78
  • lordsithlord
    #78
    Ja, igen, a Copy-Paste állításodról: végignéztem, te ugyan egyetlen linket sem tettél ki arról, hogyan zajlik le a hibernálás folyamata.

    Én se a Microsoft oldaláról másoltam be, hanem jegyzetből, ezt le is írtam. Nem ártana elolvasni, mire replikázol.

    Valóban, magának a fogalmaknak (hibernálás, sleep, hibrid állapot) a meghatározását bemásoltam, de ebben ugye nincs benne maga a Hibernálás menete. De ezt nem is úgy adtam elő, mint saját gondolatot. Ergo itt ismét rágalmazol anélkül, hogy megnéznéd, mire is replikázol.

    A pitiáner címet megtarthatod magadnak, ha már többen mennek veled szemben, akkor is azt feltételezed, hogy valaki más acc-kal is beírt, mert az ugye képtelenség, hoy te írsz hülyeséget. Most meg, hogy még többen jelezték, hogy valami nem okés az általad és usersg által leírt dolgokkal, gyorsan közlöd, hogy akkor te befejezed a vitát.

    Hát tudod mit, én sajnállak, hogy ennyire ostoba, arrogáns, pitiáner alak vagy.
  • lordsithlord
    #77
    Akkor most tényleg bebizonyosodott, hogy vagy közöd nincs az informatikához, vagy dinoszaurusz vagy.

    Nézz meg egy rendszergazdai álláshirdetést és ott is leginkább azt, hogy mik az elvárások egy rendszergazdával szemben.

    Az, hogy értsen a Linux és Windows szerverekhez, az csak alap. Ezen felül tudjon programozni weblapot, konyítson valamilyen programozási nyelvhez is (lehetőleg PHP-hez vagy Java-hoz), tudjon legalább 1 idegen nyelven folyékonyan, ismerje a hálózati rendszerek felépítését és tudja kezelni az eszközöket és még sorolhatnám.

    Valóban, amit ma egy ember feladatának tekintenek, az régen 4-5 emberé volt. De a cégek spórolni igyekeznek, ezért univerzális embereket keresnek.

    De mielőtt beszólsz, jól tennéd, ha utána néznél a dolgoknak. Tessék, itt van az a tanterv, amit az ELTE-n végig kellett csinálni ahhoz, hogy valaki rendszergazdai végzettséget kapjon: http://www.inf.elte.hu/karunkrol/oktatas/tantervek/Tantervihalok/Rendszergazda.pdf

    Nézd meg a tantárgyakat, aztán azt, hogy mi is tartozik adott tantárgyhoz. És jobb ha tőlem tudod, ebből a legtöbbet egy rendszergazda használja is a munkája során (kivéve talán a matekot).

    Szóval ismét csak oda lyukadunk ki, hogy rágalmazol, hülyeségeket beszélsz, de ahhoz már lusta vagy, hogy utána is olvass a dolgoknak...

    Csak gratulálni tudok, mert téged valóban mutogatni kellene, mint elrettentő példát...
  • Zolika1212
    #76
    Felvettek suliba:D
  • narumon
    #75
    Nem akarok nagyon beleszólni a vitátokba (olyan szép :D), de mondjuk én ismerek pár rendszergazdát a nagy magyar valóságban (iskolák, max közepes méretű cégek) gyak. mindent ők csinálnak ami IT. Az eszköz beszerzésétől Jucika néninek felinstallálásig a linux szerver konfigurációjáig bezárólag.
  • willcox
    #74
    Amiket leírtál feladatokat, azok nem mind rendszergazdai feladatok. Ezek után még az is kétséges, hogy egyáltalán rendszergazda vagy-e, vagy csak hallottál egy számodra jól csengő munkakört, és annak adod ki magad, ami egyébként a valóságban sokkal szürkébb és egyszerűbb. Szerintem te részben kevered a rendszermérnök, rendszertervező, rendszerszervező egyes feladataival, az viszont biztosan egyik sem lehetsz ennyire sekélyes tudással.
    Ha egyáltalán jártál ELTE-re, akkor csak bölcsész lehetsz.

    "Továbbra is szajkózod a hülyeséget, pedig már leírtam pontosan a hibernálás menetét is" - ez aztán a pofátlanság netovábbja. Amit először leírtál, az épületes baromság volt, és miután én leírtam jól, hogy valójában mi történik, először hozzá nem értőnek tituláltál, majd bemásoltál (copy-paste) a microsoft oldaláról egy szöveget, amit saját gondolatként adtál elő (ami egyébként megegyezik azzal, amit én korábban már leírtam) majd később még a linket is megadtad hozzá. Pitiáner vagy, csak az ócsárláshoz értesz. A "titulusok" nagyon illenek rád.
    Egyszerű szájhősök vagytok, befejeztem a veletek való kommunikációt.
  • willcox
    #73
    Téged mutogatni kéne.
  • lordsithlord
    #72
    A sleep-ből nem magától indul el a gép, nem is ez volt a hozzászólásban, Ha már mondasz valamit, legalább pontosan idézd...

    A pontos mondat így szólt:"Sleep üzemmódban nem teszümnk el gépet, mert könnyen bekapcsolhat, aztán simán megsütheti magát táskában!"

    Ez valóban így is van, elég, ha a gép esetleg kicsit is tud mozogni a táskában és a kijelző fel tud nyílni annyira, hogy a sleep-ből felébredjen. Mert ugye a sleep állapotnál általában bármilyen művelet (képernyő felnyitás, gomb lenyomás, stb.) elegendő ahhoz, hogy a gép "felébredjen". Valóban, lehet rajta finomítani, hogy a kijelző nyílásakor ne induljon be, ezt nem tagadom. De ugye abban egyetérthetünk, hogy ha a gép beindul egy táskában, baromi könnyen megeshet az a nemvárt esemény, hogy megsüti önmagát megfelelő hűtés hiányában?
  • messen
    #71
    "Te nem vagy tisztában alapfogalmakkal. "Hibernálásból jelenleg 7 perc alatt jön vissza úgy, hogy dolgozni is lehet vele." - Többször le lett írva, hogy a hibernálásból való feléledésnél csak annyi történik, hogy a lementett memóriaállapotot visszatölti a memóriába. Ez biztosan nem tart 7 percig."

