Europa Universalis IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Igen megkaptuk. Egy új tartománnyal a felvidéken. Erősebb lett Magyarország, most 28-as kezdő hadsereggel indulunk, és +6 aranyas havi plusszal. Aranybánya az elején nagyon jól jön, mire viszont kolonizál az ember már nem annyira fontos.

Produktum bónuszos épületet aranyra nem lehet húzni, de a "produkálást", a termelést lehet fejleszteni dipo pontokból. Igaz egy szint felett kimerülhet a bánya.

Egyébként van nyugatosodás döntés is a magyaroknak (valószínűleg a lengyeleknek is?). Tehát meg lehet úszni egy döntéssel a nyugatosodási folyamatot. "Mindössze" 10-es admin level kell hozzá, no meg Bécs, Prága, és Gdansk (Danzig) elfoglalva és core-osítva. :-) (Jobban belegondolva ez nem biztos, hogy megéri, de nem számoltam utána.)
Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2015.06.13. 14:18:30
HH megkaptuk? Szerintem tiszta szívás, hogy productum bónuszos épületet nem lehet olyan tartományra húzni, ahol van bánya... 😞 ha kolonizálok általában mindig az aranybányás területeket szoktam először foglalni 😞
Megkaptuk az aranybányánkat?! El se hiszem! :-DDD
Ahogy wednes is írta játék illetve program függő a dolog, de nem ez az elterjedt, amúgy az érkező új cpu-kra az AMD is kukázta ezt a modulos felépítést (nyilván nem véletlen), ha jól rémlik! Az i5 750 hány éves is? 5-6? Mint írtam friss tapasztalatom van, az fx6300 - i5 4570 kapcsolatáról.
Nekem mindig felváltva volt AMD/intel cpu-m, és mindig meg voltam velük elégedve, de jelenleg a kékek elhúztak, ami az áraikban is látszik!

MSI B450M bazooka, r5 3600x, rx 6800, 16GB DDR4 hyper X, 3TB HDD, 240GB SSD, FSP Hydro 600W, CM mastercase pro 3 These mountains will stand forever ...you can`t destroy them...

http://www.cpubenchmark.net/compare.php?cmp[]=1780&cmp[]=1781&cmp[]=2234

Melóhelyen 8350 esem van, a kollégámnak i5 3330, tervezőprogramokat használunk, a 8350 simán odaver neki. Baráti körben meg többnek van 6300-asa azok meg az én i5-750 esemnek vernek oda simán. Szóval ár érték arányban messze jobb választás az fx, főleg, hogyha azt nézzük, hogy egy i7 csak 14-18%kal gyorsabb/jobb és 2x annyiba kerül.
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.06.12. 16:40:47
Csak abban az esetben, ha olyan program fut, ami kihasználja a sok szálat meg fekszik neki a modulos felépítés. Ami a legtöbb játékról például nem mondható el.

OFF:
ez így azért nem igaz, kb az fx6300=i3 (3xxx/4xxx), fx 8350=i5 (3xxx/4xxx). Sajnos az i7-re az AMD-nek még nincs válasza, talán jövőre a Zen architektúrával, legalábbis még bízok bennük! Én 2 évig használtam a 6300-at (4ghz-re húzva), most tavasszal cseréltem le, és bizony érezhető a különbség!

MSI B450M bazooka, r5 3600x, rx 6800, 16GB DDR4 hyper X, 3TB HDD, 240GB SSD, FSP Hydro 600W, CM mastercase pro 3 These mountains will stand forever ...you can`t destroy them...

amd fx-6300 / 8350 majdnem i7 szinten van, és árban harmada / fele . Bár nekem is csak a melóhelyi gépem az 😞
Visszaemlékezve igazad lehet, azt én még egy AMD Sempron 2500+ és 2x256mb RAM-mal kezdtem, 1940 után valóban akadozott, aztán vmikor 2008köröl váltottam pentumDC-ra és 2gb RAM-ra, azon már játszható volt, és sokat segített, ha a néhány nagyhatalmat kiütöttél!
A baj az, hogy még most is csak az 1magos teljesítmény számít, már régen rá kellett volna feküdniük arra, hogy több magra optimalizáljanak, elvégre nem mindenkinek van pénze 4-4,5ghz-es i7-re!

Ez már jelen volt a HoI2-ben is, amikor '39-re mindenképp vissza kellett venni a sebességet médiumra, majd '43-tól minimumra, mert különben instabillá vált a játék egy C2D 6600 2,4 GHz-en - igaz, csak 4 GB RAM volt alatta! <#shakehead>

"Oh, you misunderstand me, Lieutenant. All I meant was it's a little foolish to worry about your careers at a time like this when there's a good chance we're all about to be killed." (Garak)

Úgy tudom igen, igaz elvileg egy módosított változat lesz, ettől függetlenül nekem kétségeim vannak, de ne legyen igazam!
EU4: Clausewitz 2.5 Engine
HoI4: Clausewitz 4.0 Engine

Jaja, egy mag kéne neki 6-7Ghz-en.

Hol4 is erre épül??

