6424

A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)

Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
  • ahddub
    Szerintem nincs baj a lealázó hangvétellel, azt kell megérteni, hogy akit érdekel a magyar őstörténet az utána tud járni. Aki pedig ezt nem teszi meg, csak károg, mint holló a kosztért az ne várjon tiszteletet. Ez a körbebuzizzuk egymást liberál módra módi juttatta oda Szkíta-Pannoniát ahol van, egy véglegesen eladósított múltját vesztett, lebutított pöcegödörré!
  • L Viper #3680
    Nem. Nem kizárólag pénzzel. Nem is megvásárlás ez, hanem eltüntetés, átállítás.
    Tűzzel-vassal-szigorral és pénzzel is történt. Ahogy akkor is voltak megvásárolható emberek és voltak akiket csak fenyítéssel lehetett megtörni, vagy azzal sem.
    Ezek szerint még nem hallottál a táltos perekről?
    Mindenesetre számomra döbbenetes, hogy 500 évig, a reformációig nem is lehetett hivatalosan magyarul írni, csak latinul, sőt az egyszerű ember nem is értette mit prédikál a pap. Ennek ellenére sem tudták teljesen eltüntetni és szerencsére rovásemlékekben tisztábban megőrződött a magyar nyelv, vagy tájszólás is.

Tehát a kérdésedre a válasz: Ezt az igazi öntudattal rendelkező népet nem lehetett megvásárolni, sem megtörni, hisz mai napig megőriztük, továbbadtuk régi betűinket és írásunkat.
  • Csaba vezér
    Már csak néhány napot kell aludnotok és jön a világszenzáció.
  • szenyor Lopez
    "Ahogy nézem annyit ír 100%-ig támadhatatlan"

én meg ahogy nézem nem.
  • lopbisz
    "Ez már csak fölösleges szájtépés, nem is kívánok a továbbiakban reagálni."
    Már mint a komentjeid? Iggen ebben egyetértünk, hogy csak szájtépés.
    "Aki akarja, az megértette, hogy nagyra tartott emberek is szerényebbek egynéhány önjelölt prófétánál."
    Mielőtt kijelentesz bármit is, először értened kellene, hogy mit mondanak a nagyra tartott emberek. Némi szövegértelmezés nem árt.

"3626"
    Ahogy nézem annyit ír 100%-ig támadhatatlan. Ez nem 100%-os tudást jelent. Ismét szövegértelmezés rulez.
  • szenyor Lopez
    Ez már csak fölösleges szájtépés, nem is kívánok a továbbiakban reagálni. Aki akarja, az megértette, hogy nagyra tartott emberek is szerényebbek egynéhány önjelölt prófétánál.

"Ki mondta, hogy 100%-os a tudás? "
    3626

L_Viper: "Gondolom olvastál róla, hogy a rovásszövegek beszolgáltatóinak még pénzt is fizettek amikor kezdtük a latin betűs írást átvenni."

Olvastam már ilyent, de elég egyoldalú forrásból. Egy igazi öntudattal rendelkező népet ilyen egyszerűen meg lehet vásárolni? Kizárólag pénzzel?
  • lopbisz
    Ki mondta, hogy 100%-os a tudás?
    Pont azt írtam le (kisebb regénybe) hogy folyamatosan jönnek az új kutatások de viszont az alap már megvan. Már lehet tudni honnan kell elindulni.
    Eddig az alap se volt meg. Pontosabban volt, de nem volt annyira közismert mint manapság.

"A magas ló stílus ott is nehezen elfogadható, ahol van a háttérben tudás. Ahol nincs, ott szimplán nevetséges. Ezt az vegye magára, akinek inge ;)"

Erről is beszéltem lentebb.
    A tükör effektus stílus pont ezért jön, mert az illető magas lónak képzeli magát, de nincs tisztába az alapokkal. Az ilyenek valójában nem információt akarnak megtudni, hanem az egojukat akarják fitogtatni. Persze az más kérdés, hogy nincs mit fitogtatni rajta mert még az alapokkal sincsenek tisztában.
    De ezért van a tükör, hogy esetlegesen ráébredjen. Ennyi :)
  • ahddub
  • szenyor Lopez
    "a suliban azt mondják a föld lapos akkor az úgy is van... közbe meg a föld gömbölyű ( remélem érthető a célzás)"

