122
  • Ruley
    Ok, most értem ahhoz a részhez amikor a Salarian doki énekel.

Minden lövölde meg van bocsátva, ezért a jelenetért odaáldoztam volna a kisujjamat is ha kell valakinek.
  • Pares
    "de többen leírták már ez nem egy keményvonalas rpg, így minden amit ennek hiányaként / hibájaként rónak fel, az alapvetően téves."

Így van. Egyesek nem bírják megérteni, hogy a Mass Effect nem klasszikus RPG-nek indult. Shooter-RPG-nek. Mivel azonban az első rész Shooter részét rettentő gyengén kivitelezték, ezért mindenki az RPG részére figyelt, ami természetesen nem volt olyan szintű, mint egy teljesértékű RPG. A második részben viszont (ismét csak véleményem szerint) hatalmasat javítottak a játék Shooter részén, így sokan úgy érzik, hogy az RPG részt szinte kivágták a játékból, amikor ugyan annyi, vagy ha azt vesszük, hogy az első rész hibáit kijavították, akkor még több van benne.
  • Pares
    Először is rám vonatkozó rész:

"Miért az első részről beszéltem? Mert én egyelőre azzal játszottam, elsősorban arra épít a második rész, és mert Parest már láttam korábban annak a hibáit is kimagyarázni, mintegy bebizonyítandó, hogy egy majdnem tökéletes játék."

Jajj, bocs, de ezt hol álmodtad? Először is én végig a kettes részről írtam, másodszor meg külön leírtam, hogy egyik rész se tökéletes, és a harmadik se lesz az. Csak annyit írtam, hogy szerintem nagyon jó, kitűnő a második része. Arról is írtam, hogy én mit tartok benne hibáknak. Szóval mi-van?

A többiről:

"A Mass Effect bizony egy félkarú óriás. Olyan alapvető hibákat vonultat fel, mint a botrányosan repetitív mellékküldetések, a stílushoz mérten rövid főszál, a nagyon gyenge inventory, a mindkét platformon jelentkező bugok és/vagy technikai problémák, hogy a túl könnyen kimaxolható képességekről és anyagiakról ne is beszéljünk. Ezért egy kevésbé ismert - mondjuk - német RPG-t szétszednének, pedig éppen egy BioWare esetében lennének jogosak a nagyobb elvárások."

Ha az első részről beszélsz, akkor tökéletesen egyet értek veled! A fejlődésrendszer, az inventory és a loot véleményem szerint silányan volt kivitelezve. Azért megjegyezném, hogy az első rész az egyértelmű hibái ellenére is remek lett, én nagyon élveztem az első részt is. Viszont a második részben ezeket a hibákat egytől egyik próbálták (a játékosok véleményeire hallgatva!) kijavítani. Vannak páran, akiknek nem tetszenek ezek az újítások, de az összképet nézve szerintem egyértelműen nagyot javítottak a játékon.

"egyszerűen rossz látni, hogy egy-egy agyondicsért játék esetében egyesek mennyire elveszítik a realitásérzéküket, ha a hibáit kell megítélni. Manapság (?) mintha túlértékelnék a nagyobb címeket. Viszont a BioWare játékai azok közé tartoznak, melyek még hibáik ellenére is megérdemlik a dicséretet."

Ennek nagyon egyszerű magyarázata van: Az egyesek által itt emlegett "hibák" egyszerűen szubjektív vélemények. Valaki szerint "rossz" egy eleme a játéknak, mert ő máshogy szerette volna, szerintem meg jobb, mint az első rész kivitelezése. A döntő többség (első rész játékosai, kritikusok) szerint nagyon jól sikerült a második része, összességében remek az összhatása. Szóval itt nem olyan hibákról van szó, amik objektívan meghatározhatók, mint az összeomlások, a grafikai hibák, stb. Az ilyen hibákból hála Istennek azért nagyon kevés van. Viszont hogy példának mondjak egy igazi bug-ot, megemlítem, hogy ha a misszió előtt beállítasz egy sisakot magadnak, akkor az marad végig, nem tudod változtatni, szóval megesik, hogy sisakon keresztül is megismernek, sisakon keresztül piálsz, stb. Vagy hogy a fegyvereknél csak a bónuszt látod, az alap stat-ot nem. Ezeket viszont lehet patch-en keresztül javítani. Az ilyen bugok tekintetében egy DA:O-val össze se lehet hasonlítani, az ehez képest egy nagy rakás sz*r volt, egy bughalmaz. Röviden ennyi.
  • Justil
    "viszont annyira egyben van az egész, hogy letehetetlen"

ez az, ami szubjektív :)
  • narumon
    Azt nem állítottam, hogy a Mass Effect 1 vagy a 2 hibátlan lenne (hibátlan játék nincs), viszont annyira egyben van az egész, hogy letehetetlen, és szerintem egy játéknál ez számít. Van olyan játék (rpg is jó sok) amiben van nyolcezer menü meg lehetőség, meg inventory meg amit akarsz csak éppen játékként nem működik csak annak a pár ezer HC arcnak akinek az az álma.

