Shogun 2 Total War
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Oscar Wilde: Az egyszer? gyönyörök a bonyolult ember utolsó menedéke. Eredeti Bölcs: Légy rossz, a jókkal úgyis mindig csak kibaxnak.
A valóság az más tészta, ez csak egy játék.
Eddig nem volt szabályozva az építkezés most meg van, és szerencsére nem mindegy mit építesz, legalább 70IQ kell hozzá hogy eredményes legyél, szerintem nem vészes.
Mediewalt én úgy játszottam hogy mire jöttek a mongolok, már elfoglaltam mindent. Ennyire volt nehéz...
3 milla akkora gyûlt össze mikor már át lehetett menni az indiánokhoz.
Nem sértõdtem meg, csak hülyeségnek tartom. Nem lehet építeni a diplomáciára, így értelmetlen használni (volt egy klán, akit majdnem kinyírtak, segítettem neki, kapott tõlem pár elfoglalható várost, erre egyszercsak hátbatámad... Nem túl ésszerû hozzáállás. Fõleg, hogy utána leradíroztam a térképrõl is.
Nem hallottam még ezekrõl a sztorikról, de majd utánaolvasok. Ergó azt mondod, hogy abban az idõben minden klán megbízhatatlan volt? Mert én még tartós szövetséget nem tudtam kialakítani a játékban.
Oscar Wilde: Az egyszer? gyönyörök a bonyolult ember utolsó menedéke. Eredeti Bölcs: Légy rossz, a jókkal úgyis mindig csak kibaxnak.
De az ilyen helyzetek: kis klán, hadakozik mással, és hirtelen nekem is hadat üzen.
Vagy hadakozik mással, szövetségre lépek vele, pár kör múlva hadat üzen.
Vagy a kedvencem: amikor olyan klán üzen hadat, még nem is találkoztam vele...mi baja van velem? Háborúban áll négy másik klánnal, de hadat üzen egy ötödiknek is. Logikus.
Jó hogy eddig így így volt, meg lehet azzal magyarázni hogy a sógun ellenem hangolja õket, de ez csak magyarázkodás.
Az van, hogy az elsõ TW óta ezt nem sikerült rendesen megcsinálni.
Ami azért szomorú szerintem.
Csili-vili grafika helyett, lehetne logikusan viselkedõ országok. És nem hiszem hogy olyan nehéz lenne ezt megírni.
Például, ha van egy kis nép, aminek nincs esélye, ne kezdjen olyan háborút amit úgy is elveszít.
Ha meg szövetséget kötök valakivel ,tartson ki addig, amíg érdeke van benne. Ne rúgja fel csak úgy.
Mi előtt valaki megkérdezné: A Tigris márpedig egy vacak tank. Hiába is rinyálsz. A valóságban is az volt. http://de-rerum-natura.freeblog.hu/ saját blog
Mai világban mi szab határt egy város terjeszkedésének? Semmi. Legalább ezt Medievel 2-ben el is találták (mellesleg én nem találtam olyan olcsónak: 24000 már a magasabb szintû épületekért az nem kevés, fõleg ha közben háborúzni is kell). 200 turn alatt 50 tartomány elfoglalása azért nem ad sok teret tökölésre és spórolásra. Ha meg 200 kör után továbbjátszottál és gyûjtögettél az meg nem nagy kunszt.
Nem tán megsértõdtél mert nem hagyták hogy befesd a térképet egyszínûre? XD
Egyébként meg a sengoku idõszakba is volt példa árulásra és reménytelen küzdelemre is. Budeca-t csak azért hoztam fel mert az közismert.
Pl. az egyik Date daimjó hatalomra kerülésekor megölette az apját, és hogy demonstrálja a klánnak hogy most biza változások lesznek, hadat üzent a szövetséges Hatehayama klánnak épp a gyilkosság ürügyén. Nem egyszerû sztori, keress rá!
Mi előtt valaki megkérdezné: A Tigris márpedig egy vacak tank. Hiába is rinyálsz. A valóságban is az volt. http://de-rerum-natura.freeblog.hu/ saját blog
A toborzás módja is fura a játékban. Igazából olyat lenne jó megoldani, mint ami szintén a Paradox játékban a Crusader Kings-ben van. Azaz összehívod a kisebb daimyokat a parasztokkal együtt és ez van. Ahogy nagyobb a területed többet tudsz összehívni de nem végtelent.