A fő gond a Clausewitz motor lehet, amit eléggé elb..sztak, nem képes kihasználni a rendelkezésre álló cpu magokat! Mindezt 2015-ben, egy stratégiai játéknál... Szerintem elég gáz, hogy egy 4. generációs i5-t bő 220év után megfog a nagyobb háborúknál (el dorado)!
Én egyébként még vmikor 2002-3 körül kezdtem az EU és HoI sorozatot, de ilyesmi problémával valahol a 3. részektől kezdve találkoztam (+Victoria2), előre félek, mi lesz a HoI4 esetében...

Na nem tudom ki hogy van vele, de nekem pl eléggé belassult a játék 😞 egy régi i5 (750)-ösöm van (2,66-os) 8 giga rammal és egy gtx 560 ti-s kari, de most már a játék elején, a nagy koalíciós háborúk alatt is jelentősen akadozgat, ha "felpörgetem" az idő folyását. Eddig ez csak 1750 után fordult elő 😞
Szerintem tök mindegy, hogy mi a régi, felülírja az egészet az új verzióval. De ez csak feltevés.
Nekem Res Republicaig van meg eredetiben, ha most upgradelem a common sense packre, az tartalmazza az el dorado kieget is?
Nem egeszen ertem mi a kulonbség a kieg dlc illetve a content pack kozt.
Vagy eloszor kellene az Art of war aztan az el dorado majd a common sense ?

pocok.: nem lett meg... maradt 4 civilizáció, pontban senki, de a térképen igen... nem voltam elég agressziv és jó nagy hülyeségként csináltam sok vazallust, hogy ne legyen overextensionom, és nem sikerult idoben mind annexalni...
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.06.11. 17:08:27
Ez azért aggasztó...
Mi van ha betámadsz a HRE-be?
A franciákat most irtják éppen ilyesmivel. Jókora területtel indult, de már nagy részét megszállta 3 szövetség, amik között mindegyikban van HRE tag.
Szerintem nagyon jó ez az új province development rendszer, ill. a fortress rendszer is, kb. új játékként élem meg, pedig megint az anyjuk hátának az aljába kívántam őket, mivel a régi mentések ismét mentek a kutyáknak.

Angol parlament is jó, küldetések jutalmai is végre színesebbek, franciák le lettek nerfelve a vérbe, angolok meg kapnak missziót a perszonálúnióra. Ez utóbbit megléptem, gőzhenger kivasalja a kékeket, únió, mínusz 100-75 agressive expansion Lisszabontól Kamcsatkáig, megakoalíció, világháború, jókívánságok a készítők és édesanyjuk intim kapcsolatának létesítése céljából, exit game.

Érdekes.
Britanny Annex költsége erősen megugrott. A 4 tartományt 510 diplo pontért, 13 év alatt tudom annektálni. Előzőleg a sokszor ekkora Tlemcent kötöttem meg ennyiért, vagy a sokgyarmatos portugálokat...
100-200 pont körülre emlékszem korábbról.
Tuvok
Na ez vicces. 😊
Az uralkodóm Tudor Henrik, akinek lett egy örököse, Elizabeth (történelmi hűség ftw), 1-1-2, szóval tré. Születése után EGYETLEN HÓNAPPAL elment vadászni és Hunting Accident-ben meghalt.. Ugyanabban a pillanatban új örökös születik... Elizabeth, 4-5-2-vel...
Heh. 😄

be kell pipálni ,h mutassa a nem kompatibilis mentéseket is
Tuvok
Nekem is annyi rémlik. Most rögtön az elején nem néztem, de olyan 33-34 körül volt, mikor háborút kezdtem velük, és pár mercenary-val a hadsereg mellett, angolokkal 1-1-ben simán pofánvertem őket. Végre vége a Kék Folt brutális túlerejének. A 100 éves háborút hiányolom is, meg nem is, mert amikor legyőztem a franciákat, akkor se szívesen tettem őket PU-ba, irreálisan nagy hatalmat adott, ráadásul nem is konkurencia a kolonizálásban, a spanyolok meg amúgy is verhetők. Így most meg túl könnyű is lenne PU-zni a franciát, annak meg semmi értelme.
Viszont a harcrendszert (Fort-ok), a parlamentális rendszer, meg a provinciális development rendszer nagyon tetszik.

Olyan 45-50K környékén lehet. 50K ha burgundoknál levő core-t visszaszedi és megvan az event is.

Mellesleg nálam most 31, úgy hogy minden vassalja megvan és angoloké normandiai provincia és Calais is.
Lehet az új patch kavart be, mint ahogy szokott.

De miért nem kapcsoljátok ki Steam-be, hogy ne tartsa naprakészen az adott játékot?

Lenyomjátok az adott játékot és utána be lehet kapcsolni a frissítést.

