1583
A fizika és csillagászat közös témái
-
forrai #661 Látod, olvasom a hozzászólásaitokat, és egyet kell értsek veletek: "hogyan lehetne marhaságra értelmeset írni?"
Sehogy. Akkor jön az ühüm- bühüm. Az a neked való válasz. Azt megérted. Hisz még kérdezni se tudsz. -
#660 hogyan lehetne marhaságra értelmeset írni? sehogy, ahhoz neked is kéne vmi értlemeset írni.. kezdjük azzal h mi az az "árapályteljesítmény"
definiáld kérlek, mert összevissza hadovászol. (egyzser azt mondod az erő, aztán teljesítmény, aztán viszkozitás.. hablatyolsz, de rendesen).
szóval: árapályteljesítménynek nevezzük az... -
yooyoo #659 A viszkozitás gázokra és folyadékok belső súrlódása. Az árapály alapjának viszont köze sincs a belső súrlódáshoz. -
forrai #658 ühüm- bühüm=-b= zokogás (dimenziója l/h) -
forrai #657 Egyébként most látom: az
"Ez szörnyű!" kitételem se a yooyoo válaszára vonatkozott!
Hanem az egész topikomra integrálva: cakkum- pakk.
(két k-val, vagy ck-val?)
Meg minden többi hozzászólásomra is.
Igen, azok is szörnyűek, a reakcióitokból itélve.
Nagy az én bűnöm, főképpen önmagammal szemben...
ühüm- bühüm, ühüm - bühüm.. -
forrai #656 Ez (655) már csak egy reális javaslat, a tudományos fórumhoz illő! Erre senki nem mondhatja, hogy csak duma, ami nem idevaló!
Ez még Zérónak, uwu-nak, sőt qetuolnak is kell, hogy tetszen!
Látjátok- a javulás útjára térek! Volt haszna az erőfeszítéseiteknek!
(Csak az enyimnek miért nincs soha?) -
forrai #655 CIFU!
Ha számodra sértő volt, amit irtam, akkor elnézést kérek.
És szeretném ha azzal folytatnánk, hogy kiszámítjuk egy 10 tonnás, 20200 km-en a szinkron pálya alatt "zuhanó" műhold árapályteljesítményét.
Amiről nekem is csak szorványos ismereteim vannak. De a kettőnké kiegészítheti egymást. -
forrai #654 (qetuol...) -
forrai #653 AZ ÁRAPÁLY AZ UNIVERZUM VISZKOZITÁSA!
AZ ÁRAPÁLY AZ UNIVERZUM VISZKOZITÁSA!
...
Ehhez írj valamit qetol. Normálisan.
Kérdezz, ha kevesled az információt -
forrai #652 Hír: találtak a LHC-n 38 antirészecskét.
Ahogyan én is:
gerenda, deszka, léc- gyuifaszál, esetleg valami más még...
Csak a tömegtöltés sehol. Pontosabban mindenütt. -
forrai #651 Úgyhogy CIFU megérti ezt, és fog segíteni. És kiderülhet, hogy komoly ismeretei vannak, honnét tudhatom?
Te pedig qetuol, itt legfeljebb macskanyávoghatsz.
Amíg nem írsz valamit, ami a témába tartozik. -
forrai #650 Azonban neked mindaddig nem lesz erre módod, amíg nem mutatsz valami olyant, amit bármilyen számomra fontos terűleten (a macskahugyozás nem az) szorványos ismereteidnek tartanék.
Amilyenek nekem is vannak.
-
#649 CIFU!
Neked látom, vannak szorványos ismereteid, bizonyos téren tudsz segíteni.
ha én cifu lennék ezért a beszólásért úgy vágnálak innen ki, mint a macskát hugyozni -
forrai #648 Ez szörnyű! -
forrai #647 Két csak közvetve kapcsolatba lévő dolgot ne hasonlíts össze!
Hogyan is teheted, nem értem? Mint aki nem is hallott a tengerjárásról, csak a csókos tengerparti nyárról?
Nézdd: azt irtad- fizika szakos vagy! Ezt akkor neked is tudni kell! Mert a tengerjárás csak az egyik disszipációs tényező! A másik a geodézia, a lemeztektonika, földerengések és vulkánok, ami jelenleg még nagyságrendekkel kisebb energiával számol!
De van még száz kapcsolódó jelenség, a föd belsejében,és a légkörében. Aminek bizonyára következménye a köpeny megolvadása, az 5000 K maghőmérséklet, és sok más is.
Nekem ne mondd tehát, hogy a második nem surlódásos-disszpációs, mert még a fizika szerint is az.
Nézd: egy bizonyos határon túl nincs értelme a vitánknak. Érleld az eddigieket.
Így jön össze a 10^21 Joule/év árapályenergia. -
forrai #646 Én szerintem meg egy sokkal nagyobb szülő univerzumban történt kollapszus,, és salakult ki a mi féyzárt univerzumunk.
