19779
  • Ingy2
    Okés csak nagyon el van nagyolva a pálya. Most csinálok videót, hogy megmutassam mire gondolok.
  • sertrex
    Brands Hatch, Cadwell Park, Oulton Park és Snetterton szkennelt pályák pCARS-ban. Ezek egy tulajdonoshoz tartoznak és csomagban, már szkennelve lettek a jogok megvásárolva.
    Utoljára szerkesztette: sertrex, 2017.05.15. 09:36:28
  • Ingy2
    PCars pályák nem lézeresek, meg sztem az AMS-é nem csak az útfelület jobb hanem a dőlések, hullámzás stb. Nem beszélve, hogy a célegyenes elején a gödör a pcars verzióban szögletesebb a kelleténél.

Nem erőszak cimbi, csak kívánság, Nord és VIR után az egyik kedvenc pályám :)
    Utoljára szerkesztette: Ingy2, 2017.05.15. 09:06:42
  • Hellboy76
    Köszi.
    A jelenlegi Oulton Park az PCARS-ból való nem? Az meg lézeres elvileg. Az AMS-ben pedig szintén lézeres van. Nem tudom mi lehet a különbség, de most már érdekel. Csak egymásra rakom a két útfelületet kíváncsiságból. Felírom a listámra.
    Jelenleg még Marrakech-t renoválom, aztán van egy Pannónia Ring (v0.1, egy épphogy autózható verzió), meg az argentin pálya.
    De mostanában sajna egy hét is eltelik, mire odaülök a géphez érdemi munkára, de az is csak 1-2 óra.
  • Ingy2
    Isten vagy cimbi:)
    Tudom nem kívánság műsor, de az Oulton Parkot nem raknád AMS-ből át ha nagyonszépenésalázatosan kérem? Tudom van egy Oulton Park rF2 alá is de ams-é sokkal jobb út ügyileg.
    Lécciléccilécciiii
  • Hellboy76
    Igen, csak dx11-ben kisüti az ember szemét egy bennmaradt "glow", de már javítom. Valamint hangokat is adtam már hozzá.
  • Ingy2
    Hivatalos Interlagos, nem hivatalos Hellboy féle Virginia raceway.
  • Betyarkoro
    Van már valamilyen pálya átkonvertálva rfactor 2-be automobilistából? Hivatalosra gondolok.
  • Adebayor
    Az FPS leesés mitől szokott lenni? Leesik 15-re és diavetítés kezdődik.. De 160ról is, ugyanúgy mint 40-ről. Nincs egy nagyon erős gépem, de nemáá :) Multkor a rajt előtt volt ilyenem, és sajnos össze is koccantam valakivel miatta. De most az előbb meg tök egyedül mentem a pályán, és most is. Néha elmúlik, néha nem.
  • shiet
    A RoadBumpAmp és RoadBumpLen-nál kérdés, hogy a pályakészítő milyen értékekre állítja ezeket be. Amúgy ezektől nem fog az autó (vagy a kerekek) úgy mozogni ahogy a videóban láttad, ez igazából csak az FFB-re van hatással, ez csak amolyan kamu-FFB-hepehupákat hoz létre.
    Utoljára szerkesztette: shiet, 2017.05.14. 01:47:30
  • Betyarkoro
    kn5->fbx converter:
    https://mega.nz/#!ZAFXkaIR!VU0pWD4vFWqI-_IHHnbPnZxWhP3NPYJEt59lD5jtIsc

kn5conv.exe -fbx input_file output_folder a paraméterezés.

De ha csak simán az exe-re húzod a kn5 fájlt akkor generálni fog obj és fbx file-t is.

Fbx converter szükség esetén.
    http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/pc/item?siteID=123112&id=22694909

Az fbx file mehet maya, 3ds max, blender-be meg kitudja még mibe.
  • Betyarkoro
    Bizonyítsd be. :P

• lac coo
    Dehogy lapos, valamit nem jol varazsoltal vele ..:)
    A kamu bump effekteket meghagytak AC ban is , ha jol remlik kapcsolhato az ffb beallitasoknal.
  • Betyarkoro
    De ez az hogy tök lapos ac-ba is a pálya.