Pontosan erről beszélek. Valaha azthitték, hogy a föld lapos. Te ma azt mondod, hogy a föld gömbölyű. Holott nem az. Bár közel áll hozzá, de nem az. Ahogy egy elmélet az őseinkről sem lehet 100%-os pontosságú, hiszen 50 évvel ezelőtti eseményekről sem egyformán vall két ember, mit várunk akkor többezer évvel ezelőttről. Az elméleteket folyamatosan csiszolni kell.
    A magas ló stílus ott is nehezen elfogadható, ahol van a háttérben tudás. Ahol nincs, ott szimplán nevetséges. Ezt az vegye magára, akinek inge ;)
  • ahddub
  • Solt
    Nem értek egyet a stílust illetően, szerintem sokat ártasz vele, de a te dolgod.
  • lopbisz
    Akinek nem kell ilyen stilus az nem is kap, akinek kell az kap.
    Látod polarka is milyen jól járt, hogy megneveltem XD ( bár még van mit csiszolni rajta :DD)
  • lopbisz
    Nem hergeltem magam, szimplán tájékoztattam Magyar Adorjánról, azt kicsit regényeztem, szeretek köriteni nah :D
  • Solt
    Lopbisz! Nyugi... teljesen jókat mondasz, csak ne ilyen "eltaposlak" stílusban tedd, nem vezet előre. Sőt...
  • L Viper #3667
    Ne hergeld már magad. Nézd az igyekezetét, hogy próbál utána nézni a dolgoknak. Ő legalább megteszi.
  • L Viper #3666

• lopbisz
    És végül :)

A finnugor elmélet már bizonyított dolog, hogy kamu.
    Itt is csak azért beszélünk róla, hogy ha jön egy-két provokátor, vagy nagyon kezdő gyerek, akik leragadtak az ugornál akkor csak úgy felvetődik a téma, de valójában nem téma mert értelmetlen arról beszélgetni, hogy a suliban azt mondják a föld lapos akkor az úgy is van... közbe meg a föld gömbölyű ( remélem érthető a célzás)

Manapság arról megy az izmozás, hogy a Kárpát-medencei őseredet vagy az Ázsiai vonal az erősebb, vagy mind kettő keveréke.
    Már Magyar Adorján idejében is ez ment az értelmes emberek körében.
    A droidok meg leragadtak az ugornál.
    A történelem ismétli önmagát...
  • lopbisz
    Bár pontosítanék, hogy tévedett volna vagy sem. Inkább úgy mondanám, hogy ha nem is tökéletesen de majdnem mindent jól értelmezett, csak máshogy fejezte ki magát. Tehát nem mondanám, hogy tévedett csak más irányból közelítette meg a dolgokat.
    Magyar Adorján sokszor az általánosnak hit kifejezéseket is máshogy mondta. Például mikor áriáról beszél nem a német ária elméletről beszél. A Kelet balti népet ős KM népnek tartotta. A kelet balti kifejezést meg hazugságnak vélte.
    Tehát csomó olyan dolog van a megállapításai közt, amit elsőre nehéz megérteni de végül rájön az ember, hogy egyszerűen zseniális amit mond. Főleg ha összeveti az új kutatási eredményeket az írásaival.
  • lopbisz
    Akkor szimplán félre értelmezted Magyar Adorjánt.

Ő arról beszél, hogy amikor elkezdte az őstörténelem kutatást beleset a kötelező hibákba, amin aztán túl tudott lépni.
    Először a finnugor propagandába, mert gyerek korában azt tanították de értelmes ember révén gyorsan átlátta a szitát.
    A finnugor után beleesett a türk propagandába amit ő Ázsia nomád propagandának hiv.
    Ebbe is szinte minden normális őstörténelem kutató becumizza ( most is sokan) én is 4 éve. Bár én ösztönösen mindig tagadtam a türk elméletet, megérzéseim ritkán csalnak.
    De a "türk dolgon" rengetegen nem tudnak továbblépni, mint például Kiszely sem, pedig elméletileg értelmes ember.

