Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

szeva, én is nem rég kezdtem el az oroszokkal játszani, de amúgy lengyelekkel szövetséget kell az elején kötni hogy ne tudjanak meg szívatni és segítenek a háborúidba, szóval mindenképpen jó szövetségesek 😊
azért van a fórum hogy kérdezz 😊

Muscovyval indítottam egyet kipóbálni mert még sose próbáltam, elég könnyen ment Oroszország megalapítása, nem volt vesztett háborúm, aztán gondoltam megtámadom Nogait mert úgy is 4 millitary tech el le van maradva tőlem és 15k a land limitje. Meg is támadtam, de vagy 5 másik ország is jött vele, én pedig nagyon nem voltam kész erre.. Ráadásként megtámadott Lengyelország+ litvánia, úgy hogy az erődök nem voltak feltöltve, be is vettek kettőt rögtön, aztán az erődrendszernek annyi is lett. ELőtte sikerült vele kivédenem egy lengyel+litván+burgundy támadást, csak egy helyen támadtak, livonian order helyén, és mivel elfoglaltam rigát is ezért van ott kb 5 vár 1 kis területre, amit nem lehet áthatolni 😄 defensive idea miatt +20% denfense, a biztonság kedvéért még fel is égettem körbe. 2 évig próbáltak átjutni, manpower 0 lett nekik aztán elfogadtak white peacet.

Sziasztok , Lehetne pár kérdésem ? 3 -al játszottam már jó pár órát de az se most volt már Így aszt keveset is
elfejtetem amit tudtam , plusz angol tudásom szinte 0 és a állítólagos 60 % fordítással játszom . Így a játékom
kicsit nehezebb mint másnak szerintem .
Viszont az van/lesz, hogy nagy valoszinuseggel reformalodik, es ha mas a te vallasoad akkor rendesen kell repuznod, hogy rad szavazzon
Egy elector sosem veszti el a pozícióját, ha vazalus, ha personal unioba van akkor sem, csak akkor veszti el ha megszűnik az ország és ha újra létre jön a később akkor már nem kapja vissza.
Tuvok
Köln a szomszédom, nem tudom vazallussá tenni: -1000 Cologne is an Elector.
Ha agresszívan csinálod, nem veszti el idővel az Elector pozícióját ?
Utoljára szerkesztette: Tuvok, 2015.07.01. 16:59:38

Én meg pont erre az esetre írtam, hogy nem csak a vazallizálás marad. :-) Én senkit nem tettem csatlóssá az elektorok közül, de még a HRE tagok közül sem a magyarokkal, mégis császárrá választottak.
Na már tudom, miért írtam amit írtam. Ugyanis, pl Magyarország sem tud már "magától" csatlakozni a HRE-hez, mert too Large... és ilyenkor már csak a vazalizálás marad
Nah felraktam a beta patchet az EU4-hez. Lett benne pár jó dolog meg néhány rossz is:

- 17-es admin tech levelnél már kapunk 20% admin efficiencyt.
- Admin efficiency most már diploannexre is hat.
- Több army tradition ostromok után.
- Army traditiont kapunk azok az erődök után, amelyeketet karbantartunk és nem elavult.

- Nem tudunk vazzalizálni olyan országot melynek van területünkön core-ja. Legalább lesz értelme a revoke core-nak is.
- Mivel béta emiatt van olyan bug, bár remélem csak azért mert inkombatibilis volt a save, hogy rengeteg colony-t nem tudsz gyarmatosítani, mert nincs rá range, hiába alig 20m-re van tőle a területed kikötővel együtt.
Igen, erre utaltam! :-)

Szóval inkább szövi, házasság (ha lehet), garancia. Háborúba menni velük, hívni őket, stb.
Nem az a baj, hanem az, hogy a reformok kivitelezhetetlenek, ha az elektorok a csatlósaid 😞
Most is működhet. Csak nem biztos, hogy a csatlóssá tétel a legjobb mód az elektorok meggyőzésére, a hosszú távú negatív hatások miatt.
Eh mert régen így működött, nem tudom melyik patch óta változott.
1. Ironman-es játékom Brandenburgal.Szerintem nem is lett olyan rossz. 😊

Utoljára szerkesztette: --deathstroke--, 2015.06.30. 23:16:03
Pontosan erre, köszönöm szépen. 😊
Az HRE császárral legyen jó kapcsolatod kb +157 aztán ha határos vagy a HRE-vel akkor a szomszédos területeden a HRE gombot megnyomod, így az a terület HRE terület lesz.Egészen addig kell ezt csinálni minden területtel amíg a fővárosodat is hozzá nem adod, majd ekkor bekerülsz a HRE-be mint hercegség.Ntj erre gondoltál?
Félig jó. Inkább ne tégy vazallusá elektort. Azt sem értem, hogy miért kellene annektálni bárkit is a Birodalomból, ha egyszer úgyis az egész a tiéd lesz?
Félig jó. Legyen 3-4 elektor a vazallusod AZONOS VALLÁSÚ, legyen jó repud velük (ne foglalgasd a hre tartományokat) és a FŐVÁROSODIG add hozzá a tartományokat. Aztán annektáld/releaseld az elektorokat, mert különben sosem lesz reform 1.12 óta...
Legyél katolikus és legalább az elektorok felét tedd vazallussá. Miután megválasztottak császárrá, szépen behúzod az országod minden tartományát a birodalomba. Legalábbis szerintem.
Tapasztalt játékos vagyok, de egy dologra még mindig nem jöttem rá? Hogy a francba kell belépni a HRE-be?
Hát ezt jól elbasztam. Jó hogy 150 év után jövök rá hogy kellett volna belépni a német római birodalomba teutonokkal. <#falbav>
Hát akkor marad a nehezebbik út németország felé és szét kell vernem ausztriát.