Õszintén szólva lehetne javítani rajta, de amíg a nép így is megveszi úgy sem lesz semmi változtatás.
\"Ritterlich im Kriege, wachsam für den Frieden\"
Régen akár az összes épületet felhúzhattad, mellesleg milliókat lehetett összegyûjteni, és a végén semmi jelentõsége nem volt a pénznek. volt hogy poénból 3 millát szedtem össze med2-ben😊
Itt meg meg kell gondolni mit építesz, mert nem férnek be az épületek és drágák is.
Ezek a tények. Akkor most hogy is van ez?
Buodica megpróbálta elûzni a megszállókat, míg a Japán klán területét senki nem szállja meg, de reális esélye sincs a Shogun-i cím megszerzésére: Ergó totál értelmetlen, amit csinálnak.
Butítás... Ha neked ez kell egészségedre.
De ha nem tûnt volna fel nem a katonaságot kritzáltam, hanem a városfejlesztést (egyébként ha már itt tartunk minden klán minden egysége ugyanolyan.... Azért ez így elég unalmas, mintha minden egyes klánnál ugyanazt játszanád, 0 változatosság).
Gyakorlatilag azt nem foglaltál el amihez nem volt kedved.
Szerintem az a rendszer jobb, sokkal nagyobb a jelentõsége egy-egy egységnek.
A korábbi részekben nem sokat kellett gondolkodni, lehetett menni mint a vakegér.
Egyébként szépen terjeszkedtek is emellett.
1. megvédjem magam
2. letöröljem az adott agresszor klán-t a föld szinérõl, anélkül, hogy ezt mások felhánytorgassák nekem (fõleg annak a függvényében, hogy az agresszor klánnak nem is voltak szövetségesei). Ez így több, mint furcsa.
Igen a diplomáció meg régóta igen szar. Gyakorlatilag ebben az állapotában az összes részben használhatatlan.
Ezt a futószalagos dolgot nem tudom mire vélni, ha levered egy nép seregét, azét nem szokott nehéz lenni végigvonulni a szinte üres várakon.
Azért egy vezetõnek nem csak ennek kellett a szeme elõtt lebegni, fontos lehetett klánja túlélése is. És valljuk be egy ilyen háborúba belefogni az õrültség határait súrolja.
Csak ezt a bugyuta "minden városban 3-4 épületet építhetsz és fejleszthetsz" és a központosított toborzásos hülyeséget kéne elfelejteni. Utolsó jó rész a Medieval 2 volt, ott még minden egyes városra külön kellett figyelni és mindenhonnan egyénileg kellett toborozni... Több értelme volt és több stratégiát igényelt, mint ez az újfajta hülyeség (gyakorlatilag lebutították a régi jó rendszert).
Ehelyett minden részbe gyak. 20. századi anyagháborút vívunk, és úgy tudjuk elejét venni annak, hogy a gép futószalag hadserege leálljon, ha betámadjuk "blitzkrieg" taktikával.
Nincs olyan hogy ok nélkül elfutnak a katonák, és olyan se hogy ha mész mint a vakegér, az hatékonyabb lenne mint egy jól eltervezett támadás.
Ehhez képest a Shogun 2-ben számomra van kihívás. Sok baromsággal fûszerezve, de azok minden részben benne voltak.
"milyen lesz a következõ TW rész"
Szerintem a rókabõrt húzogatják tovább egy Rome 2-vel. Az I. vhb-t jobb ha meg sem próbálják, fixen a németek lennének a leggyengébbek, akiket egy bátor cseh ezred is végigver, az angolok megtámadnák a franciákat, és miközben elesne Párizs, két francia önkéntes század elfoglalná Pétervárt.
Az AI szemében az elsõ tartomány elfoglalásától kezdve agresszor vagy, ami valljuk be hogy igaz is😊
Ha megnézed a diplomáciát meg a népek leírását rá fogsz jönni hogy vannak klánok akik egymás esküdt ellenségei, és a területigény is konfliktust szül. A terjeszkedésért is brutál bünti jár.