    Drága fiam, te nem vagy semmi! Nem vitatkozol a ténnyel, amit a másik ember naponta tapasztal, hanem egyszerűen betiltod :D Erről a Connan a barbár egyik jelenete jut eszembe, amikor részegen meglát egy lámát, és azt mondja: "ilyen állat nincs is" :D

    Próbálj, kérlek, együttélni a gondolattal, hogy van élet az sg fórumon kívül is, és megtörténnek olyan dolgok, amiket fórumita "szakemberek" képtelenségnek titulálnak. Mint például az, hogy hibernálásból - nem sleep módból, nem hideg indításból, hanem hibernálásból - bezony hét teljes perc, mire használni tudom a gépet. Nem azt mondom, hogy ez normális dolog, de ez a _tény_, és ezen az sem változtat, ha még ezerszer leírod itt nekem :D
  • narumon
    #70
    Nem értek egyet veled. (ez most baj?) Igen sokat vezetek. Vezetés közben nem használom a tabletet, viszont a célállomáson annál inkább. Jegyzet, marketing képek, PPT nekem arról megy. Emailjeimet nézem, ellenőrzöm. Ha olyan helyre megyek, hogy több napot vagyok akkor kényelmesen olvasok róla, hallgatok zenét, netezek stb. Amúgy meg múlt évben több mint hússzor repültem, repülőn szintén nagyon jól használható.
    De minek írom le hisz annyiszor leírtam már.

    Azt meg, hogy szerinted mi a hülyeség a kutyát sem érdekli. Én sem facebookolok feleségem viszont rendszeresen lóg rajta, pedig ő a dr. nem én :)
  • lordsithlord
    #69
    Észt osztani nagyon tudsz.

    De ha már ennyire tudod, mit kell tudnia egy rendszergazdának, hadd kérdezzem meg: ezeket a dolgokat mikor fogja használni? Mikor éppen egy hálózatot tervez meg? Vagy amikor azt a hálózatot kivitelezi? Esetleg mikor a szervereket beszerzi, telepíti, teszteli, beüzemeli? Vagy mikor a klienseket kell beszerezni, feltelepíteni, személyre szabni? Esetleg mikor a hálózatot kell monitorozni és kezelni? Vagy esetleg mikor új szközt telepít a hálózatra? Na, melyik esetben szükséges azt tudni, hogy a hibernálás pontosan hogyan történik?

    Mert ugye egy rendszergazda feladatai ezek, nem pedig az, hogy egy hülye művelet pontosan hogy is zajlik le...

    Ezekhez értek, ezek a feladataim (többek között). Azzal soha nem jön oda az ügyfél, hogy "Figyelj, hogy is müködik a hibernálás?", legfeljebb azzal, hogy lassú a gép, rendbe kell tenni.

    Teljességgel egyetértek messen kolléga hozzáaszólásával, annyival kiegészíteném, amit anno egy tanárom mondott nekünk az ELTE-n: vannak a rendszergazdák és vannak a papírtigris rendszergazdák. Ha magyarázatra szorulna: van, aki ténylegesen tudja, amit tudnia kell és van, aki papíron meg esetleg elméletben szépen tud, de gépnek a közelébe ne engedje az ember, mert ott baj lesz. Téged kénytelen vagyok a 2. kategóriába sorolni.

    És csak csendesen megjegyezném, nem egy ilyen okostóni fogja megmondani a rendszergazda hozzáértését. De nem ám. Hanem az elégedett ügyfelek, akik visszatérnek hozzá, vagy az elégedett munkatársak, akik ismét fogják tudni a gépüket fennakadás nélkül használni.

    Továbbra is szajkózod a hülyeséget, pedig már leírtam pontosan a hibernálás menetét is, és abból elég szépen kitűnik, hogy bizony a memóriában lévő adatok mennyisége igen komoly befolyásoló tényezőnek számít, hiszen mikor a gép felébresztésre kerül, azt az adatmennyiséget kell visszamásolnia pontosan a korábbi címzésnek megfelelően, amit és ahonnan a hibernáláskor kimásolt. Ehhez pedig idő kell, hiszen a memóriaképfájl egészen másként őrzi meg az adatokat, mint ahogy a fizikai memóriában voltak, a címzés hivatkozásokkal történik, tehát a visszamásolás folyamán a gép ellenőrzi az adatot és a címzést is. Tehát összegezve kisül, hogy mégiscsak igen fontos, mennyi adat volt abban a fránya memóriában hibernáláskor.

    De elég lenne csak egy kis logikával gondolkozni: ha nem így lenne, vajon hogyan működne a gép probléma nélkül hibernálásból való bekapcsoláskor?

    Bocsánatkéréssel maximum te tartozol, hiszen nem én voltam, aki kapásból lehülyézett, suttyónak titulált, hogy csak párat említsek a korábbi "kedves" hozzászólásaidból. Hazugsággal sem én vádoltalak meg, hanem te és a kedves pajtásod, usersg. Persze mindezt úgy, hogy hülyeséget beszéltetek, de ez ugye részletkérdés... Ha pedig nem tetszik a stílusom, amit felvettem veletek szemben, akkor tessék, itt egy jó öreg közmondás, ami ezt a helyzetet nagyon jól jellemzi: amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Talán ha nem kezdetetek volna el rágalmazni, hazugnak kikiáltani, stb., akkor én sem lettem volna arrogáns. De arroganciára én is azzal felelek.

    Egyetlen dolgot sajnálok: az ilyen fafejek, mint te meg ez az usersg, elüldözitek azokat, akikkel ténylegesen építő vitát lehet folytatni, mert értenek is a dologhoz. Narumon a megmondhatója, engem is meg lehet győzni sok dologról pl. anno 2 hónapja még én is tablet ellenes voltam, aztán volt egy vitánk vele, kipróbáltam pár újabbat és ugyan pár dologban még mindig nem értünk egyet, de arról sikerült meggyőznie, hogy valóban, a tablet sok dologhoz nagyon jó. Érdekes, ő nem hülyézett le, nem közölte, hogy hazudok, nem vádolt meg azzal, hogy nem is vagyok rendszergazda és mégis sikerült eredményt elérnie...

    Talán el kellene gondolkozni, hogy miért is lehet ez...
  • willcox
    #68
    "végre elismerted, hogy neked nem kell tablet" - ??? Már számtalanszor leírtam. Eddig nem tűnt fel?

    "aki az életét nem úgy éli mint te az hülye, maradi" - ilyet soha nem állítottam. Mindenki úgy él ahogy akar a lehetőségei korlátain belül. De ez nem jelenti azt, hogy egyes ténykedéseit nem tartom hülyeségnek.

