11758
  • Dzsini
    Kell hozzá eladott vasérc/fémprofit a fémipari központ fejlesztéséhez, hogy valamelyik részleget felhúzhasd.
  • Coolfire
    Na ilyenkor mi a tök van?

• Hujje
    Szintén, mint a való életben. Azért a mérnökök azzal a fizetéssel nem garzonban laknak általában :)
  • Dzsini
    És sietsz valahová?

Extrém nagy lakosszámot alacsony gazdagságú, nagy sűrűségű területtel vagy óriási turizmussal lehet összehozni (szállodákban). Ha neked gazdag (és művelt) lakosaid vannak (és az elektronikai iparhoz az kell), azok nem laknak olyan sokan egy épületben.
    Fejléc, hasznos link.
  • pergerj
    Értem én, csak próbálok megfelelni a népnek, népszerűség 60-70%, és össze akarok hozni egy újrahasznosításból termelő elektronikai várost, nagy képzettséggel, gazdag és képzett simekkel tengeri exporttal. :)
    Láttam ilyen 800ezres várost, és nem igazán értem, hogyan csinálják. :)
    Már kb a 6-7. évben járhatok.
  • Dzsini
    Időbe telik, hogy a területhez kapcsolódó boldogság elérje a megfelelő szintet. Tegnap (is) tárgyaltunk róla.
  • pergerj
    A sűrűség mitől nő? Ha megvannak a feltételek miért nem építik a panelt ezer számra? :)
  • Dzsini
    Plusz néha a kiadó közli, hogy akkor most X hónappal hamarabb megjelentek, pont. Vagy hogy nem fogadunk el csúszást, pont, megjelentek bugosan aztán majd jönnek a javítások. És megjelennek.

Olvass utána, hogy mi ment pl. a Heroes VI környékén, ott (több oldali töketlenkedéssel bővítve) a kiadó agyonszivatta a programozókat. És nem az az egyetlen példa. És ezért sikeresek mostanában a kickstarteres magánkiadások, mert ott nincs egy kiadó a háttérben, ahonnan közlik, hogy vasárnap kódlezárás, kedden megjelentek, mindegy hogy áll a program.
  • Dzsini
    #8099: bolt, park az ő vagyoni szintjének megfelelő kell (közepesen gazdag Sim $$-os boltba és parkba szeret járni), az sokszor volt nálam is probléma.
  • Kodlovag
    Én azt gondolom, hogy volt rendes időtervük, ekkora projektet enélkül nem is lehet végigvinni. Aztán jött az első csúszás, aztán rájöttek, hogy ja még ez is kell, meg az is, megoldottuk, de 8-10 óra extra időt vitt el. Aztán mikor a végén kinyögik, hogy 2-3 hónap csúszásban vagyunk, akkor valaki elkezdi verni a fejét a falba, mert már 200ezren előrendelték, és dönteni kell, hogy halasztjuk az indulást hónapokkal, vagy kiadjuk úgy, ahogy addig sikerül összetákolni. És nyilván a rendes bétatesztelés fog lemaradni a végéről.
  • pergerj
    Eltelt kb fél év a városalapítás pillanatától. Már az elején raktam le P+R-eket, illetve buszmegállókat. Megy is át valamennyi, csak kevés. :(

Valakinek vannak ötletei az optimális tömegközlekedés kialakítására? Eddig a nagyzolás elvét követtem (mindenből sok), de ez úgy tűnik, hogy se nem gazdaságos, se nem effektív.
    Városon belüli, illetve kívüli egyaránt érdekelne.

/Bár mjuk 2 villamospályaudvar már pár tucat állomás és napi 210ezer utas az jó nem? :) /

Illetve elérem a 100ezer feletti várost és onnantól kezdve leáll a fejlődés. Sír a boltér, parkért a jónép, holott mellette van és nincsen tele, munkahely van, közmű, oktatás, állami ellátás van. Elkezd ingázni a lakosságszám 100ezer és 200ezer között. Bár most jelenleg 150ezer környékén stagnál vagy 4-5 hónapja.
  • donatus13
    Tudom, minden játéknál ezzel védekeznek...
  • Dzsini
    A bugok léte nem a programozók hibája, hanem szokás szerint az elsietett, korai kiadásé, ezt már irogatták twitteren.

