6424

A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)

Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
  • degenerator
    na most lehet, hogy új dolgot fogok mondani, de az erdélyben élő magyarok néha átveszik a román nyelv nyelvtanát, és román szabályok szerint beszélnek magyarul.

pl.: kap egy telefont (felhívja valaki)

így előfordulhat, hogy egyes domináns nép átragasztja a nyelvtanát másokra.
  • TDantes
    Régen is egymást martuk, bármilyen finnugor elmélet előtt. Üssek fel egy történelem könyvet? Tele van azzal hányszor fordultak egymás ellen a magyarok. Mindenféle finnugor elmélet nélkül

Egyébként én sok mindent nem értek. Többek között, miért lesz a magyarságnak rosszabb ha finnugor? Nem tud olyan jól harcolni? Nem lesz olyan okos? Mi változik? Áruld már el. Én nem érzem rosszabbul magam egyáltalán a finnugorság miatt. Te igen?
  • vegicsek
    "...Kezelhető masszát, aki nem ugrál, nem lázad, nem áll ki az igazáért, csak termel, fogyaszt, nyugdíj előtt elpusztul..."

Ezzel csak egyetérteni tudok, de én nem a finnugor elméletben látom ennek az eszközét.

Topicot ezentúl csak olvasom, pusztán művelődés céljából , mert már csak a hozzád hasonló embereknek a saját igazukért vívott harcának célját/hasznosságát firtatnám , az pedig nem fér el itt, elvégre ez történelmi vita topic.
  • TDantes
    Tagadják a finnek? Kérlek, mutasd már be hol van erről szó. Tehát hol tagadják?És pontosan mit mondanak? Hogy a nyelvtani egyezések közül semmi sem igaz? Kitaláció? Vagy mit mondanak?

Vagy semmit sem mondanak, csak tagadják?
  • TDantes
    Ahá..értem.

- genetika
    - vallás, ősvallás, szertartások
    - a beszélt nyelv, nyelvcsalád
    - szokások ( temetkezés, állattartás, földművelés, stb )
    - ruházat
    - harcmodor
    - népzene, népmese, mondák, eredetmondák összevetése

Bocs, de ha a nyelvcsalád számít a rokonságnál, akkor a közös nyelvcsaládba tartozó népek miért nem rokonok? Most ezzel nem ellentmondasz önmagadnak?

A genetika jó lenne...csak tudod, a népek keveredtek egymással. Például mi konkrétan az összes szomszéd néppel meg az épp erre járókkal...arról nem is szólva mennyi idegen települt le itt,valamint a már eleve itt élő népeket se felejtsük el.

A genetika így sántít...ugyanis, például, én magyar vagyok. Az ükapám meg lehet hogy német volt. Ha engem megvizsgálják a DNS-emet, akkor az jön ki hogy a magyarok azok németek? Nem az jön ki. Az jön ki ,hogy az én ősöm valaha német volt.

A genetikával nem mész semmire.

Vallás. Az indoeurópai népeknek valaha ugyanolyan volt a vallásuk Sőt ma is ugyan olyan ugyanis az oroszok is és a spanyolok is keresztények... persze tudom nem erre gondoltál. De hidd csak el, a kereszténység előtt, a vallás ugyanolyan volt

Nyelvcsalád...nem ezt mondom én is, hogy az egy nyelvcsaládba tartozó...na mindegy

Szokások. A szokások változnak. Például. Nekünk egészen más szokásaink vannak mint ezer éve. Mert akkor másképp éltünk. A korszaktól és helyszíntől függnek a kialakult szokások.

Ruházat. Na most a ruházat az úgy változik ,hogy melyik nép melyik éghajlaton él. A délen élők, nem olyat hordanak mint akik északon élnek. Fura mi? De valaha a ruházat is megegyezett. De azóta ez megváltozott. Nem tűnt fel, hogy az ilyesmi változik? Ott a magyar népviselet. Nem ilyen volt ám ezer éve.

Harcmodor. Nos amikor az indo-európai népek vándoroltak ugyan olyan volt a harcmodoruk. De többek között a harcmodor is változik. Ugyanis valamivel több mint ezer éve, vígan nyilaztunk, aztán áttértünk más harcmodorra.

