10049
Europa Universalis IV
  • pocoksari
    ütödütödütöd kapod a monarch pontot, abból megy a coresítás és a fejlődés, önmagát gerjeszti
  • pocoksari
    kép
    ez így érdekes ám ha tudsz lopni monarchia pontot agresszióval...gyhóóó lesz ez
  • Timakrisz
    Be lehet őket húzni háborúba, ha a szövetségesét támadod, szinte mindnek van HRE-n kívüli szövije.
  • joki95
    Normal, lucky nation kikapcsolva.
    A merchant republic a kedvenc allam formam nem akarom levaltani. Republic-bol sokkal tobb monarch pontot lehet kisajtolni.
  • Lysandus
    Szerintem nem lehet a reformációig végigvinni az utolsó előtti reformot. Akkor meg nem sok értelme van a Landfriedének sem, mert ha azt átviszed, akkor nem tudod megtámadni ez eretnek fejedelmeket. :-)
  • Timakrisz
    Nem rossz, nehézség? Italyt nem hozod létre?
  • Timakrisz
    Hát ez nem lesz könnyű, az a baj a reformáció nagyon beszopatja az embert. Ha heretic princek vannak (marpedig lesz legalabb 10) akkor pl princenként -0,1 /hó. Nekem spanyollal első 4 et sikerült kitolnom (vagy 5?) de a HRE már nem jött össze, kifutottam az időből.
  • joki95
    Genoa 1700
    Terkep
    Income
    Litvania nem vazallus csak haboruba vagyunk!
  • Lysandus
    Elképzelhető. Abban nem voltam biztos.
  • hitman1028
    ha nincs meg a 7 szabad város,akkor is büntetés van
  • hitman1028
    akkor lehet még előtte játszottam xd
  • Lysandus
    Nem jár. Most nem kapsz egyszeri 10-20-30 IA-t, ha felszabadítasz egy tagállamot. Max mivel többen vannak, kapsz egy kicsi havi növekményt (már ha 25 felett van a tagállamok száma). De ez nem úgy jár, mint korábban, a Common Sense előtt.
  • hitman1028
    az elején gyorsabban nő,utána lelassul kicsit,ahogy fogynak a tagok
    jár pont ha felszabaditasz egy államot
  • Lysandus
    Folyamatosan jár, vagy éppen fogy most már. 0,1/hó jár azért, ha belső béke van. Azért is jár havonta valamennyi, ha 25-nél több tagállam van, de most meg nem mondom, hogy mennyi ez az összeg pontosan. Birodalmi szabad városonként is jár valamennyi havonta. Ha tartományt léptetünk be, akkor továbbra is jár ezért a plusz egy IA, de ez egyszeri, nem havi. Szintén egyszeri 10 IA jár, ha megtartjuk a császári trónt uralkodóváltásnál.

Miért jár büntetés? Folyamatosan, minden hónapban csökken az IA, ha például nem a HRE tagja bitorol birodalmi területet. Akkor is, ha PU alatt, vagy vazallusán keresztül teszi. Tartományonként x összeggel. Ennél nagyobb a bünti, ha egy választó vazallusa valakinek. Akkor is csökken havonta az érték, ha kevesebb mint hét elektor van. Ugyancsak folyamatosan csökken az IA, ha eretnek hercegek vannak a birodalomban. És végül: egyszeri 10 pontos csökkenést okoz, ha a császár elutasítja egy megtámadott tag hadba hívását, és ha egy birodalmon kívüli ország bekebelezi a birodalom egy tagját.

A pontos értékeket meg nem mondom fejből, mert a wikin még a Common Sense-re (1.12) érvényes leírás van. De ha havi 0.18-as pluszat össze tud hozni a császár, az már kiugróan jó értéknek számít.
    Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2015.10.29. 19:45:26
  • szabii98
    75%-os leárazás van az alapjátékra steamen november 2ig
  • pocoksari
    akkor miért jár? nem számítva ezeket szirszar 0,000001 tételek, tehát mi a megoldás? azon kívül, hogy évente ötször megdöglik a császárom? :D
    különben amit írtál 200-250 év sincs elkésve, lévén marad így is 100-150, ami - figyelembe véve, hogy törökkel 100 év alatt egész európát meg tudtam enni, míg itt csak a nem-HRE részt kell belülről - kivitelezhető, tehát ettől a taktik még áll, csak finomítani kell rajt :)
  • pocoksari
    a traditionjét akkor dipóban fizeted, de megfizeted
  • Lysandus
    Én vazallussá teszem, és amikor megvan az influenza idea, akkor diploannektálom.
  • Timakrisz
    Ez már tuti nem igaz, maximum talán Ausztriával, bár velük utoljára 1.10 alatt játszottam.
  • Timakrisz
    Miért szeretitek annyira a román területeket? Olyan buzi drága corésítnai őket :((
  • wednes
    A drágákat. :)

