Lysandus#4833
Hát, egy három csillagos vezér az már nagyon nagy előny. Az elején a török egységek is erősebbek, tehát mindig kell szerencse a győzelemhez. Egyébként pedig akkor támadj, amikor valamilyen erősebb ellenféllel harcol. Mondjuk a mamelukok. Azok még a törököt is ki tudják véreztetni. Igazából ha a Balkánt lenyúlnád, akkor már könnyebb lenne ellene. Normál szinten 1500-1510-1520 körülre már hozni kellene a Balkánt.
Mondjuk én a csatákat általában az AI-ra hagyom, az ostromokra állítom rá a saját sereget, az kevesebb MP-t fogyaszt. És nem árt komoly pénztartalékkal belemenni a török elleni első háborúba, ha veszteségeid vannak, akkor inkább szervezd újra a sereget, és vegyél fel zsoldosokat. Jó, hogyha ágyúid is vannak már, mert jelentősen lerövidíthetik az ostromokat.
A western fókuszhoz el kell érni az admin tech 10-et, és vagy Bécset vagy Prágát vagy Gdanskot (Danzig) birtokolni kell, úgy hogy ott már nincs vagy egy alatt van a szeparatizmus. És akkor egy egyszerű döntéssel hipp-hopp át lehet állni a nyugati tech groupba.
A második idea attól függ, hogy merre mégy. Ha kelet és dél: akkor vallási. Szerintem az economic nem éri meg, kevés olyan előnyt ad, amit máshogy nem szerezhetsz meg, vagy egyébként monarch pontokba kerülnek. Én most hogy Itália felé terjeszkedek a magyarokkal a humanizmust veszem fel elsőnek (lényegében minden kultúra elfogadott lesz, csökken a szeparatizmus, a lázadás veszélye, gyorsabban lehet csökkenteni az autonómiát, ami plusz adó, termelés, trade, és nem utolsó sorban MP), másodiknak pedig az influence-t. Utóbbi arra jó, hogy a qrva drága admin pontos core-sítás helyett vazallusokkal terjeszkedjek.