    "Ha valakinek sokkal fontosabb, hogy menet közben elérjen bármilyen netes tartalmat meg facebookot akkor ő már hülye" - igen, pláne az egyik kezében kólát lóbálva, séta közben. "Akkor lehet, hogy neki mégis jobb eszköz egy tablet" - ha valaki a kivagyiságát akarja villogtatni, akkor bizonyára. Mellesleg, aki faszbukot használ, azt eleve nem tartom normálisnak, hanem kóros állapotnak (exhibicionistának).

    "amikor viszont úton vagyok akkor a hordozhatóság és egyszerű kezelhetőség az über prioritás ebben egy noti soha nem lesz a tablet versenytársa" - ha igazat írtál, akkor van egy hasonló autód, mint nekem. Tehát az "úton vagyok" valószínűleg vezetést jelent, de akkor biztos, hogy sem notit, sem tabletet nem használsz, ha mégis, akkor közveszélyes vagy. Egyébként meg ha csak utas vagy, akkor egy noti akkor is hasznosabb a nagyobb kijelzője és a fizikai billentyűzete miatt, ott meg az üzemidő nem játszik, hiszen szivargyújtóról tölthető...
  • narumon
    #67
    "Ennek a sebességhez az égvilágon semmi köze.
    Az egyik kézben kóla, és úgy sétálva emailt olvasni szerintem értelmetlen.
    Faszbukot sem használ mindenki, meg egyáltalán, a fényképeket én pl. magamnak csinálom, nem vagyok senkinek a fotósa.
    Az egérmozit nem szeretem, utazás közben inkább zenét hallgatok.
    A tévéműsort előző nap szoktam megnézni, hogy a programomat úgy szervezzem, hogy ne maradjak le arról, amit meg akarok nézni. Adott esetben beállítom a műsor rögzítését, ha másképp nem tudom megoldani.
    Minden csak szervezés kérdése."

    Akkor magyarul végre elismerted, hogy neked nem kell tablet, de aki az életét nem úgy éli mint te az hülye, maradi? Ha valakinek sokkal fontosabb, hogy menet közben elérjen bármilyen netes tartalmat meg facebookot akkor ő már hülye csak azért mert más a hobbija, kedvtelése mint neked? Akkor lehet, hogy neki mégis jobb eszköz egy tablet?


    "De én is tudnék rengeteg olyan feladatot felhozni, ahol a legújabb, mindennel felszerelt ifos labdába sem rúgna, mert hiába az üzemidő, képtelen lenne a feladatot megoldani, akármennyi ideje is lenne rá."

    Igen erre mondom én, hogy ott van rá az asztali gépem. Mert én meg úgy élem az életemet, hogy tudom mikor kell dolgoznom akkor azt megteszem az asztali gépem, amikor viszont úton vagyok akkor a hordozhatóság és egyszerű kezelhetőség az über prioritás ebben egy noti soha nem lesz a tablet versenytársa.
  • willcox
    #66
    "Nem tagadom, nem teljesen ismerem a hibernálás folyamatát, mivel ez olyan elmélet, amit nekem nem igazán kell a mindennapokban használnom." - viszont mindemellett osztottad a nem létező észt, lökted a hülyeséget, és másokat vádoltál hozzá nem értéssel (amivel a saját tudatlanságodat próbáltad leplezni). Ezért minimum egy nagy bocsánatkéréssel tartozol.

    PS: nem is kell ismernie behatóan senkinek sem a hibernálás folyamatát, viszont nagyon célszerű használni, mert gyorsan használhatóvá válik a gép.
  • willcox
    #65
    Te nem vagy tisztában alapfogalmakkal. "Hibernálásból jelenleg 7 perc alatt jön vissza úgy, hogy dolgozni is lehet vele." - Többször le lett írva, hogy a hibernálásból való feléledésnél csak annyi történik, hogy a lementett memóriaállapotot visszatölti a memóriába. Ez biztosan nem tart 7 percig. Ahogy írtam, még a csigalassú netbookomon is 20 mp alatt megvan.
    A hidegindításból, vagyis a hagyományos oprendszer elindulásból valóban összejöhet több perc is, de azt nem is vitatta senki.
    Felesleges többször is leírnod a hülyeséget, attól még az nem lesz igaz.
    Cserélj ki pár festékpatront a nyomtatókban, az biztos jobban megy.
  • messen
    #64
    Valóban kicsit extrém, de - sajnos - van rá magyarázat, hogy miért tart 7 percig a boot idő. A teljesség igénye nélkül felsorolom, hogy mi indul el ilyenkor. Maga az XP, Nod32, ami mindig megrántja a gépet, még a frissen telepítettet is. Egy MySQL és egy MSSQL szerver, egy apache, skype (céges kapcsolattartásra, és talán ez lassít a legtöbbet, de csak azért, mert utálom :D ), egy saját fejlesztésű státusz monitor, ami a szerverek állapotát figyeli, valamint hét inhouse fejlesztésű service, amiről nem beszélhetek. Ezen kívül csak a szokásos apróságok indulnak. A windows automatikus frissítését az elsők között kapcsoltam kézire, mert sokszor előfordult, hogy az a pár megányi letöltés 40-50%-nyi IO műveletet generált. Ezt több gépen is tapasztaltam, nem egyedi jelenség.
    Az indításnál nem a memóriával kapcsolatban látom a problémát, hanem a rengeteg - és az xp, sql szerverek, nod32 "öregedésével" párhuzamosan növekvő - IO műveletnél.
    Ha már egyszer elindult, semmi bajom vele. Mindenesetre az egyik scriptem, ami 170 logot néz át 9 különböző szerveren (napi pár gigányi adat) izzasztó neki. Melyik gépnek ne lenne az ;)

    Szóval, amit mondok, hogy számomra a laptop fejlesztésre, és komolyabb, tervezett helyszíni munkákra van, kommunikációra és kisebb dolgokra pedig a tablet. Nekem ez a felosztás működik, és nagyságrendekkel jobban érzem magam, hogy nem kell mindenhová egy két és fél kilós vasat vinnem, plusz töltőt, plusz egeretmertutálomatouchpadot, stb. Nem azt mondom, hogy a laptopnak vége, és akinek kell viheti, hanem azt, hogy megvan a helye a munkafolyamatban ugyanúgy, mint a tabletnek, mobilnak, PC-nek, szervernek, stb.

    Ennyi, meg egy Bambi.