Egyébként lehet szövetkezni tartósan, csak nem sok alkalmas klán van, és ha túl magasra törsz az is elárul. Ez eddig is megvolt a sorozatban, csak az RD ami újdonság, de szvsz azon sincs semmi csodálkozni való.
Jó Al-t elég nehéz írni. A kampány Al-t még meg lehetne értelmesre csinálni, azt viszont a csatázó MI-vel kéne kompenzálni akkor. Ennek a játéknak tényleg a mesterséges intelligencia lenne a lelke, de nem úgy tûnik, hogy nagyon fejleszteni akarnak rajta. Egyre inkább a multi irányába tolják el a szériát.
De egyébként bár eléggé szaroztam az elõbb, félre értés ne essék, azért tetszett ez is, csak a többi jobban tetszett.
Nem azért van így, mert történelemhû akar lenni.
Azért van így, mert a programozók szerint, így lesz kihívás a játékban, hogy úgyis mindenki megtámad. Ez volt az eddigi részekben is,a Rome-ban, a Medieval II-ben is. Ahogy gyarapodik a terület, és mellé érek egy országnak, pár körön belül megtámad, akár érdekében állna, akár nem.
Ide jön a diplomácia is. Nem igaz hogy nem lehet egy normális szövetségi rendszert kialakítani.
És be ne magyarázza nekem senki, hogy az a történelem hû, hogy szövetséget kötök egy nyomi kis klánnal, ami mindjárt elpusztul mert más klánok is támadják. Megvédem...két kör múlva megtámad, úgy 4-5 kör múlva meg letörlöm a térképrõl.
Kamikaze klánok vagy mi? Ez se történelem hûség, hanem ugyan az a hülyeség ami a Rome-ban is megvolt.
Ott is beszartam rajta, hogy van egy falu ami megtámadja a óriási Római birodalmat. Aztán nem ám békét kötne ha felajánlom, hanem még emberkedik...erre ,kiírtom õket.
De ebbe is bele lehetne magyarázni hogy történelem hû, mert hát Asterix és a gallok mi? Hogyne.
Vagy. Medieval II. Megtámad egy kis országocska, mert mellé értem a térképen. Vissza vágok, erre fenyeget a pápa, aki az ém pápám ráadásul hogy kiátkoz mert miért írtom a keresztényeket...
Ja erre is lehet mondani hogy történelem hû, mert hát tényleg voltak ilyen fura pápák...
Meg lehet magyarázni az egész TW széria összes hülyeségét azzal, hogy nézhetjük úgy is , pont emiatt történelem hû.
De inkább csak az van, a diplomácia és a gép által irányított népek viselkedése, ugyanolyan vacak maradt.
De egy kicsi, igaz nem sok javulás volt az Empire/Napoleon-ban. (igaz ott meg más hibák is voltak) Mondjuk X és Y ország hadakozott egymás ellen, X-el szövetkezek Y ellen, akkor nem árult el és támadott hátba két kör múlva minden ok nélkül.
Másik dolog a morál. Legutóbb, megostromlok egy várost, védi pár alap szintû nyomi. Nekem tapasztalt, sok harcot megjárt katonák, a hadvezér is marha tapasztalt. Betörök a várba, körbe veszem a védekezõ maroknyi egységet, és...az enyémeim a semmiért megfutamodnak. Bekerítettem az ellenséget, túl erõben vagyok, és az én egységeim menekülnek. De mégis miért?
Olyan szép taktikusan kerítettem be õket...értelme az nem volt.
Máskor meg minden taktika nélkül csak úgy mindenkit neki zavarok a gép egységeinek és az meg jó?
Tehát ne gondolkodjak semmit, csak üssük és hadd szóljon?
A másik dolog,hogy milyen lesz a következõ TW rész? Sokak szerint milyen jó lenne egy I. vagy II. világháború. Ja, I. VH, tegyük fel vagyok a németekkel, és mondjuk 1915-ben az osztrákok majd felrúgják a szövetséget és hátba támadnak. Meg hadat üzen...Lichtenstein a három katonájával...tuti ilyen lenne, és tuti ezt is meglehetne magyarázni hogy történelem hû.
Persze nem lehet egy játékon keresztül hibátlanul bemutatni semmit, de a rendelkezésre álló háttér elbírt volna némi pontosítást.
