10049
Europa Universalis IV
  • KOXI22
    Mert valószínű nem rég foglaltad el azt a területet meg túl gyenge a terítőd .
  • Szasza1397
    ha egy szunnitát megpróbálok katolikusra átállítani akkor miért tart éveken át 0.0 %-nál?
  • hitman1028
    nekem az 86 éves koráig uralkodott xd
  • Timakrisz
    Nem 100% hanem 80. Hát nem tudom, spanyollal befejeztem épp 2 napja, amíg colonizálással voltam elfoglalva semmi gondom nem lett, de miután emperor lettem gondoltam megpróbálom létrehozni a HRE-t. Nem sikerült, elsősorban az iszonyatosan megerősödött töröknek köszönhetően, DE szerintem a spanyol verhetetlen kolonizálásban, ugyanis csak annyi a trükk: nem segítesz Portugálnak Morokkó ellen (elfogadod a hadba hívást, de szarsza farmra) és egy csomó erőforrása arra fog rámenni, hogy Afrikában hódítgasson. Meg van 100 trükk ellenük... olyan háborút indítasz amiben ellenük lennél, és elfoglalod a szigeteit (seregben sosem volt erős) vagy, ha nem a wc a cél, akkor meg dipo techre gyúrsz és simán le lehet körözni kolonizálásban.
  • Tuvok #4675
    Nem véletlenül hívták Tehetetlen Henriknek, a 0-0-0 történelmi hűség. :)

Csatába hiába küldöd, védett személy:) Adj neki attrition-t, jó nagyot:) De ez titok:D
  • medve54
    Nem mindig
    Nekem az elején amikor neki királynője volt nekem meg királyom, valahogy nem jött össze a házasság, majd jött egy 0-0-0-ás királyom (aki 50 évig uralkodott, dacára annak, hogy a legtöbb csatába menetelő sereget ő vezette és kb 20-szor küldtem a halálba szándékosan), neki közben szintúgy királyai voltak és ennyi. A csóka 1540 körül távozott közülünk, végelgyengülésben és igen tiszteletreméltó 81 évet élt. Beletelt jópár évbe, hogy Európa legelmaradottabb országából újra viszonylag fejlettet varázsoljak

Iberian wedding

Ha tudtam volna, hogy ez lesz, akkor már az elején nekiugrok Aragóniának. De a portugáloknak is, nagyon erősek gyarmatosításban, az én Mexikóm, 3 részre van szakadva, hála a portugál Mexikónak...

Egyébként szerintem se bántsd Aragóniát, ha feljön az event megkapod őket szőröstül-bőröstül, csak nem 100% hogy megtörténik
  • Timakrisz
    Totál értelmetlen amit csinálsz. 1480-1520 közt felugrik az Iberian Wedding event amiben megöröklod Aragóniát+Nápolyt ha elég magas a preztizsed. Hagyd őket békén, ne keveredj háborúba velük, mert később gyengébb birodalmat örökölsz, a Castilian Civil Warban válaszd az Aragon oldalt (amúgy is jobb az uralkodó/örökös azon az ágon).
  • Szasza1397
    ja így már értem köszi :) .. és még egy kérdés.. most már kevesebb a területe mint 10 és így elég ha csak aragóniát foglalom el? akkor már egyből feljön az hogy hűbéresem legyen és akkor megkapom nápolyt is?
  • KOXI22
    Ha több mint 10 tartománya van nem tudod hűbéresé tenni . Napolyal milyen kapcsolatba van áragóniával ? ha szövetségben akkor ott kéne lenije csak másik menüben azt hiszem az utolsó előttibben van . Ha PU ben van akkor is ott kéne leni csak akkor 100 % kell elfoglalnod hogy fel tud bontani vagy nagyon magas % -ra .
    Utoljára szerkesztette: KOXI22, 2015.10.13. 22:40:03
  • Szasza1397
    na jó... én ezt nem értem.. egy fél napom elment vele hogy kasztiliával elfoglaltam egész aragoniát és nápolyt de a béketárgyalásnál se az nincs hogy hűbéresem legyen aragonia se az hogy nápollyal megszakítsa a kapcsolatot.... ez miért van??
  • KOXI22
    3. Az meg milyen már hogy a ManPowerem maximuma 291k havonta 3800 tölt újra egyetlen egy seregem vesztett egy ostrom során többi egység mind ép . Ilyenkor nem annak az egy csapatomnak kéne havonta 3800 vissza töltenie ?
  • Tuvok #4668
    Alig bugos..