    Még egy gondolat. Ebben a szakmában az életkor semmit sem számít, csak a tapasztalat és naprakészség[sic]. Talán a fiatalabbak hamarabb felveszik a fonalat az új technológiák terén, mert még lelkesebbek ;) Mindenesetre ismerek olyan idősebb "rendszergazdát", aki arra is rácsodálkozott, hogy a windows-r felhozza a futtatást. Természetesen van ellenpélda is ;)
  • usersg
    #63
    Mondjuk ebbe a hivatalos meghatározásba máshol is bele lehet kötni, mert tulajdonképpen nem a dokumentumokat meg a programokat menti el, hanem a memória tartalmát. De talán ilyen szinten nem kell belemenni ezekbe a dolgokba, mert a puritán megfogalmazás néha a jobb megértést szolgálja az olyanok számára, akinek ennél többet nem is kell - illetve nem is akarnak - tudniuk ezekről a dolgokról.
  • usersg
    #62
    "Bármilyen ébredési állapotból a használhatóságig eltelt idő kb 3 dologtól függ."

    Nem, nem ezektől függ. A hibernálás egyszerűen megfogalmazva a memória teljes tartalmának lementését jelenti. Teljesen mindegy hogy milyen programok futottak, vagy hogy azok mennyi fizikai memóriát használtak.
    Tekintettel arra hogy az ébredés során nincs szükség komoly számítási kapacitásra, csupán két dolog határozza meg azt az időtartamot, amíg a gép visszaáll a hibernálás előtti állapotba. A fizikai memória mérete, és a hdd sebessége.

    A másik nagy tévedés itt a hibernálással kapcsolatban, az az energia fogyasztás. Hibernálás után a gép kikapcsol, ergo 0 az energiafogyasztása. Itt még megjegyzendő az is, hogy a sleep sem kifejezetten energiazabáló dolog, és NEM indul el magától a gép. (az egyik hsz -ben ilyen állítás is volt). Sleep módban olyan alacsony a fogyasztás, hogy simán vállalható laptop -nál is a dolog, akár napokra is úgy lehet hagyni, nem fogja leszívni az akut a memória tartalmának megtartására felhasznált energia mennyiség...
  • willcox
    #61
    Valószínűleg rosszul fordították az eredeti angol szöveget. Hibernált állapotban: "a hibernálás elmenti a nyitott dokumentumokat és programokat a merevlemezre, majd kikapcsolja a számítógépet." Egy kikapcsolt számítógépnek NINCS fogyasztása. Az egyedüli "fogyasztást" a CMOS produkálhatja, amiben mellesleg a gép órája is megy. De ennek semmi köze a windows-hoz, vagy bármilyen oprendszerhez, hiszen azok kikapcsolt állapotban nem futnak. Tehát a legkevesebb mennyiségű energia meghatározás egyszerűen hülyeség. Azt kellett volna írniuk, hogy ilyenkor SEMENNYI energiát nem fogyaszt az oprendszer, illetve a programok.
  • lordsithlord
    #60
    Nos, akkor kapásból mondanám, hogy az általad kifogásolt rész a Microsoft oldaláról származik. Ha valami nem megfelelő a meghatározásban, náluk lehet reklamálni...

    http://windows.microsoft.com/hu-HU/windows7/Sleep-and-hibernation-frequently-asked-questions
  • lordsithlord
    #59
    Nem tagadom, nem teljesen ismerem a hibernálás folyamatát, mivel ez olyan elmélet, amit nekem nem igazán kell a mindennapokban használnom. De most direkt előkerestem a régi jegyzeteimet hogy megnézzem, anno hogyan is tanították nekünk a hibernálás és az ébresztés menetét.

    Ahogy nekünk tanították, aszerint hibernáláskor a gép fogja a memória tartalmát, létrehoz egy, a memória méretének és elrendezésének megfelelő területű és elosztású memóriaképfájlt, aztán ebbe másolja bele egy-az-egyben a memória tartalmát címzéssel és minden egyébbel.
    Ébresztéskor pedig ugyanez a folyamat zajlik visszafelé, a memóriakép tartalma kerül vissza pontosan oda, ahol eredetileg a memóriában volt.

    Ergo a memóriában lévő adat mennyisége, a memória mennyisége és a vinyó sebessége az, ami számít, a memória órajele valóban nem. Respektálni vagyok kénytelen ez ügyben is, én úgy emlékeztem, hogy az is számít, de nem.
  • lordsithlord
    #58
    Már bocsánat, de végig notikról beszéltünk, ennek megfelelően a 800MHz-es DDR2 ram-ot neveztem meg, mint a csúcsot. Erre te a következőt reagáltad, idézem: "NEM a 800mhz volt a csúcs a ddr2 családban". Nos, én elismertem, hogy valóban, a DDR2 családban nem ez a legnagyobb órajelű (oké, ha úgy tetszik, ne sebességről, hanem órajelről beszéljünk, nekem mindegy, elvégre valóban, az órajel csak egy tényező a sebességben), azonban LAPTOP memóriában nincs 1066-os.

    Most akkor melyik állításom nem volt igaz???

