21482
banner
A Wargaming új MMO játéka
  • ikarus44
    Ezek jó részét, (mint pl. a kommunikáció megszűnése esetén a hajó kiválását a harcból) inkább a WT hajós részétől várd.
  • Ninju
    Ahogy én kivettem a cikkből, csak akkor tüzelhetsz külön, ha egy torony már célon van és a többi nincs.

davidbog: Sajnálom, azt hittem ez mindenkinek világos. Ha tudom, szólok. :(
    Nekem is megvan a kedvem a hajókhoz. Az NF-el nekem csak az volt a bajom, h nem értettem meg azt feleslegesen bonyolult crew rendszert. A NF2 meg... háát... Nagyon fizettetni szeretett volna.
  • TomDantes
    A lenti cikkben lévő képek alapján külön külön is tüzelhetnek majd a tornyok. Na ez jó. Tartottam tőle hogy nem lehet. Ám ha itt lehet külön-külön tornyokkal lőni, hogy lhet hogy a tankos verzióba nem került be még a multi-tornyos tankok?
  • davidbog
    De kár. Ezt nem tudtam, hétfőn jobban is megerőltethettem volna magam. Pár gameplay tényleg jó lenne.

Sokunknak már évek óta megvan a kedve a hajókhoz, a NF már meghozta. :D Kívncsi leszek mennyire lesz konkurencia az NF2 vagy az NF:NA. A Warships nem lesz olyan monopól helyzetben mint a WoT, vannak akik NF-ezdet és már vannak elvárásaik egy hajós MMO-val kapcsolatban. Ezeket vagy teljesítik vagy elveszítik ezeket a játékosokat.
    Amúgy a kérdéseim egy része is NF-ben való megvalósításból vetődött fel.
  • Ninju
    Feltenném én, de nem fognak válaszolni. Ez egy kvázi interjú volt tegnap 4-5 között. :(
    Igazából még nem tudjuk, h mit hogyan is oldottak meg. Ezért lenne jó végre látni egy kis gameplay-t. Mert simán lehet, h nem lesz zavaró az automata AA és secondary.
    Aztán azt is simán el tudom képzelni, hogy ez meghozza majd az emberek kedvét a hajókhoz aztán meg a War Thunder hajós része elégíti majd ki a realizmusra vágyók igényeit.
  • TomDantes
    Aknák nem lesznek, erről már olvastam.
  • davidbog
    Elég alap szinten áll még. :( Sok dolog automata. Inkább tűnik hajó skines WoT-nak mind igazi hajós játéknak.
    Eszembe jutott még pár kérdés. Lehet valamelyikre már korábban válaszoltak. Ha van közte jó akkor ezek közül is felrakhatnál párat.

- A CV-knél van valamilyen maximális limit levegőben lévő repülökre?
    - CV-ken a különböző kategóriájú repülőknél van-e valamilyen mennyiségi korlát? Tehát lehet-e kizárólag zuhanóbombázókkal vagy vadászokkal feltölteni egy CV-t?
    - Vadászgépeknél elfogyhat-e a lőszer és az üzemanyag ami miatt vissza kell térni a CV-re?
    - A CA, BB hajókon lévő felderítő repülők vissza térhetnek-e a hajóra, vagy a hajó már nem tudja felszedni ha egyszer elindította.
    - Ha már automata az AA (és a másodlagos tüzérség) akkor a különböző kaliberű lövegek különböző célpontokat lőnek vagy mind mind ugyanarra tüzel (már ha olyan közel van a célpont hogy benne van a legkisebb lőtávolságú löveg lőtávolságában is).
    - A parancsnoki híd kritikus sérülése (piros lövik a modult) esetén harcképes marad-e a hajó? A hajó különboző részei közt ezekután is él-e még a kommunikáció vagy olyan statikus céltárgy lesz mint a WoT-ban a harckocsi miután kilőtték az összes embert a tankból.
    - Ha egy tornyot kilőnek (pirosre sérül a modul) és harcképtelen lesz az ott tárolt lőszer felhasználható lesz-e más tornyoknál?
    - Tudnak-e aknákat telepíteni/felszedni a rombolók?
    - Csata elején ütközhetnek-e a hajók vagy egy rövid ideig átmehetnek-e egymáson?
  • ikarus44
    nyilván lesznek kivételek, de akkor már nagyon fogom várni a "noob battleship" szövegelést. (lengyel forever )
  • Nazarov77
    Érdekes post! Várós már a játék.
  • TomDantes
    Cikk