• Tuvok #4667
    Mert a gép uralkodója nem hal meg csatában, akármilyen jó is:)
  • hitman1028
    a gép mindig megteszi tábornoknak
  • KOXI22
    2. Na közbe meg figyeltem az épületes dolgot inflációm nincs , event nincs , alapból a jobbik templom 240 és az egyetem is 240-be kerül de bizonyos tartományokban ez fel megy 285 -re ez miért van ?
  • KOXI22
    Én se szoktam csak nézek végig játszási videókat ahol meg használják .
  • Malarki
    Mivel meghaltnak a csatában csak akkor ha muszáj. Én sose rakok uralkodót hadsereg élére, trónörököst is csak nagyon ritkán.
  • Szasza1397
    Köszönöm a válaszokat :)

Egy kis kép (bizáncot nem bírta elfoglalni a török és létrejött bulgária :) ) :
  • KOXI22
    1. Érdemes a királyt és a trónörököst kinevezni a hadsereg élére ? ha igen mekkora szárazföldi hatalomnál ?
  • wednes
    Kereskedelmi hajók felhasználása.

1. "protect trade" parancs egy kereskedelmi nodre-ra. Érdemes oda küldeni, ahol megfelelő jelenlét is van. A trade powert befolyásolják a területek, az ott lévő épületek, a ker, hajók száma és egyéb modifier dolgok. Példa, ha te betolsz 10 hajót egy pontra, akkor hasamra ütök 20 értékkel nő a trade power. -> ez összesítésben x összegben jelentkezik. Benyomod a protect trade ikont, kiválasztod a node-ot, de még nem nyomsz rá, akkor csak ráviszed a kurzort akkor kiírja ezeket az értékeket, milyen növekedés várható, mennyi költség stb.

Na de ha más hatalom is betol 10 hajót, neki is ennyivel nő, de adott "tortán" osztozkodtok. Most meg nem mondom, hogy a trade volume (keresdelemi háát forgalom, több áru áramlik, mennyiségi növekedés) növekszik -e hajóktól, de szerintem nem.

2. Lehet kalózkodni kereskedelmi hajókkal is. Kiküldöd őket pl: Karib-tengerre és adott bevételt hoznak. De belefuthatnak időnként egy zsíros aranyszállítmányba is és akkor nagy összeg jelenik meg egy alkalommal. A kalózkodás és az elhárítás nem tényleges harc. Olyasmi mint a kereskedelem. A függvénye ki mennyi hajót tol be kalózkodásra és mennyit elhárításra.