Magát a játékot viszonylag gyorsan kiveséztem de így is bőven tovább tartott mint mostanában bármelyik másik játék (és a Dragon Age-t sem húztam sokkal tovább). A többi az már viszonyítás kérdése. Nagyon gyenge inventory? Szerintem abszolút nem hiányzik inventory a játékból. Van a négy fegyvered meg a speciális képességeid és jónapot. És jól működik, az egész játék alatt egyszer sem jutott eszembe, hogy nekem most kéne egy inventory. Technikai hibával / buggal egyetlen egyel találkoztam, mégpedig hogy a társaid a lépcsőn is egyenesen állnak igy a hátsó lábuk lóg a levegőben, de ez egy könnyen megbocsájtható bűn, másba meg nemigen futottam bele.

Szerintem kezdj el vele játszani, utána megbeszéljük, de többen leírták már ez nem egy keményvonalas rpg, így minden amit ennek hiányaként / hibájaként rónak fel, az alapvetően téves.

Szóval a zárszóm nekem annyi, hogy egyben nézve a játékot, az élményt amit nyújt nálam simán 10/10
  • Pares
    Aha. Játszottad valamelyik részét? A 2-es "sötétebb" és "piszkosabb" lett valamivel.
  • gombabácsi
    nem, én arra gondoltam, hogy ez a játék olyan mintha egy plázából pattantak volna ki a szereplői, vagy ilyesmi, a környezet meg mintha egy gagyi tévévetélkedő hátterei lennének :D
    steril, sablon, unalmas, műanyag, heppy
  • Zóanagyvarázsló
    Ezt értem, de véleltenül éppen a lényeget nem idézted a válaszod előtt. A Mass Effect bizony egy félkarú óriás. Olyan alapvető hibákat vonultat fel, mint a botrányosan repetitív mellékküldetések, a stílushoz mérten rövid főszál, a nagyon gyenge inventory, a mindkét platformon jelentkező bugok és/vagy technikai problémák, hogy a túl könnyen kimaxolható képességekről és anyagiakról ne is beszéljünk. Ezért egy kevésbé ismert - mondjuk - német RPG-t szétszednének, pedig éppen egy BioWare esetében lennének jogosak a nagyobb elvárások.

Miért az első részről beszéltem? Mert én egyelőre azzal játszottam, elsősorban arra épít a második rész, és mert Parest már láttam korábban annak a hibáit is kimagyarázni, mintegy bebizonyítandó, hogy egy majdnem tökéletes játék. Nem az, csak egy nagyon jó, de számos hibával rendelkező játék. Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy ez áll a második részre is, de majd a személyes tapaztalatok után ítélkezem.

Disclaimer: én szeretem az akció-RPG-ket is, még a kedvenceim között is találni belőlük többet, a Mass Effectet is bírtam, és már most kijelenthetem, hogy a harmadik részt is megveszem megjelenéskor. Az SG-s rivjút pedig nem olvastam, így nem is kívánom leszólni, egyszerűen rossz látni, hogy egy-egy agyondicsért játék esetében egyesek mennyire elveszítik a realitásérzéküket, ha a hibáit kell megítélni. Manapság (?) mintha túlértékelnék a nagyobb címeket. Viszont a BioWare játékai azok közé tartoznak, melyek még hibáik ellenére is megérdemlik a dicséretet.
  • Justil
    épp ezt akartam még korábban írni. szigorúan azok közül, amikkel én magam is játszottam, a deus ex áll a legközelebb talán a mass effecthez (csak az első DE-vel toltam), és hát nyilván nem fair összehasonlítani hiszen a DE óta eltelt jópár év, de az valahogy jobban bejött. nem a setting, hanem maga a játék, technikailag...
  • narumon
    Viszont most nézem, hogy a cikkben a platformlista az Epic Fail! :D
  • narumon
    "Egész jó próbálkozás volt FPS/RPG példára a Dark Messiah of M&M"

Na látod, nem kell, hogy egyezzen a véleményünk. Nálam a DMMM az egy tízperces próbálkozás volt, komolytalan pénzt nem érő. Nem vagyunk egyformák ezt kellene elismerni és kész vége.
  • readswift
    Nekem meg eddig frankón jobban tetszik az 1 (kb felénél)... De sokszorta.
  • narumon
    "Ráadásul még kevesebb dialógus, még több unalmas harc. De legalább ez utóbbi lenne szórakoztató, vagy változatos! De nem az..."