Fogtam és kicsomagoltam a kn5-ből és betöltöttem egy szaros programba és megnéztem. Te is meg tudod nézni. Lófasz hupli van rajta.
    Most én azt látom hogy ott is fogják betöltik ezt a mesh-t és vmi algoritmus alapján ők is generálnak huplit.

Eszerint nekik van 4 előre generált.

rfactor 2-be se hasraütés szerűen csinálják a pályát. A legtöbb pálya 3d cad data alapján van csinálva.

Utoljára szerkesztette: Betyarkoro, 2017.05.13. 19:24:38
  • Betyarkoro
    "A pointcloud a szkenner technikaja, felbontasa, NEM azon megy az auto,"

Ez így nem igaz. A pont felhő egy adathalmaz. 3d koordináta rendszerben. Minden pontnak van X,Y,Z koordinátája.

Ez pont felhő. Minden pont egy vertex. Ha össze kötsz kettőt kapsz egy Edget. Ha 3 vagy többet akkor meg kapsz egy face-t. <- na kb egy ilyenen vezetsz ac-ba meg a többibe. Ezt mindenki tudja aki legalább 1x össze rakott egy pályát amit képes a játék betölteni.

Ez egy felbontás táblázat egy terméknek:

"~20×20cm-es poligonokbol osszerakni (akkorara generalni) egy palyat."

A másik postomba tisztán látszik hogy ac spa 1 sík lap. Most ugyan így egy sík lap rfactor 2-be is a pálya. Te oda mehetsz és húzgálhatod a vertexeket ahogy jónak látod h fizikailag is legyen ott egy hupli. De ezt nem csináljálja szerintem senki.

Szerintem rf2-ben az engine pont ezt csinálja hogy fogja a pályát és szét huplizza valami algoritmus szerint: http://wiki.rfactor.net/index.php?title=TDF#Bumps_and_Noise

Eszerint gyakorlatilag ha te egy nagyon huplis pályát akarsz akkor a pálya.tdf fájlban RoadBumpAmp és RoadBumpLen értékét fel kell emelni.

Azt is írja hogy az algoritmus amit rf1-ben használtak nagyobb értékekkel dolgozott és még túlzott is. Itt egy összehasonlítás ami szerintük túloz azért hogy szemléltessék hogy mennyire különböző a viselkedése rf1 és 2-ben ennek a 2 értéknek.

Nem lehet hogy azért érződik rf2-ben nem olyan huplisnak a pálya vagy éppen tükör simának mert ők már egy nagyobb felbontásban dolgoznak ezért ez a zaj részletesebb egyenletesebb?
  • Alexease
    Az AC palyakon latszik is, hogy a betoltott pointcloud-bol keszit a modellezo egy brutalis surrusegu "harom szoges" palyat, amit aztan valami script-tel (vagy gyari smooth-szal), a magassag eltereseik alapjan addig "simogat", amig kiadja a kompromisszumos palyafeluletet.
    Megtarthatna a gyarit is, de a szamolgatasodbol is latszik, teljesen felesleges (plusz fps gyilkos lenne:D).
  • Alexease
    A pointcloud a szkenner technikaja, felbontasa, NEM azon megy az auto, teljesen lenyegtelen az milyen felbotasu, lehet millimeteres is (az iR talan millimeteres is, de ok sajat, specibb cuccot hasznalnak);) Abbol keszitik a palyat, ami olyan felbontasu lesz, amilyen az engine-hez szukseges.

Amit kiszamoltal, teljesen jo, abbol is latszik, tokeletes ~20×20cm-es poligonokbol osszerakni (akkorara generalni) egy palyat.
    De a szken megmarad, ha 5 ev mulva frissitik az engine-t, akkor dupla reszletessegure keszithetik a palyat.

