10049
Europa Universalis IV
  • szabii98
    Indonéziában és a Fülöp-Szigeteken is van pénz dögivel :D
  • hitman1028
    arra kell hajtani h te érj oda először
  • hitman1028
    a sok pénz mexikóba és az inkáknál van,az arany miatt
  • joki95
    Eljutottam 1600-ig tobszor szetvertem az iberiai szovetseget de valahogyan mindig egymasra talalnak aragon 2X kerult kasztilia ala es most legutobb aragon nyomta pu-ba kasztiliat. Nem tudom hogy meddig maradnak a franciak szovetsegesek az nem zavarta oket hogy elvittem provance-t de az mar igen hogy oda adtam a vazallusomnak a balear szigeteket.
    Nemsokara abba szakaszba er a jatek amikor 4 kulonbozo kontinensen kell haboruzni egyszerre.
    Megeszem meg kelet afrikat aztan at ugrok a fuszer szigetekre onnantol kezdve lesz majd igazan sok penz.

Europa
    Afrika
    Del-Amerika
    Eszak-Amerika
    Vilag
    Utoljára szerkesztette: joki95, 2015.10.16. 15:20:27
  • zombitibi
    Nem, én arra gondoltam, hogy a védekező fél anyaországa belép és ekkor asszem automatikusan téged is berántanak. Nekem még nem támadták kolóniámat, nem tudom, hogy működik a dolog védekező oldalról, támadóként én se tudtam csatlakozni. Ha egyedül nem bírnál az anyaországgal meg a szövetségeseivel, jobb ha te kezdesz egy háborút, mert x idő elteltével már nem fognak jönni a szövetségeseid.
  • wednes
    Én is erre gondoltam, hogy ha baj lesz akkor valahogy csak be kell avatkozni.

Nem nagyon vizsgáltam, de olyan intézkedést, hogy direkbe abba a háborúba avatkozzak be, olyan opciót nem láttam (bár nem nézem csak saját kolónia interakciónál) Persze párhuzamos háborút tudnék indítani. De az meg sokkal kiterjedtebb lenne.
  • hitman1028
    mondjuk nem automatikusan,én már láttam olyat,hogy pu alá kerűltek,mégis kivált mindakettő
  • Tuvok #4712
    10-es admin tech szinten lesz elérhető Spain megalakítása, ezzel egy kattintással automatikusan beolvad Aragónia és Nápoly is.
  • Timakrisz
    Ha elég nagy lesz a birodalmad meg is örökölheted inheritagevel vagy mivel.
  • barnetpowa
    Külön-külön tudod beolvasztani a két államot.
  • Szasza1397
    Ha Kasztiliával Pu vezető vagyok aragóniával aragónia pedig PU vezető nápollyal akkor ha én beolvasztom aragóniát akkor mi lesz nápollyal?
  • zombitibi
    Ha nem vagy nagy fölényben, akkor azért számíts rá, hogy hamarosan háborúba keveredsz az anyaországgal.
    Te is ráküldheted másik kolóniára, akár sajátra is vagy az indiánokra. Sajnos a kolóniák idegesítően szerencsétlenek, indián államok ellen is megszenvednek, csak nagy túlerővel képesek egyedül leverni valakit.
  • hitman1028
    újabb 100 év

a háborúk egyre hosszabbak és véresebbek lesznek
    furcsa dolog történt,sztem ez ennek a modnak a sajátossága
    normand antillákból meggalakult kuba,majd abban a pillanatba normandia kuba alá kerűlt pu ba
    ill holland kolumbiából kolumbia és alá kerűlt hollandia
    mindenestre furcsa h a kisebbik alá tartozik a nagyobbik
    köztársaság lettem ,mert sztem hosszútávon az jön be,már alig vannak királyságok
    flandria és sibir vazallus
    Utoljára szerkesztette: hitman1028, 2015.10.15. 19:18:21
  • wednes
    Ezt eddig nem is tudtam, hogy a kolóniák saját háborúkat folytathatnak egymás ellen az anyaországok bevonása nélkül.

Az én francia kolóniám megtámadta az angolt, mi meg nézzük szépen az egészet, hogy egymás között lerendezik. :)
  • Lysandus
    Miért nem?
  • pocoksari
    én nem tenném...
  • pocoksari
    annyi kiegészítéssel, hogy ausztráliánál is van egy kolóniális régió, nem csak amerikában
    és ha nem akarsz magadnak rosszat, akkor figyeled a gyarmatod overextensionjét, mert ha túl magas akkor agyonnyomja a kis beosztottad a lázadás...tehát túl sok területet nem adsz neki egyszerre...
  • Lysandus
    Igen. Mondjuk én most már megvárom a következő akciót, az előző három részt is úgy vettem meg. (Mondjuk az EU II gyári lemeze nekem nem indult el, úgyhogy végig a virágossal voltam kénytelen tolni. :-D)
  • hitman1028
    ez az a játék ,amely megéri a pénzét
  • Lysandus
    De van olyan is, amivel lehet ironmanozni.
  • Lysandus
    Igen.

