509
Készíts magadnak játékot, UnrealŸ Engine 3 alapokon
-
peter9228 #69 Sziasztok!
Eléggé kezdő vagyok még e témában, de szeretnék megtanulni játékot csinálni az UDK segítségével. Ha lenne olyan kedves valaki és leírná mit is kéne megtanulni hozzá, azt megköszönném:) -
#68 Nah mára befejeztem. Kicsit csiszolgattam Kismet-ben az egyik rejtvényt. Ezt itt:
Elkészítettem néhány szinkronhangot, illetve pár csapdát is. Haladok haladok :D -
#67 Nah szereztem egy hang-editor programot. Mivel a mikrofonom gagyi occó öccá ezért a SpeakBoard fog helyettem beszélni. A sztori szerint már úgy is robotok vagyunk, hát beszéljen géphangon a szereplő :D
Szóval elkezdtem a szinkron munkálatokat.
Arra is rájöttem hogy elég lett volna megszerkesztenem a pályákat, majd egy Main Level-ben összeillesztenem őket és úgy megalkotni az interakciókat/eseményeket, mert így vannak bizony ütközések. De majd megoldom a debuging szekvenciában.
A Csekpojint rendszer marad ilyen. Úgysem remél senki 10 órás játékidőt. Igazából kb 5 perc alatt végigvihető, ha már rájöttél minden talányra. Ha még rá is kell jönnöd szerintem max 20 perc alatt akkor is végigmész rajta. Majd a következő próbálkozásom biztosan jobb lesz, de egyenlőre ennyivel kell beérnetek :D -
#66 Igazából az UScript-hez elég annyi C tudás hogy milyen felépítése van egyáltalán az egésznek. Mármint szintaktikailag hogy néz ki. A szemantika része csak hasonló de nem ugyanaz.
Imyke: Hirtelen felindulásból csak olyant tudtam csinálni hogy ha meghalsz akkor visszarak egy bizonyos pontra. Sajnos hogy újratöltse a pályát még nem tudom hogyan kell, de talán rájövök :D -
gregtom6 #65 Ez eddig ok, viszont az 57-edik kommentedből azt veszem ki, h nem árt hozzá C ismeret. Mennyire kell hozzá?
Meg én sima C-hez egyáltalán nem értek, se C++-hoz, csakis C#-hoz, ahhoz viszont már jól, csak nem túl sok .NET metódust ismerek. -
#64 Tényleg lehet az is kelleni fog? :D
Majd utána nézek, de szerintem azt us UScript-el kell megcsinálni és az eddigi tapasztalataim alapján a neten lévők 90%-a nem működik nálam még ha az ő működőjüket is használom. Egyszerűen befordításnál elkezd sírni hogy nem érti ezt, azt amazt. -
#63 Mentés funkció?
-
#62 No skacok! A helyzet az hogy az UnrealScript-el a hócipőm teli, úgyhogy kicsit félre rakom, majd jó lesz máskorra, kenyér és mustár mellé :D
Viszont cserébe már tudom hogyan lehet több pályát betölteni egymás után. Így tudom majd csökkenteni a gépigényt (nem jelenít meg egyszerre 50 négyzetkilométernyi területet :D ).
Nem lesz HUD és fegyver, egyenlőre legalább is. Illetve az US szkript nem-működése miatt egy kicsit át kell alakítanom a sztorit is sajnos. Így a játék kicsit hajazni fog a Portal-ra (sajnos?), legalább is az alap szitut figyelembe véve. Viszont cserébe kaptok majd +2 pályát, bár csak átvezetőt :D
Amit a holnapi napra tervezek:
- Fizikai objektumok mozgatása (mivel kitaláltam rá egy rejtvényt)
- Az egyik pályára még néhány "érdekesség" elhelyezése. Illetve egy másik rejtvény elkészítése.
- A pályák egymásutániságának beállítása (nem is olyan egyszerű)
- Ha marad időm, elkezdem a szinkron munkálatokat
Amúgy triggereket mozgatni a SetActorLocation-el lehet. Illetve majd megpróbálom ezt az értéket egy másik animált objektumra rátenni, így egy "érintő aurát" képezhetek akármi körül. Ezzel pedig sebzést rakhatok bármihez. Mert igen, meg lehet majd halni a játékban. Ha nem vagy elég okos és ügyes :P -
#61 Csak az engem érdeklő részeket :P
(Bakker könyvjelzőimnek lőttek, nem mentettem le őket :'( )
Nah akkor most telepítem az UDK-t, Notepad++-t, 3DSMax-ot, Photoshop-ot...pfff. Elleszek egy darabig. -
#60 Az összeset letöltötted?...
