Fizika és csillagászat
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Walk the Talk.
\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételéről szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!
Két tömegpont viszonylagos mozgása esetén ugyanis az árapály teljesítmény mindig létezik, csak nagyon kicsi. De évmilliárdok alatt azért nem elhanyagolható.
Márpedig, ha disszipációval is jár, a hatása ugyanaz, mintha a mézes kenyeret ferdén tartva tapasztalod a méz viszkózus haladását a gatyád felé, majd onnan ugyanolyan megfontoltan a padlóra.
Koppixer! Neked még sokat kellene feledned, hogy valamit megtanulhass. Szívbõl kívánom.
\"A Fermat sejtés története\" topik Fermat tételéről szól: hogy van \"irracionális egész\" megoldás, ami \"...nem felírható...\" A. Wiles nem azt oldotta meg!
Ha valamilyen részecske gyorsabban megy, mint amire a fény képes abban a közegben - akkor Cserenkov-sugárzást fog kibocsátani.
Így?
Walk the Talk.
vagyis az a max sebesség, de maga a fény lassabban is haladhat?
Walk the Talk.
Köszi!
Walk the Talk.
elvileg középsuliban is megemlítik
Cserenkov-sugárzás
Mert elég sok komolyabb site-on van rá utalás.
Walk the Talk.
Walk the Talk.
Walk the Talk.
Ha szerinted a naprendszer bolygói "pöfögéses" (ne haragudj) módszerrel keletkeztek akkor: hogy lehet az, hogy a belsõ bolygók rendelkeznek belsõ olvadt maggal, a gázóriások pedig nem, sõt a külsõk sem? Pedig mindegyik a Napból kiszakadt forró gázgömb volt, melyek azután idõvel sûrûsödtek, és kialakult a külsõ szilárd burkolatuk. Az óriás bplygóknál ez miért nem állt fenn, hiszen, ha azok is forró gázgömbbõl jöttek létre, s a tömegük is nagyobb, miért nem tudták fenntartani a belsõ folyékony szerkezetüket. Tudom, hogy a Jupiter belseje is folyékony, de ez a nyomásra vezethetõ vissza.
Walk the Talk.
Gigabyte EP45-DS3, Core 2 Duo e8400, Corsair Dominator 2 gb 1066 MHz, Sapphire Radeon HD4850
Walk the Talk.
Walk the Talk.
Ezt rajtad kívül senki sem állítja.
Honnan szerezted az értesületlenségeidet?
Ez eddig a legnagyobb baromság, amit hallottam tõled, ráadásul szép nagy betûkkel írtad, és többször is... <#taps>#taps>
Gigabyte EP45-DS3, Core 2 Duo e8400, Corsair Dominator 2 gb 1066 MHz, Sapphire Radeon HD4850
Oké, témát váltok, alkalmazkodok.
-A viszkozitás gázokra és folyadékok belsõ súrlódása.
...
Ne mondd hogy fizikát tanulsz.
Ha ez igaz, akkor leveszem a kalapom az intézmény elõtt, aki téged tanit, vagy bilit borítok a fejére, ha így tanít.
Inkább ne válaszolj nekem, mert még lejáratod a proffodat, és az megharagszik.
De tényleg- keres más társalkodót yooyoo! Féltelek téged!
Ne nyilvánulj meg itt! A nickedrõl rádismerhet!
Szóval a tengelyjárással kapcsolatos Borda-Carnot és egyéb viszkózus súrlodásos veszteségek csak az egyik oka az árapály munkájának.
A másik oka a lemeztektonika, a köpeny áramlások, amelyek szintén viszkózusak.
Olyan, mintha szurokkal olajoznák a fékpofát. Jól fékez a vonat, sõt el se indul.
Bocsi yooyoo. De ezt nem tudom elhinni rólad, de az intézményrõl se, ahol tanulsz. Remélem az orvosképzés felelõsebb, mint a fizikus. Nekem már nem mindegy.