?
Hova tűnt az összes mentésem?
Tegnap még megvoltak, ma reggelre eltűnt az összes.
Még a nyelvválasztást is újrakérdezte a gőzgépes változat...
És még egyéb változások is voltak.
A franciák vazallusai be vannak olvasztva, az angolokkal békében élnek, 1450-ben megvan az Iberian wedding, a kisebb államok szövetkeznek mint állat. 46-ra Britannia szövetkezik Savoy-al, '49-re Granada Marokkóval és az Ottománokkal.
'50-re a frankok már négyfrontos háborút vívnak.
Kicsit változott a kép...
Utoljára szerkesztette: inkvisitor, 2015.06.10. 07:47:55
Tuvok
Mennyi lehetett kb. (a mai patch előtt) a franciák land force limitje a játék elején, miután már beolvasztotta az összes vazallus mócsingját ?

https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads%2F1-12-full-patchnotes.860245%2F
na azért bejutni a hre-be nem volt olyan könnyű. 😊

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

Hát alapvetően úgy működik, mint az EU 4, csak ott aranyból tudtál fejleszteni technológiát, stabilitás iszonyat sokat dobott. Véletlenszám volt a szövetségre, diplovazalizálásra, diploannektálásra. HRE-hez bármikor tudtál csatlakozni. És AE helyett BadBoy pontok voltak. Lényegében 100-150 év alatt bármelyik országból egy minden legyőző nagyhatalmat tudtál csinálni. Ha jól emlékszem nem voltak koalíciók sem.

Apropó flame generálás: törököknél milyen ideával érdemes kezdeni? <#vigyor>
Utoljára szerkesztette: OGMontana, 2015.06.07. 22:46:47
szabii98
Srácok, az EU3 mennyire különbözik a 4től? Gondoltam nyári gyakorlatra beviszem, hogy ne unatkozzak

I met God. She's black

Ha kijön a common sense megint kezdhetjük újra...

kis helyzet jelentés,mert új dlc miatt nem biztos hogy betudom fejezni
champagne,nevers,burgundy ,norvégia vazallusok ja és provence
cél portugália és aragon elsősorban
braziliát már felszabaditottam portugália alól
mivel a gyarmatositó államok mind kilőve csak én meg portugália van jelen ill holland próbálkozik még

Utoljára szerkesztette: hitman1028, 2015.06.07. 14:05:50
amikor betöltöd a játékot és a mentésben volt folyamatban lévő csata, akkor a battle report ilyen...de jól számol, csak a kiírás rossz

Ez micsoda?
Na jah 10 ből 1x...
Nálam is pontosan ezt történt a franciákkal. Igazából nem tudom őket sajnálni, mert legvégén meg iszonyat erősek lesznek.
szabii98
R.I.P. France
ez történik ha felzabálod Burgundy-t és fél európa koalícióba lép ellened, és aztán még az angolok is megtámadnak

I met God. She's black

szabii98
as far as I know, Albánia sem kezd háborúval az ottok ellen

I met God. She's black

https://www.youtube.com/watch?v=z1w4gGYx51w&list=PLH-huzMEgGWBPri4H7Z4LfH7BCHtWe16A
érdekes az új dlc nem a 100 éves háborúval kezdődik
Smoke weed everyday! Tütütütűűű-tütütütűűűű

Most próbálom átvinni az EU4 re a Crusader Kings 2-es birodalmam. De nem oldódik fel az exportálás ikon. Valaki csinált már ilyet? Mik a feltételei? hogyan kell?
Baaaszus, köszi, vak voltam nem láttam a questekben 😄
+1 stabilitás,100 diplomata pont,szövetség és házasság litvániával és persze béke,ennyi kell
Oké taníts nagy mágus, mert eltelt 40 év és még semmi...
Lehet, hogy hivatalos verzió is van. Sőt, Victoria HoI konvertálóról is hallottam már.
szabii98
Hallottam róla, hogy át lehet konvertálni de többet nemtudok mondani.. Létezik a dolog, de nem hivatalos, hanem valami úgy tákolt mód

I met God. She's black

Üdv. Játszom az Europa Universalis IV-et és a Crusader Kings II-őt. Gondolom legtöbben tudják, hogy a Crusader Kings ben irányított birodalmat át lehet menteni az Europa Universalis IV-be. 😊 Ez egy nagyon király ötlet volt a készítőktől. 😄
Ám most tudtam meg hogy a Victoria 2 nek ugyan az a cég és fejlesztő csoport volt az alkotója mint az említett két másik játéknak. És történelmi időrendben pont a EU 4-et követné. Felmerült bennem a kérdés. Vajon voltak-e olyan remek emberek, hogy ennél a két játéknál is van erre lehetőség? 😄
ezt létrehozni kb a legkönnyebb
ha tört lenne nem tudnék ironmanazni
Jó, de pl velem előfordul (sajnos) még most is, hogy a felfedező kolonizáló flottám elsüllyed, mert elfeledkezem róla. Meg annyi scriptet nem lehet beleírni a játékba, hogy mindenre jól reagáljon le. Szerintem ezen pár bosszantó hiba ellenére (hiszen a történelem folyamán a csaták során egyik-másik hadvezér / uralkodó mindig hibázott) nagyon jól meg van oldva a harcrendszer... Amúgy tudtátok, hogy a játék "hadi" motorját az egyik leghíresebb porosz hadvezérről nevezték el?

Bump: hogyan lehet gyors lengyel-litván PU-t létrehozni? 😊
Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.06.03. 13:49:33