Valami a lövegtornyokról(angolosok előnyben).
  • Ninju
    Itt ugye az volt a kérdés, hogy akkor borulhat e ha még nem lőtték ki.
  • Nazarov77
    WoWPból kiindulva szerintem lesz borulás, kilőtt hajókat láttam oldalra dőlve.
  • kissssss
    "akkor csak magára vethet"

ohh biztos lesznek ilyen helyzetek.... már alig várom.
  • ikarus44
    " Egy teljes torpedó sortüzet még a Yamato sem bír ki."

A Yamatot (a bombák kivételével) 5-6 torpedótalálat érte, így ha hozzávesszük hogy pl. a Fletcher osztályú DD-k 10 torpedót tudnak útnak indítani így ez helytálló. (plusz, aki a yamato-jával hagyja, hogy egy DD teljes torpedó sortüzet indítson útnak (ill. ha hagyja hogy ezek közül az öszes eltalálja akkor csak magára vethet.)
  • Ninju
    Fordítás:

-Célzás: WoT stílusban, ahova lőni akarsz oda viszed a célkeresztet.

-Ágyúnkénti lövések: Jelenleg csak teljes sortűz van, de ez a tesztek alapján változhat.

-Különböző lőszerek betöltése egyszerre: Nem. Más a ballisztika. (Bár itt szerintem nem gondolt arra, hogy a hátsó tornyokból lehetne lőni másik célpontra.)

-Javító csapatok: Jelenleg automatikusan dolgoznak, de esélyes, h belekerül majd a lehetőség, hogy mi legyen a legfontosabb.

-Hajó upgradek: Lesznek olyan jelentős változtatások amik külön hajóként jelennek meg.

-Valóságban nem létező ágyukonfig: Sok tényezőtől függ (pl. a barbetta méretétől), de a Scharnhorst kap 3*2*380mm konfigot a 3*3*280mm helyett.

-Felborulhat e a hajó a túl sok víztől: Igen, a legénység megpróbálja majd megállítani a dőlést (pl. ellenárasztással) és a vízbetőrést, de a maximálisan felvehető víz mennyisége függ a hajód úszóképességétől. Egy teljes torpedó sortüzet még a Yamato sem bír ki.

A gameplaybe meg nem kukkanthatunk bele. :(
  • Ninju
    Válaszok:

a biiig question from Ninju:
    > How is the aiming works? Something similar in WoT, like aiming with a crosshair or something similar in Navy Field (direction and gun elevation)?

WoT-style – pointing “crosshair” where you wanted to aim all your guns(wheter can do that)

> Will we be able to fire a half salvo or separately with one gun? Do you have to conserve ammunition sometimes?

For no – full salvos only. This _could_ change depending on tests results.

> Is it possible to load different type of ammo at the same time? Like AP’s at the front turrets and HE’s to the rear.

No, you can’t load different type of shells(the have different ballistic characteristics, you know?).

question from Ninju, “part 2″
    > Are the damage control teams working automatically or I have to assign them a task manually?

So far – automatically; it’s possible that we will add control on “what to fix first” someday(depending on tests, again).

> A question about ship upgrades. Usually battleships were served many years and some received very powerful upgrades. Will the upgrades affect the match maker? For example the Tennessee was built in 1920. It served until 1947. Can you upgrade it to its 1944 state or the later stages are different ships in the tech tree?

Yes, there will be big upgrades like Mogami class cruiser(5*3*155mm -> 5*2*203mm) or New Mexico(list of upgrades from wikipedia). Some upgrades will be represented as separate ship in the “tree” – like Mogami “cruiser-carrier” and Fuso “battleship-carrier”.

> Are there any modules did not exist? For example King George V can have double or triple 15” towers instead of the quad 14”?

Not sure about KGV thought, it depends on many factors(like barbettes size, gung weight). But Scharnhorst will get his 3*2*380mm as upgrade from 3*3*280mm.

> Is a ship able to sink because of too much water in the hull in one side? I mean it still has some HPs but it rolls over?

