6424

A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)

Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
  • Solt
    Egyoldalú????? Az a sok doktori fokozat mellette, plusz a külföldi egyetemek képviselői biztosan a hungarista eszmék megszállottjai! Ne már...
  • Tetsuo
    toltsd le..
  • Tetsuo
    Soha nem beszeltem "osmagyarul", nem ertem ezt a stilust toled..
    A masik mondatod is kisse kocsogoskodes, hiszen semmilyen nyelvtanrol nem beszeltem, csak 1 tenyt emlitettem:
    A finnek NEM valljak magukat nyelvrokonainknak. Talan olvasd el megegyszer..

Nincsen komoly nyelvtani egyezes, ezt nem en v Te fogod megallapitani, hanem szakemberek. Pl. Pap Gabor.
    Es nem, nem mondtam h o megmondja a tutit, hanem h LEHET h igaza van.
    Meg nincs bizonyitva teljesen semmi, talan azert mert az Akademia tuzzel-vasal van ellene, nem tudom; de az teny h a tasman kutyak parzasanak tanulmanyozasara tobb penzt kulonitenek el, mint a magyar os-tortenelem vizsgalatara.. es ez erdekes.
  • TDantes
    Ja, és amúgy hol mondjuk a maja - magyar rokonság? Fura ezt senki nem vetette fel...vagy etruszk ?

Vagy a türk?
  • TDantes
    Amúgy érdekes, hogy az itt felsoroltakra nem sok ellenérv jött.

de még egyszer felsorolom...hátha

-A cikk szerint mi hatottunk a finnugorokra és nem fordítva. Nos, ránk nem hatottak a finnugorok, az biztos, mert hogy mi is oda tartozunk. Ezt bizonyítja a nyelvtan. A nyelvtant nem vehették át tőlünk. Ugyanis, ilyesmi nem történik. Nem vesz át egy nép, egy másiktól nyelvtani jellemzőket! Ez csak szavaknál történik meg!

-Nem mi voltunk a kor magas szellemi szinten álló népe, bármit állít a cikk. Persze, sok ügyes mesterember volt, akik nagyon ügyes dolgokat csináltak. De nagyon sok dologra képtelen egy nomád nép! Ezekben a dolgokban fejletlen és kész! Mint mondjuk a földművelés! Vagy teszem azt nagy templomok építése! Ilyesmit egy nomád nép nem csinál, nem ért hozzá. Fejletlen benne. Viszont mi jobban nyilaztunk meg lovagoltunk.

-Nem élt senki az őshazában a klíma miatt...nem igaz, nem támasztja alá semmivel, ellenben bizonyosan tudjuk, hogy márpedig éltek ott és akkor emberek.

-A magyar nyelv nem ősibb mint a finnugor nyelvek, legfeljebb korábról vannak írott emlékek róla.

-Az sem jelent semmit, hogy a finnugorok legnépesebb része a magyar, és az összes többi nép sokkal kisebb létszámú. Vagyis, annyit jelent, hogy mi ,,jobbak" vagyunk náluk, elvégre van országunk, szám szerint többen vagyunk,stb

-Anonymus és legendák nem tekinthetők hiteles forrásnak

-Építészet. A korai magyar templomok, olyanok mint a korai örmény templomok...nem tudom...de ez nem azt jelenti hogy az örmények területeiről jöttünk. A magyarázat egyszerűbb: a kor építészete a román stílus mindenhol ugyanolyan. Nem azért építkeztünk román stílusban mert a Kaukázus mellől jöttünk ide. Eleve az ősmagyarságnak semmilyen építészeti stílusa nem volt. Ezt másoktól vette át. Aki szerint meg volt, mutasson egy ős magyar házat, vagy templomot.

-szervezett honfoglalás A népvándorlás nem egy szervezett dolog. Soha egyik népnél sem volt az. Pont mi vagyunk a kivételek mi? Hagyjuk már...

