SimCity (2013)

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Dzsini
... ezzel amúgy nem is lenne gond, a népességleíró oldalon a lakosságszámoknál a valós értékeket tünteti fel, tehát bármikor össze lehet számolni a dolgozók és a vásárlók számát (alacsony vagyonnál egy kis ház 4 dolgozó + 2 vásárló, közepes sûrûségnél 40 dolgozó + 20 vásárló, nagy sûrûségnél 400 dolgozó + 200 vásárló), a lenti kiírással meg nem kell foglalkozni, az egy felfújt érték (a forráskód részben "GetFudgedPopulation" - tehát hamisított lakosságérték a funkció neve).

Viszont az iparok munkaerõ-igénye a felfújt érték szerint növekszik: 500 lakos fölött 1,2-es hatvánnyal, 50 ezer lakó fölött pedig 8,25-ös szorzóval dolgozik minden épületnél, és egy-egy gyár több ezer munkásra jelent be igényt (a normális pár száz helyett), tehát minden nagyváros velejárója az óriási munkaerõhiány, amit nem tud kielégíteni - minél nagyobb a város, annál durvábban meg kell vágni az iparterületek számát, mert egy-egy sûrû gyár is több ezer munkásra jelenthet be igényt, míg egy épületben maximum 400 munkás lakik.

Ezt se lenne túl bonyolult javítani bármelyik irányból (legyen a munkavállalók száma is a felfújt, vagy legyen az ipar munkaszükséglete is a valós érték) - reméljük hamar sorra kerül. Nem várható el, hogy 300 ezer lakost valós mozgásában lekövessen (a Tropico4 1500 embernél húzza meg a határt, ez a SimCityben kb. 5000-es kiírt lakosságnál megvan, a többi mozgó agentet nem is számolva - és a víz és az áram nem is célirányosan halad, tehát nem gondolkodik, hanem véletlenszerûen - ez a legnagyobb korlátja a nagyobb városterületnek, már így is problémás a víz és az áram eljuttatása a térkép egyik sarkából a másikba ha sok az utca), de legyen fenntartható arányosan egy, a lehetõségekhez képest nagyváros is.
Rengeteg a feladat és a korlát a mostani rendszerben, de remélhetõleg rövidesen kinövi a gyerekbetegségeit, és mi, a fizetõs bétatesztelõk még sok évig jól fogunk szórakozni egy egyre jobb szimulációval.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

mikor kilépek fõmenübe és utána a kilépés a sim citybõl-t választom, kilépéskor egy ablak jelenik meg, hogy nincs szinkronizálva néhány városod, de csak egy pillanatra....
ez mi? mert nem veszik el semmi, de külön szinkronizáció menüpont nincs...

A mohának mindig a déli oldala fás!

Dzsini
a lakosságszámban komolyan csal a játék, hogy nagyobbnak tûnjön a létszám - a valós létszám annál jobban eltér a kijelzéstõl, minél nagyobb (vízszintes tengelyen a valós, függõlegesen a kijelzett lakosszám):

Tehát a 300 ezer lakó kiírás az kb. 36000 "valódi" lakost jelent.
(a linkelt topicban még a konkrét funkciót is megtalálták a forráskódban)

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Utóbbi javallott.
Õ is durván nyomja. 😄
I.C.ram
Sehogy sem lehet várost resetelni? Csõdbe mentem, leromboltam mindent, kötvényt se tudok már felvenni. Ilyenkor buktam ezt a slotot örökre, vagy pénzt kell ajándékozni egy másik városból?
Helló! Nem tudja valaki véletlen, hogy merre vannak a tûzoltóautóim, ha ledózerolom az egész várost és utána újrakezdem építeni mindent? Tûz az van szerencsére dögivel, de oltó autó már nincs sehol. Ha rákattintok a tûzoltóságra, akkor azt írja, minden járõrautó szoolgálatban van. Na de hol ?😄 elõre is köszi
dimre
Ha megépítetted, fejlesztés gombra kattintva kijelölõd a kívánt útszakaszt, kétsávosból boltíves, háromsávosból függõhidat lehet csinálni.

Valakinek hátha segít, az újrahasznosító ha nem indul próbáljátok lekapcsolni vagy lebontani a feldolgozó részeket, utána várjatok pár órát (ingame), majd visszakapcsolni vagy építeni. Tudom nem egy költséghatékony eljárás, nálam bevált.

khalmi
Nálam a nagy tûzoltóság (fullos heli nélkül) mellett égett le a gyár vegyi tûzben utána a fél iparterület, a panelen néztem ahogy szép zölden virított a tûzoltók készültségben vannak.