De visszatérve Magyar Adorjánra ügyesen a türk elméletet is megcáfolta és jöttek a rovásírás és a kifejezetten jó megállapításai.

Akkoriban az összes őstörtenelem kutató közt ő állt legközelebb az igazsághoz vezető úton.
    Viszont ő is tévedett. Túlságosan az ária vonulatban hitt és teljesen elkülönítette a KM népet és a hazatérő népeket, pedig ő is hazatérőnek hívta őket.
    Közbe mára kiderült vagy nagy valószínűségél kimondható, hogy az ária elmélet is egy kamu.
    De a KM nép és a hazatérés az megállja a helyét mai napig és ez írányú kutatásokból folyamatosan jönnek új infók. De akkoriban ilyen teljesítmény elérni mint Magyar Adorján nem semmi, amikor még genetikai kutatás sem volt akkoriban. Még is rájött rengeteg mindenre.

Szóval senki nem mondott olyat, hogy mindent tud.
    De aki nincs tisztában az alapokkal, például, hogy Magyar Adorján mit állít és merre fellé mennek az új kutatások. Az inkább tanuljon és csak utána "harciaskodjon"

Egyébként volt egy olyan emberke, akinek most nem jut eszembe a neve, de majd megkeresem.

A Horthy rendszerben vezető tudós volt és finnugrozott.
    Végül belátta és nagyon szégyellte magát, hogy hamis elméletben hitt és totálisan felülbírálta magát.
    Ő róla ilyen tekintetben tényleg példát lehet venni.
    Ő volt az egyetlen finnugorozó, aki megmerte változtatni az elképzelését és beismerte hibáját.
    Manapság egy ilyen finnugrozó sincs, kivétel talán Bakay Kornél, aki szintén MTA is volt de végül belátta, hogy orbitális nagy baromságokat hitt igaznak.
  • lopbisz
    Visszaolvastam és nem kérdeztél, csak nagyképűen rinyáltál.
    Ezért is kaptad vissza a stílusodat, de mivel nem ismered még saját magadat sem, ezért furcsának tűnik számodra ha azt kapod vissza amit te csinálsz.

Egyébként amikor felvilágosítottalak, hogy kell viselkedni és kérdezni a fórumon, már is alkalmazkodtál.
    Tehát egy kis nevelés kellet, hogy valamilyen szinten kontrolláld magad. A kontrollálásod eredménye, hogy tudományos válaszokat is kaptál, amire nem is tudsz válaszolni mert fogalmad sem volt róla. Abban a tévhitben élsz, hogy finnugoron kivűl semmi tudományos nincs. Most láthattad az igazi arcát a dolgoknak.
    Szóval ha normálisan kérdezel, akkor normális válaszokat is fogsz kapni. Ha hánysz akkor hányást fogsz kapni.

"Te vagy az, aki annyiban nyilvánult meg eddig, h szidja a szkeptikusokat, miközben felhívtam rá a figyelmet, h nem vagy teljesen tisztában azzal, amit kritizálsz. Akkor ki is trollkodik valójában? (biztosan én)"

Én amikor kritizálok valamit, akkor egy regény érvelést és forrást is nyújtok hozzá.
    Például amit a szkeptikusokról is kifejtettem, azt indokoltam is, és forrást is nyújtottam hozzá.
    Te semmi ellenérvet nem mondtál csak büföktél.
    És én az olyan embereket nem tisztelem akik nem képesek önálló gondolatra, és érvelésre sem, de nagy a szájuk.

