10049
Europa Universalis IV
  • hitman1028
    én franciákkal,osztrák szövetséggel alig vertem meg a törököket
    ugyanis az osztrákok idegesitő szokása az volt,hogy egy győztes csata v ostrom után visszamentek saaját terűletre,a törökök meg szövetségesei pedig egyűtt mozogtak,engem meg otthagytak egyedűl
  • Lysandus
    Úgy csináld, hogy a szövi egységeket használd csalinak. Várakozz a közelében egy vagy két tartományra tőle. És amikor ráugranak, akkor menj neki segíteni. Persze csak akkor, ha így létszámfölényben lesztek. De alapból ne szakadj el teljesen a szövetségeseidtől, a közelükben tevékenykedj, hogy segíteni tudjatok egymásnak. Addig, amíg az ellennek van számottevő serege. De mondom: alap, hogy az első háborút akkor kell indítani a török ellen, amikor már egy másik háborúban kivérzett. Tök mindegy, hogy nyert-e vagy veszített, az a lényeg, hogy egy erős ellenféllel harcoljon előtte jó sokat. Ha magas a WE-je, akkor előbb-utóbb jönnek a lázadások is, azzal is foglalkoznia kell.
  • wednes
    Ha lehetne irányítani a szövetségeseket nem feltétlen direktbe, hanem ráutaló magatartással vagy akárhogyan, akkor azért könnyebb lenne. :)

Saját területre is kéne egy ikon (mint a támadás), hogy ott várakozzon, mint egy felvonulási terület. Persze a provinciát támadó sem működik végül is mind1.

A támadó háborút is először defenzíven kezdeném a török ellen, de ugye a szövi AI megy előre. Ha mindig a török jönne házhoz egy pofonért ostromolni próbálna és le lehetne zúzni így sokkal nagyobb utakra kárényszerítve stb.

Akkor a legkönyebb egy háború, ha már egyedül harcoljuk végig. És lehet ténylegesen figyelni a terepviszonyokra, időjárásra "csalizásra" stb.
  • Tuvok #4836
    Biztos nehéz a fél világot uraló országgal elfoglalni a többi kicsit, de nekem az unalmas volt. Nekem a játék többet jelent örökös, monoton, egycélú háborúzásnál.
    Csak Genoa-ból kiindulva, 100% merkantilizus eléréséhez nem kell mindent elfoglalni, sőt, a túlzott terjeszkedés csak nehezíti a dolgot. A kereskedős, felfedezős, vallási, dinasztiás, HRE-s achikhoz nem kell mindent foglalgatni, sokszor felesleges is.
  • Lysandus
    Illetve a töröknél a háborús kimerültség a döntő! A mamelukkal szokták kimeríteni egymást, a hordával szerintem a szövije, Krím harcolt. Ha magas a háborús kimerültsége, nincs már MP-je, akkor kell támadni. Akkor már nem töltődnek olyan gyorsan fel a seregei, szép lassan elfogy, közben foglalgatni a tartományait. (Ha az AI ostromokra áll be, akkor neked kell egymás után újra és újra szétverni a seregeit. Ha egyszer a létszámfölény megvan, alacsony az MP-je, és magas a WE-ja, akkor ez menni fog.) Az első háború nehéz a törökkel, a többi már jóval könnyebb.
  • Timakrisz
    Őszintén: ahoz, hogy telejsítsd az achikat, a terület foglalás a cél. Ha már egyszer egy erős nemzettel ezt csinálod, miért ne csinálnád a WC-t is?? :P Az, hogy neked még nem jött össze, mert feladtad, nem azt jelenti, hogy ez egy unalmas, és könnyű achi lenne :P
  • Lysandus
    Hát, egy három csillagos vezér az már nagyon nagy előny. Az elején a török egységek is erősebbek, tehát mindig kell szerencse a győzelemhez. Egyébként pedig akkor támadj, amikor valamilyen erősebb ellenféllel harcol. Mondjuk a mamelukok. Azok még a törököt is ki tudják véreztetni. Igazából ha a Balkánt lenyúlnád, akkor már könnyebb lenne ellene. Normál szinten 1500-1510-1520 körülre már hozni kellene a Balkánt.

