vagy a szomszéd baromi közeli területről átküldöd a sereget, nyersz...mérlegelsz, hogy érdemes-e üldözni a legtávolabbi tartományába, ha leölted a claimes provinciára raksz foglaló csapatot, a többit felosztod 10-15k csoportokba és járatod az országában fel-le, fel-le és fel-le (nem szabad megállni a seregeknek), ahogyan képez azt leölöd...serege mellett a manpowert is elveszti, kimerültség miatt fél-egy év a képzés (vagyis csak lenne, mert manpower sincs) harci értéke 0 innentől erre belépnek a szomszédok is ellene...simán összejön a 100% a sok csata (és az elfoglalt cb tartomány időbeli tartása) miatt...elhozod a tartományt, szabadon engeded akit tudsz, a többiek még megcsapkodják...ettől bármelyik ország ezer évre megrokkan...kicsi a sereg és a manpower, ettől újra és újra megtámadják, amitől csökken a sereg és a manpower, ami megint új ellenségeket szül...a franciákra pl. csak egyszer ütöttem...100 évig az életükért küzdöttek, majd "pártfogásba" vettem őket...magyarokkal a törököket is megnyomorítottam első körben....

szétosztani sereget ilyen 2-3-4k fős csapatokba nem szabad, főleg nem 0 zsoldon, mert egy lázadássorozat (magas kimerültség mellett könnyen lehet ugye) legyilkolja a fél sereged...aztán ha mégis marad el nem foglalt tartománya(i) vagy egy szövije, akkor szintén legyilkol egy csomót mire feleszmélsz...a lényeg összegezve annyi, hogy hagynod kell képezni, attól megy tönkre
  • Sceptrum
    "A begyűjtés automatikus a fővárosod régiójában."
    Ezt értsem úgy, hogy ha Zágráb a fővárosom (Velencéhez tartozik), akkor Velencébe nem kell kiraknom kereskedőt collectelni? Vagy inkább úgy értendő, hogy ha a fővárosom egyben a kereskedelmi központ is, akkor igaz állítás.

"A nyíllal ellenkező irányba visszanyomni csak kereskedővel lehetséges."
    Tudtommal megfordítani a steer irányát nem lehetséges.
  • pocoksari
    miért vonnád össze a sereget? sok értelme nincs...
  • pocoksari
    claim kell, anélkül nagyon drága ás lassú az egész...önmagában a cb nem ér semmit, max. ha másnak akarsz terkát adni
  • LSSAHPAUL
    Nem kapsz. De van pár út a CB-hez:
    - Diplomácia, claim-egy területére (eleve úgy kell kezdeni egy háborút hogy az összes szomszédos területére claim-et szerzel, így kevesebbe kerül majd a core)
    - 500 pénzért megveszed az igaz vallás védelmezői posztot, ez bármilyen nem katólikus ellen ad CB-ét
    - a vallási ideát választod ott szintén támadhatsz bárkit aki nem katólikus
    De mondom claim egy területére és kész, max 2 éven belül megvan.
    Az infamyt egyáltalán nem ugyanúgy kapod! Asszem a keresztes háború a legfaszább ezen a téren :) de kiírja hadüzenetnél ha ráviszed az egeret.
  • phylemon
    A meghatározó dolog a "hatósugár". Ez fokozatosan növekszik a tech szinteket átlépve (hogy admin vagy diplo azt nem tudom, nincs most előttem Ha ráviszed az egeret akkor mutatja hogy melyik szinten mennyit ad a hatósugárhoz). Illetve exploration ideában van egy 50%-os hatósugár növelés. Az elején elég nehéz, illetve kell egy ugródeszka terület valahol valamelyik afrikai iszlám államban. Ha szerencséd van úgy jársz mint én: mire el tudtam kezdeni gyarmatosítani, még a spanyolok be se tették a lábukat nyugat-afrikába, csak dél-amerikában nyomulnak. Viszont általában afrikában kezdik a nyomulást, ez a tendencia. Illetve amig nem lesz a te területed a gyarmatosítandó terület, addig legyen ott katonád egy kevés, hogy az őslakos lázadást le tudd verni különben kezdheted elölről a kolonizálást.
  • kissssss
    az AI mindig tudja hogy milyen fajta egységeid vannak hol vannak és mennyi van belőlük.
  • Töketlenfecske
    Én úgy szoktam, hogy mindegyik trade node területén tartok egy rendvédelmi szervet a lázadások leverésére és egy-két helyen meg komolyabb erőt. Ha jönnek, akkor szépen odaslattyogok és az ostromba belefáradt nyomorultakat porrá verem. Nem kell sietni, mert csak a manpoweredet kukázod ki vele :)
  • Joker307
    Ha közvetlen határomon lesz a török akkor kapok automatikusan cassus vellit ellene vagy csak ha keresztes háború esetén?
    Ugyan akkora „infamy”t kapok ha tőle foglalok?
  • Condás
    A lényeg,h ha nagy birodalmad van,sok szomszédos országgal úgy kell elosztanod,h a legveszélyesebbekhez összpontosuljanak nagyobb erőid,így könnyebb reagálni az esetleges fenyegetésekre,háborúkra. Nekem már csomó területnél 100k felett vannak a limitek,tehát akármennyit állomásoztathatok lényegében,mert 40-60-asával vannak feldobálva a stratégiai pontok köré a katonáim.
  • Joker307
    Ahhoz hogy M.o-val gyarmatosíthassak mire érdemes oda figyelnem, miket kell fejlesztenem, elfoglalni?
  • Töketlenfecske
    Alapvetően hülyeség a provincia limitjénél nagyobb sereget állomásoztatni, pláne télvíz idején. Azért az összevonás háború esetén nem egy nagy kaland. Amúgy sem a határon kell tárolni a sereget, mert akkor tudja az AI, hogy mid van.
  • LSSAHPAUL
    Persze hogy alap :) neked meg sokaknak, de tuti van pár olvasó akinek hasznos lehet, ezért nem címeztem senkinek se a hsz-t. Az sg-és eu forumok nagyon hasznosak mert állítom hogy olyat is megtudhat itt az ember amit kb 2 órás böngészéssel se bukkanna rá. Ha eszembe jut valami én is ide írom..
    Pl :) visszatérve a 30k-ás seregre még egy adalék: nagyon oda kell figyelni hogy ahol már gyártottál egy sereget ott mindig ugyanazt a típust gyártsad, mert ha veszteségek lesznek két 500-ast összelehet vonni egybe! (már csak 29 :D)
  • Condás
    Köszi,akkor ezek szerint lemaradtam,vagy gyorsan elnyomtam egy fontos üzenetet,ami az ellenreformációról szólt,s azért nem vettem észre,h eltűntek a diplomáciai aktusok lehetőségei.
  • Condás
    Magyarok 350 év elteltével. 3 éven belül integrálom az oroszokat,tehát a nyers magyar terület óriásivá fog duzzadni,s miután őket integráltam eltudom kezdeni a spanyolokat,akiket azért nem tudtam eddig,mert hiába PU-im már 150 éve, növelték a területeiket a felfedezésekkel amerikai belterületeken. S mikorra vége lesz a játéknak már az angolok is az integráció alá fognak esni.