Játékemenetet befolyásoló DLC-k:

Conquest of Paradise, Wealth of Nations , Res Publica , Art of War, El Dorado, Common Sense.
  • Skyvolker10
    A DLC-k közül melyiket érdemes megvenni?
  • Lysandus
    HRE tag bontásból és vallástérítésből már nem lehet IA-t szerezni. Akkor sem jár IA, ha sikerrel véd meg az ember egy tagállamot. Megváltozott az egész rendszer.
    Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2015.10.28. 23:24:26
  • pocoksari
    az IA-t eddig is hre-tag bontásból, vallástérítésből, provincia hozzáadásból szereztem
    amikor 0 akkor hagyom, hogy megegyék egymást, vallást váltsanak, amikor összejön annyi tartalék, akkor gyorsan rendet rakok (ha kell saját provincia hozzáadással pótolom) és meghozom a döntést
    az osztrák játékban azért tartott sokáig, mert senki nem akart a HRE-re támadni
  • Lysandus
    Azóta változott a helyzet. Jelentősen rontottak a megszerezhető IÁ-n. És maga a rendszer is változott, ahogy az imperial authoritit lehet szerezni. De a 100 évet úgyis lehetett tartani, de most már nem. 1.12-ben én a magyarokkal a vallásháborúban szereztem meg a császári címet, azaz valamikor 1550 után, és 1650-1660 körülre megvolt az utolsó előtti reform (igaz úgy vettem át a HRÉ-t, hogy egy reform már megvolt. 1.13-ban aztán kábé a felére-harmadára csökkent a szerezhető IA (EUIV wikin még a régi, 1.12-es számok vannak, de már az új rendszer. Szóval most már kell hozzá 200-250 év.
  • pocoksari
    common sense előtti volt az biztos
  • hitman1028
    kezdtem egyet magyarokkal,meglátjuk mi lesz belőle

prága elfoglalva
    érdekesség,bizánc még mindig áll xd,ilyet se láttam még
    boszni szövetségese lengyelek,igy a törökök őket se merik megtámadni
  • Lysandus
    Melyik verzióban?
  • pocoksari
    kb. 100 év alatt meg lehet lépni mindenképpen, nekem is összejött múltkor pedig én hagyományosan lassú vagyok ebben
  • Lysandus
    Az igazi probléma ezzel az, hogy a birodalmat nagyon megnehezítették 1.13-ban. A töredékére csökkentették a kapható IA értéket. Korábban 10-15 év alatt le lehetett zavarni egy döntést, most szerintem a maximálisan megszerezhető havi IA érték olyan 0.2 körül van. De ehhez az is kell, hogy béke legyen a birodalomban (egymással ne háborúzzanak), mert ez önmagában 0.1 IA havonta. Valljuk be, ez nagyon ritkán van így. Marad tehát 0.1 havi "stabil" megszerezhető IA, ami 1,2 évente. Az durván 42 év egy döntésre, jó, mondjuk legyen benne egy "meghalt a császár, éljen a császár", tehát az 34 évre csökkenti egy döntés elfogadtatását. Oké, foglalhatsz területeket is, de a birodalom fenntartásával el van az ember egyébként is, és ha az elfoglalt területeket be is szeretnéd léptetni, akkor nem teheted vazallusokon keresztül, mert ő nem léptet be tartományt. Vagy birodalmon kívüli vazallusokkal is csinálhatod, majd diploannex, beléptetés (ha jól emlékszem csak coré-t lehet beléptetni), megint elengeded, de akkor meg a dipó kapcsolatok száma lesz a probléma. Jó, el lehet engedni a vazallust is, de akkor meg kapja az ember a "hűbérurunk elhagyott bennünket" -200-as viszonymódosító sirámot, ami a döntések elfogadtatásánál lehet probléma.