-Arról nem is beszélve, hogy egységes nép se voltunk! Persze volt közös vallás, közös nyelv, és nagyjából össze tartottak a törzsek, de! Még magyaroknak se hívták magukat, ugyanis az egész nép az egyik törzsről kapta!

-Ez a megyer törzs. A nevünk innen van és Magógtól, vagy Hunor testvérétől Magortól vagy más efféle meséből.

-Kettős honfoglalás elmélete, nem bizonyított, de igen érdekes
  • TDantes
    Lol...ez de ős magyar szó ám....amúgy ha nem igaz a finnugor elméket, akkor vajon miért is van a nyelvtani egyezés? Ezt meséld már el.

Ja tudom...merthogy mi hatottunk a finnugorokra...és ők vették át a mi nyelvtanunkat...hogyne...persze ez ostobaság...mert ilyesmi sosem történt...de nem baj.
  • TDantes
    Kérlek alássan. Az a bizonyos szellemi színvonal viszonylagos. Nem mondtam, hogy debilek voltak, vagy bármi ilyesmit. De nem voltak fejlettebbek, a már letelepedett városiasodott népeknél!
  • Tetsuo
    1 beadvány hogyan lehetne 2 oldalú? :o
  • hollófernyiges
    A Bethlen-kör beadványára gondolsz? mert az khm kissé egyoldalúnak tűnik :)
    Finneket illetően meg a wiki ideillő szócikke elég sok finn hivatkozást idéz, úgyhogy tudnál valami konkrétumot ezügyben? :)
  • Tetsuo
    a finnek nem tartjak mar regota.. LOL
  • Solt
    Akkor rossz egyetemi tanárt hallgattál! :) Ugyanis már a finnek is átírtak jó pár tankönyvet. Az első 50 hozzászólás valamelyikében találsz linket egy beadványról, ami több pontban indokolja a finn-ugor elmélet tarthatatlanságát...
  • hollófernyiges
    "A finnugor elmélet már rég megbukott, sajnos ezt nem hangoztatják"

Nem akarlak elkeseríteni, de még él. Egyébként nem a szovjetek nyomatták hanem már Horthy idején is ez volt a hivatalos álláspont (lásd még olyan népi írók mint Kodolányi finnmániáját), valamint a finnek tartják a -nyelv- rokonságot, legalábbis az az egyetemi tanár akinek hallgattam az előadását.
  • Solt
    No, ez már jó "vita" alap. Ahogy lesz időm reagálok egy-két dologra! ;) Mondanom sem kell, nem értek ( jó ) pár dologgal egyet... :)

A stílussal szembeni észrevételedhez egy mondás jut eszembe. "Mindenkivel őszintén, mindenkivel az Ő szintjén" ;)
  • hollófernyiges
    "egyébként elmagyarázná valaki, hogy hogy is volt akkor az ugorokkal, hogy gyűjtögettünk, vadásztunk, halásztunk, túrtuk a földet, és akkor egyszer csak fény, hoppá, és lovas, nomád nép lettünk?"

Kb úgy mint hogy nomádkodtunk aztán egyszercsak hopp földműves nép lettünk a Kárpát-medencében. Volt rá párszáz év meg nomád szomszédok.
  • PsyhoApu
    Lehet, hogy nekem kell elnézést kérnem? A hozzászólásomban azt akartam kifejezni, hogy érdekel a kérdés, minden irányból. Elolvastam az összes linkelt oldalt, sőt más kapcsolódóakat is, mint mondtam, könyvtárba még nem jutottam el.
    Felsőfokú latin nyelvvizsgával és közepes mennyiségű árpád-kori oklevélfordítással a hátam mögött úgy érzem, megalapozott a nyelvi hozzászólásom. Édesanyám 25 éve tanít magyar nyelvtant, így erről is van átfogó fogalmam.
    Az általad említett szerzőket nem olvastam. Még. Mint mondtam, a könyvtár...
    Nem érzem úgy, hogy összeesküdtek volna ellenem. :) Nem akarom, hogy bárki is sértődjön, de erről egy Fable-idézet jutott eszembe: mennyivel pihentetőbb a paranoia annál, mintha tényleg üldöznének :) és főleg kevésbé veszélyes.
    Nem raktam idézőjelbe, mert nem jutott eszembe szó szerint. És még egyszer: csak a poén miatt írtam.
  • dronkZero
    Jó, biztosan... Csak ha már magyarul tanuló külföldiek őrületbe kergetéséről van szó, gondoltam megemlítem... :)