• Töketlenfecske
    Az ellen-reformáció végével eltűnnek a pápai diplomáciai aktusok. Annyira ne sajnáld! A kiátkozást 200 év alatt egyszer nem tudtam elsütni, mert mindenki minimálisan jóban volt Rómával, az egy szál őket fenyegető Nápoly meg a szövim. A törökök veréséhez jól jön a keresztes hadjárat a módosítok miatt, de ennyi. A plusz diplomatád és hadvezéred marad, ami a leghasznosabb.
  • Condás
    Persze Paul az uccsó bekezdés az alap. Úgy lehet pénzt spórolni is,valamint megakadályozod,h katonákat állítson elő,az meg triviális,h területet foglalsz ezzel.

Törökök után jön majd a másik áldás ne aggódj. Mamlukoknak hívják őket! :D Nálam a törököknek 3 területe maradt,s a Mamlukok teljesen feljöttek Szófiáig. Viszont szintúgy félnek tőlem,s nem mernek megtámadni.

Viszont van egy érdekesség. Már kb 50 éve enyém a pápaság állandóan,azonban már nem tudok diplomáciánál excommunicatelni,meg crusadet indítani. Persze vissza lett állítva a pápaság Rómába,tehát nem értem. Lehet,h mivel egy idő után fokozatosan megszűnik az egyház befolyása az államok felett,így megszűnik ez a két funkció is,s csak reprezentatív jellegű lesz a pápaság intézménye ?
  • LSSAHPAUL
    Szal persze lesznek negatív hatásai a nagy seregnek, nincs hajó,advisor,épület. A török gyengébb nálam perpill mert valamiért szétesett.. sorra függetlenkednek a leigázott országai, pl bulgária stb, jelenleg az összes balkáni terület fel van lázadva, és inkább az izgat hogy maradjon még török a balkánon mire megtámadom :) Egyékbént van pénzem még kb 500 a béke kötésekből, nemsokára az osztrákoktól is befolyik valami. (gyakolatilag békekötésekből tartom el az államháztartást :D)
    Annyi még elárulok hogy leütöm az összes létező katonáját az ellenségemnek, szétosztom a 30k seregem egyenlő részekre az összes provinciájára, fentartás csúszka le minimumra, aztán szép lassan foglalom be a területeket.
  • LSSAHPAUL
    Megőrült az sg. Üres hsz-eket ad?
  • hana1
    Persze hogy a játék elejére és Mo-ra vonatkozott amit írtam, azt hittem ez világos.
  • Condás
    Most PU-zom a briteket. Elvileg 350 év játék után az oroszokkal,britekkel kiegészülve készítek majd nektek egy képet. Kíváncsi leszek rá.