Yes. Ship crew will automatically try to stop rolling by counter-flooding, but your buoyancy is limited(by displacement of the ship) and full torpedo salvo from DD or torpedo bomber squadron could send any ship right to the bottom of the sea. Even Yamato or Montana.

-Can we have a short sneak peak video about the gameplay? :)

Sorry, no! Someday though… my bet is on “right before OBT”.
  • TomDantes
    Nekem még egy dolog jutott eszembe. Felborulhatnak-e a hajók? Például ha léket kapnak betör a víz, és megdől az egyensúlyuk?
  • Ninju
    Köszi, akkor ezt a részt majd kihagyom.
  • gseldon
    david, kérdéseid némelyikére az #506-os post-ban található második linkben már van válasz.

Gyors összefoglaló:

Összesen 8 féle "funkcionális komponens" létezik, amely fejleszthető, ezek: fő fegyverzet, másodlagos fegyverzet (ezek gondolom a kisebb 5-ös, 6-os ágyúk a BB-ken pl.), torpedók és torpedóvetők, AA fegyverzet, repüléstechnika (ez más-más lesz gondolom CV-nél, meg más felderítő katapult BB-ken pl.), meghajtás és motorok, fire control rendszerek (egybeépítve a felderítő rendszerekkel = detection system), ill. a hajótest és annak páncélzata.

Ezek a komponensek csak a fejlesztés szempontjából lettek így egy csoportba rakva, valójában rengeteg külön kis modulból állnak (minden egyes AA ágyú egy modul pl. minden része le van modellezve egy komponensnek, fő fegyverzet pl: minden ágyú, torony, a hidraulika, a lőszeremelő liftek, a lőszerraktár stb.), amik külön-külön eltalálhatóak, de nem üti ki a teljes "komponenst", csak az adott modult. A modulok és komponensek NEM javíthatóak, mint WOT-ban, ha teljesen (pirosra) ki lettek lőve. Ha egy torony használhatatlanná vált pl. csata alatt, az a végéig az is marad. Ha csak sérült, akkor javítható.

Többféle lőszertípus lesz, az AP jó a BB-k ellen, a HE meg a rombolók ellen.

20km-es távolság esetén a fő fegyverzet szórása sokkal nagyobb ellipszis lesz, mint a célpont hajó teljes hossza.
  • ikarus44
    hát az jó lenne, de félek, hogy a ebben is a WOT-ra fog hasonlítani.
  • TomDantes
    Ezek nagyon jó kérdések, érdemes lenne feltenni.

A modulok kapcsán, én annak örülnék ha kisebb dolgokat lehetne fejleszteni, azért na, egy hajó ne kapjon két számmal nagyobb kaliberű ágyút, ha egyszer olyat arra sose terveztek. De az légvédelem, esetleg a gépek, kormánylapát, célzás, ezek lehetnének fejleszthető modulok, szerintem. Aztán ki tudja ők mire gondolnak ügye.
  • davidbog
    Engem a célzés kérdése foglalkoztat leginkább. Lesz-e valami komolyabb célzás? Vonás alapján történő távolságbecslés majd lövegek emelkedésének beállítása? Vagy esetleg olyan mint a Navy Fieldben, hogy lövegek emelkedésének beállítása majd becsapódás helye alapján korrekció a lövegcsövek szögállásán. Vagy csak olyan WoT-os ráviszem az egeret.

A egyszerre lőnek a főtüzérség lövegei vagy lehetőség lesz kiválasztani, hogy csak az elsők lőjjenek, vagy csak a hátsók?

Lehet-e félsortüzeket leadni? Mondjuk ennek csak akkor lenne értelme ha komolyabb célzás lenne és számítana a lőszermennyiség.

Vagy a lőszerek beállítására is rálehetne kérdezni. Lehet-e tornyonként vagy esetleg csövenként más-más típusú lőszer betölteni?

Az említett damage control team automatikusan javít vagy a játékos adja meg a javítani kívént modult, egységet.