    A normális gyártók (hangsúlyozom, csak a normálisak) típus specifikus rendszerverziót adnak ki a tabletjeikhez. Valóban, nem beégetett dolog, ezt nem is mondtam, sőt, maga az Android sem egy típus specifikus dolog. Ellenben míg a Windows bedobál egy csomó tök felesleges eszközillesztőt a telepítéskor a rendszerbe (példának okáért elég, ha megnézi az ember, hogy milyen eszközöket ismerhet fel a gép, és azt tapasztalhatja, hogy tök feleslegesen ott van egy csomó olyan VGA kari az automatikusan felismerhető eszközök között, amik az életben nem lesznek a gépben), amik az Androidos rendszerben nincsenek. Mint mondtam, a normálisabb gyártók fogják és csak a ténylegesen szükséges elemeket teszik be a gépre kerülő rendszerbe,. illetve a frissítésekbe (megjegyzem, ennek van hátulütője is, mikor esetleg valamilyen eszközt emiatt nem ismer fel). Ha megnézed egy ténylegesen normális gyártó támogatási oldalát, azt találhatod, hogy minden típushoz külön-külön fel vannak téve a frissítések. Ha másik típusét akarod feltenni, akkor visszapofázik és nem fogja engedni.
  • gforce9
    #57
    Persze, kikapcsolja az ember amit tud, de ugye sokan "készen" kaják a gépet előtelepített windossal vagy egyébbél+a gyártó által preferált programokkal. Ezek nagyrésze sajnos művel iylen dolgokat. Nyilván egy rendben és kézbentartott redszernél nincs ilyen gond. De az emberek kezében lévő készülékek java ilyen. Megveszi használja és ennyi. Ott pedig aztán van mindenféle liveupdatertől kezdve liveaccountig minden marhaság, amely alkalmazások, rögtön internetkapcsolatot követelnek, ha a gép éled :S
  • willcox
    #56
    Egy kivétel van: a vírusirtó. De az pl. sleep-ből visszatérve nem updatel azonnal.
  • willcox
    #55
    Nálam pl. alapból tiltva van minden automatikus update. Egyébként nem vagyok meggyőződve arról, hogy tényleg úgy van, ahogy írtad.
  • gforce9
    #54
    A sleepnél számít, mert ma minden 2. program ahogy a sleep elmúlik, indítja az updatert... mert hátha kijött valami frissítés. Hibernálásnál valóban elhanyagolható a tapasztalataim szerint.
  • willcox
    #53
    A 2. és 3. pont nem számít sem sleep, sem hibernált állapotból való visszatérésnél. Csupán a hidegindításnál. De azt nem vitatja senki, hogy az sokkal több idő, ott már számít az oprendszer, az automatikusan elinduló programok, és ott már bizony a proci sebessége, memória nagysága, és egyéb hw összetevők sem mindegy. De nem hidegindításról ment a vita, hanem a nagytudásúak által leírt extrém hosszú időkről (sleepből és hibernálásból való visszatérés), illetve ennek a megmagyarázásáról.
  • gforce9
    #52
    Én nem vagyok redszergazda, csak egy mezei számítógépszerelő, tudásom kicsi ahhoz, hogy rendszergazda lehessek :)
  • willcox
    #51
    Az a baj, hogy hozzá nem értők próbálják osztani az észt. Olyan "rendszergazdák", akik 'cseréld ki a tonert, mert kifogyott' és hasonló, "sok" szaktudást igénylő feladatokat látnak el. Az árlistát kapásból löki, de a gép lelkéhez fingja sincs. Csak egy példa: "A Windows összes energiatakarékos állapota közül a hibernálás használja a legkevesebb mennyiségű energiát." Nem azt írja a nagytudású, hogy semmi, nulla energiát sem fogyaszt, hanem a legkevesebbet. Nem akarok szavakon lovagolni, de a legkevesebb ebben a megközelítésben azt sejteti, hogy akkor is használ valamennyi energiát, de közel sem annyit, mint más üzemmódban, holott valójában ilyenkor olyan, mintha áramtalanítva lenne (oprendszer szempontjából).
    Hibernálásnál létrejön akkora file, amekkora a fizikai memória, ugyanis a teljes memória ki lesz dumpolva. Visszaállításnál az egész visszatöltődik, függetlenül attól, hogy mekkora memóriaterület van leallokálva programoknak és adatoknak. Ebben a tekintetben tökmindegy, hogy az oprendszer XP vagy win7, mert kizárólag a fizikai memória mérete a meghatározó.
    Szerencsétlen nagytudású bizonyára otthon van az árlistákban és a különböző gépek paramétereiben, de hogy ez maximum egy kereskedő tudásszintje, nem pedig informatikusé, az biztos.
  • gforce9
    #50
    Bármilyen ébredési állapotból a használhatóságig eltelt idő kb 3 dologtól függ.

    1. hdd sebessége
    2. a kívánt szoftveres környezet bonyolultsági szintje, memóriaigényének nagysága
    3. Azon programok gépigénye amelyek rendszerindításkor, vagy ébredéskor sok erőforrást igényelnek. Pl. egy vírusirtó hajlamos rá, hogy amikor indul, sokat megeszik processzoridőből, aztán elcsitul. Természetesen ez szintén függ a futtatott alkalmazások számától.

    Szóval a bootidőn vitázni, hogy 10mp 60mp vagy 10 perc... értelmetlen. Egyrészt azért mert sokkal jobban függ a szoftverektől, mint a hardvertől, másrészt pedig azért, mert egy tablet vs pc (vagy notebook) vitában kb azt állítjuk szembe, hogy: fix hw-re optimalizált rendszer vs mindenféle hardverre optimalizált rendszer. Elárul ez bármilyen értékelhető adatot? Szerintem nem. Kb olyan, mintha egy ökröt hasonlítanánk egy szánhúzó kutyával. Ja mindkettő "igás állat" csak épp a körülmények full mások.
  • usersg
    #49
    "Nem igazán értem, hogy hibernálásból való ébredéskor, a memóriának a sebessége mégis miafrancot számít?"

    Természetesen semmit. Épp ez a vita oka, ami itt folyik, hiszen a kolléga szerint régi a laptop, és a menő infósok nem vehetnek maguknak új gépet, ezért a "régi" cuccon neki 40sec alatt nem indul hibernálásból. (Bár az elején nem volt egyértelmű hogy sleep -ről beszél, vagy hibernálásról)
    Ami számíthat itt az ébredési idővel kapcsolatban, az a memória mérete. Gondolom ezt nem kell részletezni, de majd meglátjuk.
  • usersg
    #48
    "Asztali gépekhez valóban, kijött még az 1066MHz-es DDR2, csakhogy notiba az már nem jött ki (vagy ha ki is jött, ritka, mint a fehér holló, én legalábbis még a neten se találkoztam vele)."

    Ott te állítottál valamit, ami nem igaz. Most meg magyarázkodsz. Ez persze nem változtat azon, hogy hiába magasabb a ddr3 freqvenciája, az messze nem annyival gyorsabb, ha egyáltalán. És nem magyarázza a hülyeségeket, amiket leírtál.

    "Valóban, a memória sebessége csak az egyik dolog"

    Csak a tisztánlátás végett, te nem a memória sebességéről beszélsz, hanem órajelekről.

    "Tévedésben vagy, nem teljesítmény alapon mondom, hogy egy tablet sok dologhoz jobb."

    Most megint félrebeszélsz. Én nem állítottam, hogy pl a budin fa**book -olni, vagy bkv -n egérmozit nézni nem jobb tableten, mint notebook -on. Az mp3 -ak miatt sem viszem a buszon a számítógépet ugyebár.
    Én csak azt mondtam, hogy ne akard hazugságokkal alátámasztani, hogy a notebook miért rossz adott esetben neked. A sok kamu, teljesen felesleges ide.

    "(hiszen míg egy notinál egy olyan rendszer megy, ami nem kifejezetten arra a gépre van kiépítve, addig a tabletekre kifejezetten az adott hardverekre jönnek ki a gyártó által kialakított oprendszer verziók)"

    Ez megint nem így van, de te hatalmas informatikai szakember vagy, és kevered a beágyazott eszközök piacát, a tabletekével. Az android, az nem egy végletekig egyetlen hardware -hez csiszolt valami, és nincs hozzá "huzalozott logika" - csak hogy egyszerűen fogalmazzak - sem. Ezt gyorsan el is felejtheted.