Pl.: A Tokugawa-Oda viszony - ami a valóságba szövetség volt, vagy a Hojo - Uesugi viszony, vagy a nem létezõ Hattori daimjo a klánjával, stb.
De szerintem ezek nem befolyásolják a játékélményt, fõleg azért mert amint elkezdõdik a játék, a játékos amúgy is jelentõsen átírja a történelmet.
Akik itt lentebb besírtak, lényegébe csak a szbályokat kifogásolták, ami elég vicces.
Mi az hogy a tetriszhez négy sort kell kirakni és nem hármat - jellegû "vélemény" nem igazi vélemény, és nem is lehet kritika alapja.
Akinek nem megy a játék, mert hozzá van szokva a régi részekhez azt nagyon tudom sajnálni, de be lehet állítani könnyeb fogozatot, ha veleki nem érez rá hogy kell a középkori japán zord világához alkalmazkodni. Ez a rész kicsit nehezebb mint a többi, emiatt rinyálnak sokan.
Persze lehetne érdemben kritizálni a játékot, van miért, de ezek nem hangzottak el😊
Engem leginkább a cooperatív módban tapasztalható szinkronhiba zavar.
Egyébként meg ha végigjátszod minden néppel legendary fokozaton, akkor már nem lesz olyan nehéz😊 Az elsõvel én is megszenvedtem, rengetegszer kezdtem újra, és volt egy elméletem miszerint csak a Shimazukkal lehet megcsinálni XD
Na ez persze megdõlt, de tény hogy velük a legkönnyebb.
Nálam sohasem rohantak el 3 katona elvesztése után. Többnyire a létszám 3/4-es vesztesége után menekültek el a csatamezõrõl.
Pont ebben leledzik a probléma, hogy nem ismered a történelmét ennek a kornak, mert igen csak voltak meglepõ dolgok. Olvass utána, hogy pl: Oda Nobunaga hogyan szállt szembe a sokkal erõsebb, gazdagabb Imagawa Yoshimotoval Okehazamánál. Vagy nézz utána annak, hogyan avatkozott be a Hachisuka-klán a Saito-klán belügyeibe annak ellenére, hogy még csak határos sem volt vele, de a szövetség megvolt köztük.
Az egyetlen probléma amit én felfedezni véltem, hogy a történelmet akarná bemutatni azonban nagyon sok minden kimaradt. Négy játékos játszik ezzel a játékkal.
1. Aki nem ismeri a hátteret és úgy érzi ebbõl megtanulja.
2. Aki nem ismeri a hátteret csak korábban más TW játékkal játszott, ránéz és megunja, mert nem változatos, mint a többi.
3. Aki ismeri a hátteret és rájön, hogy ez kurva kevés amit mutatni akar, mert nagyon hiányos.
4. Illetve aki ismeri a hátterét, de nincs más hasonló játék errõl a témáról, ezért megmaradt mellette ideig-óráig.
Ez pusztán saját vélemény, de eddig ezt tapasztaltam a Shogunnal játszó emberek megfigyelése alkalmával.
\"Ritterlich im Kriege, wachsam für den Frieden\"
Többek között azért is, mert semmi változatosság nincs benne. Teljesen ugyanolyan minden ellenséges klán. semmi különbség. Persze értem, nem is lehet másképp, mert hát Japán, csak japánok vannak benne. De ha mondjuk betették volna a kínai partvidéket...esetleg koreát...a mongol hódítókat már izgalmasabb lenne...
De oké, ott volt a Napoleon: TW, ott is gyakorlatilag egyforma volt minden európai nép, de mégis voltak azért némi különbségek. Meg ott, jobban lehetett kombinálni, a tüzérség/lovasság/gyalogság hadihajókkal.
A másik dolog. Gondolom azzal akarták nehézzé tenni a játékot, hogy minden egység rohadt gyáva. Sok harcot megélt, tapasztalt, elit egységek, ott van a hadvezér, szintén egy rakás bónuszal, ellövök minden fittyfenét vele, ennek ellenére levágnak hármat belõlük és már futnak is.
Bushido mi? Höhöhö...
A diplomácia felesleges. Békét kötök, felrúgja. Logikátlanul, saját érdekeit nem nézve.