Népzene, népmesék. Ez is attól függ,hol és mikor? Például vannak népdalok a Rákóczi-szabadságharcból, vagy van ami a betyárokról szól.
    Nos, ahol se betyárok se Rákóczi nem volt, ott nincsenek ilyen népdalok.
    De amikor a törzsek együtt vándoroltak, ez is közös volt.

Szóval lássuk:
    Genetika: valaha egyezett
    Vallás:valaha egyezett
    Nyelv: egy nyelvcsalád, tehát egyezik
    Ruházat: valaha egyezett
    Harcmodor:valaha egyezett
    népzene , mondák mesék : valaha egyezett

Akkor miről is beszélsz te? Hiszen valaha ezek mind egyeztek az egy nyelvcsaládon belüli népeknél!
    Akkor miért nem rokonok? Na halljuk csak?!

Persze ezek a dolgok a nyelvtan alapvető tényezőit kivéve szinte teljesen megváltoznak az idő múlásával! Vagy tudsz olyan népet felmutatni, amelyik úgy öltözködik, harcol, beszél, ugyanaz a hitvilága, a mondái, mint pár ezer évvel ezelőtt? Meglepő lenne

Ja, de legyen neked igazad. Mutass fel akkor egy népet, ami a te kritériumaid alapján nekünk a rokonunk. Amivel meg egyezik a genetikánk, a vallásunk, nyelvünk, ruházatunk, harcmodorunk,szokásaink,mondavilágunk.
  • Solt
    "Ha kimutatható hogy a népek érintkeztek egymással ez valóban logikus megközelítés, viszont akkor ezeknek a nyelvi bizonyítékokkal együtt kellene megjelennie.
    Én hiszem, hogy azért áll még fenn a finnugor elmélet, mert erre van a legtöbb bizonyíték. Másképp mi érdeke lenne valakinek az igazságot MA(!) visszatartani?"

A finnek már tagadják... tankönyveket írnak át. Ezek tények. Nem véletlenül. A finnugor elmélet célja pedig egyértelműen politikai érdek. A gyökértelenítés pontosan azt a célt szolgálja, mint a butítás. Kezelhető masszát, aki nem ugrál, nem lázad, nem áll ki az igazáért, csak termel, fogyaszt, nyugdíj előtt elpusztul. A habsburgok célja ezzel az elmélettel az állandóan lázadó magyarság fékezése volt... mint látjuk sikeresen. Ma már egymást marjuk, nem "őket"...

TDantes-l való vitám egyedi eset... indokoltam, elnézést kértem.
  • Solt
    "Viszont a szó elfogadott értelmezése szerint pontosan azt jelenti.Ebből az értelmezésből nekem nem származik semmiféle sérelmem, belőlem nem vált ki indulatot.Szabad kérdeznem, belőled miért? Ingerültnek tűntél a hozzászólásaid alapján"

Rosszul látod! :) Egyáltalán nem vagyok ingerült! TDantes verte ki nálam a biztosítékot, de ezt lentebb indokoltam! Ez már a második regje az Úrnak, ahol ugyanezt eljátssza... régi "ismerősöm", és hozzá már nincs türelmem... eljátszotta... inkorrekt...
  • Solt
    Ha már szóba jött... lazítás képen ajánlom figyelmedbe ezt az interjút, amelyet egy zsidó srác csinált... jól jönne a másik két szubjektív blogodhoz...

Parancsolj
  • vegicsek
    "TDantes pedig azt mondja, hogy a nyelvcsalád a rokonsággal is egyenlő! A spanyol példájával pontosan ő igazol engem!"

Persze, ha a hozzászólásom első mondatomat megcáfolod, úgy tényleg a fordítottja az egész :)

"Tisztázzunk valamit! Én azt állítom, hogy azért mert két nemzet egy nyelvcsaládba van utalva, az nem jelenti azt, hogy rokonok!"

Viszont a szó elfogadott értelmezése szerint pontosan azt jelenti.Ebből az értelmezésből nekem nem származik semmiféle sérelmem, belőlem nem vált ki indulatot.Szabad kérdeznem, belőled miért? Ingerültnek tűntél a hozzászólásaid alapján

"A népek rokonsága ennél összetettebb dolog. Abban az időben népekre jellemző szokások voltak. Harcászat, vallás, jelképek, szokások, öltözködés, életmód, művészet, stb... Nálam, ha abból az időből összevetek két népet, akkor ezek a jellemzők fogják eldönteni, hogy rokonok-e. Arról nem beszélve, hogy az is érdekel, ezek a népek mit állítanak magukról, valamint mit mondanak róluk egyéb krónikák."