Mennyire lesznek fejleszthetőek a hajók? Például egy Tennessee 1920-as állapotában kezd és azt lehet úgy upgradelni, hogy 1944-es verzióra jusson. Vagy két külön verziója lesz egy '20-as évekbeli és egy 1944-es. Ha egy verziója lesz akkor azt hogyan kezeli a match making, mert jelentősen változhat a hajó hatékonysága. Például az említett Tennessee '20-as verziója olyan tier 5 a 1944-es kb tier 7.

Ha fejleszthetőek lesznek a hajók kapnak-e majd olyan modulokat, amelyekkel a valóságban nem rendelkeztek. Például a King George V osztályú hajók a quad 14"-es tornyok helyett dupla vagy tripla 15"-es toronnyal.

Csatahajóknál a hatékony lőtávolság mekkora? A valós 16-20 km az ami általánosnak számít vagy 30+ km-re is hatékonyak lesznek. Illetve a lövedékeknél körülbelül milyen szórásra lehet számítani ilyen nagy 30 km-es távolságről. Például egy 3x3 elrendezésű átlagos pontosságú, csőtorkolat sebességű 16"-es lövegekkel felszerelt hajó milyen találati arányra számíthat 30 km-rőle egy nagy BB, CV ellen?

Hirtelen ennyi jutott eszembe. Ha valamelyik kérdést érdemesnek találod arra, akkor feltehetnéd. Előre is köszi a fáradozásod.
  • Ninju
    Az ilyen kérdésekre gondoltam én is. A másodlagos fegyverzet automatizálásán átsiklottam. :)
  • TomDantes
    De, volt róla szó: automata lesz, akárcsak a másodlagos fegyverzet. De mintha olyasmit is olvastam volna, hogy bár automata ki lehet jelölni célpontokat? Fene tudja.
  • Ninju
    Az AA kérdést fel lehet tenni, mert arról nem nagyon került még ki infó.
  • TomDantes
    Mikor lehet goldammo-t venni a hajókba?Nem tudom , most így hirtelen nem jut eszembe semmi, de biztos lenne sok minden, azért is mondtam, hátha valakinek konkrét dolog eszébe jut.
  • Ninju
    Ha van valami specifikus kérdés felteszem angolul, ha szeretnétek.
  • TomDantes
    Cikk

Hm, nem sok új infó volt ebben.
    De szigetek. Érdekes, de remélem nem lesz camp fesztivál a szigetek mögött. Időjárás, itt viszont remélem lesz vihar, meg hasonló dolgok

Ez viszont érdekesebb

Ha jól értem, írni kell ide, és a faszi válaszol a kérdésekre. Van-e önként vállalkozó aki kérdezne?
  • ikarus44
    De azt is hozzá kell tenni hogy a cikk szerint az ellen összes hajója vette sortűz alá az ha esetleg mondjuk 15 vs. 15 BB csata lenne akkor el lehetne képzelni az erejét.
  • TomDantes
    Meg hogy a Yamato-t ilyen hamar kiütötték. Oké, értem én, csak na, kissé elcseszné a játékélményt, ha egy hajót marha gyorsan elsüllyesztenek. Mert a játékban: a repülőknél oké, pár bekapott lövés, lezuhan. Tankok kicsivel tovább bírják. De hajókkal legyen valamivel lassabb játékmenet, szerintem. Ritkán persze előfordulhat olyan mint a HOOD esetében, de azért ne ez legyen az általános. Nem találnám túl izgalmasnak, hogy baszott nagy hajókkal kergetjük egymást, és bumm-bumm-bumm, egy újabbnak vége. Kicsit taktikusabb, lassabb játékmenet volna jó.
  • TomDantes
    Az is lehet, az is csak egy extrém eset, a játékban hogy 4 zuhanóbombázó elég. Meg az nem derül ki, milyen repülők, milyen bombákkal, milyen hajó ellen. Meg, ki tudja, csak dolgoznak a balance-on. De remélem tényleg nem az lesz, hogy a repülők eltakarítanak mindenkit pár bombával. Kissé tartok ettől, hogy olyan lesz mint a WoT-ban az arty-k, bukdácsol előre a nagy hajó, és puff...úgy robbantják szét a repülők hogy pislogni se tud, se védekezni. De hátha normális lesz az egyensúly.

A páncélzatnál engem az is érdekel, kidolgozzák-e olyan részletesen, sőt inkább részletesebben mint a WoT-ban?