A lehetetlen csak annyit jelent, hogy egy kicsit tovább tart. Cyrix MII300-64MB SDRAM-VooDoo2 Kérlek sírj még az artik miatt. A könnyeid édesek.

Hát... izé 😄
Ráadásul a spanyolokat is unióba húztam, majd visszafoglaltam nekik egy csomó területet Portugáliától meg Navarrától, merthogy utóbbi eléggé agresszívan terjeszkedett...
Nem ironmanben játszok, mert mindig max sebességen megy a játék és mikor feldob egyszerre sok ablakot, előfordulhat hogy hülyeségre kattintok, és akkor jól jön egy mentés. Egyébként rosszul fogalmaztam, mert nem megörököltem, hanem erőszakkal megszereztem a trónt. (Royal marriage, közös dinasztia, örököse nem volt, ment a claim throne, majd a háború). Az osztrákok meg a magyarok segítettek, de majd megbánják, ha őket is megeszem reggelire. 😛
Utoljára szerkesztette: Pokki, 2015.06.28. 12:25:02
Az igen. Orosz trónt hogy sikerült? Vagy hogy megy ez az egész? Royal marrige és ha z adott országnál nincs trónörökös és meghal az uralkodó akkor van esély rá?

A lehetetlen csak annyit jelent, hogy egy kicsit tovább tart. Cyrix MII300-64MB SDRAM-VooDoo2 Kérlek sírj még az artik miatt. A könnyeid édesek.

ironman-be játszottál?
szabii98
policykkal meg ideakkal fellehet gyorsítani, egy picivel ezelőtt erről beszéltünk 😄
bár 5 pont/hónap az nem is rossz😊 hajrá 😛

I met God. She's black

Rigával kezdtem el játszani, konkrétan egész szép eredményt értem el eddig (Porosz Birodalom lettem). Nemrég megörököltem az orosz trónt, most pedig elkezdtem integrálni... Nem elég, hogy 5 dipópontom bánja havonta, de még 70 évig is tart az egész. 😞
Korai szakasz. 1450-60-es évek. Akkora előnyt nem lehet idából behalmozni. 1-1 csata volt ilyen. Volt csata amit én hoztam (a vártnak és papírformának megfelelően). Tehát nem lehet az, hogy egyértelmű katonai fölényben volt az ellenség, mert akkor a többi is bukta lenne.

Azt megszoktam, hogy a gép ált nagyobbat dob. Lehet épp úgy jött össze neki mindig nem tom...

Ideák?
Én is pislogtam már pár csatán.

Megegyező adottságok. Hasonló tábornokok, egységek, morál, ua. technikai szint, nyílt terep. Kiegyenlített csata helyett, valami kegyetlen nagy verést kaptam a törököktől. Mintha a kockadobás jóval erősebb lenne.

egyébként csak én érzem úgy hogy nehezebb lett a játék ironmanben? Lengyelország+Litvánia unióval megszenvedtem a teutonokkal is pedig nem voltak annyira erős szövetségeseik. Olyan is megesett hogy 2.5x akkora seregemet megverték <#confused>

Kezdek jól állni magyarokkal megint ( majd elmúlik 😊 ), DE nagyon vacak hadvezéreim vannak. Hiába nyerem a háborúkat, foglalom az erődöket, mégsem megy 200 fölé 😞 Mi a trükk, van vkinek jó tippje?
https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads%2Feu4-development-diary-june-25th.865878%2F
Nem ironman, max sebességen játszok és néha hülyeségekre kattintok amit át se gondolok, ilyenkor jól jön egy féléves-éves mentés. Hollanddal kezdtem😄
SZép. Ironman? Kikkel kezdtél?
Lezavartam ezt a játékot 3 nap alatt. Hollanddal kezdtem, azonnal brit és francia support independence majd DoW Burgundia ellen, és növekedtem szépen lassan. Kb 1600-ig hű szövetségeseim voltak a franciák, de egy idő után megutáltak, aztán imádtam őket ütlegelni, úgy, hogy meg sem éreztem.
Azt egyébként észrevettem, hogy néha 150ezer katona is kevés a nagyobb városok, pl. London, Párizs, vagy Milánó ostromlásához, mert ugye az AI oda a lehető leghamarabb kiépíti a 4-es várszintet.