Ha kimutatható hogy a népek érintkeztek egymással ez valóban logikus megközelítés, viszont akkor ezeknek a nyelvi bizonyítékokkal együtt kellene megjelennie.
    Én hiszem, hogy azért áll még fenn a finnugor elmélet, mert erre van a legtöbb bizonyíték. Másképp mi érdeke lenne valakinek az igazságot MA(!) visszatartani?

Hozzáteszem, egyáltalán nem vagyok kompetens a témában, állástfoglalni sem akarok, csak próbáltam rámutatni, hogy egymás mellett beszéltek el TDantessel, aminek a magva tulajdonképpen egy szó eltérő értelmezése. Emiatt marakodni szerintem fölösleges.
  • Solt
    Ismerjük a mentalitást! Nácik! Búj el gyorsan... nehogy megtaláljanak...
  • Solt
    Linket, vagy bocsánatkérést! Így illik. Állítás mellé forrás megjelőlés ahol elérhető, vagy link. Legyünk korrektek!
  • TDantes
    Igen, de zárjuk rövidre a dolgot. Nem érdekel. Nem vagyok hajlandó foglalkozni sem a dologgal.
  • Solt
    Az a hatalom, amely a habsburg családdal a nyakunkba ült... ma is ugyanazok ülnek a nyakunkon...

Tudod mit, látom kezdesz ingerült lenni. Neked arcod van. Csak kérlek nyugodj meg, az idegesség árt a szépségednek!
  • Solt
    Példákat hoztam, ő erre írta, hogy "ez alapján"... hogy égek-e vagy sem... hát, ha valaki ég, akkor az te vagy, te orosz spanyol testvériség megalapítója...
  • Solt
    Azért, mert a rokonság megállapításához kevés! Erre példa a spanyol orosz példád! Ahhoz, hogy két népet rokoni szálon összevessünk az alábbiak kellenek:

- genetika
    - vallás, ősvallás, szertartások
    - a beszélt nyelv, nyelvcsalád
    - szokások ( temetkezés, állattartás, földművelés, stb )
    - ruházat
    - harcmodor
    - népzene, népmese, mondák, eredetmondák összevetése

Körülbelül ezeken a szálakon kell elindulni...
  • Balumann
    Ilyet írtak az oldalon, hogy az összes zsidót lökjék a Dunába?
  • TDantes
    Kik hazudnak a te pofádba? Mellesleg a pofája a lónak van meg az állatoknak ...szóval te nem vagy ember akkor? Már értem , így már minden világos.
  • TDantes
    Tudod ezt nem komolyan mondta ám szerintem...most egy kicsit égsz , de sebaj. A bölcsességed így is határtalan marad. Még a legnagyobbak is tévedhetnek.
  • Solt
    1: Én nem sértegettelek!

2: Semmi bajom a finnekkel!

3: Azzal van bajom, hogy évszázadok óta a pofánkba hazudnak!
  • Solt
    "Ezek alapján a magyarság legközelebbi rokonai a szlovákok, lengyelek, csehek és horvátok."

Szlávok? A mi rokonaink? Mutatsz nekem régészeti leletet innen a kárpát medencéből ami mondjuk a honfoglalás idejében szláv emléknek mondható? Hmmm? Mondasz nekem olyan népdalt? Tudsz nekem olyan szláv népviseletet mutatni ami a motívumokban, azok jelentésében, megegyeznek a miénkkel? Jól emlékszem, hogy a szlávoknál nincs hetesség? Esetleg ők is azokat a haditechnikákat alkalmazták mint mi? Hasonló nyelvet beszélnek? Ha ezekre mind nem a válasz, akkor már mitől lennének a rokonaink? Mellesleg tudod mi a szláv szó jelentése?

A lengyelek és a bulgárok elszlávosodott egykori szkíta népek... a többi szlávhoz az égvilágon semmi közünk! Ha más nem ezt ők is elmondják neked...
  • TDantes
    Jól van. Baromságot mondtam. De mondom, akkor magyarázd el. Szóval a nyelvcsaládba tartozás az miért nem jelent rokonságot?

