A magyar őstörténelem
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ezzel csak azt akartam mondani, hogy a hatalmi státus a nemzet szempontjából irreleváns. Nézd meg a skótokat, még országuk sincs, mégis világhírû nemzet. A mi népünk se attól történelmi mert voltunk nagyhatalmi státusban is.
Innen látszik, hogy teljesen rossz oldalról közelítitek a történelmet. Egy tudományt nem vezérelhetnek eszmék. Persze próbálkozni lehet, de még senkinek se sikerült ezzel hasznosat teremteni. Ez amit ebben a topikban mûveltek nem történelem, hanem ideológiai faszkodás.
Nem árt tudni: A feszültség alatt lévő vezeték ugyanúgy néz ki mint a feszültségmentes, csak más a tapintása.
De kapsz egy kis leckét mit is csinált ( még a wikipedia is normálisan leírja ami a te szégyened):
Károly Róbert gazdasági intézkedései:
"Magyarország gazdag volt aranyban és ezüstben. Károly Róbert átalakította a bányabér (urbura) rendszerét. Amíg az Árpádok alatt a kibányászott arany egytizede, az ezüst egynyolcada a királyt illette, addig Károly Róbert a bányabér egyharmadát megosztotta a földesurakkal, hogy elõsegítse az új bányák feltárását. Megtiltotta, hogy a nemesércet külföldre szállítsák; az aranyat és ezüstöt az uralkodó által megszabott áron be kellett szolgáltatni(nemesfém-monopólium).
A sokféle forgalomban lévõ pénz helyett 1323-ban megkezdték az állandó értékû ezüstdénár, majd 1325-ben firenzei mintára az aranyforint verését,váltópénze az ezüstgaras lett. Ez külföldön is igen népszerû pénznek bizonyult. A pénzváltásból eredõ haszonról a kincstár nem mondhatott le, ezért a kamara haszna szerepe is megváltozott és szabályos adóvá alakult. Emellett minden olyan telek után kapuadót szedtek, amelynek a kapuján egy megrakott szénásszekér be tudott menni és meg tudott fordulni. (ezért nevezték kapuadónak is) Bevezették még a harmincadot is, mely a nyugatra és északra, valamint a huszadot, mely a délre kivitt vagy behozott árukat vámolja meg. A vámokat nemcsak határokon, hanem nagyobb városoknál is szedték. Ilyen volt Székesfehérvár és Buda.
Bécs árumegállító joga komoly akadálya volt a külkereskedelem fejlõdésének, ezért 1335 õszén III. Kázmér lengyel és Luxemburgi János cseh királlyal Visegrádon királytalálkozót szervezett. Ezen kibékítette a lengyel és a cseh uralkodót és új kereskedelmi utak létrehozásáról állapodott meg velük Brünn, Morotva Kassa és Lemberg irányába, hogy kikerüljék a bécsi vámot. 1339-ben sógora, a gyermektelen Kázmér örökösödési szerzõdést kötött vele, amelynek alapján 1370-ben létrejött a magyar-lengyel perszonálunió."
I. Károly 1342-es halálakor erõs birodalmat hagyott fiára, Nagy Lajosra.
"Károly Róbert új alapokra helyezte és megszilárdította az utolsó Árpádok alatt megrendült királyi hatalmat. Bár a király, a földek harmadával a kezén, továbbra is az ország legnagyobb földbirtokosa volt, hatalma elsõsorban nem birtokai méretén nyugodott, hanem a várak túlnyomó többségének birtoklásán. Az Anjou korban a király mintegy 160-at birtokolt az ország 300 várából, míg például a Lackfiak, a legtöbb várral bíró fõúri család, mindössze hetet birtokolt."
erre mutass EGYETLEN idézetet.
Még azt sem érted, hogy mitõl emelkedett fel az ország Károly Róbert alatt. Annyira egyszerû pedig. Részt adott az aranybányászatból a földesuraknak. És mivel Erdély tele volt arannyal, naná hogy rohantak kitermelni.
Tele voltunk ásványkinccsel.
- idegen katonákkal foglalta el Budapestet
- idegen házból származott (a származás bármennyire is nem az egyetlen tényezõ, de mégiscsak tényezõ...)
- a földesurak egy részét felhízlalta
- a másik részét lemászárolta (magyarokat!)
- a jobbágyokra komoly adót vetett ki
- hódított
- megerõsítette az országot
- aranypénzt veretett abból az aranyból, melynek kibányászából egy részt õ vágott zsebre, egy részét hagyta a földesúrnak, de kitermelnie mégiscsak annak kellett, aki a kizsákmányolt volt
Tehát adott egy király, aki erõs országot faragott a káoszból. Mitõl magyarabb a magyarnál???
A lényeg, hogy az arany fedezettel, használattal felemelte az országot. Mondhatni aranykorát élte az ország akkoriban.
Ez pedig azért fontos kiemelni mert a szenyor félék mostanság fikázzák az aranyat és azt mondják sokkal jobb helyete a papír pénz. Nem véletlenül rohant ki szenyorkánk vártam is a nyivákolását. Bár õszintén szólva uwunál vártam elsõsorban a sírást. Én sem tudod tökéletesen jósolni...