Viszont a talajszennyezettség szinte megszûnt, a szennyezõ épületek köré fa ültetés, igaz minden ingame nap kell, mert kidõlnek a sok szmötyitõl.

X universe Home, sweet home

khalmi77
Mennyi panel 😄! Szép munka!

Szép munka! 😊
dimre
Sikerült több mint 300e lakost bezsúfolni a terület felére. Nincsenek gazdagok, csak csoró és középosztály.

X universe Home, sweet home

Nagyon szuper ez a játék, így két nap után kezdem látni az apróbb dolgokat is, hát ezt nagyon jól eltalálták 😄 teljesen ráfüggtem
khalmi77
szerintem is, csak gondolom ezt így egyszerûbb volt megoldani 😊. De ez igazából nem számít már, mivel mindenki kb a kelet 2 játszik, és a serverek már nem halnak le (legalábbis nekem nincs gondom).

Fura... Pedig az lenne a logikus, hogy a mentést profilhoz, és nem szerverhez kötik.

khalmi77
A mentés serverre történik, így nem is vihetõ át a városod pl kelet 2-tõl 3-ra. Az automentést nem vágom, sztem nem ment csak ha kilépsz.

Lenne egy kérdésem ezzel a városelvesztõs sírással kapcsolatban.
Azt értem, hogy ha játszani akarok, akkor mindenképp fel kell csatlakozni egy szerverre. Azonban úgy tudom, hogy nem muszáj multiban játszani, lehet privát régiót is létrehozni. Gondolom a játék autosave-el idõnként.
Ezért nem értem, hogy hogy lehet az, hogy szerverhiba esetén elveszik egy egész város?
A másik kérdésem, hogyha egy szerverre becsatlakozok, elkezdek egy várost, és lehal a szerver, majd átmegyek egy másik szerverre, akkor ott nem lesz elérhetõ az eddig megépített városom?

khalmi77
sztem lesz itt minden, csak persze majd DLCben

I.C.ram
Régió nézetben lehet látni a havi profitot. Elég ócska a jelenlegi költségvetési ablak. Alig lehet látni benne valamit. Meg hiányolom a kormányzati intézkedéseket is, mint az SC4-ben. Pl fizetõs parkolás, szerencsejáték legalizálása, stb.
khalmi77
benne van az a költségvetésbe, de sajnos csak valami nevetséges összeggel (190 meg ilyesmi)

Ja, és ti kaptok pénzt bármibõl is, amit más városnak szolgáltattok? Szemetesek átjárnak begyûjteni, fent az értesítõ ki is írja, hogy a kukásautók profitálnak a másik város begyûjtésébõl, de a költségvetésbe sehol semmi. Ugyanez minden mással - rendõr, csatorna, mentõk, áram... ?

Kereskedelemre totál nincs igény, van egy kevés belõle, úgy néz ki elég. Szomszédom nincs, privát régióban vagyok, a másik városban is van olaj, így ott is elkezdtem kitermelni, de kezdek ott is ugyanebbe a problémába ütközni. 😊

I.C.ram
Lehet valahogy variálni, hogy milyen hidat építsen? Van egy kicsit szélesebb folyóm, de csak ilyen ronda Petõfi híd szerût enged építeni 😛 Se függõ, se lánc, se boltíves, semmi.
Shiver
az alagút pöpec😊

A felhők felett mindig süt a nap

reménytelen
Lazítok egy kicsit, és sandbox módban elkezdtem csinálni egy olajipari nagyhatalom várost <#nyes>

AZ elején tuti nem sporoltál össze 300 ezret és nem volt egy fix 6-8ezer/ óra bevételed,így már ott elusztál,túl gyors lehettél.AZ állásoakt meglehet oldani szegény szomszédokkal,meg azért a felesleges nagy cuccokat kapcsold ki,és ha véletlen van elégedetlen várásló,akk annak adj nagyon gyorsan boltot,mert az pénz xd
Áh nem nagy veszteség, Balaton régióban fullos elektronikai város + építettem egy arkológia központot 😄
Mi egy jól prosperáló bánya vagy olajipari város felépítésének kialakításának a titka?
Szégyen, nem szégyen, bevallom, ez most kifogott rajtam 😊.