-
#59 Nah újra van húzva a gép.
Ezt már letöltöttem, csak még nem néztem végig teljesen. Lehet nem ártana az sem :D -
#58 Akkor ezt is lesd meg gyorsan...
-
#57 Az utolsó kettőt ismerem, az elsőt meg meglesem, bár eléggé szemkibökő ez a fekete-fehér színhasználat
Amúgy vicc amit írtak néhány oldalon. Hogy "Ha ismered a C nyelvet akkor könnyű" aha, meg egy nagy túrót! Hiába ismerem a C-t ha nem ismerem a változókat, meg parancsokat, amikről viszont nincs lista. Nah mindegy, meglesem amiket adtál.
(Más: WinUpdate autora van téve, volt még 3 giga szabad helyem a C-n erre most sikítozik a gép hogy elfogyott a terület. Hát még jó, mert a WinUpdate teliszemetelte. Annyira hogy törölni sem tudok programokat, meg még rendszervisszaállítás sem megy. Úgyhogy kénytelen leszek újratenni. Remélem még megvan a képfájlom :D
Eh most meg kiírta hogy frissítéseket lehet telepíteni... ez de hülye XD ) -
#56 Ezt meg csak úgy...
-
#55 Meg ez is
-
#54 Gondolom, ez már a Kedvencekbe van téve: http://chimeric.beyondunreal.com/tutorials.php
-
#53 Agyam eldobom!
Találtam egy részletes és szájbarágós tutorial-videó sorozatot az UnrealScript-ről. Megcsinálom az első leckét pont úgy ahogy leírja de nem történik az amiről szó van! Megcsináltam egy másik leírás alapján egy tökmás dolgot az meg működik (csak ott valamiért testetlenül vagyunk végig a játékban). És persze csak olyan leírások vannak hogy "for pro-s", tehát "megcsinálod a XY műveletet és aztán..." aha és az XY műveletet hogy a túróba kell megcsinálni? Arról meg egy szó sincs. Elmehetnek a sunyiba!!!
Most ezzel vacakolok. Nem nyugszom amíg nem sikerül valami hasznosat is összehoznom US-el. -
#52 gregtom6:
Hát nem tudom. Youtube-on fent vannak a "kezdőknek lépésről-lépésre" videók, csak angolul. Linkeltem már hogy hol. Én is ott kezdtem. -
gregtom6 #51 Figy, mindent írj le, mihez mit csináltál, sorban a lépéseket, miket használtál, még annak is örülnék, ha egy próba pályát csinálnál, átvezető anim.-val, és youtube-on elmondanád magyarul, h miket csinálsz... -
gregtom6 #50 5 nap alatt csinálsz egy ilyen minijátékot, ez beszarás:D
Respect, én PTI-s vok, remélem hamarosan én is tudok majd ilyen szintű cuccot összehozni... -
gregtom6 #49 Az igen, milyen veszélyes emberek vannak már itt:D
Hát nagyon szeretnék így ilyen szinten UDK-zni....Csak marha sok időt venne igénybe megtanulni sztem...
Már eleve azt se tudom, hogy csinálnám meg, h egy üres terembe járkáljak... -
#48 Mert nincs olyan hogy BumpMap, csak olyan van hogy ParallaxMap (ugye a bump csak szemből nézve "térhatású" a parallax meg minden irányból.). Így én 3dsmax-al csinálok Bump-ból Parallax-ot szóval csalok :D
Most szórakozom az UnrealScript-el. Már ki tudom íratni a célkereszt helyére hogy "Szösz". Tiszta jó :D
-
#47 Ne feledd: az ingyenessé tett UDK nem azonos a teljes Unreal Engine 3-al!
-
#46 Mért ne lenne bump... + nekem az az 1024x1024-es max is sántít... -
#45 Köszi mindenkinek! Akkor majd posztolom a fejleményeket :P
Két rejtvény van már készen. Az első is elég nehéz, mivel megmozgatja majd az agyat (meg eleve arra is rá kell jönnöd hogy mi a rejtvény :D ).