Rendes, nem pár napos bétaidőszak kellett volna, pár hónapnyi kódlezárás utáni rendrakás, és mondjuk ősszel megjelenni egy rendesen megcsiszolt változattal, nem márciusban egy fizetős nyílt bétával.
  • donatus13
    Hogy mit csinálnak azt nem tudom, de ,hogy mit nem, azt érzem:D
  • Kodlovag
    Nyilván munkaidőn kívül csinálják. :) Ha már ennyi bugot hagytak a játékban, egy kicsit ők is tarthatják a hátukat.
  • Hujje
    De-de, ilyenkor kézzel egyenként másolják fel az ajándék játék fájljait a különböző gépekre. Aztán ha készen lesznek, majd neki állnak majd bugokat javítani.
    Ez minden cégvezető álma a mindenhez értő munkaerő, hol marketingesek, hol developerek, hol customer servicesek.
  • xendi
    Van még 15 üres helyem!! Simsinárium / Kelet 3
  • Dzsini
    Azt ugye nem gondolod komolyan, hogy akik a bugfixet csinálják, azok munkaidőben neked osztják az ajándék játékot? :)
  • natalyel
    Ezexerint neked az ellenkezője van :). Nem mennek máshová dolgozni.
    Vártál eleget. Értem ez alatt, hogy ingame napok kellenek, mire lassan beindul a népvándorlás, és akkor is fokozatosan fut fel. Továbbá ha bizonyos időkben nézel rá a statisztikára, akkor semmit, vagy keveset mutat ingázónak, munkaidőben - ha nincs bedugulva az út és nem állnak az autópályán - akkor meg többet.
  • Coolfire
    Megoldódott.Nyomkodtam az gombokat,utána export,s nagy nehezen elkezdték szállítani(pont nem jókor).
  • donatus13
    Szó se róla, ingyen játék helyett én is jobban örültem volna egy nagyobb sebességű bugfixnek mert azért még elég sok gond van.
  • Coolfire
    Nem,és az újrahasznosítással szoptam eddig.:D
    Ha most beszarik a lerakat is,kérek még egy játékot.:))
    Így be fog csődölni a városom..
  • Hujje
    Nekem tegnap ment, de lejjebb is mintha írta volna valaki, hogy neki nem megy. (lehet az is te voltál? :))

Illetve tegnap egyszer áthelyeztem a lerakatomat, utána nekem se szállította el, de rájöttem, hogy elfelejtettem, az exportot újra beállítani. (persze addigra vettem tök feleslegesen még 3 teherautó garázst :D)
  • Coolfire
    Pálinkást?
    Most már a kereskedelmi lerakat is bugzik?Eddig semmi baj nem volt vele,most meg fullra összegyűjtöttem benne a nyersanyagot-hogy kaszáljak-erre nem viszik el napok óta.
  • Dzsini
    Csikszem79: Mindenképpen van, tegnap linkeltem a fórumot hozzá.

ICram: március 25-ig kell aktiválni a játékot, mindegy, hogy melyik napon veszed meg.
  • Csikszem79
    Sziasztok,

Eltünt egy városom régióstol együtt..Van értelme írni az EA-nak?
  • I.C.ram
    Ha ma veszem meg a SimCity-t, akkor is megkepom az ajándék jatékot?
  • Kodlovag
    Igen, az most már a te játékod "örökre", ajándék a SimCity indulásával kapcsolatos kellemetlenségek kompenzálására.
  • natalyel
    És a színvilág is jó választás :).
  • natalyel
    Izgalmas váosnak néz ki, grat :).
    ...
    Na elteszem magam, holnap nagy munka vár rám. Be kell indítani a tv-gyártást :). Addig még sok a tennivaló...

Jóéjt.
  • Kodlovag
    Na még egy másik irányból is

• Kodlovag
    Szép városok, nekem is van egy képem

• pergerj
    Nekem is hasonló problémáim vannak. Van egy városom sok hiányzó alsó, illetve középosztálybeli munkahellyel (több mint 2/3-ada szabad az állásoknak). Gondoltam, hogy építek egy másik várost mellé alvónak, de az Istenért nem akarnak átmenni dolgozni. Jelenleg 18ezer szabad munkahely van a nagyobban, ebből kb 16ezer az alsó-közép. Namost a kisebb városban kb 4ezer munkanélküli alsóosztálybeli van és ilyen 60-80 jár át.
    /Van P+R kb 10 darab a kicsiben, komp eddig nem érte meg, mert drága fenttartani és alig használták, vonat lehetőség nincs. A nagyobbik városban ezen felül van 2 nagy buszállomás kimaxolva, kb 20 P+R./

Viszont a munkaerő nem akar átáramlani.

Továbbá ugyancsak dugó problémám volt, a nagyobb város (120-150k között mozog) és mellé épített haverom is egy várost (100k). A nagyobban már ekkor megvoltak a tömegközlekedési eszközök, millió buszmegálló, villamos kiépítve körkörösre, 2 villamosközpont kimaxolva, 200ezer napi utas villamoson, buszon olyan 50ezer. Namost rohadt nagy dugó van, pedig egyszerű az útrendszer, főleg a buszok miatt. Sokszor haver autópálya felhajtójától az autópályán az én városközpontomig végig áll a sor és annak a nagy része BUSZ. (wtf?)

Továbbá a diákok áramlását sem vettem észre másik városba, hiába van iskolabusz-megálló. Ha egyik városban egyáltalán nincsen iskola, akkor a technológiai szint nem is fog nőni, mégha véletlen sikerül őket átszoktatni a másikba, akkor sem?