Vagy támogatod a függetlenségét (ha kitör a függetlenségi háború a gyarmat oldalán szállsz harca), nyertek, és vazallussá teszed. Akár szépszerével, akár erővel.
  • Timakrisz
    Nagyon, én a Blizzardos játékaim kivételével majdnem mind ott vettem. Egy dologra figyelj, hogy ne kérj áfás számlát (vagy ha olyan nincs akkor a 10% vatosat kérd).
    Hát jah igaz beszerezhetőek, de ha egyszer van fizetésem, és hetente legalább 10 órát játszom vele, miért ne vegyem meg? Olyan mintha a sört is lopnám a kocsmából :D (mármint ha nem venném meg)
    Utoljára szerkesztette: Timakrisz, 2015.10.15. 15:06:09
  • hitman1028
    vagy ha nem érdekel az ironman,achievementek vagy a multiplayer,bármelyik torrent oldalon garantáltan fenn van az összes dlc xd
  • Arsenalll
    igen tudom, hogy lemaradtam az akciókról, de sajnos csak most van rá keret:/ Mondjuk amit Timakrisz linkelt azzal sokkal barátibb, 6000-ért dlc-k nagyrésze meg van, így már csak pluszba a Common Sense, Art of War és az El Dorado kéne, amik szintén beszerezhetőek olcsóbban. Amúgy ezek a digitális kulcs eladó oldalak mennyire megbízhatóak?
  • Ntj
    Vagy lehet kapizsgálom már.... Szépen el kell venni először 5 területet egy gyarmati/független, lényeg, hogy egy olyan amerikai államtól amelyik "úgy lett kolonizálva". Azokból magot csinálsz. Létrejön egy saját független gyarmati államod azon a területen és utána szépen kell bekebelezni a többi tartományát, ami már a te gyarmati államodé lesz. Valahogy így gondoljátok?
    Utoljára szerkesztette: Ntj, 2015.10.15. 13:53:23
  • Ntj
    Miért, ha megtámadok egy független nyugat-európai országtól elszakadt gyarmatot, akkor van olyan opció, hogy arra kényszeríthetem, hogy colonial nation legyen alattam? Vagy, hogy?
    Utoljára szerkesztette: Ntj, 2015.10.15. 13:38:36
  • Timakrisz
    Megéri, amúgy hét végén tényleg nagyon olcsó volt, most http://www.allkeyshop.com/blog/buy-europa-universalis-iv-cd-key-compare-prices/ itt nézz körül anno én is itt vettem összes dlc kieggel együtt 6000ftért (eldorado wealth of nation common sense)
  • wednes
    A nagy DLC kellenek, amik a játékmenetet befolyásolják és új dolgokat hoznak bele. Amire nincs szükség azok a skinek, zenék stb.
  • Malarki
    Igazából -sajnos vagy nem sajnos- ez a játék pont az amin a DLC-k nagyon sokat dobnak. Én azt mondom, hogy a teljes élményhez a Wealth of Nations kell, a Res Publica kell, a Art of War kell, a Common Sense kell. A Conquest of Paradise és az El Dorado leginkább a gyarmatokkal meg az őslakosokkal foglalkozik, ezek annyira nem fontosak.
    Egyébként pont lecsúsztál róla, mert most hétvégén volt baromi nagy leárazás steamen Paradox játékokra.
  • Arsenalll
    Gondolkozok azon, hogy megveszem a játékot és az lenne a kérdésem, hogy tökéletesen elég, ha csak az alapot veszem meg + a Common Senset? DLC-k nem dobnak olyan sokat a játékon nem? velük együtt kicsit már drága lenne
  • Timakrisz
    Dehogy kell, csak szépen lassan bedarálod őket, utánuk meg a gyarmataikat (akik jó eséllyel kivívják a függetlenségüket addig).
  • Ntj
    Azt odáig értem, hogy vazallizálni kell a nagy gyarmatosítókat... De mire pl. egy Spanyolországot vazallus méretbe háborúkban lekicsinyíted, nem félő, hogy a nagy gyarmati államai függetlenséget hirdetnek? Vagy figyelmeztetni kell a gyarmati államokat?
  • Lysandus
    Pontosan. Egyedül úgysem tudná kolonizálni az ember az összes lehetséges területet. Jól jön a "segítség". :-)
  • pocoksari
    azt kell nézni, hogy kié a kolónia a játék végén és nem azt, hogy ki kolonizálta :)
    csinálja csak ő...úgyis "nekemadja"
  • hitman1028
    ha a tartomány kb 1500 lakosú ,akkor már érdemes katonát kűldeni oda
  • wednes
    A "távcsöves" felfedezi a partvonalat. De nem rögtön láthatóak a part menti provinciák. Van, hogy 2-3 út is kell ugyanarra a tájegységre és ekkor "előjönnek". A szátazföld belsejét meg konkvisztádorral lehet felfedezni.

Kolonistát meg oda tudsz küldeni, ami elérhető távolságban van tőled, "colonial range".. Az egy idő elteltével elfoglalja a területet, persze függ attól mennyire ellenségesek a helyi lakosok és milyen erővel támadhatnak. Van ahova katonákat is kell vinni, mert különben elpusztítanák a kolóniát, vagy nagyon hátráltatják a 1000 fő elérését.
  • Tuvok #4683
    Hány évesen is adja a Die please die! achi-t ? :)
  • Szasza1397
    kasztiliával elfoglaljam portugáliát? amugy a gyarmatosítás ugy megy hogy kiküldöm azt a távcsöves fickót :D aztán felderít egy területet oda meg küldök colonizálót?

(és egy kép : nem lesz mostanában nagy britannia)
  • hitman1028
    egy kis érdekesség
  • Timakrisz
    Vidd fölé az egeret a vallási jelnek, és meglátod mennyi + - od van a térítésre, és mennyi ideig tart. Én olyat ami 100 hónapnál tovább tart neki sem állok.