A képzelt egodat szerintem gyűrd le inkább mert itt senkit nem érdekel és ha valóban érdekel a téma akkor csak hátráltatni fog az információ gyűjtésben.
  • ManoNegra
    "...Most persze mondhatnám, hogy nézzük meg a korábbi irodalmunkat, élesszük fel akkori gondolkodásunkat. Csak sajnos abból nem maradt szinte semmi, legfeljebb népi hagyományainkban, az is átszőve keresztény bűntudattal. Mert ötszáz éven át magyarul írni is tilos volt. E rettenetes tényen szeretünk egy vállrándítással túllépni. De azért most mégis gondoljunk bele. Mert ilyen még a kommunistáknak sem jutott az eszükbe, hogy egy nép ne írhasson a saját nyelvén, és templomban is csak latin nyelven hallgathatott misét ötszáz évig! Ez keresztény ezer évünk fele. Aztán jött Mohács és a reformáció. Ha Rákosi kötelezővé tette volna az oroszt és a cirillbetűket, akkor ma is átkoznánk, pedig csak néhány évig tartott volna. Vajk-Istvántól nagyjából a mohácsi csatáig ötszáz éven át volt tilos magyarul írni. Ha mégis megtörtént, azért kemény, többnyire halálbüntetés járt. Milyen léleknyomorítás, személyes tragédiák sora lehetett itt? A latin oklevelek pedig semmit sem árulnak el saját korukról. Vagyis sikerült szinte meg nem történtté tenni ezt a rettenetet a papoknak. Ezért nem járna utólag legalább bocsánatkérés? Ez nem egy soha el nem évülő, népellenes bűncselekmény?..."

link
  • remark #3660
  • szenyor Lopez
    Kicsit OFF lesz, de azért releváns is:
    Nem értem miért kell egymást marni és mire jó az a fajta ledorongolás, amit itt néhányan művelnek. Ha már szóba került Magyar Adorján neve, álljon itt egy idézet tőle:

"A magyar nyelvből is magyarázgatott nekem akkor egyet-mást, amit azonban, még félig gyermekésszel, nem értettem és komolyan venni sem tudtam, később pedig az általa mondottakra visszaemlékezve, mindazt téves fejtegetéseknek tartottam, mert hiszen akkor még kevés nyelvismereteim voltak, és én is az „ázsiai nomádság” elmélete befolyása alatt állottam, abban hittem. Holott ma belátom, hogy habár Désy állításai részben tényleg tévesek, de mégis egy még ismeretlen de nagyszerű valóság derengései voltak, amelyet ő székely őseitől, atyáitól örökölt. "

Az az ember, aki később összeállított egy művet az ősmagyarságról, először maga sem hitt benne és nem ismerte. Ezt azonban nem szégyellte, nem mondta azt, hogy ő sosem volt tévedhetetlen, hanem igenis elismerte, hogy az új információk hatására változott a véleménye. Sokan példát vehetnének róla, mert kitudja, hogy éppen nem polarka lesz e az, aki eljut egyszer addig ebben a témában, ameddig azelőtt senki más nem jutott... De mindegy is, hogy polarka-ról beszélünk vagy másról: némi tolerancia és a tévedhetetlenségbe vetett vakhit mellőzése jobban ösztökél a múlt közös megismerésére és a kutatásra, mint a torzsalkodás.
  • ahddub
    Paleolithic (upper) B.C. 40-30.000 Europe Augrinacian culture Szeleta line in Hungary.
    Y-DNA: R1
    Language: agglutinative proto-language
    Script: runic
    Race: white-europid, cro-magnoid.
    http://i50.tinypic.com/t8lw1z.jpg | http://i49.tinypic.com/1ysac5.jpg
    Runic scripts on stones and walls, the first writings - 35.000 B.C.
    http://i48.tinypic.com/15mjq6p.jpg | http://i45.tinypic.com/2s0zo5k.jpg | http://i50.tinypic.com/11v658x.jpg
    B.C. 22.000, Gravettians in Europe and Caucasus (Imeretian)
    Y-DNA: I, R1a, R1b
    Language: common agglutinative proto-language
    Script: runic, arrows, bone-weapons.
    Rod of Bajót Bükk-Mt, Hunagry runic script, 18-14.000 B.C.
    http://i45.tinypic.com/r27v3c.jpg
    Mezolithic Age B.C. 10.000 - End of Ice Age and migrations into Subar-tu.
    Neolithic Age B.C. 7.000-6.000 and Kőrös migration from Subar-tu, the first farmers, linear pottery cultures.
    Y-DNA: I, I2a, R1a, R1b, E-v13, J2
    Language, script: proto-suffix, runic
    Ethnic: white
    http://i46.tinypic.com/1p6w3k.jpg
    B.C. 5000, Vinca-Tordos cultures, ancestors of Sumerians. Tablets of Tátarlaka runic scripts:
    http://i49.tinypic.com/2euq6g2.jpg | http://i48.tinypic.com/293fygk.jpg
    B.C. 4000, Al-Ubaid culture migrated into Mezopotamia.
    http://i46.tinypic.com/1231mgy.jpg | http://i49.tinypic.com/s6j50x.jpg
    B.C. 3500, the Kurgan culture moved into Carpathian Basin, after this, Jemdet Nasr migrated into Mezopotamia. The scripts of Tátarlaka tablets too. The Blau Monuments.
    Tátarlaka: http://i46.tinypic.com/2a0l1g9.jpg and the Blaus Monument:
    B.C. 3500-3000 folks:
    1. Carpathians (Baden culture)
    2. Sumerians and Subartu
    3. Egypt
    Bronze Age B.C. 3000-900
    1. Carpathian Basin-wars
    2. Mezopotamia - Babylonian Nimrud's Age
    3. Adnronovo
    Carpathian bronze age after the Carpathian war, Etruscans migrated into Etruria.
    Assyrians and amorites attacked Nimrud's nation - migrations to Azov sea and Persia. Azovian Sabirs mixed with Andronovo culture - Persian Sabirs with Iranians.
    Welcome to Scythian Age!
    B.C. 900 - Scythians in Tarim Basin and Central Asia.
    B.C. 900-600 - Pazyryk, Kyrgyz (Gekun) - Altaian contact with Tarim Scythians (Tocharians) and the Turanid race was born!
    B.C. 700 - Scythians in Carpathian Basin, B.C. 550 - Xiongnu was born, Carpatho-Scyths: Sigünna and Agatürsk tribes.
  • ahddub
    nesze!