Utoljára szerkesztette: Pokki, 2015.06.25. 22:29:58
http://www.eu4wiki.com/Ironman
nem lehet
Sziasztok! EU 4 zenéket hogy lehet CK 2-be tenni, vagy fordítva?
AI bónusz nélkül is lehet ironmanezni, sőt talán easy fokozaton is.
A lucky nation és egyébb dolgok Ironmanben nem állíthatóak, kész setup van aztán ZÚÚÚÚZÁS 😄
Tuvok
És ha teljesen kikapcsolod ? Úgy rémlik nálam None-ra van állítva, úgy ironman-ezek.

Kipróbáltam. Nem lehet, ha player bónuszon van, automatán átkapcsol AI bónuszra. Viszont custom nation lehet 800 pontal is indítani iron man-ben. 😄
Tuvok
Még jó. Miért kapcsolnám be ? 😄
Ironman-ben szerintem amúgy se lehet bekapcsolni.

Nem! Te biztos kikapcsoltad a player bónuszt.

Egyébként a magyaroknál kezdéskor a három nagy keresztény szomszéd véletlenszerűen lesz kiosztva. Nekem szerencsém volt, az osztrákkal és a lengyellel is sikerült szövit kötni, ami kitartott folyamatosan az elmúlt 120 évben. (A csehek kezdettől ellenségesek voltak.) A szövim Ausztriával még azt is túlélte, hogy a Hunyadikat választottam uralkodónak. Jöttek is szorgosan a háborúkba (igaz én is mentem az övékbe, ha hívtak), az egyetlen hátráltató tényező az volt, ha éppen deficitben voltak, de akkor meg küldtem nekik pénzt, hogy ez ne legyen akadály. A törököt így simán visszaszorítottam (sokat segített a lengyel-litván PU is, amíg még megvolt, mert akkor a litvánok is beszálltak).

Én vallási ideával kezdtem, a török pedig Ázsiában indult meg az elején, úgyhogy sikerült elfoglalni Boszniát, Szerbiát, Raguzát, és először szövinek, majd vazallusnak megtenni az oláhokat. Aztán elindult a török kiszorítása, tűzszünettől tűzszünetig. Osztrák segítséggel Isztriát és Dalmáciát sem volt nehéz elhozni, majd mivel Velence kiléptette a területeit a Birodalomból Friuli, Trevízió és Velence is meglett. Később még pár észak-olasz tartomány.

Tegnap este, a játék szerint 1567-ben sikerült megcsípni a császári címet is, szerencsére az osztrák szövetség ezt is túlélte, mert időközben a cseh király lett a császár, akivel meg amúgy is rosszban voltam. Rövidre zártam a Liga háborút, amit megalakult az evangélikus unió egyből beléptem a protenstáns ligába és küldtem is a DoW-t. (Ketten voltunk ligatagok, én az egyik, a csehek a másik oldalon.) Így aztán lényegében mindenki csak a szövetségeseit meg a vazallusait hozta. Gyorsan le akartam zavarni, nem akartam megvárni, hogy esetleg a franciák, britek, spanyolok belépjenek a másik oldalon, és még őket is hajkurásszam. Így nem egészen három év alatt sikerült lezavarni az egészet.

Viszont megint beleütköztem egy zavaró tényezőbe: ha császárként megkérem az eretnekeket, hogy térjenek át (enforce religious unity) megteszik, de nem kapok érte IÁ-t. Valaki találkozott már ilyennel? (Az osztrákokkal annyira jóvan vagyok, hogy simán áttértek, ami ami base tax-onként 1 authority-t kellene, hogy adjon, de kaptam semmit.)
Tuvok
Az AI is rettentő opportunista, folyamatosan figyeli, hogy melyik szövetségesed mikor nem támogat a védekező háborúban.

Egyébként én is így jártam, elbizakodva kizárólag Ausztriával léptem szövetségre (Bohemia, Lengyelo., Venice, Teutonic mind riválisnak tett meg), gondoltam a regency alatt fabrikálok claim-eket, küldtem warning-ot Szerbiának és Boszniának, és majd amint lesz nagykorú királyom, mind a hármat vazallussá teszem. Csak hát kebab megelőzött. 😄 Amúgy is rosszul kezdtem hozzá, megtartottam Ladislaust PU-ban reménykedve, így talán könnyebb lehet az achi-t megszerezni. Majd újrakezdem, ha lesz több időm, Hollandia meg Svájc eléggé leköt. 😊

Valamit elszúrtál... Ausztria Aragon nagyon könnyen szövetségre lép veled, Szerbiát hagyni kell a francba golyófogónak, Velence Istria/Dalmácia foglalható, Havasalföld vazallizálható, +2 szövettséges bohémia/lengyel (csak kell hozzá kapcsolatépítés) vagy savoy/milan. Simán fogható a török, és simán hódítható szövetségesekkel. Military Ideával kell kezdeni a quantityvel.
Bepróbálkoztam hogy milyen a dolog, 10 év után betámadtak a törökök és szétkapták a fél országot, szövetségesek nem jöttek 😄

Tuvok
A magyarokat erősítő mod esetleg ? Az ad +50%-ot ha jól emlékszem.

Nálam 36...
Hát igen, mondjuk az elég nagy szívás.. 110 évig 2 1 0-s uralkodóval élni.. 😄