30713
TES
  • Austin Bailey
    állandóan ezt a hülyeséget magyarázod a politikusokról. A politikusok nem irányítanak a világon semmit.
  • PiszkosFred
    Nem a céget védem. Én szeretem ezt a játékot, a hibáival együtt. Azt unom már marhára, hogy megjelenik itt egy ember, aki most kezdett bele, elkezd vele játszani, és beírja, hogy tetszik neki a játék. Erre megjelensz te, és elkezded oltani az illetőt, hogy pedig mekkora szar az egész. Nem én védem a céget, hanem te nem bírod elviselni, hogy valakinek tetszik valami, és addig mesterkedsz, amíg ezt az érzést a játék iránt meg nem változtatod.

Két fajta drukker/rajongó/érzelmileg kötődő ember van. Van, aki valami mellett kardoskodik, a pozitív dolgokra fókuszálva, és van, aki mindnig valami ellen, csak a negatív dolgokat fröcsögve. Az előző örül mások örömének, a másik nem, képtelen elfogadni ezt az állapotot és mindent megtesz, hogy ne lelje benne örömét.

Folyamatosan párhuzamokat állítasz játékok között, és rangsorolod. De úgy, hogy van a topübergame - idén nálad a Witcher, jövőre majd kitalálsz mást -, és minden más játék szar. Pedig, a legtöbb játékos mindegyikkel tud szórakozni, jól érezni magát, csak te nem, te vagy az, aki rakattansz egy címre, és onnantól az az isten.

Sokkal egyszerűbb lenne az egész, ha a pozitív dolgokat néznéd, és nem a negatívokra koncentrálnál. (lásd Gabeo küldetés példáit a jó küldetésekre, csak az lett a végén a kommented lényege, hogy jók, de egyébként szarok, mert....).

Relax, a békesség és a pozitív gondolkodás jobb. Szerintem.
  • Although
    Ez az egész már hozzáállás kérdése. Én is a saját munkámnál függetlenítem magam milyen országban élek, ahol mindeki szinte megvehető kilóra, ahol így könnyű útón teljesítmény nélkül is lehet boldogulni. Elmondom magamnak mindig a legjobbat csináld ahogy tudod. A CD projekt is így van vele. Lehet lesznek sokan mint a witcher 2 topicba is akik leírják túl sokat kell klikkelgetni a szövegre. Ez így lesz. De ezért rpg ez segít beleélni és elfelejteni ezt a foss világot amiben élünk. De már a játékok is a foss kategóriába süllyednek. :)
  • PiszkosFred
    Csőjáték nem a választási lehetőség miatt, hanem a világ és a haladás miatt. Voltak választások, sőt, még nőket is dughatták - tudom, fontos szempont -, voltak jó és rossz döntések, de akárhányszor játszottad végig, ugyanazt az utat jártad be. Ez a csőjáték. Ne hidd azt, hogy ez szidalom - mert látom, már pörögsz és kezd emelkedni a vérnyomásod -, ez egy kifejezés.