A lenyeg: a szkennelt palyaknal mar nem 5×5 meteres(!) negyszogekbol van az aszfalt mint regen, nulla vagy otletszeru egyeletlensegekkel.
    Utoljára szerkesztette: Alexease, 2017.05.13. 18:45:10
  • lac coo
    De a 20 centis pukli meg mindig jobb mint a 40 meter sik aszfalt, nem ...?:)
  • Betyarkoro
    A másik amit még hozzá akartam tenni de el kellett halasztani hogy azt tudjuk hogy a physics engine hertz-ben vesz mintákat. Ami ciklus per mp.
    Szóval ha assetto corsa 300hz-n fut. rfactor 2 meg 400hz-n. ams 720hz. 1 kocsi megy 200km/h-val. Akkor az jön ki hogy:
    1/300 = 0.0033s
    1/400 = 0.0025s
    1/720 = 0.0013s
    200km/h = 55.5m/s
    0.0033*55.5=18,3 lekerekítve 18cm
    0.0025*55.5=13.8 felkerekítve 14cm
    0.0013*55.5=7.2 lekerekítve 7cm

Ebből az látszik hogy minden ciklusba amikor a physics engine számol, a kocsi kb 14cm-t halad rfactor2-be míg ac-ban 18cm-t ams-ben meg 7cm-t.

Na ez a másik amiért én úgy hiszem hogy ez az egész laser scan cucc egy nagy marketing maszlag általunk elérhető játékokban. Gyakorlagilag hiába van egy 1cm^2 felbontású pont felhőd egyszerűen a fizikai engine túl lassú hozzá. Nyilván a játékba ez még kisebb lesz mire elkészül a 3d model ami gyakorlatilag ugyan úgy egy pont felhő (vertex). Kis döccenőkre esély van hogy szimplán kihagyja amikor 200km/h-val mész mert csak minden 14cm-ben tud mintát venni.

Ha csökkentjük a felbontást mondjuk 1cm^2 ről mondjuk 10cm^2 akkor az alőbbi képen már kb el lehet képzelni hogy mennyi részlet fog oda veszni.

Utoljára szerkesztette: Betyarkoro, 2017.05.13. 18:34:24
  • lac coo
    Nem azert , de a link gombot keresd mar meg itt felul ! :))
  • Betyarkoro
    Eszerint nagyon nem lőttem mellé: http://pointclouds.org/documentation/tutorials/pcd_file_format.php
    Én azt mondtam hogy 1 coordináta 3 számát x,y,z 3 darab 8 byte-ba vagyis double programozóknak tárolják. És az nem 3 byte hanem 24 byte. Amellett hogy még mit tárolnak az lényegtelen volt a példámban.

Az hogy az adatot lehet tömöríteni fasza tárolás szempontjából. De ha dolgozni akarsz vele akkor nem lehet tömörített.

Az hogy rfpro mit tud én nem tudom. rfpro olyan mint egy legenda mindenki beszél róla de senki nem látta még.

Na most "A pointcloud a palya kesziteshez kell. Logikusan a sik teruleteknel nem fognak centimeteres pontossagu modellen szaguldozni, semmi ertelme." Innentől kezdve akkor mire a laser scanned hype az általunk elérhető játékokban?

Nem tudom ti merre neteztek még de én több helyen is láttam hogy egyesek meg vannak őrülve ha már nem laser scannelt a pálya.
    Erre írtam hogy szerintem szemfényvesztés.

Ha azt amitől mindenki izgatott vagyis az apró részleteket nem hozzák át akkor csak egy elnagyolt cucc van.

Én megfogtam lacoo javaslatára a spa-t ac-ból.

Csináltam egy materialt amit szépen le lehet másolni a hitetleneknek. A Z koordináta ami a magasság a scenebe színátmenetet csináltam feketéből fehérbe. Az első képen lehet látni hogy egy sík 1 vertexében 0.001 eltérés a Z koordinátán már látszik.

http://i.imgur.com/6X19rjP.png

Spa:
    Egy emelkedő:
    http://i.imgur.com/5tQn2bb.png
    Látszik hogy a színátmenet lineáris. Semmilyen egyenetlenség sincs a pályán.

Háló módba lehet látni hogy milyen kis szakaszokból van össze rakva Ezért van szakaszonként feketéből fehér átmenet.
    http://i.imgur.com/UFKvur0.png
    http://i.imgur.com/Wg2knzW.png

A másik meg mindenki tudja hogy ez nincs megjelenítve a játékba. Valamilyen úton módon a játék ezt használja hogy automatikusan generálja az úton a huplikat.