Közben kicsit beleástam az UnrealScript-be magam mert akarok egy olyan HUD-ot csinálni amin csak az életerő csík van (kicsi és jelentéktelen :D), nem pedig az ami gyárilag (radar-lőszer-élet-fegyver-tőzsde-bulvár-szaksajtó-univerzum) és kitakarja a fél képet. Illetve a játékos gyárilag egy robot. Ezen is változtatni fogok (jelenlegi változatban HUD kilőve, játékos megjelenítése kilőve, így nem idegesít. Sajnos a mozgás hangja meg mikor ugrunk még mindig droid :( )
Amit még tesztelek az hogy ne legyen az összes szoba egy helyen, mert már így is sokat tölt a játék ha közvetlen indítom. A "törés pont" egy misztikus kapu lesz amin ha átlépsz akkor töltené be a következő pályát. Egyenlőre ez még tesztelés alatt áll.
Apropó. Csináltam egy lámpást is, amit fel lehet venni és magaddal vinni az egyik szobában. Igazából kötelező is, mert nélküle nem igazán látsz majd semmit. :D
Most még csinosítom ezt az első 4 helységet, meg Debug-olom a skriptelt eseményeket és jöhet majd a második pálya, másik 3 helységgel. Ha az kész, meg az utó-munkák* (kezdem megérteni mért tart 1-1 játék elkészítése évekig), akkor majd gondolkozhatok azon hogyan lehet telepíthető-bárhol futtatható játékká összerakni (gondolom ott ahol az US szkripteket is összehozza a játékkal).
*Szinkron hangok, karakter animációk, néhány decal a falakra ami meséli a sztorit. Felvehető jegyzetek... stb.
Ha valaki kedvet érez arra hogy segítsen és ért valamihez (UnrealScript, Modellezés, Animációk, esetleg maga az UDK) annak üzenem mire lenne szükségem:
- Könyvszekrény és komód modellek (LowPoly, UV texturával)
- Csak életerős HUD-hoz skript (működő, mert neten ugyan van de az nálam nem vált be)
- Triggerek mozgatása (mert erre még mindig nem jöttem rá), Játékos modelljének megváltoztatása. Játékos sebességének megváltoztatása (mert hát ezek is jól jönnének.)
Ezeket bár én is meg fogom csinálni, de no, azért örülnék némi hátszélnek :D
Egyenlőre ennyi. Megyek folytatom a csinosítgatást... ( Azért belegondolva, egyedül csinálok egy játékot. Érdekes érzés :D )
-
#44 Tegnapelőtt én is beraktam fav-ba ezt a topikot, azóta figyelemmel követem változásokat.Hajrá Magiszter! -
#43 nah erre kíváncsi leszek :)
/fav -
#42 Nah mára még egy kép, aztán legközelebb csak akkor szúrok be ha valami igazán nagyot csináltam :D
-
#41 Nah itt a szekrény újra textúrázva. Az a szemétség hogy csak 1024x1024-es textúrákat lehet használni max, az meg kevés akárhonnan is nézem.
-
#40 Akkor leírom milyen alap tudással álltam neki az UDK-nak:
-Programozást tanultam egy ideig C-t, HTML-et, Java-t, aztán az AutoIt-et (ha annak számít :P).
-Modellezést (3d): Maya-val indultam, aztán már vagy... régóta 3DSmax (Kb 2001-óta). Persze voltak kicsapongások mint ZBrush, Lightwave, Cinema4D.
-Textúrázást meg egyszerűen Photoshop-al oldom meg.
UDK-ban meg tutorialok segítenek, illetve amire magamtól rájövök (pl hogy csak parallax mapokat eszik meg, tehát nincs bump, így újratextúrázom a szekrényt :P )
De eddig inkább csak 3D, Photoshop és Tutorial-ok alapján csináltam mindent. Programozni (kódokat pötyögni) még nem kellet, de lehet majd eljutok egyszer oda is :D
Most még inkább csak a logikai kapcsolatok (folyamatábrák) szerkesztésére van szükségem. -
#39 Helló!Milyen programozói tudásod van hogy ilyeneket csinálsz?Vagy csak tutorialok alapján próbálgatod? -
#38 Azok ilyen vakablakok. Először onnan jött volna a fény, de aztán rájöttem hogy sokkal jobb, ha nem :D
Az (igen, kardos) alak meg ugyanaz mint amit először mutattam, csak más megvilágításban. Ő amolyan kísértetként követ majd végig és mutatkozik néha-néha a pálya bizonyos részein.