Mondjuk én a csatákat általában az AI-ra hagyom, az ostromokra állítom rá a saját sereget, az kevesebb MP-t fogyaszt. És nem árt komoly pénztartalékkal belemenni a török elleni első háborúba, ha veszteségeid vannak, akkor inkább szervezd újra a sereget, és vegyél fel zsoldosokat. Jó, hogyha ágyúid is vannak már, mert jelentősen lerövidíthetik az ostromokat.

A western fókuszhoz el kell érni az admin tech 10-et, és vagy Bécset vagy Prágát vagy Gdanskot (Danzig) birtokolni kell, úgy hogy ott már nincs vagy egy alatt van a szeparatizmus. És akkor egy egyszerű döntéssel hipp-hopp át lehet állni a nyugati tech groupba.

A második idea attól függ, hogy merre mégy. Ha kelet és dél: akkor vallási. Szerintem az economic nem éri meg, kevés olyan előnyt ad, amit máshogy nem szerezhetsz meg, vagy egyébként monarch pontokba kerülnek. Én most hogy Itália felé terjeszkedek a magyarokkal a humanizmust veszem fel elsőnek (lényegében minden kultúra elfogadott lesz, csökken a szeparatizmus, a lázadás veszélye, gyorsabban lehet csökkenteni az autonómiát, ami plusz adó, termelés, trade, és nem utolsó sorban MP), másodiknak pedig az influence-t. Utóbbi arra jó, hogy a qrva drága admin pontos core-sítás helyett vazallusokkal terjeszkedjek.
  • wednes
    Mormal nehézség, nincs senkinek bónusza, nincs lucky.

A tervem az volt, hogy megpuhítom a törököt, kiharcolok előnyös feltételeket és lesz egy 10 éves békém velük, így elkerülöm egy időre, hogy betámadjanak. Végül is összejött, csak mi is leamortizáltuk magunkat eléggé (bár előnyös dolgokat sem értem el alacsony warscore miatt).

Igazából előnybe éreztem magam, de ez csalóka volt. A lengyelek litvánok nélkül nem tudtak nekem elég átütő erőt nyúltani. Ausztria is elég harmatos volt. Igaz sok csatát nyerünk de az ostromokon elúsztunk. a megvert török seregek pedig rövid időn belül feltöltve jöttek vissza mindig. 1katonai tech előnnyel kezdődött a háború, addig még ellavíroztunk. Mikor utolért akkor kezdődött a vérengzés. 30 ezres sereget is megvert a 22 ezresével. Igaz, hogy a 3 csillagos szultán vezette őket. Persze az AI vezére az istennek sem akar megpusztulni csata közben. :)
    Én meg nem mertem Mátyást kinevezni a seregek élére.

Megpróbálkozom a Velencei terjeszkedéssel, mert ezzel a szövetséggel könnyűnek tűnik, bár félek, hogy Ausztria egy idő után bekopog a területekért és elkezd velük megromalni a viszony ("border friction", "wants your provinces"). Persze leszarnám őket, ha a lengyelek összehoznának egy PU-t Litvániával (aki egyébként riválisomnak tett meg). De a legújabb patch óta a lengyel-litván unió nem egy magától érthetődő dolog.

a western fókuszhoz nem kell tech lemaradás? Akkor az életképesebbnek tűnik. Meg az elején nem is akarnék lemaradni, legalább be kéne hozni 2 idea groupot, hogy a pontokat lehessen költeni közben. Az elsőt már kiválasztottam, természetesen Defensive.

A 2. idea nem tom mi legyen. Religious vagy Economic.
  • Lysandus
    Milyen beállításokkal mégy? Ha a török lucky nation, akkor inkább hagyd még. Én 1520 körül próbálgattam a törököt a magyarokkal két katonai tech előnnyel, deffenzív eastern muskétásokkal, osztrák segítséggel, úgy, hogy közben a török a lengyel-litván társasággal és kapcsolt részeivel már háborúzott. És így is iksz lett belőle, mindkét oldal teljesen kivérzett. A csatákban elképesztő fölénye volt, hiába foglaltam el területeket, a csatákkal kihozta döntetlenre a warscore-t. És miután minden szövetségesem kilépett a háborúból inkább elfogadtam az ikszet.