És akkor ha nem rokon népek, akkor miért tartoznak egy nyelvcsaládba? Mi erre a magyarázatod?

Azon kívül hogy én vagyok a legnagyobb hülye az sg-n. Szóval, na...mondjad már, meddig könyörögjek?
  • Solt
    Figyelj, ha ennél az embernél okosabbnak érzed magad, akkor írd meg neki a mondandódat! Én az ő nevében nem kívánok nyilatkozni.

Az, hogy mi a baromság, szerencsére nem a te véleményed dönti el!

Üsd be bárhova a két nép eredetét, és vesd össze... ekkora veretes baromságot amióta tagja vagyok az SG-nek nem hallottam, pedig volt alkalmam pár emberkével vitába szállni...

Ennyi erővel rokonainak a németek is, ők is fehér emberek.
  • TDantes
    Jól van nem baj. Én viszont emlékszem egy olyan mondatra a kurucoktól hogy zsidókat a Dunába és még folytatódott valakikkel . Nos, gondolom nem egy strandoltatási programról volt szó.
  • Balumann
    Még annyit ezzel kapcsolatban, hogy az oldal nem CSAK ezzel foglalkozik. A rasszizmus fajgyűlöletet jelent, valakit utálni, bántani csupán származása, kinézete miatt. Az oldalon ilyenről szó sincs. Csakmert megnevezi hogy az elkövető cigány, vagy zsidó, az egyáltalán nem rasszizmus, szó sincs arról hogy a becsületes, magyarként élő akármilyen származásu embereket is sértené.
    Aki egy cseppet ismeri az oldalt, az tudja hogy ugyan úgy foglalkozik politikával, korrupt magyarokkal, mint a cigányproblémával, a nem "normális" zsidókkal.

Nah ez volt az utsó hozzászólásom itt, mert ebben az eredeti témában nem vagyok járatos. Mindenesetre olvasni vszínűleg fogom.
  • Rumcájsz61
    A termetés óta mindenki testvér.
  • TDantes
    Rendben. Akkor hallhatnánk a logikádat? Miszerint a nyelvcsalád az nem jelent rokonságot azért mert... na innen te jössz. Folytasd kérlek.

Egyénként ha jól értem, azt mondod, azért nem rokon két nép, mert a kultúra , szokások, hagyományok, művészet életmód, teljesen mások.

Na majd erre még vissza akarok térni, ez nagyon érdekes ugyanis.

De előbb az első felét magyarázd meg. Tehát azért nem jelent rokonságot mert....
  • Rumcájsz61
    "A képbe pedig ott jövök én"
    No képbe csak ebbe a topicban jössz, máshol sehol.
    Én meg szeretem a finneket.
  • Solt
    Én tudom kicsodák! És a munkásságukat is ismerem. Nem véletlenül mertem tőlük idézni.

"Hát bizony. Vagy te tudsz valami jobb magyarázatot a közös eredetű nyelvre?"

Hát Uraim, ha tényleg ott tartunk, hogy a spanyolok és az oroszok testvérnépek, akkor innentől kezdve hamvába hullik a vita. Erre egyszerűen már nem tudok mit mondani.
  • hollófernyiges
    "A népek rokonsága ennél összetettebb dolog. Abban az időben népekre jellemző szokások voltak. Harcászat, vallás, jelképek, szokások, öltözködés, életmód, művészet"

Ezek alapján a magyarság legközelebbi rokonai a szlovákok, lengyelek, csehek és horvátok.
  • TDantes
    És ha tudnád hogy egy hónapja lomtalanításkor, egy csapat lebarnult hun mászkált itt...azt kiabáltok ,hogy ,,hun vagy te?! Hát mi csinálol?!"

Kezet kellet volna ráznom az utolsó élő hunokkal.
  • Solt
    Erre nem tudok mit mondani.
  • Solt
    "A nyelvrokonságból egyenesen következik az, hogy testvérnépek vagyunk a finnekkel, ezt így találod az értelmező kéziszótárban, ezen ne vitatkozzunk."