Sehogy. Akkor jön az ühüm- bühüm. Az a neked való válasz. Azt megérted. Hisz még kérdezni se tudsz.
definiáld kérlek, mert összevissza hadovászol. (egyzser azt mondod az erõ, aztán teljesítmény, aztán viszkozitás.. hablatyolsz, de rendesen).
szóval: árapályteljesítménynek nevezzük az...
: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant
"Ez szörnyû!" kitételem se a yooyoo válaszára vonatkozott!
Hanem az egész topikomra integrálva: cakkum- pakk.
(két k-val, vagy ck-val?)
Meg minden többi hozzászólásomra is.
Igen, azok is szörnyûek, a reakcióitokból itélve.
Nagy az én bûnöm, fõképpen önmagammal szemben...
ühüm- bühüm, ühüm - bühüm..
Ez még Zérónak, uwu-nak, sõt qetuolnak is kell, hogy tetszen!
Látjátok- a javulás útjára térek! Volt haszna az erõfeszítéseiteknek!
(Csak az enyimnek miért nincs soha?)
Ha számodra sértõ volt, amit irtam, akkor elnézést kérek.
És szeretném ha azzal folytatnánk, hogy kiszámítjuk egy 10 tonnás, 20200 km-en a szinkron pálya alatt "zuhanó" mûhold árapályteljesítményét.
Amirõl nekem is csak szorványos ismereteim vannak. De a kettõnké kiegészítheti egymást.
AZ ÁRAPÁLY AZ UNIVERZUM VISZKOZITÁSA!
...
Ehhez írj valamit qetol. Normálisan.
Kérdezz, ha kevesled az információt
Ahogyan én is:
gerenda, deszka, léc- gyuifaszál, esetleg valami más még...
Csak a tömegtöltés sehol. Pontosabban mindenütt.
Te pedig qetuol, itt legfeljebb macskanyávoghatsz.
Amíg nem írsz valamit, ami a témába tartozik.
Amilyenek nekem is vannak.
Neked látom, vannak szorványos ismereteid, bizonyos téren tudsz segíteni.
ha én cifu lennék ezért a beszólásért úgy vágnálak innen ki, mint a macskát hugyozni
: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant
Hogyan is teheted, nem értem? Mint aki nem is hallott a tengerjárásról, csak a csókos tengerparti nyárról?
Nézdd: azt irtad- fizika szakos vagy! Ezt akkor neked is tudni kell! Mert a tengerjárás csak az egyik disszipációs tényezõ! A másik a geodézia, a lemeztektonika, földerengések és vulkánok, ami jelenleg még nagyságrendekkel kisebb energiával számol!
De van még száz kapcsolódó jelenség, a föd belsejében,és a légkörében. Aminek bizonyára következménye a köpeny megolvadása, az 5000 K maghõmérséklet, és sok más is.
Nekem ne mondd tehát, hogy a második nem surlódásos-disszpációs, mert még a fizika szerint is az.
Nézd: egy bizonyos határon túl nincs értelme a vitánknak. Érleld az eddigieket.
Így jön össze a 10^21 Joule/év árapályenergia.
A közepén óriási hõmérsékklet és nyomás keletkezet, azt nevezem ZEUSZ-nak. Onnan indultak a nehéz elemek, a vas, amely megtermékenyítette 6 Mrd éve a csillagokat, tartóssá téve a fúziót.
A fénbysebesség pediog éppen úgy igazodik az adott Univerzum kompressziós tényezõjéhez, ami a sürûségétõl is függ, mint a hang a levegõéhez.
De most az árapály végtelen tulajdonságaiba vagyok nyakig éppen.
Hm
Walk the Talk.
A kozmológia jelenlegi elmélete szerint az Univerzum egy gigászi robbanásban született meg. Az idõk folyamán felfúvódott mint egy léggömb. Ezt a gömböt a négydimenziós térben kell elképzelni.A gömb felülete a mi háromdimenziós Univerzumunk. Mi ebben az ábrázolásban csak mint kétdimenziós lények vagyunk és a gömb belseje számunkra érzékelhetetlen, hiszen a gömb felületén élünk, ezt érzékeljük mi háromdimenziós térként. A robbanás a gömb középpontjában történt 14 milliárd évvel ezelõtt. Az Univerzum négydimenziós terét szférikus térnek nevezik, aminek mi csak a háromdimenziós vetületét érzékeljük, ezért lehetetlen megjelölni a világunkban az õsrobbanás pontját.