Meg a különféle modulok sérülése, részletessége? Egy hajónak bonyolultabbak kéne lennie, mint egy tank. Lemodellezik-e, hogy mondjuk egy hajón van több fedélzet is, hogy hol és milyen mélységben van mondjuk a lőszerraktár, min és mekkora távolságot kell megtennie a lövedéknek ,hogy pont ott robbanjon?

Remélem legalább ezekre oda figyelnek. A Wot-ból kiiundulva, végüélis elvileg szerintem jól megcsinálhatják, csak a gyakorlati megvalósítással lesznek problémák.

És igen, a csapatmunka, hát na ez az ami nem lesz , úgyse. Sok hülye, sokszor mondtam leírtam már, de ez a lényeg: örülni lehet ha nem a saját csapattársad repülői bombáznak le.
  • davidbog
    Kicsit keveslem a 4 zuhanóbombázót, igaz nem derül ki egyértelműen milyen hajót nyírtak ki majdnem. Egy '30-as évekbeli csatahajót azért már nem nagyon tudnak elsüllyeszeteni négy bombával maximum ha 1600 lb-os vagy nagyobb.
    Zoli utolsó cikkében még egyszer nekifut (összességében talán harmadszor) a páncélelrendezéses kérdésnek. A Baden tesztjein és pár más hajón keresztül ismét szemlélteti a károkat. Jó összegzés, logikus és szerintem technikai szempontból nincsen benne csúsztatás. (Engem talán már harmadszor győz meg a hagyományos elrendezés előnyösségéről.)

Az hogy a Yamatot így kiütik az nem csoda, össztüzet kapott. A Yamato két sortüzet adott le, nyilván az ellenfelei is legalább ennyit adtak le rá. Nem derült ki, hogy milyen hajók voltak az ellenfelei, de ha csak 5 csatahajó, már akkor tíz sortüzet kapott be nagy kaliberű lövegektől.

A 30 km-es lőtávolságok érdekesek. Nekem nem igazán tetszik, mert ez a 8"-es lövegek max lőtávolsága, tehát a CA-k épp csak viszonozni tudnák egy BB tüzét. Másrészt ilyen távolságból a BB-k fedélzeti páncélzata viszonylag könnyen átüthető, ha ez nem extrám nagy hanem átlagosnak mondható lőtávolság a játékban akkor félő, hogy nem sok szerepe lesz a fedélzeti páncélzatnak lövedékek ellen.
    Amúgy a valóságban ekkora távolságból két olyan eset volt ami közeli mellét eredményezett. Egy Littorio-osztályú BB lőtt egy angol cirkálót pár lövedéke közel csapódott be a hajóhoz, talán repesz sérülést is szenvedett. A másiknál egy Iowa-osztályú BB fogott villába egy japán DD-t már a második sortüzzel asszem 29 km-ről! Köszönhetően a radar alapú tűzvezető rendszerének.

A hordozóknak az a feladatuk, hogy kicsesszenek a BB-kkel. Önmagában nem ezzel van baj, hanem azzal, hogy a saját hordozó ugyanúgy ki tud szúrni a BB-vel mint az ellenséges, mivel ő adná a felderítést és ha az nincs akkor az egész csapat szívni fog.
    Ugyanez volt Navy Fielden is. Ha a csata végére úgy alakult az állás, hogy az egyik csapatban nem maradt vagy csak egy-két gyenge CV maradt, az ellenfélnél meg az összes (ami ott maximum 4 volt Great Battle csatában) megvolt, akkor az ellenfélnél ha csak 1 erősebb BB maradt, az is elverhetett akár 4-5-öt is a mi BB-inkből. Mert az látta hol vannak a mieink, mi meg csak lövöldözhettünk a torkolattüzére.
    Ezért lenne fontos a csapatmunka, amit ebben a cikkben is kielemnek.
    Azt hiszem éedemes lesz összeszedni a régi NF:EU magyar klánjából pár játékost, mert itt is szükségünk lesz egymás támogatására. :)
  • ikarus44
    Nagyon szívesen, már nem sok idő tarts ki
  • Frigyes54
    valaszokat koszonom
  • Caliph
    kicsit javítanám az utsó mondatot: a yamatóval tudott leadni 2 sorozatot az ellenségre , aztán ammo rackelték
  • TomDantes
    Ez a 30 km-es dolog izgat, hogy a bánatba lehetne ilyen távolságból bármit eltalálni? Na mindegy
  • TomDantes
    Jaja , kösz király.

