6424

A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)

Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
  • Solt
    Nincs, ez egészen biztos! :)
  • ahddub
    előbb utóbb mindenki belátja, hogy magyar minden, eljő a nap amikor szolgánkká lesz a föld minden nemzete! és akkor jő el a kánaán.
  • ahddub
    vallást fogok alapítani, a magyar felsőbbrendűségről, minden ami más népekkel közös, csak a magyarból származhat. a támadóim majd nekiállnak perelni, de ott bizonyítaniuk kell, amire nem lesznek képesek, hiszen tényleg minden a magyarból van! XD
  • Csaba vezér
    "A mássalhangzók ( és ez a lényeg ) tökéletesen stimmelnek még ma is. Hisz az mindegy, hogy SZeGeD, vagy SZöGöD, tudjuk miről beszélünk..."
    Igen ahogy a bodor, beder szó is ugyanazt jelenti, azaz peder, pödör, csavar, teker, kunkor. (van még?) Egy cselekvésre hét szót!!! Van-e ilyen nyelv még a Földön?
  • ahddub
    A múlt nélküli primitív tót bernahajderek által mocsárnak degradált balaton azaz kutyául blato, elnevezés valódi jelentése a szumír-akkád balātu élet, ebből az elemzés szerint: balātuan(a) – Balaton (valójában szumír-akkád ana (anya)balātu élet)
    Ez igazolhatja Csaba vezér által nemrég ismertetett az Éden kert a Medence volt tanulmányt. Hiszen amikor a nagyvadak kihaltak-elvándoroltak a mezolitikumban (jégkor-kőkor közti időszak-ekkor mentek északra a finnek) Nyugat-Magyarországon, a korábbi csontdárdás nép áttért a halászatra, a Balaton körül csak úgy hemzseg a kora kőkori település nyom! A kőrösiek betelepülésével veszi majd kezdetét a 9000 éves történet amit humán civilizésünnek mond a sápadt britt.
  • Savaran
  • Solt
    Egy korábbi "írásomból":

Előre írom az eredeti szövegben szereplőt, utána csak a mássalhangzókat, ahogy azt a rovásírás szabályai szerint már említettem, aztán utoljára a mai verziót… (csak pár példa, az első kettő az okiratban is az első kettő)

BALATIN – BLTN – BALATON (közel 1000 év után!!!!)

TICHON – TCHN – TIHANY

SUMIG – SMG – SOMOGY

FUK – FK – FOK

ZILU KUT – ZLKT – SZILLKUT

MORTIS – MRTS – MARTOS

A mássalhangzók ( és ez a lényeg ) tökéletesen stimmelnek még ma is. Hisz az mindegy, hogy SZeGeD, vagy SZöGöD, tudjuk miről beszélünk...
  • L Viper #3634
    A campagnai fokos tok is jó példa.

Több olvasatban is megegyezik, egyedül az első szóban van minimális vita. Egyébként Varga Csaba is nagyon szépen szétbontotta a ligatúrákat és gyönyörűen látható és érthető az alkotó logikája.
    Ami mindenképp elgondolkodtató: leírja a tárgy jellemzőit, funkcióját.
  • Solt
    Irtották, nem is akárhogy... római-katolikus barátainknak(?) nagyon bántotta a szemét minden ami nem római-katolikus. Minden üldözendő volt amire rámondták, hogy pogány... az ősvallásunk, az írásunk is ide tartozott.

Ráadásul a rovás döntő többségében fára történt, így ez már önmagában nem valami tartós.
  • Csaba vezér
    Az időszámításunkat megelőző évezredekből származó magyar szövegek feltűnő jó magyarsággal szólnak hozzánk. Pl. az 1055-ös tihanyi alapító oklevélben FEHERU UARU REA MENEH HODU UTU REA található (Fehérvárra menő hadi útra). De ha az időben nem sokkal későbbi Halotti Beszédre gondolunk, ott az írás grafikája a képzőket és ragokat a maguk helyén tünteti fel, összeforrasztva a szók tövével.
    A titok abban rejlik, hogy a 11. század folyamán a rovásírás a kereszténységre való áttéréssel fokozatosan háttérbe szorult a latin betűs írás mellett. Az írnok, aki a fentidézett magyar kifejezést beiktatta latin szövegébe még a rovás szellemében gondolkodott és tökéletesen annak szellemében írta le mondanivalóját ábécés írásjegyekkel a mássalhangzós elemekre építve grafikáját.

A tihanyi alapítólevél példája átírás előtt: Fe-He-Ru Va-aR-Ra Me-Ne-H Ho-Da iT-UR-A és ennek szabályos kiolvasása pontosan ’Fehérvárra menő hadi útra’.