Tehát, bár korábban én a magyarokkal a balkáni terjeszkedést propagáltam, de ha be van kapcsolva az AI bónusz, a játékos bónusz meg ki, és a historical lucky nations megint csak be (például ironman), akkor a törököt az elején messzire kerüld el (ő is elkerül téged, engem eddig 10-ből 10-szer nem támadott meg). Inkább Észak-Itáliát ajánlom (ismét, mint korábban az EU III-ban). Velence eleve nem tagja a HRÉ-nek, nyugodtan lehet belőle szemezgetni, majd 1490 követően testületileg ki is lépnek az észak-olasz államok a birodalomból. Velencét mindenképpen foglald el, aztán helyezd át a home trade portot oda. Többet hoz, mint Bécs, Velence end node. (Genova még többet hoz és szintén end node, úgyhogy arra is érdemes terjeszkedni. Itália ezért is fontos.)

Nyugatosodni megéri, méghozzá a western fókusz döntéssel. Az osztrák szövi miatt talán Prága megszerzése ajánlott, bár ahhoz három tartományt kell elszedni a csehektől, Ausztriától meg csak egyet kellene. A csehek egyébként is jó riválisok, sokáig kitartanak, még ha Prágát el is veszed tőlük. Viszonylag könnyű ellenük harcolni, és még ha nem is hozol el területet, a humiliate béke 40 PP-t ad.
  • Arsenalll
    Túl szép, hogy igaz legyen... Kasztíliával kezdtem egy játékot és gyorsan szövetséget kötöttem Portugáliával, Burgundyval és Aragóniával (igen velük!) ráadásul mind a három szövi betette riválisnak az Angolokat és a Franciákat. Angoloknak csak az ír területeken volt pár szövije, így 46-ba ment is a hadüzenet angliának, főleg mert francia-osztrák szövetség túl erős lett volna szárazföldön. A háború kicsit lassan indult be mert a gép természetesen nem volt képes összhangba megtámadni az angol flottát, de végül bekövetkezett a csoda! Anglia ketté osztotta a flottáját, amit már a szövetségesek segítségével könnyedén szétlehetett kapni, ráadásul éppen 16 ezres sereget akart partra dobni Kasztíliában, amikor megsemmisült a flottája. Már csak London van hátra, aminek elfoglalása után bármilyen békét aláír Anglia.

Túl szép, hogy igaz legyen... A London ostroma során Burgundy király úgy gondolta, már pedig ő elsők között mássza meg a falat, aminek természetesen az lett az eredménye, hogy meghalt. Mivel nem volt örököse a Franciák megörökölték a területeiket, míg az Osztrákok meg beolvasztották a Burgundy vazallusait... Sőt a Burgundy által elfoglalt 3 angol vár felszabadult, amiket újra el kéne foglalnom, hogy valami értelmes békét kössek az Angolokkal.

Nagyjábból 2 hónapon múlt, hogy a tökéletes kezdés meglegyen...
  • wednes
    Magyarországgal elkezdtem egy játékot.

Annyit csaltam, hogy nem 1444-ben vettem fel a fonalat, hanem a 70-es években, mikor már Mátyás uralkodik (végül is, ha már így volt a valóságbnan is...)

Ez egy marha jó kezdőpont, hiszen Ausztria így is puszipajtás és puszipajtás még Lengyelország is (igaz most nincs Litván únió). Mindkettő szövetséges, Havasalföld meg hűbéres kapásból. Bosniával is szövetségre léptem, ami lenyelte Szerbiát. Először ennek nem túlságosan örültem, mert nehezíti a békés beolvasztási lehetőséget. Aztán meghalt az örökös és PU-ba alám került. Mondom ilyen nincs. :)

Velencétől elszedtem az adriai partvonalat. Na mondom, most jöhet a török puhítása.

Azt hittem ez könnyebb menet lesz ilyen kiindulási helyzetből (osztrák, lengyel, nagy-bosznia, Havasalföld és a 25 ezres magyar sereg). Persze a török sem egyedül volt, Krím, Tunézia és a vazallok. Papíron háborúzott az aranyhordával a török így ezért támadtam, de ezek szerint abban annyira nem vette ki a részét.