Ezzel nem értek egyet. Szerintem több benne a dialógus mint az egyben volt és a harcok is sokkal jobbak. Mass Effect 2 szerintem jobb lett mint az 1 és kevés hibától eltekintve szinte tökéletes. Tegnap értem a végére és mikor vége lett döbbenten ültem végig a stáblistát.

Még annyi kivánságom lenne, hogy ebből egy mozifilmet szívesen megnéznék, de olyan igazi profi tálalásban, nem elcseszett doom és társai szinten.
  • narumon
    "Tehát ha más talál akár objektív hiányosságokat a játékban, akkor az az ő szubjektív véleményét tükrözi, csak azért, mert téged nem zavartak? Érdekes gondolatmenet, de nem tudom komolyan venni."

Nem! Én csak annyit mondtam, hogy a tisztelt hozzászóló lefikázta a cikk íróját és beírt 4 vagy 5 játékot aminek a magasságába (szerinte) a Mass Effect nem ér fel. Erre reagáltam annyit, hogy szerintem a Half Life 1-nél tizenkét nagyságrenddel jobb (a Half Lifeot én speciel végig sem játszottam kb a negyedénél meguntam), és szerintem jobb mint a Dexu EX 1-2 a Baldurs Gate-el nálam egyszinten van, mindkettőt egyformán élveztem. Szóval azt leírhatja, hogy neki nem tetszik, és ezt el is fogadhatjuk, de lehet hogy a cikkíró úgy van vele mint én.
  • Nos
    Szerintem is nagyon jó a játék. A grafika is szép, jól kidolgozott. Csak néhol kissé egyhangú (nem a játék), nekem túl sok az ismétlődő elem. Minden helyszín olyan tipikusan Mass Effect szagú. Kicsit lehetett volna színesebb. Minden olyan kocka. De ezen azért könnyen túltettem magam :)
    Biztos, mert én is csak egy casual gammer vagyok.
    Na de "Boldogok a lelki szegények . . ." szóval nem is baj.
  • readswift
    "En pl. orultem volna, ha sandbox jellegu, inventory-s, kisse felszerelesfuggo lett volna a jatek."
    +1000
  • Pares
    Kezd nagyon unalmas lenni a sok állítólagos felsőbbrendű, nem-casual, mellveregető hardcore rpg-s rinyálása. A Mass Effect ilyen, mert ilyennek készült. Tessék elfogadni. Nem keményvonalas RPG, és nem keményvonalas Shooter. Hanem egy hibrid, és nagyon jól sikerült (és ha már felhoztad a kritikusokat, akkor szerintük is minden tekintetben felülmúlja az első részt, ja, hogy az összes töketlen 10 éves 0 IQ-s amcsi shooter-fan, na persze). Biztos én is egy buta, egyszerű casual játékos vagyok, mert nem rinyálok olyan dolgokon, amik már 10000x ki lettek tárgyalva és megmagyarázva (elsősorban a Bioware Social fórumán...).

Nem kedvelem a sima agyatlan lövöldözős játékokat, ha leülök valamivel játszani, az szinte mindíg stratégia vagy rpg (stratégia közül is csak a bonyolultabbat szeretem, nem ilyen Age of Empire stílusúakat). Ha megnézitek a Bioware fórumát, van egy pár ember, akik ismételten ugyan azokat a szarságokat emlegetik, nyitnak egy topicot, beböfögnek valamit, a többiek megmagyarázzák, aztán az illető eltűnik. Jellemző. Persze Ő állítólag egy "igazi" RPG játékos, a többiek csak holmi egyszerű casual játékosok. Van egy olyan érzésem, hogy a sok hozzáértő még rendesen (ha egyáltalán) ki sem próbálta a játékot, de már előre rinyál.
  • Pares
    "Ráadásul még kevesebb dialógus, még több unalmas harc."