rúna leletek
  • Csaba vezér
    "Kíváncsi lennék ezen több ezer éves nyelvemlékekre."
    Dolgozom az ügyön. Majd később hivatkozok rá.
    "Vagy én tudom rosszul, h 1000 körül Istvánnak ki kellett erőszakolnia a keresztény hitet?" Igen rosszul.
    A kereszténység nem volt idegen már a szkítáknál és a hunoknál sem, legfeljebb más volt ennek a vallásnak a neve és nem az öldöklésen alapult, mint a mai.Ehune
    "Nah igen, én is így vélem. De akkor mi van az egykori olvasattal? Az nem az akkori kiejtést hivatott tükrözni? Azt meg akkor mi alapján szerkesztették?"
    Csak részben helyes. Érdekes, hogy a latinban van K, mégis C-vel írták az imádjuk szót. Vimagguc. Azért mert a rovás K egykor így nézett ki: < Ezt a másoló C-nek gondolta.

• ahddub
  • Savaran
    Egyikben sem nem a tatárlakai lelet miatt javasoltam az elolvasását, mivel lassan Naddeo kutatása ilyen "alap hogy tudni kell annak aki érdeklődik az igaz őstörténet után" kategória, mivel ő tényleg régész(!)
    És nem mellesleg Stein Aurél munkásságát is felhasználta valamilyen szinten, úgyhogy tessék szépen elolvasni!
  • Savaran
    "A wikin a nyakatekert megfejtés ezért is erőltetett."

