Lysandus#4831
Milyen beállításokkal mégy? Ha a török lucky nation, akkor inkább hagyd még. Én 1520 körül próbálgattam a törököt a magyarokkal két katonai tech előnnyel, deffenzív eastern muskétásokkal, osztrák segítséggel, úgy, hogy közben a török a lengyel-litván társasággal és kapcsolt részeivel már háborúzott. És így is iksz lett belőle, mindkét oldal teljesen kivérzett. A csatákban elképesztő fölénye volt, hiába foglaltam el területeket, a csatákkal kihozta döntetlenre a warscore-t. És miután minden szövetségesem kilépett a háborúból inkább elfogadtam az ikszet.
Tehát, bár korábban én a magyarokkal a balkáni terjeszkedést propagáltam, de ha be van kapcsolva az AI bónusz, a játékos bónusz meg ki, és a historical lucky nations megint csak be (például ironman), akkor a törököt az elején messzire kerüld el (ő is elkerül téged, engem eddig 10-ből 10-szer nem támadott meg). Inkább Észak-Itáliát ajánlom (ismét, mint korábban az EU III-ban). Velence eleve nem tagja a HRÉ-nek, nyugodtan lehet belőle szemezgetni, majd 1490 követően testületileg ki is lépnek az észak-olasz államok a birodalomból. Velencét mindenképpen foglald el, aztán helyezd át a home trade portot oda. Többet hoz, mint Bécs, Velence end node. (Genova még többet hoz és szintén end node, úgyhogy arra is érdemes terjeszkedni. Itália ezért is fontos.)
Nyugatosodni megéri, méghozzá a western fókusz döntéssel. Az osztrák szövi miatt talán Prága megszerzése ajánlott, bár ahhoz három tartományt kell elszedni a csehektől, Ausztriától meg csak egyet kellene. A csehek egyébként is jó riválisok, sokáig kitartanak, még ha Prágát el is veszed tőlük. Viszonylag könnyű ellenük harcolni, és még ha nem is hozol el területet, a humiliate béke 40 PP-t ad.