1387
Vimánák, ősi asztronauták, elsüllyedt kontinensek, elpusztult civilizációk
-
Pares #891 Ott a pont. -
Fbn Lx #890 ha nem tudunk egy gyakorlati hasznát se mondani, az azt jelenti, hogy: nem ismerjük, fogalmunk sincs róla. Nem pedig azt, hogy: soha nem is volt semmi haszna, poénból csinálták. Feltételezgetni lehet, csak semmi értelme. -
#889 Akkor mondj egyet. Mire lehet használni? Mert bármely pilóta a megmondhatója, hogy nem ilyen szarok alapján tájokózdik a pilóta.
Az meg kölönösen vicces, hogy idegeneknek kell leszállópályaként, vagy irányjelzésként. Aki képes legyőzni a fénysebesség korlátait annak nem navigációs prbolémái vannak szerintem... -
HUmanEmber41st #888 És ugyan ezt most te honnan tudod így megmondani, hogy nincs gyakorlati funkciójuk azoknak a rajzoknak?
Helyesebb volna úgy a mondat, h most nem ismert a funkciójuk.
Vagy te valahonnan tudod, h nem is volt soha? Csak úgy elhordták a hegyeket, levágták a hegytetőket, h tudjanak oda rajzolni unalmukban? -
#887 Látom nehéz abbahagyni a trollkodást...
Nincs gyakorlati funkciója a rajzoknak. A Hoover gát nagy, látványos is és okkal épült. Használható valamire. -
Pares #886 Több cikk is megjelent már, hogy a közeli mocsár lehet a fölrobbant "akármi" becsapódási krátere. Bár tudtommal azóta még nem lett bizonyítva.
Az extrém magyarázatokhoz hozzáadva: Olvastam, hogy állítólagos szemtanuk szerint az a valami irányt váltott, hogy ne a közeli kisvárosba csapódjon be... -
#885 Jah, elég tré. Sajnos bárki szerkesztheti. Pontosan emiatt ha tehetem mindig az angol Wikit olvasom, sokkal igényesebb mint a magyar... -
#884 Az jó, és mégis mitől robbant volna fel egy ekkora meteor még a becsapódás előtt? :)
Kisseb meteoritok fel szoktak robbani ahogy belépnek a légkörbe, de egy ekkora robbanást előidéző üstökös/meteor nem fog spontán felrobbani... -
#883 amúgy ki írja a magyar wikipédiát? csak pár mondat a cikkből:
"Egyes vélemények szerint a Föld légkörébe kis mennyiségű antianyag jutott, ez a normál anyaggal érintkezve annihilációs robbanás folyamán energiává alakult, így nem meglepő, hogy nem találtak hátrahagyott anyagmaradványt. Más elméletek szerint a Föld légkörébe kis méretű fekete lyuk lépett be, bár ez esetben a bolygó átellenes oldalán a kilépésnek is hasonlóan heves jelenségeket kellett volna okoznia."
vagy:
"Valószínűleg a két jelenséget - az elektromágneses térenergiát és a Föld töltésrezgéseit, - kombinálta Tesla azzal a feltételezéssel, hogy a mindenütt jelenlévő éter belső energiájának a rovására egy viszonylag kis gerjesztésnek, mint egy „szikrának” a segítségével óriási robbanást lehet előidézni."
wtf? ez mi az a töltésrezgés? omg
a kedvencem:
"Az állami finanszírozású expedíció vezetője, Jurij Lavbin szerint a Földünk felé közeledő hatalmas meteort minden bizonnyal földönkívüliek robbantották szét, s ezzel megmentették a kipusztulástól az emberiséget."
-
#882 ti. nem csapódott a földbe, hanem felette robbant fel, ezért nincs kráter. -
1927-ben, 19 évvel a robbanás után így nézett ki az esemény környéke. -
#880 Egy kicsit eltérnék az eddig boncolt témáktól, de ONtopic maradok:
Tunguz esemény.
1908. június 30-án, Szibéria területén következett be egy körülben 1000 Hirosimai atombomba erejű robbanás.
Nehéz megmondani mi lehetett, mert a SZU felbomlásáig nem lehetett kutatni a területen. A legelfogadottabb elmélet hogy üstökös, meteor volt, de a mai napig nem találtak krátert az epicentrum közelében, pedig egy ekkora erejű becsapódásnak "illene" lyukat ütnie.