(Megfogadtam valamit, de nemtudom betartani...)
    Úristen! Te már megint miről beszélsz??? Honnan vedted ezt a marhaságot?

Már megint nem véleményről van szó, hanem egyszerűen hülyeséget beszélsz. Már bocs...
  • Tinman #64
    Akció-rpg elég ritka keverék sajnos, ezért nehéz versenytársat találni neki a mostanában kiadott címek közül.

Egész jó próbálkozás volt FPS/RPG példára a Dark Messiah of M&M, persze szigorúan PC-re. Annál értelemszerűen jobb az ME, ami ugye akció-rpg/TPS de nem a harcrendszere miatt. Ha csak azt hasonlítom össze, szívesebben irtottam az ellent a DMoMM-ben, mint a ME-ben... sőt előbbiben meg sem untam.

"En pl. orultem volna, ha sandbox jellegu, inventory-s, kisse felszerelesfuggo lett volna a jatek."

Így van... nem kell 5 éveseknek tekinteni a játékosokat, még akkor sem, ha egyesek nem képesek pl. a Stalkerben kimenni egy ajtón ^^
  • Tinman #63
    Az összes megjelent Bioware játék itt van a polcomon... amiből volt CE, abból a CE. Mass Effect 2 CE-t elvileg kedden hozza a futár.

Elhiheted már-már kényszeredetten kedvelem azt, amit megalkotnak... és pontosan ezért érzem az ME kapcsán, hogy itt van egy kegyetlen jó univerzum, kiváló sztorival és akkor beletesznek olyan dolgokat, amiket egy ekkora névtől soha nem vártam volna. Ráadásul még kevesebb dialógus, még több unalmas harc. De legalább ez utóbbi lenne szórakoztató, vagy változatos! De nem az...

Igen, nekem a leegyszerűsítés nem tetszik. Persze ez így jobban eladható :-(
  • Zóanagyvarázsló
    Tehát ha más talál akár objektív hiányosságokat a játékban, akkor az az ő szubjektív véleményét tükrözi, csak azért, mert téged nem zavartak? Érdekes gondolatmenet, de nem tudom komolyan venni.
  • n0k0m
    Nem mondtam sehol, hogy 10/10, de jelenlegi kinalatban mivel tudod osszehasonlitgatni? Mai napig szinte kizarolag 5-10-15 eves jatekokkal jatszok, de leszoktam mar arrol, hogy ezekkel hasonlitgassam.

En pl. orultem volna, ha sandbox jellegu, inventory-s, kisse felszerelesfuggo lett volna a jatek. De ha elnezem neki, hogy nem olyan amit "megalmodok", akkor igencsak egy jo kis jatek. Ne hidd, hogy attol meg a feher foltok nem szurjak a szemem, de ezek mas jatekokban is megvannak.
  • narumon
    "Bár megértem egy részről a cikkírókat... annyi nulla, igénytelen moslék folyik ki a csapon, hogy 1-2 felcsillanó szikrára már rögtön tapsikolnak és örömtüzeket gyújtanak, majd kikiáltják megváltónak.

Fps = Half-Life 1 --> Na az majdnem 10/10 volt.
    RPG = Baldur's Gate --->Az valóban 10/10 volt.
    RPG-akció = Deus Ex 1 & 2 ---> Felér-e a Mass Effect ilyen magasságokba? Ne a grafikát nézzük! Nem éppen... akkor meg nem osztogassunk már 10/10-et mindenre, ami csupán csak "jó"."

Szerintem meg egyszerűen csak a sajád szád-íze szerint nem fér bele. Az én véleményem szerint a Mass Effect az általad felsoroltaknál jobb játék. Akkor most mivan? Semmi, az egyik a te véleményed a másik az enyém, egyikünk sem lett ettől hülyébb.
  • Pares
    Onnantól kezdve, hogy tíz éves külömbségekkel hasonlítgatod a játékokat, raádásul a kritikusok is csak emberek, saját véleménnyel és izléssel, onnantól kezdve nem sok hitele van az egész pontozási rendszernek. Egyedül az ilyen Metacritic féle "összegző" oldalaknak adok hitelt a "sok ember és kritikus már csak nem téved" alapon.
  • Rentadar
    Hát azért a Deus Ex 2-t nem lehet egy lapon emlegetni az 1-el. Igaz elég rég toltam már, de nekem csalódás volt.
  • Pares
    Nemtudom, hogy objektív próbáltál-e lenni, de nem sikerült. Ezeket kihagytad:

Miért nem lehet elfogadni, hogy valaki nem egyszerű casual játékos, és tetszik neki? Vagy miért nem lehet elfogadni, hogy valaki casual játékos, és nem tetszik neki.

