A múlt megoldatlan rejtélyei
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Tunguz esemény.
1908. június 30-án, Szibéria területén következett be egy körülben 1000 Hirosimai atombomba erejû robbanás.
Nehéz megmondani mi lehetett, mert a SZU felbomlásáig nem lehetett kutatni a területen. A legelfogadottabb elmélet hogy üstökös, meteor volt, de a mai napig nem találtak krátert az epicentrum közelében, pedig egy ekkora erejû becsapódásnak "illene" lyukat ütnie.
Nekem legjobban a Tesla féle elmélet tesztik az extrém magyarázatok közül 😊
Angolul tudók mindenképp olvassák el az angol wiki cikket is, mert sokkal részletesebb.
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
Emellett az egyenesek is ugyanolyanok, mint az ábrák, azt meg elég vad lenne feltételezni, hogy a valami természeti jelenség majmot rajzol. 😛
Szal az azért elég biztos, hogy emberek mûve.
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
Lehet, hogy olyan természeti jelenség okoz ilyet, amit mi még nem láttunk soha, és nincs is közük a többi ábrához.
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
Majd utánanézek kicsit késõbb, ha találok valami érdekeset linkelem.
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
Pisco-völgy
Casma-völgy
Palpa-völgy
Paracas
A hõlégballon is elég irreális. Ha tudtak volna ilyet, biztos hogy maradt volna nyoma.
Nekem az a tippem, hogy egyszerûen az isteneiknek rajzolták.
Valószínûleg az õ isteneik is a magasban laktak, mint a többi népé, végülis ott van a legtöbb elérhetetlen és fura dolog (nap, hold, csillagok)
Tippem:
Keltáknál volt szokás termékenységünnepen a labirintusjárás. Felrajzolt labirintusokat gyalogoltak végig szertartásosan, énekelve-imádkozva.
Lehet, hogy így indult itt is, csak a nazkák nem labirintusra voltak rágerjedve eleinte, hanem az egyenesekre. Aztán ahogy alakult ki a vonalhálózat, úgy lehetett egyre bonyolultabb alakzatokat bejárni.
És ez végül oda vezetett, hogy már nem csak absztrakt geometriai alakzatokban akartak menetelni, hanem majomban meg kutyában.
Azt ne felejtsük el, hogy ez egy rohadt nagy sivatag, a nazkák láthatólag nem szerettek köveket faragni, fájuk meg nem volt. Mit lehet egy sivatagban csinálni, kõkori szinten? Hát ezt. Mászkálni fel-alá.
De egyenes vonalat sokkal egyszerûbb húzni, ahhoz csak három ember kell, és végtelen hosszan fel lehet rajzolni: feláll az elsõ ember, a második kijelöli az irányt, a harmadik beáll a vonalukba. 3 pont meghatározta az egyenest. A középsõ ember meghúzza a vonalat a két szélsõ közt, aztán visszaáll középre. Akkor a hátsó ember elõremegy, és kezdõdik elölrõl.
Egyébként az egyenesek így az ábrák nélküli szakaszon tényleg érthetetlenül sûrûek, arra nincs tippem.
Mondjuk annyi, hogy volt azért 7-800 évük rá, lehet, hogy 500 éven keresztül csak egyeneseket húzkodtak, aztán született náluk egy Leonardo, aki elkezdett ábrákat rajzoltatni a néppel az addigi egyenesek helyett.
500 láb az még csak 150 méter, azt meg ne felejtsük el.
A kondor lehet a legnagyobb. A gyík az csalás, annak 80%-a két egyenes vonalból áll.
Ezek szerint az állatábrák +-200 méteresek (haha, nem mintha az pár méter lenne, és jobban lehetne látni a földrõl...), de én a Nazca-vonalak alatt az alábbiakra gondoltam. Nos azok közt van 10km hosszú is...
Az "asztronata" például 32 méteres. (nem az, ami a térképen van és integet, meg nem a pálcikalábú, hanem a gülüszemû)
Az a dimbes-dombos területre rajzolt ábra is összvissz 65 méter.