(Én is váci vagyok, de sztem még soha nem mondtam, hogy "Vácott"...)
  • Tetsuo
    Erdemes megnezni Lakatos Pal ujsagiro honlapjat is.. ha vkit erdekel a tema, persze. Ha nem, jatszon szolancot 1 masik topikban! :P
  • uwu
    Vegyük már elő kicsit azt az ujgur-magyar rokonságot is!
    Most pont lenne mit beszélni róla, elég szépen kapják az áldást a kínaiaktól a rokonok. Mármint, ha tényleg rokonok. Biztos, hogy van benne valami.
  • Tetsuo
    Pecsi ismeroseim hasznaljak eppen, de lehet h Pestrol szarmaznak :)
    Viszont a Gyorott kifejezes az teljesen el a kisalfoldiek nyelveben, az tuti.
  • uwu
    Mindig a fővárosi nyelvjárás a helyes, azért főváros:D
  • nagyjan
    A finnugor elmélet már rég megbukott, sajnos ezt nem hangoztatják. Közünk nincs a finnekhez. Amúgy eredetileg a 19. századbeli unatkozó magyar nemes jött elő az 5lettel, amit a korabeli szakmai ki is nevetett, majd a szovjet megszállás után remekül illett ez az elmélet a szovjet tervekhez, így aztán bekerült a tananyagban. A finnek amint megtudták miket tanítanak itt nekünk közölték, hogy nem igaz, csak nem vettük tudomásul. Jelenleg úgy áll a dolog, hogy valahonnan nagyon keletről származhatunk, jóval keletebbről, mint az urál vidéke.
  • Tetsuo
    Ertelemszeruen a #1 miatt indult a topik. Es ertelemszeruen csupan kerdes, nem kijelentes a topik temaja.. vagyis szeretnem osszegyujteni az ezzel kapcsolatos infokat. Az altalad olvasott tortenelemkonyvekbol mar megvannak.. kivancsi vagyok az un alternativ tortenelemkutatasra. Ez miert olyan nagy baj?
    Miert bajod, hogy engem erdekel a magyarok ostortenete?
    A nyelvi peldalozasok ezen forumon pedig komolytalanok, hisz 1ikunk sem tortenesz fokepp nem nyelvesz.. ezert nem is reagalok 1ikre sem.
    Inkabb a szakemberek munkait kene megvitatni, minthogy kinevezzuk magunkat is szakembernek, szerintem.

Mi a velemenyed Pap Gaborról, Fridrich Kláráról, a Boszniai Piramisról, a tatárlakai leletrol, Michelangelo Naddeorol, az esetleges magyarok elleni osszeeskuvesrol? Errol tarsaloghatunk.. ezert nyilt eme forum es nem masert.
  • PsyhoApu
    A Pécsett olyan finomkodós kifejezés. :)
  • PsyhoApu
    Véletlenül van közöm Pécshez :) A Pécsett változatot kevesen használják, főleg Baranyában kevesen. Nekem olyan fővárosi nyelvjárásinak tűnik :D
  • dronkZero
    " Pécsen, Siklóson / Győrben, Debrecenben."

Pécsett! Ha már őrületbe kergetés... :)
  • dronkZero
    A rasszizmus az ostobák válasza a saját kilátástalanságukra, félelmeikre, és tehetetlenségükre. Tünet, a társadalom problémáinak tünete. Szarul megy az országnak, és ilyenkor a primitívebbje valakin ki akarja élni a frusztrációját.

Nem kiútkeresés, csak feszültséglevezetés. És mint ilyen, öncélú, és sehová sem vezet. Szánni való dolog, jellemgyengeség.