És akkor még meg kell akadályozni az itáliai államok kollektív kilépését, mert a 0.2 havi IÁ-hoz 50 plusz, de inkább 60 tagállam kell. Velence nem olyan nagy probléma, ráadásul vissza lehet szorítani az egyetlen birodalmi tartományára, és így "beléptetni" a birodalomba. (Ezt egyébként Burgundiával is meg lehet csinálni. Ez plusz két tagállam.) A Pápai Állam viszont igen, mert el kell foglalni Rómát is, és benn tartani legalább 1550-ig. Ez azért érdekes, mert kíváncsi vagyok, hogy a Pápai Állam benn marad-e a birodalomban. Tehát nem lépteti-e ki magától Rómát (nincs-e erre valami script, az invesztitúra háborúkra utalva). Ha marad, akkor viszonylag könnyű a dolog, mert a coresításig kapja az ember a Róma elfoglalásáért járó bünit. Ha viszont egyébként kilépne, akkor 60 évig! :-) Mivel a császárnak 1550-ig mindenképpen katolikusnak kell lennie.

És akkor még nem beszéltünk a reformáció korának zűrzavaráról, amikor legalább 50 évig nem fog nőni az IA a vallási problémák miatt. Ez azt jelenti, hogy az utolsó előtti döntés meghozatalához kell vagy 200-250 év. Mondjuk az ötödik döntésig, a Landfriede-ig kell eljutni, mert onnan már csak idő kérdése az egész. Meg onnantól a belső békéért járó havi 0.1 IA garantálva van.

Szóval nem lehetetlen a dolog, de sokkal nagyobb kihívás, mint korábban. :-) Én valószínűleg nem fogom megpróbálni. :-)))
    Utoljára szerkesztette: Lysandus, 2015.10.28. 13:19:41
  • Lysandus
    Elméletben eddig én is eljutottam. :-)
  • Tuvok #5008
    A másik felét meg kidobtad az ablakon a penalty miatt...
  • Tuvok #5007
    Pár patch-el ezelőtt még nagyobb penalty járt érte, ha nem a saját Node-odban gyűjtöttél, de így is elég durva tud lenni, úgyhogy nekem régi, bevát szokásom, hogy kizárólag "otthon" gyűjtök, és minden létező irányból ide irányul a Transfer. Kolóniák esetében más a helyzet, de bármikor amikor ennyire homogén területen kereskedek, mindig így volt a legtöbb.
  • Timakrisz
    Hát ez baromi érdekes, ugye a lentebb postolt spanyol állásomban és is befoglaltam a boszporuszt, és ha megnézed a képet látszik, hogy 50+ dukátom jött már endgame alatt, de amikor csak a szorost őrző 4 provinciát uraltam akkor is bőven 30 fölött volt...
  • wednes
    Hát igen, lehet ott érdemes gyűjteni, ahol elég nagy a jelenléted és nem vezet út saját main node-hoz. Talán velence és genova lehet ilyen node.
    Utoljára szerkesztette: wednes, 2015.10.28. 11:27:18
  • Tuvok #5004
    Ha küldenék oda egy rakat hajót Protect-elni, az sokkal megdobná a Trade power-t és talán megérné gyűjteni, de mivel a lengyel uralja a környéket és embargo is van egymással szemben, csak így tudtam kifejni a legtöbbet belőle.
    A Venice node-nál a végletekig próbálkoztam ezzel, de mivel "fej node" és Bécs felől nem érkezik egy peták sem, a 93%+ Trade Power ellenére a maradék pár dukát bevétel felét is elbuktam, ha gyűjtöttem ott, ezért célszerűbb volt hagyni Venice-t és Ragusát Genoa felé irányítani. Az achi-hoz a Trade Power így is, úgy is meg volt.
  • wednes
    Viszont elképzelhető, hogy a penalty ellenére is a végösszeg nagyobb lesz. Most ezt általánosságba íron, nem feltétlen erre az esetre.

Én szoktam próbálgatni, hogy hogyan járok jobban a kereskedelemmel és mindig lesem a Trade fülön a végső bevételt.

Az is megfontolom, ha nem riválisra tolom rá az embargot. A "costly embargo" ellenére is lehet "jobban jársz", ott is van ugye penalty. Nem feltétlen anyagilag. Lehet picit csökken a bevételed, a célpont országé még nagyobbat zuhanhat. Ez is egy fajta hadviselés, gazdasági.

Akkor hatásos, ha egy kisebb kereskedelmi erejű szomszédos ország nekiáll keménykedni, aminek a fő bevételi forrása az a trade node, amit uralunk.
  • Tuvok #5002
    Nem.
    Elég durva penalty jár érte, ha nem a Main Trade Node-ban gyűjtesz, Transfer-rel viszont megkapom azt a pénzt Ragusa-n keresztül.

• Timakrisz
    Constantinápolyban nem lett volna érdemesebb gyűjteni, mint Transferelni?
  • Timakrisz
    Na épp ezen agyaltam miután elbasztam a török állást :)