"És mi akkor a magyarázat arra, hogy ebből a korszakból nem nagyon van rovásírásos emlékünk (vagy legalábbis én nem tudok róla)? Mert akkor a Latin átírásos magyarázat csak úgy állná meg a helyét, ha párhuzamosan mindkettő fellelhető."
    Épp ezen dolgozom. De én a kőkorszakból merítek. Ezeket a magyar nyelvű a rovásleleteket, mivel a pusztítás idején még a föld rejtekében nyugodtak, nem tudták megsemmisíteni.
  • L Viper #3631
    A halotti beszédben pl. a gyümölcs szó többféle leírásban szerepel, láthatóan bajban volt a latin betűkkel az aki írta. Azon betűinket nem is tudta megfelelően leírni, amikre a rovásban van jel. (SZ, Gy, Ü, stb.)
    Eleink hasonlóan ejtették a gyümölcs szót, mint ma.

Ha nem lenne érthető, itt le van vezetve szépen.

1:30-tól és 2:10-től érdemes figyelni, miről is írtam fentebb.

Azért elgondolkodtató, hogy mennyire máshogy fejlődött a magyar nyelv. Még az eltorzult latin betűs nyelvemlékeinket is jobban értjük, mint egy mai angol az akkori angolt, de akár Shakespeare eredeti nyelvezetéhez is komoly felkészültség szükséges egy mai angolnak.

Egyébként valóban nehéz bármit is úgy bizonygatni, hogy pár ember képtelen utána nézni minimálisan is amiket linkelgetünk.

Aki kicsit is otthon van a rovásban, rögtön rájön ezekre az alapdolgokra. Szoros összefüggés van az ősvallási jelképek, a régi világmodell, a szimbolika és jeleink ismert jelentése közt.
  • L Viper #3630
    Gondolom olvastál róla, hogy a rovásszövegek beszolgáltatóinak még pénzt is fizettek amikor kezdtük a latin betűs írást átvenni.
    Amit lehetett a régi múltból eltüntettek. Az Európai integráció akkor ezt kívánta meg, de még így is beszédesek azok a szövegek, amik előkerülnek. (PL: szarvasi csont tűtartó, ami régebbi, mint az Árpád féle Honfoglalás.)

• ahddub
    a genetikai térkép fedi a szimbólumok lelőhelyeit, és jól látszik az északi irányú halványulás ergo a fingugró népek vezető rétegeivé lett magyar törzsek északra nyomulása. ezt bizonyícccsja pl a manysik szkíta isten imádata, vagy a szabír népnévből lett szibéria tájnév is.
  • Savaran
    Nem vagyok nyelvész sem rovásírás szakértő, de szerintem nem kell ahhoz átírás hogy rosszul írjanak le valamit latin betűkkel, a kiejtés megvolt, csak karakter nem volt hozzá.

Erdélyben egyébként még templomfelirat is maradt ránk rovásírással.
  • ahddub
    Amúgy nem kell itt szarozni linkkel sem, benyomod Naddeo oldalát ,meg a videóit ennyi, az oldal van genetika, antropológia, régészet, minden ami kell.
    Naddeo, na de jó! eheheheh

• ahddub
    ezt nézd végig Polárka, 6 részes sorozat, akkor nem kell 3600 kommentet olvass.
    most egy kicsit nyugodjon le mindenki a kánikula is múlóban! inkább lessétek ezt a csodálatos sorozatot, amely 100% ig pontos támadhatatlan nyelvileg, genetikailag, kultúr antropológiailag, régészetileg és a szimbólumok követése révén a ki és hazatérések hullámai is lekövethetőek!
  • ahddub

itt az autochton medencei nép
  • [NST]Cifu
    És mi akkor a magyarázat arra, hogy ebből a korszakból nem nagyon van rovásírásos emlékünk (vagy legalábbis én nem tudok róla)? Mert akkor a Latin átírásos magyarázat csak úgy állná meg a helyét, ha párhuzamosan mindkettő fellelhető.
  • remark #3623
    Ezt nem tudtam! Korrekt (tartalmas) válasz!
  • Savaran
    "Vagy vmi edényre felmázolva a képüket..."
    Az egészet egy olyan képpel kezdtem! Nem értem a problémát!
    Linkeltem régészeti leletet, a pécsi sisak, írtam róla fél oldalt!
  • Savaran
    Michelangelo Naddeo régész oldala
  • Savaran
    Mit akarsz a wikipédiával? Ne onnan tájékozódj!
    Inkább itt: http://www.michelangelo.cn/ (nyisd meg a pdf. formátumú szövegeket is, mert ott lesz a lényeg!)
  • Csaba vezér
    "Ha a Halotti beszédben leírtak szerint beszélne ma vki az is tök érthetetlen volna, pedig az nem is volt ehhez képest olyan régen."
    A Halotti beszéd és az Ó magyar Mária siralom latin betűkkel van írva, amik valószínűleg egy ősi, rovásbetűkkel írt szövegből lettek átírva. A latinban nincs GY így lett az imággyuk-ból (imádjuk) vimagguc, nincs CS így lett a paradicsomban szóból paradisumben, nincs SZ így lett a választból walasth, nincs NY így lett az anyát-ból aniath stb.
    Ezek a latin betűvel leírt nyelvemlékek nem tükrözik az akkori nyelv kiejtését. Megtévesztőek. Vannak viszont több ezer éves rovásbetűkkel írt nyelvemlékek, melyeket még ma is bárki el tud olvasni.
  • lopbisz
    "Azt ugye nem várod el, h 3600hsz-t átolvassak"
    De elvárható... az őstörténelem téma folyamatos információ kutatás. Ha erre nem vagy képes és jár a szád akkor inkább kussolj ( téged idézve)

Ésa ha valóban érdekel a téma de nincs meg a kellő tudásod akkor alázatosan kérdez, azt szabad. De a nagypofájú trollkodás az üldözendő.
  • [NST]Cifu
    Amit te csinálsz, az is trollkodás, csak hogy tudd, mihez tartsd magad...