A közepén óriási hőmérsékklet és nyomás keletkezet, azt nevezem ZEUSZ-nak. Onnan indultak a nehéz elemek, a vas, amely megtermékenyítette 6 Mrd éve a csillagokat, tartóssá téve a fúziót.
A fénbysebesség pediog éppen úgy igazodik az adott Univerzum kompressziós tényezőjéhez, ami a sürűségétől is függ, mint a hang a levegőéhez.
De most az árapály végtelen tulajdonságaiba vagyok nyakig éppen.
-
yooyoo #645 Na de a kerék fékezése a fékpofákkal az nem ugyan az mint a Föld forgás lassulása illetve a Hold gyorsulása. Az első a súrlódás miatt van a másik pedig a perdületmegmaradás miatt. -
patiang #644 Fénysebességnél nagyobb sebesség nem létezik, akkor ez szintén a vákuumban értendő. Ugyanis lehetséges olyan atomfizikai kísérletet létrehozni, amikor pl. vízben a keletkezett elemi részecskék gyorsabban haladnak a fotonnál.
Hm -
patiang #643 Igy talán?! értem, hogy miért nem ismerjük a középpontot:
A kozmológia jelenlegi elmélete szerint az Univerzum egy gigászi robbanásban született meg. Az idők folyamán felfúvódott mint egy léggömb. Ezt a gömböt a négydimenziós térben kell elképzelni.A gömb felülete a mi háromdimenziós Univerzumunk. Mi ebben az ábrázolásban csak mint kétdimenziós lények vagyunk és a gömb belseje számunkra érzékelhetetlen, hiszen a gömb felületén élünk, ezt érzékeljük mi háromdimenziós térként. A robbanás a gömb középpontjában történt 14 milliárd évvel ezelőtt. Az Univerzum négydimenziós terét szférikus térnek nevezik, aminek mi csak a háromdimenziós vetületét érzékeljük, ezért lehetetlen megjelölni a világunkban az ősrobbanás pontját. -
forrai #642 Valószínűleg handabandának tartjátok ezeket.
Pedig ez a valóság. Sajnálom.
- Nem én találtam ki!
- Én csak kitálaltam! -
forrai #641 Ha auzt állitom, hogy univerzumunk is egy fényzárt (fekete lyuk)objektum, akkort reá legjellemzőbbek a csillagok, mint gázgömbök.
Így a mi univerzumunk F csillapítási tényezője egészében a Napéhoz rokonítható. Szülőuniverzumunk tömegeivel így tartunk kapcsolatot.
Nehezebb a dolog saját univerzumunk fekete lyukaival. Azok belső struktúrája teljesen ismeretlen, kivéve egyet, ami bizonyítható, hogy hasonló a mi univerzumunkéhoz, mert nem homogén sűrűségü: ürességek, közbenső sűrüségű objektumok és még feketébb lyukak is vannak benne. Viszont ezek F árapálycsillapítási tényezője végül is mérhető.
Ha oda figyelünk.
-
forrai #640 A fékpofát a vasuti tengelyre szorító erőhöz is tartozik egy nyomaték, ami a fékezési disszipációs energiává alakul.
De nem az egész! Hogy mennyi, az attól függ, hogy a tengelyt olajozzák, vagy smirglit kennek rá, vagy hogy úgy hagyják.
A különbség az árapály esetében nem más, mint az "F" (Fermat) árapálycsillapítási tényező!
Csillagoknál, vagy gázbolygóknál egy gömbi folyadéktömeg hidraulikai ellenállástényezőjeként értelmezhető.
Szilárd testeknél azok nem rugalmas alakváltoztatásaiból.
A földnél- mindkettőből.
- Eképpen F legnagyobb értéke a gázbolygóknál lehetne várható.
- A csillagoké (pld. Nap) pedig kevéssel kisebb. (azt programmal közelítettem)
- A folyékony, rugalmatlan Földnél jön a következő.(azt is programmal közelítettem)
- Az olyan jég, és metán holdak, amelyek belseje képlékennyé válhat, közeli értékü lehet Földéhez, de kisebb.
- A teljesen merev, szilárd holdak F értéke a legkisebbek közé tartozik, azt most elképzelni se tudom, (pedig valaha igen...)
- Semmit nem tudok viszont a fekete lyukakról még.
De azokról ti se.
yooyoo- fizikából 5-ös, valóságból dacid van. -
forrai #639 Az, hogy fizika órán nem tanítják, nagyon jellemző.
Hiszen a gravitációval együtt ez a legáltalánosabb fizikai jelenség, ami még egy mámorosan az űrben röpködő hamburgerre is érvényes, az összes részkecskéjével együtt.
Az árapályt is ignorálják. Mindent ignorálnak, amiben nincs vallami vákuumosan semmi.