Nekem legjobban a Tesla féle elmélet tesztik az extrém magyarázatok közül :)
Angolul tudók mindenképp olvassák el az angol wiki cikket is, mert sokkal részletesebb. -
Pares #879 Nem egy rajz már alig kivehető, annyira tönkrement az emberi "beavatkozás" és egyéb tényezők miatt. Van is valami alapítvány asszem, hogy megvédjék a rajzokat és vonalakat... -
#878 Nem hinném. ~30 centi mélységig el van távolítva a felső vöröses kavicsréteg, és kilátszik a fehér szikla. Szél nem csinál ilyet, eső meg ott nem esik, a Föld legszárazabb területe. Paráznak is, hogy ha klímaváltozás jön, és kap a terület néhány (nem is kell sok) nagy esőt, akkor a vonalaknak reszeltek.
Emellett az egyenesek is ugyanolyanok, mint az ábrák, azt meg elég vad lenne feltételezni, hogy a valami természeti jelenség majmot rajzol. :P
Szal az azért elég biztos, hogy emberek műve. -
uwu #877 Úgy látszik senki sem tudja.
Lehet, hogy olyan természeti jelenség okoz ilyet, amit mi még nem láttunk soha, és nincs is közük a többi ábrához. -
uwu #876 Az egyenesekre nincs tippem.
Majd utánanézek kicsit később, ha találok valami érdekeset linkelem. -
Pares #875 *ú *ly -
Pares #874 Vannak ott 8-10 km hosszű vonalak is, amik nyílegyenesen keresztülvezetnek minden akadájon... -
Pares #873 Egyébként a környéken nem csak a Nazca-fennsík tartalmaz érdekes dolgokat:
Pisco-völgy
Casma-völgy
Palpa-völgy
Paracas -
uwu #872 Szerintem ezek nem utak, nem vezetnek sehova, és túl rövidek.
A hőlégballon is elég irreális. Ha tudtak volna ilyet, biztos hogy maradt volna nyoma.
Nekem az a tippem, hogy egyszerűen az isteneiknek rajzolták.
Valószínűleg az ő isteneik is a magasban laktak, mint a többi népé, végülis ott van a legtöbb elérhetetlen és fura dolog (nap, hold, csillagok) -
Pares #871 Érdekes megközelítés. Labirintus? Hát nemtudom. De arról már olvastam, mint lehetséges felhasználás, hogy valamiféle vízlelőhelyek felé vezető "szent-utak" akarnak lenni. A kérdés, hogy útnak elég érdekes alakokat vesznek fel, trapéz meg háromszög út? Elég érdekes teória mindenesetre. Egy Jim Woodmann nevezetű ember szerint emberes repülést sejtetnek a vonalak, mivel csak fölülről lehet teljes mértékben megszemlélni őket (ismerős, mi?). Ezért gondolt is egyet, és az akkori nazcáknak elérhető anyagokból csinált is egy hőlégballont, ami repült is! Arra viszont nincs írásos emlék, hogy a Nazcák tulajdonában voltak-e hasonló ismereteknek. Szóval a találgatás folytatódik. -
#870 Oké, akkor ott tartunk, hogy csak az a kérdés, hogy minek.
Tippem:
Keltáknál volt szokás termékenységünnepen a labirintusjárás. Felrajzolt labirintusokat gyalogoltak végig szertartásosan, énekelve-imádkozva.
Lehet, hogy így indult itt is, csak a nazkák nem labirintusra voltak rágerjedve eleinte, hanem az egyenesekre. Aztán ahogy alakult ki a vonalhálózat, úgy lehetett egyre bonyolultabb alakzatokat bejárni.
És ez végül oda vezetett, hogy már nem csak absztrakt geometriai alakzatokban akartak menetelni, hanem majomban meg kutyában.