A korábbi bónusz kép szintén ac-spa volt csak a megjelenített mesh amin a játékosok játszanak.

http://i.imgur.com/PiCR6h9.png
  • hondash3
    Az volt a gond, mind a 2 bug eltűnt. :)
  • Alexease
    Amugy a pointcloud eleg jol tomoritheto, a rengeteg "egyforma" adat miatt.
    A iRacing a TechTrack-keknel tudja realtime is hasznalni (bar valszeg publikusban egyszerusitett), lehet allitani a lathato pontok min/max meretet, suruseget, memoria haszalatat.

Ez 4 eves video, az aszfalton es a "keriteseken" kivul minden realtime pointcloud megjelenites;)
  • Alexease
    A szkennelt adatmennyiseg boven lehet annyi, sot, valszeg sokkal tobb is annal. Amugy 3byte nem eleg a koordinatakhoz, max csak nagyon kicsi palyahoz;DD

A pointcloud a palya kesziteshez kell. Logikusan a sik teruleteknel nem fognak centimeteres pontossagu modellen szaguldozni, semmi ertelme. Az elore beallitott szint es egyeb kulonbseges reszeket "kotik ossze" a modellel. Ez toredeke lesz a vegleges modellen (~1/1000?!). Persze, palyatol fuggoen.

A pointcloud vs. modell "konvertnel" is vannak kulonbsegek. Lehet manualisan csinalni (raigazgatni a jellemzobb reszeken), automatan valami script-tel, vagy kifejezetten erre keszult celszoftverrel (iRacing, manual + automata).

Az rFPro elvileg web-es, felhoszolgaltatasbol, valos idoben letoltott, rendszeresen frissitett szken es egyeb adatokbol dolgozik, azon szamol es mukodik a program. Ott giga-kban lehet merni a palyakat:) De az ipari felhasznalas, ott fontos a reszletesseg es az is, hogy mindig friss legyen.

Otthon jatek kormanyt tekergetni, mar a jelenlegi szken+modellezes megoldasok is tokeletesek;)
  • atiwrc
    Szerintem sokan örülnének ilyen részletes pályának, de senki nem gondolhatja komolyan aki látott már legalább egy képet egy pályáról hogy mekkorák a poligonok, hogy a lézer scannelt ennyivel részletesebb. Ez egy kiindulási alap amit leredukálnak majd.
  • hondash3
    Ne ezt kipróbálom, mert nemrég kikapcsoltam az AA-t. :)
  • Betyarkoro
    A fókuszost láttam már mint bug. Az AA és a depth of field nem jól jön ki egymással. Azt hiszem ha van AA bekapcsolva akkor fókuszál jól. De lehet fordítva van a hiba. A másikat nem.
  • hondash3
    Hali!

Ilyen bug jött elő másnál is?
    -a heat haze látható, szürkés-barnás modellje
    -a kamera totál mellélövi a fókuszt
  • atiwrc
    "- Palya kamerak."

Ez legyen már alap, ne a jó minőséghez tartozzon! Aki ennyit nem képes megcsinálni az ne is adjon ki pályát! Se rf2-re se másra. Rf2-nél talán mondjuk nem találkoztam olyannal hogy valamilyen cam ne lett volna lerakva.

Napi dühöngésem :D :
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Épp AC-hoz akartam megnézni az egyik rally prológ szerű szakaszt, ahol elég lenne egy darab kamera, nagy zoomal ellátni és kész, de arra sem képesek. A pálya fölé kellene mozgatni azt a rohadt kamerát, nem inkább mutatja 10km távolságról a szakaszt. Dicsérik páran a simtraxx-os szakaszokat de szerintem engedélyük sincs a konvertálásra, az összes szaggat nagyon nálam, pedig van más pálya is ami akad kicsit de nem játszhatatlanul(, optimalizálásról nem igen hallotak a készítők), és akkor még egy ilyen egyszerű szakaszra sem képesek lerakni 1 darab kamerát. Ja arról nem is beszélve hogy át lehet menni a fák törzsén. Engem kb páros lábbal lógatnának fel az rbr-el játszók ha ilyet adnék ki a kezem közül.