    "Pl. egy tablettel soha nem kezdenék neki egy hosszabb konzolos műveletnek, hiszen nem is arra való, de egy távoli asztalkezeléses feladatra vagy egy grafikus blabla"

    Na ez az. Használj mindent arra, amire jól esik. Ezt nem is kértem számon rajtad. A tabletet te is egyfajta adatlekérdező terminálnak használod, amire a kialakításából adódóan megfelelő lehet. Ezt nem is vitatta szerintem senki. Csak a sok hülyeséget, amit körítésnek írtál, és amit esetleg "komoly" infofmatikusként talán nem kellett volna.

    Az utolsó bekezdésed már közelít a jóhoz... csak így tovább. :D
  • gforce9
    #47
    Nem igazán értem, hogy hibernálásból való ébredéskor, a memóriának a sebessége mégis miafrancot számít? Többszöröse ígyisúgyis a HDD-nek. Jelentéktelen a különbség a hibernálásból való felállásban. De le lehet tesztelni. Fullmindegy. Illetve minimális a különbség. Amúgy kellemes vitázást :)
  • lordsithlord
    #46
    Kapásból mondanám, hogy nézz a dolognak utána...

    Asztali gépekhez valóban, kijött még az 1066MHz-es DDR2, csakhogy notiba az már nem jött ki (vagy ha ki is jött, ritka, mint a fehér holló, én legalábbis még a neten se találkoztam vele).

    Valóban, a memória sebessége csak az egyik dolog, ami számít, de elég komoly befolyásoló tényező. Valóban vannak még szorzók meg egyéb ínyencségek is, amiket ugye a CPU meg az alaplap határoz meg, de nem igazán akarok ennyire mélyen belemenni.

    Tévedésben vagy, nem teljesítmény alapon mondom, hogy egy tablet sok dologhoz jobb. Én azt említettem, hogy bizonyos dolgokra sokkal jobban használható, mivel jobban optimalizált a rendszere (hiszen míg egy notinál egy olyan rendszer megy, ami nem kifejezetten arra a gépre van kiépítve, addig a tabletekre kifejezetten az adott hardverekre jönnek ki a gyártó által kialakított oprendszer verziók). Emiatt a tabletek gyorsabbak, de ahogy azt már többször leírtam, nem minden feladatra használhatóak. Pl. egy tablettel soha nem kezdenék neki egy hosszabb konzolos műveletnek, hiszen nem is arra való, de egy távoli asztalkezeléses feladatra vagy egy grafikus felületű hálózatfigyelő, diagnosztizáló és kezelő progi futtatására sokkal alkalmasabb, mint egy noti, már csak a könnyebb kurzorkezelés miatt is.

    Végignéztem a hozzászólásaimat, szerintem nem ártana neked egy kis szövegértést tanulnod. Nem azt hangsúlyoztam, hogy informatikus vagyok, hanem azt, hogy egy cégnél egészen más viszonyok vannak, mint otthon egy felhasználónál.
    Emellett nem azt hangsúlyoztam, hogy a tablet mennyivel jobb, mint egy noti, pusztán azt jegyeztem meg, hogy sok feladatra jobb. Nem váltja ki, hiszen szöveget szerkeszteni vagy konzolos kezelést csinálni nem azon fogok, sőt, játszani sem nagyon. Tehát nem azt mondom, hogy most dobjuk el a PC-ket meg a notikat, mert itt a tablet, hiszen ez hülyeség. Azt mindom, hogy ezek MELLETT egy nagyon jó eszköz, kiegészíti őket, sok dolgot megkönnyít. Valóban, el lehet ezeket a feladatokat végezni egy notin vagy egy netbook-on, de ha már egyszer van egy olyan eszköz, ami erre optimális, miért ne használnánk?
  • lordsithlord
    #45
    Ajánlom figyelmedbe a következő 2 meghatározást:

    Alvó állapot: energiatakarékos állapot, amelyből a számítógép gyorsan tudja folytatni a teljes áramellátású működést (általában másodperceken belül), ha ismét dolgozni szeretne. A számítógép alvó állapotba állítása olyan, mint a DVD-lejátszás szüneteltetése – a számítógép azonnal leállítja a folyamatban lévő műveleteket, és kész újra elindulni, amennyiben folytatni szeretné a munkát.

    Hibernálás: elsődlegesen a hordozható számítógépekhez tervezett energiatakarékos állapot. Míg az alvó állapot a beállításokat a memóriába menti és kis mennyiségű áramot fogyaszt, a hibernálás elmenti a nyitott dokumentumokat és programokat a merevlemezre, majd kikapcsolja a számítógépet. A Windows összes energiatakarékos állapota közül a hibernálás használja a legkevesebb mennyiségű energiát. Laptopon akkor érdemes a hibernálást használni, ha tudja, hogy a gépet hosszabb ideig nem fogja használni, és ez idő alatt nem lesz lehetősége feltölteni az akkumulátort.

    Nem kellene a kettőt keverni...

    A 40mp nem a sleep (azaz az alvó üzemmód) üzemből való visszatérés, az olyan 3-5mp alatt megvan. Amiről szó van, az a hiber (hibernálás) üzemmód, mikor a gép ki is kapcsol, a memória tartalma pedig a vinyóra íródik.

    Sleep üzemmódban nem teszümnk el gépet, mert könnyen bekapcsolhat, aztán simán megsütheti magát táskában!

    Nos, lássuk, milyen fejlődések voltak, mióta megvettem a gépemet:

    2 évre visszatekintve: az L2 mérete 4x-es lett (mikor megvettem a gépemet, az enyém vadúj, modern proci volt, 3MB L2-vel, alig 1 éven belül az LÉ2 mérete már 12MB volt).
    1 évre visszatekintve: kijött a B szériás (azaz a DualCore) proci (NEM CoreDuo ÉS NEM Core2Duo!), illetve kijött az i3-i7 széria. Ezekkel együtt kijött a Sandy Brige és az Ivyí Bridge technológia is, illetve emlékeim szerint integrálták az északi hídat a prociba.
    De nézzünk más alkatrészeket is, ne csak a procikat: kijöttek az SSD-k, illetve átálltak a DDR3-as memóriákra, amiknek a sebessége több, mint a duplája a DDR2-esnek.