Ugyanilyen csőjáték bármely más rpg, ahol a helyszínek és az események egymást követik, változatlan sorrendben, ahol A pontból D-be jutsz mindig, csak egy mondjuk A-B-D útvonalon, máskor pedig A-C-D útvonalon. De a végén mindig D-ben kötsz ki. Attól még kiváló a játék, csak nem openworld. Ahogy az alma sem körte, és a körte sem dinnye.
  • Although
    Na ez a kérdés amiről idáig beszéltünk, meddig kell elmenni? És vajon olyan cégnek aki már végletekig elmegy annak oda lehet adni egy év rpg címet? Miközben a Witcher 2 mind történetben mind npckben mindenben amiben össze lehet vetni a 2 műfajt jobb volt? Végletekig elvakultan véded ezt a céget. Holott pont azt kellene amit én is meg páran csinálunk most már Giskard is. Jelezni nekik térjenek észre. A lengyel cég 3 milliót mondjuk eladott a Witcher 2-ből annak a zömme egész biztos ugyanúgy szarik a történetre mint ahogy ez igaz a skyrimnél is. Mégis azt mondják ez őket nem érdekli mert azért csinálnak rpg-t mert fontos a történet.
  • Although
    Abban a csőjátékban az Enhanced editionra több szabad választásom volt mint a skyrimba ami open world. Holott amit te csőjátéknak nevezel. Húh valószínű te nem játszottál az elsővel mert az kurvávra nem csőjáték volt. Na abba meg aztán 3 különféle vég kifejlett volt.És az csak a végkimenetel, és inkább open world szerű volt, 100-120 óra játékidővel. Ebből a szempontból a kettő visszalépés így van.
    2. Van munkám, tehát benne se akarok élni. Annyi kell hogy bele tudjam élni magam, és ebbe nehéz. Nyilván az igényszintem megnőtt. Köszönhetően a Biowarenak, Obsidiannak a fallout NV-nek. Ez így igaz.
  • PiszkosFred
    Te írtad, ha olyan játékot csinálnának, amely neked tetszik, akkor alig vennének meg 2 millióan. Ha olyat csinálnak, amely a játékosoknak tetszik, akkor eladnak belőle 15-20 milliót. Komolyan azért hibáztatod a céget, hogy a 2 millióra nemet mondtak a 15-20 helyett?

Nézd meg a Witchert, ha már folyamatosan ezt emlegeted. Istenjó sorozat, rengeteg érdekességgel, és bár az első két rész csőjáték volt, de a harmadikra már nyitott világot ígérnek. De, most nyilatkozták az eurogamernek, hogy muszáj nyitniuk a casual réteg felé, emiatt sokkal könnyebb lesz a játék alap fokozaton, mert a játékosok sírtak, hogy nehéz. Mindez arra a harcrendszerre, amely minden volt, csak épp nehéz nem egy átlagos játékosnak. És mégis... Akkor miről is beszélünk? Ha fenn akarsz maradni a mai világban, muszáj az igényeket kielégíteni, mert különben ennyi, lehúzhatod a rolót.

Azt felejted el, hogy nagyon sok játékos a játékot a szórakozásért játsza, ki akar kapcsolódni a meló és a család után. TE benne akarsz élni, a hétköznapok helyett. Ezt nem tudod megtenni, ezért haragszol rá. De a többieket szórakoztatja, benyomja a konzolt, játszik 1-2 órát és kész, kikapcsolja és lefekszik aludni. A játékok alapjaiban erre kellenek az embereknek, nem arra, hogy napi 6-7 órát ülsz a géped előtt, és kvázi benne élsz az adott világban, mert az érdekes. Lehet erre is használni, de manapság más irányba haladnak a dolgok. Azok a gamerek, akik az egészet elkezdték a 80-as években, már nem rendelkeznek ennyi idővel, és nem is ez a céljuk.