De én pontosan ezzel szeretnék vitatkozni! Az, hogy az értelmező kéziszótár mit ír, az egy dolog. A másik, hogy ezzel mit állítanak szembe azok, akik ezzel nem értenek egyet. A képbe pedig ott jövök én, hogy azt fogadom el igaznak, amelyik az én logikámhoz a legközelebb áll, és amire azt tudom mondani, hogy valóban... ez nekem logikus!

"Azzal pedig hogy az orosz és spanyol kultúrában ugyanúgy nincs átfedés, mint a finn és magyar kultúrában, csak TDantes-t igazolod, miszerint semmi akadálya, hogy a finneket testvérnép tekintsük pusztán a nyelvcsalád alapján."

Tisztázzunk valamit! Én azt állítom, hogy azért mert két nemzet egy nyelvcsaládba van utalva, az nem jelenti azt, hogy rokonok! TDantes pedig azt mondja, hogy a nyelvcsalád a rokonsággal is egyenlő! A spanyol példájával pontosan ő igazol engem!

"Azzal sajnos nem tudok mit kezdeni, hogy a te értelmezésed szerint a rokonsághoz azonos szokások kellenek. Hozok egy egyszerű példát, a haverjaid nyilván azonos stílusúak, a családod meg simán lehet a személyiséged szöges ellentéte, akkor is a családod.pont"

Ez nagyon sántít. A népek rokonsága ennél összetettebb dolog. Abban az időben népekre jellemző szokások voltak. Harcászat, vallás, jelképek, szokások, öltözködés, életmód, művészet, stb... Nálam, ha abból az időből összevetek két népet, akkor ezek a jellemzők fogják eldönteni, hogy rokonok-e. Arról nem beszélve, hogy az is érdekel, ezek a népek mit állítanak magukról, valamint mit mondanak róluk egyéb krónikák.
  • hollófernyiges
    Aha, magyarságot sújtó elnyomás, isteni titok, szóbokorelmélet, köszönöm már tudom ki az a Dr. Marácz :)
  • TDantes
    Kérlek alássan, képzeld el igen. Az oroszok ősei is, és a spanyolok ősei is, indo-európai törzsek közé tartoztak. Az indo-európai törzsek hívjuk indo-európai nyelvcsaládnak.

Na most figyelj, most lesz trükkös. A finnugor törzsekbe tartozó népek meg, a finnugor nyelvcsalád. Nem semmi mi? Azért ez már nem piskóta.

Klassz a link, csak már az eleje baromság:

,,A finnugor elmélet bebizonyítása csak szavak alapján történt kísérlet. "

Na már ez a mondat sem stimmel. Ugyanis nem szavak alapján történik az összehasonlítás. Hanem, az általam többször is felsorolt nyelvtani jellemzők alapján.

Tudom, nehéz ezt az információt feldolgozni. De kérlek, hidd már el, hogy semmilyen szavaktól nincs szó. Ez tévedés.
  • hollófernyiges
    Urak, ne személyeskedjünk ha kérhetem :)

"Dr. Marácz László, vagy egy Friedrich Klára"
    Ezeket nem tudom kicsodák, de a hivatkozottak közül pld Kiszelytől olvastam könyvet és ismerem róla a véleményeket amik elég vegyesek (és nem csak a nevezetes Petőfi-fiaskó miatt).

"A spanyolok és az oroszok testvérnépek! Mi sem természetesebb! Sőt mi több... ezek alapján a britek és az irániak is testvérnépek!"
    Hát bizony. Vagy te tudsz valami jobb magyarázatot a közös eredetű nyelvre?
  • Rumcájsz61
    "Marácz László"
    Ő is valami internethuszár, mint mi?
  • Rumcájsz61
    De szerintem az aztékok még közelebb állnak hozzánk. Legalábbis nekem nagyon szimpatikusok.
  • Solt
    "Tehát akkor szerinted az azonos nyelvcsaládba tartozó népeknek semmi közük egymáshoz ? Érdekes felvetés."

Érdekes felvetés? Te tényleg úgy érzed, hogy az oroszok meg a spanyolok rokonok, azért mert mindkettő az indoeurópai nyelvcsaládba tartozik? Komolyan így gondolod?

Tekintettel arra, hogy én nem vagyok nyelvész, beszéljen helyettem Marácz László.

ÍME

• Rumcájsz61
    Mondom, összezavarodtam.
  • Rumcájsz61
    Ez tényleg jóóó:)))