Csak a teljesség kedvéért. Mert amit te leírtál, aszerint akinek tetszik a játék, az csak egy egyszerű, amcsi módra 0 IQ-val rendelkező, gondolkozni nem szerető casual játékos. Legalábbis ezt a benyomást keltetted bennem. A hozzászólásod többi részének köze nincs a Mass Effecthez, a többiről meg már korábban jóval bővebben kifejtettem a véleményem, mint amennyire kellett volna.
    De ezentúl nem izgatom fel magam, ha valaki szándékosan "hülyeséget" (nem véleményt) ír és lehúzza a játékot (úgy, hogy valszeg még rendesen nem is játszotta...). Szóval kellemes időtöltést kívánok mindenkinek, Mass Effecttel, vagy a nélkül!
  • Rentadar
    Az én problémám a sztereotipizálás, amit mindenki oly szívesen használ errefelé is, és ezzel a játékkal kapcsolatban már előkerült a BW forumán is nem egyszer. Ha valaki fps t tol akkor csak hülye lehet, ha valaki rpg ket imádja akkor biztos értelmes, ha valakinek bejönnek az ilyen típusú változások, akkor CSAK casual lehet, és lehetne folytatni. Nem, ilyen egyszerűen nincs. Csak bizonyos emberek világnézete ezen a szinten rekedt meg.
  • Tinman #55
    "fegyvereket/pancelokat nem lehet vasarolni"

Nem mintha az első részben bármi értelme is lett volna. A MÁV vagonjaival szállították az öledbe, minden kis ütközet után a fegyvereket, modokat. A modolásnak se volt sok értelme, ahogy ezzel a lépéssel a kereskedelmet is totál megölték... a játék felénél már nem számolt tovább a pénz számlálója, mert maxon voltam. U.e. igaz a jellemre is... seperc alatt maxon voltam és félistenként sétagaloppoltam végig, az amúgy remek sztorin. Ez volt a ME1 mázlija, mert a mellékküldetések 70%-a is egy nagy kalap nyúlbogyót sem ért, ráadásul olyan holt unalmas volt már a 20. u.o. bolygón levő bázisra leszállni, hogy az ME1 Emo Collector's kiadásba még talán pengét is mellékeltek volna :-/

A szaksajtó pedig eláshatja magát 7 méter mélyre.
    Rendben, remek a storyline, remek a grafika, remek a hang és az irányítás is kiváló, de ettől még nem lehet 10/10 egy olyan játék ahol súlyos fehér foltok vannak és sokszor unatkozik a játékos.

Bár megértem egy részről a cikkírókat... annyi nulla, igénytelen moslék folyik ki a csapon, hogy 1-2 felcsillanó szikrára már rögtön tapsikolnak és örömtüzeket gyújtanak, majd kikiáltják megváltónak.

Fps = Half-Life 1 --> Na az majdnem 10/10 volt.
    RPG = Baldur's Gate --->Az valóban 10/10 volt.
    RPG-akció = Deus Ex 1 & 2 ---> Felér-e a Mass Effect ilyen magasságokba? Ne a grafikát nézzük! Nem éppen... akkor meg nem osztogassunk már 10/10-et mindenre, ami csupán csak "jó".
  • Tinman #54
    Ez egy herélt vad... RPG-nek gáz, akciónak langyos.
    Gyerünk tegyünk mindenki kedvére... hát sikerült is, meg nem is.
  • Tinman #53
    "Én az első részt kipróbáltam, és tetszett a harci része, de az 5 perc akció utáni fél óra"

