Ajánlom figyelmedbe a következő 2 meghatározást:
Alvó állapot: energiatakarékos állapot, amelyből a számítógép gyorsan tudja folytatni a teljes áramellátású működést (általában másodperceken belül), ha ismét dolgozni szeretne. A számítógép alvó állapotba állítása olyan, mint a DVD-lejátszás szüneteltetése – a számítógép azonnal leállítja a folyamatban lévő műveleteket, és kész újra elindulni, amennyiben folytatni szeretné a munkát.
Hibernálás: elsődlegesen a hordozható számítógépekhez tervezett energiatakarékos állapot. Míg az alvó állapot a beállításokat a memóriába menti és kis mennyiségű áramot fogyaszt, a hibernálás elmenti a nyitott dokumentumokat és programokat a merevlemezre, majd kikapcsolja a számítógépet. A Windows összes energiatakarékos állapota közül a hibernálás használja a legkevesebb mennyiségű energiát. Laptopon akkor érdemes a hibernálást használni, ha tudja, hogy a gépet hosszabb ideig nem fogja használni, és ez idő alatt nem lesz lehetősége feltölteni az akkumulátort.
Nem kellene a kettőt keverni...
A 40mp nem a sleep (azaz az alvó üzemmód) üzemből való visszatérés, az olyan 3-5mp alatt megvan. Amiről szó van, az a hiber (hibernálás) üzemmód, mikor a gép ki is kapcsol, a memória tartalma pedig a vinyóra íródik.
Sleep üzemmódban nem teszümnk el gépet, mert könnyen bekapcsolhat, aztán simán megsütheti magát táskában!
Nos, lássuk, milyen fejlődések voltak, mióta megvettem a gépemet:
2 évre visszatekintve: az L2 mérete 4x-es lett (mikor megvettem a gépemet, az enyém vadúj, modern proci volt, 3MB L2-vel, alig 1 éven belül az LÉ2 mérete már 12MB volt).
1 évre visszatekintve: kijött a B szériás (azaz a DualCore) proci (NEM CoreDuo ÉS NEM Core2Duo!), illetve kijött az i3-i7 széria. Ezekkel együtt kijött a Sandy Brige és az Ivyí Bridge technológia is, illetve emlékeim szerint integrálták az északi hídat a prociba.
De nézzünk más alkatrészeket is, ne csak a procikat: kijöttek az SSD-k, illetve átálltak a DDR3-as memóriákra, amiknek a sebessége több, mint a duplája a DDR2-esnek.
És akkor azt még meg sem említettem, hogy a GPU-k teljesítménye is igen jelentős mértékben növekedett...
Tehát elég merész és botot dolog azt állítani, hogy 3 év alatt nem sok teljesítménynövekedés történt az informatikában...
Az elég jól látható a hozzászólásaidból, hogy FELHASZNÁLÓI szemmel nézed a dolgokat. Ez nem degradálás akar lenni, de egészen más egy otthoni felhasználónak (amilyen ugyebár én is vagyok otthon) meg egy cégnél melózónak. Otthonra én is bármikor megvehetem a jó cuccokat, de egy cégnél ez nem így működik. Nem csak egy adott cégnél, minden cégnél. Ha egy gépet megvesznek, elvárják, hogy az legalább 3 évig menjen, hiszen csak akkor selejtezhetik le, ha az értéke nullán van. Nem fog egy cég se vásárolni azért új gépet, mert mondjuk kijött valami vadiúj, sokkal gyorsabb gép, mert nem érdeke, hogy feleslegesen ott álljon a korábban vásárolt. Eladni pedig macerás dolog, ahhoz különböző engedélyek és egyéb dolgok szükségeltetnek, ráadásul általában nem is tudnák a pénztári értéken eladni a gépeket, veszteségesen pedig nem tehetik meg. Tehát nem csak pénzügyi oka van annak ,hogy a cégek legtöbbje nem vesz új gépeket, csak ha már van mit lecserélniük.
És akkor jöjjön a feketeleves: jól értettem, te összehasonlítottál egy Linux-os gépet egy Windows-ossal??? Mindenféle kötözködés nélkül, de ha annyira értesz az informatikához, akkor neked is tudnod kellene, hogy a két rendszer ég és föld. A Linuxról nem tudok véleményt mondani, mert azt csak szerverekre használom, felhasználói gépeken kizárólag Windows fut, szóval igazából nincs vele kapcsolatos felhasználási tapasztalatom, mit is alkot egy notin. Azt viszont tudom, hogy egészen más az erőforrás felhasználása, tehát még csak próbálkozni sem érdemes összehasonlítani egy Windows-zal.