Egy szó mint száz, a háborúskodás elég döntetlen szagú lett. Igaz kicsikartam a hadisarcot, de ennyi.

Igazából kivérzett mindkét fél, mellőlem meg sorba hátrált ki Lengyelország és Ausztria is, amint komoly veszteségeik lettek a felörlő csatákban. Jó kis "gyepű" rendszere van az Oszmánoknak. A várak távolabb vannak, da lekolbászolni elég kockázatos, területet meg nem enged át a gép (-1000 pont), amíg a környéken egy éríntett várat el nem foglalok. Hiába kezdtünk bele ostromba állandóan el kellett jönni onnan felmentő csatákat vívni. Hiába volt 4-5 terület is megszállás alatt, nem sokat ért.

Sajnos párszor nem volt meg a kellő összhang a szövetségesekkel. Sokszor kapták el a kis seregrészeket a törökök illetve nem mindig jöttek be egy csatába a közelebbi egységek. Azért nem volt tragikus az arány, olyan 70-30. De ez pont elég volt, hogy hátráltasson. A török bírta ám az emberveszteséget, az én MP-n elég hamar elpárolgott. A végére persze a török is kivérzett, de szerintem előbb szedi össze magát.

Azonos katonai tech szinten a török nagyon darál. Kell vele szemben a tech előny, akkor jobban alakulnak a csaták. A török kiűzése még így sem egyszerű feladat. :)

Azt nem tudom viszont, hogy megérie -e a westernizálódás. Mert egyenlőe -10% a lemaradás a nyugati barátság miatt, ami azért nem vészes.
  • Tuvok #4828
    Ha ez nálad tényleg "alap", akkor rettentő szűk látókörű vagy a játékkal kapcsolatban...
  • Tuvok #4827
    Nincs, és nem is lesz. Már mondtam, amikor a világ kb. fele enyém lett, meguntam. Az nem taktika, hogy milliós hadsereggel megyek 10 meg 100ezrek ellen. Halál unalmas kacsavadászat.
  • Timakrisz
    Jó de a világ meghódítása az alap, minden kolonizációs nemzettel :D
  • Timakrisz
    Belinkelnéd a World Conqueror achit? Ja, nincs meg, lehet hogy túl erős vagy de ezek szerint nem túl taktikus...
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.10.20. 07:35:19
  • kissssss
    a gond az hogy te mindig kalapácsot hordasz a kezedben és sajnos mindent szögnek nézel..... még azt is amit nem kellene.
  • kissssss
    "ha pedig egy korabeli uralkodó választhatott volna, hogy több vámbevételt akar vagy, hogy a világ ura legyen, akkor ne legyen kétséged h melyiket választja"

e felől nincs is kétségem, egyértelmű hogy a vagyont választaná bárótól kezdve császárig mindenki, de minden valamirevaló főnemes is.