Érdekes, 4 zuhanóbombázó, hát elvileg ha megfelelő helyen és elég nagy bombával találják telibe, akkor bizony annyi lenne a valóságban is. Azért remélem nem úgy lesz, hogy bombázás=instanthalál, hanem pontosság, bombák mérete, stb dolgoktól is függ.

Az jó hogy a betörő víztől lassul, a javítás így jónak tűnik. Nelegyen olyan mint a WoT-ban egy katt. és megjavítottuk a sérült modult, mégis csak baszott nagy hajóról van szó, nevetséges lenne.

Arra már az elején számítani lehetett,hogy a hordozók kicseszhetnek a csatahajókkal, még amikor csak hír volt róla, hogy készül a játék, lemertem volna fogadni.

30 km+vagyis a térképek ebből következően remélem elég nagyok lesznek.

azért hogy a Yamato-t ilyen gyorsan kiütik, hát... remélem normális balance lesz
  • Caliph
    ami kiderült a szövegből(már ha igaz)
    -4 zuhanó bombázó majdnem kinyirta
    -a hajója 2 ágyúját és a motorját kiütötték(tehát motor modul és ágyú modulok tuti lesznek)
    -a hajótesben lévő víztől lassabb lett,tehát ez is le lett programozva
    -damage control team et a motor javítására koncentrál(kétértelmű,jobb esetben mi utasíthatjuk a teamet hogy milyen javítási prioritás szerint haladjanak,de mivel kétértelműen fogalmaz lehet ez nem lesz benne)
    -a rambózás a legjobb út a tengerfenék felé
    -minden hajónak megvan az erőssége és gyengesége,máshogy kell játszani velük
    -a csatahajók erősek,de egy jól irányzott torpedócsapás egy rombolóból,repülőből vagy pár zuhanó bombázó el tudja rontani a napod.
    -rombolók: kihasználva a nagy sebességet torpedó csapást lehet mérni velük,vagy füstfelhőt képezve el lehet rejteni a saját csatahajóinkat az ellenség szeme elől(lehetséges képesség: álcázó füstfelhő)
    -cirkálók erősségeként az AA fedezetet említi,de jó sebességgel és támadó képességekkel is rendelkeznek,némelyik még torpedó vetőkkel is
    -hordozókat érdekesnek találja és könnyen megútálhatjuk őket egy battleshipben ülve.skilles player kezében nagyon nagyon veszélyes.többször előfordult vele hogy a papíron győztes csapat elbukott mert a carrier repülői kilőtték a scout hajóikat és ők nem látták őket míg ők végig felderítve maradtak
    -csapatmunka lényeges,mind légvédelemben mind az 1 célpont koncentrált tüzelése miatt.
    -mint a wotban a critical hit,itt legalább akkora élvezet a 30+km ről kilőtt sorozat ,miután a lövedékek kb 15 másodperces utazás után átütik az ellenség fedélzetét hood-ing(ammor rack találatot igy nevezik) az ellenséget
    -csata előtti visszaszámlálásnál az ellenségnél lévő cimborája chaten irta hogy ő lesz a main target. az ellenségtől mindenki rá tüzelt és 2 sorozat lövés után lángolva robbant fel a Yamato alatta(szóval koncentrált tüzeléssel a Yamato sem ellenfél)

röviden tömören ennyi jött le a cikkből. forditási hibák lehetnek,5 perc alatt csináltam meg :)
  • TomDantes
    Nagyon érdekesek ám ezek a cikkek

Mondjuk nem túl sokat értettem meg belőle, de valami olyasmit vettem ki ,hogy a csapatmunka fontossága, meg hogy jól néz ki a játék, és igen, csatahajókra a hordozók nagy veszélyt jelentenek.

Meg hogy 30 km-ről lőttek? Na ,ez azért érdekes, mert akkor a pályák vélhetően elég nagyok lesznek, és nem 500 méterről lőjjük egymást.
  • ikarus44
    A játék jelenleg, még zárt alfában (?) van, kb. fél-1 év.