Szerintem is szarban van az ország. Látom, hogy eladták, meg szétosztották segélynek. De ennek nem a zsidók meg a cigányok az oka, hanem a magyar politikusok. Nem a külföld(Izrael, USA, Franciao, ahogy tetszik) a hibás, hogy ha jó ajánlatot kap, akkor bevásárol(földből, vízből, levegőből). Nem a cigányok az oka annak, hogy létezik a segély.Lehet, hogy a zsidók meg a cigányok részéről egy aljas dolog így kihasználni ezt a faszfejek vezette országot, de az sokkal nagyobb baj, hogy HAGYJUK NEKIK.

Ezzel a zsidózással-cigányozással csak elfeditek a problémák valódi okait, gyakorlatilag az ellenség malmára hajtjátok a vizet. Mindegy, csináljátok, ha olyan ostobák vagytok, hogy ezt sem ismeritek fel...
  • degenerator
    egyébként elmagyarázná valaki, hogy hogy is volt akkor az ugorokkal, hogy gyűjtögettünk, vadásztunk, halásztunk, túrtuk a földet, és akkor egyszer csak fény, hoppá, és lovas, nomád nép lettünk?
  • Tetsuo
    Pl. Pap Gábor torteneszt érdemes olvasni, hallgatni:
    rovid klip a youtube-on
    A video kicsit bulvaros (rovid), erdemes radiofelveteleket hallgatni..
  • PsyhoApu
    Mielőtt bárki belém kötne, két napja olvasom a linkelt anyagokat, plusz egyéb kapcsolódó témákat neten (elnézést, de könyvtárazni nem volt időm :D)Habár véleményem van, úgy konkrétan állást foglalni nem szeretnék, mert ugye nem voltam ott én sem 7000 vagy akár csak 1000 évvel ezelőtt.

Ellenben lenne hozzáfűznivalóm a "magyar vagyok" szálhoz: tény és való, hogy igencsak kevert nép vagyunk, én pl. magyarnak vallom magam, viszont kb. felében-kétharmadában sváb származású vagyok. A kedvesem tót (gondolom értitek a kapcsolatot a szlovákokkal) de valahogy nem félek attól, hogy álmomban elvágja a torkom :D Ja, és ettől függetlenül a gyerekeink is magyarok lesznek. Ez a paranoiás hozzáállás a szlovákokhoz kb. olyan, mint az, hogy a PTE-n a jogászok és a közgazdászok hagyományosan utálják egymást :D személy szerint senkinek nincs baja senkivel.

A téma nyelvi részéhez: a helyesírás szinte mindenkinél hagy kívánnivalót maga után. Ami főleg neten könnyedén átléphető dolog, szerintem a téma miatt kicsit igényesebbnek kéne lenni, pl TDantes. A minősíthetetlen stílus viszont kivétel nélkül mindenkire áll. Láthatjátok, hogy nem vagyok elfogult :D:D Valamelyik kapcsolódó cikkben emlegették a magyar nyelv tökéletes szabályozottságát, ami szerintem elég alaptalan. Egyrészt a magyar sokkal szabadabb, megengedőbb mint pl az angol, német, latin, olasz (ezekre hivatkozom, mert ezeket ismerem), lásd pl. a szórend, nemek, ragozási kivételek, stb. területén. A magyar nyelv épp a kötetlen szórend miatt alkalmas hexameterek és más ritmusok alkotására, nem a kivételezettsége miatt. Ha jól emlékszem, a japán is képes még hexametert és egyéb szóritmusokat alkotni. Emellett lehet említeni, hogy a magyar sokszor választhat is a hangrendek közt, pl. férfival, férfivel. Ja, és van egy nagy-nagy rejtélye a nyelvünknek: mi alapján van vajon "szabályozva", hogy hogyan toldalékolod a helységneveket, pl.: Pécsen, Siklóson / Győrben, Debrecenben. A nyelvünket tanuló külföldieknek ez egy teljes képtelenség, egyesével kell megtanulni minden egyes helységre a helyes megoldást. Egyébként rengeteg a latin eredetű szó a nyelvünkben, például az iskola, tábla, papír, óra, ezeken kívül rengeteg növény- és állatnév, a hónapnevek, és így tovább. A nyelvi rokonságra tudtommal a hasonló nyelvtani rendszer kialakítása utal(hat). Az azonos vagy hasonló szavak átvétele sokkal inkább két nép egymás mellett élésére utal, mivel (egyszerű példával élve) valahogy el kellett magyarázni, hogy lovat akarok cserélni búzára.