Majd egyszer megfordul újra a dolog, a következő 1-2 generációban, talán.
  • Although
    CD Projekt akik a Witchert csinálják ők lengyelek. Lehet velük kevered. Jövőre tartanak egy kis bemutatott abból milyenek kell lenni egy open world rpgnek :)
  • Although
    Mindig ilyen volt. Csak a morrowindnél volt xp rendszer is az Oblivion meg alapból tudta, amit itt moderek hoztak össze, nem volt értelme meg persze volt class választás is. Meg volt attribek amik meghatározták miben vagy jó. De az alap spellek mindig ott voltak.
    HA ilyet akarsz akkor egyértelműen Requiem mod adja. Ott elveszik tőled az alap spelleket is iindulásnál. És mindent meg kell tanulnod.
    De ez egyértelműen öngyilkosság lett volna a Bethtől ha erre indult volna el. Te meg pár ember benyelte volna de a többség nem. :)
  • IXEMGabeo
    Várjál és akkor hol segédkeztek ebben a játékban lengyelek? Úgy rémlett a Beth lengyel cég
  • Although
    Beth amerikai ha nem lenne kiírva akkor is tudnám :)
  • IXEMGabeo
    úgy tudom lengyel cég a Bethesda, de ők azokra a játékosokra építenek, akiknek nem kell sokat gondolkodni, aki felháborodna azon, ha ennél nehezebb hardrendszert és képességfát kapnának...Én nem bánnám a nehezítést, de nekem így is megfelelő élvezetet nyújt. Fantusszal mondjuk abban egyetértettem, hogy a kasztokat jobban is megcsinálhatták volna talán Fred is említette már nem egyszer, egy tolvaj íjász ne legyen profi a mágiát igénylő küldetésekben...
  • Although
    Nem magazinokról beszéltem akkor még ért valamit az év rpg címe. És ezt a Neverwinter night vitte. A morrowind második lett azt hiszemn 27%al
  • Although
    Igen, ezt láttam az elején a megjelenés előtt. Nincs is ezzel gond. Csak ne neveznénk év rpgjének mert a witcher 2 minden szempontból jobb mint rpg. Nyilván akciójátékosok zöme még csak annyira se gondolkodik rajta mint te. Ennyi. A gond az hogy ez a folyamat egyértelműen a mi szempontunkból lefelé tendál. Mindig csak egyszerűsítenek és semmi újjat nem tesznek bele. Ráadásul már a lorét is az eladhatóságnak rendelik alá. ha összekötöm ezt a görbét akkor oda jutok el se merem képzelni milyen lesz a TESVI. És ezen a konkurencia se változtat. Ha valaki rájön hogy az igényszint rendkívül alacsony, és meg is tudja valósítani jól ezt az kis igényszintet, akkor az már nem fog felefelé elindulni.
  • PiszkosFred
    Egy magazinnál, a többinél meg nyert. (lásd wikipedia)

Minden TES játék besöpörte az aktuális díjakat, még akkor is, ha egy rakás fost készített a Beth és Todd (két D-vel továbbra is), ahogy ti látjátok és mondjátok évek óta. De az emberek szeretik, veszik és viszik mint a cukrot, akár az alapkiadást, akár az anthologyt, akár a legendaryt, bármit , vagyis valamit csak jól csinálnak. Erre van igény, ne a céget hibáztassátok azért, panaszkodj a politikusoknak és a vezetőidnek, akik ilyenné tették.
  • Austin Bailey
    nekem is a vice city az egyik nagy kedvenc. A San Andreassal én nem sokat játszottam, mert anyira ronda volt, hogy élvezhetetlenné vált. De pl a GTA IV-et már nagyon untam. Az utolsó küldetés előtt hagytam abba, mert annyira nem érdekelt. A helikopter irányításával már nem volt kedvem megküzdeni. (bezzeg a vice city-ben, amikor az irodát kellett felrobbantani...)
  • IXEMGabeo
    ez így jól hangzik, de minden játéknál ez megy...Felületesség a fő lényeg a profit az eladási szám és a marketing...

régebben élvezetesebb cikkek voltak, de ez mindennel így van...

Mai mércéhez mérten élvezhető és tartalmas játék lett nem utolsó sorban a grafika is gyönyörű
  • Although
    A Neverwinter night nyert, Bioware fénykora volt. A Morrowind a második volt. Persze az a második hely többet ért mint ma az első :)
  • PiszkosFred
    "Az igazi vicc anno a morrowindnek nem volt esélye az első helyre."