Helyzet:
Lakók 85ezer, zömében alsóosztálybeli 😊. Ipari negyed 3 vagy 4db gyár mindösszesen, és 5500! betöltetlen állás vár még munkásokra...(?). Középosztályból 2ezret várnak, gazdagjaim nincsenek, mivel abból csak 200 kellene. 4 olajkitermelõ üzem, 3 raktár, 1 olajfinomító is van már, de majd beleõszültem, míg addig eljutottam, az óránkénti 1-2-3 ezres bevétel amit tartani tudtam nagyon lassan engedett fejlõdni, és az alapvetõ létfenntartási cuccok is kellettek (szemétlerakó, áram-víz-csatornafejlesztések, rendelõ-rendõrség-tûzoltóság ugye, alap ált. iskola).
Most mínusz 500 és nulla között tartom a vársost, ami befolyik olaj és benzineladásból (1 finomító csak) elég kevéske. És nincs helyem, semmi. Igaz, a úthálózat nem négyzetrács, mivel gondoltam kipróbálom a látványosabb útvezetést, látva hogy másoknak milyen jól mûködik a városuk. Hát nálam nem 😊.

Ötlet?

ha valamilyen ismerõsõd elfoglalja,és elhagyja,sztem akk már eltudod ( még nem próbáltam) XD
Megjött, köszi mégegyszer
Küldve.
Látom a városaimat elhagyottként, de még vissza sem tudom foglalni, ez de szar és qurva idegesítõ
Köszi 😊
Küldök neked valahová meghívót, ha visszaigazolsz. 😊
khalmi77
"you have to wait 20+ years for all the radiation to turn into ground pollution (which trees help clean up)"

ennyit találtam

Haha, valami szerverhiba miatt buktam mind a 3 városom <#falbav>

be tudna valaki hívni aktív régióba?

(origin: rozsa88)
Dzsini
Na, akkor a mai egészségügyi hiszti megvolt, jóccakát 😊

Én meg most azon,h nem megy el az árú a kereskedésbõl,egyszerûen áll benne...nevetséges....mindjárt csõdbe megyek miatta.....végülis minek is húztam fel ma egy 170 ezres várost,tök korekt dolgokkal,egyetemi kar stb
khalmi77
baszok rá, csak az elven húztam fel magam, hogy kivédhetetlen rohadék dolgot tettek bele 😊. yóóóóóóóóó lesz ez így is

Maximalistaként maguk a játékok nem neked valók, minden játék egy bughalmaz😄

I.C.ram
Építsd rá a Polgármesteri Hivatalt, és akkor a rohadék tüntetõk megbetegszenek 😊
khalmi77
neeem rájöttem maximalistaként ez nem az én játékom 😄, most pölö azon röhögök, hogy van egy kurva nagy autópálya, a városomban 0 dugó, az autópályán a másik városig... mondom mi a, ja hát 1 sáv van amiben a parszt le tud hajtani. Hát ezért van ekkora dugó, esélytelen ezt még patchelni se 😄

Dzsini
Akkor építs rá egy parkot vagy egy házat (vagy gyárat, vagy bármit, húzz el egy utat fölötte). Lakható lesz, csak esetleg gyakrabban lesznek betegek az ott lakók, bár nem is súlyos a szennyezés. Nem dõl tõle össze a világ.

A buglistát nézve maximalistaként ... hát, sok szerencsét 😊

khalmi77
Maximalizálni akarom a helyet, minden számít, ez is.

Még egyszer leírom, mert látom nehezen ment át az üzenet. Nem a sugárzással van bajom, mert ha valakinek felrobban az erõmûje, akkor minek építette, ennyi volt. Hanem azzal, hogy ez kivédhetetlen, és ezt unfairnek érzem. Nem a nagysága a lényeg, hanem az ELV, hogy ezt belerakták. Biztos viccesnek gondolták, de mikor a játékban a beépíthetõ terület nevetségesen kicsi, annak aki kicsit is maximalista pont annyit számít egy ház, mint másnak egy város.

Dzsini
A talajszennyezés és a sugárfertõzés nem ugyanaz a réteg - a reaktorleolvadásnál megtörténik mindkettõ, az elsõt el lehet pucolni.

Dzsini
Hát, ez legalább egy háztömbnyi. Tényleg az egész városodnak lõttek, gyorsan hagyd is el, ez így már játszhatatlan.

I.C.ram
Radikális megoldás, de állítólag mûködik 😄

"My water pump was right next to my nuclear power station that went into meltdown, I have the filtration add-on and the ground pollution is very light after a few days of pumping just below the pump station, but heavy everywhere else.

That's right, get your population to drink it!"
Tudom,h bosszantó,de hát azért ez nem egy húha xd talán1 nagy torony
Na de amilyen képek az fbn vannak,az már sugárzás xdxd
Dzsini
Vagy 1 óra után csõdhelyzetbe kapcsol a város, és reggelig vár, hogy mit szeretnél csinálni 😊

(jó móka a hiszti, de inkább építs köré, erõsítsd meg a kórházi jelenlétet, játssz azokkal a lapokkal, amiket osztottak)

khalmi77

mekkora az a folt ???