Az egyes elméletek kapcsán én legfeljebb az etruszk irányhoz tudok tényleg érdemben hozzászólni, mivel a latin tudásom meglehetősen jó, és van némi kapcsolódó műveltségem. Véleményem szerint ez az irányzat nem megalapozott, kezdve azon, hogy alapjában véve fogalmunk sincs, honnan jöttek az etruszkok, ha jöttek egyáltalán Észak-Itáliába. A használt betűiket ismerjük, a nyelvükről feltételezések vannak, a kiejtésről viszont fogalmunk sincs. Éppígy nincs fogalmunk a latin vagy az első írásos magyar emlékek kiejtéséről. A magyarra példa: fogsz egy árpád-kori oklevelet, és a magyar szolgálók nevét úgy ejted ki, ahogy kedved tartja, fogalmunk sincs, mi volt az eredeti. A latinra példa: magyar tanáraim magyarosan ejtik a latint, egyiküket eléggé megmosolyogták egy londoni előadáson, ahol a többiek mind angolosan ejtették a latint. Az eredetiről megint csak fogalmunk sincs.

Abban mindenesetre biztos vagyok, hogy a magyar nem lehet a latin eredete vagy alapja, így a magyar, mint ősnyelv teória már eleve megdőlt. A sumérokhoz már nem tudok hozzászólni, mert nem tudok sumérul(gondolom, ti sem) :D A tekintélyes szakirodalomba pedig nincs 5 évem beleásni magam :D Hogy melyik elméletben hiszek, az meg megint egy dolog, és semmi köze ahhoz, hogy mennyire vagyok magyar, és milyen a nemzettudatom, meg hogy ápolom-e a hagyományokat.

Ja, az agresszíven történelmünket és hagyományunkat védeni kívánóktól, szeretném megkérdezni, hogy ismerik-e a közelebbi hagyományainkat is. Nemcsak a lovaglós, nyilazgatós hagyományaink vannak ugyanis.

Végeredményben meg nem értem, miért kell egymásnak ugrani a téma miatt? Egyrészt, minden ember Afrikából jött (a tudomány mai álláspontja szerint) :D esetleg isten teremtette (jöhet a darwinizmus kontra kreacionizmus vita is :D). Másrészt, az én személyiségemen semmiben nem változtat az, hogy kiderül, nem finnugor, hanem sumér eredetűek vagyunk, esetleg fordítva, esetleg egyik sem. Témának érdekes, kutatni érdekes, semmi több.
  • Solt
    Őt nem érdeklik tények, mert beléje hitet vertek... szilárdat, kőbevésettet... csak az az igaz neki, amit az ő forrásából merít. Minden más hazugság... ilyen az, aki retteg, mert folyamatosan félelemben tartják...

Tudod... "neki meg van írva", vagy "jöhet-e valami jó Galileából?"... igyekeztem szépen körbe írni a mentalitást...
  • Tetsuo
    Nalad a hazaszeretet = gyulolet??
    En pl senkit nem gyulolok. A hazamat szeretnem csak megtartani, ugyanis nagy veszelyben van! De ez neked nem fog leesni akkor sem, ha mar nem lesz Magyarorszag..
  • Solt
    Ebből a sok lekezelő butaságból egy dolgot emelnék ki:

"Hm...milyen magas volt az szellemi színvonal? Egy lovas-nomád népnél?"

Magasabb mint bárki másnál...

Szerinted milyen szellemi szinten van egy olyan népcsoport aki azokban az időkben ilyen ötvös tárgyakat készít? Hmmm? Szinte minden hozzászólásodból süt a rossz indulat, és a félretájékozottság.