Stb...
egyenes vonalakról nem beszélve.
Az elrontott ábrák és a háromszögek a "begyakorlós" szakaszban készültek. A háromszögekkel megtanultak egy adott pontra merõlegest állítani. A téglalapokon gyakorolták kicsit.
Ott van balra fent a majom mellett egy elrontott(?) vagy befejezetlen ábra, még "kirajzolt" téglalappal, és háromszöggel. Tisztára mint a szerkesztõvonalak. Szerintem azt az ábrát elrontották, rájöttek, hogy kevés még az adott távolságban merõleges vonal, meg a derékszög.
Erre létrehozták a saját geodéziai alapponthálózatukat. A hosszú egyenesek, ha megnézed, egy dombról indulnak ki. Pont, mintha oda állítanánk fel egy teodolitot, és onnan tûznénk ki az ábrákat.
Aztán vannak keresztezõ vonalak, amiknek a metszéspontjai jó referenciák a helyi kisebb ábrák betájolásához, a vonalak meg megint szerkesztõvonalak is, az ábrák általában metszéspontban, illetve egy-egy "sarokban" vannak.
Elég fejlett geodéziai, geometriai ismereteik lehettek, gyakorlatilag egy mai modern földmérõ is ugyanezzel a módszerrel dolgozik, csak az eszközei mások, és sokkal gyorsabban megy a munka. Szerintem ezeket az ábrákat egy gyakorlott földmérõ páros digitális mérõállomással kitûzné egy hónap alatt az összeset.
Nos szerintem meg ennyi.
De nem tudom mire gondolsz pontosan.
"The largest are over 200 metres (660 ft) across."
Na ne már, kétszáz méteres rajzokról beszélünk? Nem több kilométeresek, csak nyamvadt néhány méterke? Ehh.
Szerintem 2 fajta ábrára lehet osztani a Nazca fensíkon látható ábrázolásokat:
-az állatábrázolások, amik nem pontosak, nem szimmetrikusak, stb.
-a geometriai alakzatokat, amik szinte tökéletesen egyenesek, szimmetrikusak, merõlegesek, talajegyenetlenségeken is keresztülvezetnek, stb.
Ha megnézitek a fennsíkról készült képeket, akkor láthatjátok, hogy a kétfajta ábrázolásmód szinte teljesen függetlenül helyezkedik el, tehát van, ahol egymást fedik, stb.
Szerintem (!, nemtudom alátámasztani, csak egy hipotézis, de leírom) a geometriai alakzatok már ott voltak, az ott élõ indiánok pedig csak megpróbálták leutánozni, amit láttak. Így õk a pontos vonalakon és háromszögeken kívül állatokat rajzoltak, hogy (ahogy mondtátok) így tisztelegjenek (vagy akármi) az Isteneiknek... Nemtudom (nem is lehet) bizonyítani, csak arra alapozom, hogy (szerintem) két elég eltérõ ábrázolás mód látható...<#lookaround>#lookaround>
Ha egy civilizáció elpusztul, a kultúrája értelmét veszti, az épületek elvesztik az addigi -esetenként kizárólagos- funkciójukat.
Egy király palotája is értelmetlenné válik a királyság bukásával, egy templom is csak egy nagy ház marad csak, ha nem járnak oda az emberek imádkozni.
És igen, jól látod, a mûvészet öncélú. Semmi szükség rá funkcionalitás szempontjából, hogy valami szép vagy monumentális legyen. Az csak az emberek kedvére van, haszna, célja ezen kívül nincs.
Ha ez neked badarság, akkor csak szánni tudlak, hogy mennyire nem fogod fel a körülötted lévõ világot, a mûvészetet, és az emberek viselkedését.
Volt egy nagy hullámvölgyed nem is olyan régen,de ujra magadra találtál,ahogy elnézem:-)
Mindegy,ne reagálj érdemben,részemrõl nagyszünet,lehetõleg minél nagyobb,további jókat......:-)
Hogyan juthat a te "racionálisan" gondolkodó eszedbe ilyen badarság, igazán nem tudom. De nem is vagyok rá kiváncsi. Elmondtad a véleményed. Rendben.