A valamiből nem lehet megélni, vagy csak nehezen- ezt joggal állíthatom. -
forrai #638 Unnndorító akarok lenni, és biztosan sikerülni is fog! -
forrai #637 Izé, ezek yooyoonak szóltak! -
forrai #636 Mit köszöngetsz, amíg én meg vért izzadva válaszolok?
Se a fizika, se a csillagászat, se a tornaórán nem tanítják! -
forrai #635 Az árapálynak van potenciális energiája, amelynek azonban csak egy bizonyos hányada alakul át munkavégzéssé. Ami lassítja a Föld forgását, és távolítja a Holdat. Vagy zuhanásra készteti a műholdat, gyorsítva a Föld forgását.
Azt a bizonyos "disszipációs" hányadot neveztem "F" árapály- csatolási tényezőnek. Fermat után, aki úgyszintén outsider- matematikus volt, és még egy zsákutcát se neveztek el róla...
"F" =0...1 értékét közelítettem a Napra, és a Földre is.
Ez az egyik legfontosabb, univerzális kozmológiai állandó, ami mindeddig ismeretlen volt.
Már sajnálom is, hogy felfedeztem. Miért is kell nekem mindig a fekete lyukak után kajtatni?
-
yooyoo #634 Köszönöm szépen! Fizika szakon úgyse tanítanak ilyesmit. -
forrai #633 Figyuzz yooyoo
Százszor leirtam már, és egyedül érted is leirom, ha kéred! Pedig már a karom se áll fell tőle (az ékezetekkel örökké problémázok).
De a bemutatkozásod nem volt túl perspektivikus.
Bohócoknak itt már van foglalt helye. Az egyikre magam is igényt tartok! -
forrai #632 CIFU!
Csináljuk meg együtt itt, vagy levelezve ezt a műhold számítást.
Nem túl bonyolult: néhány lépés csak, ha az F tényező már ismert.
Neked látom, vannak szorványos ismereteid, bizonyos téren tudsz segíteni. Az is elég.
És látni fogod, hogy van értelme.
-
yooyoo #631 Az árapálycsatolási tényező micsoda? -
forrai #630 CIFU.
Végeztem egy közelítő számítást. És kiderült: az árapály bizony nem hanyagolható el! Ilyen közelről a nagyságrendje (10000 kg esetén ~10^7 joule/év, ami bizony jelentős km-es nagyságrendű zuhanást okoz.
A programomba két számot kellet csak beírjak:
A műhold tömegét és a távolságát.
A Föld paraméterei benne vannak, az F árapálycsatolási tényző pedig azonos amit a Hold távolodásánál számítottam.
Ami elég nagy értékü, és ami azt jelenti, hogy a Föld belső szerkezete alaposan részt vesz az árapály munkájában.
A Hold számított árapály energiája ekkor 3xE+21 Joule.
vagy két nagyságrenddel több, mint amit geofizikai publikációkból ismerek, és közelíti a Föld hőáramát.
Mindez nem semmi...több annál, hogy ignorálni lehessen.
Meg kellene beszélnünk.
(Közbe Zérónak is írhatnék verseket.) -
forrai #629 Remek. Sejtettem, hogy számíthatok rád is.
El is nevezem ezért "yooyoo sejtésnek".
Mert ezer év se elég, hogy megfejtsék. -
yooyoo #628 Sejtettem... -
forrai #627 CIFU
Úgy írod: "húzó- toló" erők.
Mit értesz toló erőkön? Csak nem az árapályt?
Ezért a "tolásért" itt nagyon belémmásztak többen is. -
forrai #626 Rengeteget tanulok az Interneten.
Amiből azután magam farigcsálok.
Előbb gerenda, deszka, léc, talán lesz belőle néhány fogpiszkáló.
-
forrai #625 Először is az időmértékest szeretem.
Ehhez mit szólsz?
"A Létezés? -Harc az Igazság ellen
Csatlósa abban a csalárd Hazugság!
Ám ha a gyözelmük végre kivívják,
zsákmányuk lészen- a Végső Igazság"
A kedvenc négysorosom. -
forrai #624 Semmi probléma. Inkább azért jeleztem, hogy mi minden okozhat félreértést, amiben én élenjárok.
Űrhajózásban alig lehet jelentősége, hiszen éves szinten mm...m nagyságrendű. Alig mérhető a stb. hez. Ha lenne kedved, kiszámíthatnánk itt egy 10 tonnás űrhajó sülledését az árapály miatt. Akkor megérthetnéd a mechanizmusát.
Űrhajózásban tehát majdnem elhanyagolható. Azonban egy 14 mrd éve létező univerzumban annak minden része átéli ezt- abban tehát nem.
Javasolnám, hogy végezzünk együtt egy számítást. Nem bonyolult. Érdekel? -
yooyoo #623 Forrai ezeket te hol tanultad? -
#622 Jó hosszú trollbait...
Erre most fog írni neked vagy hat oldalnyi szabadverset... :P