Azt ne felejtsük el, hogy ez egy rohadt nagy sivatag, a nazkák láthatólag nem szerettek köveket faragni, fájuk meg nem volt. Mit lehet egy sivatagban csinálni, kőkori szinten? Hát ezt. Mászkálni fel-alá. -
Pares #869 Nézd, én értem, hogy akár csak három ember is képes lehetett a vonalak elkészítésére, csak itt az a kérdés (és ezt kb. senki se tudja), hogy az ábrák mellett mit akarnak ábrázolni vagy mik ezek a vonalak. Aztán még ott van egy pár hegy, aminek a tetejéről lefelé keresztül mindenen szintúgy mindenféle vonalak vezetnek, nem mellesleg a hegyek úgy néznek ki, "mintha levágták volna a tetejüket". Az is érdekes, hogy az állatábrázolások sok esetben letakarják vagy áthaladnak a vonalakon, tehát feltételezhetően nem egyszerre csinálták őket. Írtam már korábban is az ábrák két csoportotjáról (amire én osztottam fel a véleményem szerint). -
#868 Na nem mindegy ám, mert kétszáz méterről még simán látsz egy embert, kilométerekről meg nem. Meg oda lehet kiabálni, hogy "Hé Józsi bazdmeg, figyelj már oda, hogy hová állsz!" Tehát nem kell távcső, nem kell rádió, nem kell technika. Csak jó szem, erős hang, kötél, meg karók.
De egyenes vonalat sokkal egyszerűbb húzni, ahhoz csak három ember kell, és végtelen hosszan fel lehet rajzolni: feláll az első ember, a második kijelöli az irányt, a harmadik beáll a vonalukba. 3 pont meghatározta az egyenest. A középső ember meghúzza a vonalat a két szélső közt, aztán visszaáll középre. Akkor a hátsó ember előremegy, és kezdődik elölről.
Egyébként az egyenesek így az ábrák nélküli szakaszon tényleg érthetetlenül sűrűek, arra nincs tippem.
Mondjuk annyi, hogy volt azért 7-800 évük rá, lehet, hogy 500 éven keresztül csak egyeneseket húzkodtak, aztán született náluk egy Leonardo, aki elkezdett ábrákat rajzoltatni a néppel az addigi egyenesek helyett.
500 láb az még csak 150 méter, azt meg ne felejtsük el.
A kondor lehet a legnagyobb. A gyík az csalás, annak 80%-a két egyenes vonalból áll. -
Pares #867 De ezek is érdekesek... -
Pares #866 Legnagyobb mi? Állatábra?
Ezek szerint az állatábrák +-200 méteresek (haha, nem mintha az pár méter lenne, és jobban lehetne látni a földről...), de én a Nazca-vonalak alatt az alábbiakra gondoltam. Nos azok közt van 10km hosszú is... -
#865 Ne keverjük a vonalakat az ábrákkal, kérlek! Ha tudsz nagyobbról, akkor képet, linket, infót, mert én határozottan azt találtam, hogy a LEGNAGYOBB 200 méter átmérőjű.
Az "asztronata" például 32 méteres. (nem az, ami a térképen van és integet, meg nem a pálcikalábú, hanem a gülüszemű)
Az a dimbes-dombos területre rajzolt ábra is összvissz 65 méter. -
Pares #864 Külömben meg ezekről az alakzatokról beszélek. Az érdekelne, ezek mit ábrázolhatnak vagy mik lehetnek:
Stb... -
Pares #863 Nemtudom honnan vetted azt a 200 métert, de annál bőven nagyobbak azok az alakzatok, az
egyenes vonalakról nem beszélve. -
#862 Na mert akkor leírom én is az elképzeléseimet:
Az elrontott ábrák és a háromszögek a "begyakorlós" szakaszban készültek. A háromszögekkel megtanultak egy adott pontra merőlegest állítani. A téglalapokon gyakorolták kicsit.
Ott van balra fent a majom mellett egy elrontott(?) vagy befejezetlen ábra, még "kirajzolt" téglalappal, és háromszöggel. Tisztára mint a szerkesztővonalak. Szerintem azt az ábrát elrontották, rájöttek, hogy kevés még az adott távolságban merőleges vonal, meg a derékszög.
Erre létrehozták a saját geodéziai alapponthálózatukat. A hosszú egyenesek, ha megnézed, egy dombról indulnak ki. Pont, mintha oda állítanánk fel egy teodolitot, és onnan tűznénk ki az ábrákat.
Aztán vannak keresztező vonalak, amiknek a metszéspontjai jó referenciák a helyi kisebb ábrák betájolásához, a vonalak meg megint szerkesztővonalak is, az ábrák általában metszéspontban, illetve egy-egy "sarokban" vannak.
Elég fejlett geodéziai, geometriai ismereteik lehettek, gyakorlatilag egy mai modern földmérő is ugyanezzel a módszerrel dolgozik, csak az eszközei mások, és sokkal gyorsabban megy a munka. Szerintem ezeket az ábrákat egy gyakorlott földmérő páros digitális mérőállomással kitűzné egy hónap alatt az összeset.