Igaz a diplomácia eddig is szar volt, de az Empire/Napoleon-nál mintha halovány értelmet sikerült volna belé verni. Már-már néha úgy cselekedett a diplomáciában egy adott ország, ahogy az érdekei megkívánják.
De itt megint nem.
Erre jön az a magyarázat, hogy így történelem hû...mert a japán klánok egymás ellen így voltak...frászt. Nem ismerem túl jól a japán történelmet, de kötve hiszem, hogy egy egy tartományos lófing állam, hadat üzent a fél Japánt uraló óriás klánnak, mert szomszédosak lettek.
Ebben nincs logika. Ennek az az értelme hogy nehezebb dolgom legyen.
Ami tetszett, hogy a gép sokszor megkerült, és ott támadott ahol nekem épp nem volt semmiféle helyõrségem se. Ez jó...lenne. Csak honnan tudja a gép, hogy nekem pont a birodalmam közepén melyik városomban nincs helyõrség? Oké...persze biztos kémeket küldött. Ja...tiszta James Bond...
Majd ha megjön a kiegészítõ, az talán érdekes lesz, a modern technika feldobhatja a játékmenetet.
Köv hibákat találtam:
1. Milyen dolog már, hogy hajóval 3-4 év mire megkerülöm Japánt
2. Egy hadseregnek min 6 hónap kell, hogy áthaladjon egy tartományon, egy ügynöknek (ninja, szerzetes, stb.) is.
3. Ha szövetséget kötsz egy klánnal havi pénzért, aztán õ felbontja a szövetséget, te akkor is fizeted tovább a havi összeget míg le nem telik a határidõ😄
4. Az egységek rossz fázisban képzõdnek, ugyanis itt te vagy az elsõ aki lép egy körben, tehát folyamatos hátrányban vagy a többi klánhoz képest (Kingdoms-ban utolsó voltál -> körvége és kész volt az egység, itt nem + 1 kör mire elkészül)
5. Játékidõ 1545-1600 ?????
6. Építkezési idõ nagyon gyors (1-2 év alatt felhúznak e kastélyt) 😄
7. Ostromnál nagyon gyér a terep, hiányzik a kastély körüli város ill. falu.
8. Online-csatában flag-okat kell elfoglallni. Tiszta röhely, miez Company of Heroes?
9. Nyílvesszõk valamiféle kondezcsíkot húznak(lehet, hogy csak az én gépemen), kicsit Star-Wars hangulatú így a csata 😊
10. Ha adunk célpontot az íjászoknak, hiába adjuk ki a "Guard Mode" parancsot gond nélkül elmászkálnak.
11. Online csatában nincs védõ ill. támadó, aki elõbb megunja a helyezkedést az támad és általában veszít is. Szánalmas 😊
Azért vannak jó dolgok is: az AI javult kicsit, meg a diplomácia is (az említett ostoba hiba kivételével). Szóval akinek tetszett a Kingdoms, az óriásit fog csalódni!!! Egy komoly nívós stratégiai játékból csináltak egy gyerekjátékot.
A Háború istene gy?löli a hezitálót.. "Every failed empire has a legion of elite warriors.."
Ghost Tiger Clan - csatlakozzatok hogy minél feljebb repítsük a dicsõség felé. Hisz nem a részvétel a fontos hanem a gyõzelem.
Kard specializált klán jelenleg tier 7..
A Háború istene gy?löli a hezitálót.. "Every failed empire has a legion of elite warriors.."
Érdekes lesz mikor összecsap a régmúlt a "modern" hadviseléssel.
Én tuti megveszem, amit láttam igényes, érdekes munka.
Sok ujdonsag lesz benne,erdemes ra elorendelni,vagy 1 sima borlehuzas?
De arra emlékszem elég komoly ára van a gatling gunnak és ugye csak szembõl veszélyes, tehát simán meg lehet oldani hogy ne legyen imba.
Nem véletlen van béta is, jó lesz ez.
http://www.youtube.com/watch?v=9TOJ_aKwHE4&feature=player_embedded
Elõrendeléssel pedig különbözõ klánokat kapunk..
Azért kérdeztem így hogy van-e már valakinek ilyen tapasztalata, mert kipróbálva egész más is lehet az eredmény. Szerintem csak úgy lehet benne biztos az ember, ha mindkettõt kipróbálja.