messen#64
Valóban kicsit extrém, de - sajnos - van rá magyarázat, hogy miért tart 7 percig a boot idő. A teljesség igénye nélkül felsorolom, hogy mi indul el ilyenkor. Maga az XP, Nod32, ami mindig megrántja a gépet, még a frissen telepítettet is. Egy MySQL és egy MSSQL szerver, egy apache, skype (céges kapcsolattartásra, és talán ez lassít a legtöbbet, de csak azért, mert utálom :D ), egy saját fejlesztésű státusz monitor, ami a szerverek állapotát figyeli, valamint hét inhouse fejlesztésű service, amiről nem beszélhetek. Ezen kívül csak a szokásos apróságok indulnak. A windows automatikus frissítését az elsők között kapcsoltam kézire, mert sokszor előfordult, hogy az a pár megányi letöltés 40-50%-nyi IO műveletet generált. Ezt több gépen is tapasztaltam, nem egyedi jelenség.
Az indításnál nem a memóriával kapcsolatban látom a problémát, hanem a rengeteg - és az xp, sql szerverek, nod32 "öregedésével" párhuzamosan növekvő - IO műveletnél.
Ha már egyszer elindult, semmi bajom vele. Mindenesetre az egyik scriptem, ami 170 logot néz át 9 különböző szerveren (napi pár gigányi adat) izzasztó neki. Melyik gépnek ne lenne az ;)
Szóval, amit mondok, hogy számomra a laptop fejlesztésre, és komolyabb, tervezett helyszíni munkákra van, kommunikációra és kisebb dolgokra pedig a tablet. Nekem ez a felosztás működik, és nagyságrendekkel jobban érzem magam, hogy nem kell mindenhová egy két és fél kilós vasat vinnem, plusz töltőt, plusz egeretmertutálomatouchpadot, stb. Nem azt mondom, hogy a laptopnak vége, és akinek kell viheti, hanem azt, hogy megvan a helye a munkafolyamatban ugyanúgy, mint a tabletnek, mobilnak, PC-nek, szervernek, stb.
Ennyi, meg egy Bambi.
Még egy gondolat. Ebben a szakmában az életkor semmit sem számít, csak a tapasztalat és naprakészség[sic]. Talán a fiatalabbak hamarabb felveszik a fonalat az új technológiák terén, mert még lelkesebbek ;) Mindenesetre ismerek olyan idősebb "rendszergazdát", aki arra is rácsodálkozott, hogy a windows-r felhozza a futtatást. Természetesen van ellenpélda is ;)