Ha majd rájövök hogyan lehet sebzést adni egy akármihez, vagy mozgó triggert (követi egy tárgy mozgását és érintésnél történik valami), akkor lehet majd üldözni is fog és ha elkap meghalsz :P
Amúgy a legnagyobb sajnálatomra a szekrényemet kukáznom kellett. Oka az volt hogy túl sok poligonból állt, így mikor beraktam 4-5 darabot egy helyre az komolyan visszafogta a gépet. Most csináltam egy Low-Poly-t, de az meg nem néz ki olyan szépen mint ha minden kis részletet magam alakítottam volna. :( Majd meglássuk, hátha fény-árnyékkal szebbé tudom tenni.
Így néz ki. Még rá kell jönnöm hogy adjam a bumpmap-jét hozzá a játékban :P
-
#37 Először ARCNAK néztem, és csak második, jobb megnézésre tűnt fel a fali fülkék (ablakok?) között álló kardos (?) alak...! :)
Mit meg nem lehet alkotni a fényekkel és a kompozíciókkal :)
-
#36 Haladok a dologgal. 6 szobából 3 kész van. Az útvonal is eddig rendben. Most szórakoztam néhány hangefekttel is, így most már nem némafilm.
Lőttem egy képet is ennek örömére.
-
#35 Be is tettem távoli eléréssel a munkahelyi gépemen letöltési sorba. -
gregtom6 #34 Tök jó, engem nagyon érdekelne....
Kár, h ide a C#-os ismeretek hasztalanok. Azért ha lesznek nagyon szorgalmas emberkék, lefordítgathatnák a főbb tutorial videókat, vannak elég profi munkák is.
LINK
Legalább a témához érdemben is hozzászóltam:)
Van nyelvvizsgám, tehát nincs bajom az angollal, de ide azért sok szakszó kell, ami azért igen lelassíthatja az embert, ha azokat kell fordítgatnia. -
#33 Sorban a válaszok:
- Mert egy angol fejlesztésű program, ezért nincs magyar tutorial.
- Ha tisztában vagy pár alapfogalommal és tudsz angolul is egy keveset akkor már fél siker. Onnantól kezdve csak a szerkesztő logikáját kell megtanulnod (mit mivel hogyan).
- (mi akik beraktunk képeket = én :P) hétfő óta használom, napi 2-3 órát, de igazán még csak pár dolgot tudok csinálni benne. Talán majd ha hónapokat szöszölök és aktívan ráfekszem minden részére, tudok készíteni egy komolyabb játékot is.
- Internetről tanulom (youtube, meg van 1-2 oldal ahol leírnak ezt-azt, google-el rájuk lehet akadni), illetve kísérletezgetéssel.
Más:
Végre rájöttem hogyan tudok feliratokat tenni a játékba. Valójában egy UIScene felületet hívok be teljes képernyőre, amire előtte ráírtam valamit, így végül is olyan mint mikor felveszel egy papírt és elolvasod. Lényegében erre is volt szükségem. Így legalább már tudok történetet mesélni. Persze ezért még mindig erősen sanszos hogy hangalámondás is lesz. :)
-
gregtom6 #32 Miért?
Talán ilyen egyszerű a használata?
Úgy látom azért, már páran itt csinálgatnak dolgokat, de ti(akik beraktatok képeket)mennyi idő alatt tanultátok meg ennyire a használatát? És honnan tanultátok így meg? -
#31 Lemaradt. Ez a pre-alfa verziója egy régi stílusú szekrények. Max-ban azért szebb, normális textúrákkal (Ami ezen van az paint-el lett szerkesztve :P )
-
#30 Neked aztán vannak ötleteid :D
Amúgy szerintem az lesz hogy én fogom alakítani a főszereplőt, ilyen "halljuk a gondolatait" stílusban "jön rá" dolgokra és úgy fogja alakítani a sztorit. Illetve megpróbálok majd beletenni jegyzeteket, amiket felolvas a karakter. (szedtem le szövegfelolvasót, de túl droid a hangja. Sci-fi környezetbe simán betenném, de a mostaniba nem.)
Most a modellezéssel vacakolok, csak sajnos nincs fent PS a gépemen, majd ha hazaértem felteszek és mehet a texturázás is.
Egyenlőre egy szekrényt sikerült összedobnom, legalább ki tudtam próbálni a beimportálást (nem is egyszerű). Most inkább a pályát folytatom tovább és majd a végén folytatom a modellezést.