-
wednes #4829 Magyarországgal elkezdtem egy játékot.
Annyit csaltam, hogy nem 1444-ben vettem fel a fonalat, hanem a 70-es években, mikor már Mátyás uralkodik (végül is, ha már így volt a valóságbnan is...)
Ez egy marha jó kezdőpont, hiszen Ausztria így is puszipajtás és puszipajtás még Lengyelország is (igaz most nincs Litván únió). Mindkettő szövetséges, Havasalföld meg hűbéres kapásból. Bosniával is szövetségre léptem, ami lenyelte Szerbiát. Először ennek nem túlságosan örültem, mert nehezíti a békés beolvasztási lehetőséget. Aztán meghalt az örökös és PU-ba alám került. Mondom ilyen nincs. :)
Velencétől elszedtem az adriai partvonalat. Na mondom, most jöhet a török puhítása.
Azt hittem ez könnyebb menet lesz ilyen kiindulási helyzetből (osztrák, lengyel, nagy-bosznia, Havasalföld és a 25 ezres magyar sereg). Persze a török sem egyedül volt, Krím, Tunézia és a vazallok. Papíron háborúzott az aranyhordával a török így ezért támadtam, de ezek szerint abban annyira nem vette ki a részét.
Egy szó mint száz, a háborúskodás elég döntetlen szagú lett. Igaz kicsikartam a hadisarcot, de ennyi.
Igazából kivérzett mindkét fél, mellőlem meg sorba hátrált ki Lengyelország és Ausztria is, amint komoly veszteségeik lettek a felörlő csatákban. Jó kis "gyepű" rendszere van az Oszmánoknak. A várak távolabb vannak, da lekolbászolni elég kockázatos, területet meg nem enged át a gép (-1000 pont), amíg a környéken egy éríntett várat el nem foglalok. Hiába kezdtünk bele ostromba állandóan el kellett jönni onnan felmentő csatákat vívni. Hiába volt 4-5 terület is megszállás alatt, nem sokat ért.
Sajnos párszor nem volt meg a kellő összhang a szövetségesekkel. Sokszor kapták el a kis seregrészeket a törökök illetve nem mindig jöttek be egy csatába a közelebbi egységek. Azért nem volt tragikus az arány, olyan 70-30. De ez pont elég volt, hogy hátráltasson. A török bírta ám az emberveszteséget, az én MP-n elég hamar elpárolgott. A végére persze a török is kivérzett, de szerintem előbb szedi össze magát.
Azonos katonai tech szinten a török nagyon darál. Kell vele szemben a tech előny, akkor jobban alakulnak a csaták. A török kiűzése még így sem egyszerű feladat. :)
Azt nem tudom viszont, hogy megérie -e a westernizálódás. Mert egyenlőe -10% a lemaradás a nyugati barátság miatt, ami azért nem vészes.