10049
Europa Universalis IV
  • Szasza1397
    így már értem :D köszönöm!
  • Malarki
    A közepes hajókat ki tudod küldeni hogy növeljék a jelenléted a kereskedelmi központoknál. És minél nagyobb a jelenléted annál több pénzt kasszírozol be.
  • Szasza1397
    köszönöm a rengeteg választ!!! Amúgy most azt néztem vagy egy órája hogy mire jó ha csinálok bárkákat és kereskedek velük... de egyáltalán nem jött több pénz.. vagy mire jó ez?
  • szabii98
    Egyszer egy óriási Hunyadi dinasztiás európát kéne megcsinálni
    a volt francia játékomban próbáltam, de ők előbb haltak ki :(
  • Tuvok #4635
    Van elég az angolnak, kár lenne időt vesztegetni hajóépítésre:P
  • Tuvok #4634
    Ja, és Bohemia interregnummal kezd, ha lehetőség van azonnal RM vele és van némi esély a megöröklésre mielőtt a Podjebrád event bekövetkezik.
    Egyik játékomban a magyar AI megörökölte a cseheket rögtön az elején, Ausztriával karöltve kurva erősek lettek.
  • hitman1028
    svédekkel nagyon könnyű kivivni a függetlenséget,csak több hajó kell mint dániának
  • Tuvok #4632
    Például ha Magyarországgal nem váltasz Hunyadikra, hanem megtartod azt a barom Ladislaust, akkor közös dinasztiád lesz Ausztriával, és van egy minimális esély, hogy ha nem lesz utódjuk, te kapd meg a trónt. Sajnos viszont a Habsburg meglehetősen szapora família, tehát tényleg kicsi az esély.
    De ahogy te, úgy az AI is elvileg megörökölheti a te trónod, de van egy faktor a játékban a játékélmény miatt, ami elvileg csökkenti ennek az esélyét, és valamely Advisor-od, tanácsadód családja lesz az uralkodó dinasztia még RM esetén is.
    De ha ennek ellenére PU-ba kerülsz, nem kell kétségbe esni, hamar lehet találni pár országot, aki támogatja a függetlenedési vágyad, és háború által újra szabad leszel.
    Érdemes kipróbálni a svédeket (nemrég csináltam meg a Sweden is not overpowered achi-t), vagy valamely Burgund fiúkát, Holland-dal pl. kifejezetten könnyű volt Netherlands megalakítása, vagy akár Nápoly is játszható ország, és mind PU alatt kezd.
  • hitman1028
    vannak ilyen kűldik,pl osztrákoknál a cseh trón néha előjön
  • Tuvok #4630
    PU (perszonál unió) akkor keletkezik, ha egy ország uralkodói családja örökös nélkül kihal, te pedig be vagy oda házasodva Royal Marriage által. Ha többen is be vagytok, akkor a magasabb presztízs győz.
    Tehát a te uralkodód "megörökli" az utód nélkül maradt ország trónját.
    Ez létrejöhet simán utód nélküli kihalás esetén, illetve közös dinasztia esetén van lehetőség igényt tartani (Claim Throne) a trónjukra, ez esetben az uralkodó halálakor örökösödési háború kezdődik.
    illetve vannak event-ek (Iberian Wedding Kasztília és Aragónia közt) vagy küldik pl. angolokkal a franciákkal szemben, ahogy a valóságban V. Henrik is benyújtotta igényét a francia trónra, és kezdetét vette a 100 éves háború.

A gyakorlatban túl sok különbség nincs PU és vazallus között, viszot a vazallust 10, a PU-ba taszított országot viszont (valamiért..) csak 50 év után integrálhatod, de lényegében mindkettő a te bábállamod.
  • hitman1028
    régi szép időkbe,van az a kis fekete jel v micsoda,az jelzi a veszélyeztetett országokat,házasságot kötöttél,és máris mehetett a tróónkövetelés,de ez asszem már nincs igy benne,legalábbis nehezebb
  • hitman1028

vannak ritka esetek mikor csak uggy az öledbe hullik a másik ország,nekem egyszer saxonyval sikerűlt franciákat xd
  • Szasza1397
    de mit kell csinálni hozzá? mert a pu-t én sehol se látom.. se diplomáciánál se a béketárgyalásnál..
  • hitman1028
    a vazallusság sokkal gyorsabb,10 év plusz az integrálás,pu meg 50 év plusz az integrálás
  • hitman1028
    nem mindig
  • Szasza1397
    Valamit nagyon nem értek... miért tudok minden országot csak vazallusommá tenni? hogy lehet Pu-t kötni? vagy mi a kettő között a különbség? és háború nélkül el lehet érni a pu-t?
  • Suskus
    De Amerikában mindig kiválnak, nem?
  • hitman1028
    nem kell,maguktól váltanak,de nem egyszerre,lehet valamilyen fejlettségi szintől függ
  • hitman1028
    ezek csak akkor jönnek létre,ha kiválnak az anyaországtól
  • hitman1028
    ha támogatod egy csoprtot,és felkelnek,lesz az országra háborús ok
  • hitman1028
    ja,ha kicsi a presztizsed v a legitimacy d,az is drágitja,már nem tudom melyik
  • KOXI22
    Lehet hogy egy ilyet választottam , erre van esély .
  • Suskus
    Sziasztok!