Wikipédiát nem érdemes olvasni, legalábbis a magyar nyelven, meglepő de angolul néha egész korrekt!
  • L Viper #3652
    Sok olyan kérdést teszel fel, ami csak abból adódik, hogy alap dolgoknak még nem néztél utána. Most ezt nem sértésnek szánom, hanem csak jóindulattal ajánlom, hogy legalább az alap dolgokat olvasd el.
    A korong korát több módon is meghatározták, többek közt a rétegből is lehet következtetni, amelyben találták, azon kívül a Tordos-Vinca kultúrában ezen írásjelek nagy része rendre felbukkan és a mai napig megőrződött a rovásban. No és az írásokkal foglalkozó nemzetközi körök is egyértelmű párhuzamba állítják a Közel-keleti írásokkal. Az más kérdés, hogy melyik a korábbi.
    A wikin a nyakatekert megfejtés ezért is erőltetett. Csak egy példa, az íj ábrázolása. A vadász ne tudna rendesen íjat rajzolni? Kitekert az egész "íj és nyíl". A korongot átfúrták, hordta valaki, talán életében is, de lehet, csak halála után. Ez fontos jelentést hordoz.
    A "táncoló ember" pedig azért "hülyeség", mert az egy réges-régi napszentély ábrázolás, ami máshol is felbukkan.
    Én azon magyarázatokat tartom helyesnek, hogy ez egy átmeneti képírás, egy világmodell. Fő jele a nagy kereszt, átszeli az egész korongot, amely maga a föld jele is a négy égtájjal, a négy évszakkal, stb. Négy részre osztja magát a korongot. Ez jelképezi a világot, de ezek tényleg alap dolgok annak, akit érdekel a kőkori kultúra és leletek.

Legalább ezt a rövid írást olvasd el, hidd el érdemes.
  • polarka
    Köszi. Nah akkor el teszem listába ezeket és majd megnézem, aztán reagálok (valszeg kicsit soká kerítek erre sort, főleg ha vki az előbbi hsz-okra úgy reagál, h arra van mit és van kedvem is válaszolni).
  • polarka
    Nem. Nem azzal kezdted.
    De egy csaton lévő képet mutattál később. De ilyen hogy-hogy nincsen egy oldalra összegyűjtve, h mindenki akit érdekel láthassa? Pl. így, csak képekkel:
    Nesztek emberek ezen leleteket találtuk azon időszakból - megnézegetem gyorsba, esetleg 1-2nél eltökölök - ezért körülbelül ilyen meg ilyen öltözetekben jártak a népek és a csontjaik alapján ilyen europid pofájuk volt.
    Azért sztem ezen dolog megérne egy korrektül tájékoztató oldalt.
  • polarka
    És itt melyik pdf-ben szerepel az, h a tatárlakai leletnek a kora meghatározható-e vagy sem? Illetve ki és mely módszerrel határozta meg és annak mekkora a konfidencia intervalluma?
  • polarka
    "...amik valószínűleg egy ősi, rovásbetűkkel írt szövegből lettek átírva."
    Mégis mennyire ősi? Hiszen megjelennek a szövegben keresztény motívumok. Vagy én tudom rosszul, h 1000 körül Istvánnak ki kellett erőszakolnia a keresztény hitet?

"Ezek a latin betűvel leírt nyelvemlékek nem tükrözik az akkori nyelv kiejtését. Megtévesztőek."
    Nah igen, én is így vélem. De akkor mi van az egykori olvasattal? Az nem az akkori kiejtést hivatott tükrözni? Azt meg akkor mi alapján szerkesztették?

"Vannak viszont több ezer éves rovásbetűkkel írt nyelvemlékek, melyeket még ma is bárki el tud olvasni."
    Kíváncsi lennék ezen több ezer éves nyelvemlékekre.
  • polarka
    Nem jár a szám, csak a kezem.
    De látom el kell, h mondjam:
    Ha visszaolvasol, akkor láthatod, h én kérdeztem. Miért is? Mert érdeklődöm. Szeretném tudni, h milyen természetű köztetek és a finnugristák közt az ellentét, ehhez pedig a témát is jobban megismerném.
    Akkor miért nem olvasok el mindent? Elsősorban azért, mert annyira nem akarok belefolyni a témába, h akárcsak hobbiszinten űzzem. Másodsorban pedig az elolvasandók között bizonyára sok a hányás is, mint az eddigi hsz-aid.
    Tényleg. Nézz vissza és látod, h melyikünk szájából is lóg ki a kapanyél.
    Te vagy az, aki annyiban nyilvánult meg eddig, h szidja a szkeptikusokat, miközben felhívtam rá a figyelmet, h nem vagy teljesen tisztában azzal, amit kritizálsz. Akkor ki is trollkodik valójában? (biztosan én)
  • polarka
    "Erdekes .... szoval azt allitod ha valaki egy magyar anyanyelvu embernek felovasna a halotti beszedet abbol egy szot sem ertene ?"
    Nem hanem, hogy nehezen volna érthető.