3. Háború esetén is szoktam őket használni. Kisebb csatákhoz, vagy blokádok fenntartásához. Ha megvan a tengeri fölény nem kell vesztegelniük a kikötőkben.
  • Lysandus
    Kinevezed egy kis (2-3-5000) fős csapat élére, és kiadod neki a "Hunt for the Seven Cities" parancsot, és erre elkezdi felderíteni a szárazföld belsejét. Nem mellesleg egy csomó hasznos event is felugrik akkor, ha elküldöd felderíteni. De ha jól emlékszem csak az Újvilágban.
  • kissssss
    a "vasfazék" szárazföldön derít fel területeket
  • Szasza1397
    és akkor mire jó a másik ?:D nem a kék sapkás hanem a vas :D
  • Tuvok #4656
    A "távcsöves" kell, azaz Explorer.
    Fogsz 3 light hajót (az a leggyorsabb), beleteszed az Explorer-t és megjelenik a hajók menüjében az Explore mission. Kiválasztod, elküldöd, először adott terület vizterületeit (waters), utána a partokat (coast) tudod felfedezni. Amíg ezt a küldit csinálják és az Explorer él, nem szenvednek attrition-t, de amint meghalt, sérülnek, olyankor gyorsan kösd ki őket. Kapsz üzenetet arról, mikor befejezték a küldit.
  • Szasza1397
    A gyarmatosításhoz az a távcsöves vagy a kalapos vezető kell? és hogy tudok új területeket felderíteni? -csak odaküldöm a hajókat és kész? meg van szabva mikor meddig mehetek el? a hajók megsérünek a vizen?
  • Lysandus
    Különösen az elején, amikor még havi max. 200-300-al töltődik vissza. Akkor minden plusz megfizethetetlen.
  • winterpeti
    Én sokszor manpower nővelésre költöm, mert a háborúk kimeritik általában.
  • Lysandus
    Olyan dolgokra érdemes költeni, amivel monarch pontokat tudsz kiváltani (stabilitás, infláció csökkentés, stb). Vagy plusz legitimitás, ha weak claimmel lett uralkodó a királyod. Vagy plusz manpower recovery-re az elején - amíg még alacsony az MP -, azt mással úgy sem lehet elérni.
  • inkvisitor
    bocs, 600, nem 6000
  • inkvisitor
    6000 évnyi játék alatt egyszer jött össze. Most már inkább elköltöm értelmesebbre. Stability, merchantilism és szükség esetén jogosság. Kasztíliaként szinte esélyem sincs pápának lenni. Jó kapcsolatok a magasabb pontokért, a többi nem érdekel. Talán protestánsként lenne érdekes egyszer elfoglalni rómát :)
    Az említett államférfiak a választható advizorok alatt jelennek meg. Ha alkalmazni akarod, fel kell bérelni.
    Utoljára szerkesztette: inkvisitor, 2015.10.13. 12:32:42
  • Arsenalll
    Papal Influance-t mire szoktátok költeni? Érdemes megpróbálni, hogy hátha én leszek a Papal Controller? Illetve van egy olyan opció, hogy 25% eséllyel szerzek Diplomata-t, Statesmen-t, Inquisitor-t vagy van még egy negyedik. Kipróbáltam, de nem is történt semmi, szóval ez mi?:D
  • hitman1028
    burgundyval kell,és az elején oddacsapni
  • Tuvok #4647
    Erre nincs konkrét recept, sok múlik azon, hogy ki kinek a riválisa, szövetkezz Kasztília riválisaival.
    A szövetségrendszer mindig szitufüggő és random, van Relations térkép, nézd meg ki utálja Kasztíliát és ki kedvel téged, ezek nagyobb eséllyel mennek melletted háborúba ellenük.
  • Szasza1397
    de kivel ? :D fro. portugália harcol, anglia gyenge az elején és a többi is..
  • Tuvok #4645
    Érdemi szövetségesekkel.
  • Szasza1397
    aragóniával hogy győzzem le már az elején kasztiliát?
  • kissssss
    " vagy mire jó ez?"

időpocsékolásra arra pl jó, ha meg kéne nevezni mi a gyenge pontja az egész EU sorozatnak akkor én egyből a kereskedést mondanám.
  • Chris
    Nem olyan ritka az... :)

• Tuvok #4641
    Hányat küldtél ?
    Nagyjából arányosan érezteti a hatását, ha pici ország vagy kis bevétellel, akkor pár hajó is jelenthet pár tized többletbevételt, nagyobb ország esetén 30-40, vagy akár 100-200 hajónál érezteti majd. A lényeg, hogy a fenntartási költségük többszörösét megtérítik.
  • KOXI22
    És azt hol látom hogy meg halt egy szövetségesem királya és nincs örököse és esélyem van a tornyára , mindig nézni kel a trón követelési gombot ? Vagy fel jön mint egy event ?

Egyébként én se veszem igazán észre ha ki küldöm őket hogy több pénz jönne be bár nálam igaz, hogy ha nincs háború és nem kellennek a hajók olyan 25 % pénzt adok csak nekik . De ha 100 % van se látok sokall többet mondjuk kb 20-30 között szokott leni a kereskedő hajók száma .