Gyarmatosítással kapcsolatban kérdeznék tőletek: meg lehet azt csinálni Amerikában, hogy a gyarmati segítőnk egy nagy ország legyen?
    Pl. Dél-Amerikában ne jöjjön létre külön Brazil, Mexikó, stb?
  • Malarki
    Ha jól emlékszem van olyan döntés hogy felszámolod a rabszolgaságot a birodalmadban. Ha ezt bevezeted akkor vált át a tartomány valami másik termékre.
  • KOXI22
    2. Úgy gondoltam hogy mondjuk egy templom ára 240 dukát építek párat és valamiért utána 285 kerül .
    Infláció nem szokott leni vagy ha igen minimális , de amikor ezt tapasztaltam szerintem nem volt , na majd legközelebb ha lesz ilyen jobban meg figyelem .

5. Afrikai tartományaimban volt pár olyan tartomány aminek a termelése vagy árucikke rabszolgák voltak majd hirtelen kérdőjel lett ott kicsivel később meg át váltott más árucikkre leginkább búzára . Ez azért lehet mert nem gyarmatosítottam vagy miért történt ez ? valami event csinálta és szokót ilyen leni ?

De csak nálam csinálta ezt angoloké a Jóreménység fok körül jó pár tartomány meg portugáloké náluk ugyan úgy van nem változott .
  • Lysandus
    Valóban megéri néha támogatni egy ország függetlenségét. Mondok egy másik példát: Nekem egyszer a karib-tengeri brit gyarmatot sikerült így elszakítani az anyaországtól, majd békésen vazallussá tenni. Miért jó ez? Mert a saját gyarmati országok is kolonizálnak, de csak 0.1-s hatékonysággal, például +80 fős évi népességnövekmény náluk csak 8 fő/év (most lehet, hogy csak egyötödös a máluszuk az egytized helyett). Viszont egy függetlenné vált, majd vazallussá lett gyarmatnál nincs meg ez a negatív szorzó, tehát gyorsíthatjuk egy adott terület kolonizálását általuk, azaz nem éri meg beolvasztani őket addig, amíg van szabad terület.
  • Timakrisz
    2. Az épület (és minden más ára) az inflációtól megy fel (vagy néha egy-egy random event-től)
    3. Nem a tartomány száma, hanem a development határozza meg
    4. Néha megéri, ha a segítségükkel tuti nyersz, és tuti vazallusod lesz a felszabadított ország, illetve ha van egy vazallusod, és van core-ja más országban, akkor néha megéri támogatni az ottani felkelőket és háborút indítani, hogy nyerjen területet a vazallusod.
  • hitman1028
    ja már értem,nem,egy idő után megszűnik a rabszolgakereskedelem,igy ezek a tartományok átállnak valami másra
  • hitman1028
    1821ig tart
    mindennek fix ára van,ill lehet csökkenteni ideákkal
    az ország nagysága,lehet gyorsitani ha a tanácsadód dipl reutationt ad,ill ideákkal
    én nem szoktam,sztem kidobott pénz
    5öst nem értem
  • KOXI22
    1. Pontosan mikor van vége a játéknak 1800 ?

2. Ha egyszerre túl sok épületet építek fel megy az ára ?

3. Ha hűbérest próbálok beolvasztani mi befolyásolja az időt amíg elkészül ? Gondolom egy több tartományból álló országot tovább tart beolvasztani mint egy pár tartományból állott .

4. Érdemes a lázadókat támogatni ott ahol ép háborút vívok vagy úgy is könnyen leveri inkább költsem zsoldosokra vagy bármi másra nálam ?

5. Azokban a tartományokban ahol rabszolgát "termeltem" ott meg változott a termelésem egyéb termékre . Ez azért volt mert nem gyarmatosítottam ?
  • hitman1028
    jaja,mert igy biztos h nem jön létre spanyol
    közbe dánia pu alá kerűlt oroszországgal xd
  • Timakrisz
    De érdekes, én meg nem találkoztam olyannal, hogy Catalónia kivált volna Aragóniából, vagy te nyertél háborút és ezt kérted?
  • hitman1028

na csak sikerűlt kivárni,belementem a vallásháborúba,persze ,hogy mindenki rámjött,de sikerűlt olcsón megúszni,csak 2 tartományt buktam,galiciát,de majd ujra vazallussá teszem
    érdekes,az egy tartományú montferrat sehogyse akart vazallussá lenni,de a sokkal gazdagabb flandria igen
  • Ntj
    Találkoztam 2 vallási érdekességgel... Még életemben nem láttam ekkora kálvinista hódítást, illetve a pápa se a régi már... :D
    http://kephost.com/image/SNfc
    http://kephost.com/image/SNfv
  • --deathstroke--
    Na végre ez is megvan, még 5% kéne a 100%-os orthodox patriarchty-hez de már 40 éve nem dobott ilyen eventet a játék :(
  • hitman1028

következő 50 évbe mintaállam leszek,már párszor megszopatott ezzel xd
  • Szasza1397
    Köszönöm a válaszokat !:)
  • sadface #4602
    Ráadásul van rá mapmode is. :)
  • barnetpowa
    Az attól függ hogy ki ellen mész.Ha sok területet foglalsz például egy franciától,vagy angoltól akkor nála magas AE-t fogsz látni,a környező országoknál kisebbet.
    Ha egy HRE államot foglalsz,vagy vazallussá teszed,akkor jóval magasabb lesz az AE pontod a HRE-n belülieknél.Ezek az államok könnyebben lépnek koalába ellened.
    Egy primitív indián állam elfoglalása után szinte semmi AE pontot nem kapsz.
    Az AE-t csökkentheted ideákkal.
    Utoljára szerkesztette: barnetpowa, 2015.10.11. 11:14:32
  • winterpeti
    Amikor békét kötsz, akkor kiírja ott a bal alsó sarokba ahol azt is írja hogy hány dip pontba kerül, menyi qz overextension, de a szomszédos országoknál megtudod nézni.