Köszi a válaszokat, és előre is elnézést a helyesírási hibákért. :)
  • natalyel
    "Szegényből 1000-1500 munkanélküli (akik nappal nagyrészt dolgoznak, csak nem nálam, ez is egy érdekes dolog...)" - ezt úgy kell érteni, hogy írja, hogy ingazó dolgozó, de dinamikusan változik, ahogy csökken az ingázószám, úgy nő a munkanélküli: mikor hazatérnek a program automatikusan hajléktalannak minősíti őket... (?). Munkaidő kezdetekor és végén lehet megfigyelni, folyamatosan változnak a számok.
  • pergerj
    Ez azt jelenti, ha letöltöm a BF3-at (azt választottam), a hónap végéig akkor megmarad "örökre", vagy csak kaptunk egy 1-2 hetes demo játékot, azaz, ha letöltöttem, akkor is megy a levesbe majd?
  • natalyel
    Amúgy a mai tapasztalatom, tanulságos lehet.
    Kíváncsi lennék, másnak hogy működik a városok közti munkaerő-áramlás.

Mielőtt elkezdtem volna építeni a várost, kicsit áttanulmányoztam a régióban már megkezdett, működő városokat, hogy mire lesz igény, ki mire specializálódik, hogy lehetőleg ne kavarjak be a többieknek. Pl. egyik társunknál volt már pár kaszinó meg néhány turizmust serkentő épület, ezért - hogy ne szipkázzam el előle a turistákat - ezt a vonalat elvetettem... stb.
    Láttam hogy mindenhol több ezer alsóosztálybéli munkás hiányzik, azaz "szegény" állásból rengeteg volt. Így az az ötletem támadt, hogy a minimálisan szükséges ipart és munkahelyet teremtem csak meg az embereimnek, a zöme ingázzon a szomszédokhoz, tehát nagyrészt alvóváros legyen. A terv ez volt...

K. 50 ezer lélekszámú városnál jártam. Volt már térségi buszom 5 garázzsal, helyi busz egy híján kimaxolva, vasútállomás, 4-5 P+R parkoló, számos jól elhelyezett megálló. Villamos is körbefutotta a várost. Szegényből 1000-1500 munkanélküli (akik nappal nagyrészt dolgoznak, csak nem nálam, ez is egy érdekes dolog...), közepes vagyonú lakosból szintén ennyi indult útnak naponta kétszer, reggel és a késő esti órákban ugyebár (ez a két időpont az, mikor munkába járnak a simek).
    És szép lassan úgy beállt a forgalom, hogy az útjaim fele egész napra eldugult. Az állomás felé a fullra feltolt sugárút felgyorsított időnél is vánszorgott, a két autópálya bejárónál teljesen megállt az élet, nagy ritkán ment el egy-egy jármű. Valós időben több órámba, ingame sok-sok napba telt, mire sok stressz és minimális bontás, illetve munkahelyépítés, illetve csuszi térségi buszainak ségítségével normalizáltam a helyzetet.

Gyakorlatilag feladtam a tervet és jelenleg már "csak" 1000 közepesen gazdag ingázik, de ezt már észre sem venni, egy kis dugó van reggel fél óráig a kivezetéseknél a P+R-ek előtt ill. a vonat felé, és utána alig van forgalmam.

Van valaki, aki több ezer lakost dolgoztat másik városban? Neki zökkenőmentesen működik?

...Az is közrejátszhat az én példámnál, hogy a városomon keresztülfut az autópálya, és mindkét irányban van komoly méretű város, ráadásul az egyik irányban kettő is. Így a központi sugárutamon - ami egyben ugye az autópálya is -, illetve az id*óta vasárnapi vezetők a rövidebb, ámde kisebb utakon levágva az én városomon keresztül mennek át egy másik városba, szóval csak átutazók. Plusz ott vannak az ingázóim, plusz a helyben dolgozóim-vásárlóim.

Ötletek?

(bocs az esetleges melléütésekért).
  • pergerj
    Ha rám gondoltál, akkor el kell sajnos keserítselek.
    Kb 3-4 napja írtam.. semmi.. pont a legnagyobb városom volt, 200k lakossal, kb4-szer bővített egyetemmel, mindenből naggyal, procigyár stb és 15m $imoleonnal. :( ráadásul nélküle a nagy mű is esélytelen, szval a másik 3 város is kuka :/
  • donatus13
    EUROPA KELET 4 új régió, Dodzylla néven találtok:)
  • natalyel
    csimposz: nem lehet, hogy kereskedelmi épületekből is kéne még, vagy nincs elég? Azok is vonzzák a turistákat... Nagy buszpályaudvar, vonatállomás, esetleg komp, van már? P+R parkoló sem ár vagy 2 db.
  • natalyel
    BYpsilon: nice, nagyon szép, grat :).
    Reménytelen: egyedi útvezetés, az ilyet mindig érdeklődve figyelem. Kíváncsi leszek a fejlődés későbbi szakaszában is.
    Az viszont érdekes, mennyire különbözően lehet "stratégiázni". 20ezer lakosod van, és kb. a térkép fele be van építve (persze fognak növekedni és sűrűsödni az épületek, tudom). Nekem a legutóbbi városom egyharmad beépítettség mellett 60ezres lakosú volt...
    :)