Alapvetõ emberi tulajdonság, hogy vonzódunk a gecinagy építményekhez. Régen is így volt. Ez tény.
Nem értem, mi olyan kurva meglepõ azon, hogy semmire nem jó nagy izéket szeret az ember építeni, amióta világ a világ. Nem értem, hogy ezek köré a cuccok köré minek kell idióta fantáziálást költeni. Miért nem elég az, amit _tudunk_ róla?
A hogyan és miért kérdés még mindig ott van, de látom nem értetted meg. Perszehogy meg lehetett csinálni valahogy (a mai építészeti és egyéb ismeretekkel legalábbis), hiszen ott vannak. Az más kérdés, hogy az állatábrázolásokon kívüli geometriai ábrázolásokkal mit akartak mutatni. Úgy tûnik, mintha elõször a különféle geometriai alakzatok lettek volna ott és csak utánnuk rajzolták volna rájuk, melléjük az állatokat.
Férfi-e az, aki nem teszi jobbá a világot?
Egyébként igen, tisztában vagyok az Eiffel-torony építésének a körülményeivel. Pont erre céloztam, hogy az is egy tökértelmetlen monument, csak az kevésbé rejtélyes, mert név szerint tudjuk, kinek a munkája, és hogy hogyan és mi célból épült. És ez a cél kb pont ugyanannyira értelmetlen, mint az isteneknek rajzolgatni, meg halottnak piramist építeni.
Azon mégsem lepõdtök meg. Csak ott megy a nagy mesemondás, ahová a hiányos információk közé még be lehet préselni a faszságot.
Hogy a franciák az 1889-es világkiállításon be tudják mutatni, mennyire fasza gyerekek. Egyúttal így tisztelegjenek az 1789-es forradalom 100. évfordulójának tiszteletére. Megy az 1800-as évek végén az építészeknek ez volt a mániájuk.
Mellesleg így utólag a Franciaországba tévedõ turisták nagy százaléka biztos meg akarja nézni - belépti díjként meg el lehet kérni egy csomó pénzt.
Na, azt nem tudjuk.
Szerintem olyanok találták ki, hogy "rajzoljunk majmot a hegyre!", mint amilyenek ti vagytok. Ha majd lejönnek a fényes izérõl az istenek, akkor lássák, hogy milyen faszák vagyunk. Ennyi lehet a nagy rejtély. Párezer év technikai fejlõdés semmit nem változtatott a dolgokon, ti még ma is nekiállnátok faszt rajzolni hogy az ufók lássák.
De ezt most halál komolyan mondom, hogy a miért kérdésre csak szimplán magadba kell nézni. Pont olyan hívõ alkatok csinálták/csináltatták ezeket a dolgokat (tök feleslegesen), mint amilyenek ti vagytok.
Elképzeltek valami szépet, aztán kibaszottul kurvasok melót beleraktak unalmukban, meg mert jobb dolguk nem volt.
Mi ezen már megint olyan rettentõen meglepõ?
Michelangelo miért építette a Szent-Péter bazilikát? Eiffel a tornyát mégis minek? De tényleg, Eiffel-torony mire jó, most úgy õszintén?
Nem érzitek, mennyire idétlen ez a kérdés?
CSAK. Hogy megmutassák (maguknak, szomszédjaiknak, utódaiknak), hogy képesek voltak rá. Ez tényleg olyan hihetetlen? Csak mert az egész történelem errõl szól, ha esetleg nem vettétek volna észre...
Ezekre várom a kultúrált véleményeteket. (jah, hogy ne keressem a logikát, az más...)
Nem kell fölülrõl látni, mégis meg lehet csinálni.
Hosszúságot csak tudtak mérni. Derékszöget kötél segítségével lehet állítani, nem kell semilyen mûszer, mégis megoldható merõleges kitûzéssel.