    És akkor azt még meg sem említettem, hogy a GPU-k teljesítménye is igen jelentős mértékben növekedett...

    Tehát elég merész és botot dolog azt állítani, hogy 3 év alatt nem sok teljesítménynövekedés történt az informatikában...

    Az elég jól látható a hozzászólásaidból, hogy FELHASZNÁLÓI szemmel nézed a dolgokat. Ez nem degradálás akar lenni, de egészen más egy otthoni felhasználónak (amilyen ugyebár én is vagyok otthon) meg egy cégnél melózónak. Otthonra én is bármikor megvehetem a jó cuccokat, de egy cégnél ez nem így működik. Nem csak egy adott cégnél, minden cégnél. Ha egy gépet megvesznek, elvárják, hogy az legalább 3 évig menjen, hiszen csak akkor selejtezhetik le, ha az értéke nullán van. Nem fog egy cég se vásárolni azért új gépet, mert mondjuk kijött valami vadiúj, sokkal gyorsabb gép, mert nem érdeke, hogy feleslegesen ott álljon a korábban vásárolt. Eladni pedig macerás dolog, ahhoz különböző engedélyek és egyéb dolgok szükségeltetnek, ráadásul általában nem is tudnák a pénztári értéken eladni a gépeket, veszteségesen pedig nem tehetik meg. Tehát nem csak pénzügyi oka van annak ,hogy a cégek legtöbbje nem vesz új gépeket, csak ha már van mit lecserélniük.

    És akkor jöjjön a feketeleves: jól értettem, te összehasonlítottál egy Linux-os gépet egy Windows-ossal??? Mindenféle kötözködés nélkül, de ha annyira értesz az informatikához, akkor neked is tudnod kellene, hogy a két rendszer ég és föld. A Linuxról nem tudok véleményt mondani, mert azt csak szerverekre használom, felhasználói gépeken kizárólag Windows fut, szóval igazából nincs vele kapcsolatos felhasználási tapasztalatom, mit is alkot egy notin. Azt viszont tudom, hogy egészen más az erőforrás felhasználása, tehát még csak próbálkozni sem érdemes összehasonlítani egy Windows-zal.
  • lordsithlord
    #44
    Öreg!

    Beszólogatsz, képtelenségeket állítasz (1mp alatti alvásból visszatérés?) és még te mersz lesuttyózni... Megjegyzem, utolsó hozzászólásodat elolvasva végre rájöttem, hogy hol követted el a hibát. Azt is megjegyzem, hogy valóban, nekem se esett le egyből, kellett egy kis idő hozzá, de csak meglett a dolog.

    Az első hiba a hozzászólásaidban: összehasonlítasz egy Win7-et egy XP-vel. Win7 a szükséges progikkal, amiket használnom kell, megeszik 1-1,2GB memóriát, Hibernálásnál ennyit kell visszatöltenie a vinyóról. És azt ugyan szépen leírtad, hogy a hibernálásból való visszatérés idejét befolyásolja a memória mennyisége és sebessége illetve a vinyó sebessége, de arról az apróságról elfeledkeztél, hogy az adatmennyiség is igen komoly befolyásoló tényező. Ergo oké, neked az XP visszatér 20mp alatt (XP-nél elképzelhető, átlagosan max 500 megát eszik meg minden progival), de ha ezek után megnézzük, mennyi egy Win7 "fogyasztása", máris előugrik, hogy nem is olyan sok az a 40mp-es visszatérés.

    Második hiba: valószínűleg egészen más progikat használsz az Atomos procis gépen, mint én az enyémen. A Lenovo-ról nem szóltál sokat, tehát arról nem tudok mit mondani, de feltételezem, az is XP-s gép, így arra is az igaz, amit az előző pontban leírtam.

    Valóban, a másik kolléga 7 perces visszatérése már kissé extrém, de ahogy ő is írta, ott valószínűleg az játszik közre, hogy elég szemetes már a Windows-a, újra kellene telepítenie. Csak ugye ez egy rendszergazdánál nem úgy megy, hogy akkor most újratelepítem, mert míg a saját feladataihoz szükséges összes programot és beállítást visszarendezi a gépre, addig napok mennek el. Ezt, ha tényleg informatikus vagy, neked is pontosan kellene tudnod.

    Szóval oké, akkor mégse mondtál nagyot, XP alatt elképzelhető a 20mp-es visszaállás (az persze továbbra is áll, hogy ennyi idő feltételezi, hogy marha kevés progi fut rajta). Ezt respektálom. És valóban, a helyesíráson nagyon tudsz lovagolni (ezt már másik cikknél is megtetted), igazad van, a Mbit kis b, ez elírás. Azonban ugye nem azon fog a szakmai része múlni a mondandómnak, hogy helyesen írtam-e vagy sem...

    Ugyanakkor azt megjegyezném, hogy stílusoddal csak minősítetted magadat (mert ugye nem én kezdtem az ócsárlást, de ha beszólnak, azt nem hagyom szó nélkül). Nem tudom, hogy a szakmádban mennyire vagy jó, de van egy olyan halvány gyanúm, hogy nem lehetsz egy nagy ász, ha indoklás helyett inkább a sértegetés útját választod...
  • usersg
    #43
    "Én állom a fogadást."

    Teljesen félreértetted amit írtam, mert nem arra válaszoltál.
  • usersg
    #42
    "5 éves gépben gyorsabb memória???? Közlöm veled, hogy a DDR2-nél a 800MHz volt a csúcs..."

    Na most buktál le.... Ha indormatikus lennél, az a minimum hogy ilyen alap dolgokkal tisztában vagy. Először is NEM a 800mhz volt a csúcs a ddr2 családban, másodszor pedig NEM csak az órajel határozza meg a memória sebességét. Egészen konkrétan meglehetősen alacsony a különbség a ddr2, illetve a ddr3 -as modulok között, ha a teljesítményről van szó. A magasabb órajelnek így is megvan ott a haszna, de nem úgy ahogy te gondolod. És ettől még nem lesz neked hirtelen 40sec a sleep -ből visszatérés ideje.

    "De láthatóan te olyan mértékben nem értesz az informatikához, hogy az már fájdalmas."

    Ahhha ... és ezt pont te mondod, aki teljesítmény alapon lesajnál egy notebook -ot, aztán a nála sokkal gyengépp arm -es szutykot meg felértékeli, persze ezt már nem teljesítmény alapon.. :) Majd összeveti őket úgy, hogy a notiról valótlan dolgokat állít, erősen eltúlozva.