Tehát a lényeg szenyorkánk azért ment fel az agyvize, mert a gazdái szerint a arany fedezetû nemzeti bank és ehhez hasonlók szentségtörésnek számítanak, mert még véletlenül felemelnék a magyar gazdaságot és nem lehetne az önmagában értéktelen papírpénzel spekulálni és robban dönteni a gazdaságokat. Csak a kiváltságosoknak lehet arany az ilyen szenyor félék szerint.
Az pedig végképp "isten" káromlásnak számít, hogy a magyarok csinálták ezt a forradalmi lépést és magyarokat, magyar királyt dicsérik valamiben. Ez elfogadhatatlan...
Figyeld meg ha fikázták volna a magyarokat szenyorkánk ide sem irt volna. Ez így megy
Egyébként a mocskos provokálásoddal ismét bizonyítod, hogy a korrupt és spekuláns agyaddal másra se tudsz gondolni mit a pénzre. Hányingerem van tõled és a fajtádtól
Asus ROG Strix B350-F I AMD Ryzen 7 1700 I Asus ROG Strix GTX 1060 6Gb I Kingston 4x4GB DDR4 2666MHz HyperX Fury I HyperX Savage (SSD)
Asus ROG Strix B350-F I AMD Ryzen 7 1700 I Asus ROG Strix GTX 1060 6Gb I Kingston 4x4GB DDR4 2666MHz HyperX Fury I HyperX Savage (SSD)
www.smart-bus.hu
Tehát a te logikád szerint akkor mondjuk a fél Parlament finoman szólva kissé "köhöm" mondjuk úgy hogy Közel-Keleti XD? Tehát akkor nem magyar?
Vagy világosíts fel, légyszives!
Abban Remarknak tökéletesen igaza van, hogy a magyarság vállalás, és nem származás kérdése.
www.smart-bus.hu
XD Olyan dolgokat hasonlítasz össze amiknek köze sincs egymáshoz😊
Ausztria leuralt minket, a középkorban a magyar volt a domináns a Magyar Királyságban, mindegy milyen házból származott a király!
Attól voltak a nagy kiráylok úgymond "magyarabbak" mert csináltak egy erõs országot amire, és amely népere felnéztek! Most kutyába sem vesznek minket, meg úgy az egész Kelet-Európát(ami amúgy közép)
A mentalitás a lényeg. A hitvallás. A Habsburg-ság nem genetikai kérdés, hanem világnézeti.
Az az ember magyarabb sok magyarnál, aki mentalitásában, világnézetében, és a hitét tekintve is magyar, nem csak genetikailag és állampolgárságilag.
Szerintem.
Hogy te mit hiszel, az irreleváns a témában. Az VOLT és pont.
""külföldi katonai segítséggel indította el", megint azt tudom mondani és akkor mivan?"
Mivaaaan? Akkor te nyilván tapsikolsz a 48-as szabadságharcot vérbefojtó habsburgoknak is, hisz õk is csak annyit tettek, hogy bevonultak és egy szép nagy birodalmat csináltak az országunkból. Mert "ezt így is fel lehet fogni".
Mutass rá, hogy hol írtam olyant, hogy a mostani politika jó. Köszi.
Még mindig nem értem mitõl volt magyarabb sok magyarnál a jó(?)ember. Azért, mert erõs országot csinált a földesurak feltuningolásával, jól megválasztott politkával és a jobbágyok kizsákmányolásával? Mondjuk azt, hogy ügyes politikus volt. De nem értem mitõl annyira magyar...
Birodalmat Nagy Lajos és Mátyás csinált!
Nem úgy mint most, "rajta sem vagyunk" a térképen!
Nem hinném hogy Habsburgnak vallotta magát, mint ahogy Petõfi sem hiszem hogy szerbnek vallotta magát😊
"külföldi katonai segítséggel indította el", megint azt tudom mondani és akkor mivan?
A fekete sereg is nagyrészt idegen légiósokból állt, legalább nem a magyar pusztult el....ezt így is fel lehet fogni.
"Mitõl volt magyarabb sok magyarnál?"
Már ha ezt a kérdést felteszed az már sértõ, és ostoba böszmeség már ne is haragudj!
Mint tudjuk "demokrácia még nem emelt piramisokat" csúcsteljesítményhez központosított hatalom kell! Ami a középkorban áldozatokkal járt/járhatott most a megalkuvások kora van! Akkor ha gond volt két ország között akkor ment a lovasság és ledózerolta az ellent, most it Európában meg vigyorgunk a történelmi ellenségeinkel, akik a hátünk mögött legszivesebben elégetnének minket, ez nem értem mitõl jobb? Arogánsabb politika kell! Nem ilyen langyi bangyi-zás!
A jobbágyokat rendesen megadóztatta. Ja igen, a földbirtokosokat még jobban felhízlalta. Ez tényleg magyaros...