először is azt kellene megértened hogy egy középkori de még a kora újkori 16 - 17-ik századi nemes is szó nélkül a pénzeszsákra vetette volna magát, a pénzből tudott venni földet a pénzből tudott udvartartást fenntartani a pénzből tudott sereget kiállítani és így tovább.... a gond ott van hogy a mai "modern"ember azért nem érti meg a középkori eseményeket mert nem úgy gondolkodik mint egy 500 évvel ez előtt élt herceg vagy király... vagy paraszt, nem a föld számított hanem a dinasztia fen maradása.
  • Tuvok #4822
    Érjem meg, hogy egyszer ne a világ meghódításából indulj mindig ki. Sokakat tényleg nem az érdekel, még ha nem is hiszed.
  • pocoksari
    azt ne könyveld el olyan magabiztosan, hogy a vám emelése hosszútávon több pénzt jelent, mint amennyit a coreosított extra területből, a gyarmat gyorsabb növekedésből és felszabadult hadsereggel el tudok érni
    ugye wc esetén én is meg tudom emelni a vámot (mivel nincs ellenfél,így a gyarmat állapota lényegtelen) és mivel minden az enyém ezért a bevétel is a lehető legnagyobb (meg ugye a gyarmatom is jobban kiépült)
    meg persze a wc-nél nagyobb befolyás fogalmilag kizárt...tehát hosszútávon közel sem biztos, hogy a vámemelés jár a nagyobb haszonnal, befolyással...ha pedig egy korabeli uralkodó választhatott volna, hogy több vámbevételt akar vagy, hogy a világ ura legyen, akkor ne legyen kétséged h melyiket választja
  • pocoksari
    eggyel előtti hozzászólásomban...képes vagy-e rá, ennyi
  • pocoksari
    abban semmi, de ha minden a tiéd abban már van valami...mert nehéz és jó, hogy eléred...nem a gép az ellenfél, amikor már milliós sereggel szaladgálsz, hanem a kérdés az, hogy képes vagy-e úgy szervezni a dolgokat vagy éppen voltál-e annyira előrelátó (pl. vámra nem b@sztad el az admin pontot), hogy mindent meghódíts
  • Tuvok #4818
    Igen az. A török már az elején unalmas. Tanulni, gyakorolni jó volt, másra nem.
  • pocoksari
    az öcsik 90%a foglald el ezt ezzel eddig típusú...pontosan az amit én csinálok
  • pocoksari
    már h a francba ne háborúzna, le sem lehet lőni ha van benne nafta...márpedig te azt elveszed, én meg még adok is neki...talán ez a különbség...te is belassulnál ha a bevételed 30%át elvonnák,így megy ez nála is, én pedig megdobom pár ezressel....a pénz visszajön (de ha nem jönne is kit érdekel, mert bőven van és addig sem az én manpowerem ég), a tech bár pontba kerül, de ugyanannyiba mint amit helyette választanék, kettő közül meg nyilván okkal választottam azt amit (jobb, de legalábbis jobban passzol)
    az, hogy le tudsz győzni mindenkit unalmas? ne máááár
  • pocoksari
    az mondjuk nekem nem menne :/
  • kissssss
    "a gyarmat én vagyok, csak nem közvetlenül én irányítom, de az 50 alatti LD miatt kijelenthető, hogy én vagyok, a hasznom pedig a fentiek..."

a gyarmat nem te vagy az a gép, és még csak irányítani se tudod... maximum felületesen befolyásolni.

a kolonizálás sohasem arról szólt hogy nagyobb hadseregre tegyél szert vagy növeld a területeidet, szinte mindegyik valamirevaló gyarmattartó nagyhatalom csak haszonszerzése és befolyás növelésre hozta létre a kolóniáit, paradoxék ezt próbálták leprogramozni az eu4-ben több kevesebb sikerrel, arról meg már tényleg nem tehetünk hogy fordítva akarod megülni a lovat.
  • kissssss
    én azt magyaráztam el neked régebben hogy nem mindenki hajt WC-re meg grindelésre....