Nem-e? Mindent elvitt, amit csak lehetett konzolon, eladási rekordot, szakmai díjakat, közönségdíjakat, stb.
  • IXEMGabeo
    Igen fején találtad a szöget én az FPS vonal híve voltam mindig is. Viszont a GTA-kat is imádtam pontosan azért, mert a küldetések, a környezet és az open world világ érdekelt. Nem izgatott az sem, ha nem mindegyik körülöttem lévő NPC_nek nem volt története a lényeg azon volt, hogy legyen bárminemű küldetés, amit elvégezzek. Ebből a szempontból nekem pl örök darab marad a SW Kotor sorozat és persze a GTA sorozatok különösen a Vice city és a San Andreas. Olyan szinten ki voltak dolgozva a küldetések, a karakterünket lehetett tákolni. Bár a GTA-ban kevésbé fektettek hangsúlyt arra, hogy képességegeket szerezzünk ott inkább az open world világ féle környezet és a küldetések vannak nagyon durván kidolgozva. Skyrim sokkal nagyobb teret ad még ezeknél is míg pl a GTA és a Kotor is sokkal lineárisabb volt mégis élveztem azokat is. Skyrimben is tömérdek dolgot lehet csinálni és valahogy nekem nem hiányzik az, hogy most alvásigénye és egyéb szükségletei legyenek a karakterünknek. Ebben a lényeg benne van és, habár neked megvannak a magad igényei azt nem lehet elvitatni, hogy a Beth jó munkát végzett.
  • Austin Bailey
    nekem a morrowind olyan volt, hogy amikor elkezdtem vele játszani, akkor az első fél órában szétzúzta az összes elképzelésemet arról, hogy hogyan kéne kinéznie egy szigetnek (nyilván a Föld nevű bolygóból kiindulva) és onnantól kezdve teljes volt a kikapcsolódás, mert mindig csak vártam, hogy mi lesz legközelebb. Gyakorlatilag minden új helyszínnél teljesen meglepődtem azon amit elém raktak. És mindegyiknek volt hangulata. Amit pl a skyrimben nem érzek, meg már az oblivionban sem éreztem.
  • Although
    Milyen mókás anno a morrowind harcrendszere egyszerűnek számított, ma el se tudnánk képzelni a hisztit amit okozna. Az igazi vicc anno a morrowindnek nem volt esélye az első helyre. Most meg egy sokkal gyengébb játék első? Inkább ez a zavaró. Mert ha nem is mondom azért ez szar rpg, mert nem az, de nagyon távol van a nagyon jótól is.
  • Although
    Jó ha úgy csinálták volna meg akkor ezt kb 2 millió ember vette volna meg :)
  • Although
    Igen voltam bent, nálam nem volt opció a szöktetésre.
  • Austin Bailey
    A Skyrim és a Morrowind viszonya nagyjából az, hogy minden ami a Skyrimben van a Morrowindben lett kitalálva, a kezdő fajválasztótól kezdve a bebarangolható világon át a leszedhető növények, az enchant meg a játszható fajok, szóval minden, csak a morrowind sokkal értelmesebb, és sokkal fantasysabb, és például a terep szinte minden pontja egyedi volt. Meg olyan apróságok voltak, mint pl egy fegyver, ami megölt, ha nem öltél vele, vagy a megfeleő helyen kimondott szavak, és kaptál egy brutál erős kardot, vagy az, hogy van benne egy mágikus fal, ami fontos a történet szempontjából. Meg például van benne egy lebegő sziget (meteor, hold, vagy valami, ami főváros fölött lebegett), és egy működő vulkán. A tájon pedig nem szarvasok legelésztek, hanem Bull Netch-ek. Fast travel sem volt, viszont volt helyette bolhatranszport. És a klíma is elképesztő volt. Csak egy kis része volt idillinek nevezhető. Szóval az egész sokkal izgalmasabb volt, és mindig volt valami, amitől újra sokkot lehetett kapni. A történet pedig nem volt iylen faszság. Ugyan ott is kiválasztottal kellett lenni, de egészen máshogy :)
  • Although
    Másképp gondolkodunk de ez legalább értelmes vita.
    Neked elég a szabad open world világ. Lehet akció játékos voltál és most örülsz van ami nem 3 órás játékidővel rendelkezik. sokan vannak. És ez is jó dolog. Nem tudom.
    De az is lehet elvárás hogy látni akarom a hatást az eredményt az eltérő cselekedetek kimenetelét.
    Persze pozitív ellentétben az oblivionnal itt már legalább minimális szinten van választás. Nyilván mindenki változik. Az oblivion idején nekem is elég volt a mászkálás, mondjuk ott legalább jó volt a fősztori.