Harci rész... milyen jól fogalmaztál! A harcrendszer kifejezés vérforraló lett volna, mert a megyek és lövökön túl nem volt benne semmi változatosság. Árkád shooter volt a harc.
  • Lord Zax
    Üdv.
    Öröm nézni ahogy egymásnak estek egy játék miatt, és mert más a véleménye róla.
    Miért nem lehet elfogadni ha valaki casual játékos és teljesen odavan tőle? És miért nem ha valaki hc játékos és mást várt, rosszabb véleménye van? Amúgy szerintem senki sem írta hogy rossz játék, csak rosszabb mint az 1. vagy amit elvárnánk 2010ben. Ez egy magyar szokás, lásd politika, sosem fogsz együttmüködni, megérteni mást vagy segiteni a másiknak amig mást mond amit te nem szeretnél hallani.. Amúgy 1-2 nap és a topic eltünik ugyis, úgyhogy felesleges a flamelés. Ugyse kiváncsi senki se rá, és mindenkinek megvan a saját véleménye, attol hogy bizonyitani akarod a sajátod nem történik semmi.
    Én utóbbiba tartozom, régota játszok, 15 éve kb. És joideje várok a csodára, hogy feladják ezt a trendet ami most megy. Azt hogy CSAK a grafika a lényeg, egy techdemo némi történettel megszórva, és ájulnak a gyerekek tőle.
    Sajnos a mai célközönség az amerikai iq0 konzolos tizenéves korosztály.
    Lassan eljutunk majd abba a korba hogy 0 gondolkozás kelljen egy játékhoz, beülsz megnyomod valamelyik gombot azt megy magátol a játék, csak nézni kell.
    Már szinte minden játék csak arrol szol hogy ölj meg 1000 embert és ezzel mentsd meg a világot. És ez a lineáris csöben járkálás is idegesit. Ha ujrakezded ugyanazt fogod újracsinálni. Ugyanott kapod a fegyvereket, a szinteket, mindent. A hivatalos oldalon egyébként a mass effect tps játék.
    Az nem tesz egy akciojátékot rpgvé hogy van benne fejlödés, és fegyver/ páncél választék. A stilusokat pedig kár keverni. Ennyi erövel ma már minden játék rpg is, mert alapkövetelmények lettek ezek.
    Számomra az rpg kalandot jelent amiben rengeteg skill, item van, a döntéseid alapján változik a történet és a végkifejlet, egy nem lineáris játékmenetben.

Egyébként én kivánok mindenkinek jo játékot, mert attol független hogy nem tökéletes és vannak hibái jo játék, a mai választékban kiemelkedő.
  • Pares
    Ez a 42-esre ment válasznak.
  • Pares
    "Harmadrészt Bioware már n+1-szer elmondta, hogy a ME franchise nem tradicionális rpg, és sosem lesz az. Az 1 sem volt az, csak a taktikai tps része annyirra gyenge volt, hogy senki nem is figyelt rá. A 2-ben az a nagy javítás, hogy azt a hihetetlen gyenge tps részt megcsinálták rendesen, miközben a felesleges szart kiszórták. (amit egyébként a közönség keményen követelt)"

Röviden erről van szó. Akit annyira irritál, és a csőlátása miatt csak a régi, tradicionális RPG-kkel képes szórakozni, annak úgy kell. Nem kötelező élvezni...
  • Pares
    Na akkor kezdjük.

"A fegyverválaszték ,páncélválaszték ,bioválaszték mind töredéke az elsö résznek a hab a tortán hogy nincs inventory !!!"

Igen, igaz, a fegyverválaszték kissé megritkult, de több a fejlesztés. Páncélválaszték drasztikusan megnőtt az első rész 3db átfestett páncéljához képest. Bioválasztékot közel sem nevezném töredékének, ezzel ellentétben szerintem valamivel erősebbek és különlegesebbek lettek a biotikus erővel rendelkező kasztok, főleg a keverékek (Vanguard, Sentinel), persze ezek is az ízléstől függnek. Inventory van, csak "kissé" el van rejtve.

"megszünt a zárnyitás ,kodtörés képzetség és ha már képzetség fele annyi van mint az elsöbe pedig ott se volt hü de sok"

Nem szűnt meg, csak átalakult. Most bármelyik kasztal fel tudod törni a zárt ajtókat, stb. Lehet, valakinek nem jön be, bár ezzel kapcsolatban alig láttam panaszt a hivatalos fórumon. Bevallom, engem egyáltalán nem zavar, hogy nincs korlátozva. Képzettségből nincs fele annyi. A gyakorlatban több a hasznos képesség, mint az elsőben, ahol minde egyes elköltöt pontért kaptál valami hihetelen 1-2%-os javulást. Ehelyett most nagyobb léptékban jönnek.

"A harcot is teljesen lebutitoták nincs medigél bebujsz egy sarokba és regenerálodsz nincs gránát /az elsöbe volt többféle /"

Lebutították, lol. A harcrendszer nagyon sokat fejlődött és javult. Van medigél, az élet regeneráció is meg van magyarázva a codexben. Van gránát is, csak most nem puszta kézzel hajítod nyíl egyenesen több tíz métert, hanem egy gránátvető segítségével lövöd ki. És azt is lehet fejleszteni.