a negyedik world conquer után belekezdeni egy ötödikbe már rohadt unalmas lenne mert már az első ötven évben látnám előre mi fog történni... a századik évben pedig értelmetlené válik az egész játék mert sehogyan se tud már megfogni a gép, akkor meg mi értelme a további játéknak? hmm?
  • Tuvok #4812
    Abban mi a jó, hogy a fél világ a tiéd, a másik felén meg 100, hozzád képest apró ország osztozik ? Egyszer csináltam, utána soha többé nem adott játékélményt az ilyesmi. Ha túl erőssé válok, megunom.
  • Timakrisz
    Jah, csak sokkal könnyebb, meg amúgy a WC ben az a jó, hogy amíg csinálod egy csomó másikat is meg tudsz közben :)
  • Tuvok #4810
    Azzal is azt kell...hülyeség. Fasza dolog örökké háborúzni és mindent elvenni mindenkitől...csak halál unalmas. Számos achi ennél több játékélményt ad.
  • Tuvok #4809
    A kolónia NEM te vagy, csak egy puppet állam mint a többi. HA csinál claimet tudsz háborúzni a nevében, de nem csinál. Ő is tudna háborúzni, de sosem háborúzik. HA kolonizál, az övé lesz, nem a tiéd, de nem kolonizál, vagy alig. A tech, az explorer, a konkvisztádor, a hajók, mind pénzbe és pontba kerül, ami soha nem térül meg, ha nem szeded ki belőle. Annak meg nem látom értelmét, hogy általa színezzem ki a világot. Az egyszínű világ unalmas.
  • Timakrisz
    Hát szerintem a WC nél csak a Ryukus achi a nagyobb kihívás...
  • pocoksari
    az első 5 terka/kolóniális régió kerül monarch pontba az is csak akkor ha úgy veszed el és coreosítod...a többit a gyarmat olvasztja be (akár önállóan ő veszi el)...technikailag egész amerika párezer monarchia pont...a kolónia ígyis ad pénzt, extra kereskedőt, mentesíti a seregeidet (az is pénz)...persze ez pénzbe kerül, ami visszajön...a célja kettős, egyrészt a tiéd legyen, a másik meg, hogy ne a gépé
    integrálódik, a gyarmat én vagyok, csak nem közvetlenül én irányítom, de az 50 alatti LD miatt kijelenthető, hogy én vagyok, a hasznom pedig a fentiek...a gyarmatok megszerzése mindig sima ügy volt, pedig volt, hogy 100 éves késéssel értem oda
    mire hajtasz akkor? pénzre? ha könnyű akkor egyszer állj neki törökkel, szerintem van akkora kihívás mint törpével bemakkolni egy PU-t és arra mellet verni...
  • Tuvok #4806
    Ilyen alapon az egész kolónia felesleges, mert mire odajutsz, hogy kolonizálj, egy rakás admin és diplo pontot beletolsz, úgyanúgy pénzt is, a hajók, a colonist mind-mind pénzbe kerül. És te azt mondod üljön a kolónia vígan és ne térítsen ebből vissza semmit. Így minek a kolónia ? Mivel sose integrálod, az a terület sose lesz a tiéd, és hasznod sem lesz ezáltal belőle semmi. Én nem hajtok wc-re soha, főleg nem olyan könnyű országgal mint a török, ennél több kihívásra vágyom, amikkel én játszom minden peták jól jön. Az a minimum, hogy a kolóniából annyit szedek ki, amennyit lehet, különben értelme sincs az egésznek.
  • pocoksari
    én meg elképzelem, hogy a megnövekedett vámbevételből felveszik a maximum szintű advisort, hogy több admin pont legyen :D amit persze vámemelésre költenek...a pénzből meg fizetik az advisort :D a gyarmat meg összecsuklik, mert fullgyalog seregre van csak pínz ;)
  • Timakrisz
    Szerintem pénzt elég könnyű szerezni a játékban, múltkor 350-480 adóságból elmentem 24 loanig mégis kifizettem kb 5 év alatt, úgy hogy mellette háborúztam is. Az admin pont az a nagy hiány, 70% ban én is arra szoktam raknia +2 őt.
  • pocoksari
    elmagyaráztad azt, hogy miért fontosabb a pénz- amiből rengeteg van -, mint az admin (tágabban értelmezve a monarchia) pont amiből meg sosincs? gondolom akkor sem értettem meg...
  • Timakrisz
    Szerintem ez hülyeség... totál fölösleges a pénzen kívül bármit is költeni a gyarmatra, azt is csak azért adok nekik, hogy tudjanak építkezni vagy sereget állítani. A kolóniákat úgy is elveszed mástól...
  • kissssss
    "én ezt sohasem fogom megérteni... "

pedig ezt egyszer már elmagyaráztam neked régebben.
  • pocoksari
    annál azért sokkal gyakrabban kolónizál...folyamatosan teszi, ahogy seregből/flottából is többet tud eltartani ill. több épületet tud építeni ezzel szemben azt mondod, hogy költsünk el az admin pontból, hogy legyen több pénz...
    megnéztem a török wc játékomat (korábbi verzió igaz) és abban az volt, hogy 1820 áprilisira lett meg a wc, miközben 296k pénzem volt...remélem érződik, hogy mennyit számít 50 admin pont, mert kb. annyin múlt a győzelem és szerintem az is látszik, hogy mennyire érdektelen ebben a helyzetben, hogy 296k pénzzel vagy mondjuk 500k pénzzel végzek
    az admin pont szűkös jószág és pont, ha elköltöd, akkor az el van költve...értelemszerűen másra nem jut