Nos szerintem meg ennyi. -
#861 Ja, meg kicsit pontosabban határozd már meg légyszíves, hogy mi a szimmetrikus és szabályos, amire gondolsz, mert pl a térképen amit linkeltél, gyakorlatilag csak állatok vannak, hosszú egyenesek, meg néhány háromszög. Ja, meg "elrontott" ábrák is.
De nem tudom mire gondolsz pontosan. -
#860 Hoppá, nekem csak most esett le, hogy ezek nem akkorák ám, mint ahogy azt elképzeltem, meg ahogy ti beállítottátok.
"The largest are over 200 metres (660 ft) across."
Na ne már, kétszáz méteres rajzokról beszélünk? Nem több kilométeresek, csak nyamvadt néhány méterke? Ehh. -
Pares #859 Igazad van. Már tényleg nem értem miről megy a "vita". Megmondom az én álláspontomat:
Szerintem 2 fajta ábrára lehet osztani a Nazca fensíkon látható ábrázolásokat:
-az állatábrázolások, amik nem pontosak, nem szimmetrikusak, stb.
-a geometriai alakzatokat, amik szinte tökéletesen egyenesek, szimmetrikusak, merőlegesek, talajegyenetlenségeken is keresztülvezetnek, stb.
Ha megnézitek a fennsíkról készült képeket, akkor láthatjátok, hogy a kétfajta ábrázolásmód szinte teljesen függetlenül helyezkedik el, tehát van, ahol egymást fedik, stb.
Szerintem (!, nemtudom alátámasztani, csak egy hipotézis, de leírom) a geometriai alakzatok már ott voltak, az ott élő indiánok pedig csak megpróbálták leutánozni, amit láttak. Így ők a pontos vonalakon és háromszögeken kívül állatokat rajzoltak, hogy (ahogy mondtátok) így tisztelegjenek (vagy akármi) az Isteneiknek... Nemtudom (nem is lehet) bizonyítani, csak arra alapozom, hogy (szerintem) két elég eltérő ábrázolás mód látható... -
#858 Hihetetlen, mennyire képtelen vagy értelmezni, amit mondunk. -
#857 Emberileg van értelmük. Objektíve nincs.
Ha egy civilizáció elpusztul, a kultúrája értelmét veszti, az épületek elvesztik az addigi -esetenként kizárólagos- funkciójukat.
Egy király palotája is értelmetlenné válik a királyság bukásával, egy templom is csak egy nagy ház marad csak, ha nem járnak oda az emberek imádkozni.
És igen, jól látod, a művészet öncélú. Semmi szükség rá funkcionalitás szempontjából, hogy valami szép vagy monumentális legyen. Az csak az emberek kedvére van, haszna, célja ezen kívül nincs.
Ha ez neked badarság, akkor csak szánni tudlak, hogy mennyire nem fogod fel a körülötted lévő világot, a művészetet, és az emberek viselkedését. -
Pares #856 Az Eiffel-torony egy emlékmű is részben, és a korának építészeti csodája. Nemhiszem, hogy holmi elmebajos emberek képesek lettek volna megtervezni és kivitelezni. Szóval hogyha a Nazca-fennsíkot meg az Eiffel-*tornyot hasonlítsuk össze, meg kell hogy kérdezzelek, minek állítottak emléket vagy mi előtt tisztelegtek az építői? -
#855 Zero Zero-te egyre "viccesebb" vagy:-D(pssszt!)
Volt egy nagy hullámvölgyed nem is olyan régen,de ujra magadra találtál,ahogy elnézem:-)
Mindegy,ne reagálj érdemben,részemről nagyszünet,lehetőleg minél nagyobb,további jókat......:-) -
polarka #854 A hóbort volt a motiváció. -
uwu #853 Akkor szerinted miért épült az Eiffel torony, vagy az amerikai szabadságszobor, vagy bármi aminek gyakorlati funkciója nem nagyon van, csak csodájára jár a világ? -
Pares #852 Szóval szerinted egyetlen dolognak sincs értelme. Az összes csodálatos és bonyolult építmény csak az emberek hóbortja miatt született. Minden motiváció nélkül, csak úgy. Mert más dolguk nem volt.
Hogyan juthat a te "racionálisan" gondolkodó eszedbe ilyen badarság, igazán nem tudom. De nem is vagyok rá kiváncsi. Elmondtad a véleményed. Rendben.