"A harchoz használt képzetségek se érnek semmit ,probaképp garrusnak mindenképzetségére csak egy pontot adtam és érdekes modon ugyaugy darál mint a fullra fejlesztet karim."

Véletlenül nem Casual-on játszod? Probáld ki Veteran vagy nehezebb szinten...

"Az elsö részbe volt értelme pakolgatni a fegyver skillekre mert ugy egyre pontosabban lötél itt mindjárt elsö szinten egy kilométeröl elövöd egy veréb fejét..."

Igen, minden elköltött pontért kaptál pár százalékos, észrevehetetlen javulást. Soldier-ként mégcsak nem is lehetett az összes fegyvert az elejétől fejleszteni, mert csak az első 5-6 pont után nyitotta meg a Snipert meg a Shotgunt. Sok értelme nem volt az egésznek, mert az ellenfelek veled együtt léptek szintet, ráadásul voltak hasznosabb skillek is, amikre köldhetted. Külömben az egész fegyverfejlesztés a játék történetét tekintve eléggé furcsa volt, hiszen Shepard nem egy parasztgyereket játszott, hanem az emberiség egyik legjobb katonáját, aki elvégezte a különleges N7 kiképzést is, ráadásul az első ember Spectre. Szóval az, hogy egy ilyen elit katonának még fejlesztgetni kell a célzó képességét... Igen, a tradicionális RPG-kban lenne helye, ahol a 0-ról indulsz, de nem itt.
    És nem fanboykodom most, mert van pár dolog, ami nekem se tetszik, például hogy nem veszi le a sisakját párbeszéd közben, sisakon kersztül megismernek, sisakon keresztül iszol, a fegyverekre és páncélokra csak a bónuszt írja ki, de az alap statokat nem, de számomra ezek mind apróságnak tűnnek a játék többi, remekül kidolgozott részéhez képest, ráadásul ezeket patch-on keresztül is javíthatják...
    A játék nem tökéletes, egyik sem az, és soha nem is lesz tökéletes játék. Csak nem szabad átesni a ló egyik oldalára sem...
  • Rentadar
    Bárcsak az lennék. Egyébként ez a casual jelző mire utal, mármint melyik rész hiánya mutatja azt, hogy én casual lennék?
  • wedge31
    Még egy mókus aki megakarja mondani hogy lássam a játékot...
    Olvass vissza itt is és máshol is nem vagyok egyedül a véleményemel ,nem kell elemezned mert nem érdekel ,én elfogadom hogy ez egy casual gamernek fejlödés nekem az ellenkezöje.
  • Rentadar
    A zárnyitásról nekem meg az a véleményen, hogy tény és való, hogy volt értelme, de mivel csak 2 embert vihetsz magaddal, engem rettenetesen zavart az 1-ben, hogy ematt kb mindig ugyanazzal a 2 társsal kellett menni. Mert a zárnyitó arc alap és akkor mellé meg már olyan kellett, ami kiegészíti a teamet. Persze az más kérdés, ha te voltál a engineer, de ebben az esetben tárgytalan a dolog. Így sokkal több lehetőség van, nem vagy odakötve 1-1 emberhez, azt viszel akit akarsz.

Nekem speciel teljesen másfajta problémáim vannak a játékkal, de a lentebb megnevezett változások mind racionálisak.
  • Rentadar
    Ugyanarról a játékról beszélünk vajon? Minden amit felsoroltál fejlődés a 2höz képest. A skillek tekintetében lehet kevesebb van, de azoknak igenis van értelme, ellenben az 1-el, ahol mindent ki tudtál maxxolni, így gyakorlati hasznuk 0 volt.
    Az 1-ben ugyanazokat a fegyvereket használtad (spectre) és kb ugyanazokat a páncélokat (colossus vagy preda). Ellenben itt annyi fegyver van, hogy van értelme választani közöttük. (magasabb nehézségi szinten van 1-2 bónusz)
    Páncélok terén is jóval több használható típus van, igaz itt lehetne több.
    Az inventory hiánya engem speciel nem érdekel, az első részben ez az omnigél fetisizmusban jött ki. Egyáltalán mire használod az inventoryt ? Abszolút semmire, azonkivul hogy gyűjtod a szart amit aztán eladsz.
    A biotic powereket kicsit gyengítették, mert az 1-ben röhejesen erősek voltak. Teljesen érthető.
    Gránát totál felesleges volt 1ben, helyette kaptunk fain heavy weapokat, ja és nehogymár egy harcedzett spectre arcnak weapon skillt kelljen gyúrnia, hogy eltaláljon valamit.