"Ezek szerint ( szerinted ) akkor a halotti beszedben megtalalhato nyelv 300 ev alatt alakult ki. Eleg rovid ido nem gondolod ?"
    Mittomén mennyi idő alatt alakult ki. Folyamatosan változik a használt nyelv, hogyan lehetne a változásának kezdetet megjelölni? Sztem legfeljebb közös nyelvű, elszigetelődő csoportokban kialakuló új nyelvekre lehet mondani, h lám amíg ugyanazt használták, azóta x idő eltelt, míg kialakult. De tudtommal az nem 300 évvel a Halotti beszéd előtt volt.

"Nem is ertem hogy mibol kovetkeztetsz arra hogy nem beszelhettek magyarul ( osmagyar ) 7ezer evvel ezelott ."
    Én úgy vélem, ha hallanék egy 7ezer éves, ősmagyarul beszélőt, akkor sztem egy-két szavát ha megérteném, de azokat se biztos, h felismerném a sok számomra értelmetlen szó és hangok között, legfeljebb, ha ismételgeti. Tehát nem azt mondom, h nem beszélhettek ősmagyarul akkoriban.
    Azért vélem így, mert volt a közelmúltba jópár tájszólás meg ugye ott vannak akik tótosan beszélnek magyarul (1szer TV-ben is volt egy idős tót házaspár, akik magyarul beszéltek, de feliratozás nélkül alig csíptem volna el egy-egy szót, h mégis mivel és mit akarnak), a csángókra emléxem még, akikkel szintén ez volt. Aztán még ma is vannak olyan parasztok, h teljesen máshogy ejtik ki a hangokat, mint ahogyan én megszoktam és azoknál is figyelnem kell, h mit mondanak és használnak olyan szavakat, amik nekem semmit sem mondanak.
    Néhány száz éve még több múlt időt is használtak, ma meg már, ha vki használná az nem jelent számomra semmit, csak észreveszem, h furcsán ragoz.
    Én ezek miatt kételkedek abban, h egyáltalán megértenék bármit is a 7ezer évvel ezelőtti magyarból.

"Mar az nagy hiba hogy egy nyelv 7ezer vagy akar 13ezer evvel ezelotti formajat a maihoz hasonlitod.
    Ilyen forman az alakjat ami egyedulallo csak a magyar nyelv orizte meg."

A tatárlakai leletnél a szimbólumok egy részét a székelyíráshoz hasonlították és ott is hangoknak feleltették meg. Én ezt elhamarkodottan úgy véltem, h bizonyíték akarna lenni, arra h akik készítették, azok magyarok voltak. Innen jött az a dilemma, h:
    - Olyan 1szerű alakzatok vannak a leleten, amiket így, ezen egy darab leletből nem lehet hova kötni. Mintha azt mondanánk, h nini ott egy kör és a kör az o betűt jelöli, tehát már akkor is latin betűkkel írtak. Ha a vitalapot megnézed, akkor ott van pl. Mazarin (alias Epikurosz) megfejtése, ami simán hihető.
    - Hogyan jön a feltételezés hogy amiket a mi évezredeink környékén használtak jelölésnek a magyar hangokat illetően, akkor is azt használták ugyanannak a jelölésére. És ennek kapcsán jegyeztem meg azon véleményem, h biztosan nem értenék egy kukkot sem abból, amit egy akkori ember mondana.
    De nem ez volt a hsz. lényegi tartalma és csevegésszerűen sodródunk el az eredeti kérdéseimtől.
  • ahddub
    az édenkertek anyai ági kromoszómák (mitokondriális dns)
    hát sajnos ez nem a KM, de sebaj elég korán ideért Éva leszármazottja

• Savaran
    Na ez az! Tökéletes!
  • ahddub
  • Solt
    Na ezeket még viccből se, mert még valami agyas komolyan veszi... :)