Itt meg sok helyen cska bosszankodsz mikor látod, direkt csak azért alakítanak valamit így hogy kurva sokan megvegyék, Dawnguard, fősztori. És a céhes questekbe már annyi időt se ölnek mint az oblivionnál tették.
  • IXEMGabeo
    küldetést nem tőle veszed fel amúgy, hanem onnantól lép életbe, hogy elolvasod Weylin üzenetét...ugyebár a főtéren okozott gyilkosság miatt megkeres téged egy srác, akinek gyerekkorában a Forsworn ölte meg a szüleit ő Weylin. Akit aztán szépen megölnek és a hullája a templomban lesz. Így terelődik ránk a gyanú majd szépen a bányába vitetnek az őrök...
  • Although
    Majd csekkolom mert ott kifejezetten idegesített hogy nem tudtam előhozni a másik kimenetelt.
  • IXEMGabeo
    dehát itt is meg lehet oldani gyilkolás nélkül a küldetések nagyrészét...ha valamit el akarsz hozni tegyük fel egy holdkövet, amit elloptak valakitől akkor használjuk a kibaszott illusion varázslatot és máris megvan oldva az, a calm varázslatnak köszönhetően...

Most pl egy sárkánypap, ha előbújik azt is otthagyhatod a picsába csak legfeljebb a küldetésed nem lesz kész. Most kérdem én, hogy ki az a marha, aki nem bírja ki, hogy ne öljön meg egy sárkányt, sárkánypapot, medvét, trollt, dwemert ha az életére törnek?
  • IXEMGabeo
    Nem hiszem, hogy így van...

Engem beengedtek Thonarhoz majd miután el akart minket zavarni, mert sok dolga van rögtön megölették a feleségét és a lányát (gondolom valami frenzy féle varázslatot szórtak rájuk) és így ránk támadtak...
  • Although
    Igazából ha látni akarsz egy jól mnegcsinált sandbox rpg-t akkor még mindig a Fallout NV a legjobb. Ott nem kettő hanem három kimenetel is van a legtöbb questre. Sőt szinte mindent meg tudsz oldani gyilkolás nélkül is. Olyan szinten leprogramozva ha quest vonaltól eltéröen egyszerűen kilopd a szükséges iratot a delikvens zsebéből akkor is aktiválodik a folytatás. Szinte mindent leprogramoztak. Kicsit bugos is lett talán emiatt.:) Beth-től ezt nem vártam el. De ennél többet azért.
  • Although
    Amikor bemegyek beszélni a silver blood vezérel ott van egy forsworn ügynök aki azonnal támad ha jól emlékszem. Igazából tetszet a sztori vonal és végére akartam járni az esetnek de a házban, nem a bányában mindig megtámad az ügynök. Lehet az van nem szabad bemenni a házba hanem egyből menni kell kiszabadítani a forsworn öreget.
  • Although
    Látod ez amit látok sok lehetőség. És kevés ami ki van dolgozva. A Silver blood vonal, ott a bánya ahol tudsz nekik segíteni, meg a forsworn conspiracy amit lehet csekkolok majd mégegyszer. Vagy a Morthalos vámpír rész. Vagy a labirinth vagy a Whiterun és a companion vagy az egymással szemben álló családok. De minimális szinten kidolgozva. És ami sajnos idestova 11 éve igaz, még mindig nem jelenik meg a hatás a világon. A fő sztorik még mindig egymástól függetlenül futnak. Volt rá egy gyengus ígéret az elején, meg majd fizikailag is megjelenek a változások, de ezt már akkor is tudtam, ebből semmi se lesz.
  • IXEMGabeo
    ki Madanach?:D azt kétlem vagy nem a Cidnha Mine küldetésről van szó?

Ott 2 választásod volt-> 1. Megölted volna Madanachot vagy a többieket a bányában, azt elvetted a kulcsát kijutottál. Thonar Silver Blood megjutalmazott.