Az már csak hab a tortán, hogy ki akartam próbálni az ollé sasa pályázatra készített dekorom, de a fabiát wrc4 vagy valami másból rakták át a modelt, az orra túl kerek sajnos, tehát rondább mint az RBR-ben lévő, kamerák nincsenek bepozícionálva, úgy csattog mint egy octavia wrc. A kocsi neve rallyworld a dds neve meg assettogarage, így nem is tudni hogy kit szidjak a convert miatt..... kezd már GTA szintű (számomra hányingert keltő) "magasságokba" emelkedni a modolás.... (Azért van kivétel is, az AC-s Leon és kis 205 hangra, fizikára meg az egyéb körítésekből is 5-ösre vizsgázot...)

Utoljára szerkesztette: atiwrc, 2017.05.13. 15:17:09
  • lac coo
    Ezt mondtam a kesz modell nem giga adat.
    De nem is az a lenyeg hany mega, nem szamtanora, hanem hogy milyen felulete van ....
  • Betyarkoro
    Megnéztem. Egy 35 megás model.
  • lac coo
    Nezz utana mondjuk Assettonal milyen modellen megy az auto. Az nem lathato, de azon megy.Meg fogsz lepodni ;)
    Az a baj, nehany konvert palyatol eltekintve rf valoban ilyen negyzetmeteres reszletessegu....
    Utoljára szerkesztette: lac coo, 2017.05.13. 15:00:00
  • Betyarkoro
    ... És hol a részlet? Azt vágod h a kész model is pontokból áll? :D
  • lac coo
    A szkennelt adat lehet ennyi, a kesz model viszont szinte semmi...
    A bonus kep honnan van? ;)
    Utoljára szerkesztette: lac coo, 2017.05.13. 14:58:11
  • Betyarkoro
    Szerintem ez a lézer szkennelt pálya egy komplett bullshit és nem több marketing fogásnál.
    Ez egy promóciós anyag: http://i.imgur.com/qCvy0C2.jpg
    Az átlag felhasználó fejében ez a kép alakul ki hogy milyen részletes a lézerszkennelt pálya.

Imola majdnem 5km.
    1cm^2 point cloud = pont felhő amit a promón mutatnak.
    Méterenként vesznek mintát. Akkor imolán vesznek 5000*100-at.
    Az 500000 pont
    A pálya tegyük fel 5 méter széles. És még hozzá vesznek mind 2 oldalt 5 métert.
    Akkor 15 méter szélességbe dolgoznak.
    15*100 = 1500.
    500,000*1500= 750,000,000
    Tehát a az egész szkennelés 750,000,000 pontból áll.
    Minden pontnak van egy x,y,z koordinátája 1 koordináta 8 bytes-ot foglal. 24byte/pont.
    18,000,000,000 byte adat.
    Az 18 giga adat.

A játékba meg a pálya kb 100m + textúra.

Bonus.
    http://i.imgur.com/NtKOlHz.png
    Utoljára szerkesztette: Betyarkoro, 2017.05.13. 14:39:02
  • lac coo
    Biztos japan minoseg, de azert sokat videozok, ha ekkora latoszognel is ennyire "docog" azert ott odaver rendesen ;)
    Utoljára szerkesztette: lac coo, 2017.05.13. 11:22:38
  • Ingy2

Oké van rajta egy két pici bucka de a pályák 99%-nál simább
  • lac coo
    Azert csak nem olyan sima, hogy nulla docoges van 300-nal, betonkemeny palya auton :)
  • Ingy2
    2 pályáról hiszem el hogy sima, Suzuka és Fuji, haver volt kint és képekkel illusztrálva mutatta milyen fanatikusan precizek a japók és olyan tisztán volt tartva a pálya hogy enni lehetett volna róla.
    Utoljára szerkesztette: Ingy2, 2017.05.13. 11:10:08
  • lac coo
    Engem nem zavar ha nem szkenn....
    Meg total elegedett lennek azzal is , ha video alapjan beosztana egytol-otig skalan mennyire huplis adott szakaszon es ugy lenne kicsit megbolonditva.
    De a tukorsima aszfalt nehany nagy bumppal megbolonditva nekem total illuziorombolo. Manapsag azert ez mar keves. Az auto a foldon megy es docog, az egesz lenyege veszik oda a szimulatorozasnak.
    Utoljára szerkesztette: lac coo, 2017.05.13. 11:09:47