Egymás helyett a témával foglalkozzatok...
  • lopbisz
    Összeállt: trollkodsz és fogalmad sincs semmiről de jár a szád. Kire is emlékezett ez? Jah tudom az itteni trollokra...
  • gurubefree
    Erdekes .... szoval azt allitod ha valaki egy magyar anyanyelvu embernek felovasna a halotti beszedet abbol egy szot sem ertene ?
    Ezek szerint ( szerinted ) akkor a halotti beszedben megtalalhato nyelv 300 ev alatt alakult ki. Eleg rovid ido nem gondolod ?

Nem is ertem hogy mibol kovetkeztetsz arra hogy nem beszelhettek magyarul ( osmagyar ) 7ezer evvel ezelott .
    Mar az nagy hiba hogy egy nyelv 7ezer vagy akar 13ezer evvel ezelotti formajat a maihoz hasonlitod.
    Ilyen forman az alakjat ami egyedulallo csak a magyar nyelv orizte meg.

Vegyuk az angolt:

"Ezzel szemben az angol ezer évvel ezelőtt beszélt változatát, az óangol nyelvet a mai angolok már egyáltalán nem is értik; nyelvtanában, hangtanában és szókincsében egyaránt átalakult."
  • polarka
    Ezzel mellé lőttél...
  • polarka
    Látom lassú a felfogásod... Elmagyarázzam, vagy már összeállt benned a kép?
  • polarka
    Arra gondoltam, hogy-hogy nem lehet belinkelni 1ből mondjuk a bizánci leírást róluk, abból is azon részt, ahol az öltözködésről van szó. Vagy vmelyik másik leírást. Vagy akkor egy korabeli sírban feltárt ruházat képét és annak rekonstrukcióját. Vagy vmi edényre felmázolva a képüket...
  • polarka
    Bocsánat, h kérdeztem, legközelebb csak qssolok és elfogadok mindent, amit állítotok. Azt ugye nem várod el, h 3600hsz-t átolvassak, ahol nagyrészt csak 1mást szidjátok.

Autocthon népről nem találtam semmit, még ezen lelet kapcsán sem.

Itten azt írják, h a kora kérdéses és azt állítja a prof, h 7ezer és nem 13ezer éves. Ráadásul már nem is lehet a korát megállapítani. Aztán meg mi bizonyítja, h magyarul beszéltek a készítői? Ráadásul milyen magyart? Ha a Halotti beszédben leírtak szerint beszélne ma vki az is tök érthetetlen volna, pedig az nem is volt ehhez képest olyan régen.
  • gurubefree
    Ja ... ez van egy vampiros filmben is . Valami Van Helving .. vagy hasonlo. Ugyan ez a szitu.
  • Savaran
    Én láttam sajnos ennél ezerszer durvábbat, német dokumentumfilm(!) Drakuláról, mutatnak térképet, asszem 1450 körüli állapotokat akarják bemutatni, Keresztben ráírják az egészre Rumania(!) 1450-ben? Határai a Tiszáig érnek(!) meg még fél Bulgáriát is az övéknek mutatják! Ungarn-t meg ráírták a Dunántúlra(!) Mindezt Mátyás idejében amikor Nagy Lajost leszámítva 2. legnagyobb az ország a történelme alatt!

Ezek után mit várjon az ember?
  • gurubefree
    Az ujabb filmekben mar elfelejtettek. Videot nem tudok linkelni de lathato
    nem egy filmben.

Peldaul : amikor egy magyar faluban a Bisztro-ban!!!!! a frocs mellett oroszul nezik a hireket. Vagy amikor arabul beszelo emberekrol allitjak hogy magyarul beszelnek ; de van eset amikor terkepen egesz Magyarorszag egyszeruen eltunik vagy Bukarest ugyan az mint Budapest.
  • ahddub
    Még Holly Wood is tudta kik lakták Pannóniát a Hunok előtt

• Csaba vezér
    Mármint az Elhallgatott nyelvemlékeink harmadik részét.
  • lopbisz
    helyes helyes! :D én is elkezdtem már a biztonság kedvéjért.
  • Csaba vezér
    Készül már a világszenzáció. Még az elején vagyok, most kezdem el a harmadik részt.
  • lopbisz
    Nah ez jó link
  • lopbisz
    Nem kell érteni hozzá feltétlenül.
    Egy faqnak nem disszertációnak kell lennie, vagy saját publikálásnak, hanem egy információ gyűjtemény halmaz. Tehát lényegében egy adminisztratív feladat. Aki stréber az írhat saját összegzésű magyarázatot de az nem kötelező egy faqnál.