Nem mondom hogy könnyû, ez óriási teljesítmény. De nem azért mert annyira bonyolult, hanem azért mert kurva sok meló. Sok ember sokáig csinálja. Érted már?
"El akarsz készíteni egy több kilométer méretû ábrát, ami mellesleg szinte tökéletesen szimmetrikus kell, hogy legyen."
Tökmindegy, milyen és mekkora alakot akarsz rajzolni, a módszer ugyanaz. Sõt, szimmetrikusat még egyszerûbb is, mert nem kell minden pontot kiszámolni, elég a felét, aztán csak fel kell rajzolni ugyanazt a másik oldalra.
Felõlem hihetsz hõlégballonban, nem is elképzelhetetlen dolog, de csak a dolog megnézéséhez kell. Az elõállításához nem szükséges.
Arról nem tehetek, hogy a földméréshez sem értesz. Lehetséges, nem is nagy wasistdas amit ott látunk. Erre nem csak hogy nem tudok, nem is lehet mit mondani. Az, hogy te képtelen vagy felfogni, hogy 100% kõkorszaki módszerrel ezt teljesen nyugodtan elõ lehet állítani, azzal nem tudok mit kezdeni, csak elmondani, 100adszor is, hogy ebben bizony semmi rendkívüli nincs, legfeljebb az elhatározás ténye, meg a kitartás.
De közelítsük meg a te oldaladról:
Mi a faszom szüksége van egy leszálló ufónak egy rajzolt majomra?
Mert én legalább elmondom, hogy ez bizony semmi extra.
Nem lehet látni a földrõl, de a módszer ugyanaz, mint amikor a földmérõ a disznóóladnak készít zsinórállást, csak az egész sokkal nagyobb. Képzeld, a térképészethez sem kellett repülõgép, pedig azt sem látni a földrõl.
Ugye nem azt akarod mondani, hogy a repülõgép feltalálása elõtt készült összes térkép a földönkívüliek mûve?
Te meg belinkeled századszor is ugyanazt, és NEM MONDASZ SEMMIT, csak hogy szerinted hihetetlen. Alternatívád nincs rá, csak futod a köröket a szájtáti hitetlenkedéssel. Hát bakker, akkor ne hidd el. De akkor cserébe ezért hülyének vagy nézve. Ez ilyen.
Pap bácsi #830-on begyakoroltatja a kis geodétáit, és mire egy #816-ra kerül a sor, megy minden, mint a karikacsapás.
Tényleg inkább a miért a kérdés.
Meg hogy láthatták-e saját szemükkel a mûveket. A hõlégballon kicsit meredek ötlet, egy kötött sárkány kevésbé.
Más kérdés, van-e hiteles írásos nyoma ilyen holmiknak.
Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.
Egyébként, asszem találtak ilyen sziklába vájt lyukakat a nazca-fennsíkon, melynek korom volt az alján, meg néhány nazca sírban is találhatóak cserepek, rajta hõlégballon-, meg sárkányrepülõs szerû ábrákkal, és elõkerült egy-két igen erõs szövet is a sírokból. Egy pár csávó összetákolt egy kezdetleges hõlégballont olyan eszközökkel, amiket akkor használhattak, és repült. Szerintem ez a megoldás.
,,Inkább haljak meg állva, minthogy térden csúszva éljek\"
Egyenesek, merõlegesek, körök.
A lehetõ legöngólabb példa a bonyolultságra. Pár ember egy karókkal kitûzött alapvonal végeibõl egyszerû szögmérõ holmikkal mérve, zászlókkal kommunikálva le tudja/tudta vezényelni a többi pont kitûzését.
Onnantól kezdve meg kubikos meló.
Vegyük ezt semmisnek és inkább hozd fel példának az állatos figurákat.
Az mondjuk módszerekben ugyanez...
Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.
"Ja, persze"-mi mást mondjak, ha egyszerûen el van intézve, hogy mindegy, mekkora, mindegy hogy nem látni a földfelszínrõl, stb...
De hadjuk a személyeskedést.