wednes#4832
Mormal nehézség, nincs senkinek bónusza, nincs lucky.
A tervem az volt, hogy megpuhítom a törököt, kiharcolok előnyös feltételeket és lesz egy 10 éves békém velük, így elkerülöm egy időre, hogy betámadjanak. Végül is összejött, csak mi is leamortizáltuk magunkat eléggé (bár előnyös dolgokat sem értem el alacsony warscore miatt).
Igazából előnybe éreztem magam, de ez csalóka volt. A lengyelek litvánok nélkül nem tudtak nekem elég átütő erőt nyúltani. Ausztria is elég harmatos volt. Igaz sok csatát nyerünk de az ostromokon elúsztunk. a megvert török seregek pedig rövid időn belül feltöltve jöttek vissza mindig. 1katonai tech előnnyel kezdődött a háború, addig még ellavíroztunk. Mikor utolért akkor kezdődött a vérengzés. 30 ezres sereget is megvert a 22 ezresével. Igaz, hogy a 3 csillagos szultán vezette őket. Persze az AI vezére az istennek sem akar megpusztulni csata közben. :)
Én meg nem mertem Mátyást kinevezni a seregek élére.
Megpróbálkozom a Velencei terjeszkedéssel, mert ezzel a szövetséggel könnyűnek tűnik, bár félek, hogy Ausztria egy idő után bekopog a területekért és elkezd velük megromalni a viszony ("border friction", "wants your provinces"). Persze leszarnám őket, ha a lengyelek összehoznának egy PU-t Litvániával (aki egyébként riválisomnak tett meg). De a legújabb patch óta a lengyel-litván unió nem egy magától érthetődő dolog.
a western fókuszhoz nem kell tech lemaradás? Akkor az életképesebbnek tűnik. Meg az elején nem is akarnék lemaradni, legalább be kéne hozni 2 idea groupot, hogy a pontokat lehessen költeni közben. Az elsőt már kiválasztottam, természetesen Defensive.
A 2. idea nem tom mi legyen. Religious vagy Economic.