Döntsd el, hogy vitázni akarsz, vagy hitet téríteni. Változik a világ, pár éve még erre a zagyvaságra ( amit igyekszel lenyomni a torkunkon minden érv nélkül ) volt a többség vevő... ma már más a helyzet... ezt láthatod te is... egy éve még alig páran tudtak az "úgynevezett alternatív" történelemről... szerencsére ma már egyre többen hisznek a logikájuknak, a tényeknek, illetve a tények hiányának. Ezzel te is szembesülhetsz... még 1-2 év, és kisebbségben lesz ez a gyökértelenítő magatartás amit te és a hozzád hasonlók művelnek... Nem tudom miért csináljátok, de hamarosan a többség elítéli majd ezt... ( nem fizikailag, ne aggódj... csak megjegyzem, mert tudom, hogy rettegésben nagyon jók vagytok )

Hallgass meg egy két külföldi kutatót mi a véleménye a krónikáinkról... van aki egyenesen azt mondja, hogy a térség leghitelesebb leírásai abból az időből... nálunk az MTA szerint csak magyarkodó legendák...

Az már gyanús, amikor valaki(k) a végsőkig tényekkel szemben mennek, vagy degradálva őket, egyszerűen figyelmen kívül hagyják...
  • Tetsuo
    #184 (Vagyis igen.)
  • Tetsuo
  • Balumann
    "Ahol zsidók, cigányok, melegek kiirtását, deportálását, meg ilyesmiket mondanak az rasszista."
    A bűnt elkövető, társadalomba beilleszkedni képtelen cigányok, tisztességtelen zsidók elleni fellépésre, és megoldás keresésére ösztönöz. Az tény, hogy nem fogadja el a pedofilizmust (ezt tényleg durván támadja), és a melegséget (utóbbit maximum annyira, hogy ne fogadják el hivatalosan). Világosan leírja az oldal, hogy semmi bajuk azokkal, akik "normálisan" viselkednek. Cigánybűnözés sem jelenti azt, hogy minden cigány bűnöző és pláne nem, hogy az összes cigányt ki kellene írtani.
    Ha megnézted volna, és elolvastál volna 1-2 cikket 1x is, erre magad is rájöttél volna - szerintem. Ha nem, akkor még rosszabb a helyzet.
  • Solt
    Úgysem érted meg, teljesen felesleges. Egyszerűen nem egy nyelvet beszélünk... teljesen ez az érzésem....

Egy pereces... fújod a magadét... ennyi...
  • vegicsek
    Változtatna valamit jelen helyzetünkön, ha kiderülne, hogy absz. blődség minden, ami 1000 évvel korábban történt? Származik ma valakinek e-miatt az állítólagos félrevezetésből hátránya?
  • polarka
    Sztem lehetőséget kellene biztosítani, h akikben ennyire él a gyűlölet és nem bírnak békében élni, azok gyűljenek össze egy megbeszélt helyen és időben, aztán hajrá! Intézzék el egymás közt egyenlő feltételekkel. Remélem le is gyilkolják egymást és aztán már csak együttműködő emberek maradnának, de szép is lenne az élet...
  • polarka
    "Egy nép a történelmi ismerete, származása és kultúrája nélkül olyan, mint egy fa gyökerek nélkül.."

Ha számodra az asszimilálódás egyenlő a pusztulással, akkor lehet.
  • Lammer
    a kurucz infoval egy bajom van! ha nem frocsognenek folyamatosan meg nem hasznalnanak serto jelzoket (nem biztatnanak butasagokra: kiirtas stb) minden alkalommal, akkor tok rulez lenne az oldal :) mert ha kivonjuk a czikekkbol az eroltetett jelzoket es a frocskolodest, akkor eleg sok igazsag lapul(hat) nehany iromanyban :)
    (ha lehet valasztani, akkor inkabb tomketek... lehet rajuk is fujni, de egy fokkal konszolidaltabb banda)