Walk the Talk.
Pedig ez a valóság. Sajnálom.
- Nem én találtam ki!
- Én csak kitálaltam!
Így a mi univerzumunk F csillapítási tényezõje egészében a Napéhoz rokonítható. Szülõuniverzumunk tömegeivel így tartunk kapcsolatot.
Nehezebb a dolog saját univerzumunk fekete lyukaival. Azok belsõ struktúrája teljesen ismeretlen, kivéve egyet, ami bizonyítható, hogy hasonló a mi univerzumunkéhoz, mert nem homogén sûrûségü: ürességek, közbensõ sûrüségû objektumok és még feketébb lyukak is vannak benne. Viszont ezek F árapálycsillapítási tényezõje végül is mérhetõ.
Ha oda figyelünk.
De nem az egész! Hogy mennyi, az attól függ, hogy a tengelyt olajozzák, vagy smirglit kennek rá, vagy hogy úgy hagyják.
A különbség az árapály esetében nem más, mint az "F" (Fermat) árapálycsillapítási tényezõ!
Csillagoknál, vagy gázbolygóknál egy gömbi folyadéktömeg hidraulikai ellenállástényezõjeként értelmezhetõ.
Szilárd testeknél azok nem rugalmas alakváltoztatásaiból.
A földnél- mindkettõbõl.
- Eképpen F legnagyobb értéke a gázbolygóknál lehetne várható.
- A csillagoké (pld. Nap) pedig kevéssel kisebb. (azt programmal közelítettem)
- A folyékony, rugalmatlan Földnél jön a következõ.(azt is programmal közelítettem)
- Az olyan jég, és metán holdak, amelyek belseje képlékennyé válhat, közeli értékü lehet Földéhez, de kisebb.
- A teljesen merev, szilárd holdak F értéke a legkisebbek közé tartozik, azt most elképzelni se tudom, (pedig valaha igen...)
- Semmit nem tudok viszont a fekete lyukakról még.
De azokról ti se.
yooyoo- fizikából 5-ös, valóságból dacid van.
Hiszen a gravitációval együtt ez a legáltalánosabb fizikai jelenség, ami még egy mámorosan az ûrben röpködõ hamburgerre is érvényes, az összes részkecskéjével együtt.
Az árapályt is ignorálják. Mindent ignorálnak, amiben nincs vallami vákuumosan semmi.
A valamibõl nem lehet megélni, vagy csak nehezen- ezt joggal állíthatom.
Se a fizika, se a csillagászat, se a tornaórán nem tanítják!
Azt a bizonyos "disszipációs" hányadot neveztem "F" árapály- csatolási tényezõnek. Fermat után, aki úgyszintén outsider- matematikus volt, és még egy zsákutcát se neveztek el róla...
"F" =0...1 értékét közelítettem a Napra, és a Földre is.
Ez az egyik legfontosabb, univerzális kozmológiai állandó, ami mindeddig ismeretlen volt.
Már sajnálom is, hogy felfedeztem. Miért is kell nekem mindig a fekete lyukak után kajtatni?
Százszor leirtam már, és egyedül érted is leirom, ha kéred! Pedig már a karom se áll fell tõle (az ékezetekkel örökké problémázok).
De a bemutatkozásod nem volt túl perspektivikus.
Bohócoknak itt már van foglalt helye. Az egyikre magam is igényt tartok!
Csináljuk meg együtt itt, vagy levelezve ezt a mûhold számítást.
Nem túl bonyolult: néhány lépés csak, ha az F tényezõ már ismert.
Neked látom, vannak szorványos ismereteid, bizonyos téren tudsz segíteni. Az is elég.
És látni fogod, hogy van értelme.