-> 2. Meg kellett ölni Grisvart Madanach kérésére, aztán utána egy kis tanácskozás után meg kellett volna szöknöd majd a végén mindenki Forsworn ruhába bújik Madanach megjutalmaz aztán szépen elkezdik (vagy elkezdjük közösen) gyilkolni Markarth polgárait beleértve az őröket is. Aztán pedig én videón láttam, hogy valaki még követte is őket és a Druadach táborba menekültek. Semmiféle megtámadás nem volt utána;)
  • Austin Bailey
    lehet, hogy igazad van. Azt hiszem a modokkal kapcsolatban inkább az a bajom, hogy lem találtam meg a megfelelő páncélt, és ez lelombozott. Tényleg azzaé van a bajom, ami a játékban adott. Nagyjából a construction kit elemeivel :S
  • Although
    Nos nekem sose volt választási lehetőségem a forswornosba. Automatikusan megtámadott a forsworn ügynök a főgoré házba, innentől nehéz jól változtatni a sztorin.
  • Although
    Ez a nyomába se léphet a morrowindnek semmilyen téren. Az oblivionnál sok szempontból jobb, sok szempontból gyengébb. Ott a fő sztori meg a céhes történetek sokkal jobbak mint itt. A morrowind meg alapvetően megalkotta ezt a világot egy olyan kiegészítővel mint a tribunál ahol szó szerint egy összeesküvés kellős közepébe kerülsz.Valódi történettel, élő npckel mégha azok statikusak is voltak. Anno grafikailag még nem volt annyira jó a helyzet meg programozásilag sem mint ma. akkor azt gondoltam idővel ez a világ életre kell, ahogy a könyvekben van. De ebből már semmi se lesz. Még morrowind szint se. Nemhogy jobb.
  • IXEMGabeo
    Forswornos jó volt

ha megölted Madanachot akkor magadnak kellett kijutni Thonar Silver Blood megjutalmazott..., ha az ellenkezőjét csináltad akkor a Forswornnal együtt jutunk ki és minden őrt kb a városban leölünk majd a végén a Druadach féle táborba vittek volna minket...Ebből videót is csináltam igaz én nem szaladtam Madanachék után.
  • IXEMGabeo
    Utolsó sorhoz meg annyit, hogy, aki a korábbi szériákkal nem játszott annak ez nagyon bejöhet...én is ez a célközönség vagyok. Nem tudom milyen a Morrowind, nem tudom vagyis csak videókról láttam az Obviliont, de ez szerintem mindent felülmúl ez a játék még mindig. És nem hiszem, hogy amatőr lenne az a csapat, akinek sikerült olyan játékot piacra dobni, hogy évek múlva is előveszi az ember tömérdek lehetőséggel. Hallod most van a 2. végigjátszásom és még mindig felfedeztem új dolgokat. Ott volt pl Labirinthianban egy fa maszk, amit, ha feltettem akkor új terem jött elő ahová az összes megszerzett sárkánypapok által használt maszkot be lehet tenni egy óriás láda kíséretében. Ezt a korábbi végigjátszásom során pl nem is tudtam. Ráadásul most úgy alakítom a karakterem, hogy pontosan az ellentétes döntéseket hozzam meg minden szempontból, mint az előzőnél...Abban Austinnak igaza volt, hogy nem sok választási lehetőségünk van, mert a küldetések nagyrésze valóban lineáris. Egy egy olyan akad ahol bezony lehet (Cidhna Mine, Redguard nő, Falion féle küldetés pl.)
  • Although
    A deadra questek nem változatosak, nem bonyolultak. A Red guard women az amit nem tudtam eldönteni esetleg Tod nem vette észre :) és azért maradt benne, vagy tényleg... :) Az az egy ami nagyon jó. A windhelmi a második de az már nem annyira felépített. Ahol meg mindenképp kellett volna a Forsworn conspiracy vagy a céhes questek oda már semmi nem maradt.

Az igazi probléma egy mondatban ez egy open world világ, és a questek nagyon kis százalékban adnak szabadságot neked. Ez egy erős ellentmondás. De ezt jópáran elírták már itt. Az okokról anno Gidskardal váltottam pár szót. Úgy vettem mostanra már teljesen elfogadta, ahogy láttam az modjának az oldalán elég dühösen küldi el a francba a gondolkodni nem akaró mindent szájba rágva váró embereket. Szóval ha így megy tovább a TES VI-ot már meg se kell venni :)