A harc sokkalta értelmesebb lett és izgalmasabb, ami köszönhető a jobb ai-nak, a reloadnak, a használhatóbb képességeknek. Nem tudom, te hogy vetted ezt észre, hogy a skillek nem fejlődnek rendesen, amikor a rank4es skillekből mindenhol 2 is van, és mikor eléred azt, ég és föld kb.

Harmadrészt Bioware már n+1-szer elmondta, hogy a ME franchise nem tradicionális rpg, és sosem lesz az. Az 1 sem volt az, csak a taktikai tps része annyirra gyenge volt, hogy senki nem is figyelt rá. A 2-ben az a nagy javítás, hogy azt a hihetetlen gyenge tps részt megcsinálták rendesen, miközben a felesleges szart kiszórták. (amit egyébként a közönség keményen követelt)
  • Pares
    Ugyan, ugyan. Kezdjük ott, hogy az RPG (vagy cRPG) madjnem mindenkinek mást jelent, ha a részletekbe belemegyünk. De mi is a jelentése az RPG-nek? Szerepjáték. Sokan azt mondják, hogy egy RPG elengedhetetlen kelléke az inventory vagy a loot, enélkül nincs szerepjáték. Nos ez nem teljesen igaz mivel a "tradicionális RPG elemeknek" számító loot és inventory nagyon sok más, RPG-kkel még köszönő viszonyban sem lévő "lövöldében" is megtalálhatjuk.

Az igazi dolog, ami meghatároz egy RPG-t az az, hogy remek, "mély" története van, rengeteg mellékszállal, mellékküldetéssel, mellékes információval. A másik alapvető dolog, ami nélkül igazán nem létezik RPG, az az, hogy egy karakter szerepét játszod el, amellyel döntő módon tudod befolyásolni a történéseket, te befolyásolod a karaktered viselkedését, esetleg kinézetét, tulajdonságait.

Egy átlagos mai (hogy a régieket most meg se említsem) TPS vagy FPS, mint például a GOW, DOOM, COD nem rendelkeznek az RPG-kre jellemző, fentebb felsorolt elemekkel. Míg loot, fejlődésrendszerrel és inventoryval rendelkezhetnek FPS-ek és TPS-ek, addig a történetük jellemzően sablonos, nem befolyásolható a legkisebb módon sem, döntéseid szinte nincsenek is. A legtöbb "lövöldében" minden előre meghatározott sorrendben, "scriptelve" történik. Párbeszédek szinte alig vannak, 95%-ban csak átvezető videókban vannak a beszélgetések, mindenféle opciók nélkül. Ezek a "lövöldék".

Nos most a Mass Effect-ről:
    RPG-Shooter-ként van definiálva, mivel tartalmaz akció és RPG elemeket is. Remek történet, remek karakterek, párbeszédek, rengeteg döntés és a történet nagy mértékű befolyásolása, (mégha kisebb mértékben is, mint a keményvonalas RPG-kben, de van) fejlődésrendszer és inventory (igen, van, nem a megszokott formában, kissé átalakulva (az első rész szörnyű loot és inventory-rendszerének hiányának köszönhetően), de ott van). Továbbá (szerintem remekül) kidolgozott harcrendszer, fedezékrendszer, stb. Ezekkel mind rendelkezik, szóval egyáltalán nem értem, mire ez a nagy felháborodás meg mellébeszélés, hogy ez már nem más, csak egy lövölde TPS nézetben. A Mass Effect egy kevert műfajt hozott létre, amiben a két műfaj keveredik, ennek köszönhető, hogy egyik műfaj se fog teljes mértékben kibontakozni, hanem egy hibrid keverékként fog működni. Az, hogy egyeseknek nem tetszik, nem változtat azon, hogy ez igen is egy RPG és egy Shooter egyben.
  • Ruley
    Szerintem is eléggé lövölde, csak úgymond "RPG elemekkel".

Töltényeket kell felszedni, megvárni amíg a vér öt másodperc alatt leesik az arcodról, fejre célozni, stb.

Az hogy kialakíthatod a párbeszédek menetét, a moralitásodat, és a küldetéseid sorrendjét, az manapság már rengeteg olyan játékban benne van amiben egy szereplőt irányítasz, FPS-től, TPS-en át akár az RTS-ig, mondhatni alapkövetelmény lett, de ettől még nem lesz rendes RPG.