    Ne mondd már el olyan sokszor hogy indormatikus vagy... Ez olyan mint ha magadnak akarnád folyamatosan bizonygatni.. :D
  • usersg
    #41
    "Ha már ennyire szeretsz degradálni, nézz utána, hogy cégeknél mennyi idő a számítógépek értékének nullára íródása (segítek, 3 év), aztán nézd meg, hogy ennyi idő alatt milyen gépek jelennek meg. Az előzőben leírtam, milyen géppel értem el az általam leírt 40mp-et, de csak tájékoztatásul közlöm, hogy nagyon sok cégnél az én gépem modernnek számítana..."

    Kit érdekel hogy mennyi idő alatt írod ki nullának az eszközöket? Mi köze ennek itt bármihez is? Ugye nem azt akarod ebből kihozni hogy a tábla nem íródik le ugyanúgy 3 év alatt... hiába magyarázod hogy kinek milyen gépe van... Ahol a mai napig 486 -oson fut a dbase, ott valszeg a táblára sem fognak költeni, tehát ha ezen a vonalon akarsz elindulni, az is bukta....

    "Tudod, attól ,hogy valaki informatikus, még nem jut hozzá automatikusan a legújabb, legmodernebb technikához, sőt, nagyon sok esetben elvárják, hogy az informatikus gépe többet bírjon, mint egy átlagfelhasználóé."

    És? Ez biztos valami nyakatekert bizonygatás lehet a tábla leváltó/kiváltó/megváltó voltára, vagy nem tudom... nem értem mit akarsz ezzel.

    "Ergo nyugodtan le lehet szólni, nem igazán érdekel a véleményed, én tudom és azok, akiknél dolgozom, szintén tudják, hogy értek a munkámhoz."

    Hát... ha nekem elmagyaráznád hogy sleep -ből 40 sec a boot időd, akkor biztos nem vennélek föl.

    "De persze egy átlagos felhasználó, aki gondol egyet és megveszi a legújabb technikájú laptopot, az tudja ócsárolni a szakembert."

    :D Olyan sokszor írod le hogy szakember vagy, meg hogy mindenki megveheti a jó cuccokat csak te nem... gyanús ez nekem. Vagy nagyon csöves helyen dolgozol, és/vagy nem értesz a munkádhoz, vagy hazudsz. Szerintem az utóbbi. Elárulom neked, hogy van nekem is egy notesz, ami több mint 3 éves. Egy régi hp cuccos. Kb fél éve van benne 2 gb ram, addig csak egy volt. intel bele van, még a vga is az, illetve egy T5550 -es cpu. Nekem baromira nem 40sec alatt éled. Tehát te nagy művész lehetsz az biztos. A boot idő is jelentősen rövidebb ennél. Egyszer volt 40 sec is, amikor zfs beállításokkal kísérleteztem, akkor bizonyos opciók mellett a freebsd -vel elértem ezt az időtartamot, de alap helyzetből az is messze volt ettől.... (pedig kde4 -el használtam azt is)

    Tehát nagyon béna lehetsz, ha igaz amit állítottál.
  • usersg
    #40
    "Nos, ha már poénkodtok a gépen, tessék, itt van az a noti, amivel ezt lehet elérni:"

    Én nem tudom te mit csinálsz ezzel a géppel, de ha neked ez 40 másodperc alatt éled fel sleep -ből, akkor valamit nagyon rosszul csinálsz, vagy csak szimplán hazudsz. Mond azt, hogy te szereted a táblagépedet. Ez egy tökjéletesen védhető, és érthető érv amellett, hogy miért vetted meg. De ne beszélj oltári marhaságokat a laptop -okról, miközben informatikusnak vallod magad.

    "De mivel annyira degradáltok, ígérem, holnap megnézem egy i5-ös és egy i7-es gépnél, mennyi idő a hibernálásból felállás, aztán leírom."

    Ugyan már... Az utóbbi 3 évben egyáltalán nem volt akkora eget rengető fejlődés, ami miatt neked annyival lassabb kellene hogy legyen a géped, mint amiről beszélsz. Ez hazugság. Még egy ultragagyi netbook sem lehet annyira lassú.


  • willcox
    #39
    Kisgyerek!
    Sokat gondolkodtam, hogy egy olyan informatikai rövidnadrággal egyáltalán érdemes-e leállnom vitatkozni, mint amilyen te vagy. Ebben a témakörben veled ez az utolsó hozzászólásom, mert - bár eddig is kár volt beléd minden szó -, még utoljára teszek egy kisérletet, igaz, ahogy elnézem neked csak az ócsárolás megy igazán.

    1. Van egy MSI Wind netbookom is, ami ugye nem egy sebességkirály, lévén Atom proci van benne (tehát gyengébb, mint az ugyan régebbi, de 2 processzoros Lenovo-m). Készenléti állapotból (sleep) gyakorlatilag kevesebb, mint 1 mp alatt rendelkezésre áll. Hibernációból pedig 20 mp. Tokkal, vonóval. Ha hibernációból jön vissza, akkor semmi más dolga nincs (most nagyon figyelj, te rettenetesen nagytudású, másik rendszergizda-messen)!, csak a kidumpolt memória visszatöltése történik meg. Minél több memória van a gépben, ez annál tovább tart. A Wind-ben 2 GB RAM van. Ha gyorsabb lenne a winchester benne (vagy kevesebb lenne a memória), akkor hamarabb is visszatöltene. Tehát a hibernálásnál, illetve az abból történő visszaállásnál a memória sebessége és a winchester sebessége a meghatározó. Sleep üzemmódban meg nem történik dump, minden marad a memóriában, így a visszaállás kvázi rögtön megtörténik.
    A Wind-en is XP van, de az NINCS kiherélve, és így produkálja ezt az eredményt.
    Azért írtam a Wind-et, mert még azzal is gyorsabb a visszaállás, mint amiket összeröfögtetek, a Lenovo meg még ennél is gyorsabb. Ennyit erről.

    A közelünkben lévő Tesco semmilyen wifi-t nem biztososít. Sem fizetőset, sem ingyeneset. Lehet, hogy van ilyen Tesco, de olyan helyen még nem voltam (nem járok általában Tesco-kba, ami itt van, csak abban jártam párszor).
    Mellesleg a bit-et kis bével írjuk.
    Free wifi-t egy időben sok helyen lehetett találni, ez így igaz, manapság nem nagyon, pláne nem 100 méteren belül 2-3.

    Nagyokat itt te mondasz. "nem vagyok egy vidéki bugris" - pedig úgy néz ki. De ha neked a suttyó jobban tetszik, akkor legyél az.