Petõfi-re is igaz ez, és sorolhatnám, Mátyás negyedrészt kun volt és?
Lengyeleknél Báthory magyar volt, de jó lengyel király lett belõle..
"Ami érdekes, hogy külföldön is jobban értékelik a magyar õsöket, mint némelyik Mta "magyar tudós""
Ez pedig megint elképesztõen nagy szöveg, hisz Károly Róbert csak annyira volt magyar, hogy az apja Anjou volt, az anyja pedig Habsburg. Ettõl függetlenül valóban szilárd hatalmat valósított meg hazánkban. Kár, hogy már nem az Árpád ház érájában...
Szerinted? Hogy eladják 😄D
Az érme valójában svájci arany a legminõségibb fajtából. Az ilyen érméknél mindenfajta emblémákat szoktak nyomtatni. Azt most érdekes módon Károly Róbertet választották. Meg is lepõdtem mikor megnéztem a movit 😄 Tájékozottak a svájciak 😊
"Azért hogy aranyba fektessük a spórolt pénzt?"
Ha jól tudom igen. Azthiszem ez gram arany. Az pedig az jelenti, hogy mit tudom én havonta befizetsz 10 ezer forintot és abból vesznek neked ilyen aranyérmét és elraktározzák. Azt gyûlik az aranytartalékod és ezáltal elméletileg biztos vagyonod lesz infláció nélkül. Valami ilyesmi az elképzelésük.
Egyébként a videóból nem értettem de pontosan most mi van akkor? 😄
Nyomatnak aranyérmét K. Róber érméje alapján de mi célból?
Ami érdekes, hogy külföldön is jobban értékelik a magyar õsöket, mint némelyik Mta "magyar tudós"
De lehet egyszer összespórolok egy ilyenre😊
A klasszikus gömb formájú, rostélyos sisakok nem jönnek be, azok túl lágy formájúak, fel se tûnik az embernek hogy harci eszközként használták, viszont ezeknek a sallet sisakoknak elég "félelmetes" és agresszív az alakjuk, nem csoda hogy féltek a fekete seregtõl mint a tûztõl😊
Egészen pontosan erre gondoltam:
Fekete, vagy nem a Fekete-sereg
Két elmélet van a miért hívták õket Fekete-seregnek, 1.) mert fekete páncélban voltak...2.) Mátyás halála után fekete szalagot hordtak (WTF)
A linken rövid olvasás után kiderül az igazság😊
www.smart-bus.hu
www.smart-bus.hu
www.smart-bus.hu
dákón román vagy hun vagy magyar téma, és amikor az evidence (bizonyíték) szóhoz érünk, átváltanak learn english bozgorra XD
ráversz 50 méteren 100at, és azzal jön hogy nagy a fejed! XD
na gyártottam is egy videot unalmamban 😊
Ennek ellenére az pofázik helyesírásról aki szarul is ír. Ez néha kiakasztó 😊
De mindegy, kezdem már megszokni, hogy a net minél jobban terjed, annál több a bolond is.
Persze... mert én, Solt, ahddub és még sokan mások kivesézték a témát. Emelet kifejtettük saját véleményünket.
Te mit csináltál? Benyögtél egy szöveget, amit más által leírt. Aztán unalmadban benyögsz témától eltérõen valamit, hogy mutasd még létezel. Ez szerintem szánalmas.
"Mondtam. Elõbb tanulj meg magyarul, azután kéne csak írkálnod egy ilyen topikba. Szerintem ez igenis témába illõ. 😉
A saját anyanyelvedet nem ismerve nulla hiteled van beszélni, írni az õstörténetünkrõl. Ne vedd személyeskedésnek, nem veled van bajom, hanem csupán irritál a helyesírásod.
Szorosabban a témával kapcsolatban pedig, csak ismételném magam többedszerre. Semmi új nincs a fórumon regóta."
Én is mondtam már neked, hogy az papoljon helyesírásról, aki tökéletesen is ír... neked nincs jogod hozzá.
Nem regóta, hanem régóta, "írkálnod"... Soroljam még a hibákat?
Jah és ne vedd személyeskedésnek seggfejkém..
Továbbiakban ignorálak mint uwut.
Ha a címbõl jól látom ez nem helyesírás verseny, vagy tévedek?
Például én sem tudok tökéletesen helyesen írni, de ettõl nem érzem magam rosszabb embernek! Sok magyarellenes diktátor biztos príma helyesírással írt, mégis ezreket lövetett le, nem attól leszel jó magyar mert jól tudsz írni. Ráadásul gépelés közben amúgy is sok a hibalehetõség amit az ember csak utólag vesz észre!
Nincs semmi új a fórumon?
Dehogynem! Csak "lapozz" vissza vagy 10 oldalt!
A saját anyanyelvedet nem ismerve nulla hiteled van beszélni, írni az õstörténetünkrõl. Ne vedd személyeskedésnek, nem veled van bajom, hanem csupán irritál a helyesírásod.
Szorosabban a témával kapcsolatban pedig, csak ismételném magam többedszerre. Semmi új nincs a fórumon regóta.
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8